MLSOTNÍK: Chowder – polévka jako hlavní jídlo

Mám ráda snad všechny polévky (kromě dršťkové), některé více, jiné méně. V manželství jsem ale rychle odvykla evropskému zvyku, že „polévka je grunt“ (a kdo jí nejí, ten je špunt) a že patří jako předkrm hlavního jídla. Manžel na jejich denní konzumaci nebyl zvyklý a mně odpadla starost, vařit k večeři dvě jídla. Na polévky jsem rozhodně nezanevřela, jen je nejíme moc často. V teplém počasí dost výjimečně, v chladnějším jednou za týden, nebo dva..

 

Předkrmové polévky bývají vodnatější. Moje jsou naopak husté, bezmasé, případně je jejich tekutinou masový vývar. Jsou často rozmixované, takže syté a krémové. Podávám je jako hlavní jídlo a oba pak sníme dva nebo tři talíře. K tomu čerstvé pečivo – kupované, nebo čerstvě upeču housky, či bagetky podle receptu RenatyE. Často do polévky přidám i osmažené kostičky staršího pečiva.

Jednou z našich oblíbených zimních polévek je Chowder (čti „čaudr“). Hustá polévka, ve které je buď rybí maso (z jedné ryby nebo směs), nebo maso ze škeblí. Plus brambory, nějaká zelenina a koření. V Nové Anglii hlavní tekutinu tvoří mléko, případně smetana. V New Yorku se Chowder zahušťuje rajčaty, ale s mlékem je to mnohem lepší.

Název Chowder má dávný francouzský původ. Na pobřeží východní Ameriky se polévka dostala z Kanady od tamních francouzských emigrantů. Francouzky se kotel řekne „la chaudiere“, malý kotlík pak „le chadron“ a dodnes oblíbená rybí polévka má název „Chaudrée“. V Americe změnili polévce francouzskou výslovnost (ch) „š“ , na „č“ a trochu zjednodušili název .

 

 

Snad nejznámější je „New England Clam Chowder“ – hustá polévka s mořskými škeblemi. Kdysi, při návštěvách manželových rodičů u Bostonu, jsme na Clam Chowder chodili do nedaleké restaurace. Vařili jí tam v obrovském kotli (opravdový „chaudiere“) a lidé si pro polévku chodili i „s kastrůlky“. Chowder na východním pobřeží byla velmi běžná i v jiných restauracích a dala se (a dá) koupit i v plechovce. Takže i když různých „pravých“ receptů existuje spousta, nevzpomínám si, že bych ji byla kdy doma vařila.

Ve zdejším teplém počasí jsme pak oba na tuhle výbornou polévku na několik let pozapomněli. Až jednou jsem někde zahlédla tenhle recept a hned druhý den jsem Chowder uvařila. Olizovali jsme se oba a polévka byla okamžitě zařazena do zimního jídelníčku. Sice to není klasická „Clam Chowder“, ale zase je tam navíc sýr.

V receptu nejsou škeble, ale krabí maso. Zde se dá koupit v konzervě, u vás to možná bude trochu dražší záležitost. Ale určitě by se jako náhražka mohla použít jiná bílá ryba. V nouzi můžete rybu vynechat úplně, uvidíte, že to i tak bude dobré.

 

Budete potřebovat:

( na +/– 2,5 litru polévky, záleží na množství vody z brambor)

 

3 velké brambory

6 tenkých proužků slaniny (já použila více)

velkou cibuli

půl hrnku kostiček řapíkového celeru

konzervu krabího masa (moje měla 113gr) nebo jinou bílou rybu pokrájenou na kousky

plechovku (tak 400gr) zavařené kukuřice (já dala v krémovém nálevu, ale není nutné)

hrnek strouhaného sýra

4 hrnky mléka

asi 2 lžíce hl.mouky

sůl a pepř podle chuti

 

 

 

Postup:

Oloupané brambory nakrájejte na menší (polévkové) kostičky a dejte do hrnce. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a řapíkový celer. My řapíkový celer moc nemusíme a vařím s ním jen výjimečně. Trochu celerové chuti tam ale patří, tak já do polévky dávám hrstku sušené celerové natě.

Brambory zalejte vodou jen tak, aby byly při vaření zakryté. Hlavní tekutina v polévce je mléko. Pokud chcete vodu solit, tak opatrně, protože i slanina je hodně slaná. Vaření tří brambor netrvá dlouho, tak je hlídejte, aby se nerozvařily.

Na hlubší pánvičce vypečte plátky slaniny do křupava. Nevím, jak se u vás slanina prodává, tady už krájená v balíčku – tenké nebo tlusté plátky. My máme rádi tenké a vypečené do křupava.

Vypečenou slaninu přendejte na talířek, a pokud se vypeklo hodně tuku, část slijte (můžete třeba podle chuti později přidat). Nechte pánvičku trochu zchladit a pak výpečky, které na ní zbyly, zasypte dvěma lžícemi hladké mouky. Zamíchejte a po částech přilijte tak 2 hrnky mléka. Dejte znovu na mírný oheň a rozvařte do zhoustnutí (je-li třeba přidejte další mléko). Pak do omáčky přidejte krabí maso nebo kousky ryby, nasypte nastrouhaný sýr a nechte provařit.

Obsah pánvičky přelijte do hrnce s bramborami. Vlijte zbytek mléka a plechovku kukuřice i s tekutinou. Za stálého míchání povařte ještě asi 5 minut. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Chcete-li mastnější polévku, můžete přilít vypečený tuk ze slaniny.

Na talíři pak do polévky rozlámejte kousky křupavé slaniny podle chuti.

 

Přeji dobrou chuť!!!

 

 

Aktualizováno: 21.2.2013 — 19:24

127 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Maricko, nam, nam, vzpominak na pochoutku z Hameriky, nejlepsi prosim lobsterova v Maine. Dik, zkusim udelat i v prazskych podminkach.

  2. Maricko, Chet mel k sardelove paste tytez vyhrady jak tvuj manzel. Az jsem udelala to hovezi dle Karoliny. Prohlasoval, ze on si klidne udela sendvic, ale pak mu to nedalo a kousek ochutnal a olizoval se az za usi. Budu to zas muset nekdy udelat. Dobre jidlo do chladneho pocasi. A hec, synovec privezl velke mnozstvi knedliku v prasku – jak bramborove, tak houskove, tak to se pomnejeme.

  3. Než jsem tohle napsala, naskočil nový článek, ale ten budu číst až později, nebo zítra, teď musím jít dělat večeři.

    Tak jsem dočetla dopolněné komentáře.
    A ještě k tomu „polévka je grunt, kdo jí nejí ten je špunt“. Nám to říkal náš tatínek a myslím, s tím, že bez polévky nevyrosteme a zůstaneme malí špunti (on nám už tak běžně říkal „špunti“ místo děti).

    Io, hrachová polévka podle tvé babičky vypadá též jednoduše – my luštěniny rádi.
    Velká kočko, krásná báseň
    Liko, to je náhoda s tím hrníčkem. A též se pamatuji na ryby z Frionoru.
    Zano a Alex – jsem ráda, že s druhou polévkou jsem přišla vice vhod.

    A poznámka Hanky, že Chet nejí luštěniny mi připomněla. Ze své loňské cesty do Prahy jsem si přivezla sardelovou pastu extra proto, abych vyzkoušela Karolín recept na hovězí na sardelkách. Když jsem se konečně rozhodla recept vyzkoušet, dala jsem nejprve choti trošičku líznout té pasty (že to jako dám na hovězí). No moc nadšeně se netvářil, že to asi nebude „ladit“ dohromady. Tak jsem si odřízla kus masa pro sebe, ostatní udělala na paprice, jak to choť rád. A pro sebe si udělala ten kousek na sar.pastě. Jelikož to byl jen kousek, vypeklo se to hezky do tmava. Dala jsem choti ochutnat, on doslova vykulil oči, olízl se, chtěl ještě další kousek a že prý je to moc dobré. Tak jsem o týden později už udělala poctivý kus masa pro oba k večeři a manžel si pochvaloval. Zapomínám to Karolíně furt napsat, tak jestli to budeš číst tady, tak abys věděla, že tvůj recept byl nakonec nejen vzat na milost, ale oceněn a určitě budu opakovat.

    1. Ahojky Hani, to jsem opravdu ráda, že hovězí na sardelkách Chetovi chutná. Já ho taky miluju.
      Mrzí mě, že jsem se včera nedostala na Pražení, tak snad příště. Určitě jste si to užili.

  4. A abych nezapomnela – Blazo, vsechno nejlepsi a at se ti jenom dari. (^) (d) (rose1)

    A marodum drzim palce. (y) (y) (y) (y)

  5. Tady je tak hnusne zima, vlezlo, mokro, vetrno, ze to vola po dobre hutne polivce. Dik Maricko za inspiraci, cestou domu koupim pytlik kukurice, skebli masicko mam v konzerve ve spajzu a uz se moc tesim. (inlove)

  6. Blážo, všecko nejlepší (a jestli slaví Pů, tak taky)
    (rose1) (^) (rose1) (inlove) !
    Furt držím všem potřebným, ať už se to otočí (y) (h) .

  7. Milá Maričko, tak jsem se podívala na hrnek, v němž mám v tuto chvíli čaj, a je na něm úplný recept na Grandma’s Original Clam Chowder! Hrnek je to pěkný, „polívkový“, a recept mě zatím nenapadlo vyzkoušet, i když mám ten hrnek snad patnáct let. Ale Tvůj recepis je tak chutně napsaný, že zřejmě neodolám. Mlíko a ryby, to je moje 🙂
    Mmch tak před třiceti lety jsme si na kolejích moc rádi vařili polívku z pytlíku (tj. instantní) zvanou „Norská rybí“ – byla velice oblíbená a jak se mi tak chuťově vybavuje, bude to něco podobného jako dnešní recept. Takže za dnešní polívkový Mlsotník děkuji!

      1. Ja si ji taky pamatuju z Frionoru. A fakt byla chutove podobna nekterym druhum rybiho ci clam chowderu. Je to stejne sranda, jak si tolik lidi po tolik a tolik pamatuje ten obchod a jeho vyrobky. Asi taky proto, ze to bylo uplne jine. I ten interier byl takovy, no jinacejsi – zadna bezna samoska.

        1. Já jsem měla z Frionoru svého prvního lososa. Když obchod likvidovali, vyprodávali vše za směšné ceny a tak jsem si koupila asi pětikilovou obludu 🙂

  8. A ještě úplně a naprosto OT :
    Jen bych se chtěla HanyW a ostatních zeptat jestli jste se náhodou vrátili k článku

    „BTW : Bezstarostné vlastenectví“ z 18/2

    kde jste si v komentářích předávali tituly básní. Hana psala o Hrubínovi a já jsem si vzpomněla (ovšem pozdě) na Seifertovu Píseň o rodné zemi kterou mám moc ráda. Napsala jsem ji tam celou. Máte možnost se potěšit prosím. (bow)

    1. Dík. (inlove) To jsou nádherný verše a já tu tak trochu ;( Včak to byl nějakej antickej filozof, kterej bulel z krásy. Určo. 🙂

  9. Milá HCHO (inlove) , Dede zní senzačně i jako mužský. (y) 🙂 Pražení se čtením bylo moc příjemné, škoda jen, že najednou bylo na čtení málo času – předtím jsme povídali a povídali (ano, byl mezi námi chlap – manžel od Evy od Sisisnky 🙂 ), a pak přijel pro Dede Martin s Markem.
    Beruška byla půvabně společenská a vůbec to bylo moc fajn. Až na tu cestu domů, z Pankráce jsme jela autem a docela to klouzalo. Doufám, že Dede s rodinou dorazí domů v pořádku. (nod)
    Bylo by fajn, kdyby Dede povídky namluvila, v jejím podání dostávají další rozměr.

      1. Hele, hele, a který se četly?

        (Taky se mně líbí Dedin přednes jejích vlastních věcí, dá tomu krásnej další rozměr.)

        1. Bod zlomu a Rozhovor, báječně jsme se u toho bavili. Líbilo by se mi mít je namluvené hlasem Dede s jejím osobitým přednesem.

  10. Milá Maričko, zdroj tvých zajímavých receptů zřejmě nikdy nevysychá. A máme to i s podrobným popisem postupu, s radami ze skutečného života které jsou podložené tvými zkušenostmi, možnými variacemi a ještě dokumentováno krásnými fotografiemi.
    Jestli dám tu svou domácnost někdy dohromady a zase budu moci normálně vařit tak určitě sáhnu k tvým receptům. (happy) (clap) (wave)
    A ještě jsem se chtěla zeptat jestli ti někdo z čtvernožců při vaření pomáhá. (chuckle)

  11. Tak jsme zpátky. První půl hodinku cesty to byl pořádný slejvák, tak řídil choť, zbytek a zpět už jsem to zvládla sama.

    Ještě jednou děkuji za komentáře a protože vás je tady vice, kteří jíte polévky jako hl.jídlo, přidám ještě jednu naši oblíbenou. Jenže je v ní též mléko, ale méně. Možná znáte, možná ne.

    Žampionová polévka

    500gr žampionů
    2 střední cibule
    ¾ l slepičího vývaru
    ¼ l mléka
    4-6 lžic brkaše v prášku (instantní)
    sůl, pepř

    Cibuli a houby na kostičky. Nejprve na pánvi trochu zesklovatět cibuli, pak přidat houby a podusit. Mírně prochladlé přendat do mixéru, přilít tak polovinu slepičího vývaru a rozmixovat na kaši. Přelít do hrnce dolít zbytek vývaru, mléko a zamíchat brkaši. Provařit, osolit, opepřit. Chcete-li jemnit kouskem másla. Na talíři možno přidat i trochu sladké smetany, kopeček šlehačky nebo zakysané smetany. Posypat petrželkou či pažitkou pro potěchu oka. Tahle polévka je dokonce lepší i druhý den. Já jí dělám jen ze žampionů, nevím, jaká by byla z čerstvých hub. Možná z lišek by mohla být příjemně peprná.

    Blanko, děkuji za „kladnou recenzi“, příště můžeš třeba zkusi místo kukuřice hrášek, nevím, proč by to nemělo chutnat též.

    Epulko držím palce dál.

      1. Tak mě napadá strašně jednoduchá babiččina hrachová.
        Zlený hrášek se uvaří ve slané vodě. Udělá se máslová jíška. Dá se do hrášku. Přistrouhne se trochu muškátu a přisype malinko pepře. Dá se to na talíř, doprostřed se pleskne jeden žloutek, kopeček kysaný smetany a posype se to petrželkou.
        Je to tak strašně jednoduchý, až je to geniální. (inlove)

        1. V jednoduchosti je casto krasa – i v tom jidle. Hlavne, kdyz jeden vi, co dela a ma kvalitni suroviny. Ty, ale tohle taky zkusim. Akorat, ze prednosta neji lusteniny, a to ani mlade hrasky. Pry je mu po tom blbe. 😀

          1. Můžeš si udělat sólo a jemu nějakou ohranou sólo a to by bylo, aby nechtěl aspoň ochutnat. (pi)
            Jo a hrášky nemixuju ani nepasíruju. Zůstanou kuličkový.

    1. Maričko, díky – tahle žampionovka vypadá báječně jedle. Vůbec polívka k samostatnému jídlu – to chválím!
      Chowder asi není úplně pro mne – celer nemusím, mořská ryba – o škeblích nemluvě – je náročná na shánění (čti jsem lína shánět) a kukuřice … no zkrátka, kdyby mi to někdo uvařil, tak ráda ochutnám, ale sama asi nespáchám.
      Ale žampion, to je jiná – a ještě vylepšenej bramborovou kaší (asi bych spíš udělala z brambor, v tuzemsku nenacházím hotovu brkaši, která by mne uspokojila.
      Jdu se kouknout, jaké recepty se tu ještě objevily 🙂

      1. Z hlediska technologie nemusíš vůbec mít brkaši. Prostě povaříš v tom vývaru pár brambor a rozmixuješ s tím zbytkem 🙂

  12. Maričko, díky za inspiraci, recept jsem hned dneska vyzkoušela. Místo řapíkového celeru jsem dala celerovou nať, kterou mám v mrazáku, část mléka jsem nahradila smetanou a dala jsem tam maso z tresky. Vynechala jsem pouze kukuřici, neměla jsem ji doma a navíc synek ji nemá rád. Polévka byla dobrá, sytá a v dnešním nevlídném počasí sedla.

  13. Maričko, díky za recepis. Já s manželem si určitě pochutnáme.
    A co Bobeš. Byl včera na vyšetření, pan doktor odebral vzorky a výsledky budou příští týden. Na brněnské veterině je velmi populární pacient. Včera dostal navlhčené granule, aby mu lépe klouzaly do krku 🙂 a dneska dostane vařenou slépku s rýží a mrkví.
    Děkujeme moc za držení palců.

    Všem dnešním oslavencům všechno nej, hodně zdraví a pohody (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)

    1. Bobíškovi stálé (y) jakož i všem ostatním potřebným.

      Ségru dnes přeložili z JIP na pokoj, právě jsme probraly všechny ty zimnice a horečky a ostatní křivdy – řeční jak nezavřená a objednala si mne domů na brigádu, až ji pustí, tak její palce už pusťte. 🙂

      A ještě hromadná gratulace všem oslavencům týdne: (rose1)

  14. Ještě že chroustám aspoň ten chleba s marmeládou 🙂 Tohle vypadá opravdu dobře. Díky Maričko.
    Jinak posílám (trošku závistivý (wasntme) ) pozdrav pražícím. To autorské čtení Dede by se mi opravdu líbilo (já ji v duchu slyším, když to čtu, a právě při té ich formě u mužských postav mi to dělá problémy (rofl) – tak by mě to zajímalo, jak to je doopravdy)
    Užijte si to (wave)

  15. No ja zeler nemusím ani omylom (envy) . Čo keby sa tá ryba nahradila rezančekmi z kuracích prsíčok ?
    A to hnusné biele svinstvo len padá a padá. A v nedeľu má prísť od juhu teplý vzduch 🙁 . To bude zasa šlamastika!!!

  16. Maričko, díky za inspiraci, chowder bude k zítřejšímu obědu. Počítám, že si ho lehce pozměním, hlavní tekutinou bude vývar a místo mlíka smetana a taky bude buď bezmasý anebo do něj oberu kuřecí maso, takže to bude takový chowder po našemu. 🙂 Ale námět se mi hodil moc, neboť mlaďoši jsou již (doufám) na cestě k nám, a protože jezdí často, mívám kolikrát problém vymyslet menu, které v poslední době nebylo. A protože jako hlavní chod bude stará známá sekaná (plněná míchanými vejci s hráškem) s brkaší – holčičky ji totiž milují – tož aspoň chowderem bych mohla překvapit!

  17. Maričko, to nevypadá špatně 🙂 Mně ani ryba, ani mléko v polévce rozhodně nevadí. Řapíkatý celer můžu i syrový a… no, dobrý prase fšecko spase. Když už jsme u těch úsloví. (o kus níž je několik verzí gruntu a špuntu 😛 ) Tak se asi u nás objeví na jídelníčku. Díky.
    A potkala jsem něco hezkého od gorilek.
    http://jana-h.rajce.idnes.cz/Jak_si_Richard_hral_s_Kiburim_a_nakonec_si_strihl_piruetku#Richard_a_Kiburi.jpg

  18. Velmi krátké hlášení o černé smečce: Melinka hlídá. A vůbec není pravda, že by při štěkání sípala. Má teda hlas trochu vyšší než Penny, ale pěkný znělý, sytý.
    Vyčmuchala psy venku před domem. Přes plastová okna. Někdy bych chtěla vědět, jak vlastně mají ta zvířata ty svoje smysly ostré.
    Byly jí otevřeny dveře na balkon a byla moc pochválena.

    Tak a teď jdu pro ty brambory a celer a kukuřici. 🙂

    1. Díky za hlášení 🙂 To je dobře, že tu občas nějaký krátký budou, moc držím palce na společné sžívání a zajímá mne, jak se vám třem princeznám daří, ale jak nestíhám, tak bych to asi jinde sledovat nezvládala. Tak díky (sun)

      1. Však jsem Dede slíbila, že budu dávat kraťasy i sem. 🙂 Nejsou tak rozkecaný jako ty plný verze, chybí tam moje obvyklý quis, quid, ubi, quibus auxiliis, ale to snad neva. 🙂

  19. Jé mlsotník, to se zrovna hodí a ani to nebude úplně OT
    Poraďte, co s kozou? Vlastně kůzlátkem, co mi straší v mražáku? Potřebuju recept, jak s tím naložit, takže prosím o poradu

    1. Týno – jak je staré (spíš mladé ;( ) to kůzlátko. Pokud hodně mladé, tak samosebou usmažit 😛 , pokud poněkud starší, tak na divoko (koření přerazí případnou „kozí pachuť“) – obojí bude mňam 😛 😛 (olizovací) .

      Stará koza jedindě do klobásů (chuckle)

      1. Právě úplně malý kozátko. Mám přední a zadní nohy zvlášť, zbytek vcelku, nerada kostím-tak jsem myslela spíš upíct? Nějak nevím, jak bych smažila třeba zadní nohu nebo žebra?

        1. Kůzlečí jsme neměla, ale myslela bych si, že by se peklo jako jehněčí- na česneku a rozmarýnu.

        2. Doporučuju překonat nechuť a vykostit aspoň kýty a usmažit řízečky. Mňam. Zbytek jak píše Matylda, pozor, ať se nevysuší.

    2. kostivé části vypodložit cibulí, česnekem, pepřem, pivem, pod pokličkou upéct a doplnit špenátem a bramborovým knedlíkem.
      Nekostivé kusy pro mlsné tlamy 😀 nakrájet medailonky, vymáchat v mléce (půl hodiny), přepláchnuté narovnat do krabičky na kolečka cibule, popepřit, narovnat další vrstvu koleček cibule a další vrstvu masa, zakončit cibulí. Zatížit, schovat do lednice. Druhý den vyklopit na kastrůlek, osmahnout a dodusit. Někdy během dušení posolit ( při nakládání ne). Omáčku upravit podle přílohy, k rýži nebo těstovinám, co kdo rád 🙂
      A všechno ostatní, rozmarýn, šalvěj, mleté do kebábků nebo napíchnuté do špízu … u nás se používá v podstatě kamkoli, kam může tmavé maso 🙂 mňam

  20. U nás je půl 8 ráno, za půl hodiny musíme z domu a venku se chystá pořádný lijavec.
    Děkuji za komentáře, jen jsem je prolétla, podrobně pročtu později. Kdo polévku vyzkouší, ráda se dozvím, jestli chutnala. ALE ta ryba v ní opravdu nemusí být vůbec žádná, pak to bude klasická “Corn Chowder” (ono je Chowders spousta druhů). Je by ta náhražka ryby měla být nějaká bílá jemnější verze – třeba tuňák mi přijde až moc silný na chuť, to spíše ta treska. Mléko je v polévce tak zahuštěné moukou a tím rozpoštěným strouhaným sýrem, že vám to ani jako mléko nepřijde, Ale samozřejmě nenutím, to jen na vysvětlenou. Venku se čerti začali ženit, hrůůza. Asi bude muset manžel i s tím okem řídit (říká, že to zvládne), já pojedu jen jako nutný záskok, protože v takovémhle šíleném počasí si asi netroufnu.

    1. Stastnou cestu, Maricko. Koukala jsem pred dcvili na televizi a vzpomnela jsem si na vas. Ale na nas taky dojde.

  21. Myslim, ze dnes ma svatek Pu. Takze vsechno nejlepsi a hlavne, drz si tu chorobu od tela. (h) (^) (dance)

      1. Nejsem si jistá, jestli to neslaví jindy, nicméně narozeniny bude brzo mít. Takže preventivně – vše nej nej nej.

  22. Chowder my radi. I kdyz ja ho delam takovej trochu odhlecenej, protoze mleko ve vareni zas 2x nemusim. Takze si udelam v hrnci krapet jisky, zaleju vyvarem, dam brambory a mrazenou nebo v sezone cerstvou kukurici z klasu. Vody je min, nez konecny vysledk, proze az je to vsechno mekke, tak zaleju smetanou a slehackou, pridam hodne zelene cibulky, spetku dle chuti cayennskeho pepre a mam kukuricny chowder. Jo, a ta slaninka, ta musi bejt. Kdyz morsky, tak koupim konzervu masicka z morskych musli (clams) a soupnu to i s nalevem, pripadne i neco rybiho vyvaru. Dobre je i ozdobit na taliri varenyma krevetkama. To se mi to mluvi, kdyz tady jsou furt cerstve za rozumnou cenu. 🙂

    1. Dopředu i dozadu se moc omlouvám, ale rozesmálo mě „odlehčenej“, ale se smetanou, šlehačkou a slaninkou. 😉 Ale nic ve zlém, ano?

      1. P.S. Jsou tam min. 2 „ale“ navíc, omlouvám se. A opravdu jsem to nemyslela zle, jen mi to přišlo legrační.

      2. Aido, mne to taky doslo, jen co jsem to odeslala. (rofl) Ale budiz mi omluvou, na dost velkej hrnec je tam te smetany/slehacky relativne malo. A protoze slehacku doma trvale nedrzim, tak kdyz se mi nechce do kramu, tak je to jen ta smetana. A ta slanina je naprosto vyprazena z tuku…. ze aaano, jaksi, my hubnout se snazici dietari…

  23. Ňam, to se musí zkusit. Škeble tam asi nebudou (to bych to jedl sám), ale „krabí tyčky“ z pravé tresky to jistí. Asi překvapím MLP a budu vařit oba dny (na neděli mi už předtím nařídila kachnu ale tentokrát to asi zkusím jinak než jen s pomerančem).
    Recepty ze Zvířetníku jsou vůbec moc povedené (moje verze Karolínina vepřového s mrkví je u nás hitem).
    Držím palce všem potřebným, čtu tak nějak občas, ale myslím na vás všechny pořád! (h)

    1. Já bych doporučovala pomalé pečení, dám ráno v šest, v půl dvanácté otevřu a nechám opéci kůrčičku. Naprostá balada

      1. V 6 ráno? V neděli? Brrrrrr
        To ještě tvrdě spím. U nás se předpéká večer a dopoledne se jen dodělá kůrčička.

  24. Maričko,díky, tak tohle by mohla být další ze „záchranářských“ polévek. Mám jich v repertoáru už povícero, protože obvykle nejsou pracné, dají se vařit do zásoby, zasytí a jsou hříšně dobré… a zmizí v nich řady surovin, ze kterých už by se „pořádné jídlo“ neudělalo, protože jich není dost. Na slaninu chodím do jedné farmářské prodejny, kterou mi tu nalíčili kousek od firmy, takže nakrájenou ji mohu mít od průhledných plátků až po špalky – a já bez ní skoro neumím vařit 🙂 A možná zkusím ty škeble… někdy.

  25. Teda, Maričko, já mám mlíkový polívky ráda a jídlový polívky mám ještě radši, ale musí v tom být ta ryba? 🙂
    Aaa, nemusí!
    Tak to jdu pro mlíko, brambory a celer. 🙂 😛 (olizovací)

      1. Taky se přidávám. Všechno nejlepší k narozeninám (rose1) (^) (d) (dance) (music) (sun)

    1. Milá Blážo, k narozeninám i k svátku dohromady přeji kupu štěstí, zdraví a to, co si Ty sama přeješ! (inlove) (rose1)

    2. Milá Blážo, užij si dnešní narozeniny a buď i nadále šťastná, plná radosti a nápadů (f) (f) (sun)

  26. Tak tohle asi zkusím. Když jsem viděla ten řapíkatý celer, tak jsem to málem vzdala (rysata ho odmítají, MLP nevítá a já ho bez pořádné tepelné úpravy taky nemůžu, neb na něj mám reakci), ale jestli stačí hrst sušené natě, tak dobrý. Jen nevím, jestli to bude MLP jíst, když je v tom vařená ryba. Mou vánoční sice baští s chutí, ale druhý den už si nepřidá. Ale i tak jsem poctěta, tu od svojí maminky nepozře. V nejhorším to prostě MLP nebude. Dnes ale nevařím, po maratonu který trval několik měsíců a k tomu cca měsíc a půl vracejících se nemocí dětí a Rysinčiných rostoucích špičácích (ty teda ještě venku nejsou (headbang) ), dohnal ve středu chcíp mne. Takže děti dostanou rizoto z mrazáku a já se odbudu rohlíkem a nějakou zeleninou.
    Děti zrovna vzorně uklízejí novou stavebnici HandMade by dědeček. Všichni prorokovali, že je to nebude bavit rovnat do bedýnky na míru, ale zatim baví.
    Zdravím osalavence, hlavně Blažolenku s její dvojitou oslavou. Palce držím průběžně, pokud se dočtu (nečtu vše ani zdaleka) a jásám nad novými přírůstky u Louk a Io.

  27. Hi, hi. Dočetla jsem všechny příspěvky.

    Louk – já vím, že se těšíš na jaro a věř mi, že Tě chápu, už se těšíš na zahradničení a svrbí Tě prsty 😉 , ale pravdu má

    Matylda- na JM celkově, je zatím dost sněhu oproti těm posledním dvěma naprosto suchým a mrazivým zimám. Navíc bylo už několik oblev a sníh „šel do země“. Dokonce jsem viděla trošku víc „čůrat“ studánky, které už jenom kapaly a některé ani to ne ;( . Takže to dnešní zatím mírné sněžení vítáme (clap) . A zítra má před oblevou ještě víc chumelit. Je to poslední možnost na větší příděl vody u nás na JM, před oblevou a obdobím sucha, aby se naplnily spodní vody.

    Xerxová – těší mne, že u Vás na Severu je sice mrazivo, ale svítí (sun) a přestalo chumelit. Stále myslím na Betku a věřím, že po oblevě bude líp.

    1. A tady sněžíííí! 🙂 (makeup) :* (inlove) (wave)
      Od té doby, co nám po nevímkolika suchých letech kdysi dávno na dobře 6 let vyschla studna, vítám každej zimní snížek a nezimní deštík, kterej má šanci se vsáknout…
      A krom toho mám ráda sníh. 🙂

    2. Alex, mírné sněžení? Tady chumelí od rána dost a na silnici už určitě pět centimetrů leží, navíc je to s vichrem- v autě to byla chuťovka. Takže jestli má zítra chumelit víc, tak to abych Kubu na ten sraz na lyžák odvážděla aspoň s hodinovou rezervou :O

      1. No, my jsme tady v závětří Babího lomu, ale když jsem se dívala na mapy, tak zítra by to mělo být výživnější. Za chvíli jedu za maminkou do nemocnice, v pátek odpoledne, ve sněhu, to bude bonbónek (whew) .

        1. Alex! Doufám, že s maminkou není zle – držím palce, ať je dobře a je v pořádku. Prosím, pozdravuj ji ode mne.
          A snad cesta po Brně nebyla příliš zlá.

  28. ehmm – mám normálního psa?? Posnídala standardně granule s řeckým jogurtem. Vyžebrala lžičku medu. Pak dorazila moje maminka zkontrolovat nemocnou holčičku (chuckle) , tj. dostaly jsme jahody a banány (obojí Betka ochutnala) a hlavně Betka měla maso z polívky od babičky donesené…
    Teď vařím – nejen že odebrala svůj podíl syrového hovězího, vařeného hovězího z polívky, syrové zeleniny (jedno jesli mrkev nebo celer), ale dorazila se vylízáním kelímku od rajského protlaku (tmi) Prý vhodná tečka na doladění chuti…
    A pak se večer diví, že nemá skoro žádné granule v misce…

    Užívá sluníčka – od rána byla asi desetkrát venku. Jen nějak nechápe, že uvnitř je výrazně tepleji (rofl)

    1. No vidíš, byla jsi rychlejší, než jsem to naklofala. Takže už vím, jak na tom Betka je 🙂 .

  29. Maričko, omlouvám se moc za O.T. ale pro jistotu ještě jednou připomínám dnešní pražení.
    Článek dočtu doma 🙂

  30. Maričko, dík za připomenutí chowderu, občas jej dělávám (ale jen bezmasou, tj. zeleninovou verzi bez slaniny), teď u nás ale už dlouho nebyla. Takže asi bude o víkendu.

    1. Maričko, moc zajímavý recept na hustou jídlovou polévku. Také už jíme takové husté polévky jako hlavní jídlo s pečivem. Už se jaksi nedostává místa v žaludku, ještě na další jídlo 😉 . I když na to nevypadáme ani jeden. Zvenku na rozdíl od žaloudku, narůstáme (chuckle) . Tuto polévku zkusím co nejdříve, ale také asi jenom v té zeleninové verzi jako Aida. I když mám ryby moc ráda, ale pečené, nebo smažené, nebo grilované. Vařené ryby nee. Nejím ani polévku o Vánocích z kapra. Tu dokáže spořádat manžel sám (happy) .

  31. Milá Maričko, tohle je zajímavý recept a nejspíš ho zkusím, jakmile seženu suroviny 😛 (ten je olizovací!)
    Připomíná mi to jednu jihoamerickou kukuřičnou polívku – taky bylo taky mléko a podle místa vaření (na pobřeží nebo v horách) se v tom střídaly mořské potvory nebo slanina. Byla moc dobrá, ale zapomněla jsem ten recept. Asi ho taky zkusím najít 🙂

    Blážo, všechno nejlepší ti přeju, zdraví, radost a plno té nejzajímavější práce (inlove) (party) (h) (f) (f) (f) (^) (d)

  32. Před lety byla sestra pár měsíců pracovně v USA a přijela s tím, že nejlepší novinka v jídelníčku je polívka z pixly Clam chowder. Přivezla pár pixlí a tudíž jsem i ochutnala. Verzi rajčatovou i smetanovou. Dobré. Obě. (a to bych mlíkovou polívku nevzala do pusy a kulajdu dělám v hustotě spíš omáčkové a zásadně smetanovou, protože klasické mléko prostě nemůžu, stačí jeden lok a bleju, pardon)

    1. (f) Blažolenko, hodně zdraví Ti přeju a ať Tě neopouštějí můzy ve Tvém tvoření (f) .
      Safra, to není fér, když jeden den máš svátek a druhý den narozky.

    2. Všechno nejlepší k narozeninám milá Blážo! (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)

    3. Moc děkuju všem za přáníčka, je to milé a mám radost! (inlove) Jojo, vybírám si to jednou ročně a oboje najednou, ale už jsem si zvykla 😉
      Přeju všem marodům uzdravení! Mě čeká doma dnes velká návštěva, tak nemohu do Ferdinandy, užijte si to a doufám, že budou i nějaké fotky!

      1. Všechno nejlepší k svátku a k narozeninám (rose1)

        OT. jak se daří chřipkovému pacientovi? Stále držím palce…

    4. Všechno nej, nej, nej, hromadu sněhu, aby byla na jaře voda, a hromadu kytek, aby se nějak vyrovnalo, že máš svátek a hnedka narozeniny, což je teda fakt nefér, předsedo. 🙂
      (f) (rose1) (f) (rose1) (f) (rose1) (f) (rose1) (f)
      (rose1) (f) (rose1) (f) (rose1) (f) (rose1) (f) (rose1)

    5. Blažolenko, všechno nejlepší a ještě lepší a fůru splněných přání k tomu! (h) (rose1) (^) (d) (cash)

    6. Hodně štěstííí zdravíííí milá Blážo a navrch splnění tajného přání! (f) (sun) (f)

  33. Milá Maričko (inlove) , moc ráda čtu Tvé recepty, i když zrovna tuhle polívku zkoušert nebudu. Mléko mi nevadí, kulajda je přece skvělá polívka, ale ty rybičky mně nějak nelákají. Leda to opravdu udělat bez nich. (nod)

    Aleno s Maxem – mlíčná polívka patří mezi TOP TEN naprosto nepoživatelných věcí, stejně jako plíčky. (Už jen to slovo „plííííčky“ je pro mě bleble.)

    Louk – ano, pocitově je zima veeeelmi dlouuuuháááá, hlavně ten její návrat po opteplení začátkem měsíce.

    Blážo! (inlove) – přeju Ti všechno nejlepší k narozeninám, hlavně hodně zdraví, pohody, radosti a inspirace. (h) (f) (sun) (music) (^) (d) (f)

  34. Maričko, díky za super recept. My jsme polívková rodina, polívky není nikdy dost. Kdysi jsem si říkala, jak by se mi líbilo otevřít polívkárnu, tj. polévkovou restauraci. No a dneska už jich pár po Praze je…

  35. Maričko, mě teda mlíko v polívce neurazilo, konec konců ho leju i do zelňačky, kulajdy a koprovky. Ovšomž teda nevím, kde tady na vsi vzít krabí maso a čím ho případně nahradit. Obří supermarkety se tu jaksi nekonají 🙂 Celer jsem skoro celý namrskala do lasagní, ale řapíkaty celer se tu zas teda koupit dá.

    1. Jak píšu výš, dá se udělat i bezmasá (zeleninová) verze, kromě cibule, celeru (ani ten tam nemusí být), brambor a kukuřice lze přidat třeba kousek mrkve a nějakou barevnou papriku.
      Pokud jde o verzi masovou-rybí, klidně se dá použít tuňák z plechovky (ne drť, ale kousky) nebo odřezky z lososa. U mušlové verze ty mušle nemusí být čerstvé, stačí z konzervy (dobré jsou třeba takové ty Franz Josef, občas se dají koupit v akci za slušnou cenu). Nebo by v nouzi nejvyšší asi šly použít takové ty „krabí“ tyčinky, snad. Ale fakt tam t ryby/mušle vůbec nemusí být, je to dobré i tak.

  36. Milá Maričko, díky za postrčení a inspiraci! Příliš polívková sice zrovna nejsem a významnou roli hraje i lenost, ale když je zima a navíc stávkujou žuby, co jiného uklohnit. Ech, doznávám však, že recept na chowder jsem sice se zájmem přečetla, afšak zkoušet asi nebudu, jsa konzerva. S neoblibou rybišek na talíři.

  37. Dneska je takový pěkný, až magický datum a narozeniny má Bláža.
    Milá Blážo, všechno nejlepší! Především zdraví a pohodu a spoustu inspirace k nádherné tvorbě, šutýrkové i jiné (h) . A přežij domácí oslavovou smršť bez újmy 🙂 .

        1. A verze mého táty: Polívka je grunt, maso špunt a knedlíky buržoazní přežitek!

          Blažolenko, přeju všechno nej nej k narozeninám (rose1)
          a když jsem letos o vánocích viděl tvé šperky na MLP a švagrové, tak i hodně krásných kamenů, nápadů, a taky fanoušků… umíš.

  38. Tak teď nevím. Polévky miluju, v jídle si nevybírám, sním cokoliv, od syrových ryb přes jakékoliv mořské potvory, masa nejrůznějšího původu, vnitřnosti, opravdu cokoliv. Ale jestli něco nemůžu, je to teplé mléko a tím pádem i mléková polévka, tedy taková ta česká. Nikdy jsem ji ani neochutnala, prostě nemůžu. I když v téhle polévce by to mléko snad chutnalo jinak? Ale momentálně je to jedno, stejně nemám všechny suroviny a úmysl někam dojet mě při pohledu z okna opustí.
    Jo a v těsném závěsu za mlékovou polévkou jsou plíčky na smetaně, které sice sním, ale jenom když si nemůžu vybrat.
    A OT: Já chci jaro!!

    1. Vydrž! Tohle jsou poslední zimní záškuby, Morena sice ještě notně třepe nožičkama, ale už je skorem v kómatu. Však žezlo brzo předá… 🙂

      Pravda fšak, že ta letošní je pocitově nějak extra dlouhá a takňák leze na mozek (whew) .

      1. prosím netlouct… ale letos byla zima výjimečně málosněžná a mírná. Vždyť jsme si ani pořádně nezaházeli… stále je to kam házet, časté velké oblevy až na trávník… věc u nás nevídaná.

        1. Vzhledem k loňskému bezsněhu je letos tady na JJM naopak zima hodně bílá, loni tady spousta rostlin prostě uschla, protože zima bla ukrutně suchá. Takže nadávám jen mírně, hážu sníh a doufám, že letos většina kytek a keřů přežije.

        2. Vždyť taky zmiňuju, že pocitově. Objektivně si uvědomuju mírnej průběh, milá panprésorko 🙂 .

    2. Maričko, sic je to zajímavé čtení, ale vím jistě, že s touhle kombinací-ryby, celer a ještě mlíko- bych doma neuspěla, takže jistě zkoušet nebudu.Aleno s Maxem, vítej na palubě stejné lodi. Teplý mlíko taky nepozřu, můj Jiří mlíkovou poblívku zbožňuje, takže ji vařím jen pro něj a vždy, když už jinou poblívku vymyslit nedokážu nebo nemám čas na její vaření.I JÁ CHCÍÍÍÍ JARO, ZATÍMCO VENKU MRZNE A ZAS PADÁ A PADÁ TO HNUSNÝ BÍLÝ SVINSTVO. VÍM, ŽE ÚNOR BÍLÝ…, ALE KDO MÁ TEN SNÍH A KLOUZAČKY STÁLE DOKOLA VYDRŽET?SLUNÍČKA JE VELICE MÁLO, ZATO NEMOCÍ PŘEHRŠLE.

  39. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Polívka je u nás nutnou součástí každého oběda. A musí zbýt i na večeři 😛

    Mínus šestnáct… řekla bych, docela zimička (chuckle)

  40. Já jedu zítra ráno (tedy v pátek) s manželem na kontrolu jeho oka (řízení se mu alespoň den po operaci nedoporučuje), takže budu doma až odpoedne (u vás už bude večer). Tak se předem omlouvám, že budu reagovat až dodatečně se zpožděním. Ale polévku mohu opravdu doporučit, tím, že je v ní sýr, má více krémovou a sýrovou chuť, než tu mléčnou (to pro ty, které by možná ten litr mléka odradil). Správně se Chowder jí jen se slanými sušenkami „soda crackers“, protože polévka je už tak sytá. No my jsme asi větší žrouti, tak podávám to bílé pečivo.

    Hezky se ve Ferdinandě upražte a foťte, foťte !!!

    A myslím, že nejméně jednoho Petra tady máme, tak mu gratuluji (když jsem si všimla, že má svátek).

    1. Taky zrovna přemýšlím, co zítra uvařit, takže mlsotník bodl 😛 .
      Díky, Maričko (inlove) .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN