Každoročně koncem listopadu mám s mámou zajímavou telefonickou konferenci. Rozhodujeme, které druhy cukroví letos vynecháme, abychom to vůbec stihly. Po telefonu probíhá lítý boj, kde já jsem za tu zlou (nechci, aby se matička strhla, a nemohu obětovat pracovní síly na více než dva adventní víkendy). Nevím, jak je to možné, ale pokaždé se usneseme na patnácti druzích dobrůtek.
Náš vánoční repertoár zahrnuje cca 20 druhů vynikajícího cukroví, převážně v minivelikostech. Všechny ty dobroty jsou vyzkoušené, mají své ustálené tvary a početnou obec fanoušků z řad příbuzenstva i přátel. Rozhodování, které druhy zařadit, má mnoho aspektů, občas i trochu morbidních.
Několik let jsme nepekly zázvorky, protože je miloval pouze dědeček, který ovšem zemřel. Ale dorůstá nová generace a Hřívnatec výrazně kořeněné cukrovíčko oblibuje. Proto byly zázvorky letos znovu zařazeny.
Ovesné kuličky jsou sice trochu nijaké, ale zato mají ten správný rozměr a barvu, která je nezbytná pro poskládání štědrovečerní kompozice. Štědrý svátek zdobí rodinná broušená mísa, na které jsou v ornamentech naaranžovány všechny ty sladké nesmysly. Vlastně je to taková mandala.
Většina cukroví je tradiční. Ale co je to vlastně ta tradice? Pro mě je tradice něco jako rodokmen, který se obvykle zobrazuje jako strom. Řekněme, že kmen tvoří linecké, vanilkové rohlíčky a pracny. Dál se větví do ořechových srdíček, kávových ořechů, hříbečků a skořicových hvězdiček. Další větve nesou datlové čtverečky, citrónové kytičky, kokosové kuličky, pomerančové placičky, zázvorky a nugát. Úponky obsadily marokánky, královničky, doutníčky, ovesné kuličky, kokosky a kokosové sirky, ovocný chlebíček.
Každá rodina si časem vytvoří svůj vlastní cukrátkový rodokmen. A když nový člen rodiny přinese nezapomenutelné cukroví, zapíše se do vánočního rodokmenu na věky.
Jak vypadají vaše vánoční rodokmeny?
Renato, ta idea vanocniho rodokmenu je fantasticka. I to jak prochazi obmenami – jako priliv a odliv. 🙂
AD vanilkove rohlicky. Nasa mama a jeji mama pekly jak ma Baty ze Sandtnerky, a tak jsem je pekla i ja dlouha leta. Az pred nekolika lety jsem ochutnala vanilkove rohlicky me dnes uz 87-lete ceske kamaradky, ktera zije v Columbii. A od te doby jine nedelam. Predvedla jsem je mame, kdyz jsem byla jednou na vanoce v Olomouci – mama na to hledela s podezrenim, protoze v tomhle se drzi tradice, ale po ochutnani uz je taky jinak nedela. A tenhle recept je prastary. Pani Jindra ho ma od sve babicky. Mandle se do toho davaji loupane, hodne masla, a vysledek je takovy, ze se okamzite rozpousteji v puse a ani se nemusi odlezet. Jsou rozplyvajici se ihned po upeceni. Vlastne je to posldni cukrovi, ktere delam.
Ja ten recept najdu, ale fcil ho nemam po ruce, protoze prednosta se rozhodl, ze je nutne vymalovat stropy, kdyz mame nove stropni listy. A tudiz jiste veci byly presunuty NEKAM, jine zakryty igelitem…. Ale neodrazovala jsem ho, on by si to zas mohl rozmyslet. (chuckle) (chuckle) Tak zejtra.
Byla jsem zase cely den na skoleni, takze az ted. Takze vsem potrebnym dvounohym, ctyrnohym a klubajicim se na svet Zviretnikum drzim palce. (y) (h)
Děvčátkům, která sem dala recept na rohlíčky se zpožděním moc děkuju, k PC jsem se znova dostala až před chvílí. Zítra to s dcérou vyzkoušíme, držte nám pěsti.
Omlouvám se za tohle OT Byla jsem u lékaře, plíce jsou OK.
Ale nikoliv plíce mého bratra. Spadl s palandy na nějaký nábytek, zlomil si tři žebra a poškodil plíce. V Pardubické nemocnici ho uvedli do umělého spánku a je v respirátoru. Prosím vás podržíte mu palce? Ať se z toho dědula brzy dostane.
Moc vám děkuji !
Držím, milá Velká kočko. (h) (y) (h)
Velká kočko (y) (y)
(h) (y) (h) (y) (h) (y) (h) (y) (h) (y) (h) (y)
Držíme (y) i tlapičky (cat)
Jistě, Velká kočko, držím (y) (y) (y) (y) (h) .
Jsme tady ! (y) (h)
Taky jsem tu (y) (y)
(h) (h) (h)
Drzim, Velka kocko. Chetovi jednou praskla jedna strana plic pri bronchitickem kasli. To ale pak byl fofr a mazec. Podarilo se mi doject za tmy nad ranem od nas z Vidlakova do centra do spitalu za 15 minut. On uz jen tak lapal po dechu a spocitala jsem si, ze nez sanitka dojede k nam a pak zas zpatky do spitalu, ze si na tu sanitku zahraju. Jo, a jeste jsem mu soupla aspirin, kdyby nahodou to byl srdecni zachvat.
Držím (y) (h) (y) !
Hlásím se k těm, co nepečou. Myslím, že životní maximum bylo třináct druhou, ale dneska je čas dražší než všecky peníze a taky nějak není, kdo by to ocenil.
Nicméně přes všechny vymyšlenosti jsou pro mne to pravý vánoční pečivo pracny. A musí vonět hřebíčkem 🙂
Vave, držím palce tomu tvýmu chorobinci, ať se brzo otřepete, a Heduš taky a všem dalším, co potřebujou (inlove)
ALE 🙂 místo vánoček peču štrůdly, a to tak, že dva až tři. Tak aspoň lehce boduju (chuckle)
Ovšem ty peču až na Štědrý den ráno, aby byly k obědu ještě vlažný (clap)
Tak sa teším,že chcete,tak tu sú:
Rádiové:pripaviť si papierové košíčky/čím menšie,tým krajšie/Na sporáku v hrnci rozpustíme:20 dkg stuž.pokrmový tuk,25 dkg práškového cukru,7 dkg kvalitného kakaa.Malou lyžičkou opatrne nalejeme na spodok košíčkov trošku čokolády.na to dáme plnku.Plnka:10 dkg orieškov,alebo orechov mletých,5 dkg pr.cukru,4 lyžice mlieka,5 dkg masla,všetko spolu trochu povariť,do vychladnutého dať trošku až trochu rumu/teda primerene/.Tuto hmotu opatrne do košíčkov a znovu zaliať čokoládou.Zdobit orieško,orechom,višničkou a podobne.Tento zákusok robia všetky rodiny na Slovensku a volajú to šuhajdy.Len my rádiové.
Kolekcia:
Z jednej dávky je 52 kúskov.Doma máme formičky/všelijaké vzory/Kúäpime staniol,nastriháme,vystelieme precízne formicky-ponecháme okraj na zabalenie,na spodok dáme ozdobnú niť-stočenú do slučky/abz sa dali povesiť/
nevaríme,len rozpustíme:25 dkg st.pokrmový tuk,30 dkg pr.cukor,1/2 vanilkový cukor,7 dkg kakao.7 dkg pražených mandlí,alebo orieškov,5 dkg hladkej múky.Naliať,nechať stuhnúť,vybrať ,dozabaliť vyčievajúcim staniolom.
Mama má napísané v recepte 7 dkg kvalitného kakava-tak .
Boli to pekné časy-robili sme ich,babičky nam rozprávaoli Sibyline proroctvá.A aj keď teraz je kolekcie množstvo a kvalitnej,vždY máme aj našu. Ak to zmizne,tak sa rozbrečím.
šuhajdy jsem si okopírovala, vypadají jedle a ne extra pracně. Tak až se k tomu pečení jednou vrátím 🙂
Verenko, tyhle domaci cokoladove kolekce jsme doma taky kdysi davno delali. Akorat, ze se tam taky davalo, uz nevim v jakem mnozstvi, kakaove maslo. To bylo z duvodu praktickych. V apatyce bylo vzdycky po ruce na pripravu nejakych leku. Mama jeste pak konce toho staniolu nastrihala na prouzky. 🙂 Oni uz to tak delali za valky. A nejake ty formicky na ne mam tady v Columbii – mama uz je nechtela, a deti na to hledeli bez zajmu, tak je mam, a obcas z nich vyrobim pracny ruznych tvaru. A ty suhajdy vypadaji moooc dobre.
Ještě malé OT – dovoluju si vás srdečně pozvat na zítra – náš domácí James Herriot, neboli Emteska (inlove) , napsala další skvělý díl svých vzpomínek a tentokrát je herriotovější, než jindy (chuckle)
Juchú, budeme se vzdělávat! (h)
Tak vám teda pěkně děkuju (wasntme) Stačilo přečíst vaše komentáře, a mám o 3 kg víc. |-( Kdybych pekla pro sebe, tak by to bylo všechno slepované marmeládíčkami a džemíčky. Vanilkové rohlíčky? Pracny? tomu jsem v mládí říkala „objemové krmivo“. A když jsem pracny chtěla vytvořit z lásky k ostatním strávníkům, tak se mi mstily. Nehodlaly se žádně vyklopit a lámaly se. Pak jsem ty trosky fikaně drobila a zpracovala do kuliček. Tak jsem na toto cukroví vyhlásila embargo a pekla jen vybrané druhy, se kterými jsem byla kámoš. A ještě jednu vychytávku jsem vymyslela. Původně to byla dohoda s matičkou, nyní je obnovena s dcerou. Každá vyrobí dohodnuté druhy a radostně si je vyměníme. ŠUP – DUP a máme rázem dvojnásobný počet (sun). Já mám např. monopol na stříkané čajové a moje dcera na ty zpropadené rohlíčky, které taky neumím. (wave)
Ach ženy-je mi smutne pri čítaní týchto úžasných vecí.Naša mama bola excelentná kucharka,len bohužiaľ typu nezavadzajte mi tu.A tak so sestrou máme obe ruky ľavé.Dávame si piecť jednej Líde z Brna.Pečie nádherne,množstvo druhov, malilinkaté,krásne a výborné/ a drahé-ale platí sestra/ Doma pečiem len rádiové-ak by ste sa názvom prekvapili,tak sú to šuhajdy,ale recept máme z rádia,tak rádiové.-a tiež drobučké.Až mi je trapne k týmto famoznym receptom ponúäknuť svoj:ale na Luciu celý život robíme domácu kolekciu a tiež je dobrá,až skoro výborná.V 50 rokoch to bola nutnosť a odvtedy je to tradícia.Ak by ste chceli-dodám recept ešte dnes.
Chceméééé (clap) (clap)
A co jsou šuhajdy (wasntme) ?
Eh, taky mě zaujaly rádiové šuhajdy (wasntme) A kolekce mě zajímá – je to ledová čokoláda?
Dede, tuhle čokoládu dělávala moje babička, když jsem byla malá. Nalila ji do formiček na pracny, po vychladnutí vyklopila, zabalila do staniolu a byla kolekce. Tenkrát to bylo v obchodech nulové zboží. Vše co vyrobila Zora Olomouc mazalo do Sajuzu, nebo za tvrdé valuty na západ. Bohužel tenhle recept se nezachoval, ale tu chuť mám stále uloženou někde v nějaké mozkové buňce. Byla strášně dobráááá 😛
VERENKO, A i moje maminka byla takto extrovní kuchařka. Paradoxwem le ke všemu je fakt, že moje maminka se výukou vaření, vedení domácnosti a jiných pišišvořin živila dost dlouho dobu. Učila to spoustu studentů na tehdy( kolem roku 1970)obnovené rodinné škole v Mostě, která se hrdě nazývala střední školou ekonomiky služeb. No, já jsem tím nejjasnějším a nejzřetelnějším potvrzením pořekadla o kovářově kobyle, co chodí bosa. mami byla zcela stejná, jako ta tvoje. Já jsem na ni nebyla ani šikovná, ani dost rychlá a v kuchyni jswem jen překážela, takže mne nejen pokaždé netrpělivě vyhny ala ven, ale nic n mne ani nenaučila. Když jse se vdala, nedokázala jsem uvařit ani obyčejné knedle. to mne učila teprve má sestra. Protože jsem poznala na vlastní kůži, jakm těžké jsou začátky, když člověk z domova nemá základy a ani vztah k vaření, rozhodla jsem se své dcery naučit vařit. u mladší se mi to podařilo, takže ta dnes umí docela vše, ale Starší petrruška zatím nepotlačila v sobě odpor k vaření, i když jí příští rok bude už 32.Bohužel je pro naši Petru kuchyň pořád stejně nebezpečné území plničké nevybuchlých min. Raději ani nevstupovat. Ale tzačíná se konečně trošku ohýbat a učit. Právě kvůli své Petře jsem vyrobila kuchařku pro úplná začátečnická ucha bez zkušeností.No, ale stejně se u petry vaří jednou rukou, protože ta druhá ruka svírá sluchátko mobilu, do něhož máma diktuje skladbu a váhu surovin, a taky krok za krokem i postup.
Dnes jsem mela termin, nechaji mne prenaset max do 16.12. pak vyvolavani. Snazim se s cipiskem domluvit, ze bych opravdu rada a ze by i pro nej bylo nejlepsi, kdybychom to vzali prirozenou cestou. Tak uvidime… Zatim blizicimu se porodu zcela nic nenasvedcuje. Chtela jsem poprosit o malilinkate palecky, aby vykoukl sam od sebe:)
Držím palce (y) (y) – a neboj, já Terouše taky přenášela osm dnů, teď by to na ní nikdo nepoznal (leda že je kapánek nedochvilná (wasntme) ).
Milá Heduš, palce pilně držím! (inlove) Zajímalo by mě, co je pravda na babském rčení, že holčičky se rády se vstupem na svět courají, kdežto chlapečci spěchají 🙂 U nás spěchali oba (chuckle)
Tak ať to máš brzy za sebou a jste oba v pořádku. (h) Co Pudlíková a Pudlíče? 🙂
DEDE, MÁM HOLKY DVĚ. PRVNÍ PETRA BYLA PŘESNĚ V TERMÍNU, ALE JAKSI SE TO VŠE TROŠINKU PATRNĚ USPÍŠILO MÝM PÁDEM PŘÍMO NA BŘICHO.PROTOŽE JIŘÍ DOTÁHLE MERUŇKY, ALE NA CUKR JAKSI UŽ NEDOŠLO. PETRA SE OHLÁSILA PŘED SEDMOU A NA SVĚT VYKOUKLA V 7:55. A SVĚRKOU UŽ JE TO STARÁ HOSTORIE. PARÁDILA SE V BŘIŠE HODNĚ DLOUHO, ALE PAK POSPÍCHALA TAKOVÝM KALUOPEM, ŽE JSEM JI RODILA NA VOZEJKU, NA NEMOCNIČNÍ CHODBĚ A NA SÁLE MNE UŽ JEN ŠILI. ALE LOUDÁNÍ A PARÁDĚNÍ SE U HOLKY MOHU POTVRDIT. VĚRKA PŘENÁŠELA ADÉLKU CELÝCH 6 DNÍ. KDYKOLI GYNEKOLOG NAPOJIL MONITOR, MALÁ SE NAPROSTO PŘESTALA HEJBAT. UŽ JEDM NOU JSEM TU PROHLÁSILA, ŽE JSEM HOLKU PŘEDPOKLÁDALA HNED, JAKMILE MI TOHLE VĚT RA NAHLÁSILA PRVNĚ. ZKRÁTKA: VIDĚL NĚKDY NĚKDO Z VÁS ŽENSKOU, KTERÁ SE CHYSTÁ PRVNĚ DO SPOLEČNOSTI, ABY SI NECHALA CHLAPEM NAKUKOVAT DO KRÁŠLÍCÍHO PROSTORU? KDYŽ JSEM BYLA TĚHOTNÁ JÁ( 1982 A 83) JAKSI ŽÁDNÁ SOP ONA NEEXITOVALA NEBO BYLA JEN PRO NĚJ KTERÉ PŘÍPADY. MNE TEHDY CHTĚLI U PETRY HNÁT NA JAKÉSI SPECIÁLNÍ VYŠETŘENÍ. JÁ CELÉ TĚHOTZ TENSTVÍ PROBLINKALA. NA KONCI JSEM MĚLA O VÍC JAK 6 KG MÉNĚ NEŽ NA ZAČÁTKUPETRA ALE MĚLA KRÁSNOU PORODNÍ VÁHU I DÉLKU, TAKŽE TO BYLO O.K. A HEDUŠ, NEZOUFEJ A VYDRŽ.TAKY SE DOČKÁŠ A UŽ BRZY.
Vyvolávali mi oby porody, ale u toho prvního dítka mimo jiné proto, že se nějak sekli s termínem. Takže to druhý pak ve správném termínu šlo vyvolat rychle a proběhlo to celkem splavně.
No tak Cipísku nezlob a pojď se na nás kouknout (y) (y) (y) . Drž se brzymamko. Co u Pudlíků, jak se daří tam?
Držím moc palce,ať se mimíš vylíhne sám. Já jsem to s mojí mladší řešila pochodovým cvičením do kopce ve sněhu. A nad ránem se jelo. (rofl)
Jasně, Heduš (inlove) , držím. (y) Problém s prcky je v tom, že si to vykouknutí na svět řídí sami. 🙂
Co Pudlíková a malý Pudlíček? 🙂 (h)
Hřívnatec vyslyšel mé úpěnlivé prosby a vykulil se o osm dnů později. Původní termín byl na Silvestra (rofl)
Hmmm, synek přišel o tři dny dřív. Propadly mi lístky do kina (nod)
Buď ráda, že se zatím vyspíš (chuckle) . Však ono se Hedušátko vykulí, a kdyby ne, vyvolávaný porod je prý rychlý (a podle mojí zkušenosti, císař je ještě rychlejší, jedno dítě za dvě minuty 😀 ). Dělám si samozřejmě legraci, prcku, poslouchat máma se musí, tak vzhůru dolů a šupem. Držím vám oběma (y) (y) .
ahoj, omlouvám se za zpoždění s reakcí 🙂
za palce moc děkuji, zatím se nic neděje, milému cipískovi se nechce, prý, že je venku zima, tak co by tam dělal (wasntme) Mám v plánu dlouhou procházku, a pak žehlit…co kdyby to pomohlo 🙂
kdysi sousedka v paneláku myla schody ve všech 4 patrech… Přenášela dvojčata :O – Byla absolutní rarita – taky obě dítka měla porodní váhu přes tři kila…
Ty schody tenkrát zabraly (inlove)
Tak ať mládežník nezlobí a vykulí se brzy a rychle a bez komplikací (inlove)
U nas je zakladni tzv. svata ctverice 🙂 a to vanilkove rohlicky, linecke, kakaove bochanky a zloutkove kosicky (plnene orechovo rumovym kremem a potazene cokoladou).
Cokoliv jineho je vnimano jako utok na osobni svobodu jedince a konzumovano s velkym podezrenim :))
Pro Aidu – tak jsem zkontrolovala ten svůj recept. Je to v podstatě podle Sandtnerky – jak píše dole Baty
15 deka hladké mouky, 2 deka cukru moučky, 10 deka másla (Baty má 11), 5 deka mandlí nebo oříšků – používám lískové oříšky, 1 žloutek, 1 vanilka (fixluju – dávám vanilkový cukr), moučkový cukr na obalování.
Toto množství je na asi jeden plech.
Zpravidla používám dvoujnásobné množství – čili cca 2 plechy. Do sypkých přísad rozsekám máslo, přidám žloutek. Zpracuju do válečku. Nechám v lednici pořádně odpočinout – nejlépe přes noc. Potom odebírám po čtvrtkách a zpracovávám rohlíčky. Zbytek těsta nechávám v lednici, aby nezměklo. S měkkým se nedá dělat. Já osobně neválím do špiček, na koncích to trochu splácnu, ale to je vkus každé pekařky a cukrářky. Peču do růžových špiček a spodku, horké obaluji v moučkovém cukru se zamíchným vanilkovým cukrem. Jo, vlastně do těsta ho nedávám, ale do toho cukru bohatě, i dva pytlíky. A to je asi všechno.
Ani jsem nevěděla, že je to vlastně podle Sandtnerky, ale tím pádem je to zaručeně dobré.
No, tohle je ta druhá ze dvou variant pod postupem, my pečem tu první. A Renato, citrkůra tam je, já ji při opisování přehlédla.
Vidím, že obě máme dobrý vkus. Tyhle rohlíčky mají tu výhodu, že v nich není zbytečně cítit mouka. U spousty cukroví, které se SAMOZŘEJMĚ peče jinde než u nás, je cukroví takové moučnaté. To u nás nehrozí. Asi i to ostatní dobré má hodně vysoké poměry másla ke zbytku. Mimochodem, před pár lety jsem to vzala na chalupu kde jsme slavili Silvestra. Tehdejší přítel, dnes manžel neteře si tu mou krabici vzal a sežral ji celou! Zbytku si ani nevšiml.
Hlášení o Ance.
Pan doktor dírku maličko zvětšil, spokojeně konstatoval, že kapsa je nad dírkou, nikoli pod ní, takže nemusí dělat další dírku a dávat drén. Nicméně otok je dost velký, tak dostala pigáro na dva dny proti bolesti a proti otoku a první dávku atb. Od zítřejšího rána pak bude s Rózkou baštit tablety. Teď o víkendu mám vyplachovat 5-6x denně ředěnou betadinou a hlídat, aby se to nezavřelo, v pondělí alespoň 3x propláchnout a hlídat ránu Pokud bude dobrá, můžeme nechat od úterý zavírat, pokud ne, přihodím Anku do auta k Rózce (kontrola s močákem) a Bertíkovi (očička horší než obvykle). Mám to tu jak lazaret. (whew) Neb přednostu zlobí zub a mě záda. Praporec hore drží za všechny Mikešek. (y)
Děkuju vám za palce a prosím ještě je přidržte, aby se nám to všechno lepšilo a hojilo. Děkuju. (h) (f)
To bude dobré, věřím, že máš starost, ale Anka bude v pohodě. Holt zuby požírající maso jsou prevít, když udělají díru do kožichu. Hlavně, aby se tvůj lazaret uzdravil.
Já jsem teď s Amálkou byla dva dny napnutá. Udělala jsem holt dietetickou chybu (jenže jí hovězí jatýrka taaaak chutnala) a nejdříve ji to prohnalo a včera i zvracela. Najednou jsem měla doma hodnou, odevzdanou a poddajnou kočičku – až moc. Tak zůstala na granulích a ráno už byla hladová a dnes večer už na mě pokřikovala, kde se flákám s večeří. Tak, ať jste v pohodě taky.
Držím fest – ale že jste se s těmi neduhy rozjeli… (h)
Marůdkům čtyřnohým držíme palečky.
Ríšovo očičko je taky horší. Takže čistíme, kapeme….
Vrcní sestro Vave! To bude dobré, hlavně, že má už ATB to to jistí, opravdu neuzavírat ránu, furt čistit. A uzdravte se, všichni!!! (y) (y)
Koukejte se všichni uzdravit, a co nejdřív (h) .
RENATO, NÁŠ REPERTOIR BÝVAL B VELICE BOHATÝ, ALE OD TÉ DOBY, CO MUSÍM PÍCHAT INZULÍN, VÁNOC ČNÍ PEČIVO JSEM VELICE ZMINIMALIZOVALA. =RO JIŘÍHO PEČU JEN LINECKÝ S VLASTNÍM RYBÍZOVÝM DŽEMEM A PRO PŘÍPADNOU NÁVŠTĚVU JEN VANILKOVÉ ROHLÍČKY.TAKY MÁM RECEPT VÝTEČNÝ A PEČU JEN Z MÁSLA.KDYŽ CHCI MÍT NĚJAKÝ MLS, RADĚJI DĚLÁM PIŠKOTOVOU ROLÁDU S VLASTNORUČNĚ ZHOTOVENÝM DIADŽEMEM A SE SLADIDLEM MÍSTO CUKRU. ALE VÁNOČKY MI ODPOUŠTĚNY NEJSOU.TY PEČU PRO CELOU RODINKU. VĚTŠINOU ZE DVOU KIOL MOUKY , DVĚ ZŮSTÁVAJÍ DOMA, BO JIŘÍ JE MILUJE,VĚRKA S PETROU DOSTANOU PO JEDNÉ A JEDNA PUTUJE TCHÝNI, KTERÁ NENMÁ VŮBEC V PRSTECH CIT SÍLU NA VYPRACOVÁNÍ TĚSTA A VYVÁLENÍ PRAMENŮ . ALE BYLA DOBA, KDY MOJE MAMI DOKÁZALA UDĚLAT AŽ 35 DRUHŮ CUKROVÍ. JÁ HO SICE VŠECHNO UMÍM TAKY, ALE UŽ TO JDE MIMO MNE.PAMATUJU SE, JAK JSEM N ZPOČÁTKU MANŽELSTVÍ PÍKALA CUKROVÍ N HLAVNĚ V NOCI, KDY VŠICHNI SPALI A ŽÁDNÁ VŠTEČNÁ TLAPKA SE MI NIKAM NEPLETLA. OBĚ HOLKY MILOVALY PATLAT A ŽMOULAT TĚSTO. A VÝROBKY SE MUSELY UPÉCT. JO, NYNÍ ZA CHVÍLI ZUŽ BUDE MÍT VĚRKA TO SAMÉ. MALÉ VNUČCE ADÉLCE BUDE 14. LEDNA UŽ ROK.
OT OPRO RADKU.
RADKO, MÁM TŘEZALKOVÉHO OLEJE NA UCHO DOST. NEPOTŘEBUJEŠ POSLAT?MINULE U JINÉHO HAFA PŘECE ZABRAL. ADRESU MÁŠ STEJNOU TAKY?PSALA JSEM MAIL,MRKNI DO POŠTY.
(headbang) (headbang) POZOR, POZOR NEJEN PRO AIDU. Do našeho receptu na zázvorky se vloudila chybička jako hrom. Cukru má být jen 150g!!! (headbang) (headbang)
(tmi) Chyba je na straně JoVo. Rdím se a kaju seč mohu. (tmi)
Klid, opravila jsem to 🙂 ještě na to prosím oba koukněte, jestli je to OK (sun)
🙂 Děkujeme za opravu. Teď je to v pořádku. (clap)
tím vanilkovým cukrem myslím obyčejný pytlíčkový vanilinový cukr…
Marie Janků-Sandtnerová, Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů, vydání desáté, Praha 1937, s.351, varianta 1. Ručím za ně mlsnými hubami našeho rodu generaci zpět a už dvě generace po mně. Jsou rozplývavé a brzo hotové a nepřeslazené, velice jemné, taková Vídeň, no.
15 dkg hladké mouky,2 dkg cukru, 5 dkg ořechů, 1 cm tlučené vanilky, 11 dkg másla, 1 žloutek.
Na vál si připravíme promísením hladkou mouku, práškový cukr a vanilku, vše prosáté, a strouhané ořechy. Do toho rozsekáme velkým nožem dobré máslo a žloutek (udělám kopeček, do něj důlek, do něj žloutek, špičkou nože trochu rozmíchnu a sekám máslo a přehazuju to všechno nožem, až je na malinké kousíčky) a vypracujeme dobře, ale lehce těsto, které dáme na 15 minut odpočinout do chladna. Pak utvoříme z těsta dlouhý váleček (já jsem pipla, radši postupně dva kratší a těsto čeká v chladu), nakrájíme stejné kousky a v ruce tvoříme malé rohlíčky, které složíme na suchý, papírem vyložený plech (už tehdy). V mírné troubě je upečeme do bleděrůžova. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Peču přesně stejné, jen ještě přidávám úplně maličko citrónové kůry. Ořechy dáváme buď lískové nebo mandle. Těsto odpočívá minimálně přes noc v lednici. U našeho mikrocukroví je největší fígl při tvarování. Z tenkého válečku (cca 1 cm) nasekáme dílky cca 1 cm. Mezi zkříženými dlaněmi ušouláme váleček na obou koncích zašpičatělý. Šouláme tak, aby těsto trochu zbělelo (máslo povolí). Pak špičky spirálovitě zatočíme ke středu, až se dotknou. Horké rovnou z plechu obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru a tlučeme užírače (rofl)
Jojo, znám. Po mámě ji zdědila ségra. A většinu potravin kupujeme jako hotovky, nebo polotovary. Úspora peněz, času i energií značná, chuťově vynikající, protože HAMÉ a podobné blivajzy typu trocha mouky, hodně mizerného koření a několik flaks (jak říkal jeden můj bývalý kolega: žíly, šlachy, trubice), nééé. A tři plné talíře vynikající bramboračky s uzeným za 20 Kč v Česku prostě nedáte, aspoň při nákupu v Albertu, (dnešní hit: Kilo hovězího zadního b. k. za 270 Kč, falešné svíčkové za 230 Kč). Je před vánoci, obchodníci nás holt milují. Takže kocourek dostane hovězí až příští týden. 😛
Děvčátka krásná, skoro všecky ve svém vánočním repertoáru zmiňujete vanilkové rohlíčky. Poraďte (nebo prozraďte) mi prosím ten váš nej- recept. Já totiž rohlíčky prostě neumím, i kdybych se rozkrájela. Pokoušela jsem se mockrát, vždy podle nějakého zaručeného domácího receptu, děděného po generace, ale výsledek byl spíš tristní (já vím, hlavní závada byla a je nejspíš ve mně). Všem předem moc děkuju za odpověď a recept.
Aido, přesným receptem mohu sloužit až večer, ale myslím si, že ty mé jsou zaručeně jedlé. Jen nikdy na cukroví nepoužívám tuky typu Hery a pod., ale pouze a jedině máslo. Ono je to i v tom, s jiným tukem to prostě není ono. Je lepší méně, ale z kvalitních surovin. Možná máš dobrý recept, ale něco z těch surovin prostě není ono. Těsto při zpracování mám co nejstudenější, aby se nepatlalo neb toho másla je hodně. Obaluji cukrem zahorka. Peču po zarůžovělé špičky a spodky.
MImochodem, mí italští přátelé je nazvali bílými červy a mohli se utlouct.
Dělám všecko jenom z másla a taky v cukru obaluju za horka, ale na rohlíčky jsem prostě asi levá. Večer se budu těšit na recept.
aido, vyhazuje mi to recept, ale já se probojuju, ža jsi to Ty, tak ho opíšu ještě jednou! (wave)
Bingo, máš recept, ale kousíček vejš. (wave) (wave)
porovnejmež recepty na vanilkové rohlíčky:
recept ze staré kuchařské knihy:
28 dkg mouky, 21 dkg másla, 7 dkg cukru, 10 dkg ořechů – zpracované těsto nechávám odležet minimálně od večera do rána – radši téměř 24 hodiny (a může být i déle)
stejný poměr jen s kokosem místo ořechů mám na košíčky a podle nálady těsta zaměňuji, takže máme obojí rohlíčky a obojí košíčky.
Už jsem tu naše rodinné rohlíčky zmiňovala http://naszviretnik.net/2010/12/18/mlsotnik-znate-jezate-vanilkove-rohlicky-a-pasians/
ale ty nejsou klasické koulené, ale protlačované. My jsme totiž nešikové a ukoulet rohlíčky neumíme.
28 dkg hladké mouky, 21 dkg másla, 4 balíčky vanilkového cukru, 11 dkg oříšků (nebo mandlí – ségra peče oboje – oříškové jsou tmavší, mandlové jsou světlé), 1 či 2 žloutky.
Po upečení za tepla obaluju v moučkovém cukru (klidně provoněném vanilkovým luskem)
Áááá, bingo, to jsou přesně ty co děláme generace a generace. Mňam. (wave)
Nepeču a vymlouvám se na blbou troubu. Funguju jako asistent u perníčků, ty peče máma s holkama už v listopadu. Já pak jen provozuju pokusy o jejich zdobení. S holkama.
Cukroví ani moc nepojídám, protože má jednu zásadní chybu – je sladký.
Ovšem jeden druh oceňuju velice, kokosový dortíčky s ananasovým krémem. A to tak, že máma dělá z jedné dávky pro mě a z druhé pro ostatní. Jinak dalších asi 15-18 druhů, máma je maximalista a nenechá si to vymluvit.
Týno, mohla bys, prosím, dát recept na ty zmíněné kokosové dortíčky s ananasovým krémem?
Nemohla, neznám. Ale je to takový trochu jako linecký, ale s kokosem, kolečka tlustější, slepený hodně ananasovým pudinkovým ? asi krémem, celý tím lehce opatlaný a ještě v kokosu obalený. Když se to jí hned, je to křupavý, dobrý a drobivý, když za dvě hodiny, je to měkoučký, dobroučký, dokonalý. Třeba už si to letos konečně od mámy opíšu.
(whew) U nás jsou připraveny zázvorky pro pravnoučka Honzíka. (whew)
(wave) http://jovo.rajce.idnes.cz/Ruzne#Zazvorky_.jpg (wave)
Jééé – ty teda jsou krásné, i s očičkama
Jé, to je krása. Nepřidali byste prosím recept? Zázvorky (a anýzky) dělávala moje babička, jako malá jsem je měla moc ráda, ale její recept ani kuchařku bohužel nemám, oboje se kamsi ztratilo.
(wave) Recept na zázvorky. (wave)
200g polohrubé mouky
150g moučkového cukru
50g tuku (my dáváme máslo)
1 celé vejce + 2 žloutky
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička citrónové šťávy
½ lžičky prdopeče
Mouku prosijeme a přidáme ostatní ingredience. Vypracujeme těsto, zabalíme do mikroténové fólie a necháme proležet do druhého dne. Druhý den ho rozvalujeme na pláty silné cca 2 mm a vykrajujeme opravdu malé tvary. Pečení: Nejprve troubu vyhřejeme na 160°C, zázvorky vložíme na cca 10 minut, pak zmírníme na 80°C. Musí se hlídat, protože se snadno připalují.
Díky moc, o víkendu určitě vyzkouším – budem s dcérou samy doma (oba naši pánové budou odjetí), chystáme se na pečení.
P.S. Po babičce mám takové to vykrajovátko na zázvorky, dá se použít i na tohle vaše těsto?
Obrázky jsou zde: http://www.google.cz/search?q=vykrajov%C3%A1tko+na+z%C3%A1zvorky&hl=cs&tbo=d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=g_nBUI-8Ao7Rsga6xoHwBA&ved=0CAQQ_AUoAA&biw=1536&bih=748 – jedním babička dělala zázvorky, druhým anýzky, bohužel si už nevzpomenu, které bylo které, zemřela v roce 1995.
🙂 To jsou správná vykrajovátka na zázvorky. Taky je dělám, ale pro Honzíka jsem vybrala zvířátka.At se Ti povedou. (clap)
(headbang) (headbang) POZOZR, POZOR. Vloudila se chybička jako hrom. Cukru pouze 150g. (headbang) (headbang)
U nás jsou napečený perníčky,děcka je ráda zdobí. Budou linecké, pracny, marokánky, vosí hnízda (mňam),podvodnice a jak tak čtu debatu bude asi i roští ala Xerxová. Táta dělává skvělý vánočky. Sic je teď v nemocnici, ale pevně doufám, že půjde brzo domů a vánočky nám napeče. Celý pečení vánočního cukroví je mámina parketa, jsem jen podavač a pomocník. Bych se bez cukroví obešla bejt po mém.
Tak u nás je to linecké, vanilkové rohlíčky, ořechové slepované – srdíčka s kakaovým krémem a čokoládovou polevou a oválky s kávovým krémem a kávovou polevou. Pak kokosové sirky, lískovooříškové tyčinky a sádlové koláčky. Perníčky.
Když se překonám, tak kokosové kuličky s ovesnými vločkami a karamel – karamelový krém s ořechy mezi oplatkami.
Píkávala jsem i 17 druhů – kde ty časy jsou… Nijak mi to nechybí. 😉
patřím k těm nepečícím, cukroví už spoustu let kupuju v Cukrárně v Rohovládově Bělé a nemá chybu. Pečou ho tam místní ženské,co jdou mojí paní cukrářce pomoci a pečou skvěle. do kila mám 15 druhů,na mandalu to vyjde a k jídlu je to moc! (clap)
A helemese, když náš mladak ještě jezdil se žlutým autíčkem a vozil nanuky, právě tuhle cukrárnu cestou navštěvoval a velmi chválil 🙂
Ještě zvířecí hlášení:
Odpoledne musím s Ankou na veterinu, ráno získala díru do kožichu. Moje vina, muchlala jsem na zemi labouší mini slečnu a Anka vystartovala na nepřátelské čuby – jsou to dvě černošky a na Anku odjakživa vyjíždějí, ona na ně taky řve. S jejich pánem se sobě vyhýbáme. Ovšem teď si nás nevšiml a já jsem vodítko nedržela pevně, takže jak Anka nečekala volnost, vlítla rovnou k nim. A jedna z fen se jí zakousla do zad, že nešla sundat. Malou dírku, která ani nekrvácela, jsem vyčistila stříkačkou kysličníku, teď z toho trochu teče krev s tělní tekutinou. Ale já mám v bytě cizí lidi, tak můžu na veterinu až odpoledne. Tak vás prosím o palce. Děkuju.
A jedna veselejší: ráno jsem si nachystala pro Rózku jeden a půl prášku. Nesu jí to a ona bere dráhu. Odkládám prášky na stůl, lovím Rózku, nesu Rózku, zahazuju Rózku, lovím Bertíka a tahám mu z huby ATB. Odkládám prášky, zahazuju Berta, lovím Rózku, zahazuju Rózku a lovím Berta a tahám mu z huby ATB. Prevít jeden! Je to jediná koška, které na odčervení kupuji spot, neb nemám nerva na boj s černobílým pardálem. Tak má napříště asi utrum s kapičkováním. 🙂
Co ty těm tvým zvířátkům nepořídíš,abys mohla za vetem (angel)
Anko, to se dělá, rvát se jako pes?! (y)
Je fakt truhlík, ta tvoje Anka. Podržíme (y)
U nás byl dnem odčervení včerejšek. Psice prášek v kousku paštiky spokojeně sežraly s tím, že konečně nedělám s paštikou pro lidi okolky, a kočku jsme si posadila na klín. Nacpala jsem jí prášek do krku, chviličku podržela tlamku a silně podezřívavému kočičímu zraku jsme nastavila plátek šunky. Maceška chápe, že šunka se vyskytuje jen občas a je nutno si ji užít (navíc u mě na klíně nehrozí to, že by se jí k šunce cpala některá psí tlama). Takže mi slezla z klína až po důkladném ověření, že další šunka není, a ani se na mě nezlobila 🙂
Vave udělej řepíkový odvar a tím ranku čisti,klidně tou stříkačkou, po pár hodinách. Jsem teď zase ze vsi takže otrkaná :o). Mám tu na hlídání bratrovi pséky. Salašňáka Arta a křížence ridgebacka Riče( černej obřík s ričem na zádech) oba jsou to miláčci. Jenže s mojí smečkou nepřátelé. Před 14 dny se všechno psovstvo potkalo nechtíc na zahradě a byla bitka veliká. Riči nakousnutý ucho, Argo 3xkouslou a hodně zmožděnou přední nohu, na hlavě vryp od zubu, Šmudla dvě dirky do zad. Já bez hlasu. No veselo. Všechny rány jsme vymyli slabým roztokem hypermanganu. A zavedli klidový režim. Argo šmajdal 3dny. Už o tom neví. Jen mu sem tam sloupnu někde strup. Šmudlovi se jedna ranka zanítila, tak jsme nasadili řepíkové výplachy. Měli jsme štěstí. Dopadlo to dobře.
Arga štve, že se to obešlo bez veta, tak si pořídil nějaký zánět v uchu, tak se tam stejně chystám, řepík nezabírá. Na to nemám. To je porád něco :o))
Mně se v pondělí kously (asi po roce) Aira s Ellie. Rvaly se asi deset, patnáct minut, po skončení rvačky krvavé jazyky. Aiře jsem našla jednu díru na krku, ale asi toho bylo víc, Ellie si nenechala sáhnout na hubu. U veta jsem s nimi nebyla, za poslední měsíc jsem tam díky štěňatům a problémům s Fleur skoro jak doma. Zatím se nezdá, že by někde něco hnisalo. Dnes nám vet naočkoval a načipoval štěňata, zatáhli jsme dluh, který nám psal na futro a jsme lehčí o čtyři tisíce. Nevíte někdo, proč si spousta lidí myslí, že chovem psů se dá zbohatnout? (headbang)
OT OPRO RADKU.
RADKO, MÁM TŘEZALKOVÉHO OLEJE NA UCHO DOST. NEPOTŘEBUJEŠ POSLAT?MINULE I JINÉHO HAFA PŘECE ZABRAL. ADRSU MÁŠ STEJNOU TAKY?
LENKO TŘEZALKOVÝ OLEJ PŘIJMU MOC RÁDA, LONI DANA ZBAVIL POTÍŽÍ S UCHEM. LETOS TO TAKY ZAZLOBILO,ALE SROVNALO SE TO PROMAZÁNÍM KALCIOVOU MASTÍ. TŘEZALKOVÝ OLEJ SE ALE JISTĚ HODÍ NA MASÁŽE UCHA. ZKUSÍM I NA ARGA. MEJL POŠLU. DĚKUJU
Vave, za vetem skoč. Nic to není, ALE psí špičák zajede do tkáně dost hluboko a stoprocentně zavleče infekt. Pokud je to na krku v nějaké volné řase, tak tam se dělají potom rády abscesy, takže výplachy bezva věc, ale spíše tmavým hypermanganem a stejně pokrýt ATB.
Anko, ty můro jedna, to se dělá přidávat paničce starosti a hádat se jako nějaká pavlačovka??
Bacha, nezavírej Ance díru do kožichu moc rychle, psi mají volnou kůži a krev má tendenci se v moc rychle zavřený ráně naměstnat a zhnisat. Rána se musí zavřít zevnitř. Znamená to, že se zvenku musí pravidelně odleptávat vznikající strup, aby to furt teklo. Až nezbude žádnej dolík, do kterýho by se ten skoročernej hypermangán / šíleně silnej kysličník dal nalejt, je to zarostlý a může se to nechat zavřít. Trvá to, soudě podle Penyniny díry předloni, pár týdnů.
Držím.
Jo jo, strup jsem Šmudlovi několikrát denně řepíkem rozmáčela a odstranila. Zahojilo se to, ale rychle víc jak 4 dny to netrvalo. Ona ta kapsa byla malinká.
Ano ano, Renátin (inlove) milý článek přišel právě včas. Nikoli však, aby mě jako terru-san a další nakopl směrem k pečení, ale aby mě mě prostřednictvím komentářů zbavil pokušení a výčitek svědomí – především Louk, Dede a Alex patří můj nehynoucí dík. (f)
Během let se nějak stalo, že jsem pekla čím dál víc cukroví pro čím dál víc lidí, až jsem se loni vzepřela a nechala si upéct od kolegovy ženy-cukrářky. Letos Terezka opečovává miminko, tak jsem to riskla a objednala jsem si cukroví na Aukru. S datem dodání 17. prosince, pro všechny „povinné“ lidi. Tak uvidíme, jak to klapne.
Když bude nejhůř, vezmu si příklad z Louk a prohlásím se dobrovolníka na testování rodokmenů. 🙂 A tak Zvířetnickou pečící aktivitu samozřejmě vítám. (chuckle)
Jinak u nás vždy bývaly číslem jedna vanilkové rohlíčky. Potom linecká minikolečka a linecké plněné ořechovou nádivkou a polévané čokoládou. Nejlepší trojici doplňuje Masarykovo cukroví. Kteréžto možná i udělám, jako pojistku. 🙂
Přeju všem krásný den. (h)
Haló haló, já se taky hlásím do fronty na nehynoucí dík! Žádné pokušení a výčitky svědomí si nepřipouštějme! Dyk vlastně – jakou uděláme radost těm, kteří nás svými výrobky obdarovávají a jsou na ně oprávněně pyšni! Kdybychom taky pekli, tak by ty dobré duše o tu radost přišly…
Jasně, Jarko (inlove) , patří Ti po zásluze. A nesmím zapomenout takéna YGU (inlove) , našlo by se jistě mnoho dalších. (nod) (clap) (f)
Jak psala Aida o rohlíčkách, mně se zase nedaří pracny. Moje babička dělala úžasné. Já zkoušela její recept i mnoho jiných, výsledkem byly vždy trpasličí pracny. 🙁 Tak už se ani nepokouším.
O svém pečení jsem tu už psala! Pečivo vypadalo nádherně, bylo nazdobené, načinčané, ovšem k jídlu nebylo. Ani sousedovic psi k tomu nečuchli. Takže jsem to někdy v červnu nadrobila slepicím.
Ztvrdila jsem se a od té doby neee. Těch peněz, co to stálo a výsledek nula.
MLP kdysi koupil 2 krabice báječně vypadajícího vánočního pečiva v jakémsi marketu a společně jsme došli k názoru, že než tohle, to raději utopence. Tedy buřta!
Takže fotit vánoční miništoličky z LIDLu asi nebudu, ale to je zřejmě to jediné, co na našem vánočním stole letos bude.
Já nepeču a u našich to upadá. On to nějak vlastně nikdo moc nejí. Jediné co mizí je kokosová roláda. Jinak se teda udělají nějaké vanilkové rohlíčky, něco ořechů, pár kousků slepovaného pečiva (plus mínus autobus linecké) a tím to pomalu hasne.
Jo to když ještě byla při síle babička, to byla jiná … to jsme měli zásobu cukroví ještě v březnu. Hlavně její pracny měly většinu vlastností pro které je tak ceněn trpasličí chléb.
Peču. Hlavně vánočky – ty milujeme a snad i umíme 😛
Cukroví peču maličko maličkatýho. Protože máme v domě babču, která peče stále stejné recepty ve stále stejných dávkách – ale vnoučata už dávno neseže..ou tolik, co zamlada. A dospěláci nějak na to sladké nejsou a pravnoučata tomu ještě na chuť nepřišla (Fáňa ještě ani nezačala s příkrmy a Vilík je hodně konzervativní a moc sladkostí nejí). Takže příbuzní musí sníst zásoby u babičky a já si peču pro radost jen pár druhů (asi 6 druhů) z minidávek těsta. No – ono se mi na jeden plech v mé velikosti cukroví těch lineckých hvězdiček vejde 110… a vanilkových rohlíčků 90… (chuckle)
K likvidaci bílků (z vánoček mi jich zbyde dost) se u nás dělá takzvané „ořechové roští“. Je to vlastně druh pusinek. Na 1/4 litru bílků (množství ještě neušlehaných) přijde 20 dkg cukru (ne moučka!!) a 20 dkg nastrouhaných ořechů (vlašáky jsou nejlepší). Ušlehá se sníh, vešlehá cukr, opatrně vmíchají ořechy a naplní se pytlík hmotou. No a na pečící papír se dělají čárky – budou z toho tyčky (proto roští). Staromilci můžou dělat hrudky nebo kolečka… Peče se pomalu, dokud nezrůžoví ale moc se s tím nemažu. Dělám je maličké, takže to je rychle.
Na decku bílků je to zhruba 8 dkg cukru a ořechů (abyste nemuseli trojčlenkovat (chuckle) )
Kupodivu to není moc sladké a když se to nasype na misku, rychle to zmizí…
Musela jsi šťukat, protože jsem nedávno na Tebe myslela, na Tvé vánočky. Chci si cvičně udělat jednu malou ještě před Vánoci. Objevila jsem u nás v obchodě úžasnou věc. Prodávají takové ty opravdové, živé krájené kvasnice, balené v potravinové folii, (za mých mladých let, se balily do pergamenového papíru). A po nich těsto nádherně kyne! Tak se letos na vánočku moc těším!
Tak já začínám o tomto víkendu tradičně pracnami a rohlíčky. Pak se uvidí. Cukroví nekupuju a neocením příliš cukroví od jiných hospodyněk. Každá máme své druhy, které nám chutnají nejlépe. A to naše je vždycky nejlepší. Ale je mi jasné, že mě každá slušná hospodyňka ukamenuje, protože to její je přece lepší než to moje.
Náš strom cukroví je asi jako u každého – něco rodinného, něco zachutnalo.
S pracnami máme dobrou historku. Kdysi, když byl můj bratr už samostatný školák, uspořádali chlapci soutěž maminek o nejlepší pracny (asi také jiné cukroví, ale o tom už se nemluvilo). I chodili chlapci od jedné domácnosti k druhé a ochutnávali. Naše máma suverénně vyhrála. Její pracny byly nejlepší ze všech. Jediný problém byl v tom, když šel táta pro krabici s pracnami na balkón a otevřel ji. Choulilo se tam 7 posledních pracinek. Takže za vítězství v soutěži bylo tvrdě zaplaceno. Od té doby táta krabice s cukrovím pečetil krásným červeným pečetním voskem.
dnes zatím nestíhám, tak jen v rychlosti nové fotky holčiček Mikulenek
tady odsud začínají
http://meda-beda.rajce.idnes.cz/Adelka_a_Babetka/#SN850096.jpg
O.T. Prosba – není tu nějaký právník, který by byl ochoten mi poradit ohledně smlouvy o převodu práv k družstevnímu bytu. Převod je úplatný, provádí se přes realitku, a návrh smlouvy ze strany RK se mi moc nezdá (jsem od přírody nedůvěřivá, takže nevěřím ani RK). Kdyby byl někdo ochoten se mrknout případně mi poradit, zda lze nějak zakomponovat „pojistku“ pro nás (přesněji pro moji 90-ti letou babičku), že ty peníze fakt dostane, byla bych moc vděčná. Nepotřebuji oficiální sestavení smlouvy právníkem, spíš radu někoho, kdo se vyzná v právnické řeči. Když tak na e-mailu tosca74(zavinac)tiscali(tecka)cz. Děkuji.
tosco, zkus se ozvat Ele !! 🙂
nebo EvěB
Právník nejsem, jen se pohybuji v podobné oblasti. Především u převodu bytů za velké částky se často volí využití jistotního účtu/právnícké-notářské úschovy, kdy na základě smlouvy je celá částka předem složena u notáře, který ji prodávajícímu vydá po splnění všech smluvních podmínek, hlavně po té, co dojde k zapsání nového majitele do katastru. Funguje to ovšem i jako pojistka z druhé strany, protože dokud peníze nejsou složeny v úschově, nezahájí se převod a nepodepíše kupní smlouva…
Také nejsem právník, ale toto jsem jednou trochu řešila, jen bez těch peněžních převodů. U družstevního bytu nedochází k převodu majitele na katastru. Z hlediska zákona se vlastně předává pouze členský podíl, protože člověk technicky zůstává v nájmu u předmětného družstva. Technicky tedy nový „majitel“ není majitel, ale pouze člen družstva s právem nájmu příslušného bytu. Je ale nutné pohlídat, aby podíl družstva předešlého člena byl přepsán na nového. Je to ovšem rychlejší než na katastru a hlavně dotyčný z toho neplatí daň z nemovitosti – respektive družstvo ji platí hromadně za celou nemovitost. Nicméně notářská úschova je u takto velké částky důležitá. Převedla bych družstevní podíl na nového člena, až když bych viděla, že ta částka je opravdu složená u toho notáře nebo poctivého advokáta.
Navážu na Apinu. Pokud se skutečně převádí jen členství v bytovém družstvu (a tedy de facto nájem bytu, nikoliv jeho vlastnictví), je potřeba nahlédnout do stanov družstva a také zjistit, zda družstvo nemá dluhy nebo na jeho majetku neváznou nějaké exekuce atd. Notářská úschova peněz sice něco stojí, ale vyplatí se. Rozhodně bych nepřistoupila na úschovu peněz jiným způsobem (v realitce, u právníka).
Díky všem za rekace (i ty e-mailem 🙂 ). Zatím bohužel potvrzujete mé obavy, hlavně co se týká převodu peněz přes RK. :S
Ano, jedná se o převod práv k družstevnímu bytu, tedy vlastně o převod práva nájmu.
Ze strany družstva by žádný problém být neměl, kupující má samozřejmě možnost do stanov nahlédnout, my jsme na straně prodávajícího a o exekucích na majetku nic nevíme.
Vždycky jsem si myslela, že obavy o finance se týkají spíše těch, co kupují (platí). Jenže my jsme ta druhá strana, babi prodává a přesto je smlouva navržena tak, že mám strach, že nebude mít byt ani peníze. Bydlet má kde, finanční nouzí netrpí, ale fakt bych se vzhledem k jejímu věku ráda vyhnula nutnosti řešit to soudně.
Díky za názory, jdu zjišťovat podmínky notářské úschovy 🙂
Pokud by vznikla k advokátovi, či notáři jakákoliv nedůvěra, pak jsou tady u většiny bank, abych nejmenoval a nedělal tak reklamu, k dispozici vinkulované účty se stejnými pravidly, jako notářská úschova. Jen s tím rozdílem, že banka vám s prachama tak snadno neuteče.
:@ Ale vůbec nic neodesílám příliš rychle! Neodesílám vůbec, ještě jsem nezačala!
No nic, tak jsem si ulevila, a teď k tomu rodokmenu, pokus č. 3. To je hodně zajímavé pojetí rodinných receptů, a když o tom tak přemýšlím, tak ten náš je hodně pestrý, protože od každé „babičky, tetičky, kamarádky a kolegyně“ nám uvízlo za nehty něco. A taky není úplně tradiční. Cukroví je spíš větší a míň druhů (tak 6 – 8), přičemž vedou čokoládové půlměsíčky s polevou, „prezidentské“ cukroví (prý oblíbená receptura TGM – v podstatě malé ořechové, v cukru obalené suchárky) a ořechové obloučky. V závěsu jsou vanilkové rohlíčky, išlské dortíčky a kokosky. Tak trochu vzadu pracny a sněhové pusinky. A protože u toho nesmí chybět domácí vaječný likér (co by si paní domu lila do svátečního kafe, že?), tak přebývají bílky a peče se biskupský chlebíček. Místo vánočky pečeme štolu. Mno, s tou už bych měla začít, potřebuje se rozležet a zuby máme jen jedny.
Ale Renato, musím říci, že tohle byl správný článek v pravou chvíli – začala jsem se na to pečení těšit… Takže dík.
01.11.: Nepeču. Fakt letos nic nepeču. Vůbec nic.
15.11.: Opravdu, Nic nepeču. Nemám čas, jen to sežerem‘ a sme
zas víc tlustý!
30.11.: No štoly bych možná – mohla? Ale malý!! A budu mít pro
Danu, Janu, Hanu…
05.12.: Tak upeču štoly, jasný. No a co slaný? Slaný letos nebudu
dělat? Ne. Rekla jsem, že nepečem.
10.12.: Když uř se budu patlat se štolama, tak bych si zadělala
těsto i na pár slaných tyčinek, to bude při jednom
nepořádku, co? Ale jen z jedný dávky!
15.12.: Miláčku! Kup mi cestou domů ASPOŇ osm tvarohů a čtyři
hladký mouky, nebo víš co, vem raději šest těch mouk, jo?
Zdeno, to je nádhernej harmonogram! (rofl) (inlove)
Zdeno, to je opravdu pěkný a ilustrativní příklad toho, že nejdůležitější je začít. Stačí jen vytáhnout mísu na první těsto, a pak už to jde samo 🙂
Nebít, prosím.
Grrrr!
A ty kila lítaj‘ nahoru, jen se podívám na váleček!
Cháá, moc pěkný, Zdeno. Znám, teda z okolí, v nejrůznějších obměnách. Ehm, a občas harmonogramu ne-ná-pad-ně napomáhám (čti, hecuji), abych náhodou nepřišla zkrátka (chuckle) .
Taky tak, akorát pořád jsem ještě mezi stádii „nepeču, jsme tlustí“ a „kluci by měli radost“ (h)
Jejda jejda, cukroví…
Ještě jsem nezačala. Perníčky nepečeme, nějak je neumím. Mamule je taky nedělá, párkrát to zkusila, ale tatánek s nimi poklepal o knihovnu a mile maminku pochválil, že netušil, že je tak zručná s lupénkovou pilkou a že vyřezávat tolik hvězdíček musela bejt šílená šichta. No, válečkem přes hlavu to neschytal, ale koledoval si fest.
Takže u nás tvoří kmen vanilkové rohlíčky a linecké a pracny. Z tohoto silného triumvirátu vynecávám pracny, protože mí muži nemají rádi cukroví s kakaem.
U nás se tenhle základ doplní zázvorkama (miluju je už ve stavu protitankových zázvorek), mandlovýma tolarama a pasiánsem.
Ale to byly v naprostém pořádku, perníčky většinou jsou po upečení jak broky. Musí se nechat rozležet ve vlhku, když jsme bydleli v paneláku, tak jsem je dávala do hrnce na napařovací vložku, do hrnce jsem nalila trošku vody a přiklopila pokličkou. Za dva dny byly kousatelné.
ALE DĚVČATA,JE VIDĚT, ŽE NA ZVÍŘETNÍK MOC DLOUHO NECHODÍTE. NĚKDE, JEŠTĚ VE STARÉM ZVÍŘETRNÍKU , NA LIDOVKÁCH ,JSEM KDYSI UVÁDĚLA OPRAVDU SKVĚLÝ A JEDNOCUCHÝ RECEPT NA FAKTICKY HNEDLE PO UPEČENÍ JEDLÉ A VELMI DOBRÉ PERNÍČKY. POKUD BUDE ZÁJEM, NAPÍŠU RECEPT SEM. MUSÍM HO DŘÍV HO NAJÍT VE SVÉM ČERVENÉM SEŠITĚ. A AIDO A OSTATNÍ BRBLALOVÉ, SCHÁLNĚ TO PÍŠU VERZÁLAMI. KOMU SE TO NELÍBÍ, NECHŤ MŮJ TEXT NEČTĚ.MÁM OČI MOC UNAVENÉ A UŽ JE TMA TMOUCÍ.JDI NYNÍ HOKIM VEN, VRÁTÍM SE ZA ČTVRT HODINY.POKUD BUDE ZÁJEM PERNÍČKY SEM HODÍM. I S RECEPTEM NA POLEVU.ZDOBIT JE NEUMÍM, JÁ JE JEN PEKLA, ZDOBILA VŽDY NAŠE VĚRKA, ALE NEFOTILY JSME.
Renato, zajímavé pojetí s rodokmenem 🙂 .
Mno, mě těžko může někdo soudnej z pečení vánočního cukroví podezírat. Teda, bych urchitě píkla, mít troubu. Ale v remosce jaksi… přitom bych táák chtěla. Ovšem za ta léta jsem se podivuhodně provětvila vánočními rodokmeny přátel, známých a kolegů, kteří mi před svátky radostně předkládají vrchovaté krabičky i krabice s domácími vzorky. Oni pečou, já radostně chválím a všichni jsme nadmíru spokojení. Vždycky těším na konkrétní cukroví od konkrétních jedinců. Neb není vanilkový rohlíček jako vanilkový rohlíček, že. Testování rodinných receptur je báječné zaměstnání. Jen jeden rok to s cukrovím vypadalo nahnutě. Vánoce se nezadržitelně blížily a stále nic. Po zahloubání, jestli jsem v průběhu roku nebyla příliš prostořeká, dostavil se realistický závěr, že vyloučit se to nedá. I zakoupila jsem pro sichr cosi v marketu. Ani zvěř se netkla, společně jsme vyhodnotili jako nepoživatelné, ba prudce jedovaté. Naštěstí se jednalo o planý poplach a dopoledne Štědrého dne bylo na cukroví nakonec nečekaně štědré. Ano, většina lidí je v jádru dobrá a velkoryse odpouštějící (chuckle) .
Jo, rodokmen. Srdce tvoří vanilkové rohlíčky a kolkolem se souměrně skví další ořechové dobroty, doplněné fantastickými makovými čtverečky. Od příchody mouratce Čendy do domácnosti je po načančané voňavé míse. On je totiž posedlý sladkým, šelma jeden.
Louk, jak rády bych Ti zaslala vanilkové rohlíčky podle mé babičky, ale obávám se, že by nepřežily zacházení naší pošty celou cestou až k Elbíčku (think) .
Rohlíčky podle babiččina receptu? Pošta je blbost, to je jasný, milá Alex, ale což takhle dorazit na návštěvu? Do Komecu? 😀 Pohostíme tě za odměnu trpasličím chlebem, který o kousek výš zmiňuje Jenda. Ten s Jarkou kupodivu skvěle ovládáme. Zn.cirkulárku s sebou 😀
A tak to budu muset udělat z vícero dávek, v Komecu je hromada strávníků včetně chlupatejch. Se domluvíme!! Se těšíííím! Co Dana bude též???
(rofl) Louk! Ty jsi skoro celá já, až na to, že já troubu mám (chuckle) Z cukroví umím dobré jen vanilkové rohlíčky, pracky a nepečené kuličky – jakmile se to musí válet a vykrajovat, tak to mám sice na chuť dobré, ale křivé a nepěkné, vhodné tak do mandaly pětiletého dítěte 😛 Naštěstí u nás v cukrárně upečou to, co má být na reprezentaci, na mlsání chutná můj chudičký sortiment. Mohla bych vytvořit toužebný rodokmen cukroví mojí babičky, která pekla skvěle a mamina přidala ještě velmi dobré kokosové. Ale to už je jen vzpomínka, tak nic tvořit nebudu. Mám jedinou naději, že si kluci najdou skvěle pečící děvčata (no Andy si už našel, ale ještě jsme spolu nepekly 🙂 ) a já s nimi budu vycházet natolik dobře, aby si na tchýni v době Vánoc vzpomněly v dobrém a s cukrovím v ruce (wasntme)
Přesně! 😀 A vůbec to není o nedostatku snahy. Jenže když jsou výsledky zcela neúměrné úsilí… Naštěstí už je teď plno šikulů, u kterých je možné dobré cukroví koupit, uff. Ale věřím, že se povedou i snašky. Takovou tchýni jako ty aby jinak s lucaperničkou hledaly (inlove) .
Moji milí, tak to já peču 6 top druhů.
Perníčky, i když jsou jako první pečený,jsou v mém top žebříčku jako poslední. Jejich pečení jsem zavedla až já.
V naší rodině se nepekly.
Pracny recept po mojí babičce, prostě stálice. Můj syn, kdyby mu nebylo úspěšně bráněno, by snědl krabici na posezení.
Linecké, recept od mé kamarádky. Dělám kytičky a kolečka a plním marmeládou.
Vanilkové rohlíčky, recept od mojí maminky. Prostě klasika.
Kokosky, recept od mé tety. Plním je do papírových košičků z IKEY. Miluje je můj muž.
Vínové cukroví, recept od mé maminky. Nadýchané jako obláček a moc dobré.
První tři položky z top sady už mám pečené.
Míša
Ha – vínové cukroví! Neznám… netuším… malá nápověda v podobě receptíku (tedy pokud není na půl stránky) by nebyla? Prosím, mlsně hledím…
100g hl mouky, 100g másla, 3 lžíce bílého vína, špetička soli.
Těsto nechat odpočinout.
Rozválený plát těsta – cca 2-3mm silná se nařeže rádýlkem na proužky, klidně všelijak šišatě, pak napříč šikmo na tyčky. Po upečení obalit v moučkovém cukru s vanilkou. Velmi rychlé a velmi jedlé 😛
přesně tak Jajko, to je ono.
Já z toho těsta vykrajuju andělíčky.
Míša
Vínové taky dělávám, ale jako kolečka, resp. mezikruží. Výhodou je to, že těsto neobsahuje cukr, takže se ho dá nachystat větší dávka a z půlky udělat „slanoví“.
Potvrzuju, ze je to vynikajici i na to slanovi. Ono se to totiz krasne listuje. Kdyz slanovi, tak potrit naredenym vajickem.
Dámy, děkuji za receptík i za reference 🙂 Mám co zkoušet, třeba v našem domácím „rodokmenu“ taky uvízne.
Hm, pečeme tak akorát ten kmen, neb se u nás pečení smrsklo na perníčky, linecké (oboje už je), rohlíčky, pracny a úly (ve vaječné i bezvaječné variantě, ostatní je bez vajec komplet). Děti zdatně pomáhají, takže pak musím umýt děti, sebe, převléknout je, umýt podrážky bot a pak komplet celou kuchyň. Ale pečte bez nich, když je to tak baví. No dobře, to je výmluva, protože bez nich můžu péct tak od devíti večer a tenhle čas si schovávám na úklid a regeneraci. Nemám totiž hlídání a to ani od jejich tatínka, kterej po návratu z práce honí termín s překladem. A odpoledne spí dětičky velice nepravidelně, někdy dvě hodiny, někdy půl, tak to stejně upéct nestihnu. Ale těším se, až budou o fous větší a budou pomáhat opravdu. Rysík už umí schopně vykrajovat, jen neumí docílit minimálního „odpadu“, tak se to musí válet víckrát.
Pečení s dětmi je skvělé. Tedy těch prvních pár let se musí nějak přežít, ale potom je krásné sledovat, jak jsou rok od roku šikovnější.
Velmi jsem obdivovala učitelky v naší mateřské školce, které s dětmi také pekly, protože uklízet po dvaceti dětech je o dost šílenější, než uklízet po dvou (rofl)
Hmm, jestli tomu množství říkáš „kmen“, tak já mám jen základní proutek – perníčky, vanilkové rohlíčky a „hvězdičky babičky Libušky“ – a nejlepší na tom je, že už několik let to nemusím píct já, ale peče Sarin. A my jí radostně ujídáme pod rukama 😛 😛 😛
Původně jsem pekla víc druhů, ale nejsem na pečení moc šikovná, takže výsledek (hlavně vzhledově) nikdy neodpovídal vložené námaze a tak jem redukovala a redukovala až jsem se uredukovala 😀
S nadcházejícími svátky a s odposlechem či čtením podobných rozborů o množství a druhzích cukroví, jež se zaskví na vánočním stole, na mne začne padat těžká depréze a neklidné spaní.
Bývaly doby, kdy jsem pekla jako oteklá a snažila se vykouzliti množství druhů cukrátek – a byla jsem na to i pyšná. Leč všeho do času – na první svátek vánoční se tradičně scházíme u našich a tam na mě sestry vybalily své pečící orgie – když já deset, ony jedenáct až patnáct, když já ořechové košíčky s čokoládovým krémem, ony třípatrové a tříbarevné dortíčky.
Resignovala jsem – zejména po té, co jsem vánoční cukroví začala používat jako pamlsky pro psa … po Velikonocích. A po loňských Vánocích jsem se zlomila úplně – mezi krabicemi nachystanými na stěhování (byt jsme opustili druhého ledna), rozbombardovaného balkonu (revitalizace) jsem se vypjala k nočnímu pečení a zdobení – na Štědrý den mi Jenda krabici s cukrovím třikrát vyklopil na zem – dvakrát jsem pozbírala, po třetí zametla a vyhodila.
A tím s pečením končím – letos linecké a perníčky na stromeček. Takže sharko lituju – mandala nebude, za to bude klid (chuckle) .
Ygo, nafoť to u sester… (chuckle)
Ty, Ygo, ty z pečení otékáš? Povídej, přeháněj 😀
To víš že jo, klid je nad všechno cukroví (wave)
Jasně že otékám – neštěstí je, že ten otok zůstává po zbytek roku (no koštovat se mosí, nééé?!). Někdy si říkám, proč tak dobré těsto kazím pečením (chuckle) (chuckle) (chuckle)
To mi říkaá MLP každý rok.
YGO, tak to jsme na tom stejně. Já vlastně už léta strašně nerada peču. Ty tři druhy ke kterým se donutím jsou recepty mé babičky a peču je z piety k ní. Jednou jsme na pracovišti poslední pracovní den před Vánocemi, po domluvě, všichni donesli své cukrářské výplody. Sešly se na mísách, zároveň s pýchou hospodyněk opravdové perly, droboučké, chutňoučké, načančané. Když jsem vybalila linecká kola, vanilkové rohlíky a pracny z co největších formiček, všechny kolegyně zmlkly a upřely na mne zraky s otázkou“ To myslíš vážně?“ Zachránila to chutnost receptů (díky babi), ale o velikostech mého cukroví se mluvilo po podniku ještě hodně dlouho 😀 .
Hmmm (think) – říkáš tři?! Tak že bych se přece jen umluvila a upekla i ty sušenky? :O !!
Jo – myslím, že jsem to tu už říkala, že já už mám linecké napečeno – Jenda si spletl v obchodě linecké s listovým (chuckle) , tak přece to nevyhodím. A jak říkáš – když jsem z vykrajovátek vyřadila chaloupku (velikostí krajíce chleba), další velikost mi zbyl zvoneček (spíš zvon) – sníš dva ke kafi a nemusíš večeřet. Omluvou mi může být to, že mezi zvonama bylo i místo na miniaturní hvědičky (chuckle) (chuckle) . Ale je fakt, že toto cukroví nepovažuji ještě za vánoční, budu píct i ze svého těsta – jak říkala Terka, je to přece jenom o něčem jiném 😛 .
Správně YGO, zvony a chalupy, to je to správné cukroví, šetří h… ústa u kafe a vyjde to nastejno, moje řeč, moje řeč.
Ygo, jako obvykle perlíš! (inlove) Začínám mít podmíněný reflex, když vidím v diskuzi tvé jméno – odkládám pití dostatečně daleko od sebe i klávesnice (rofl)
Peču ráda, ale rodina cukroví nepotřebuje. Pracny jsem už dávno vyřadila a zařadila oblíbené cukroví svého muže, repertoár to maminky a dvou babiček. Tak se mi portfolio jeden rok rozrostlo na neuvěřitelných 20 druhů, neb u nás se peče i drobné slané cukroví.
Já miluju linecké, vanilkové rohlíčky se leta pekly kvůli Mimimu, pro moji sestru nejsou Vánoce jestliže jí nedovezu škatuli marcipánových hříbečků, sper ji ďas.Letos mne Bimbouš požádal abych pekla jen slané, takže upeču jen pár kousků lineckého a budu se realizovat ve slaném. Na rozdíl od mé matky,která lety množství cukroví zvyšuje co do sortimentu tak i do množství
U nás je druhů málo, zato bývají v množství větším než malém. Perníčky, linecké, vanilkáče, rohlíčky s krémem, marokánky a kuličky. Kdykoli jsme se snažila přidat další druh, rodina mi naznačila, že tohle si můžu odpustit. Pokud si vzpomínám, jakž takž mi prošly jen burizony v karamelu.
No, jsme v šanci všichni, polkla jsem sliny a napadlo mne, že bychom mohli naaranžované vanilkou ,ořechy-no prostě vánocemi vonící mandaly, NAFOTIT a fotky poslat k někomu (klidně i ke mě),kdo je vloží na Rajče a budeme si je prohlížet a přivolávat si krásné vánoce…profesionální mandalová Io pak může vybrat vítěze (sun) případně podle komentářů si ho vybereme všichni a pokud dojde k plichtě, rozsekne to Io (whew)
Datum pořízení fotografií: 24-26.12.2012 poslat může každý 3, musí řádně je označit – autor a název… do předmětu mailu napíšete: vánoční mandaly
K vidění by byly od 27.12. odkaz zde i na Hadech….
Co Vy na to????? (*)
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
Já se vrátííím, i s rodokmenem minicukrátek… Ale teď jdu ven.
Mrzne, až praští, všude bílo, čisto, klidno…