MLSOTNÍK: Brambory, miluju brambory

Je podzim a tak se teď všude prodávají brambory, zatím v dobré kvalitě, a toho je nutno využít. Proto honem posílám pár receptů

 

 

 

Bramborák s kysaným zelím

Připravte standardní těsto na bramborák (majoránku, česnek, vejce, trochu hl. mouky), přidejte strouhanku a jemně krájené syrové kysané zelí. Toť vše. Při smažení je lépe vytvářet malé placičky, díky tomu zelí se to trhá a hůř obrací, ovšem zase to méně zasákává tuku a je to příjemně kyselé a křupavé (takové chrumkavé).

 

Lepenice po našem

Brambory, kyselé zelí, máslo, mléko. Standardní způsobem připravte bramborovou kaši, spíše řídké než tuhé konzistence. Pak do ní vmíchejte jemně pokrájené syrové kyselé zelí. Toť vše. Podává se s klobásou nebo s cibulkou osmaženou na anglické slanině.

 

Rychlý salát – vše doma máte

Jablíčko + kyselou okurku + spařenou cibuli krájenou na kostičky připravte do mísy a pak k tomu nakrájejte horké, ve slupce vařené oloupané brambory. Ideální je protlačovátko na salát, taková ta mřížka. Sice to chce opatrnou práci s horkými brambory, ale báječně se vše spojí. Osolit, popř. opepřit a vydatně pokapat dobrým olejem. Směs jogurtu a majolky či tatarky nikdy nic nezkazila. Podává se teplé i studené.

 

Brambory v kuchyňské utěrce a mikrovlnce

Chce to stejně velké, spíše stejně malé brambory. Každou pečlivě umyjete a mokrou zabalíte do kousku papírové kuchyňské utěrky. Naskládáte na mikroškový talíř a zavlníte cca 8 – 11 min. Někde mikroška i nabízí program na brambory… Upozorňuji, že ta mokrota je důležitá, utěrka, v níž jsou brambory zabalené, musí být mokrá. Výsledkem jsou měkoučké a voňavé brambůrky, poživatelné i se slupkou. K tomu máslo, tvaroh… Chuť brambor zůstane, nevyvaří se do žádné vody, kterou byste museli vylít. Překvapilo mne, jak jsou takhle dělané brambory bramborovatě dobré.

 

Gratinované brambory

Uvaříte brambory do skoroměka, pořádně propláchnete studenou vodou, oloupete, pokrájíte. Do zapékací nádoby, kterou vymažete máslem, herou apod. naskládáte vrstvu pokrájených brambor, čím tenčí či menší kousky, tím lépe. Vrstvu brambor osolíte a posypete sýrem – buď strouhaná gouda, niva nebo i eidam, ale to jen v nouzi. A zase brambory – a zase sýr, končí to bramborami. Zalijete kelímkem smetany, v níž jste rozmíchali sůl a muškátový květ. Celé se to peče nejmíň půl hodiny cca 180 stupňů. Měla by to být příloha, třeba k minutce, ale u nás je celé jídlo. Navíc se to dá poskládat den předem a pak před pečením zalít. Lze proložit i plátky cukety.

 

 

 

Aktualizováno: 20.10.2011 — 20:54

125 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Malé brambory co se přeberou při vykopávání v zimě vařím celé ve šlupce, ani je nečistím. Pak vodu sleju a zamíchám s obilným šrotem. Dám slepicím. Vzniklé vajíčka připravuji na rozličný způsob 😀 😀 😀

      1. Brambory se šrotem dělal můj děda králíkům. Užírala jsem jak brambory, tak poté králíky 🙂

        1. Mí králíci to nežerou. Zkoušel jsem, ale nechtějí. Radši seno. Ale ještě radši jabka,řepu, mrkev. 😀 Já zase rád králíky 😀

          1. Máš zhejčkaný králíky 🙂 Děda měl zase zhejčkaný slepice, trávu jim stříhal nůžkama na kousky. A žraly králíky. To bylo moje první setkání s krvelačným světem slepic – králík visící na háčcích a pod ním hejno slepic vzrušeně ječí v očekávání střev.

            1. Dvoukilová slepice nesoucí obden šedesátigramové vajíčko se musí kompletně obměnit za 66 dnů.
              To se pak hodí úplně každý materiál 🙂

              1. No vidíš, to mě nikdy nenapadlo 🙂 Asi proto, že mi tenkrát bylo šest. Ale je to velmi zajímavá úvaha.

  2. Brambory v kuchyňské utěrce a mikrovlnce – a ty je před zabalením do papíru nepropichuješ????

    1. NE.
      NEPROPICHUJU.
      Vezmi malou bramboru, oper, namoč a zabal. Uvlň.
      Uvidíš…
      Když vezmeš velkou, bude uvnitř tvrdá a šlupka popraská.

  3. Také mám ráda brambory na všechny způsoby. Výborné jsou zapečené s pórkem, ale recept je tak notoricky známý…. tak jen pro připomenutí. Vymažu kastról máslem pokladu vrstvou syrových na kolečka nakrájených brambor, malinko osolím přidám asi dvě hrsti nakrájeného pórku, špetku nastrouhaného sýra (vrstvy drží lépe pohromadě) a opakuju, než dojdou suroviny. Nahoře by měly zůstat erteple, které zaliji smetanou, zakryji pokličkou a vše dám zapéct. Asi za půl hodinky posypu sýrem i vrchní vrstvu brambor a ještě na chvíli šoupnu do trouby, tentokrát už bez pokličky. Chlapům přihodím na talíř pečené kuře, mně chutnají i samotné.

    1. Ha, Kuskusko, Tys mne navnadila. Tak moje brambory. Povařené na „skoro“ pokrájím na plátky či kuskousky (jak to nůž žne, tak přendávám do kastrólu) a prokládám: cibulí, když je pórek – pórkem, žampiony – čerstvými či nakládanými, jedno jest, hráškem, rajčaty, paprikami a sýrem. Prostě od všeho malé kousky. Pokladu další vrstvou brambor, když jsme bohatí, zopakuji vrstvy, prosýpám libečkem NEBO bazalkou, kari, solí a pepřem.
      Prokapu malinko olejem.
      Po 15 minutách pečení „naostro,“ čili na záhul, zaleju mlékem s rozšlehanými vejci (od 4 kusů více, stále se držíme platební schopnosti, takže může být i smetana i 8 vajec) a vršek ještě jednou popepřím. Peču už jen tak 5 – 10 minut a pak nechám troubu „dojít.“
      Tenhle recepis je dobrej v tom, že když není v kuchyni moc na výběr, můžeme zůstat jen u cibule a paprik, nebo hrášku a žampionů, nebo rajčat a třebás… cukety, a vynde to nastejno. Mlsoni si přikrájejí šunkový nebo kuřecí salám, žáno, a chudší si tam nadrobí točeňák. 😀
      Poslední výhoda je v tom, že takovej kyblík jídla jíte tři dny a furt to chutná. Pozor na červenou cibuli, sice nevadí a chutná, ale zbarví celý pokrm do jemně fialkové až fialkovo modré. 😉

      1. Šmarjá, mám hlad. Poslední dobou se nemůžu dojíst pečené zeleniny s bramborama. Viděla jsem to myslím u kuchaře Babici a malinko si recept upravila.
        Na plech dám pečící papír zakápnu olivovým olejem a vyválím v něm na klínky pokrájené syrové brambory. Posolím, zasypu bazalkou, nebo tymiánem a šoupnu do trouby, bo trvají nejdéle. Po deseti minutách přihodím na klínky nakrájenou cibuli, mrkev, žampicle, kousek papriky, oloupané rajče bez zrníček, vypocenou cuketu a pár stroužků česneku, kterým uřežu vršky, ale jinak je nechám ve slupce. Nenafukujou se a jdou pak lehce vyslíct. Babica překrojí celou neloupanou palici česneku podélně a peče obě půlky v celku. Hotový je lahodný a sladký (ten česnek!), ale až tolik ho tam zase mít nemusím. Přidanou zeleninu také pokapu oliv. olejem, osolím obazalkuju a když mě moc honí mlsná, tak zároveň nahoře na pánvičce restuju přírodní řízek, kterej pak přihodím na plech, zahrnu zeleninou a nechám chvilku dojít. Musí to jít ráz naráz, aby cuketka nebyla rozblemcaná. Ještě nemám vychytanou mrkev. Někdy zůstává tvrdší asi ji budu dávat na plech v prvním sledu s bramborama.

        A někdy mám z toho břicho nafouklé jak naštvaná Shindulka, ale když je to tak dobrý. 😀
        A taky klikám jak šílený klikač na Cheesy.
        Tož tak, milá Lásková. Mažu slíznout schody, pak budu cosi klohnit.

  4. Mlsotník dle mého gusta Zdeno. Nemusím rýži ani těstoviny. Brambory naopak jakkoli.

    Letos jsem byla brambory i sbírat.Jen dva dny, víc jsem se neutrhla.Dobrá makačka.Hlásím letos na horách velký brambory .Víc bolelo vysejpání kýblů než shýbání.

  5. No a dneska bramboráky – ty vonííí!! Což mi připomnělo brambory pečené v horkém popelu z bramborové natě na poli. To čekání, než se upečou, bylo pro mě tehdy ke nevydržení 🙂

  6. Pro Dede: Vim, co jsou ty tasky s bramborovou naplni. Zde se to prodava pod jmenem knish, coz je v jidis. Prvne jsem to mela v New Yorku, ale ted uz se prodavaji zmrzle coby polotovar vyrabene firmou Tabachnik a dostanou se i u nas. Kdysi mi nekdo rikal, ze tohle jidlo prinesli zidovsti emigranti z vychodni Evropy v te velke vlne na prelomu 20. stoleti. Ono vubec v tech koser obchodech je spousta veci, ktere silne pripominaji stredo-a vychodoevropskou kuchyni, a ktere tady jinak nedostanes. Musi to fakt byt ono, testo je jak nudlove a napln je hustsi ochucena bramborova kase s cibulkou. Jednou jsem to mela i s nadivkou ze syra. A pece se to pak omastene v troube. No v podstate je to neco mezi pirohem a pelmenem. Zkus to vygooglit anglicky.

  7. Přátelé všem děkuji za dosavadní hlasování, máme cca 450 hlasů náskok na číslo 2! To je skvělé, hlavně díky vám všem. Sice do konce října je ještě času dost, aby se výsledek mohl nějak ovlivnit, ale já věřím, že to dobře dopadne. Moc děkujeme – Světluška (ne Matyldina) i já. Mám vás moc ráda!

    1. Milá Karolíno, byla jsem na těch stránkách ale nenašla odkaz k hlasování. Stačilo jenom stránky navštívit? Nějak jsem to nepochopila, zkrátka moje dlouhé vedení. (sweat) :O 😉

      1. Je tam v textu, v poslední třetině odkaz. Ale já mám jiný problém. Když jsem odkaz našla a vyplnila mailovou adresu, tak se hlasování tvar adresy nelíbil. Tak jsem ho vyplnila ještě 2x a houby. No, nevím. Ještě se pokusím. Ale já opravdu jinou adresu nemám 🙂

            1. já klikla na odkaz od RenatyE dnes dopolko a vzalo mi to moje dvě užívaný adresy i sem to poslala dál. Opsala jsem kod a pak odklikla u sebe v meilu, kam mi došly zprávy na ověření? V týdnu jsem klikla na odkaz co posílala Vave a myslela že to stačí…ha, no dnes napraveno
              Nic si z toho nedělej nejde mi to skrz.cz nereaguje na mě nevím kam kliknout buď nevidím nebo nevím

              1. Vpravo pod počtem bodů je modrý (nebo rudý) rámeček „Udělat dobrý skutek“ – tak tam se kliká.

                Todlencto Karolínino klikání mi ale nejde žádným způsobem doposavad.
                Ještě zkusím bráchovu adresu, ta je na jiném serveru.

          1. STAL se zázrak! Dospěla jsem k názoru, že to nebere adresy, které mají ve jméně před zavináčem tečky: vzalo mi to čtyři spřátelené adresy.
            Na závěr jsem dala svou běžnou, s tečkou, a vida – vzalo to i ji, jak ji to zatím osmkrát nechtělo. 🙂
            Tak je to asi o vyspání se systému nebo náladě providera, ale v každém případě to šlapalo a já nyní odcházím pracně pohledat pět hesel a pětkrát odkliknout mail. 😉

            1. No nakonec jsme malé sobotní hvězdy. Já uspěla u pejska a prý tam lze kliknout 100x a tím po 0,22 haléřích poslat 22Kč musí se sehnat něco přes 200tisíc to je cca 9tisíc mačkačů, docela záhul. A to je cca třetina už nacvakaná. Neuvěřitelný . Je na to ještě 25 dnů.

              1. Od včerejšího rána přibylo skoro 15. tisíc, když se KAŽDEJ každej den parkrát zastavíme a nepolevíme, je nakupení bodů na pejska do 25 dní hračka. 🙂

    2. Všem díky ještě jednou. Zatím nevím, jak se vyvíjí stav, protože nemůžu otevřít ve svém počítači nic, opět se nějak „kousl“. Ale doufám, že to dobře dopadne.

  8. Brambory muzu kdykoliv a temer jakkoliv. A lepenici jsem spachala asi pred 14 tydny a vylepsila jsem ji anglickou slaninou. Ovsem, zalezi na tom jaka brambora. Nejbeznejsi americka brambora je tzv. white potato (bile) a to je hnus. Brambora je prosta jakekoliv chuti, ma zamrelou barvu a po uvareni se rozsejpa. Takze jsem leta kupovala ty brambory s nacervenalou slupkou. jsou fakt lepsi. Pred takovejma 10 lety se zacaly objevovat brambory krasne zlute a pevne. V poslednich letech se objevuji v kseftech gurmanskych strasne zajimave brambory, prevazne z Peru a Bolivie. Maji ruzne tvary a barvy a mnohe jsou velmi stare horske odrudy. Tazkhle se prave taky daji sehnat prave rohlicky na salat. Ale co mne dorazilo, je brambora fialova – skrz naskrz Ona teda po uvaremi trochu vybledne, ale stejne to vypadalo divne vedle veproveho na cesneku.

    1. AHOJKY, HANI, ZDRAVÍM A JEN SE PTÁM, ZDA JE TVÉ POLOVIČCE UŽ LÉPE. JINAK PŘEDSTAV SI, ŽE JSEM CCA PŘED MĚSÍCEM TEBOU UVEDENÉ FIALOVÉ BRAMBORY ZAHLÍDLA V KAUFLANDU, KAM JINAK MOC NECHODÍM. ALE DÍKY TOBĚ UŽ VÍM, ŽE KUPOVAT JE NEBUDU. MILUJEME BRAMBORY, ALE MUSÍ NEJRADĚJI S NAČERVENALOU SLUPKOU. VŮBEC BRAMBORY MILUJEM DOMA VŠICHNI A SNÍME JICH DOCELA DOST. ALE DCEŘIN PARTNER NAŠE ČERVENÉ BRAMBŮRY ODMÍTÁ JÍST V JINÉ PODOBĚ NEŽLI V SALÁTU. NESOUHALSÍM S NÍM, BO JÁ Z NICH UKUCHTÍM ÚPLNĚ VŠECHNO. Z OBYČEJNÝCH ŽLUTÝCH S MI NEDAŘÍ SKRO NIC, BO SE VAŘÍ HODNĚ RYCHLE JÁ NEUMÍM U NICH DOBU VARU DODRŽET. MY JSME ZKRÁTKA DOMA UŽ CELÉ ROKY ZVYKLÍ NA TY ČERVENÉ.A JEZDÍME PRO NĚ TAKY K SOUKROMNÍKOVI. VYDRŽÍ( VLASTNĚ VYDRŽELY, PROTOŽE NETUŠÍM, CO S KLIMATICKÝMI PODMÍNKAMI NAŠEHO VÝTEČNÉHO SKLEPA PROVEDE ZATEPLENÍ DOMU) NÁM ZPRAVIDLA AŽ DO NOVÝCH BRAMBOR. ZDRAVÍM VŠECHNY A JDU CHRNĚT.

    2. AHOJ HANI, JEDNOU TU PRODÁVAL iNTERSPAR (NĚKOLIK LET ZPĚT) FIALOVÉ BRAMBORY A KVĚTÁK..LIDI KOUKALI,UŠKLEBOVALI SE A NEKUPOVALI,ANI KDYŽ TO PO TÝDNU ZLEVNILI NA POLOVINU,PAK NA TŘETINU..MYSLÍM, ŽE TO NAKONEC VYHODILI..PROTOŽE UŽ TO NIKDY NEMĚLI.

  9. ZDENI, DÍK ZA ČLÁNEKI O ERTEPLÍCH A TAKY VŠEM, KDO PŘISPĚLI NOVÝMI RECEPTY. TOHLE TÉMA UŽ TU BYLO, JEŠTĚ NA STARÉM ZVÍŘETNÍKUNA LIDOVKÁCH.JAK VIDNO, DISKUZE POD DNEŠNÍM ČLÁNKEM ZAS PŘINESLA DALŠÍ NOVÉ PODNĚTY. DÁT SEM ODKAZ UŽ ZAS NEUMÍM NEUMÍM, ALE KDO MÁ ZÁJEM, NAJDE HODNĚ RECEPTŮ, KTERÉ SE TU DNES NEOBJEVILY, BO BY SE OPAKOVALY, V ČLÁNKU BRAMBORY, KOBZOLE, ERTEPLE….. NA TOM STARÉM ZVÍŘETNÍKOVÉM MLSOTNÍKU.JEN BYCH TU ZOPAKOVALA RECEPT, KTERÝ JSEM UŽ KDYSI DÁVALA POD HESLEM KNEDLÍKY NEBO TAK NĚJAK A TAKY ČLÁNEK VYŠEL NA STARÉM ZVÍŘETNÍKU POD LIDOVKAMI. MÁM TAKY DOCELA RÁDA RYCHLE HOTOVÁ LÍDLA, TAKŽE JSM TEHDY PASALA O KNEDLÍCH SKROCHLUPATÝCH, ZE SYROVÝCH BRAMBOR. TY MAJÍ VÝHODU RYCHLÉ PŘÍPRAVY TĚSTA A HLAVNĚ NA NJICH JE DŮLEŽITÉ TO, ŽE TĚSTO NA TYTO KNEDLE LZE VYROBIT A NECHAT HO KLIDNĚ STÁT, BO TOHLE TĚSTO NEŘÍDNE JAKO U TOHO Z VAŘENÝCH VE SLUPCE.
    PODOTÝKÁM, ŽE JSEM PŮVODNÍ ZÁKLADNÍ RECEPT NA TYHLE CHLUPATÉ KNEDLE ZÍSKALA KDYSI ZE STARÉ DIABETICKÉ KUCHAŘKY,OSTANÍ UVÁDĚNÉ VARIACE JSOU VŠAK MÝM VÝMYSLEM. TEDY:PRO 1 NORMÁLNĚŽRAVOU OSOBU(DIABETIKA) POUŽIJEME 100 G SYROVÝCH, OLOUPANÝCH A JEMNĚ NASTROUHANÝCH BRAMBOR. VODU, KTERÉ STROUHANÉ BRAMBORY NESLÍVÁME, ANY NEVYMAČKÁVÁME, JELIKOŽ STROUHÁME ROVNOU DO MÍSY. K BRAMBORÁM LZE NADROBIT PŮLKU JEDNOHO STARŠÍHO ROHLÍKU NEBO HOUSKY. JÁ VŠAK MÍSTO HOUSKY DÁVÁM RADĚJI 20 g( cca 2 lžíce) strouhanky, S NÍŽ SE STROUHANÉ BRAMBORY LÉPE SPOJUJÍ. KDO JE ZVYKLÝ VÍC SOLIT, MŮŽE MÍRNĚ OSOLIT, ALE TO POTŘEBA NENÍ, BO V STROUHANCE (HOUSCE) UŽ SŮL JE. Z ÚPLNĚ STEJNÉHO DŮVODU JAKO U SOLI SE DO TĚCHHLE KNEDLÍ VŮBEC NEPŘIDÁVÁ VEJCE.TO UŽ V PEČIVU PŘECE JE.POSTUP:BRAMBORY SE STROUHANKOU SE RUKOU PROHNĚTOU A POTÉ SE NECHÁ VŠE CCA 110 MINUT ODPOČINOUT. MEZITÍM SI UVAŘÍME VODU, KTEROU MÍRNĚ OSOLÍME. JAKMILE VODA ZAČÍNÁ VŘÍT, NAMOČÍME SI RUCE A UDĚLÁME Z HMOTY MENŠÍ KNEDLÍKY( ASI JAKO MÍČEK NA PINGPONG.SYROVÉ KNEDLE VŠECHNY NAJEDNOU VHODÍME DO HRNCE S VROUCÍ VODOU, PO MALIČKÉ CHVÍLI ZAMÍCHÁME A ODDĚLÍME KNEDLE ODE DNA HRNCE. VAŘÍME CCA 6-8 MINUT NA MÍRNÉM OHNI, PROTOŽE VODA Z KNEDLÍ RÁDA UTÍKÁ A ZAS… SPORÁK. KNEDLE JÍME JAKO PŘÍLOHU K MASU NEBO JEN POSYPEME OSMAŽENOU CIBULKOU A DODÁME ŠPENÁT ČI ZELÍČKO.
    DRUHOU VARIANTU VAŘÍM DOST ČASTO, PROTOŽE MÁME RÁDI KNEDLE PLNĚNÉ A Z BRAMBOR VE SLUPCE VAŘENÝCH TĚSTO VŽDY RYCHLE ŘÍDLO, COŽ BYLA OTRAVA A MUSELO SE MOC POSPÍCHAT.. TAKŽE SI V KLIDU PŘIPRAVÍM NÁPLŇ DO KNEDLÍ (NASEKÁM ŠKVARKY, NĚJAKOU UZENINU NEB UZENÉ MASO NADROBNO. PAK VEZMU DO MOKRÉ DLANĚ KUS BRAMBOROVÉ HMOTY, NA DLANI HO ROZPLÁCNU, DOPROSTŘEDKA DÁM NÁPLŇ A KNEDLÍK ZABALÍM. KDYŽ JE HMOTY MÁLO A NÁPLŇ ČOUHÁ VEN, JEN PŘIPLÁCNU JEN DALŠÍ KOUSEK HMOTY A ZAKULATÍM.TYHLE PLNĚNÉ KNEDLE DĚLÁM TROCHU VĚTŠÍ (JEJICH PRŮMĚR JE O TROCHU MENŠÍ NEŽLI TENISÁK ), TAKŽE BRAMBOR. HMOTY PŘIPRAVÍM VŽDY VÍCE.TYHLE KENEDLE SE VŠAK MUSEJÍ DOBŘE PROVAŘIT, TAKŽE VAR TRVÁ CCA 20 MINUT. jASNĚ, ŽE PODÁVÁM SE ZELÍM, DUŠENÝM ŠPENÁTEM NEBO ZE ZELENINOVÝMI SALÁTY.

    1. JEŽKOVY ZRAKY,NEODPOČÍVÁ TO 110, ALE JEN 10 MINUT!! A JAK SE TAM DOSTAL TEN DIVNÝ SMAJLÍK NETUŠÍM TAKY VŮBEC. UŽIJTE SIPĚKNÝ VÍKEND, ROSNIČKY HLÁSEJ SLUNÍČKO, SNAD BUDE PĚKNĚ, PROTOŽE MUSÍM JEŠTĚ DOKONČIT ZAZIMOVÁNÍ ZAHRÁDKY. JEŠTĚ KRATIČKÉ HLÁŠENÍ:BYT POMALIČKU VYSYCHÁ, AVŠAK VĚTRAT ZATÍM NEMOHU, BO OKNA JSOU STÁLE JEŠTĚ ZALEPENÁ IGELITEM. PRÝ BY SE MĚLA PENETRACE DOKONČIT V NEDĚLI, TAKŽE SNAD JEŠTĚ DO ZAČÁTKU DEŠTĚ STIHNU SUŠIT PRŮVANEM.HURÁ, STŘECHA TAŠKOVÁ UŽ JE HOTOVÁ.

  10. Díky, Zdeno, tohle je Mlsotník pro mne! Však jsem o bramborách kdysi v dávnověku (ještě na Lidovkách) psala 🙂
    Vařený brambory, bramborový placky, bramborák, bramborovej (buřt)guláš, zapečený brambory, bramborový těsta (na bábovku třeba)…
    Naopak vůbec nemusím hranolky, krokety a vůbec tyhle smažený bramborový přílohy…

  11. Já už vyslovím jen jedno slovo, které tu tuším zatím vůbec nepadlo – k těm užitečným a milovaným bramborám. A to slovo je ŠKUBÁNKY! Miluju, s mákem na sladko i opečené s něčím masitým. Naši dávali nahoru na horkou škubánkovou placku cosi jako hamburger a na to kopeček tatarky. Ano, obsahovalo to asi tak 2/3 světových zásob kalorií, jak už tu přede mnou kdosi psal, ale užrat (pardon) jsem se mohl…

    Mějte se, uzdravujte se, bavte se a nezlobte. Já se zase někdy vynořím.

    1. Skoro si rikam, ze bych si je dal s makem na slano.
      My jsme je jako prilohu nepouzivali, ke skubankum staci kysela okurka.

    2. Miluju škubánky! S tvarohem na slano (clap)
      A nebo opečený – něco jako bramborový placky ze škubánkovýho těsta (y)

    3. TERRO, ŠLUBÁNKY UŽ TU JEDNOU BYLY, ALE BYLO TO JEŠTĚ NA LIDOVKÁCH.TAM JSEMUVÁDĚLA KDYSI ČLÁNEK O ERTEPLÍCH APOD A JE TAM I PŘESNÝ PŘEDPIS NA TY ŠKUBÁNKY I JINÉ DOBRŮTKY.JAK SE VŠAK DĚLÁ ODKAZ , TO JSEM OPĚT ZAPOMNĚLA.

  12. Brambory mám ráda v jakékoli podobě a v kuchyni jich mám velkou spotřebu. Hranolky mám moc ráda, doma je ale nedělám. Jenže my si dost často přineseme něco z „fast food“ (tedy i hranolky), takže se o tuhle dobrotu nešidím.

    K našim oblíbeným bramborovým jídlům ještě patří prokládané brambory se sýrem. Správně by měly být brambory syrové, ale já je raději nejprve předvařím (skoro do měka), jinak to v troubě trvá zbytečně dlouho.

    Oloupané brambory nakrájím na kolečka, stejně tak neloupanou cuketu a rajčata. Pak do vymazaného pekáčku střídavě polo-stavím „řádky“ (tedy kolečka neleží, ani zcela nestojí) z brambor, cukety a rajčat (takže ze všeho koukají ven vršky). Osolím, opepřím (někdy přidám provensálské koření nebo papriku). Pak to celé zasypu strouhaným sýrem a dám zapéci. Na talíři to vypadá hezky barevně a je to moc dobré. Žádným vajíčkem či smetanou nezalévám, rajčata i cuketa pusti dostatek šťávy, takže to rozhodně není suché. Chce to ale hezky vyzrálá rajčata, ale i jen brambory, cuketa a sýr není špatná kombinace.

    Karolino, už včera jsem odhlasovala, škoda, že je to možné pouze jednou, ale poslala jsem to na několik stran dál.

    Držím palce Rpuťi a všem ostatním potřebným.

  13. Tak jsem zas tu (wave) . Nejdřív jsme byli trochu mimo prostorově, pak někteří i myšlenkově, pak jsme byli mimo net (dovolili jsme si změnit dodavatele a kyslíci nás odstřihli o měsíc dřív (devil) , než měli) , pak jsme z toho byli chvíli i v Mimoni. Tímto se omlouvám všem, kteří něco chtěli (např. LenkaS)
    Občas jsem něco přečetla, průběžně myslím na marody a držím palce.

  14. brambory jsou prima, i moje dcera říká, že když jsou doma brambory, vždy je co jíst (nod)
    mám je ráda snad na všechny způsoby, zrovna včera jsem si koupila (v akci, chicht) Nivu, tak ještě koupím brokolici a zapeču si – mňam! (h)

    1. Jéjda, tos mě předběhla 🙂 , říkala jsem si, že bych mohla něco podobného spáchat, na Veram myslím téměř neustále a moc ji držím palce. Obrázek je úžasný, moc by se jí líbil…

  15. Brambory jsou základ. Přiznám sice, že ty obyčejné vařené nemusím, ale jinak cokoliv. Brkaši vyžadují děti zásadně ode mne, MLP prý to tak neumí. Zato sqěle umí chlupaté knedle – Syrový brambor nastrouhaný na tenké nudličky, přidá se mouka, vejce, voda, udělá se těsto, pak se lžící vykrajují kousky a vaří v horké vodě – první je zkušební – když se rozvaří, přidá se mouka, když je tvrdý, voda. Po uvaření (pozor, míchat, připéká se) je vhodné podávet s vepřovou a zelím nebo jen tak s osmaženou cibulkou a uzeným (anglickou…)
    No a placky, další klasika – jen se s MLP nemůžeme shodnout – já rád strouhané nahrubo a placky pěkně vysoké, ona raději strouhané na jemno a tloušťku palačinek. Vyhrává ten, kdo se postaví dřív k robotu. (rofl)

  16. Ja som tak žravá,že som zabudla napísať,že ma potešil Pú-snáď to zlé má za sebou,Hankin Chet-pozor teraz dieta-to malé mimi a má krasne meno.Karolínke som klikla na všetky svoje mailové adresy,držím palce všetkým potrebným/to stále,je mi to aj blbé písať/ a pozdravujem slniečkovú Veram.Ak som na niekoho zabudla,tak priebežne na to prídem,ale už to nebudem písať.

    1. Děkuji za postižené děti a Světlušku z Českých Budějovic, která se o ně tak vzorně stará. (h)

      1. Je možné hodit kontakt na Hady? Ono totiž, včera jsem hlas poslala ze svého domácího počítače, ale mohu zopáknout z pracovního – hodí se jistě každý hlas. Jenže do své domácí adresy se odtud nedostanu, pouze do nových mailů.

      2. Druhý projekt v pořadí (cyklisti) má zřejmě taky nějaké promo, zkuste hlasování ještě rošířit po svých kontaktech.

        1. Myslím, že hlasování pro Rastu vloni tu někdo nakonec přes zdejší dorost rozšířil na facebook. Jinak bychom bývali tu konkurenci asi nezválcovali. CHtělo by to nějaké přátele na facebooku. To by bylo, aby tak sympatická mladá dáma nevyhrála.

  17. Pekný deň-nebola som s Vami 2 dni a dnes takáto nádhera! Krumple!Milujem na akýkoľvek spôsob-dám im prednosť pred mäsom.Pridám dva naše domáce recepty.
    l.Lokše.určite ich poznáte,ale urobiť dobré lokše je umenie.Podľa našej mamy je základ v tom,že múky/u nás hladkej/ môže byť maximálne tretina/!!/ množstva zemiakov.Potom sú primerane mäkké,vláčne a potreté kačacou masťou nemajú chybu.Takže v šupke uvarené zemiaky prepasírujeme cez krumplimagar-to je skomolený maďarský výraz pre ten prístroj pasírovací,pridá sa hladka múka,dobre sa osoli.Vypracuje sa cesto ,urobí sa valec,ktorý sa pokraja na asi 1,5 cm kusky.Tie sa na tenko vyvaľkajú a pečú sa na panvici.V detstve u babičky sa piekli priamo na platni na šporhelte.Omastia sa kačacou masťou,pridá sa k nim pečená kačička a nebo v puse.
    Hnusné je,že od praženej múky smrdi celý byt.
    2.Zemiakove kroketky.Toto isté cesto,len pridáme doňho vajíčko,osmaženú cibulku,biele korenie.Tie kúsky z valca sa obalia v trojobale a vysmažia.Jeme to ako samostatné jedlo s roznymi šalátmi,alebo ako prílohu k omáčkam,alebo mäsu.Skúste.Skvelé.

      1. Pepř:bílý,černý,červený,zelený.Biely je jemnejší,užívam ho najčastejšie,všade tam,kde sa má dať čierne korenie-teda černý pepř.

    1. Nezapomenutelné lokše k úžasné husí pečínce! A já tu slintám a kručí mi v břiše, jdu si dát zbylou kuřecí polévku od neděle! (think)

    2. Jasné, lokše!!! A presne ako píšeš, múky čo najmenej. A omastené lokše nasladko s mletým makom, to je ešte len kalorická bomba (ale je to strašne dobré) !

      1. Jojo – lokše. U nás se jim říká přesňáky, mastí se pírkem sádlem, skládají se na sebe a pak se pojídají jako příloha k fazulové polívce, nebo se potřou trnkami (povidly) – tak to mám moc ráda. Lokše se říká v Lanžhotě (no však jenom Morava ho dělí od Slovenska) a tam se jedí s mákem.

  18. Brambory jsou príma – ať žije Kolumbus. 🙂
    Dobrotka je taky na plechu upéct nakrájené půlky malých nebo čtvrtky velkým umytých syrových brambor ve slupce, jen lehce pokmínovaných. S máslem, solí a mlékem to nemá chybu. (y)
    Teď jsem jedla v restauraci smetanové brambory. Evidentně byly zapečené v mističce, byla to taková do zlatova upečená bábovička – a nesmírně dobrá. Netuší někdo, jak se to dělá?

    Zdeno (inlove) , dík za skvělý mlsotník! (y)

    1. Tak já si zase po dlouhé době trochu „zavařím“ – mohlo by to být třeba tohle:
      oloupané syrové brambory nakrájíme na tenčí plátky (síla plátků závisí na trpělivosti kuchaře, čím tenčí, tím lepší) a lehce se prosolí. Je dobré nechat z nich vykapat tekutinu, mezitím se na sádle osmahne jemně nakrájená cibulka a přidá se k ní poctivá zakysaná smetana a malinko muškátového oříšku. Někdo přidává trochu škrobu, nebo hladké mouky,a pak se to celé musí provařit – doma to neděláme, takže stačí promíchat napřed s osmahnutou cibulkou a pak s bramborami. Naplní se zapékací miska (mno, spíš mísa…), pokud to má být hlavní chod, sluší tomu navrch trochu sýra. Peče se napřed asi při 200 stupních, pak se lehce zmírní a pokračuje se v pečení asi ještě půl hodiny – podle toho, jak je vysoká vrstva brambor.

      Možná to, Vave, není úplně přesně to, co jsi jednla, ale dobré je to taky.

      1. Ááááách! 😛 (olizovací smajlík) To by mohlo být ono, mňam, voní to až sem! (nod) Děkuju Ti, Terro. (inlove) (f)
        (chicht, překlepla jsem se a napsala: Děkuji, Terrno. To by asi chtělo vyžádat dobrozdání od Terry-san, zda je to tak správně. 🙂 (wave) )

        1. Rádo se stalo, Vave – ale terry-san bych se radši neptal 🙂
          Kdo se moc ptá, moc se doví…

    2. Milá Vave – zkus do másla přidat rozmačkaný česnek, to je teprve dobrota – ale musí to jíst celá rodina a návštěvu si, pro jistotu, ten den neplánujte (chuckle)

  19. Zbrambor mám nejradši bramboráky a placky, hranolky se u nás moc nejí, zato bramborové knedlíky plněné můžu vařit furt. Asi si tenhle týden dáme….

  20. Brambory mám taky moc ráda a nejen jako přílohu, ale jako hlavní jídlo na různé způsoby. Miluju je plněné čímkoliv a zapečené, smetanové – vařené v mléce a pak s trochou zakysané smetany a másla navrch, smažené jakkoliv upravené, pečené s čímkoliv, kaši v různých podobách, placky, bramboráky………. všechno z brambor mi chutná. Někdy není k zahození ani ta destilovaná varianta.

  21. Krásne piatkové ráno všetkým! Zemiaky milujem na všetky spôsoby, tak sa pridávam. A je super zimno, len pes je tomu rád so svojím kožuchom dedek môj 9 ročný. (dog)

  22. Brambory milujeme a také už jsou tři pytle uklizené u tchána ve sklepě. Jsou z ověřeného zdroje a ještě v květnu jsou krásně nesvraskalé.
    V bramborákovém těstě zabalený kuřecí řízeček také není k zahození

    1. Tohle někdy dělám, mňam. Snad ještě lepší je to studené, ale to se musím zamknout v kuchyni, protože jinak mi to všechno snědí ještě pěkně zatepla. 🙂

      1. tohle taky miluju!!!!!! holt jsem šelma kočičí masová 😀 … a jednou mi zbyly a nějakým omylem převeikým zůstaly na line – jasně že je kočky v noci sežraly, i stím bramborákem! :O :O :O

  23. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    A ještě bramborové placky a bramborové knedlíky a bramborové plátky v troubě pečené a bramborové šišky a francouzské brambory… ňám ňáááám. Ano – i u nás už ve sklepě trůní dvě bedny kvalitních českých brambor od osvědčeného dodavatele. Protože brambory můžeme ve všech tvarech 😛

    Ráno mrazivé, tlapky zebou

    1. Áno, áno, presne tak, toto všetko môže byť aj u nás v množstve väčšom než malom. Ale moja najväčšia slabosť sú hranolky. Sladkosti si dokážem odpustiť, ale keď mi strčíte pod nos hranolky, som stratená! (wasntme)
      A máte niekto rád tzv. granatír? Správne snáď grenadiersky pochod, alebo ako by sa to malo volať. Uvaria sa extra cestovinové fliačky a extra zemiaky v šupke, uvarené zemiaky sa pokrájajú na kocky (alebo pretlačia cez tú mriežku) a hodia sa na spenenú cibuľku na oleji alebo masti s červenou paprikou a štipkou čierneho korenia. Potom sa to zmieša s tými cestovinami. Výsledný produkt má tak 2/3 svetových zásob kalórií. Z mne neznámeho dôvodu to v mojom okolí nikto nemá rád – a ja to milujem (blush)

      1. Tak tohle a jiné slovenské bramborové speciality jsem jídávala u tchánů na Slovensku 🙂 Chutnalo mi všechno, ale zrovna tohle si doma nedělám (chuckle) Jinak si pamatuju, jak mě překvapily taštičky (normálně z těsta) plněné bramborovou nádivkou (tuším šťouchané brambory opečené na cibulce s červenou paprikou) Moc si to nepamatuju, už je to dávno, co jsem to jedla, ale bylo to strašně dobré 😛 (ten je olizovací!)

      2. Km si moj človek 🙂 . Hranolky mi „zachránili život“ keď som ležala v porodnici na rizikáči. V nemocnici príšerne varili a tak mi sestra každý deň ked išla zo školy doniesla hranolky z „Gurmána“ (vtedy to ešte nebol mekáč). A asi majú matkine zvyky nejaký vplyv na plod, lebo aj Sarin je tiež hranolková :-). A grenadýr? Ten možem v akejkolvek dennej či nočnej hodine…

  24. OT: Hlasani: Chetove nejmladsi sestre se narodila holcicka Ruby Lee. Radost prevelika, jeho dalsi dve sestry maji kazda po dvou klucich. Kluci jsou fajn, ale kupovat saticky pro holcicku je moje parketa. (inlove) Timto se nas interkontinentalni pocet synovcu a neteri zvysil na 10. Od 34 let do jednoho dne veku.

          1. O nervy je to s holkou i s klukem, jen pokaŽDÉ jinak :-), člověk si nevybere.
            Mamince blahopřeji a holčičce hodně štěstí do života (h)

    1. Hanko, moc blahopřeju! To je krásná zpráva (inlove) Ať se holčičce i její mamince daří co nejlíp, a štěstí pro celou rodinu přeju (h)
      Pokud jde o holky, tak nemám přímé zkušenosti, ale domnívám se, že jako teta s ní vyjdeš vždycky – v té pubertě si to nejvíc odnese matka 😀

    2. To je krásná zpráva, Hani. (inlove) Blahopřeju Ti k nové neteřice a malé Ruby i její mamince přeju hodně zdraví. A Chetovi coby strejčkovi taky. 🙂 (h)

    3. HankoW., mimin není nikdy dost 🙂 takže celá smečka posílá gratulaci k čerstvé neteři, přání všeho dobrého malé Ruby Lee i rodičům a naše černá kočka Ruby se hlásí za virtuální kmotřičku…
      A propos – Chet se už cítí líp?

      1. sam se přilepím, protože terra jako by to psal za mě – gratulace převeliká, zdravíčko a štěstíčko pro malou Ruby Lee i její maminku (h) (h) (h) (h) … hihi, kmotřička Rubyška (inlove)
        a na Cheta pořád myslím (y)

      1. Hani, báječná zpráva. Všechno nejlepší malé neteřince, její mamince (sun) A tobě a Chetovi hodně zdraví, ať můžete řádně plnit strýcotetičkovské povinnosti 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN