Tohle je jen převážně nevážné plkání o lásce k psovi a lásce k vaření dobrého jídla a neskonalé lásce k laskavé, tolerantní ženě. Náklonnost k francouzské kuchyni se projevuje v názvech těch nejobyčejnějších jídel, jinak si nikterak nečiní jakýkoli nárok na porovnávání se skutečnou francouzskou gastronomií.
Ale hlavně je to traktát o prodlužování jednotlivých dílků skládanky, kdy jsem začal s fejetonkem o několika řádcích a skončím pravděpodobně románem, ne-li epopejí. Nu což, život mi to neprodlouží, snad se ale, spolu s vámi, trochu pobavím.
B.
Omelette de Provence au Marcel Pagnol
Whisky je urostlý, čtyřletý jackrussel terrier, kterého už dlouho podezřívám z domácí špionáže a nadání telepatií, protože ví, co se bude dít v kuchyni dřív, než se vůbec cokoli dít začne.
Dokonce vím jistě, že mě špehoval při čtení knížky Marcela Pagnola Jak voní tymián, protože, když jsem třeba četl pasáž o loveckém obědě v kopcích nad Marseille, kňučel, třepal hlavou a slinil.
Mimo jiné je tam několikrát zmínka o omeletě s rajčaty, („která je výtečná i studená”), a tak, když jsem uvažoval o receptu na tuto znamenitou pochoutku, Whisky, takto čtenář myšlenek, vrtěl nejen chvostem, nýbrž třepal celým zadkem.
Vím určitě, že k přípravě provencalské omelety jsou třeba čerstvá vejce… ale co dál? Podrobným studiem francouzských receptur jsem došel k jistému závěru: Žádný předpis neexistuje!
Takže nastupuji v plné kuchařské zbroji, oděn nejen svou invencí a schopností improvizace, ale i noži slovutné francouzské firmy Sabattier a chráněn zástěrou proti smršti nedůvěry a pobavených úsměšků, vstupuji do nablýskané kuchyně. S Whiskym na schodišti, majícím oči navrch hlavy a povyplazený jazýček, to nepochybně hravě zvládneme:
Na předehřátou pánev jsem dal na malé kostičky nakrajenou slaninku, (kdo chceš, dej klidně špek!), rozehřívám na tříčtvrtinový plamínek, mezitím si krájím tím úžasně ostrým nožem Sabattiere na něžno cibuličku, používám chalotte, ale i normální, dusíkatá ze skleníku postačí, a jakmile začíná špíček na pánvi prskat, přidávám cibuli a hrstičku tymiánu a drceného kmínu… a rychle míchám vařečkou ze stoletého dubu… (to nic, to byl pokus o vtip.)
Pozoruju pečlivě, a jak se mi tak ta cibulička na té pánvi tváří růžově, v tu ránu přidám kousek máslíčka…
Mezitím se mi podařilo rozbít těch 6 vajec do misky… tedy 5, jedno jsem rozflákl o kuchyňské dlaždice a než jsem stačil sebrat aspoň žloutek…Whisky mi ho slupnul přímo před frňákem.
Ale!…to už se mi šťávička, tvořená máslíčkem, šalotkou a slaninkou začíná usmívat nadmíru hotově a proto do pánve pomalu vlévám předem v misce rozkvedlaná vejce. Liju pomalu, pozoruju bedlivě okraj pánve, a když dostane ta vaječná věc po okrajích stejnou barvu, vehementně zamíchám pěkně odspoda, aby se ta slaninka s cibulkou dostaly do spravedlivého poměru s tím slepičím produktem.
Nezapomenu přiklopit pokličkou, protože teplo stoupající z plotny zároveň peče omeletku i shora.
Venku se čerti žení, Whisky dokazuje, že umí směrovat svůj černý čumák na různé strany, čmuchá všemi směry a já krájím ostrým nožem zralá rajčátka z kraje Segovia na tenké plátky.
Jakmile s hrůzou a na poslední chvíli vidím, že omeleta je po krajích skoro hotová, kladu od středu hbitě plátky rajčat na celou plochu a něžně solím a pepřím… vypínám plotnu a nechám dojít. Když zjišťuji, že je střed omeletky polotuhý, neprodleně půlím a ženu strávníky ke stolu.
S čerstvým chlebem lepší předkrm či svačinka není!
Bon apetit!
PS: Whisky si při vylizování pánve omylem zasekl jazyk do nosu, čekáme až co doktor veterinář… 🙂
(Použili jsme pro 2 jídlachtivé lidi: 6 dobrých vajec, 6 dkg slaniny, máslo a provencalské koření, dá se okořenit i šalvějí, tymiánem a rozmarýnem v žádoucím poměru, nesmí chybět kmín a dvě šalotky, nebo jedna střední cibulička a 2 zralá rajčátka)
Omeleta patří k několika málo jídlům, která jakž takž svedu, a musím říci, že s rajčaty to není špatná varianta. A jen tak pro inspiraci ostatním zmíním, že alternativně lze dát do omelety třeba sušené houby nebo, chceme-li to mít pořádně výživné, tvarůžky. Pokud jsem jich tam šoupl jeden celý balíček do omelety pro dva, byla to opravdu dřevorubecká snídaně. 😛 Ovšem musím dodat, že co máme děti, tak už se při snídaních tak nerozšoupáváme.
Měli jsem k snídani rajčatovou omeletu. Jen jsem podcenila množství. Dodržela jsem recept. Děti si dvakrát přidávaly a pro dospělé zbylo na několikeré oblíznutí vidličky.
Ne,že bych neuměla omeletu,je to jedno z nesložitých a rychlých jídel.Ale Borek přípravu popsal tak poutavě,že se libá vůně line z textu a jeden dostane chuť,snad i hlad.
Kuchařek mám několik,ale až Borek vydá tu svou a všechny recepty budou takhle vonět—určitě si ji koupím!!!
Včera jsem měla ucouranej den a společenskej večer, tak jsem nestihla napsat, ale dnes potvrzuju, že tahle omeleta mi projasnila dnešní ráno (byť rajčata byla polystyrénová, ale co teď nadělám, jiných nemajíc), Marcela Pagnola znám a miluju (Provence taky 🙂 ) a Whisky je pěknej kousek teriéra (inlove)
Kdyz jsem videla titul clanku tak jsem si rikala, ze to bude rozverne povidani o mejdanu. A ona to omeleta se psi pomoci. Ale omeleta dobra a Whisky velmi pohledny. (sun) Omelety my radi a s rajcaty (zralymi) a slaninkou zejmena. Objevila jsem pred nejakoumdobou dobry zdroj sladkych rajcat v zime – ta mala kulata nebo velikosti velkychn hroznu. Nevim, jak to delaji, asi ve skleniku, ale jsou faktndobra, kdyz jeden chce cerstva treba do salatu nebo – mnam, do omelety.
Ano!Mila Hano…:), u nas se daji taky koupit, a ty malinko vetsi „on the stem“, uzrajou po par dnech kdyz je nechate na tech stoncich. Prima ze se vam Whisky libi a omeleta z Provence inspiruje.(wave)
Zdravíčko.
Dnes je tu tuze hezky.
Rajčatová omeleta s whisky.Zdravím do světa.
Červená knihovna od wwwečka, rozverníček od Jovásků, vtipná kaše od Ygy, Kaštan a Zdenybezp.
Bez temných zpráv, znáte to to žádný zprávy=dobrý zprávy.
Nemá to chybu. Snad jen, že Beta je naštvaná není ok,ještě chvilku vyderž doguško,jaro už klepe, v Olešnici jsou cesty už suchý.
Před námi víkend byť pracovní.
Jen tak dál.
Už se těším na zítra jak dostane Rozárka jednu za ucho. Kytičku nebo třešničku?
Volám, řvu a buším na vrata: Hurááá, www zase píše, ale zároveň se drze ptám,zda se , naše Dvojitétrojité, nestydíš, když nás takto napínáš jak kšandy. Mávám na západní výspy a zdravím. Je to prima , najít Tvou povídečku zrovna, když se jedna teprve před chvilinkou dostala k pc.
Milý Borku, děkuji za připomenutí! Tuhle nádhernou knížku jsem si přibalila loni na dovolenou, že si připomenu „historii“ – poprve jsem ji četla někdy v patnácti, ale to tenkrát tady vyšla jen její část. Protože na dovolené jíme prakticky jen to, co okolí dá (a dá se tam koupit), došlo na Dugim Otoku několikrát – na přání zákazníků prakticky obden – i na omeletu s rajčaty, co je dobrá i studená. My jsme ji dělali takto: Na másle jsem rozdusila najemno nasekaná rajčata, až trochu zhoustla a zesládla. Osolit, opepřit, zalít dvěma vidličkou jen zlehka rozšlehanými vajíčky. Opatrně obrátit a opéct i z druhé strany. Přeložit, dopéct, vyklopit, ubrouskem vytřít pánev a pokračovat další porcí. S chorvatským chlebem, v nohách kus cesty po úžasném ostrově, pod olivovníkem, vyplavaní ve slané vodě, jako zákusek od sluníčka teplé fíky a teplou vodu z flašky – mňam!
Diky…a mate pravdu, knizka je to nadherna a zamiloval jsem si ji natolik, ze jsem musel zkratka ty kopce nad Marseille videt, postavit se na Taoume a zahulakat na okolni svet jak je krasnej 🙂 A kdyz jsme se vratili dolu do Bellons, tak nas v hospudce pod Pagnolovym domem cekalo ledove pivo a par dobrych lidi, z nichz nekteri Marcela Pagnola znali osobne…ta hospudka se samozrejme nemohla jmenovat jinak nez „Les Bartavelles“, neboli Orebice…znalci vedi 😉 …preju vsem pohodovej weekend a jeste jednou dekuju za vlidne prijeti!
To je nádhera! Doufám, že se tam taky někdy podívám 🙂 Ano, tatínkova sláva!
Děkuji všem za přání. Dostala jsem krásný dárek- novou klávesnici k počítači, protože stará měla smazané samohlásky a kromě mě na ní nikdo neuměl psát bez spousty chyb 🙂
Matyldo, opozdene preju vse nejlepsi k svatku. Zrovna dneska jsem si na tebe zqse vzpomnela. Jezdim domu z prace takovou moc hezkou rezidencni casti mesta, kde lidi po praci chodi na spacir s pejskama. A chodiva tam jedna pani se dvema ! Svetluskama. Hlavne jedna jako by z oka vypadla te tvoji.
i já se hlásím k opožděným gratulantům, posílám (rose1) a (sun) a přeji moc moc hezký (sun) den
Je tu ještě někdo, kdo miluje „červenou knihovnu“ ?
Továrník Herbert Maštalíř, odložil na noční stolek knížku „Poutník po spálených srdcích“. Zhasnul noční lampičku a a přemýšlel.
Ach , kdy už tomu bude konec. Už 17 let od svatby se má nejmilejší Rozárka zamyká ve svém pokoji.Což jsem ji tak ublížil, že jse si ji odvedl z toho hnusného pajzlu u nádraží?
Herbert Maštalíř vyšel na balkon a zapálil si doutník. Dole v údoli, osvětlená, ležela jeho továrna na podvazkové pásy.
Továrník Herbert Maštalíř vztáhnul ruce k noční obloze, na které zářil měsíc v úplňku.
Jsi svědkem, ty poutníče po nebeské dálníci, jsi svědkem, že toho všeho bych se zřekl, jen abych získal lásku Rozárky.
Pluj dál a zvěstuj světu , žal Herberta Maštalíře.
Pokračování zítra.
Dobrou noc.
A nemohlo by to pokračování být ještě dneska? Jsem napnutá jak produkt továrny Herberta Maštalíře.
To je jako s tím smutným lordem.
„Jean, jsem tak smutný, lady odjela na svůj zámeček na Hromový vršek. A to zrovna ve chvíli, kdy jsem dal ze střechy odstranit všechny hromosvody.“ „Nic se neděje, sire, nejsou hlášeny žádné bouřky. Lady se určitě vrátí zdravá.“ „A to mě právě děsí, Jean!“
Doboru noc.
WWW, vy jste úžasný, Vaše pohádky si tisknu a čtu si je na dobrou noc.
Teda www, to se dělá? (wait) Takhle nás napínat? Vždyť já snad ani neusnu, když nevím, jak to s tou láskou Rozárky dopadne! (whew)
Ale což, dočkám času a budou růže – hlavně že nám zase vyprávíš, milý www. Děkuju a posílám Ti malé točené (beer) .
A Jováskovi za návrat Rozverníčků posílám :* , snad se Janička nebude zlobit. (wave) (hug)
Miluju červenou knihovnu, zejména ve tvém podání. Těším se na pokračování.
Herbert to má těžké, leč Rozárka ještě těžší – to víš, není žádná mladice a když potřebuje v noci přepudrovat nos, co se nahledá klíče, naštrachá v zámku a kdoví, jestli to potom vždycky stihne … politujme ji ;(
Ack ack ack – přeloženo ze švédštiny – ach ach ach!
Konečně zase jednou romantické čtení a jenom po kouskách? Moje hruď se dme bolestí z takového zklamání. Není přece možno usnout když moje myšlénky se točí kolem nyvého pana továrníka Herberta Maštalíře a jeho poraněného srdce. Co asi udělá aby konečně získal srdce drahé a milované Rozárky? A podaří se mu to konečně po těch sedmnácti letech a nebo ne?
Milý WWW jak tohle můžeš udělat chtivým čtenářkám Zvířetníku a příběh jenom nakousnout?
A teď vlastně děsně OT.
To švédské rádoby vzdychnutí „ack“ mě tady popuzuje od samého začátku. Jak se mohu zbavit něčeho co mne trápí slůvkem ack (čti ak)? Ack ack ack! To je jenom zadržení nepříjemných pocitů v sobě, něco jako zaražené větry. Proto jsou tu lidé takoví kyselí a zatrpklí. Zvláště dospělé a starší ženy. Mezi mladými a staršími ženami je nepředstavitelný rozdíl, nevím ve které chvíli se ta mladistvá radost převrátí a z úsměvu se stanou zvadlé rty se svislými koutky.
A víte co je nejhorší? Že jsem se nakazila. Dokud žil můj manžel, který měl podobný dar jako WWW, tak jsem se dokázala držet a bránit. Samotné je mi zatěžko se bít. Ztratila jsem svou osobnost. Změnilo se mi naprosto písmo, mluvím vysokým hlasem (ne když mluvím česky), přestala jsem zpívat a ztratila jsem nadhled a humor. Uvolním se jen v českém prostředí, tady jsem v neustálém napětí. Nevím jestli je ještě cesta zpátky. Chtěla bych zase nalézt samu sebe.
Možná že mne zachrání WWW. 😉
Zdravím do Sverige, co jednomu provádí vlastní hlava to nakonec hlava nebere. Nevím co se může dít ženám u vás, že s věkem klesají koutky a nevím kde se lidem rodí síla.
Držím Ti palec ke snížení hlasu a zvýšení radosti.
Já zas po mnoha letech přečetla, v rámci prokrastinace (tenhle název pro lemplovství miluju) dílo E.M Remarqua a už
se tak nedivím, že jsem bývala takovej mrzoutskej dospívající s touhle četbou v hlavě.
Milá Velká kočko,
koukni kousek níž, třeba Tě to potěší. Mávám na daleký sever (wave) .
A tu měsíc pokynul svou stříbrnou hlavou a pravil:
„Neměj Rozárce za zlé to, co činí. Je jí stydno prozradit ti, jak každou noc odpovídá na mé stříbrné mámení. Jen pohleď, tam, dolů pod sebe!“
Továrník Herbert Maštalíř se vyklonil z balkónu a pohleděl z něj směrem k oknu Rozárčiny ložnice, která se nacházela pod jeho vlastní.
Uviděl svou milovanou Rozárku, oblečenou v bílé princessové krajkové šaty, s krajkovými rukavičkami po lokty, s roztomilým slunečníčkem a krajkovým kloboučkem, jak otvírá do široka okno a vdechuje svěží noční vzduch. Byla v tom stříbrném měsíčním světle tak krásná a žádoucí, až se Herbertovi sevřelo srdce. A zůstalo mu sevřené, protože uviděl, jak si Rozárka nadzvedává sukni, vysouvá svou půvabnou nožku obutou v lehounký střevíček a opírá ji o parapet.
Vykročila z dvoukřídlého okna přímo na římsu a pokračovala v obchůzce kolem domu. Zlehýnka otáčela slunečníčkem, vykračovala si a pobrukovala si k tomu melodii, kterou hrála v neděli kapela na promenádě. Jenže její promenáda vedla po úzké římse deset metrů nad zemí.
Herbert strnul úlekem. Vždyť může spadnout! „Rozárko, pozor!“, vykřikl úlekem.
Rozárka se zastavila, vyděšeně se rozhlédla kolem sebe … a zřítila se z římsy. Krajkový slunečníček se pohupoval ze strany na stranu, dokud nedopadl dole do zahradního jezírka. Pak už jen plul jako podivuhodná stříbrná loďka.
Rozárka se křečovitě držela špičkami prstů římsy a volala: „Herberte, prosím, pomoz mi!“
Továrník Herbert Maštalíř byl odhodlaným mužem železných nervů a pevných morálních zásad. Za jejich pomoci vybudoval své podvazkové impérium, s jejich pomocí dbal na to, aby zboží z jeho továrny bylo tisíckrát kvalitnější než obdobné výrobky konkurence. Nyní mu tato kvalita měla zachránit jeho životní štěstí.
Herbert hbitě svázal dvě desítky podvazkových pásů, které měl doma jako reklamní zboží, a jeden konec lana přivázal k nohám své masivní postele. Druhý si přivázal kolem kotníků, vyběhl na balkón a přeskočil zábradlí.
Zachytil umdlévající Rozárčinu ruku dříve, než definitivně pustila římsu. Pak už jen důvěřoval kvalitě svého zboží a doufal, že se podvazky vrátí do původního tvaru. Ovšem, že se tak stalo. Na zboží továrny Herberta Maštalíře přece nebyla darmo celoživotní záruka.
Když stáli spolu v objetí v pokoji, zeptal se Herbert Rozárky: „Drahá, ty ses na mě zlobila, že jsem tě odvedl z toho hnusného pajzlu u nádraží?“. A Rozárka si položila hlavu na jeho rameno a rozplakala se.
Příští večer seděl Herbert s Rozárkou samojediný u svíčky a láhve jiskřivého vína. Dlouhými loky pili rudé víno, lásku a jeden druhého. Až do bílého rána pak odpočívala Rozárka v Herbertově náručí, protože ten hnusný pajzl u nádraží byl ve sklepě a neměl jediné okno, kterým by dovnitř pronikl lákající měsíc. A bylo to tak každý večer s vyjímkou novoluní.
Novolunní noc trávívali ve svém luxusním apartmá s výhledem na Herbertovu továrnu a blahořečili kvalitě tam vyráběného zboží.
A jejich srdce konečně splynula v blaženém souzvuku.
(h) (h) (h)
Milé WWW, holt jsem nevydržela, omlouvám se (wave) .
Jakýpak konec máš vymyšlený ty?
JJ, ty mas taky talent. (clap) (chuckle) (wave)
Ano, ano. (inlove) A při desátém výročí této události s tak šťastným koncem, továrník Herbert Maštalíř vytušil, že ta nádherná bytost, se kterou šťastně sdílí osud, nezove se Rozárka, leč Rozárius.
Dobrou a sladkou noc (yawn)
Už žádný, protože bych ho lépe ani nevymyslel.
WWW neblbni! Já potřebuju vědět tvůj konec! Já mám podezření, že se Rozárce stýská po starém způsobu život a kdo ví, co po nocích tropí! (tmi) Chci znát tvůj konec a čekám na něj 🙂
to rozhodně! já taky, WWW !!!!
Www, prosím, to mi nemůžeš udělat! Od včerejška jsem celá nervózní, jak to bude pokračovat. Večer budu s napětím nakukovat a čekat na pokračování. (nod)
Myslím, že bys to lépe vymyslel. Pěkně prosím, smutně koukám, milý WWW, moc by mě zajímalo, jak to bylo DOOPRAVDY (teď mi tady chybí takový ten smajlík, co pěkně prosí, smutně kouká).
Za to dopsání se omlouvám, nedalo mi to včera dobře dělat. Hlavička mi po pár hodinách přemýšlení místo počítání začala literárně tvořit a muselo to ven. Asi dočasné zatmění mozku, teď mi začíná docházet, že vstupovat do cizího příběhu je přinejmenším nezdvořilé. Znovu se omlouvám a slibuji, že už to bez vyzvání dělat nebudu.
Proto Tě prosím, milý WWW, stvoř ten pravý a opravdovský konec a naděl hrdinům potřebné množství peripetií, než oba splynou v něžném souzvuku.
ACH, WWW, prosím odpusť i mně. Já si to dovolila vlastně ze zoufalství, protože jsem nutně potřebovala tuto noc spát. A bez nějakého i méněcenného konce, bych na spaní nemohla aní pomyslet. Pěkně prosím smutně koukám, WWW odpusť mi to. Už to nikdy neudělám, to si radši koupím černého šviháka a dám si šláftruňk.
Jano, mohla bys se taky spisováním živit- kam se hrabe Viewegh /nevím ani jak se to správně píše, nečtu/ nebo zesnulá Monyová… :*
Uz se nemuzu dockat. Cervena knihovna, to je to prave. Hlava siodpocine, srdce busi dojetim….
Jééé, červená knihovna by WWW. Už se těším na večer, až si zas budu moci přečíst kousek příběhu o (ne)naplněné lásce šlechetného gentlemana a sličné děvy z lidu.
A prosím, hodně pokračování, vždycky jsem měla ráda, když stránka končila například:
Objal její útlý pas a zašeptal: Pokračování v příštím čísle.
nebo
Zachvěl se při pohledu do hlavně Jackovy osmatřicítky. Hlavou mu proletěla myšlenka: Pokračování příště.
🙂 R O Z V E R N Í Č E K . 🙂
Soudce se ptá svědka: „Jak se jmenujete?“
„Moric Blumenfeld.“
„Náboženství?“
„Katolické.“
„A dříve jste byl?“
„Pane soudce, budou se divit, ale evangelík.“
„Proč jste přestoupil ke katolické víře?“
„Víte, pane soudce, mně se zdálo, že u evangelíků je už nějak moc Židů.“
(coffee) Dobrou noc a pěkně se vyspinkejte. (coffee)
Věci zase nějak dostávají řád, www a jovo jsou na značce, díky! A Abyt, přesmyčko milená, opožděně všechno nejlepší ke kulatinám (rose1) (rose1) (rose1).
Další varianta omelety komtesy Máši voní až sem, bezva článek i fotky.
Pravdu dis, Baty. Tyhleti muzsky sem prinesou jinou dimenzi. A tudiz tez, pane Borku s Whisky, vitejte.
Jéééé, JoVo, to je jako ten šilhavej soudce, co se ptal na něco svědka, co seděl nalevo vedle bachaře.A svědek nic. Ale ten co seděl napravo vedle bachaře mu vodpověděl.
Vás jsem se na nic neptal, vyjel na něj soudce !!
A dobrou noc, budu chrnět, jak se na Šejbalovou sluší !
😛 Hezký večer, Anežko. Jdi si hezky lehnout a nech si snít o WWW. (wave)
Omlouvám se Anežko, ten první smajlík měl být :* .
Ale JoVo! – Anéžka sní jen o kapitánovi Leitnerovi (inlove) !!!
Hmmm, hezky to vypadá (clap) !
Já se hlásím mezi milovníky teplých rajčat, teda najmě grilovaných, po těch bych se utloukla. Tohle budu muset zkusit.
Taky občas dělám takovou tu omeletu ze zbytků, je to moc príma věc. Vůbec vaření ze zbytků je fajn, ono to nějak bývá i lepší než původní krmě – takový knedlíky s vajíčky, osmažený bramborový knedlíky, zbytek knedlovepřazéla bez masa…
Juj, tady to dneska žije. Malá reklamace – u podobných článků by mělo být důrazné upozornění „nečtěte hladoví, mimo dosah spižírny“. Jinak je to totiž teror. Ech, a jakoby nestačil půvabný text, ešče ty fotky! Díky, Borku, takhle podaný recept na omeletku je prudce infekční.
Přidávám se s přáním všeho nej všem dnešním oslavencům (sun) .
A Zdeno! (y) 😀
(clap) Díky za užitečnej nápad, domluvím se s Dede aby příště označila textík značkou zákazu vjezdu všem hladovým a gourmetům. Přeju klidnej weekend bez stresů či šoků. (wave)
Uff,tak som dočítala všetky resty-oči mám krvavé ako zajac.Začnem.Všetkým oslávencom blahoželám a že ich bolo!!Ke´d tak rozmýšľam, výber píspevkov i diskusia sú ako život,veselé,smutne,dojemné.Dvojité trojité mi vyhnalo slzy-bola to odvaha a veľká sila a som presvedčená,že i hrdosť na svoj život-ale ten mlynský kameň,ktorý si niesol na krku…Dožralo ma,že renate E to nevyšlo a pritom ja som v palcodržni nešvindlovala.
Omeleta je bezva,skusim si ju urobiť na veľký piatok -slaninu dám dietnu.
No a teraz, kde som bola.Na seniorskom pobyte v Hohe Tatra na štrbskom plese.Počasie bolo-teda víchrica asi 200 km v hodine-stromy padalaňi ako zápalky-udajne asi 7 000 kusov-električky,zubačka ani vleky nejazdili,napadlo asi 50-70 cm snehu a Xerxovej tam nebolo.Hotel bol fajn,mali sme slušne vybavený wellnes,bolo fajn.dokonca raz som bola na bežkách okolo jazera a nič sa mi nestalo.
Chcela som fotiť pre Georga,foťak ma čakal v kuchyni na stole.
Milá Verenko – hlavně že jsi v pořádku zpátky … i když ve Vysokých Tatrách se dochrámou jenom Češi a Poláci (aspoň dle tisku, teda tlače (chuckle) ).
Ideální počasí, ne? Protože možnosti přijít k úrazu byly minimalizovány 😀 . Fajn, že jsi zpátky a ve formě, Verenko.
Milá Verenko (inlove) , tohle by byla zimní horská dovolená podle mého gusta – pohodlný hotel, hodně knížek a zákaz vycházení. (wasntme) Pokud dobře pamatuju, nejvíc jsem si odpočinula na jedné vodní dovolené, kdy lilo tak silně, že jsme tři dny nemohli vylézt ze stanu. Četla jsem (časopisy) a spala celé dny, a když se pak vyčasilo, ještě jsem se stihla opálit a do Prahy se vrátila jako nový člověk. Bohužel mi to takhle za celé roky vyšlo jen jednou. 8-| (chuckle)
OT – divoké psí sny. 😀
http://www.wimp.com/sleepingdogs/
Šikovnej, móc šikovnej, jak pejsek, tak páníček.
Já vám mám takovej vztek na sebe. Pořád koumám čím bych Borka trumfnul, aby to bylo taky jednoduché, bylo to dřív hotové, stálo to míň a bylo toho pro víc lidí.
Já jsem na nic nepřišel. Taková hanba. To je zajímavý, jak píše ženská o vaření, tak to se mnou nic nedělá. Jak je to chlap, tak se ve mě probudí hajzlík, hned koukám jak ho jako pochválit, ale zároveň nenápadně zkritizovat.
No nic, dneska mi to fakt nejde. Tak alespoň ta pochvala. Dobrý Borku, vypadá to chutně!
Ale pokličku bych přeci jen trochou na jednom konci podložil plochou vařečkou.
Jinak perfektní, skoro, jako bych to vařil já sám!
milý WWW, taková mužská ješitnost, to je pane potvora 😉 😀 😛
Já bych tu pokličku podložil modelářskou šprejlí. (Nebo šprýlí?)
Www, s tou pokličkou je to naprosto správná připomínka; inu mistr se pozná hned. (y) (nod)
A kdyby došlo na souboj triček, určitě bys Borka taky trumfnul s přehledem – určitě nikdo nemůže mít při vaření tričko flekatější než Ty! (y) (clap) 🙂
Ale jasně že může! Podle mýho trika pzná má milá žena co bylo minulý pondělí k snídani, obědu i večeři ]:)
Díky za pochvalu i užitečnej nápad s tou vařečkou, hodný WWW. Já se příště samozřejmě polepším a podložím… tuhle omeletku jsem jen vyfabuloval podle knížky Jak voní tymián a možná že Marcelova krásná maminka skutečně podkládala. Rozhodně ji museli na lovu orebic jíst studenou, prý je výtečná! Ale co taky na začátku našeho století nebylo výtečné, že? (naše století je pochopitelně to dvacáté)
Je to náramně voňavé, už když to člověk čte. Nediv se, že ta inteligentní němá tvář čmuchne k tvým myšlenkám a je mu všechno jasné (chuckle) Mě naučila babička už jako malou holku, trochu podobnou „amoletu“. Na pánvi se udělá trochu osolený a opepřený sluníčkový zázrak ze 2 – 3 rozšlehaných vajíček a na talíři se do něj nandá na másle rozdušená „majda“ ze tří čerstvých jablíček. Jen malinko osolených a s trochou sekané bazalky. Ó babi, kde jsi! Od tebe to bylo nejdobřejší (inlove)
Jak už psali předřečníci, z článku přímo voní láska k životu. A tuhle vůni já moc ráda.
Na oplátku sem šoupnu recept na italskou fritatu, která je o poznání hutnější neb jsou v ní brambory.
To vezmeme: pánev, kterou můžeme i s rukojetí vrazit do trouby, uvařené brambory, vajíčka a parmazán (nemusí být, stačí nějaký strouhaný sýr) a pak už jakékoli ingredience máme po ruce. Tj. cibulky, sraninu, hrášek, rajčata, papriku na kousky, spařenou brokolici atd. Troubu předehřejeme na 180°C. Pak už jen do rozpálené pánve hodíme a opekáme cibulku, špek a brambory pěkně do křupava a přidáme ostatní ingredience podle tvrdosti. Zalijeme rozklechtanými vejci, zasypeme parmazánem a dáme péct do trouby, dokud nemá sýr nahoře zlatou barvu. Jako oběd se salátem a skleničkou lehkého bílého fantazie.
AD „sraninu“
Kaštan!!! Toto je překlep dne, měsíce, ba roku! Nebo je to technikustermikus vaší rodiny (rofl) (rofl) (rofl) ?
Přijde chlapček do obchodu a povídá prodavačce: „Prosil bych jedno másro a jedno sádro!“ Prodavačka na něj kouká a ptá se: “ A co sraninu, tu bys nechtěl?“
Taky se ta prodavačka ptala:“Kdo tě sem, chlapečku, posral?“
(blush) (inlove)
No Zdeno!!! 😀
Zdenóóó !!! Se picnu. (rofl)
Ano milá Zdeno, já to znám taky tak. (tmi) (chuckle)
Když už jsme tady jaksi jazykově rozvernější. Tak tuto anekdotu znám s koncem.
„Chlapče tady je LÉKÁRNA !!!!“
„No to vidím taky, jen by mně zajímalo, kterej brbec mně se posral?“
CHE, to jsme šperkovali dál tím, že lékárník byl nastydlý a tím pádem prohlásil: „Chlapečku, tady je BLÉÉÉKÁRNA“ (chuckle) a před příchodem chlapečka si prozpěvoval: Láska je blééék, lžičku denně mi dej…“
Tedy YGO 😀 😀 😀 . Víš, že jsem si překlepu ani nevšimla, ale teď se tu řechtám. A též toto krásné slovíčko přibude do mého slovníku, jako kdysi „prdopeč“(tuhle zkratku jsem vůbec neznala a při tom je tak trefná).
Jinak krásné krásné povídání o vaření se psem a těším se na další.(clap) Wisky je fešák a jak znám raslíky, tak je mi jasné, že se s ním doma nenudíte.
Recept, který napsala Kaštan také občas dělám, taková skvělá CCD omoleta (ono stačí od všeho jen troška a je hned plná pánev). Tady je známá pod jménem „Lumberjack Omlet“ (dřevorubecká omolet). Je velice dobrá a pořádně nasytí.
Tohle prosím není vtip, to se opravdu stalo:
V letech 50tých studovali u nás studenti z Koreje, čehož využila moje máti a věnovala se korejské fonetice, při čemž zjistila, že korejština ve výslovnosti nerozlišuje mezi R a L.
Takže se vskutku stalo, že za ní dorazili korejští studentíci a pravili: „Doblý den, nás pos.al doktol Baltoš.“
Občas zahraniční studenti omylem obohatí češtinu. V Poděbradech, kde učí moje švagrová, přinesli studenti nádherný novotvar „přítulka“. Dokonalé slovo přesně vystihující status oné dámy.
Teda panstvo 😀 😀 😀 Já sem jen krátce nakouknu a teď jsem od smíchu zadejchaná, jako bych cvičila aerobik 😀 Já též vtípek znám se zakončením které zmínila Zdena b.p. Znám ho od maminky a celý život jí dokázal spolehlivě a kdykoliv rozesmát. Stačilo jen říci „podej mi másro…“ a ona se už smála.
To je recept, který mi připomíná moji maminku, která řešila problém, co k večeři systémem, otevři ledničku a špajzku, co tam najdeš, vraz na pánev a je to. (rofl)
Jinak moc pěkné povídání i návod na omeletku. Určitě vyzkouším. 😀
A co se týká vulgárního Polhreicha, moc by mě zajímalo, co umí, mimo těch vulgárností, doopravdy.
vařit…měla jsem tu čest… 😛 (slintací)
Nejlepší svíčkovou na světě umí. Jedla jsem jí už všude možně v kde jaké restauraci i ve světě, sama dělala a tak vůbec. Svíčková od něj je ale nepřekonatelná. Kromě to si člověk může do omáčníku objednat omáčku na víc. Minule jsem jí pak ještě vyškrabávala lžičkou a nebýt na veřejnosti, vylížu ji. A personál šlape jak hodinky.
Chutnala mi i mnohem víc než od pana Sapíka. Zatím jsem ovšem nejedla svíčkovou od Sahajdáka nebo toho druhého s hvězdou michelin – nemůžu si teď vzpomenout, jak se jmenuje /krásně se směje a má holou hlavu/…
A taky kachnu, jedla jsem u něj několikrát oboje. A mohou k němu i pejsci, dostanou hned po příchodu misku s vodou.
Nedávno v rádiu mluvila paní o své mamince, která připravovala speciální jídlo s názvem „škrábaná lednice“ 😛
Mňam! to jsou mi chutě!
a všem krásného víkenda přeju.
Petro, škytala jsi za bukem??? Tě tady kde kdo vzpomínal (chuckle)
a padá a padá… Kde byl včera trávník, je pět cm. Kde bylo 10 cm starého, je deset cm přemrzlého tvrdého s pěticentimetrovou kyprou čepicí… Beta se boří, řeže jí to nohy a je naštvaná…
aj jaj, tohle už jsem nepřivolávala já, přísahám!
Petro,želžeš??? Jen neželži (envy)
Jasně, ale už tejden si zpíváš Vánoce, Vánoce, přicházejí…
Víme fšechno (flex) .
Jen to nestrkejte přes Ještěd, dopoledne bylo slůňo a teď už je zataženo ale prádlo mi venku celkem uschlo. Fouká a fouká..
Pěkný recept, možná někdy pro MLP k večeři. U nás se s vejci tak nějak šetří, jak to nemůže Rysík, tak držíme basu. No ale v poslední době se spotřeba vajec trochu zvedla, tak třeba. Je to psané tak krásně, že jsem na omeletu (u nás se svítek taky říká něčemu jinému) dostala děsnou chuť.
Whisky mi byl povědomý. Pak jsem koukla na odkaz na člának o něm a jasně, já to četla, dokonce jsem tam psala komentář, i když uplně totálně OT. Článeček totiž vyšel tři dny po Rysíkově narození ;). Jo jo, ten čas letí, psali ste mi tam, že mi brzo vyroste. Zatím to není tak strašné ;). Ale už teď se mi stýská po miminku (Rysinka už je batole, vlastně ten Rysinčí věk mi vyhovuje asi nejvíc, něco mezi 1,5 a 2,5 roku).
To zní dobře! Jen to chce počkat na vlastní rajčátka místo těch umělohmotných z obchodu. Díky za tip a podrbání psisku!
Já si syslím vlastní rajčátka v mražáku. Jen je namačkám do menších pytlíků a když potřebuji, tak odpytlíkuju a použiju. Je to lepší varianta, než umělohmotná kupovaná 🙂
Děkujeme oba, milý pane Jiný, i když je teď Viskoun mokrej jak myš, přišli jsme z prochazky a tady chč…eee pardon…prší a prší, W. sedí v pelechu a děla že je kočka: líže se všude kam dosáhne. 😉
Vy se máte, tady sněží a hnusně fučí!
Dokonáno jest,omeleta připravena a taky sežrána. Všechno moc dobré, jen místo slaniny jsem dala Swarzwaldskou šunku, nevadí, že ? (chuckle)
Děláváme tuto dobrůtku většinou v neděli ráno ale co, nó, to nešlo vydržet.
Chtělo by to zapít něčím dobrým ale nemůžu, jedem stříhat Daníka,bude z něho velikonoční zajíček. (heidy)
(call) POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!! (call)
😡 Dnes má svátek Matylda a narozeniny Štětinka. Přejeme jim všechno nej, nej a posíláme kytičku. 😡
(f) http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_17_2013#Matsv_Stenar_2013.jpg (f)
připojuji se k přání – Maryldo a Štětinko, vše nej nej (h) (h) (h) (h)
a podle mých záznamů má dnes narozeniny také Medvídek Pů !!!! takže i sem míří mé přání všeho nej nej (h) (h) (h) (h)
ježiš, promiň, MaTyldo (blush)
A já se připojuji k již připojenému přání všeho nejlepšího k svátku i narozeninám. (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)
Všechno nejlepší VŠEM oslavencům. A hlavně to zdraví. (inlove) (d) (d) (d) (d) (h) (handshake) (wave)
Milí oslavenci, všechno nejlepší a ještě lepší! (h) (rose1) (d) (^) (cash)
Přeju všechno nejlepší všem dnešním oslavencům! (h) (f) (sun) (beer) (^) (d) (music) (sun) (f)
Holky, všechno nejlepčejší! (f) (sun)
http://www.youtube.com/watch?v=FxOfGa2aL3o
(^) (d) (inlove) :* (sun) (rose1)
(coffee) (^) (rose1) (rose1) (rose1)
Tak všem oslavencům (i těm, o kterých třeba nevíme) přeji vše nejlepší. No a hlavně to jaro by mohli dostat jako dáreček (a my taky). Že jo? (f) (sun) (^) (d)
Všechno nejlepší, holky! (h) (h) (f) (f)
Všem oslavencům (d) (f) (f) (f) a konečně (sun)
Matyldo a Štětinko, všechno nejlepší (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)
Hodně zdraví štěstí a spokojenosti všem oalavencům! (f) (f) (f)
Jéé, zapomněla jsem na oslavence, tak jsem honem doběhla napravit !!!! Užijte si (^) (rose1)
Všem oslavencům přeji krásný den, užijte si ho (h) (rose1)
(f) (sun) (f)
(d) (d) (d)
vše nejlepší všem dnešním oslavencům (rose1) (rose1) (rose1)
Milí oslavenci, užijte si to co nejlíp a zkuste si přát to jaro 😉 !
Jinak samozřejmě štěstí, zdraví, dlouhá léta (inlove) (d) (rose1) .
Posilam obema veeeelikanskou gratulaci!!!!
Tak tohle musím zkusit. Znám takovou tu variantu, kdy se rozpůlí rajčata, osolí, opepří a pocukrují (malinko) na řezu a nechají odpočinout, nakrájí se cibulka na kolečka, na pánev se hodí tuk (já dávám olej, ale máslo by bylo asi lepší), na něj rajčata řezem dolů, propíchají se vidličkou, aby hezky pouštěla šťávu, a když už je šťávy docela dost a rajčata se tváří upečeně, otočí se, přihodí se kolečka cibule a přiklepne na volská oka tolik vajec, kolik půlek rajčat, pěkně esteticky, střídavě červené kolečko, žluté kolečko atd. Pak se to znovu posolí (ty vajíčka), opepří a začne se sekat zelená petrželka, pažitka, celerová nať… dle libosti, ale petrželka a pažitka být musí. Těsně před vypnutím plamene se to celé posype p+p a opatrně přenese na talíř.
Můžu mít u plotny ty nedočkavé čenichy 2, nebo omeletový recept počítá jen s jedním? Že bych když tak zdvojnásobila množství ingrediencí. 🙂
Milí Zvířetníci, děkuju ze srdce za milé a pozitivní komentáře!
Už před pár lety sem má dobrá žena napsala o Whiskym krátké povídání, pokud si budete chtít osvěžit paměť, odkaz je tady:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/psi-whisky-z-irska-0ni-/p_zviretnik.asp?c=A090202_162023_p_zviretnik_dru
Samozřejmě se o něm dozvíte víc, pár pokračování by se ještě mohlo uskutečnit.
Vřelý dík patří i milé Dede za její rozhodnutí moje plky zveřejnit. Bezproblémový den plný úsměvů všem přeje b.
Já věděla, že Whisky tu byl! Ale hledala jsem článek pod jménem Borek – narazila jsem při tom na článek od Bey na téma ´JMÉNA a řehtám se tu jako kůň – v komentářích perla na perle.
noooooo, a o odkaz se nepodělíš… ;( (n)
Tady http://naszviretnik.net/2010/11/16/cloveciny-o-jmenech-nejen-psich/
Jenom upozorňuju – nepijte, nejezte a nečtěte to před šéfem (chuckle)
díky, Ygo!!!!!! (rofl) (rofl) (rofl) (rofl)
naše kočka stařenka se jmenuje Mňají Mňajda. Proč ? Protože kočky dělají mňau a malá vnoučata odmítala říkat čiči, vždycky jako batolata, na dotaz na obrázkem co je to za zvířátko odpověděli sborem (jsou dvojčata a tak používali stejný slovník) MŇAU. Naše dáma spokojeně žije s tímto jménem už skoro 18 let. Na jméno slyší i když už méně protože je skoro hluchá a skoro slepá. Ale je spokojená , hlavně slyší otevírání kapsičky.
Jo, no jo – vypadá to chutně, ne, že ne? Jen to … ehm … má … ehm … takovej malej … ehm … háček. Není to omeleta, je to svítek.
Polhreich už by řval jak buvol! 😀
http://www.youtube.com/watch?v=TZlOafaGk8s
Pohlreich si na řvaní postavil image, ten kdyby neřval, tak se budou všichni divit, jestli neni nemocnej.
Jendo, on ve skutečnosti ani tolik neřve – to je relativní. Podívej se třeba na jeho „Šéf na grilu“, kde jen vysvětluje recepty, takže důvod ke řvaní není, ale mě z toho za pár minut drnčí hlava. On má prostě velice zvučný hlas a když trochu přidá, tak praskaj okenní tabulky. 😀
Polreicha jsem kvůli tomu kraválu moc nemusel, ale on prostě nesnáší mizerné vaření a (podle Šéfa na grilu) jídlo miluje a přímo se s ním mazlí. To se mi na něm moc líbí.
Možná by řval ještě víc, kdyby si uvědomil že svítek = omelette…francouzsky (chuckle)
Borku, nejsem znalec francouzštiny, ale svítek je prostě vaječná placka, já to ráda a dělávám to se sýrem a paprikou. Taky se to dělá se šunkou jako přídavek do polévky.
Jasně, milá Rputi…ale pravej svitek je nadýchaná vaječná placka, která se, nakrájená na nudličky, přidává jako zavářka do polívky (bow) , že to mistr světa Pohlreich neví, je jeho škoda (chuckle)
Pardon, zapomněl jsem na ten nejdůležitější rozdíl: do pravýho svítku se samozřejmě pridává mouka (wait)
omeletka vypadá moc dobře, až se mi sbíhají sliny.
Ona ta naše zvířátka asi mají nějaký tajný radar, co se jídla týká. V neděli vařím polévku a vždy půlku masíčka dostává Honásek do mističky. Aniž bych cokoliv nahlas řekla, když jdu polévku slít do hrnce, kde se vzal tu se vzal žebrající kocour u nohy. A to předtím může spát spánkem spravedlivých kocourků v ložnici na druhé straně bytu.
Prostě nějaký 6 smysl.
A oblikátní věta manžela, který jí nedělní hovězí vývar s nudlemi : “ zase nemám skoro žádné maso v polívce, to zase dostal všechno kocour ? “
Míša
Hepčo, když se vynoří teprve, když něco děláš, to ještě jde. Na mě ten uličník Žolík už tak od 10 řve, že mám jít vařit! 😀
Dík za inspiraci. Popisuješ tak sugestivně, že vůni kmínu cítím i u počítače.
Máme slaninu z domácí zabijačky, rajčata z obchodu, vajíčka dodává babička, cibule je,
Omeletku uděláme.
Zítra k snídani budu rozmazlovat rodinu. Když se mi bude obzvlášť chtít, doběhnu i pro čerstvou bagetu.
(pi) A nezbyde ani ň.
Milý Borku – jakou mám chuť na Provensálskou omeletu Marcela Pagnola! A s Whiskym na schodech by určitě neměla chybu (protože u nás to bude s Toyou a Brooke na židlích u stolu (chuckle) ). Myslím, že večeře dneska je jasná (nemám šalotku, za to mám výborný špek 😛 ).
A dle úvodu předpokládám, že se jedná o „Čtení na pokračování“ – teším se na další díl.
A vítej mezi nás – člověk, co tak skvostně píše jak o pejskovi tak o jídle tady bude hýčkán!
P.s.: a napiš i o Whiskym – myslím, že raslíka tady ještě nemáme!
máme – Pikáč přece…
Omeletka je excelentní, popis báječný… ach. A Whisky na fotce vypadá typicky raslíkovitě- málem za ním zůstává bílá čára jak za tryskáčem 🙂
Tak tohle jsem mohla dočíst jen díky tomu, že jsem po snídani.
Na pohled je to úžasná záležitost, takže, jelikož jsou suroviny v lednici, je o zítřejší snídani rozhodnuto!
Jen by to chtělo taky trošku toho sluníčka… (sun)
Uhm, tak jsem polkla a mlaskla jako naše čuby, když dojím a ony jasně vidí, že fakt nedostanou (znáte ten pohled „zožrala to všechno a nedala“).
Krásná omeleta, krásné čtení, krásný Whisky.
Ale Bubu, já netušila, že máš doma i krávu =)) =))
Pokus o chechtací smajlíky nevyšel, tak aspoň dodám místní standartní (rofl) (rofl)
Prož zrovna krávu? :O Dojí se třeba i koza. Koza Róza! (chuckle) (chuckle) (chuckle) Ale koza Róza mléko nedává, takže nedojím, ale dojídám. A o mléko v mém případě opravdu nejde. 😉
No teda, co bys všecko od Rózičky nechtěla? Ještě aj to mlíko … jedna malá psí holčička aby se u vás udřela (chuckle) (chuckle) (chuckle)
Ách, ta omeletka zavoněla až sem! (nod) Děkuju Vám za tip na dobrou večeři i za článek, psaný s vtipem a láskou k jídlu i ke světu. (y)
Přeju všem krásný den. (h)
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
No – až na ta rajčátka (teplá nee) je to móóc dobrý. A teplou snídani bych si docela nechala líbit, neboť jsem ráno venku co… ??? Nooo… Můžete hádat třikrát (rofl) A mrzne.
Taky bych tu růžovou hmotu vypustil. Proč to kazit?
Okej, fajn, hrňte ty červený hnusy ke mně. (pi)
Já bych si, s dovolením, také prosila trošku…víííc…eště víc… toho teplýho, co Xerxová nechce 😛 (pi)
Áno, hlásím se do klubu, teplá rajčáta rozhodně ne! (wave)
Ale to je dobrej nápad, omeletka. Čerstvá vejce by byla, jenom na rajčata si musím počkat, zatím mám jenom takový chudinky v květináčkách na okně. A kupovaný nejím.
Marcel Pagnol mi zavoněl nejen tymiánem, ale létem, sluníčkem, teplem…
Jezis, ja mám hlaaaaaaad!!!
Krasne napsano, Whisky i vy se mate, ze se mate 🙂 🙂
Moc se tesim, ze receptu bude povicero!!!
Hedus, kdyz ty mas v pet rano hlad, tak asi Rafulka je dobre nakrmenej, ze jo?
🙂 jasne 🙂 plne brisko mladeho pana je mi nadevse 🙂 dneska jsem vstavala jen ve dvanact, ve dve, v pet, a pak uz byl v pul sedme vzhuru. Oci jako baterky :))
Co se krmeni z lahve tyce-dosud naproste fiasko. Zmoula, zmoula a nic. Fakt se snazi, dokonce neprotestuje proti umele strave, ale ta flaska je problem…. Zatim to tedy neni uplne nutny, takze to zkousime kazdy den,ale nejak to nevidim realne…….
Aaaa, to je napsáno s velikou láskou 🙂
Až z toho slintám.
Omeletku jsem dlouho nedělala …