BTW: Když vaří mladý muž

Změny v životním stylu doprovázené útěkem mladých žen od plotny k zajímavějším činnostem postavily před celou novou generaci mladých mužů zásadní problém: co sníst, není-li maminka zrovna v dosahu a po stočtyřicáté za sebou už ohřívaná pizza prostě nechutná jako dřív?

 

Jistě, existuje řada mladých mužů, kteří se prodrali kuchyňskou násobilkou a s přípravou nějaké té potravy nemívají velký problém. Stejně tu ale je zástup těch, kteří systematickým vzděláváním pohrdli, takže jim nezbude, než se pustit do experimentů.

Řekla bych, že k tomu potřebují v zásadě následující: Hlad, pořád ještě hlad a chleba už nechci. Notebook s připojením k internetu, vajíčka, mobilní telefon. Hlad, chleba už vážně ne. Jistotu, že opravdu nikdo nepřijde a neuvaří.

Dobrá. Je třeba začít. Co vařit? „Polívka to nebude… brr. Stejk! Velkej! …ehm, moc drahý to je. Guláš! Ten mám rád!“ Ruce se rozlétnou po klávesnici, startuje se na Googlu. Následují těžké chvíle, kdy je porovnáván obsah spíže a lednice s možnými recepty, stejně jako s odvahou hladového.

Je-li překročen tento Rubikon aniž by to mládenec vzdal a namazal si ten chleba, následuje studium receptu. Tady se hodí ten mobil. „Mami, prosím tě, kolik je špetka? Jak mezi prsty? Mezi tvoje prsty nebo mezi moje prsty? Já mám přece mnohem větší a to kuře je furt stejný!“ Příprava masa obvykle nepředstavuje tolik problémů, jako snaha připravit něco sladkého. Tady jsou recepty záludnější, takže se obvykle množí i dotazy.

„Co to jsou celá vejce? To je tam mám dát jako i se skořápkou? Aha… Kolik je trochu mlíka, aby bylo těsto vláčný? Jak poznám, co je přiměřený? A vůbec, proč jsou ty recepty napsaný tak blbě?“

Ale výsledky se dostavují. Špagety červené nebo zelené (kečup nebo pesto), hranolky s rybími prsty pečené v troubě, nudle na sladko, puding a jednoduchý koláč se obvykle stávají těmi prvními stupínky na cestě… no když ne k mistrovství, tak aspoň k samostatnosti.

A potom se i matka může těšit na přísný pokyn: „Mami, za chviličku podávám oběd. Ne, že si to necháš vystydnout!“

Aktualizováno: 25.10.2011 — 22:48

86 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Teprve ted se dostavam neco dodat, i kdyz po dnesnim pracovnim dnu si pripadam jak vyzdimanej hadr. V me ceske rodine muzsky moc nevari, s vyjimkou neco jako zmrazene ovocne knedliky nebo polevky, pripadne ze sacku nebo ramen. Jo, asi umi ohrat parky. Chet ovsem vari slusne a obcas upece i narozeninovy dort. Ovsem moc jsme se bavili u me sestrenice, kdyz jsem byla v CR v lete. Jeji manzel, jinak vzacny to clovek, sice nevari, ale stal se z nej nadobovy maniak. Tam nikdo jinej temer uz nesmi na nadobi chytnout. Tvrdi, ze nikdo neumeje nadobi tak dobre jako on. Pred zasunutim do mycky je to uz ciste, jiste veci jen v ruce, co je ve drezu, se rucne vylesti uterkou. ja jsem si nebyla vedoma toho vyvoje a protoze nas tam u sestrenice bylo jak dobrejch a vyvarelo se jak na hody, tak jsem jednou zapadla z verandy do kuchyne a zacala nejak to nadobi sortyrovat a hned jsem byla vykazana zpatky na terasu. Pak jsme si o tom rodinne vypraveli u ohnicku a mlatila se cela rodina smichy – on i Jarda pridal zabavne kuchynske historky. jak malo obcas staci k veselosti… 🙂

  2. Krásný článek, blízký 🙂 … Doma fungovala jen volská oka a vaječné topinky, ale po odstěhování jsme dospěli od tuňáka na jakkoli, přes podrobné palačinky po telefonu, domácí pizu dovedenou téměř k dokonalosti, až do stádií kuře windaloo a vcelku slušného suši. (chuckle)
    Ale opravdu nejlepčejčí věta (a taky nejhrdější matka jsem byla) když jsem se dozvěděla: Maminko, když se musíš učit na zkoušku, tak já ti v neděli donesu oběd abys nemusela vařit! (nod)
    … No a letos to vypadá, že synek bude péct porpvé vánoční cukroví 😉
    Oslavencům přeji všechno nejlepší a marodům, Veram a Půovi obzvlášť hodně sil!

  3. Děkuju za milé komentáře (inlove) U nás se sice oba kluci motali v kuchyni odmala, takže každý umí víc, než jen základy, ale lenost je mocný čaroděj a překoná ji jen ten hlad – ale jen velkej! (rofl) Tedy, abych nepomlouvala, Andy je už za touto fází – vaří dobře a rád, přece jen žije už dost dlouho samostatně (inlove)

  4. Zdravím všecky. Parádní téma. Početla jsem, zasmála… na víc momentálně nemám, jsouc zcela vyšťavena (whew) .
    Hlásím, že do neděle nebudu na příjmu.

    1. Kam se chystáte? Počasí by prý už nemělo být odporné, tak je naděje, že zase něco pěkného vyfotíš (inlove)

        1. Jé, to budeš u nás za humny! 🙂 A já jsem zrovna v Košicích… to je smůla, mohli jsme se vidět. No nic, počítám, že tam nejedeš naposledy (wave)

    2. Zano, jsi můj člověk, taktéž padám hubou na ústa. Jsem country. (wave)
      Dám jednoho bechera, vzpamatováka, vzpomenu na jeho milé dárkyně a jdu do kanafasu.
      Všem mávám a ještě dočtu.

      Dede dobré téma, díky. Bohouš moc nevaří, guláš umí,jinak se cpe jako „Bohouš“ (dog) asi je v přechodu nebo potřebuje espumisan, či jak se ten produkt jmenuje. :)) (h)

  5. DEDE, DOUFÁM, ŽEPROMINEŠ JEDNO OT. NEDÁVNO SE TU ŘEŠILY NÁVLKY NA BOTY PROTI UKLOUZNUTÍ V ZIMĚ- TEDY NESMEKY. DNES MI DORAZIL LETÁK Z LIDLU, TAKŽE HLÁSÍM, ŽEOD ZÍTŘKA 27.10 JE ZAS MAJÍ A STOJÍ JEN 149 KČ. KDO SE BOJÍ CHODIT V ZIMĚ VEN, MŮŽE SI JE POŘÍDIT ZA SLUŠNOU CENU A S PŘEDSTIHEM. NEDĚLÁM REKLAMU, BO JSEM VIDĚLA JEN OBRÁZEK, NIKOLI SKUTEČNOST. JEN INFORMUJU STEJNĚ POSTIŽENÉ NEŠŤASTNÍKY. NEPAMATUJU SI, KDO TENKRÁT TY NESMEKY POTŘEBOVAL, ALE HNED ÚKOLUJU JIŘÍHO, ABY MI JE KOUPIL. BOJÍM SE TAKY UKLOUZNUTÍ A ZIMNÍ CHODNÍKY STOJEJ VŠUDE ZA HOUBY.

      1. Sharko, děkuju za upřesnění informace. Tušila jsem jakousi zradu . Právě ta jejich cena je podezřele nízká.neodolala jsem ale nabídnout tu možnost jiným.

  6. U nás šla výuka v kuchyni v módních vlnách 🙂 Mládě si zkusilo tousty a byly k jídlu. A byla tu éra toustová. Jen náplně se obměňovaly. Další borec zkusil lívance. A byla éra lívancová. V každé éře se to jídlo naučili i ostatní bráchové. To už by pochopil každý, že. Tak se střídalo období mramborákové, čínové, topinkové (na sto způsobů) a období řízkové. Myslím, že mlaďoši nevyhynou. Už máme za sebou i éru bábovkovou 😉

  7. Vaření mne baví. Jenže pracnější recepty raději připravuji ve velkém a pak svoláváme kamarády, aby nám to pomohli sníst. Zrovna o víkendu jsme servírovali slepičí vývar s nudlemi, játrovou zavářkou vylepšený čerstvou petrželkou a kuřecí závitky s rýží.
    Prostě pekáč závitků se peče skoro stejně dlouho jako kastrolek se třemi. Rýže pro osm lidí. A o polévce ani nemluvím.
    Tatínek hlídal dvojčata a já se mohla soustředit na přípravu a v podstatě relaxovat.

  8. Mě se při “ výchově “ mláďat nejvíce vyplatilo táborové vaření na vodě. Jezdili jsme puťáky a vařili vše mimo pečeného. Holky válely knedlíky na lodi, kynuté těsto dělalo u ohně hrnečku vař, ale v hlavičkách jim toho spousta zbyla. Naučili se spoustu jednoduchých jídel i triků a dneska už to zvládají sami.

    1. Ja som veľa táborov nezažila ale chodievala som v lete „slúžiť“ na prázdniny na chatu k tete. Teta sa nerozpakovala a pustila ma ku všetkému, takže v nejakých 12 rokoch som varila svoj prvý guláš, na sporáku na drevo. Sama, teta s ujom zatiaľ natierali strechu. Guláš bol vcelku jedlý, len trochu slanší (chuckle). Bol to môj najväčší zážitok z tých prázdnin a tuším ma to tiež poznačilo na celý život – už som aj zostanem „varič“(chuckle)

  9. Nooooooooo – já se snad raděj nebudu šířit 😀
    Po té, co mě pohřební služba vyplivla před rodnou chaloupkou, oznámil mi aplégr, že už všechno sežral a doplnil dotazem, co že jako bude k obědu. Po té, co mi v očích začalo vražedně blýskat, nonšalantně pronesla, že dvě vajíčka a mouka tam jsou a když jí dám na mlíko, tak budou palačinky.
    …. Nebyly špatné, jen Evelín usoudil, že taková myš s marmeládou vůbec není k zahození a třetinu poslední palačinky mi ukrad z talíře a náramně si pošmáknul (rofl)

    1. S palačinkama mě vypekl sporák. Teda sporák, varná deska přesně. Palačinkovou pánev, kterou jsem měla, nová indukční deska prostě nepoznala a dělala, že tam pánev není a tudíž nehřála. Zjistila jsem, že dobrá palačinková pánev na indukci stojí nejlevnější 1500,- Káčé. Jelikož mám doma dost místa, zakoupila jsem místo pánve rovnou speciální palačinkovač, což je přístroj, který stál půlku ceny pánve. Palačinky jsou z něj jak od profesionála. Super tenké. Jsi mě tak naladila, že asi budou k večeři 😉

  10. Možná, že termín „přiměřeně“ by technicky založeným duším přiblížil termín „fuzzy logic“ (rofl)

  11. DEDE, TO JE ZA PĚKNĚ NOSNÉ TÉMA. PODOTÝKÁM VŠAK, ŽE NEJEN MLADÍ MUŽI, ALE I SVOBODNÉ A BEZDĚTNÉ DCERY MAJÍ ZCELA STEJNÝ A VLEKLÝ PROBLÉM.NAŠE STARŠÍ- PETRA- POVAŽOVALA (A STÁLE POVAŽUJE) KUCHYŇ ZA NEBEZPEČNÉ A VESKRZE NEPŘÁTELSKÉ ÚZEMÍ PLNÉ NEVYBUCHLÝCH MIN.JEJÍ DOTAZY NA PŘESNÁ MNOŽSTVÍ ČEHOKOLIV V RECEPTU MNE PŘIVÁDĚLY K ŠÍLENSTVÍ, TAKŽE JSEM VŠE VYŘEŠILA PO SVÉM: VZALA JSEM SVŮJ RECEPTOVÝ ČERVENÝ SEŠIT A KDYKOLI JSEM COKOLI VAŘILA, ZVÁŽILA A ZMĚŘILA NA LŽIČKY I LŽÍCE VEŠKERÉ POUŽITÉ „INKREDENCE. VŠE JSEM POTÉ NABUŠILA DO PC A DCEŘI JSEM RECWEPTY VYTISKLA.PROTOŽE TAKY SPOUSTA KUCHYŘSKÝCH RADA VYCHYTÁVEK SE ZÍSKÁ JEN PRAXÍ A POKUSY-OMYLY, PŘIPOJILA JSEM K RECEPTŮM I VEŠKERÉ RADY OHLEDNĚ ZAČÁTEČNICKÝCH CHYB. A ŽE TĚCH TRAD JE CELKEM CCA 40.VŠE JSEM POTÉ VYTISKLA A PETŘE PŘEDALA. ALE STEJNĚ KLID NENÍ A NEBUDE.VAŘÍME TEDY PIO TELEFONU. DOSLOVA ZÁCHVAT NEUTIŠITELNÉHO SMÍCHU MNE PŘEPADL, KDYŽ JEDNA Z MINULÝCH PETŘINÝCH SPOLUBYDLÍCÍCH ZCELA VÁŽNĚ PROHLÁSILA, ŽE NAŠE PETRA UMÍ SKVĚLE VAŘIT. MNE TO ÚPROHLÁŠENÍ NEJDŘÍV SMETLO ZE ŽIDLE, ALE POTOM JSEM SE JEN ZEPTALA, ZDA VIKTÓRIE VIDĚLA NA VLASTNÍ OČI, JAK PETRA VAŘÍ. ZASMÁLY JSME SE PAK OBĚ, KDYŽ JSEM LÍČILA ZPŮSOB PETŘINA KUCHTTĚNÍ. VAŘILA, ALE VŽDY TAK, ŽE ZDVIHLA TYDLIFOUN, A JÁ PAK DIKTOVALA SLOVO OD SLOVA VŠE, CO A JAK SE DĚLÁ. TELEFON BYL NAHLASITO,TAKŽE RUCE MĚLA VOLNÉ , ALE DOTAZY PRŠELY JAK VODOPÁD, IMKDYŽ BY STAČILO, ABY SI POUZE NAŠLA PŘÍSLUŠNÝ RECEPT V TÉ MÉ POLOPATICKÉ KUCHAŘCE. MLADŠÍ VĚRKA TA CHTĚLA POMÁHAT SE VŠÍM A V KUCHYNI SE MOTALA ODMALIČKA. PETRA SI RADĚJI ZALEZLA KE KNÍŽKÁM.DNES VĚRKA VAŘÍ VÝBORNĚ, ALE ŽIJE OD NÁS DALEKO, TAKŽE MOC NEOCHUTNÁM. ALE I JÍ SE STANE, ŽE SI FAKT JISTA NENÍ A TELEFONUJE DOMŮ. NAPOSLED TO BYLO PODLE NÍ MOC TEKUTÉ LÍVANCOVÉ TĚSTO. I TO DOPPADLO DOBŘE.

  12. OT – víkendové hlášní z Pardubic

    strávila jsem s Karolínou příjemný víkend u sharky, jejích kočiček (h) , nového kocourka (h) a pečené husičky (chuckle) … zvizitýrovaly jsme i Irenu šestikočku (znáte z Dubení) a její kožíšky (h)a nahlédly k zahradní kočičce a jejímu maičkému bělostnému mimi (h)

    Pitina, Noriska, Kačenka, Pidikočka, Janinka, Jezinka, Malej kočka, Charlinka, Ruru, Čičík a Bíba jsou ke shlédnutí zde:
    http://meda-beda.rajce.idnes.cz/Pardubicky_kocici_vikend/

  13. Junioři se naučili vařit jaksi sami od sebe, ani nevím jak, nijak zvlášť jsem je nezaučovala; oba se obstarají a najedí a třeba palačinky dělá dcéra o moc lepší než já. MLP to taky zvládá v pohodě a chutně, jen toho nádobí potom. Naštěstí už máme kamarádku „mývalenu“, takže to není vše na mě.

  14. Starší syn vařil celkem slušně, a ani k tomu nepoužíval celý kredenc, dokud se neoženil s dívkou, která vaří daleko líp a mladší se učí kuchařem a – používá k tomu celý kredenc. Nádobí však vždy oba velkoryse přenechávají mně.

  15. Moji maminku naučil vařit tatínek. Teda můj tatínek. Když se vzali, tak jednou cosi kutila v kuchyni a jak to chrastilo, zvolal nadšený otec z křesla: „Jé, Mařenko, my budeme mít k večeři hrách?“ A maminka z kuchyně opáčila: „Nikoliv, Honzíčku, my budeme mít knedlíky s vejci!“ Otec se prý vymrštil z křesla a běžel to zkontrolovat a od té doby začal výcvik. Naučil vařit i mne, trávili jsme spolu na chalupě prázdniny, takže 2 měsíce jsme vařili spolu, moc mně to bavilo a baví dodnes. Zdědila jsem jeho mlsný jazyk, ale také sklon k tomu, neuvařit 2x stejné jídlo, protože pokaždé v něm skončí jiné ingredience.

  16. Jejda, na takový přísný pokyn se vždycky strašně těším a už asi dvakrát jsem si to užila. Super-bomba-skvělý

    O vztahu mého Nejdražšího k vaření už jsem tu psala (kvalifikovaný technik 21.století v kuchyni). Dnes už chápu, že si po pětiletém pobytu na koleji s tímto přístupem k plotně vypěstoval dost velké potíže se zažíváním. Proto jsem nenechala nic náhodě a Junior se v kuchyni orientuje velmi dobře. Zrovna minulý víkend ze mne lámal rady a finesy ohledně guláše (jak tmavou cibulku, rozdíly v koření u vepřového a hovězího a divokého guláše, jak a čím zahušťovat a „jak to kurňa děláš, abys nad cibulí nebrečela?“).
    Vloni touto dobou jsem si vyjela na piškvorkový výlet – na 4 dny. Druhý den odpoledne mi Junior volal, jak má nastavit pračku a třetí den ráno volal zas, mluvil jako těsně před zhroucením a zapřísahal mně, ať už ho s ním nikdy nenechávám samotného (myslel otce otce svého rodného). Tatíček ho totiž zaměstnal jak pracemi stavebními (přistavovali dílnu), tak pracemi kuchyňskými a Junior lítal jak hadr na holi.

  17. Jakožto nevařič se válím smíchy – potřeby, které mě donutí uvařit jsou popsány naprosto přesně! (Akorát u mně to končí míchanýma vajíčkama. Guláš pro jednoho? Cokoliv pro jednoho?)

    1. Pro jednoho se vaří jako pro více, jen se ostatní porce zamrazí. Já se přiznám bez mučení, že bez vaření by to nebylo ono.

    2. nebuď líná (chuckle) 😉 – spousta lidí si vaří pro jednoho (wave)
      Ve vaření se ani já ani polovička nijak nevyžíváme, ale ani nám vůbec nevadí – neděláme z toho obřad či vědu, vaří se u nás každý den. Většinou rychlá a jednoduchá jídla – ale to přece stačí.

    3. Ono se špatně vaří i pro dva. Vždycky zbude. Ale dá se to zamrazit nebo to sním v kanceláři následující týden a nemusím do hospody.

      1. tak pro dva to mám vymakané – fakt mi nezbyde – jen polívky vždy dělám víc – Pepa ji rád ještě k večeři. Maso kupujeme ve větších kusech a do mražáku si ho hned naporcuju po dvou plátcích nebo malých kusech. Přílohy zvládám pro dva – mám naučené. Špenát se dá odebrat (v nejhorším případě – když je to lisovaný monoblok tak sekerou na špalku) , zelenina taky lze udělat v malém.

        Většinou vařím pro dva – ale nevadí mi ani pro čtyřiapůl (chuckle) nebo pro 11 (celá širší rodinka) ani pro celý skautský tábor

        1. Xerxová, špenát bych já osobně neubírala – hravě sežeru sama i polívkovej talíř 😛 (olozovací tu není)… v hospodě si ho nejkdy nedávám, protože ty dvě kávové lžičky 😉 co k tomu dávají mě vždy akorát rozesmutní 😀

          po víkendovém „zeložraní“ mi to Karolína se sharkou jistě potvrdí (se zelím to mám velmi podobně jako se špenátem)

          1. Potvrzuji,pro ty ,co nebyli na Dubení – Beda má fakt dutý nohy, kam jinam by tu hromadu,co dokáže sníst,dala? Ale chutnalo jí,tak mě to těšilo…..

        2. Já jsem časem přišla na to, že je lepší udělat tak čtyři porce, ona ta omáčka je opravdu lepší. No a tu jednu až dvě zamrazím společně s VEDLE danou přílohou, tedy 2 krabičky na jedno jídlo. Bimbouš ovládá mikrovlnku, takže v práci si to ohřeje a je spokojený. Navíc někdy dorazím z práce dost utahaná, ještě hodinka s Majdou a potom jsou zmrzliny požehnání

    4. Varím pre jedného – teda vlastne pre jednu, a aj pečiem. Jednak ma to baví a jednak mi nevadí jesť aj pár dní po sebe to isté – ten komfort, keď si hneď po príchode domov môžem dať napríklad tanier horúcej polievky! (ktorej mám v chladničke za menší kotol a len si odoberám).
      Na prebytky mám tieto metódy – zamraziť, niekoho pozvať alebo rozdať 🙂 Rozdávanie uplatňujem najmä pri pečených výtvoroch a zatiaľ sa nikto z „obetí“ nesťažoval (chuckle)

      1. och, milá km11 – aj keď to k jedlu nesadne, vybavilo sa mi – neviem prečo – “ všetko čo som kedy mal, to som rozdal, prepil, daroval “ 😀 (party)

  18. Přemýšlím, kde se u nás stala chybka. 🙂 Mladý muž se o vaření začal zajímat v podstatě až tehdy, kdy na vaření potřeboval dvě zástěry. Některá jídla uvařily dvě zástěry samostatně, na jiná se vyptávaly, a těší mě, když občas zavolají doteď a kuchyňské postupy se mnou konzultují. A už vůbec nejlepší pocit mám, když si nějaký recept ode mě vyžádají. (nod) Bohužel občas musím sama lovit v paměti, jak velké bylo ono klasické přiměřeně a čeho se vlastně týkalo. (chuckle)
    Mladá žena se vaření dlouho vzpouzela a pak do něj zcela bezbolestně vklouzla. 🙂
    Přeju všem krásný den. (h)

  19. Nevím, kdy se můj tatínek naučil vařit, ale vařil od doby co jsme se přestěhovali do paneláku a on neměl příliš mnoho na práci. Vařil moc dobře a vařit jsem se učila asi nejvíc od něj. Ale já vařila ráda, narozdíl od Kačky, která sice tvrdí, že ji k ničemu nepustím, ale je to obráceně. Ona neměla potřebu vařit – tedy tu niternou. Já vařením i řeším nepříliš hezké věci, které nám život přináší. Tuhle jsem koukala na Ano šéfe a ze stavu restaurace jsem dostala takovou depku, že jsem ji nutně musela řešit vařením.
    Kuba má hotelovku, takže k vaření má i víceméně profesionální přístup, nicméně pokud má čas tak dokáže docela jedlé věci

    1. Inko, zcela OT- co mám teď udělat s kanama? Ze tří nakonec vykvetly dvě- jedna byla růžová a druhá oranžová. Listí mají pořád jako v létě…

      1. Matyldo, listy by měly být těmi mrazíky již přešlé, ostříhají se, hlízy se vyjmou, zkontrolují a nechají oschnout. Potom se skladují – já v hoblinách při teplotě nad bodem mrazu. Pokud přezimují do 10ti°C, lépe další rok kvetou, prý. Měla jsi štěstí že každá byla jiná, na jaře skontrolujeme a případně dodám, eventuelně kdo by měl zájem tak musím zrušit mečíky

        1. No, tady na jižní Moravě jaksi ještě nepřešly mrazem, vypadají pořád stejně…. Tak mám ještě počkat, až přejdou mrazem?

        2. Já mám zájem jak o kany tak o mečíky (aj jiřinky bych si vzala, kdyby někdo rozdával) – mečíky miluju úplně moc. Tak bych si na jaře s dovolením taky vzala (nod) (nod)

          1. Ygo, napiš mi mailovou adresu na inusanka@seznam.cz, já Tě dám do složky KANY a na jaře Ti pošlu co přezimovalo, od kámošky nějaké fialové jiřinky mám, tak je tam přidám.Kany dostaneš jak děvčata loni – buď budeš mít jednu nebo dvě barvy, velikost obří. Příští rok snad dostatečně namnožím ty žluté, takže se zase podělím.

          2. tak mám pocit, že se z naší milé YGy klube zahradnice. A předzahrádku máš? Jojó, jak se jedna přestěhoje už krtčí.

            1. Z nouze cnost, milá XIII., potřebuju osadit kolem plotů něco vyššího, aby k nám sousedi nehleděli. A navíc, zhlídla jsem se v kanách, které rostou za zdí farské zahrady – jsou víc jak dva metry vysoke (nod)

            2. Jé, Yga má zahradní panství! 🙂 Pitrýsku, jak je? Jsem moc ráda, že ses zase objevila (inlove)

              1. Ahoj Dede i Vy ostatní. (bow) Už odpoledne jsem psala doušku ke kuchařskému povídání, ale pak jsem nějak pochybně klepla do klábosničky nového láp-ťopu a všechno bylo pryč. Tak se nedozvíte, jak to bylo s tím pudinkem.
                Hlásím, že nejsem jediná z Moravských sester, se kterou cloumá náchlada. Je to svinstvo a už zkouším i „babské recepty“. Nevzdám to a vykurýruju se.

    2. Inka, pridávam sa do klubu k tým, čo majú varenie aj ako terapiu. Akurát v pondelok poobede na mňa tiež nejako všetko padalo a výsledkom bol jablkový koláč. Celý pekne od piky – rozbiť si a pomlieť orechy, očistiť a nastrúhať jabĺčka … aj so spratávaním riadu sa človek čosi-kamsi dve hodinky prebaví 🙂 Ale tá vôňa!

      1. Já jsem jako letitý potravinář kvalitář postižená svým povoláním, ale myslím že i normální smrtelník se oklepe při pomyšlení na to, že mu za drahý peníz předloží zamražené vařené špagety! Takže jsem se dala do ledvinek a protože naše domácnost překypuje zviřátky, nemusím se při jejich čištění žinýrovat. No a ještě ragů z muflona s červeným vínem, spadla ze mne debréze a Bimbo měl radost. Pro něj bych mohla být v debrézi klidně trvale, pokud bych proti ní bojovala vařením,je to chlap mlsná

        1. inusanko, toto vidím následovně – asi dám tvoji zde zveřejněnou adresu našemu mladému dráčeti, jistě by si s tebou rád popovídal na téma potraviny 🙂 nadšeně se vyučil kuchařem a jít s ním nakupovat to je tedy dílo :-)chce zásadně vařit stylem “ čerstvé a prvotřídní“ a někdy je to v obchodě dost hledání 🙂 add kany : přešly mrazem, takže učiním dle shora uvedeného – nekvetly, jen zdobily listem – chtěly jiné stanoviště, přesazovali jsme je a odměnily se za to mnoha barevnými listy a výškou dospělého chlapa. na příští rok si určitě zamlouvám mečíky, jestli máš nazbyt…díky!! 🙂 a díky tvým kanám přišla Sharčina Kačenka k přezdívce.. “ cibulka“

          1. Určitě klidně dej adresu, ráda, já sice konvenienci vyrábím a vím co v ní je a není, ale nakonec jsou kuchaři, kteří ji použijí a jsou kuchaři, kteří by ji nepoužili. Můj zeť je šéfkuchař a velice střídmě používá tyto výrobky. Je to na dlouhou debatu…….
            Je mi líto, že kany nekvetly, ony asi jsou dost citlivé na to sluníčko, nakonec divoce rostou v tropech

            1. díky, Ondra bude mít radost! nemusí tě to mrzet, my jsme na té zahrádce druhý rok a u některých rostlinek teprve vychytáváme příznivá stanoviště – jinak tam letos kromě kan a loňských hortenzií kvetla snad i košťata, takže bylo čím potěšit oko – a my jsme z kan měli radost už jen tím, jak se pěkně olistily 🙂 příští rok půjdou rovnou vedle nového plotu na sluníčko a to bych se na to podívala, aby nekvetly jako ty opodál v „jiřinkovém“ parku 😀 já jsem nadšenec, ale ne extra zkušený pěstitel čehokoliv – to moje mamka a přítel mají “ zelené ruce“ co mě ovšem těší ze všeho nejvíc, je 1) úlovky od Věrušky 14tikočkové a 2)zachráněné „akční“ kytičky z Obi a Baumarktu , co by jinak šly… ale u nás se zmátořily a kvetly o106 🙂

            2. Ehmmm (wasntme) – je-li mezi námi, ještě někdo, kdo neví, co je konvenience (jako že já to vůbec netušila, jsa nedotčena jak angličtinou tak gurmánstvím či gurmetstvím), tak hle, co jsem našla na netu:
              Konvenience
              Přejatý výraz konvenience zahrnuje velkou skupinu pohotových potravin, které jsou u výrobce zpracovány tak, že příprava pokrmů je z nich pohodlná a šetří čas.

  20. Jo, to je holt rozdíl mezi technikou a uměním. V technických oborech lze (snad) vše změřit a smícháním dvou částí vznikne definovaný výsledek. Kdežto vše, v čem je obsažena biologie nebo dokonce „duše“ (ať už si pod tím předsatvujeme cokoliv), dává výsledky nestandardní.
    Proto nejen mléka do těsta se musí dávat „přiměřeně“, ale i přiměřeně chválit nebo trestat. To je ta nevýhoda originálů – ať už v kuchyni nebo mezi živými tvory.
    Jinak MLP je samostatný. Pobyt na koleji a samostatný život na ubytovně člověka naučí. Starší dcera už musí hospodařit (i když doma její začátky byly také všelijaké. Mladší dcera bojuje už druhý rok svůj souboj s kuchyní, protože take away čína se přejí (a je dražší) a domů je daleko… Já vyučuji vaření pouze jsem -li o to výslovně požádána. Potomky do toho nehoním, ono to stejně nemá cenu. Ale nakonec jsou schopni se o sebe postarat.

  21. Mláďata hlady neumřou- základní jídla (špagety, palačinky, omelety, vajíčka na x způsobů, krupicová kaše) umí. To je tak, když mají matku, co pracuje i navečer a občas se doma nevyskytuje hotové jídlo, zato suroviny ano 🙂 Pomáhá pak literatura typu Vaříme za maminku 🙂

  22. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Oni nejen chlapečci, ale i holčičky se musí postavit k plotně někdy poprvé… A ty dotazy jsou zhruba stejné (chuckle) Ale je pravda, že já jsem s mlaďaskou vařila a pekla a smažila od jejího malinkata (dítě v kuchyni mi nepřekáží a nevadí) , takže její cesta k hospodyňce proběhla hladce.

    A mám radost, že nejen moje polovička, ale i oba synovci jsou v kuchyni suverénní a smrt hladem jim rozhodně nehrozí.

  23. Mladého muže doma nemám a ten můj čiperný důchodce by dokázal spálit i vodu. A nikdy neprojevil zájem k plotně se postavit. V nouzi by snad dokázal vajíčka na měkko či na tvrdo, ale stálo by ho to přemáhání. Výhodou jeho totalní neschopnosti v kuchyni je to, že všechno, co dostane na talíř vychvaluje. A to musí každou ženušku potěšit, že? Ale jinak si myslím, že je dobře, když se mladý muž alespoň trochu vyzná v kuchyňské magii. A pokud se mu v dospělosti vaření nestane koníčkem, myslím, že v manželství si bez protestů raději sedne k už hotovému jídlu, než aby si uvařil sám.

      1. Sharka, veľmi zaujímavy web, dík! Normálne som sa tam na skoro na polhoďku „zabudla“ 8-| a určite sa tam ešte vrátim, keď bude viac času!

    1. MARIČKO, MŮJ JIŘÍ SIC DŮCHODCE ZATÍM NENÍ, ALE JINAK MÁME TY SVÉ CHLAPY NEUMĚTELSTVÍM V KUCHYNI ZCELA TOTOŽNÉ.JEN TEN MŮJ NĚJAK NENÍ ZVYKLÝ CHVÁLIT. POZNÁM VŠAK BEZPEČNĚ, KDY MU OPRAVDU CHUTNÁ A KDY JÍDLO SNĚDL JEN Z HLADU NEBO PROTO, ŽE SE PŘEKONAL.ALE VAŘÍM STEJNĚ DENNĚ A TAKY JEN PRO NÁS DVA. NAUČILA JSEM SE NEDÁVNO OD NAŠÍ VĚRKY DOCELA PRIMA FINTU. MNĚ VŽDY ZBÝVALO MOC POLÍVKY, KTEROU MŮJ CHLAP SICE MILUJE, ALE BRUČÍ, KDYŽ STEJNOU MUSÍ JÍST TŘIKRÁT PO SOBĚ.NEDOKÁŽU JEJÍ MNOŽSTVÍ NIKDY ODHADNOUT, TAKŽE JSEM KOLIKRÁT NECHTĚNĚ ZKAŽENOÉ ČI ZKYSANOU POLÍVKU VYLÍVALA.DNES JÍ VAŘÍM VÍC, ALE OKAMŽITĚ, JAKMILE SE DOVAŘÍ, ODLÉVÁM PORCE DO ŠROUBOVACÍCH SKLÍNEK, KTERÉ IHNED ZAVÍČKUJU A OTOČÍM DNEM VZHŮRU. TAKTO VYDŽÍ POLÉVKA TZV. ZAVAŘENÁ I TÝDEN, ANIŽ BY MUSELY SKLÍNKY ZABÍRAT MÍSTO V LEDNICI. TOTÉŽ JSEM ZKUSILA SE SVÍČKOVOU I GULÁŠEM. U SVÍČKOVÉ JSEM VŠAK PŘEBYTKY MASA DALA ZVLÁŠŤ ZAMRAZIT.DO SKLÍNEK PŘIŠLA JEN PRÁZDNÁ OMÁČKA.U GULÁŠE TO TÉŽ FUNGUJE, ALE SKLÍNKY S NÍM SKLADUJU RADĚJI V LEDNICI.NEMÁM TOTIŽ TAK VELIKÝ MRAZÁK, ABYCH JÍDLO ZAMRAŽOVALA.KROM TOHO NÁM UŽ ZMRAŽENÉ JÍDLO TOLIK NECHUTNÁ.

  24. Pokud mladý muž po stočtyřicáté za sebou ohřívá pizzu, pak je pravděpodobně po smrti nejen ta pizza, ale i mladý muž (rofl) Promiň, Dede, ale to jsem si nemohla odpustit (wave)
    Zrovna na nadcházející svátky chystám výuku na téma „jelen na víně“. Už slyším ty řeči:“A fakt se tam naleje celá láhev vína? To bude ten jelen úplně vožralej. Karamel? To nestačí cukr? Aúúú, to strašně prská…jo proto jsem si měl vzít tu chňapku! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN