MLSOTNÍK: Narozeninové muchomůrky

Ten recept jsem našla deset dnů před máminými sedmdesátinami a bylo naprosto zřejmé, že to musím napřed vyzkoušet a nacvičit, aby místo muchomůrek nevznikly rozšlápnuté bedly. Zřejmé to sice bylo, ale vůbec se mi do té zkoušky nechtělo. Co kdyby došlo na ty bedly? Co pak s tím? Bedly do koše, to je jasné, ale jak vychytat technologii?

 

Týden jsem brouzdala po netu a studovala kuchařky. Řešila jsem odpalované těsto, ten zbytek je jednoduchý. Jestli jste nikdy odpalované těsto nedělali, tak nebrouzdejte. Dozvíte se neuvěřitelné věci, a když je vyzkoušíte, zavrhnete nadýchnuté bublinky navždy.

Poměr tekutina-tuk-mouka je neuvěřitelně proměnlivý. U poměru 500 ml vody, 100 g tuku a 150 g mouky jsem usoudila, že kuchařka do těsta ještě musí přidat burizóny nebo rovnou polystyrénové kuličky, aby jí to vyskočilo. Mouka: hladká-polohrubá-hrubá. Tekutina: voda, mléko nebo půl-napůl. Tuk: máslo, olej, 100% ztužený (snad jen sádlo jsem nenašla, ale jistě by se taky hodilo). Z výše uvedených surovin použijte ty, které máte po ruce. Já mám ideové výhrady proti ztuženému tuku, ten bych do těsta nedala a po ruce ho nemám.

Všechny recepty jsou naprosto vágní v otázce, kolik vajec do odpáleného základu zapracovat. U dávky, o které jsem po vyloučení vodnatých nesmyslů uvažovala, se počet vajec pohyboval od tří malých do šesti velkých. Prostě přiměřeně. Co je přiměřeně ale zjistíte až v okamžiku, kdy těsto nacpete do cukrářského sáčku a pokusíte se na plech vykroužit věneček. Moje těsto nakonec pojalo 5 standardních alberťáckých vajec, ale kdyby v něm bylo o půl vejce víc, tak bych se při tvarování tak nenadřela.

 

 

Technologie výroby odpalovaného těsta je poměrně primitivní, pokud pochopíme, co se vlastně s tou moukou má stát. Má se pořádně propařit a současně spojit s tukem. Svaříme tekutinu s tukem a špetkou soli, najednou vsypeme mouku, rychle zamícháme (vznikne „knedlík“) a nad mírným plamenem knedlík honíme v rendlíku, až se na dně začne přichytávat. V pravidelných intervalech knedlík vařečkou rozklofeme na kousky, ty znovu spojíme, abychom mouku propařovali rovnoměrně. Akce trvá od vytvoření knedlíku asi tak 2-3 minuty. Knedlík ani přichycená mouka se nesmí zabarvit!

Základ odpalovaného těsta přemístíme do větší mísy, nejlépe porcelánové, a těsto za občasného promíchání necháme zchladnout přibližně na teplotu těla. Další krok je vaječná alchymie. V misce si rozšleháme předpokládaný počet vajec a po malých částech (max. 1 vejce naráz) zapracujeme do těsta.

Tady je největší technologické úskalí. Máte v rozpočtu pět vajec? Myslíte si, že napřed zapracujete čtyři najednou a potom podle potřeby páté? Není tomu tak. Před přidáním pátého vejce už budete v péči statného ošetřovatele, protože celá vaše domácnost bude pokryta neuvěřitelně kluzkými kousíčky těsta, obalenými vaječným slizem.

 

 

Nač se znovu vydávat slepými uličkami? Pěkně jedno vejce po druhém! Co se týče pracovních pomůcek v tomto kroku – vyzkoušela jsem vařečku, silikonovou stěrku, ruční elektrický šlehač a ruční metlu. Nejvíc se osvědčila ruční metla těsně následovaná stěrkou. Je ale pravděpodobné, že robot s volitelnými otáčkami by fungoval stejně. Ale i s robotem – jedno vejce po druhém!

Jak poznat, zda přidat ještě jedno vejce? Těžká otázka. Těsto by mělo být hladké a lesklé, to se dočtete ve všech receptech. Konzistence by měla být taková, aby se vytažená špička neroztekla a zkusmo vykroužený věneček přibližně zachoval hrany, dané tryskou. Snad bych to popsala tak, že tvary na plechu mohou lehce povolit, ale nesmí se roztéci.

 

Muchomůrky

Výrobu odpalovaného těsta jsme už zvládli a tak zpátky k muchomůrkám. Muchomůrka vznikne, pokud základ z odpalovaného těsta překryjeme deklíkem z drobenkového těsta a upečeme.

 

Drobenkové těsto:

100 g hladká mouka

100 g vychlazené máslo

100 g cukr písek nebo krupice

Suroviny rukama rychle zpracujeme v těsto, rozválíme na tloušťku 2 mm (podsypeme moukou), vykrájíme kolečka o průměru 3,5 cm a dáme je zmrazit, stačí půl hodinky, než zpracujeme

 

odpalované těsto:

125 ml mléko

125 ml voda

100 g máslo

špetička soli

150 g polohrubá mouka prosátá

asi 5 rozšlehaných vajec

Tekutiny, tuk a sůl uvedeme do varu, zmírníme oheň, najednou vsypeme mouku a těsto odpálíme (viz výše). Do zchladlého těsta postupně přidáváme vejce. Máme-li pocit, že je těsto příliš husté, přidáme ještě 0,5 – 1 vejce.

Na plech vyložený pečícím papírem si naznačíme kolečka o průměru 3,5 cm. Odstup mezi šablonami je cca 2 cm. Nejjednodušší je obtáhnout vykrajovací formičku tužkou a papír obrátit lícem dospod. Jinak se tuha zapeče do muchomůrek (vyzkoušeno). Nikdo to ale nepozná, protože zákusky vzhůru nohama obracet nebude (vyzkoušeno).

 

 

 

Do šablon naneseme odpalované těsto cukrářským sáčkem s hladkou tryskou tak, aby vrstva těsta byla cca 12 mm. Placičky nejsnáze vytvoříme tak, že trysku přidržíme nízko nad středem šablony, těsto se pak „roztlačuje“ do stran a vznikne pěkná kulatá placička. Na každou placičku položíme a mírně přitiskneme kolečko zmraženého drobenkového těsta.

Pečeme v předehřáté troubě cca 28 minut na 180 stupňů (elektrická trouba obě tělesa, u horkovzdušné bude teplota o maličko nižší). Prvních deset minut troubu nesmíme otevřít! Doporučuji před pečením důkladně vyčistit okénko trouby a sledovat růst muchomůrek v přímém přenosu. Těsto vyskočí do výšky asi 3-3,5 cm a při poklepání nehtem „zvoní“ – není vlhké.

 

Muchomůrky necháme zcela vychladnout a plníme mírně oslazenou šlehačkou (2-3 lžičky cukru na 250 ml) nebo libovolným krémem. Z boku korpusu špičkou ostrého nože uděláme otvor o průměru trysky cukrářského sáčku a bystrým okem nahlédneme do útrob zákusku. Zjistíme-li, že korpus nemá jednolitou dutinu, pomocí jídelní hůlky nebo jiného vhodného předmětu prošťouráme překážející těsto. Předejdeme tak reklamacím typu „Já tam mám málo šlehačky!“

Zatímco odpalované věnečky a větrníky se plní po proříznutí korpusu, u muchomůrek je z estetických důvodů vhodnější tato metoda. Zákusky plníme těsně před podáváním, rozuměj – doma naplníme, pár hodin transportujeme a podáváme. Po naplnění vydrží zbytky ve slušné kondici v ledničce 2 dny, naplněné můžeme i zmrazit.

S narozeninovými muchomůrkami jsem sklidila velký úspěch. Je to sice pracná adrenalinová záležitost, ale pro slavnostní příležitosti to opravdu stojí za to!

Moje inspirace opět pochází od pana Cuketky, který uvádí ještě další vychytávky, jako je zmrazení celku před pečením atd. Vyzkoušela jsem několik variant (jak se můžete dočíst u Cuketky v diskusi), výsledky však byly téměř totožné, lišila se jen doba pečení.

 

P.S. U minulého zmrzlinového Mlsotníku několik z vás recept vyzkoušelo takřka v přímém přenosu. Zkuste i tento! Ačkoliv se to na první čtení nezdá, recept je ideální pro spolupráci s dětmi. Děti mohou válet, vykrajovat, malovat šablonky, tvarovat základy cukrářským sáčkem (pro zdatnější sportovce), plácat deklíky na základy, strouhat otvory pro náplň i šťourat v dutinách korpusů 🙂

Fotogalerie zde

 

 

 

Aktualizováno: 22.3.2012 — 19:11

71 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tedy Renáto, smekám. Myslím,že to zkusím, protože u nás nemám ráda sladké jen já. Tak až budou mít všichni ti moji lidi narozeniny…. Mají je totiž najednou, tak to bych se mohla překonat 😉 11

  2. Tak i já se ještě hlásím, musela jsem ovšem nejdříve nakrmit, pohrát si a absolvovat nekonečné líbání na důkaz kocouří lásky a radosti, že jsem zase doma. Všichni 3 seděli na okně a když jsem dojela, tlapičkami se sápali nahoru, vypadalo to jako radostné mávání! Akorát Ríšánek málem zdrhnul z pootevřených dveří, až se mi zatmělo při představě honby kocoura v tak obrovské budově.
    Cesta bez probémů, do Brna 2 hoďky i se zastávkou pro kroniku, po Brně ovšem hodina v příšerném provozu! Ale protože jsme dojely včas, tak jsme za odměnu parkovaly přímo před Thálií.
    Z Brna opět 2 hoďky i s benzínem.
    Bylo to moc hezké setkání, jsem ráda, že jsem se ho měla čas a možnost zúčastnit. Tatarák skvělý, společnost na cestě i tam také, co více si přát?
    Těším se na fotky.

  3. Renata snad promine: OT, ale pěkný tip na výlet, který je nejhezčí touhle dobou:

    Za bledulemi a štrůdlem do Nedvědice

    Vlakem do Nedvědice pod Pernštejnem, po zelené do Chlébského, za dědinou do údolí Chlébského potoka, zde obdivování lánů bílých, krásně kvetoucích bledulí, dále pak dle kondice: čelem vzad, nebo polňačkou na červenou do Skorotic, třeba i dál, až do Křížovic (Galerie z ruky), nebo někam úplně jinam 🙂 , ale rozhodně po zážitku botanicko-duchovněpovznášejícím za trochou cukrářské poézie — v cukrárně na náměstí v Nedvědicích dělají vyhlášený štrůdl, o zákuscích a zmrzlinových pohárech nemluvě … (pi)

    Mapka je tady:
    http://www.mapy.cz/#x=16.366445&y=49.466016&z=11&l=2

    Výlet se hodí udělat cca odteď do 3 týdnů, abyste zastihli bledule v plné kráse. S sebou prašulky, trochu (nepromokavého) oblečení navíc (holt Vysočina), pokud slezete z asfaltu, jakože nejspíš jo, tak pořádné boty a čistič na (dog) podvozky (rofl) (rofl) (rofl)

    1. Jj, o nedvědickém štrůdlu psala už kdysi Julka: http://chillijulie.cz/cesta-ke-strudlu.html
      Taky hlásím příchod domů, kapku jsem se zdržela – vodily jsme s Janou Dede trochu po štatlu a pak mi ujely všechny rozjezdy, vzala jsem si tágo. Legrace byla, že pan taxikář neměl nazpět, musela jsem vzbudit MLP, ale i tak jsme požadovanou sumu dohromady nestloukli.

  4. Renato, odpusť mám OT. Hlásání z Brna.
    Přišla jsem domů z Brnění, ostatní se brní dál, z pejsků (dog) jsou přítomni Penny od Ioaniny a Nastěnka od JarkyF. Doufám a věřím, že Karolína se svou osádkou přijedou v pořádku domů (y) . Neměla jsem foťák, tak musíte posečkat až dorazí a zpracují fotky fotografky. Zdravím všechny účastnice a děkuji za hezky a vesele strávené pozdní odpoledne a večer (h) .

    1. Hlásím, že Karolína dorazila v pořádku do Prahy a já jsem právě doběhla domů. Dilema, jestli se mi podaří zachránit terestrickou orchidejku, kterou jsem dostala v neutěšeném stavu a která vypadala nadějně, Arinka v mé nepřítomnosti rázně rozhodla v neprospěch orchidejky. Prostě Arinčiny rázné přesazovací metody ta kytka nemůže přežít, ostatní kytky včetně kvetoucí orchideje snad přežijí. (think)
      Mandala cestu domů přežila.
      Bylo to moc pěkné setkání 🙂

  5. Milá Renato,
    úžasné, krásné a jedinečné, ale taaaaaaaková piplačka pro mě není 😡 , potřebuji něco „hup na krávu a je tele.“ A ještě aby to vyšlo i se zavřenýma očima … tu zmrzlinu zkouším zítra, jestli teda chlap splní požadavky a přinese vše dle přesného návodu (ještě jednou dík (rofl) ).

    1. JJ,JÁ BYCH SE S MUCHOMŮRKAMI TAKY NEDĚLALA. MUSÍM SE VŠAK POCHLUBIT NĚČÍM, NA CO JSEM RECEPT DOSTALA DNES ODPOLEDNE OD JEDNÉ STRARÉ PANÍ ,KDYŽ JSME SPOLU MARNĚ ČEKALI NA PRODEJCE JOGURTŮ, KTERÝ STEJNĚ NEDORAZILNEDORAZIL.RECEPT JE TO FAKT GENIÁLNĚ J TRIVIÁLNÍ A VÝSLEDEK JE JIŽ SEŽRÁN DO POSLEDNÍHO DROBEČKU. NÁZEV JE JABLEČNÝ ŠTRŮDL NARUBY.BETUŠÍM PRAMEN, ODKUD RECEPT DORAZIL, ALE VYZKOUŠENÍ STOJÍ ZATO: VYŠŠÍ PLECH SE VYLOŽÍ PEČÍCÍM PAPÍREM A NA NĚJ SE ROPZLOŽÍ VRSTVA RUBĚ NASTOUHANÝCH LOUPANÝCH JABLEK. TA SE DOBŘE OSKOŘICUJÍ A POKUD JE TŘEBA I OSLADÍ. TROUBA SE MEZITÍM ZAPNE NA MAXIMUM A NECHÁ SE VYHŘÁT. ZE ČTYŘ VAJEC SE ODDĚLÍ ŽLOUTKY, KTERÉ SE UŠLEHAJÍ SE 4 LŽÍCEMI CUKRU KRUPICE DO PĚNY. K PĚNĚ SE PŘIDAJÍ 4 LŽÍCE VROUCÍ VODY A JEĚŠTĚ SE CHVÍLI VŠE ŠLEHÁ. PAK SE DO HMOTY VMÍCHAJÍ 4 VRCHOVATÉ LŽÍCE HRUBÉ MOUKY S ČAJOVOU LŽIČKOU PRDOPEČE A HODNĚ DOHUSTA UŠLEHANÝ BÍLKOVÝ SNÍH.VŠE SE JEMNĚ PROMÍCHÁ A TĚSTO SE NATŘE NA JABLKA. VŠECHNO SE TO PEČE V TROUBE DO MÍRNÉHO ZEZLÁTNUTÍ POVRCHU TĚSTA A AŽ DO DOBY, KDY SE POVRCH TĚSTA UŽ PŘI ZMÁČKNUTÍ LEHCE PROLAMUJE, ALE NENÍ HNĚDÝ. ( TO TRVÁ CCA 15 MINUT.PAK SE POVRCH UPEČENÉHO PIŠKOTU PŘIKRYJE DALŠÍM KUSEM PEČÍCÍHO PAPÍRU A A CELÝ PLECH SE VLASTNĚ TAKTO PŘEKLOPÍ JABLKY NAHORU. CELÉ SE TO OKAMŽITĚ A ZAHORKA SVINE DO ROLÁDY.VYSTYDLÁ ROLÁDA SE DÁ KRÁSNĚ NAKRÁJET. KDO SMÍ CUKR, MŮŽE PLÁTKY JEŠTĚ POCUKROVAT NEBO POSYPAT VÍCE SKOŘICOVÝM CUKREM NEBO I KOKOSOVOU MOUČKOU. BOHUŽEL JSEM NESTIHLA NIC NAFOTIT. JIŘÍ K ROLÁDĚ SEDL A UKRAJOVAL…. NO, AŽ DOCELA SEŽ…

  6. Renato, Tys vědec-experimentátor-kulinář v jedné osobě. Moc ráda Tě čtu, o tom, že bych recepty zkoušela, radši ani zdání. Potřebuju pár kg shodit, takže ač třeba zmrzlina vypadala báječně a jednoduše, radši ani pomyslet. Už jen pomyšlením na sladké tloustnu 😡

    1. Přirozeně, protože myšlením na sladké se tloustne. Pojídáním téhož nikoli 😉
      To nic nemění na věci, že tento úúúúžasný postup si hrozně ráda přečtu, potěším se obrázky a zavrhnu jako nekonečně pracné. A v noci budu snít o slané variantě.
      Mmch, myšlením na slané se tloustne taky 😀

  7. Renáto, to je skvěle popsaný recept, odpalované těsto mám velice ráda. Přestože ráda peču, tohle těsto jsem sama dělala snad jen 2x a i to už je hodně dávno. Asi mě vždycky odradila ta pracnost. Tedy ne samotného těsta, to za tak těžké nepovažuji, ale to nastřikování na plech (já s cukrářským sáčkem moc nekamarádím). Ovšem tohle vypadá lákavě, tak se možná překonám. Jen už asi předem vím, že budu dělat „mochomůry“ – tedy větší, než uvádíš. Obávám se, že by mi po několika pokusech vyvrtat dirku do té malé upečené krásy došla trpělivost a mohlo by to zle dopadnout. Takže je asi jen rozkrojím a tu estetičnost pominu.
    Tady se v jednom obchodě prodávají úžasně dobré mini kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou. Jenže jsou drahé a i když je jich v krabičce 70, já bych je dokázala všechny slupnout na posezení. Kuličky mají tak 4-5cm v průměru, ale šlehačkou jsou naplněné opravdu štědře. Při tom tam žádná dirka vidět není – musí mít nějaký stroj s napichovací “šlehačkovou jehlou”, jinak to není možné.

    Budu se těšit na fotky z Brnění.

    A k nám se žene pořádná bouřka. Byla avizovaná, tak to není překvapení, ale ještě není deset dopoledne a venku černo jak v noci.

  8. Skvělý popis – kdybych měla takový u všech receptů, tak ze mně – možná – mohla být i dobrá kuchařka ]:) Ale takhle jsem se hlavně dobře pobavila a teď si půjdu dát do Thálie na Brnění výborné palačinky, protože tam je opravdu umí!!!!! Krásný víkend všem Zvířetníkům (sun)

  9. Tak jsem zas byla vyhnána z porodnice. Chjo. Když přes víkend nic, tak nástup v pondělí ráno a prej už budou vyhánět. Asi se půjdu proběhnout kolem lesa

    1. Budu držet pěsti proštěstí. Slyšela jsem, že v takovémto případku (když se mláděti v bříšku líbí natolik, že tam chce snad zůstat bydlet) je pro matičku dobré vytřít podlahu v celým baráku – práce na všech čtyřech, rytmické pohyby trupu do stran rozvolní bedra a prokrví pánev, a třeba… třeba… (happy)
      Každopádně (y)

      1. Jo jo, tento týden proběhlo vytírání podlahy, včetně schodů, taky umytí oken, sundání-vyprání-pověšení záclon, několikrát vysátý koberec, vyžehlený prádlo, dlouhý procházky i v terénu, kino i divadlo, ještě snd i zítra koncert. Snažím se, snažím, ale mimouch je prostě ignorant a nedbá

        1. Mimouch není ignorant, má vlastní názor! Není s ním možná domluva? Na něco ho nalákat??

        2. Taky mě napadlo, jestli on Tě mimouch netestuje, jak jsi zdatná hospodyňka?? Téda klobouk dolů, tohle všechno s mimouchem odmakat… Tak snad se brzy nějak dohodnete, nadále držím (y)

  10. Tak děcka – papapá, odcházím na vlak, který mne odveze z City Břeclav do City Brno. Nezlobte tady a my podáme hlásání. (nod)

    1. Holky Zvířetničky, tak nám to nevyšlo 🙁 .
      Holt ještě tentokrát zůstanu za bukem. Takže (wave) a pěkně se bavte. A palačinky si dejte za mě, kdo je hubený, může 2x (rofl) (rofl) (rofl) . A příště dejte rozhodně vědět, třeba to bude lepší. (inlove)

  11. SOS

    kontakt na Asteris – volala Karolínka, že Asteris zatím nedorazila na místo srazu – nemáte někdo na ni telefon?

    1. Tak děvčata odjela bez Asterisky. Před chvílí u mne vyzvedla Kroniku a teď už jsou na trase směr Brno.

    1. Jestli tam vydržíte do pěti a mně se povede vykopat studenty včas, tak se s Penny stavíme. 🙂

      Na odpalovaný těsto si fakt netroufám. Ještě. 🙂 I když ho neuvěřitelně miluju a žeru. 😀

      1. Jelikož začínáme v čtyři, tak si troufám říct, že do pěti určitě vydržíme (jestli teda nemyslíš pět ráno (chuckle) ). Navíc nebudeš sama, co dojde později.

  12. Renato, (*) velmi oceňuji tvůj popis výroby a fotogenické výtvory. Při pasáži – zpracování těsta jsem se tu chechtala tak nahlas, až se Mína (cat) lekla. Ale řekla jsem si, že tato vysoká cukrářská je pro mne jen na koukání. Ani náhodou. Jen bych kazila materiál. Znám své limity (tmi)

  13. A tak mě to zase láká… věnečky mám takříkajíc v paži, a zkombinovat je ještě s jinotěstí plackou nahoře… tomu se říká výzva! Děti po ruce nejsou, ale takové kočkouří tlapy jsou taky moc šikovné 😀

    Na fotkách vypadají vochomůrky velmi povedeně, blahopřeji.
    Jak níže píše HanaW, hodně záleží na vlhkosti, u odpalovaného těsta vlhkosti mouky. Jakmile jsme věnečky dělali z „letošní“ mouky, tj. s vyšším procentem vlhkosti, věnečky při pečení praskaly a nedalo se s tím nic dělat.

  14. no tě prsk, to je nějaký složitý :O :O :O

    ale výsledky na fotkách jsou přímo exkluzivní, jeden jako druhý, paráda (clap) (y)

    takže suma sumárum – kdo mě pozvete na ochutnávku? 😉 (chuckle) (inlove) 😀

  15. Zcela OT: moje cérka se chce zúčastnit závodů v Radíkově a s hrůzou zjistila, že je už teďkom.(sweat) Mailovala s paní organizátorkou a ta je ochotna ji dnes do 15,00 h dopřihlásit, ale na další maily s upřesňujícími dotazy neodpovídá. Chápu, že má teď starostí až nad hlavu, proto prosím, máte někdo se závody osobní zkušenosti? Může, nebo musí jet závodník oba dva dny? Loni psala o závodech článek Ap, ale nemáme na ni kontakt. Jestli někdo něco víte, moc moc prosím o informaci, už je to urgentní. (whew) Díky předem

  16. Uff, Renato, ty jseš démon. Zmrzlině jsem odolala (Franta už od listopadu chvílema má a chvílema nemá rýmu, tak to nechci dráždit), no ale tohle… tohle teda zkoušet nebudu ani náhodou (rofl) . Tohle je totiž kuchařská Cesta na severozápad (chuckle)

  17. Tak tohle bych opravdu nesvedla a ani bych se do toho nepouštěla. Při své pověstné šikovnosti na pečení čehokoliv sladkého by to dopadlo určitě velmi špatně. Vypadá to jedle, ale asi si také počkám, nezbude-li někde kousek na ochutnání! 😛

  18. Jejda, Renato, to jsi si vyhrála. Ale zákusky vypadají dobře.

    Já odpalované těsto dělávala docela ráda – recept dle hrnkové kuchařky se mi pokaždé podařil a se zpracováním těsta nebyl nikdy problém.

    Jenom se musí péct po čtyřech, max. šesti kusech, neb odpalované těsto se musí rozkrajovat horké, vychladlé se nepříjemně láme.

  19. Tak růžovky jsem obdivovala hned, jak Renátka (inlove) udělala album. (y) (clap) A Renátino psaní můj obdiv ještě prohloubilo. (y)
    Ale na mě je ten recept přesložitý, takže můžu jen doufat, že se někdy nachomejtnu někde, kde se budou růžovky podávat. 😛
    Přeju všem krásný den. (h)

  20. Přeju krásné Brnění- vrnění. Škoda je není o měsíc později. Mávám a užijte si to (wave) (wave) (wave)

  21. Dokud byl živ můj muž, dělávala jsem ovocné knedlíky z odpalovaného těsta, myslím, že podle České kuchařky od Juliány Fialové.Příprava nebyla složitá a výsledek býval jedlý. On měl rád i kynuté ovocné knedlíky, ale ty nechutnají mně.

  22. Tak už jsou tady, prdelky, jak jsem minulý týden prorokovala. 😉 Přiznám se, že bych si na ně netroufla, zas tak dobrá kuchařka a experimentátorka nejsem.
    I tak dneska od sporáku neodejdu – dcéra s přítelem večer oficiálně slaví narozeniny (měli je oba v úterý), mají pozvaných snad 50 kamarádů a zamluvenou celou hospodu (Fantomase, jestli to někdo z brněnských znáte, oni totiž hned vedle bydlí; btw. – je to kousek od Thálie, tak se na ně navečer po srazu možná zajdu podívat) – no a „catering“ zbyl na mě, i jsem si dnes kvůli tomu vzala volno, abych vše stihla.
    Každopádně – moc Tě (a dětičky) obdivuju, jste opravdu šikovní.

  23. Já jsem sice vášnivá kuchařka preferující ruční práci, ovšem tohle je teda moc. Odpalované těsto jsem tvořila jednou a opravdu jsem nezařadila do repertoáru. Už proto, že jediný Kuba by se měl cpát zákuskama, jinak celá naše rodina psa a kočky nevyjímaje by měla zapomenout že něco jako zákusky existuje

  24. U zmrzliny jsem měla cuky to zkusit, tady se nedostavily (whew) , stejně jako Matylda,nemám ráda nejisté výsledky a tak raději moje oblíbené – všechno smíchat za studena,poházet ovocem a maximálně poleva nebo drobenka…

  25. Jo, kde jsou ty doby, kdy jsem pekla z odpalovaného těsta, žloutkový krém vyráběla a polevou polévala. Zajímavý je, že jsem na to i při zaměstnání, dvou dětech, domácnosti, chalupě atd. měla čas, dneska nedělám nic a nestíhám. Ale s těstem jsem problém nikdy neměla, dělala jsem ho podle nějaké staré kuchařky, tuším Kejřové. Taky nebyl žádný internet, aby mi mátl hlavu. Tyhle mozky vypadají nádherně, ale obávám se, že v polovině procesu by mi došla trpělivost a všechno by letělo slepicím. Jsem nemožná.
    A RenatoE, zmrzlinu mi nepřipomínej!! Potřebuju zhubnout! Budeš mi kupovat nový oblečení! Je totiž skvělá a na rozdíl od mozků rychle hotová. Včera jsem se ale opanovala a nekoupila salko ani smetanu. Ne, ne, nic takovýho.

    1. :*
      ZDRAVÍM – to mi mluví z duše!!
      Kde jsou ty doby, kdy jsem zvládla dvě děti, práci, studovat a vyvářet a vypíkat a dělat domácí větrníčky? No nenávratně v pr… PRYČ. :O

      JÓ je to tak

      Znáte TŤREPACÍ DORT? Taky dobrej, ne? A jak je to rychle udělané, tak je to rychle snědené, chichi…

          1. Minulou neděli jsem to měla s ananasem ke kafi na návštěvě a bylo to opravdu MŇAM. 😛

  26. Věnečky z odpalovaného těsta občas dělává moje máti- podle stejného receptu. A někdy naskočí a někdy ne. Nemám ráda recepty s nejistým výsledkem, a tak se této záležitosti zatím vyhýbám jak čert kříži 🙂

  27. Vždycky jsem se odpalovaného těsta bála a nevím, kdy, jak a proč mě napadlo poprvé koupit odpalované těsto „v prášku“. Jsem miniaturista, udělala jsem z něj jednohubkové větrníčky – vše přesně podle návodu, nic složitého. Neměly chybu a úspěch byl veliký. Tu a tam to zopakuji, když mám čas a náladu. Nejsem přítel hotových sypkých směsí, raději si dělám těsta sama, ale toto se mi osvědčilo na jedničku. Doporučuji.

    1. No tak tohla stojí za vyzkoušení, už z profesních důvodů – já se touhle výrobou živím. A nejsou ty náhražky vždycky tak špatný a náhražkový.

      1. Hmmm, to zní dobře, mohla bys nám to nějak blíž popsat? Jako co kupovat, co si tam hlídat, co má smysl… já totiž tyhle záležitosti z jakési nedůvěry nekupuju, protože to moje máti v dávnověku párkrát koupila a nebylo to nic moc. Vlastně kupuju v prášku jen těsto na bramborové knedlíky. A pošťouchnu- článek by z toho nebyl?

        1. Nóóó – proč tu už není Mlsotník nebo spíš Rozcestník?! Inko Inko, zamysli se, jdi do sebe a vyndej ze sebe článek (clap) !

          1. No, ten základní už jste dostaly – přídatné látky v potravinách neboli slavná Éčka. Jinak eslichcete poblivky z pytliku a podobné, tak proč ne.

              1. (y) Chceme chceme, a nejen poblífky, ale taky takový ty směsi na omáčky, jako přidej šlehačku, žampiony, přelej přes maso a zapeč… Dělám to docela ráda, ale netuším, nebo spíš jsem moc líná zjistit, jestli to není životu nebezpečný 😉

  28. Milí Zvířetníci, svištím do Brna, na mailu budu až zítra večer 🙂

    Renato, při čtení jsem se skvěle bavila, ale na rozdíl od zmrzliny (mužstvo je nadšeno 🙂 ) se o tohle ani nehodlám pokoušet 😛
    Jsi skvělý experimentátor a umíš to podat (inlove)

  29. Zmrzlina z minulého týdne měla obrovský úspěch.
    Tohle nedostane šanci – odpalované těsto vzdávám předem.
    Jinak nestíhám, ale čtu vše. Opožděně přeji všem k narozeninám a svátkům, i palce jsem stihla podržet.
    Mám tu školence, kolegyně má nemocné dítě a Ája se má každým dnem rozsypat. Do toho přijela minulý týden Bára s mononukleozou (naštěstí už se z toho dostává). Jsou to nervy, protože bych byla v dilematu, zda jít rodit nebo být v práci, když to za mě nemá kdo vzít. Ale Ája je disciplinovaná a dnes to ještě nebude. Tak hlídáme teplotu a chystám vše potřebné. Už je chudák jak válec, v úterý už pomalu nevyskočila do auta. Počítám, že tak 2-3 dny a štěňata budou na světě. Pak dám vědět

    1. Evo, moc držím palce Báře i Áje (inlove) – ty nemůžeš mít jednou štěňata v klidu, co? (whew)
      Dlužím mail, ale ruka pořád nefunguje a navíc furt někde courám. Ale v duchu ho píšu už týden! (blush)

    2. Držím palce oběma. (h) (y) (h) A určitě dej vědět co nejdřív, jsem zvědavá na skóre a tak vůbec na všechno. 🙂

  30. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Na odpalovaný těsto nehraju (shake) Nezkouším to (nod) Neteřka dělá moc dobré věnečky a to čas od času stačí. Ať tetičce donese (wave)

  31. Dik za recept na odpalovane testo obohaceny zkusenostmi. Ja jsem delavala odpalovane testo, kdyz jsem pekla v Michiganu, delala jsem vyrobky male, ale nedelala jsem to zrovna rada, protoze jsem prisla na to, ze struktura a konzistence testa a zejmena hotoveho vyrobku take zavisi na vlhkosti vzduchu, vcetne vlhkosti v lednici nebo kde to naplnene uchovavas. To mne na tom stvalo. Co se zapracovani vajec do testa tyce, mohla jsem pouzit komercni velikost KitchenAid a v tom se to patlalo opravdu dobre. Protoze mam uz dlouho jeden pro domacnost, tak to prilezitostne zkusim. Aaale, na to sladke uz moc nejsem, tak mne hned napadla napln slana – dobra pomazanka treba s dost varenyma zloutkama, nebo posekane krevetky v necem patlavem s kaparama…. Mnam. Takove jsem taky obcas prodavala, a abych zabranila zvlhnuti a tudiz zgumovateni testa, tak jsem do spodni upecene casti dala neco strouhaneho syra – funguje to jako izolace.

    1. Slanou náplň tady nelze použít, drobenkové těsto je výrazně sladké a současně tvoří ten muchomůrkový design.

  32. A proč jsou to muchomůrky? Nejčastější asociace byla „muchomůrka růžovka ve stádiu mimi“. Druhý v pořadí byl „mozek“, ale nazvat článek „Narozeninové mozky“ se mi opravdu nechtělo (rofl)

    1. No, nahodou takovy moucnikovy mozek (rofl) Hele, a co takhle vzit neco te tekutejsi cukrove polevy co se dava treba na vetrniky, a paratkem to rozpracovat do jakoby zavitu???? Nebo to nastrikat z hustejsi cukrove polevy.

      1. Hanko, nezlob! (rofl) Už takhle to vypadá jako náležitě seschlý mozek a ještě tam budu malovat závity (rofl)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN