Vážené a milé Zvířetnice, gurmánky, gurmetky a znalkyně dobrého jídla, předem se omlouvám za tento příspěvek. Vím, že jídla připravujete s péčí a láskou a věnujete jim tolik času, kolik je potřeba. Já jsem v trochu jiné situaci: mám doma dva pořádně hladové strávníky, kteří po mě ještě navíc požadují, abych celé dopoledne neprostála u plotny, ale četla jim pohádky, malovala s nimi, modelovala, případně abychom šli na hřiště. Takže na přípravu oběda jsou mi ochotni povolit šedesát až devadesát minut. Co se dá za tu dobu vlastně stihnout?
Polévky:
Dá se uvařit masový vývar. Připravujeme v papiňáku, vložíme mrkev, petržel, případně celer (dle uvážení), nové koření, sůl, studenou vodu a maso a vaříme od zapískání papiňáku: kuřecí maso dvacet pět minut, vepřovou kost třicet minut, hovězí třicet pět minut, chceme-li mít jistotu, že to bude měkké, přidáme pět minut. Jdeme dělat něco jiného, po dovaření odpustíme páru, scedíme, zavaříme těstovinou a přidáme pokrájenou mrkev a obrané maso. Co budu kuchařkám povídat, umíte to jistě líp.
Polívka ze sekyrky, čili česnečka, je taky hit sezóny. V rychlovarné konvici uvaříme vodu :o), brambory nakrájíme na malé kousky (čím menší, tím dřív uvařeno, tlačí-li nás čas, úplně je vynecháme), přelijeme vařící vodou z konvice, jak změknou, vhodíme hrstku krupice, osolíme, vmícháme vajíčko rozklepnuté do hrníčku, vsypeme nasekaný česnek, vypneme plyn a přidáme lžičku sádla nebo škvarkové pomazánky.
Chlebovka je dobrý způsob, jak využít starší chleba. Lze-li ho nakrájet na kostky, učiníme tak, jinak roztlučeme :o). Použijeme trik s rychlovarnou konvicí, jak chleba změkne, kousky přimáčkneme vidličkou ke stěnám hrnce, abychom získali rozumnou velikost kousků (nemixovat! Chlebová omáčka není příliš chutná a strávníky oceňovaná.). Přidáme sůl, nakrájený pórek, popřípadě vajíčko, česnek a po vypnutí hořáku zase sádlo.
Bramboračka se ošidit nedá, brambor do ní patří, takže jako výše. Dál do ní přijde co dům dal: mrkev, petržel, pórek, cibule, česnek, sušené či čerstvé houby, pytlíček mražené zeleniny… nebo jen něco z toho. Vše osolíme, uvaříme v malém množství vody do měkka (zkontrolujeme podle mrkve nebo bramboru) a zatím si uděláme jíšku. Tu rozmícháme ve studené vodě (stačí, co se vejde do pánvičky), do polévky nalijeme tolik studené vody, kolik chceme polévky, vlijeme rozmíchanou jíšku a za občasného míchání přivedeme k varu a chvilku provaříme. Namočíme-li si den předem čočku či fazoli, je to polévka čočková či fazolová (při vaření samozřejmě kontrolujeme i tvrdost luštěniny, je lepší napřed napůl uvařit luštěniny a pak dodat ostatní ingredience).
Bílá houbová polévka je superrychlovka. Musíme ovšem mít houby naložené ve sladkokyselém nálevu, nejlíp hříbky. Dáme uvařit brambor, přidáme houby, provaříme zlehka a zahustíme záklechtkou (hrubá mouka do mléka), případně osolíme. Odstavíme z ohně a přidáme smetanu. Pokud vaříme z čerstvých hub, přidáme ještě bobkový list, nové koření, cukr a ocet na finální dochucení (ty jsou v našem receptu na nakládané houby obsaženy automaticky). Vejce může a nemusí být, to dávám spíš do koprovky, kterou dělám plus minus stejně, jen místo hub přijde kopr.
Sýrová je taky výborná. Uděláme jíšku na směsi oleje a másla, rozmícháme ve studené vodě, dáme vařit, přidáme například pórek či bílou papriku a jdeme nakrájet nivu na malé kousky, přičemž občas zamícháme polévkou. Vyjde to obvykle tak, že když polévka začne vařit, je nakrájeno. Vsypeme nivu do polévky, zamícháme, po chvíli vypneme hoření. Podáváme s kostičkami oschlého chleba či s opečenou houstičkou.
Bramborová kaše, to je strava naše
Vařím ji jako všichni, jen proces urychluji nakrájením na co nejtenčí plátky a přelitím horkou vodou z rychlovarné konvice. Co ale k ní?
Rybka z mikrovlnky:
Rybí filety v mikrovlnném kastrůlku podložíme plátkem másla, osolíme, případně pokapeme citronovou šťávou a dáme na pět až sedm minut na střední výkon do mikrovlnky (maximální výkon mám 700W). Poté otočíme a přidáme dalších pět až sedm minut (po píchnutí vidličkou se ryba skoro rozpadá a vůbec vypadá uvařeně). Finito, ponecháme v mikrovlnce až do podávání.
Rybka z mikrovlnky s kabátkem
Začátek je stejný. Po otočení nalijeme na rybu směs vajíčka, pórku a strouhaného sýra typu eidam a na časovači nastavíme sedm minut (druhá možnost je čtyři minuty na rybu bez polití a čtyři minuty po zalití, ale kdo by se s tím patlal nadvakrát). Také necháme odležet v mikrovlnce.
Kuřecí plátek z mikrovlnky
Ideální je, máme-li stehenní či prsní řízky připravené a naložené předem, ale ani příprava narychlo není špatná. Na dno kastrůlku dáme olej, na něj řízky, posypeme kořením (například provensálské bylinky a po otočení případně přidat česnek), lehce osolíme a připravujeme sedm minut z jedné a sedm z druhé strany (pokud se plátky nepřekrývají a jsou tenké, pak stačí kratší doba). Taky necháme hezky odležet a jdeme na hřiště.
Varianta B je položit po otočení na kuřecí plátek něco k zapečení, třeba anglickou slaninu, šunku, tenký rajčatový plátek, najemno nakrájený pórek, tence nakrájené žampióny, plátek sýra … zkrátka podle stavu lednice se můžeme holedbat, že je to vždy nový recept. Případně můžeme toto zabalit do přehnutého řízku a spíchnout konce, ale pak musíme počítat s tím, že doba přípravy může být delší.
Trocha zeleniny, salátek či kompot stravu doplní. Klasika je rajčatový salát s pórkem (ale počkáme na pěkná rajčata v sezóně), mrkvový salát, nějaký kompot z léta či jablkový kompot, kdy se kousky jablek osladí, oskořicují, přelijí horkou vodou, případně nechají trochu povařit a čekat na konzumaci.
Slibovaný bleskový knedlík:
Potřebujeme jeden rohlík, který už slyšel zvonit poledne (dá se užít i strouhankový, ale hůř se krájí), čtvrt litru polohrubé mouky, jedno vejce, špetku soli, půlku prášku do pečiva a čtvrt litru mléka. Tři čtvrtlitrové hrnky vhodné do mikrovlnky vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou a naplníme připraveným těstem. Vyjde to tak do dvou třetin výšky hrnku, což je potřeba, neboť těsto nabude.
V mikrovlnce vaříme asi sedm až devět minut při středním výkonu (musí se to vyzkoušet, po píchnutí nesmí být těsto syrové) a v okamžiku, kdy vykynutí dosáhne maxima, propíchneme špejlí. Opět necháme hrnečky očekávat servírování v mikrovlnce. Savost knedlíku je určena savostí rohlíku nebo jeho vekové či toustové náhrady (cca 40 g).
Tak co honem k tomu?
Fazolková bílá omáčka se připravuje ze zelených fazolových lusků uvařených doměkka v přítomnosti bobkového listu, nového koření a nakonec i soli a je zahuštěna máslovou či zčásti olejovou jíškou. Dávám do ní místo části vody mléko, ochutím cukrem a octem a po odstavení přidám smetanu. Pokud místo fazolek vaříme nakládané či čerstvé hříbky, je to omáčka hříbková. Vejce jako příloha se stihne za šest minut natvrdo či rychleji jako volské oko.
Taky se dají stihnout roštěnky bleskovky, zvlášť, pokud hovězí máte předem naklepané. Uděláme smaženou cibulku, po odstavení vmícháme sladkou papriku (líné kůže tyto činnosti provozují už v papinském hrnci), přidáme maso, po opečení vodu, sůl, zatlakujeme a vaříme třicet pět až čtyřicet pět minut (horní mez platí pro hodně starou krávu, střed je optimum pro mladistvé konzumenty). Výhodou je, že hrnec odtlakujeme a můžeme servírovat.
Samozřejmě lze udělat také kuře na paprice, zelí s pečeným vepřovým, kachnou, kuřetem … ale to už chce součinnost s někým, kdo děti zabaví…
Doufám, že jsem s tímhle fast food příspěvkem neznechutila milovníky dobrého a s láskou připraveného jídla. Ale mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že je-li před obědem dostatek až nadbytek pohybu, sní se k němu skoro všeho. Hlad je přece jen nejlepší kuchař :o)
Papiňáku se bojím, jeho detonaci jsem slyšela a následky ihned po výbuchu viděla a mikráč mám většinou na ohřev a občas v ní zavařuju 2-3 sklínky čehosi…za nejlepší věc z mikrovlnky považuji již hotové,nazdobené topinky s náplní a pasýpnuté sýrovou závějí, kterou v mikrovlnce rozpustím….mám i kuchařku pro mikrovlnou troubu..ale odvaha není…. (wave)
chlebovku znám a dělám ji ráda, ale ne tak bleskově….
Protože jsem minulý týden hodně jezdila tak dočítám vše až dneska v klidu a hlavně u topení!
Vaření v mikrovlnce vůbec nepraktikuju, nějak mi to nic neříká. Nicméně chápu, že je to rychlé a pohodlné a pro ty, co mají dětičky asi i nezbytné z hlediska času. Papiňáku se bojím a doma ho vůbec nemám, ty 3, co jsem měla, jsem rozdala. A přesto, že mám doma kdejaký kuchyňský vynález, stejně jsem nejšťastnější u kachlových kamen nebo u venkovního ohniště na zahradě!
Recepty jsou pro mne také moc zajímavé. Ani já nemám v pracovním týdnu moc času na vyváření a tak se každý podobný recept moc hodí. Přes týden nevařím, ale když začnou jarní i letní práce na zahradě, tak se určitě podobné recepty budou moc hodit, to taky moc času není! Takže díky za ně, už jsou uloženy.
Jj, četla jsem až dnes. Už vidím , že ledasco z Tvých recepisů využiji. Jsem vpoledne jak rychlá rota, mám na vaření njen chvíli , večer se mi nechce předvařovat neb většinou mně čekají ještě jiné povinnosti, mimo venčení pesů.
Přes týden jsou moji doménou čočka, špenát,těstoviny, ty miluju na jakýkoliv způsob. Rizoto jistí výpadky nápadů.
Nyní mám nové poznatky, takže díky! (clap)
Milá Jenny a Aido, díky za chválu, ale musím soukromě bonznout, že správný zdroj rychlých a levných receptů je Lenka S. Jen by se měla odhodlat se s národem podělit (inlove)
Čočka … znáte čočku na bílou omáčku? Je to rodinný recept po babičce. Čočka se normálně namočí, slije, uvaří v malém množství vody s bobkovým listem a novým kořením a špetkou tymiánu, pak se dolije napůl vodou a mlékem a jíškou se zahustí na konzistenci omáčky. Okyselí se dle chuti a po odstavení se vmíchá smetana. Podává se s vejcem natvrdo či volským okem a hlavně s kynutými bochánky (recept je tajný, bohužel odešel s babičkou, ona to dělala vždycky od oka, já se to snažím jen napodobit: kvasnice, cukr, polohrubá mouka, vajíčko, mléko … měl by to být nepříliš sladký bochánek velikosti do ruky).
😛 – olizovací, kdo zkusil, hustou čočku už neudělá (chuckle)
Pěkný Mlsotník, díky, každé zaměstnané matce s nedostatkem času se bude hodit.
A moc zdravím všechny marody a potřebné.
JJ – mikrovlnkové hlásání
Vynikající brokolice s mrkví(pár minut povařená) zapečená s omáčkou vyrobenou z: opečená cibulka 2 min, opečená šunka 2 min, zasypáno moukou, zamícháno, zajíškováno, zalito vodou, kde se uvařila brokovnice s mrkvou,povařeno asi 4-6 min. vmíchán nastrouhaný sýr, žloutek, povařeno 4 min. asi, vmíchán sníh, promícháno, napleskáno na zeleninu a dáno asi na +- šest min. zapéct. Podáváno s brambory, též v mkrvovrnce vařenými. Voda a část brambor posloužily jako česnečka. (y) Převelice dobré, rychlé.
no vidíš, jak jsi šikovná kuchta. Za rok budeš v mikrovlnce mikrovlnit mazanec (rofl)
(rofl) (rofl) (rofl)
vyprošuju si narážky na mý mazaný pečení 😀 😀 😀
Kosmický mazanec! (chuckle) (y)
A blahopřeju k růžovo černému pyžámku. (wasntme) To musí být sny! (chuckle)
Vave! Véééjf]:) aby Tě Ešus po poli honil! (rofl)
PetroK – díky (inlove) .
Zdravím šikovnou kuchařinku-experimentátorku s mikrovlnkou.
Mimochodem – umí šikulka Ešus chytat létající talíře? (rofl)
To se mi to reje … jupíííí, můj mazanec
1. vykynul
2. neshořel
3. zatím se nesrazil do placky,
juchaj, takže aspoň do chvíle, než se ochutná, ho mohu obdivovat. 😛 :*
Jako vedlejší produkt vznikla ještě buchta na svačinu, zcela inovovaný recept (tady stojí: zakysaná smetana … tak to v lednici není — a hele, smetana ke šlehání a tvaroh, šup tam s tím … atd. (happy) )
No, a abych nebyla za dokonalou protivu: ten beran, co jsme odpoledne upekli s mládenci, ztratil při vyndávání z formy hlavu (n) , ta se rozpadla na kousky … a teď babo raď, aby ráno děti nebulily, když byly večer tak pyšné … poradila jsem si (chuckle) ,
ještě že byla ve špajzu čokoláda na vaření, beran má pleťovou masku dost tlustnou na to, aby to tu hlavu udrželo v celku než do něj zakrojíme … to jsem zvědavá, jak se budou zítra tvářit, když obdivovali, jak je zlaťounký …. (sun)
A ještě děkuji za všechny pochvaly. Ony vždy potěší, i když si je člověk zrovna nezaslouží … (chuckle)
Dobrý večer,
zdravím všechny a předně přeji krásné a veselé velikonoce.
Teď koukaj mladí na Večerníček, tak můžu datlit.
Musím říct, že nemělo jít o nějaký kompletní jídelníček, jen tak něco, co mě napadlo. Úplně třeba chyběla sladká jídla, ty kluci milují, ale je to tak jednou týdně.
Zbytek týdne máme nesladké (nechci psát slané, se solí šetříme) s masem nebo bez něho. Knedle, těstoviny, rýže je tak jednou do týdne, jsme hodně bramboroví.
Miluji jídla, která člověk založí a nemusí se o ně moc starat. Vede pomalé pečení v troubě na dřevo na chatě, ale nejlepší je univerzální recept na maso: Vezmeme zapékací mísu, vymázneme olejem (příp. poklademe anglickou slaninou), nasypeme nakrájenou cibuli, česnek, brambory, osolíme, navrch dáme naklepané maso, okořeníme, zavřeme, pečeme až je maso měkké. Mňam mňam.
Díky za všechny recepisy, určitě z toho dost použiji, času není nikdy dost. Na mikrovlnku a papiňák nedám dopustit, jsou to zdatní pomocníci :o).
Klukům budou v létě 4,
mají úžasné štěstí, že patrně nemají dispozice k alergiím, neb se dosud nic neprojevilo. Takže baštíme (s mírou) cokoliv kromě pálivého (česnek a pórek do toho nepočítám), moc slaného, …. uzené milují, ale dostanou ho málo a málokdy,
snědí všechno a ještě poděkují, holt dar z nebes (rofl).
Za ty houby by mě dietici asi zapleštili, kluci jsou v srpnu a od června svého prvního roku života baštili v polévce kousek hříbku … tu a tam … ale prošlo to naprosto hladce a dnes jíme z hub všechno, a od toho roku je umíme i sbírat a trhat, dnes je i pojmenujeme a známe základní nejedlé a jedovaté, které v lese zdvořile obcházíme.
Jinak si myslím, že lásku k jídlu jednak podědili (stačí se kouknout na naše rodinné fotky, jak všichni vypadáme 😉 ), jednak za to může firma BEBA (nebo kdo tohle mlíko dělá). Já jsem totiž jako kojící matka propadla (mlíka bylo málo a došlo po šestinedělí), takže nám paní doktorka napařila hypoalergenní mlíčko. A ono je tak trochu nedobré – totiž nahořklé (ono to asi musí být, když jsou v něm nějaké složky rozložené kvůli lepšímu trávení, všechna HA jsou stejně nedobrá, no, nechám to odborníkům). Kluci měli hlad, tak jim jelo, dokud nenastal čas příkrmů. A jak se objevily brambory, mrkvička, petrželka, brokolice, masíčko, ovoce, … zahájili stávku: „Když je na světě tolik dobrých věcí, přece nebudeme pít hnusný mlíko!“ Doválčili jsme do kontroly u pediatričky, tam jsem se svěřila, dohodly jsme se, že když není ani náznak alergií, že můžeme dát mléko nehypoalergenní. A hle — po počáteční nedůvěře ochutnali a mléko se stalo opět jedničkou. A na kravské šli samozřejmě.
Před večeří (krupicová kaše náš hit) jsme dopekli berana.
Pečení s dětmi je zážiteček, občas zírám, co se jim v těch hlavičkách vylíhne za nápady. Musí se to brát tak, že si hrajeme, a pokud se fakt něco upeče, je to příjemný bonus. A jak se tatínkovi chlubili … (rofl)
Přeji všem krásný večer a jdu páchat mazanec. Na ten bych s asistencí neměla nervy.
To znám, bleskurychlá jídla přicházejí na pořad dne, když jsou u nás holčičky. Ony totiž velmi chtějí pomáhat. Dokud byla pomocnice jen jedna, ještě to šlo, ale teď si i ten rok a půl starý mrňous přisune židli k lince, postaví se na ni a chce dělat všechno to, co starší sestřička. Řádně zapatlané pak býváme všechny tři. Někdy taky holčičky „vaří“ ze psích odměn, tím pádem se do kuchyně dostaví i pes a hraje odpovědně roli konzumenta. V tomto složení se prostě komplikovaná jídla připravovat nedají! Takže pokud nemám navařeno dopředu, je na repertoáru rizoto, těstoviny na všechny možné způsoby, ale i různá pečená masa – není nad to hodit na pekáč kuřecí stehna nebo rybičku a šoupnout do trouby! I taková sekaná je rychlovka, příprava max půl hodinky, a to dělám plněnou míchanými vajíčky s hráškem, aby to hezky vypadalo.
Jsem zvědavá, jak dlouho holčičkám jejich kuchařská vášeň vydrží! 🙂
A dík za tip na fazolkovou omáčku!
Není zač, je fakt dobrá. A když člověk má fazolky už s vytrženým švem a pokrájené, je to fakt bleskové. Mladí se mohou ujíst.
moc myslím (nejen v tyto dny) na veram a ráda bych i jí popřála krásné Velikonoce (h)
tak jsem vyhrabala jeden vesmírný snímek, vypadá to jako srdce
http://www.astro.cz/apod/ap120203.html
(h)
Ano Bedo, preji si zázrak, preji si zázrak pro Veram. Predevcírem jsem koupila malé kovové srdícko aby vedela ze na ni myslím. Poslu jej v dopise snad se k ní nakonec dostane.
Milá Veram, neprestávám drzet palce, slunícko nase. (sun) (y) (y) (h) Jsem stále v myslenkách s tebou. (h) (h) (h)
Tisíc zázrakú pro veram, Pu a terra san – kazdou chvili mi nekterého z nich neco pripomene. (hug) (h) (hug) (h) (hug) (h)
OT, omlouvám se. (f)
Mám dotaz – prosím, nevíte někdo o letním hudebním táboře pro cca čtrnáctiletého kluka, který se učí na elektrickou kytaru a hraje tedy rok – bigbít – rokenrol?
eh, takový novátor zase nejsem, chtěla jsem napsat rock. (chuckle)
Milí Zvířetníci, přeju vám krásné a pohodové Velikonoce. Užijte si odpočinku a rozmazlujte sebe i zvířátka. Moc děkuju za přáníčka. (f)
Přeju všem krásné Velikonočky (f) (sun) (f) ze školení. Jsem tu jako na ztracené vartě, ke všemu mi podruhé tento týden odešel mobil, grrrr.
A děkuju moc za krásná přáníčka v mailu (h) , já jsem vostuda, která žádné vyrobit nestihla. (blush)
podpis: Vave 🙂
já jsem taky vostuda a taky moc děkuju za přání… 😛
(inlove) (f) (inlove)
Malé děti už sice nemáme, ale má prac. doba ode mě ve všední dny žádá víc než rychlé recepty, takže díky moc za ně (y) Jinak pohodový prodloužený víkend všem Zvířetníkům i jejich zvířátkům (sun)
Veselé Velikonoce všem přeji a ať se o Velké noci pořádně rozparádíte. Já mám teď poměr vstřebaných a očekávaných dávek záření 15:5 což znamená že se finišuje. Nazdar!!!
Milý Pu – drzím palce. Vzpomela jsem si na název jedné (tusím ze Poláckovi) knizky „Vydrzet az do finise“ – tak ti to preju a po tom finisi pekne vydýchat a pak uz jenom v klidu a procházkovým krokem. Drz se (hug) (y)
P.s.: kdyz más v sobe tolik dávek ozárení, tak to vecer nemusís ani svítit (happy)
Zdar ! (wave)
Hrrr na ně (inlove) (y) (y)
To je bezva, milý Pů (inlove) , že už máš tři čtvrtiny za sebou. (y) Drž se! (hug)
Nejsem hanoným! Jsem Vave. 🙂
NA ŽĎÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁR, NA ŽĎÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁR!!!
Na Ždár Pů, ráda tě vidím. 🙂
Pů vykoukl z brlůžku (sun) Buď zdráv. Buď zdráv. Buď zdráv. Buď zdráv. Buď zdráv. Buď zdráv. Buď zdráv. Buď zdráv.
A tak dlouho ti to budu přát, až budeš opravdu zdráv a silen (flex) .
Taky přidávám tolik (y) kolik jich ještě bude potřeba, aby bylo všechno v pořádku!!!!!
Pů, pořád na tebe myslím a držím (y) (y) (y) (y) (h)
Pů, myslím na tebe každý den (*) (sun) 🙂
Drž se! (hug) 🙂
Myslím na tebe , krásné svátky a drž se! (hug)
Drž se! (hug) (wave)
Detska strava. Se divim, ze jsem dorostla dospeleho veku. Ja mit sebe za decko, tak bych snad sama sebe ubezdusila. Co si ty rodice museli vytrpet… Hanicko – obed! Obedvala jsem vcera, fcil nemam cas. Kdyz uz mne dotahli k taliri, tak jsem na to zirala a pak to velkopansky odstrcila se slovy „to nechcu“. Babicka a teta mne vydiraly: mas rada maminku? Mam. Tak tuhle lzicku za maminku. No, a az jsme presly pres celou blizkou rodinu, a obeda jeste byla pulka, tak jsem zacala stavkovat. Sousedi mi za ten kus zvance nestali.
(rofl) A to jsem jeste nevedela, ze moje o dva roky starsi sestrenice Hela mela na jidlo stejny nahled. Az nas jednou vyslali pod dohledem jeji mati na dovolenou na chatu na Slapech. Teta Helenka byla strasne hodna a tak nejak trpela Helu vic nez ja jsem byla zvykla z domu, kde jsem tu a tam chytla u jidla pohlavek. Pamatuju jednu heroickou veceri na Slapech, kdy nam teta Helenka uvarila jahle s merunkama. A Hela a ja jsme stavkovaly. Ale Hela to mela vymakany a chtela, aby nam maminka k tem jahlum neco cetla. A teta nam cetla z Jihu proti Severu, jak ta Melanie umira. A bulely jsme s Helou do jahlu, ale stejne jsme to nedojedly.
Ahoj Pu,preju silu a zdravi.A omlouvam se, ze jsem svuj radoby vtipny prispevek prilepila pod tebe.
Milý Pů, držím palce a přeji pěkné svátky (pokud možno) (wave) (y)
Milý Pu, nejak jsem preházela príspevky.
Preji ti plno slunícka pro povzbuzení, jeden snásí trampoty lehceji kdyz do okna svíti slunce. (sun) (sun) (sun)
Palce jsem ti nikdy neprestala drzet. (h) (y) (y) (h)
Po veceri u syna je mi bájecne. Jehnecí kotlety, zapecené brambory, houbová omácka a salát, taky sklenicka beaujolais. Zakoupil i cokoládový dort, jenom krémy povlecené cokoládou….. 😛 slabounce sladký. 😛
Tak jeste jednou veselé velikonoce, nestihla jsem napsat prání e-mailem vsem. Treba jeste zitra, vsak jsou velikonoce do pondelka. (f) (sun) (f)
A at uz prijde opravdické jaro. Tady je nepredstavitelná zima 🙁 a padá dést i s kroupama. (rain) (rain) (rain)
zcela OT, ale třeba se to někomu bude hodit:
na naší škole už několik let běží „dětská univerzita“. Dvousemestrální studium „techniky“ pro děti ze ZŠ (7 let až 15) probíhá o víkendech. Studium je od slavnostní imatrikulace, přes semináře a přednášky až po obhajobu závěrečné práce a promoci (i s rektorem a vědeckou radou a slzícími rodiči (chuckle) )
Letos poprvé se pro děti z větší dálky (pro které je nemožné dojíždět na víkendy) chystá 14denní letní tábor s intenzivní „výukou“ (a bohatým doprovodným programem) Takže kdyby někdo měl dítko, které láká robotika, chemie, programování… tak může jet na netradiční tábor pro stejně „postižené“ do Liberce.
Mohla bych poprosit, kde seženu víc informací? Děkuji
Hledala jsem nějaký bližší odkaz a našla jenom tento: http://tuni.tul.cz/clanek/5867/
Děkuji za odkazy, přednesu potomkovi, ale už v té době má soustředění, kde chce jet, takže to asi neprojde. Děkuji
Teda Xerxová,
vy jste borci (clap) (rofl) … u nás si troufneme na od 15 výše a jen na týden a s méně vznešenými tématy … nemohla bych předstírat, že jsem tak o třicet mladší a zúčastnit se ? (chuckle)
já tedy v této akci „nejedu“ – ale smekám před těmi, co to dokážou. A fakt to dokážou. Loni jsem mluvila s jednou „malou čarodějnicí“ (doprovázela pravidelně starší sestru a byla akci zcela podměrečná – poslední „ročník“ MŠ !!) , která mi zasvěceně vysvětlovala, jak čarodějnice a mudrcové museli být dobří chemici a jak museli znát bylinky a přírodní barviva… a při tom „vařila barvu“ a barvila vlastní tričko. A malí kluci, kteří konstruují autíčka z Merkuru a na střechu jim napojují solární pohon a v létě leží na chodníku uprostřed univerzity a „závodí“… pohoda, klíííídek – kolegové jsou skvělí, umí to s prťavci, puberťáky a vlastně i s důchodci na univerzitě 3V (clap)
Jojo, vaření s dvěma prťouskama za zadkem má své zákonitosti. A děláš to dobře. Já si bohužel musela hodně vymýšlet, Junior byl velmi nežravé dítko. Teď už je sice žravej, ale mlsnej je furt.
Nicméně bleskové knedlíky v hrnečku z mikrovlnky dělá moje sestra a jsou výborné. Fakt fofr a zaručeně prima výsledek.
No, ono nejrychlejší vaření je, když se vařit nemusí, že jo 😉
A jelikož se vařit musí, tak se při tom vaření dá uvařit i na druhý den. Obzvláště, když se to má uležet, neb čím uleželejší tím lepší.
Takže Studentská polévka pro ty, kdo rádi polívku. Jídlo ideální, neb co dům dal. Druhý den je lepší a třetí ještě lepší, ale většinou tak dlouho „nevydrží“ 😀
Olej do hrnce (dost) a na to nakrájet cca 5dkg. anglické slaniny. Zpěnit cibuli, přihodit nastrouhanou mrkev a petržel a 20 dkg ovesných vloček – osmahnout. Zalít dvěma litry vody, přihodit masox, sůl, pepř a nakrájet kus ostřejší klobásy (třeba kabanos). No a pak se může přihodit cokoli, co doma zbylo – od brambor až po hrášek. Vaří se cca 15 -20 minut a nakonec se přihodí česnek a majoránka.
Opět zdůrazňuji, že i zvířeně velmi chutná!
K té kaši – mohu doporučit kaši sušenou, jen si najít tu, která bude podle vaší chuti. Opravdu se vyrábí tak, že oloupané brambory se uvaří a poté se kaše suší na válcích, takže se udě+lá takový jako jedlý papír, který se rozpadne na vločky. Po přidání mléka soli a másla vznikne kaše jako doma. My bereme polotovar z Meklenburska a opravdu jsem koncem jara v jejich krechtech cítila naprosto čerstvé brambory.
Já jsem v dobách mateřské buď vařila večer, nebo jsem zmrazovala. Ale hlavně to muselo být levné, takže spousta zeleniny, mořské ryby atp.
Tak já se priznám, nasí rodine susená bramborová kase chutná – ale nemela jsem odvahu se k tomu priznat, nebot nedávno tu byla diskuse, ze susená kase je FUJ FUJ FUJ (chuckle) . Já do ní dávám vzdycky dost mlíka (aj kdyz koupím tu s mlékem) a másla „primerene primerene“ a kdyz se hned servíruje, tak je dobrá – a hlavne, je to rychlé! A Terka neremcá, ze v ní jsou jeste kousky brambor (jak se mi stává) nebo ze se táhne jako to …. ehm (coz se mi taky stává).
Jak jsem bramborová, tak sušenou kaši nemůžu, přijde mi FUJ. Ale asi přijde na výrobce, anglická mi chutnala 😉
Jinak jsem na mateřský taky mrazila a mrazila…
A knedlík z MW je fajn 🙂
…….Doufám, že jsem s tímhle fast food příspěvkem neznechutila milovníky dobrého a s láskou připraveného jídla…….
O né, nikoliv, neznechutila, naopak vypomohla (y) , páááč jsa ve stavu předělávané kůchně, mám v pokoji k dispozici plochu tak 20×30 cm a mikrovlnku. Juž jsem v ní vyráběla čočku, fazolový guláš, zeleninovou polévku, česnekovou polévku, míchaná vajíčka atd. Na plátky masa, či rybu jsem si ešče netroufla. Už troufnu. Díky. A mám hrozivej hlad, když jsem to dočetla, ještě jsem nestihla do žaludku nic hodit.
JÁÁÁ, TO SU JÁÁÁ, jeliman co se neumí podepsat 😀
Milá JJ, v mikrovlnce mě vařit asi nenaučíš- zaujaly mě jen ty knedlíky- ale jsou to cenné recety a poznatky. Jelikož zásadně sháním recepty na rychlé večeře- a u nás nejde namazat chleba, když většina rodiny chleba obědvá- určtě si něco vyberu. S tím používáním vřelé vody z rychlovarky jsi mi připomněla vaření mé švagrové, která měla keramickou varnou desku a bez rychlovarky by ten oběd asi nikdy neuvařila, donutit vodu na těstoviny k varu byla záležitost aspoň na půl hodiny. Já jsem tehdy vařila na plynu, takže rychle, a momentálně na indukci- ještě rychlejší.
No a polívky- kapitola sama pro sebe. U nás jsou vyžadovány jen o víkendu, ale i tak mám pocit, že repertoár moc široký není.
Na mateřské dovolené měla jídla tři základní kritéria- aby to bylo rychlé, nebylo to pořád stejné a moc to nestálo. Bonusem bylo, když to děti jedly bez řečí 🙂
Jo, sklokeramická deska – taky ohřívám vodu v konvici. Těstoviny na ní vařit je i tak náročné – v rámci spoření elen mají ty plotýnky termostat, který spíná – několik vteřin to hřeje, pak delší dobu nic, na dušení bezva, na rychlé vaření k vzteku. No a tím spínáním se samozřejmě bimetalové pásky časem unaví a spínají tak, že z plotýnek jsou naopak rychlovarné. Oprava, tedy výměna regulátoru je poměrně náročná finančně, jeden ten bazmek stojí kolem osmi stovek….
Milá JJ (inlove) , připomněla jsi mi doby, kdy nejcennějšími byly recepty z jednoho vajíčka a/nebo za pět minut. (nod)
Dneska už vaření moc nedám, ale ještě teď se orosím při vzpomínce na dobu, kdy rychle, levně, jedle a hodně bylo heslem dne. 🙂
Přeju všem krásný den! (h)
Bez urážky – nejsou ty děti hladové po takovémto jídle? Mně se to všechno zdá takové „plané“. A příprava jídla pro malé děti v mikrovlnce je taky dost diskutabilní….
Mně se to plané nezdá, navíc většinu jídel by moje děti byly ochotné v tomto věku pozřít. U nás vedly omáčky- jakékoli- pokud možno bez masa, jen s vejcem, řízek a podobná jídla oblibovaná dospělými byla za trest. Sladké jídlo taky skvělé. Těstoviny s čímkoli. Kaše jakákoli byla nepoživatelná, snad jen ta bramborová. Ryby se daly jíst, dokud kamarádka Anitka ve školce neřekla, že je to hnus. A myslím, že nejvíc u nás vedly bryndzové halušky.
Mně to taky připadá normální – plátek masa s trochou zeleniny a přílohou … nebo knedlík s omáčkou … to je snad standardní strava prťavců ??
A že mikrovlnka ?? Já ji dlouho neměla, dnes ji používám jen na ohřev „zbytků“ , nevařím v ní. Ale škodlivost jídla z mikrovlnky ??
Chicht – vzpomněla jsem si na mikrovlnkové večery tady na Zvířetníku (tedy ne tady, ale na tom ještě neviditelněpsím) – australské kuchařky, www a jiní (rofl)
Taky mi to připadá jako normální strava pro mrňata.
U nás odjakživa vedly nudle v jakékoli verzi. A omáčky. Koprovka a rajská jsou oblíbené dodnes. Jen tu mikrovlnku jsem nenaučila používat k vaření.
Sice si nejsem jista věkem dětí, ale když se s nimi modeluje, kreslí a čte se jim, předpokládám věk do 4 let. V receptech pro takové děti mi moc nesedí houby a niva.
U nás jsme kromě tohoto ještě dost opatrní s kravským mlékem. Takže za mě a moje děti (4 roky a 1.5 roku), já bych výhrady měla, ale každá rodina to má jinak, v každé rodině jsou jiné zvyklosti – i co se týká stravování dětí.
Příprava v mikrovlnce je diskutabilní, ale to je opravdu věc názorů a životních postojů a přesvědčení. Pochybuji, že by zde bylo dost lidí s dostatečnými znalostmi a zkušenostmi, aby se na toto téma dalo opravdu diskutovat.
A ono technické znalosti (znalost principu ohřevu v mikrovlnné troubě) je jen jedna stránky. Pak by se mohly střetout „světonázory“, kde se jedná spíš o přesvědčení a o víru (bez vědeckých podkladů, které lze ověřit). A to už by pak byl problém opravdu diskutovat 🙂
No – ono to bude, jak jsou deti zvyklé. Dodnes se divím, ze mi dcera dozila dospelého veku, nebot do deseti mesícu jedla Terka témer výhradne mixované ovoce (mlíko skoro pokazdé vyblinkala, takze kazdé krmení bylo pro mne trauma), v tech deseti mesících jsem ji ze zoufalství strcila do ruky klasickou topinku a to bylo konecne to pravé orechové. Mimo topinek do skolního veku jedla jen polívky – ovsem zase vsechny – i z uzeného masa (dnesní dietní sestry by mne za to umlátily talírem). No a ted je z ní celkem sikovná holka – i kdyz dodnes má podivný jídelnícek – takový casový. Trebas mesíc jí jenom tousty, pak jenom maso, pak jenom rýzi … ne zeby drzela diety, ale jí to tak chutná (chuckle) .
Tak si myslím, pokud ty houby a niva nejsou na talíri obden a pokud se to s nima neprehání, ze to kluci ve zdraví prezijí. Mozná, ze se to ted trosku prehání s tím, co deti smí a nesmí jíst – známá mi vyprávela, ze chtela dát vnucce ochutnat kurecí vývar s játrovými knedlícky a byla velice nevybírave sprdnuta, dítko jí vyrváno z náruce, neb prý do trí roku decka nesmí jíst vnitrnosti. No, nevím.
Tak nějak. Nivu děti nechtěly, houby jedly ve čtyřech letech opatrně, ale zato baštily brynzu, kterou nejí ani spousta dospělých. Je to na rodinných zvycích. Z polívek měli nejmíň rádi vývar s masem a zeleninou- bylo tam fuj maso, že. Svého času by oba dokázali být vegetariáni, ale zase je to přešlo. A jestli mě fakt něco nebavilo, tak bojovat s dítětem vůli jídlu.
Tak já mám úplně stejnou zkušenost se svým potomkem,i když o dvacet let dříve (chuckle) Asi jsem měla štěstí, že v době jeho dětství se to vaření pro děti až tolik neprožívalo a moje kamarádky to u svých dětí taky nějak speciálně neřešily. A ty halušky byly u nás oblíbené nejen brynzové, ale i jako tzv. „chlupaté knedlíky“ (místo brynzy kyselé zelí). No a samozřejmě maso v jakékoliv formě bral syneček ve věku mezi třemi a šesti lety jako osobní útok 🙁 P.s. Nevím, jestli tuhle informaci vůbec pouštět, ale můj synovec, dnes pětatřicetiletý dvoumetrový chlap, baštil od šesti měsíců běžně masový vývar s kousky vepřového, hovězího, králičího, prostě do venkovský dvorek dal. A od roku pak vše, co celá rodina, a pokud vím, tak kromě pár chřipek nebyl až dodnes ani nemocný, ani netrpěl žádnými zažívacími obtížemi – ale může být že to byl už od dětství mimořádně odolný a zdatný jedinec (y)
Jsem z rodiny, která výraz „alergie“ prakticky neznala – jsem za to velmi vděčná. Takže synka jsem klidně vychovala na kravským mlíku a prostě všem, co bylo.
Maso objevil hodně brzo a usoudil, že tohle je to pravý a nějaký brambory, knedle atd. si můžu nechat (chuckle)
Tak to jsme si je mohli, Zani, prohazovat v liché a sudé dny, aby to bylo vybalancované (chuckle)
U nás alergie známe, ale naštěstí se Juniorovi vyhnula (i když má matku alergickou na ledacos) a krmila jsem ho jako všežravce. Prvních sedm měsíců jen od maminky a pak postupně všechno. V roce jedl vše vyjma hodně kořeněných jídel. První maso, které jedl, byla ryba, v 15. měsících jedl smaženého vánočního kapra (když se o rybě něco ví, tak dá naporcovat tak, abych mohla dát prťousovi kus ryby bez starostí o kosti). Vlastně ryby jedl ochotně odjakživa. A maso má fakt rád. Je pravda, že je mlsnej a vybíravej a třeba houby nejí ani dnes, ale vyrostl z něho zdravý, chytrý a pěkný mladý muž (21 let).
Mám pocit, že si dnes příručky o tom, co všechno by děti neměly jíst, tak trochu vytvářejí alibi pro všechny možné potíže… Jsem zastánce flastru na odřené koleno místo zákazu běhání. Samozřejmě, pokud zjistím, že se mrně po jahodách osype, nebudu mu je dávat. Ale abych mu jahodu nedala, aby se náhodou neosypal, mi přijde trochu zbytečné.
ten konec bych tesala do kamene (nod)
🙂 Připomělo mi to kamarádku, jak líčila trable se svým synem. Každý příkrm byl problém, nic nechtěl, nic nejedl, až se jim cca v roce začal na nějaké akci sápat po topince, silně načesnekované. Dali mu to s tím, že kousne a přejde ho chuť. Zmlaskl topinku a koukal po další. U něj šlo o ten česnek. Začala mu ho přidávat vpodstatě do každého jídla a ejhle, dítě najednou jedlo vše a s chutí 🙂 ak málo stačí ke spokojenosti dítěte 🙂
Jinak minitosca má taky ráda „dělenou stravu“ a v současnosti jsme v období vegetariánství.
A co se týká jídla na talíři občas … oni to určitě přežijí. A pokud jim to nerozjede nějaký zrdavotní problém, tak i bez zdravotních následků.
Ono se s tím jídlem u malých dětí dělá dost i proto, že generace, které teď mají malé děti, jsou doslova prošpikované alergiemi a zdravotními problémy. Zrovna u alergií je už prokázané, že lze riziko vzniku minimalizovat, pokud se zajistí, aby se alergie (libovolná) nerozvinula do doby, než je ukončen vývoj imunitního systému, což je přibližně do 3 let. Pokud mají děti díky rodinné anamnéze riziko vzniku alergie cca 85% (náš případ), a nejčastější první alergie u dětí je potravinová, tak asi dost lidí začne dávat víc pozor, co vlastně děti jí. Protože ono je snazší se pár let hádat i se širším příbuzenstvem, než s dítětem od malička lítat po doktorech a mít reálný předpoklad, že se už nikdy v životě neobejde bez léků a sprejů a celý život se bude muset vyhýbat určitým potravinám, jenom proto, že mu některá z aktivních babiček v 9 měsících nacpe svíčkovou s knedlíkem (když mám dítě na dietě bezlepkové a nemléčné), s tím, že oni to přece taky jedli a nic jim není. Co se týká stravy dětí, měli by být prarodiče i ostatní dost soudní, aby jídelníček napřed konzultovali s rodiči. Oni ti rodiče ví většinou o zdravotním stavu víc než ostatní a znají případná doporučení dětských lékařů přesněji než ostatní. Tož tolik k hlídání stravy u malých dětí z pohledu člověka, jehož děti jsou zatíženy predispozicemi pro alergie.
Nehodlám hodnotit volbu stravy v jakékoliv rodině. Píšu pohled člověka, který má děti s ne dobrou rodinnou anamnézou a tudíž je zvyklý jejich stravu víc hlídat.
Tak o tom žádná, že jakmile je v rodině jakákoliv predispozice k alergiím apod., tak je třeba jídelníček hlídat. A naprosto souhlasím s tím,že situace, co se týká např. alergií je naprosto jiná, než byla před třiceti lety, kdy děti alergici tvořily spíše výjimky – já alespoň v rámci mateřinky, do níž syn chodil,nepamatuji jediné alergické dítě – a stejně tak v rámci jeho sídlištních kamarádů či širokého příbuzenstva. Synova manželka je z rodiny, kde mají všechny její sestřenice a bratranci děti alergiky a bojím, bojím, že naše vnučka, která se má teprve v létě narodit, bude už asi taky muset mít jídelníček přizpůsobený, pokud bude geneticky orientována po maminčině rodině (h)
Laďko, jestli můžu k budoucí vnučce …. pokud maminka (většinou je to na mamince, proto maminka 🙂 ) tímhle směrem aspoň trošku přemýšlí a je ochotna naslouchat, pak má dvě možnosti. Pozjišťovat si kolem toho informace a stát si za svými rozhodnutími i proti okolí nebo si najít pomocníka v DOBRÉM PEDIATROVI. Když najde takového, co ví, co potřebuje dítě s alergickými predispozicemi, takového, co mámu podpoří, aby vydržela plně kojit v 5 měsících mimina, kdy mimčo skoro nepřibere, takového, co doporučí na co dát pozor a jak postupovat, aby se minimalizovalo riziko vzniku alergie, bude to míc celkově snazší. Je důležité, aby to byl lékař, co to nebude bagatelizovat a řešit, až se něco projeví … protože jakmile se alergie projeví, tak už je nastartovaná a je pozdě. Princip „prevence“ alergie spočívá v tom, že je nutno se co nejdéle (minimálně do těch 3 let) vyhnout jakékoliv alergické reakci. Takže do roku se vyhýbat všemu, co může alergii způsobit a pak zařazovat alergizující potraviny veeeeelmi pomalu a veeeeelmi opatrně.. Ono i tak se může alergie objevit, třeba na něco, kde by to člověk nečekal, ale když nic jiného, rodiče si pak mohou říct – „udělali jsme maximum“.
Hodně pro prevenci alergie pomáhá kojení (pokud se při kojení objeví problém, vyplatí se určitě kontaktovat laktační poradkyni, je velmi malé procento maminek, které opravdu kojit nemohou – z fyzických příčin – u většiny je problém v technice či nedostatku víry v sebe sama). Do 6 měsíců plně (nic jiného, jen MM) pak co nejdéle. Tady může narazit na doktory, co jí budou tvrdit, že po roce je to zbytečné, že to dítěti nic nedá. Dá! Výživově už nic extra, ale z hlediska imunity je to nenahraditelné, na to jsou všechny UM krátká (a na to nemají protiargument ani doktoři 🙂 ) My máme štěstí na skvělou pediatričku, já ji vybírala i s ohledem na to, že má specializaci dětská alergologie, a kromě toho, že ví o alergiích, tak je dobrá i po té lidské stránce.
Držíme palce i tlapky, ať se alergie malé vyhnou a pokud se rodiče rozhodnou jít cestou prevence jejího vzniku, ať mají dost síly a odhodlání čelit tlaku okolí a větám …. „ty naděláš, vždyť my to taky dostávali a dívej, jsme zdraví“. Pokud budou mít při dočasných výživových omezeních dcery oporu aspoň v jedné babičce, bude to pro ně mnohem snazší (vím o čem mluvím, my tu oporu v jedné babičce měli a máme a zbytek rodiny naštěstí pochopil už u prvního dítěte, takže u druhého už se nad tím nepozastavují)
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
Rychloobědy jsou naše hobby (chuckle) Oba míváme často v poledne čas, Betka proskotačení na zahradě ocení a tak se kolem půl jedé přiřítíme domů a vpůl druhé už jsme zase pryč. Stíháme kompletní oběd, často i s umytím nádobí. Rychlá masa (kuře, ryba, vepřík) děláme čerstvé, jen hovězí si většinou předdusím večer a dodělávám jen přílohu. Taky vývary raději „dlouho poctivě“ vařené, takže vařím hovězí večer.
Dneska mám dovolenou – mazancovou dovolenou 😛
Já se připojím k Jindře. My na oběd máme čas až po pracovní době, Jinak se nesejdeme. V půl druhé jdu z práce nebo odněkud přijedu a v půl třetí je oběd- jídlo většinou vařím čerstvé, neohřívám z předešlého dne, nejvýš polévku a nevařím v mikrovlnce. Chce to jen si promyslet postup-co nejdřív a co potom. Ale každý to máme jinak a jídla od JJ mi nepřipadají, že by byla nejedlá, nemáme rádi hutná a mastná jídla. A ty rychlovky vypadají velmi dobře. A když se doplní salátem nebo ovocem tak určitě nejsou planá. A taková mladá holčina a jak je šikovná (*)
Díky za chválu … (blush) … ale to, že mám malé děti, ještě neznamená, že jsem mladá (rofl) (rofl) (rofl)
JJ, už to číst asi nebudeš, ale z mého pohledu jsi hodně mladá, já už mám dost dlouho nárok na zápis na Univerzitu třetího věku 😉 , už chvíli o tom i uvažuji ale zatím se nenudím a jsem dost zaměstnaná, takže obdivuji Tvou kreativitu u vaření. A mikrovlnku mám dost bl (fubar) bou anebo s ní neumím, ale ty knedle určitě vyzkouším (f)
Milá Marsko,
ještě čtu 😀 . Na univerzitu třetího věku mám daleko (pokud se tam nenanominuju jakožto přednášející, což nevím, jak, a hlavně: co by tak studující zajímalo), ale mládí už taky v … dálavách.
A kreativní být musím. Je mi totiž z duše protivné vaření přesně podle receptu (tak to propaguje MLP, už jsem to na něj proflákla v diskuzi o zmrzlině), takže (s vyjímkou vánočního cukroví) vařím podle oka, stavu špajzu a okamžité inspirace … samozřejmě leccos zvořu a musím to napravit ještě větší kreativitou (rofl)
Jááák mám dovolenou, jááák mám dovolenou???? :@ :@ a to si kliďánko takhle jen tak napíše, to je vrchol!! (rofl)
Mazancovou jo?? No tak pozor, abys nedopadla jako já…….
http://img11.rajce.idnes.cz/d1103/0/974/974007_ac46929c91dc6c376168ffba9d36ebb0/images/Obraz0264.jpg
David to nazval……. přistávací dráha pro ufo – zhroucená (rofl) (rofl) . Když už jsme v tom Mlsotníku, že jo, tak abych se taky pochlubila (rofl) (rofl)
nococo – mám dovolenou (wasntme) . To tak někdo má, že ji má dva měsíce a nestačí ji v létě vybrat. Ještě stále likviduju loňskou (chuckle) Máš radost, viď ?? (rofl)
Mazanec máš moc pěkný (rofl) Já mám většinou o něco vzhlednější, ale na tvaru nezáleží – hlavně aby byl dobrý… U nás vánočky a mazance dělávám ve velkém – takže už to mám poměrně vymakané. Když my je tááák rááádi.
Jdu na kopřivy, k obědu bude troška nádivky, když už bude horká trouba na mazance
(devil) jo. mám. opravdu velkou megaobří radost (devil) (rofl) (rofl) , ba ne, užij si to, škoda jen, že není pořádný počasí. To se bohužel moc nevyvedlo letos teda :-(, ale tak aspoň je to dobrý pro ty, co budou o svátcích v práci, že je to nebude tak štvát .
Pěknej mazaneček, že? No byl to můj první a pravděpodobně taky asi i poslední (rofl) . Chtěla jsem aby měl pěknej vzhlednej tvar 😀 :D, proto jsem ho inovátorsky narvala do kaserólu…. dala troubu na plný pecky a těšila se co to udělá :D. Už to vim, co to udělá 😀 udělá to přistávací dráhu pro ufo – zhroucenou :D. Naštěstí u nás mazanec ani vánočka nejsou nějak moc na vrcholu žebříčku popularity, takže to mě to mrzet nemusí. Tak ať ti práce odsejpá od ruky a pomocnice Kosatčí ať vydatně pomáhá 🙂
Petro, ten je kvááášnej (clap) (rofl) (rofl)
Já mám trochu jinou zkušenost – nejméně na čas jsou náročná jídla, která se dělají dlouho… sama. 😀 Například ten vývar se dá dělat bez papiňáku na malém plameni a čím déle a pomaleji, tím lépe. Zase ale chápu, že když má někdo malé loupežníky, těžko bude myslet na vývar. Nicméně naprosto geniální je římský hrnec – prostě do něj strčím maso (samozřejmě ochutím), dám jej do studené trouby (tu nesmím zapomenout zapnout) 😀 a celé dopoledne si jej absolutně nevšímám – žádné podlevání, kontroly – nic. Maso je pak křehké a naprosto dokonalé a každý vždycky zjišťuje, kam na tak príma kousky chodím. Na netu je spousta receptů, jak s ním pracovat. Já takto vytvářím nepřekonatelné hovězí pečeně, ale ani kuře není k zahození.
„nejméně na čas jsou náročná jídla, která se dělají dlouho… sama.“
Souhlas! 🙂 U nás vede právě vývar. Klasický, z masa a zeleniny, co bublá na plotně půl dne (i víc 😉 ) Ráno nahážu do hrnce, postavím na plotnu a mám x hodin, co mohu dělat něco jiného (třeba modelovat nebo kreslit … pohádky čteme před spaním). Když jdu do kuchyně doplnit pití nebo najít něco ke svačině, mrknu na hrnec, případně doleji studenou vodu. Drůbeží vývar je kolem poledne mňam, hovězí je často až k večeři (nebo na pozdní oběd) 🙂
Omáčky jsou nejlepší, že se zelenina naháže s masem do pekáče a dá se to péct. Při hledání svačinky nebo přípravě pití se občas podlije. Po upečení se zelenina namixuje a případně dochutí zakysanou smetanou. Příprava jíšky vyžaduje stání u plotny a míchání a to zabírá moc času. 😉
Za hoďku se toho dá stihnout – jéje!
Třeba PRDELAČKA BLESKOVKA
Ingredience: 1 jelito (větší), 1 masox, 1,5l vody, 1 hrnek rýže, sůl, bobkový list a do sítka na čaj pár celých pepřů a pár kuliček nového koření. Na závěr majoránka.
Příprava – max. 10 minut. Jelito a masox rozmixujeme ve vodě a přihodíme další ingredience.
Vaříme – 15 – 20 minut. 10 – 15 minut necháme „dojít“.
Je-li prdelačka plánovaná, můžeme místo rýže přihodit kroupy, které namočíme předem přes noc.
Je to syté, takže možno s chlebem (topinkou) jako samostatný oběd.
(sun)
A všem, co jsou v majetku kočičáka nebo psejka považuji za nutné zdůraznit, že polévka dotyčným náramně chutná, tak ne, abyste je vošidili! 😀
To je moc hezké, jak se zastáváš našich ubohých žvižátek (inlove) Moji gerontíci, co už moc neslyší a nevidí, mají ale pořád neuvěřitelný čich, takže ať už z plotny vane jakákoliv vůně, okamžitě se pod ní zhmotní s klasickým výrazem „honem dávej, protože jsme už čtrnáct dnů nejedli a ani o jídle neslyšeli“ (chuckle)