MLSOTNÍK: Rychlá večeře? Vezmi vejce….

Jako zaměstnaná matka s atypickou pracovní dobou pořád hledám tipy na rychlé večeře. Buď je musím bleskově stihnout já, nebo je musí zvládnout děti. Onehdy vědci prohlásili, že vejce nejsou až tak škodlivá, jak se posledních pár let tvrdilo, tudíž není třeba konzumovat jedno vejce týdně, aby zdraví bylo zachováno, a tak je míváme k večeři častěji, i když každý den taky ne 🙂

 

Tady na vesnici kupuju vejce v místní drůbežárně, proto mi nedělá starosti kvalita – do stavební buňky před drůbežárnou, kde se prodávají, je prodávající paní vozí na dvoukoláku přímo z provozu. Děti vajíčka milují a oba už z nich něco umí vyrobit.

Pominu vejce vařená – ta zvládne vyrobit snad i houpací kůň 🙂 Pak nám zbývají volská oka – tak ta se dají jíst skoro ke všemu. Jako dítě jsem milovala vařené brambory promíchané s osmaženou cibulkou a k tomu volská oka, nebo volské oko se špenátem.

My ke špenátu můžeme knedlíky houskové, bramborové i vařené brambory, jen se do toho špenátu musí dát dost česneku, aby nám chutnal (Pů nečte!) Ke špenátu taky děláváme omelety se šunkou – momentálně na žebříčku příloh ke špenátu vedou.

Rychlé jídlo po přiběhnutí ze školy, kde jsem se v jídelně moc nenajedla, protože celý gympl obědval o přestávkách, tudíž polévka se stihnout nedala, byl opečený kus buřta a k tomu volské oko. Určitě to zdravé nebylo, ale to nejsou ani hranolky s hamburgrem dnešních dětí, že 🙂

Knedlík s vejci – nakrájený knedlík opeču na pánvi, zaliju vejcem a nechám ztuhnout. Velmi oblíbená krmě mých dětí, nejlépe obloženo rajčaty nebo nakrájenou červenou paprikou.

Pokud zbudou vařené těstoviny, Kubova oblíbená variace vyžaduje osmažit cibulku, na to hodit prohřát těstoviny, zalít vejcem a servírovat. Mlsnější k tomu dají na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, aby to líp vonělo.

Ale pokud jde o to, co s vejci, je mým favoritem neuspěchaná sobotní nebo nedělní snídaně, kdy si uděláme anglickou slaninu s vejci, pár toastů s máslem a marmeládou a zapíjím pomerančovým džusem – naprosto chápu, proč jsou s tím Angličané vyhlášení. Ale chce to dostatek času na snídani, ne ranní sprint s pokukováním na hodinky, jestli už nejede vlak.

Vzhledem k tomu, že zase začal školní rok a nápady potřebuji jako sůl, co děláte jako rychlou večeři vy?

 

 

Aktualizováno: 2.9.2011 — 15:48

210 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Lidi, tady je boží dopuštění. Už skoro d hodinku si bouřky podávají kliku od nebe, blesky křižují oblohu a hrom práská stále. Hokin je vyděšený moc a moc. Vypínám pc a jdu uklidńovat našeho černého staříčka. I když to nedělám ráda, skončí dnes patrně pod mou peřinou a se mnou v posteli. Vypadá to na dosti dlouho. Zrovna v pátek odkryli střechu na protějším paneláku a o víkendu neopracovali. Chudáci nájemníci, co pod stzřechou bydlí.Lije tak, že déšť chlístá do opken a je slyšet bušení do střechy. Z našeho paneláku taky sundali okapy a vyvedli ven miímo stěnu jen jedinou rouru. Jak vydrží bez poskvrny a namočení naše nové zateplení stěn, to netuším.Slavné to však nebude. Zítra mají pokračovat, pokud nebude lít. zatím to moc na vyjasnění bez deště nevypadá. Uvidíme, ale moc bnedoufáme. Dobrou noc všem přeju.

  2. Děkuji za všechny příspěvky a recepty na rychlé večeře. budou se hodit Ráno jsme taky měli anglickou snídani- to se vážně dá provozovat jen o víkendu. Přeji všem hezký večer 🙂

    1. Matyldo, omlouvám se, že jsem se moc diskusně nezapojila, hlavně ne s žádným receptem. Jsem po návratu z bývalé části země, kde zítra znamená již včera, pořád jakási ušlá, v práci doháním resty a teď o víkendu jsem více méně jen spala. Tak snad příště, receptů na rychlé večeře mám mraky, ono to ani jinak nejde, když se člověk vrátí domů po šesté a je třeba co nejdřív nakrmit rodinu.

      1. Aido, co kdybys nám něco o tom „výletu“ napsala 🙂 Nabízím ppřípadnou spolupráci.

        1. Až jsem se z toho zakoktala (rofl) V prpběhu psaní postu jsem vysvětlovala, co jsou to otruby a že obsahují velký podíl vlákniny a ne, na chuť opravdu dobré nejsou 🙂

          1. Renato, to byl tak silný zážitek, že si o tom opravdu psát netroufám. Ale „zůstane to v našich srdcích“, minimálně mlaďasové (ti moji junioři pod 18, se kterýma jsem tam byla) z toho byli hodně překvapení. A teď už dobrou, pračka, na kterou jsem čekala, doprala, takže jdu zalehnout.

  3. ;;) ROZVERNÍČEK. ;;)

    .(*) Mladý učenec, z jednoho rabínského semináře, byl tak vzdělaný, že se lidé sjížděli z celého Polska a obdivovali jeho vědomosti. Jednoho dne se návštěvník zeptal vedoucího celého semináře: „Rabi, co si o tom mladíkovi myslíte? Nechápu, jak toho může tolik vědět.“ A rabín opáčil: „Mě trápí něco úplně jiného. Ten mladík tak mnoho čte, že mi není jasné, kdy si najde čas tomu porozumět.“ *)

    ~o) Vinšuju všem přítomným klidný nedělní večer, hezké sny a pěkně se vyspinkejte. ~o)

      1. Jizera je krásná řeka. Mně bylo pocitově divně na té louce. Na české Malé jizerské louce osada zůstala stát (jasně, obyvatele většinou odsunuli, ale vesnice stále stojí… a žije) . Osada na Velké jizerské louce byla po válce Poláky srovnána se zemí. Zůstala jen budova školy -jako posádka pohraničníků (dnes hospoda) Ty zbytky mrtvých domů jsou hrozně smutné…
        K rašeliništím se člověk nedostane ani na dohled. Bohužel. Ty mrtvé stromy v dálce na některých fotkách není následek kyselých dešťů ani invaze kůrovce – právě tam jsou bažinky. Dospělý smrk se neuživý a umírá – proto ten chmurný dojem z blat…

        1. To jsem rada, ze jsi se zminila o te Velke Jizere. Kdyz jsem koukala na fotky a cetla „rujny“, tak jsem si nebyla jista, kde to bylo. Zamerila jsem se na shluky ovocnych stromu. Podle tech jabloni a jinych stromu mne muj otec naucil poznat, kde byvaly baraky v Nove Vsi u Rymarova (mimochodem jedna z nejvyse postavenych vesnic v Jesenikach). Taky jsem z toho mela vzdycky divnej pocit. Dnes uz to tam vypada skoro bukolicky, ale ja jeste pamatuju ty smutne domy a zbytky zakladu obklopene jablonema a svestkama, uz taky zplanelyma.

          1. Těchhle míst je bohužel moc…v Krušných horách třeba, na Šumavě… působí tísnivě i po těch desetiletích.

    1. Právě jsme dorazili 🙂 . Expedice Jizera byla skvělá, zakončení u táboráku neméně (taky vám tak děsně nasmrádly šaty kouřem? 😀 ).
      Páník má parádní fotky (y)

        1. Jasněže ohníček voní. To jen ty listy na těch ořezanejch větvích byly takový aromatičtější (rofl)
          Jsem moc ráda, že Beta je v pořádku a spokojená.

  4. Právě jsem přihlásila Terrynka na soutěž: skoky do vody. Skáče se z mola, myslím, že mu to půjde, protože nemůže do vody jinak než, že skočí tak myslím, že se v tomto najde. Je to u Brna, 25.9. škoda na trénink den před tím nemůžeme, protože jedeme agilitit ale natrénujem v Otrokovicích na Štěrku, tam je starý flos(molo) tak to bude skoro stejné.
    Tak se těším, konečně sport pro Terrynka (y)

    1. Terrynkovi budeme držet palce (y) . A pozdravuj v Herolticích, strávili jsme tam jeden prima víkend loni na podzim zábavným výcvikem.
      Aporty jsme trochu zkoušeli, ale nepochválila bys nás, žádný viditelný úspěch se zatím nekonal. Denis se drží názoru, že hračka je jeho a nebude ji nikomu odevzdávat. 🙁

      1. určitě pak dodám info jak to dopadlo. Já a nechválit??? nene kdepak já jenom chválím (y) bude to na dlouhé lokte, protože Denny má zažité něco co je špatně – z hlediska aportu pro zkoušku. Bojuj, ono to se časem poddá. Držím (y)

        no Terry se v sobotu ráno tvářit na stopu stylem: stopa?? a dělat mám co??? a ta zkouška se plíží…..jsem šla lehce do vývrtky…..tak bude chlapec papat na stopě a když nedojde nežere 😉

  5. Rychlá večeře – tento recept uveřejněný kdysi v Ona Dnes (všímáš si , Dede ? 😉 ) jsem už jednou dávala k dobru a byla jsem celkem oprávněně napomenuta, že by měl přijít na pořad dne v sezóně rajčat. Takže pokud se někdo v rajských topí, jsou tu Zapečené brambory s rajčaty a sýrem :
    Pekáček vymažeme tukem, poklademe tenkými plátky oloupaných brambor, tyto posolíme a popepříme, na ně přijdou tenká kolečka rajčat. Ty posypeme kostičkami uzeniny a usekanými bylinkami, nejlépe čerstvými – hodí se tymián, bazalka, oregano a hustě posypeme strouhaným sýrem (nešetřit!!). Zopakujeme ještě jednou od brambor po strouhaný sýr. Přikrejeme a dáme péct do vyhřáté trouby. Není třeby podlévat, rajčata pustí dost šťávy. Před koncem pečení poklici sundáme.
    Je to jídlo celkem rychlé na přípravu, pak se sice čeká na zapečení – než jsou brambory měkké, trvá to asi 40 min., ale to čekání se fakt vyplatí! 😛

    1. No vidis, ja tak spontanne delam neco velmi podobneho. Protoze jsem zamilovana do rajcat a brambor. (wave)

      1. Onehdy jsem sem psala něco podobného, inspirovaná z jednoho celkem fajn blogu o jídle – dolů syrové brambory, na to rajčata, pak na malinké růžičky syrového květáku a česnek, vrstvy opakovat do spotřebování zásob, každou z nich mírně osolit a opepřit. Podlévat netřeba, sýr se taky nemusí dávát. Je to dobré, takové přírodní. S bramborami nebo kouskem chleba kompletní lehký oběd nebo večeře.

  6. MaRi (inlove) , mockrát děkuju, že přenášíš recepty z diskuse na Hady do naší kuchařky. (f)

      1. paráda (nod)

        Polovička je na mrtvici – Betka mu včera naplivla u vody na objektiv, on si nevšim a na širokoúhlých fotkách má flíčky… tak retušuje a maže a vzteká se… Už to vidím, že půjdeme do Polska brzy ještě jednou…

        1. To je smůla, mnohdy je lepší vyčistit objektiv a udělat fotku znovu. Vloni se mi závěrem dovolené dostal prach dokonce na čip, moc to vidět nebylo při focení, ale na všech fotkách od určitého data byl HNUSNÝ FLEK. Musel jsem to hned nechat vyčistit ve specializovaném servisu 🙂

          1. on bývá dost ve střehu a hodně si to hlídá (Beta doflusne daleko a široko – zana by mohla po včerešku vyprávět) … ale stalo se.
            Já bych tam ty skvrnky nechala – a do poznámky napsala, že je Beta podepsala…
            Zrovna včera bylo hezky – krásné světlo, louky už byly zlaté… škoda.

        2. Hi, hi, Xerxová, to už se mi také !párkrát! stalo. Nyní se snažím, pokud se pohybuji blízko zvěře, stále čistit objektiv. (Ale stejně tu a tam zapomenu a potom se divíííím!

    1. Týýýý jo! Moc pěkné. :O (y) 🙂
      A musím vyzdvihnout, že se málokdy vidí, aby se slépkám dostalo takové úcty! (y) Jen by mě zajímalo, jak si značíte vajíčka, abyste nepopletli, které vajíčko patří ke kterému hrnečku. (chuckle) 😛

    1. Che, Yga to před pár dny trefila dobře, takříkajíc prorocky 😀 . Dneska se přáním k svátku panprésorce asi nezavděčíme, ale zase na druhou stranu, proč si Jindřicha nezopakovat?

      Ať se ti dobře vede, milá Xerxová, ve dnech všedních i svátečních (inlove) .

    2. tady někdo zlobííííí (devil)

      S Jindřiškou nemám vůůůůbec nic společného (devil) (rofl) a JoVásci to vědí (i píšou 😡 ) Přesto dík (wave)

      1. (devil) Tak tedy velká omluva, máme v tom asi nějakej guláš. Dypak tedy ten svátek světíš?
        To aby sme stačili upěstovat ňákou jinou kytku. (angel)

        1. JOVÍCI, SIC NEJSEM JINDRA, ALE VÍM, ŽE ONA SLAVÍ POUZE NA JINDŘICHA. TA JINŘIŠKA BYLA DO KALENDÁŘE DODÁNA TEPRVE CCA PŘED 15, MOŽNÁ 18 LETY. VÍM TO, JELIKLOŽ MOJE MAMINKA BYLA KŘTĚNÁ JINŘIŠKA PO SVÉM OTCI JINŘICHOVI A MĚLA ÚPLNĚ STEJNÝ PROBLÉM S AVERZÍ VŮČI JINDŘIŠCE JAKO XERXOVÁ, TAKŽE O TOM VÍM SVÉ. MOJE MAMI BYLA JINDŘIŠKA POUZE NA ÚŘADECH A OUŘEDNÍCH LISTINÁCH. PRO CELOU RODINU,PŘÁTELE I VŠECHNY OSTATNÍ BYLA JEN A JEN JINDRA A NIKDO JI JINŘIŠKOU NENAZÝVAL. JEDINĚ TEHDY, KDYŽ JI CHTĚL OPRAVDU HODNĚ NAS…ZDRAVÍM VŠECHNY A KONEČNĚ SI CHVÍLI UŽÍVÁM VZÁCNÉ CHVÍLE BEZ BORDELU A VRTAČEK, ZÍTRA ZAS POKRAČUJOU, TAKŽE JE KLÍDEK VÁŽNĚ JEN DNES, V NEDĚLIČKU.

          1. jojo – neměla jsem jiný svátek než na Jindřicha, když jsem byla malá (ale Jindřiška už je v kalendáři těch let víc – asi 35). Ale já opravdu Jindřiška nejsem – ani na úřadech nee…

              1. Náco, že néni Jindřiška, popřát můžeme aj tak – hezký den ti přeji, aj když nemáš svátek.

                P.s. – mám sestřenici Jindřišku a nikdy si na jméno nestěžovala – pročby, když její maminka se jmenovala Štěpánka.

    1. Taky jsme meli anglickou snidani. Byvavala casto, ale v ramci zdravejsi vyzivy se posledni dobou vetsinou spokojim s vlockama v kefiru se susenym ovocem a nejakejma oriskama. Ale tohle bylo moc dobry. Diky Matyldo za inspiraci.

  7. Praha hlásí (sun) . Bezva počasíčko na nutné práce v dílně – v mezidobí před poslední etapou rekonstrukce je potřeba udělat mnogo toho nic, co umořilo osla. (wasntme) 🙂
    Přeju všem krásný den! (h)

    1. Od Perníkova taky sluníčko a slabej vánek..je krásně..
      Vaví,moc děkuju za kalendáře a deštníky…za dovoz…jsou skvělé…. 😉

  8. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Včerejší výlet se vydařil. Pro nás s Betkou to byl pohodlný výlet po měkkých cestách skoro celý po rovině, zana a Franta holt i trošku stoupali (Nebeský žebřík na Smrk) . Ušli jsm ehodně kilometrů, na cestě jsme byli dlouho.
    Zuzka nám posílala smsku (věděla, že jí chodíme za chalupou) , jestli jsme v pořádk – měla hlášenou záchranku helikoptérovou z Jizerek… No uklidnili jsme ji, že se na její kontrolu do práce nechystáme.

    No a večer byla rychlá večeře – klobásky s chlebem a pivo. Ohýnek hořel, kecali jsme dlouho. Pak jsme zaňákům půjčili starou mapu a baterku a vyhnali je do tmy. Možná, že ještě teď hledají svoji postýlku (rofl)
    Koneckonců byla to zana, co chtěla na výlet po tmě. Když zjistila, že se kousek od nás na cestě, která je čekala nesvítí… tak moc nadšeně nevypadala (chuckle)

    1. Nojo, na některá splněná přání je třeba si dát bacha 😀

      Prima, že se vám výletní den vydařil 🙂 .

      1. na opatrnou ranní smsku – jestli spali v posteli?? (chuckle) přišla odpověď, že nejsou žádný mejdla… Už jsou zase na kopečkách – tentokrát na Dračím vrchu (bydlí kousek pod ním)

        U Bety se jasně prokázalo, že její předchozí potíže s výletěním přímo nesouvisí. Dneska se chová normálně – nejen že nekulhá, ale lehá si zcela bez obtíží, vraždí plyšáky a když vzal Pepa fotoruksak do ruky (aby konečně stáhnul fotky) tak propukla v jásot a tančila na zadních, že by snad konečně mohl být nějaký ten výlet (tmi)
        Chudinka naše maličká, nikdo ji ven nevezme, nikdy nikde nebyla… (rofl) (rofl)

        1. Mohli byste vzít chudáka psíka trochu vyvětrat, aspoň v neděli 😛 .

          Kosatku určitě hodně drží horalská kondice. Být pouze ozdobná puga, asi by dávno všechno bylo jinak. Tak ještě moc a moc společných výletů! (h)

    2. Príma, že se vše zadařilo a nezničitelní zanovi se našli a už jsou na kopci (chuckle) . Ráda slyším, že i Betka odhodila kulhání a jeodhodlaná zbytek léta strávit na treku!

      1. udělala mi radost – už zase se bez potíží otáčí a dokonce v pátek spala na zádech všechny 4 nožky vytrčené czhůru – to jí nešlo… I proto jsem svolila ke včerejší tůře

        1. Vytrčené nožky jsou u nás standrad- zatím jsem zjistila, že kulhání nejvíc zhoršuje hrabání v tvrdé hlíně, tak se to snažím omezovat. Se střídavým úspěchem ovšem 🙂 Fakt je ten, že když nehrabe, tak lítá jak urvaná a honí se se Světluší. V lítání jí případné lehké kulhání nijak neomezuje, začne kulhat až kousek před domem, kde je jasné, že lítat tryskem a hulákat se už nebude. V tom případě zpomalí a začne kulhat. Lítal by kulhavý pes?

          1. když měl Xerda velké problémy s páteří, tak nám veti tvrdili, že nejvíc ukáže klus – že v trysku a cvalu to vidět není, ale v klusu že vyniknou nepravidelnosti chodů nejvíc. Proto jsem tak ráda, že i „divná“ Beta jednak chodila s hlavou nahoře (trvale sklopená hlava značí průšvihy páteřové) a hlavně pravidelně krásně klusala…

            u Borůvky je průšvih u hrabání ten, že byla asi křížená s krtkem (chuckle)

            1. Výrazněji kulhá, jen když jde pomalu krokem. Pak začne celým tělem hrát stařenku- kulhá, svěsí trochu hlavu a vleče se, k tomu se tváří zoufale. Trochu moc příznaků na psa, který předtím letěl kolečko v jetelině, jen aby se sám proběhl (první velké kolečko nepotžebuje povzbuzení ze strany kolegyně, to si dá sama jen tak cvičně).

  9. Takže „tři vejce do skla“ a dobrou noc!!!!! (chuckle) – ten jakoby zívá, jo? (hug) :* (h)

  10. Slíbila jsem, že se vrátím pozdě večer, takže ještě pár rychlovek přidám, i když jsem některé z nich dříve uvedla na mlsotníku.
    1.netradiční „smažený“ sýr bez smažení.
    Sýr( cca 400 g, trošku lepší tvrdý) jemně nastrouhaný, 200 g na nudličky nakrájené šunky nebo šunkového salámu,olej na vytření stěn zapékací nádoby a tenoučká vrstvička na dno, 4 lžíce strouhanky, máslo neb hera na povrch.
    Stěny nádoby vytřeme olejem,na dno ho dáme taky cca 1 lžíci a zasypeme vše tenkou vrstvičkou strouhanky. Jako další vrstva přijde sekaná nebo na nudličky nakrájená uzenina, kterou posypeme vrstvou strouhaného sýra. Vrstvu sýra posýpneme zas strouhankou a povrch poklademe tenkými plátečky másla nebo hery. Takto připravený pokrm zapékáme v troubě, kterou jsme předehřáli na cca 200°C Pečeme, dokud směs sýra a strouhanky na povrchu nezezlátne. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo s jakýmkloli zeleninovým salátkem.
    2.Zapékané filé
    Nejprve si uděláme bramborovou kaši nebo použijeme zbytek kaše z předchozího vaření. Dno nádoby vymastíme a na něj navrstvíme poloviční množství brkaše. Na kaši položímeme osolené porce rybího filé, které přikryjeme druhou půlkou brkaše, do které jsme zamíchali cca 3 lžíce strouhaného sýra. Povrch můžeme poklást silnějšími plátky rajčat, vše hustě zasypeme sekanou petrželkou a poklademe plátky másla. Pokrm zapékáme v předehřáté troubě při cca 180°C. Místo rajčat lze do kaše zamíchat trochu kečupu nebo rajčata nahradíme okapaným konzervovaným hráškem.

    Smaženky ze staršího pečiva Rozkrojím podélně starší pečivo a jeho povrch potřu vrstvičkou taveného sýra . V jedné misce rozšlehám vejce, do druhé vsypu strouhanku. Sýrem natřenou stranu pečiva omočím ve vejci a pak hned ve stouhance. Pak pouze po obalené straně opeču na rozpáleném oleji dozlatova. Obložím zeleninkou nebo potřu hořčicí či kečupem. Večeře je to fakt rychlá, i když kvůli smažení trochu nezdravá.

  11. Tak hlásím, že Polárka zas používá všechny čtyři tlapky, po prospání vyplula ven a večer se při našem příjezdu z historického dne v Doních Kounicích dostavila na večeři, kdy byla schopna zase vyskočit k misce vysoko na škrabadle a stláskat hromadu žrádla. Opět z ní sebevědomí přímo odkapává, jako by se ráno nic nestalo…

  12. Vajíčka jsou super. Co bydlíme na vesnici a máme vlastní slepice, máme vajíčko na měkko skoro každý den. Dost jsem toho i o vajíčkách přečetl, slípky krmíme šrotem, trávou, třemi druky obilí. Vajíčka jsou super. Když je vezmu do Prahy kolegům, málem mi utrhnou ruce 🙂
    Čtu a píšu až teď, protože tu v Nymburce je posvícení. Koláče a tak. A přijela pouť a byli jsme se podívat, viz http://jakkel.rajce.idnes.cz/Nymburske_posviceni
    🙂

    1. Teda Jakkeli (inlove) , Ty jsi na to vážně vlezl! Huhu, to bych se nikdy neodvážila. (whew) V té kouli to vypadá legračně, ale asi to musí být zničující. (chuckle)
      Pěkné fotky. 🙂

          1. Ale všechna čest Jakkelovi, svůj „jiný“ stav kamufloval velice dobře. (chuckle) (y) 🙂

    1. Sice pozdě, za to od srdce – všecko nejlepší, milý Jendo, hodně štěstí a zdraví a troje protančené střevíce (dance) . Čin čin (d) (rose1)

    2. Jůůů, málem jsem to prošvihla! (whew) Všechno nejlepší, milý Jendo. (inlove) Hodně krásných dnů, kterými budeš moct procházet tanečním krokem. 🙂

    3. Milý Jendo, kdyby mi bylo o moc méně let, tak bych se ti vnutila jako partnerka. Sice jsem nikdy nezávodila (zato moje mladší sestra ano) ale jako dcera tanečních mistrů jsem tančila dobře. A ráda, děsně ráda. A tak já ti přeji jenom samé šikovné partnerky a taky hodně zdraví, spokojenosti a radosti. Hurá, hurá, hurá, huráááá !!!!! Tak se tu provolává oslavencům. A tak voláme z Götebořic. Slyšíš to? (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)

  13. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Syn se ptá otce: „Co myslíš v té reklamě na Milku, je to kráva nebo býk?
    „Je to vůl, jinak by se nenechal nabarvit na fialovo!“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem přítomným klidný sobotní večer, hezké sny a pěkně se vyspinkejte. ~o)

  14. Zdravím o prvím zářijovém víkendu. Máme tu částečně zataženo (ale vedro), jako odraz tropické bouře Lee. Bude tak nejméně další tři dny. Naštěstí nás (tedy doufáme) zasáhne pouze východní část Lee „bubliny“ a déšť snad nebude tak hrozný. Mississippi a Louisianě a západnější části AL ale hrozý deště ohromné.

    Přečetla jsem článek a nejposlednější část diskuse, ostatní snad dočtu později.

    Z vajíček občas udělám „dřevorubeckou omoletu“ – taková omoleta CDC (co dům dal). Na pánvi zpěním cibulku, posypu hrubě nastrouhanou (studenou)vařenou bramborou kterou nechám osmahnout. Pak pokladu kostičkami toho, co právě doma mám – rajče, papriku, cuketu, salám nebo šunku a sýr (strouhaný, nebo kostičky). Nakonec zaleji rozšlehanými vejci.

    Já mám na mražení potravin trik, s kterým není třeba kupovat žádný „vysavač vzduchu“ (food saver co zminuje Iva). Takže – co chci zmrazit dám do zazipovacího sáčku. Ten uzavřu až skoro do konce. Do poslední, asi 1cm mezerky strčím brčko, tak do hloubky jen pod „zip“ a vzduch začnu postupně vysávat. Vdechnu, konec brčka v sáčku stisknu (aby vzduch nemohl), zatímco si vydechnu. Znovu nadýchnout, vysát vzduch a tak pokračovat, až se sáček „vzduchotěsně přilepí“ na obsah sáčku. Pak rychle brčko vytáhnout a zbytek zipu uzavřít. Pokud nejsou zazipovací sáčky, jistě by to šlo i s obyč. sáčkem nadrhaným a brčko vrazit doprostřed. Zrovna dneska ráno jsem tak vyndala z mrazáku pokrájenou vánočku a byla jako čerstá, stejně jako zmražené plátky mého žitného chleba. V sáčku se nikdy nevytvoří „sníh a omrzliny“, takže popisek skoro ani není třeba, zůstane viditelné. co v něm je.

    1. maricko, ja jsem dneska podruhe delala captain country chicken. je to dobre. jenom vynechavam ty hrozinky, a delam to s basmati ryzi, jako curry.

  15. Rychlá večeře?? no odklopím víko od barelu s granulema a už to láduju do připravených misek….. 😀 😀 strávníci jsou spokojení

    dělám si psinu (chuckle) ale tak nějak večeře velice neřeším…ono se vždycky něco najde….a když ne tak přece jen odklopím víko….. (rofl)

    dneska jsme sbírali trnky do kvasu tak když se podaří co se dařit má tak bude příští rok na Setkání košt (d)

  16. Krakonosi, krakonosi!!! U minulého clánku jsem ti odpovídela a uvedla veci na pravou míru. Je mi líto ze neplatí to co sis myslel. Bylo by to bájecné. (wasntme)

  17. Recept na Daníkovo vejce : otevři ledničku a vezmi svou rukou s artrozou do ruky vejce. Palec povoluje , vejce padá, Daník vylizuje dočista do čista. (rofl)
    Jinak vejce mohu na 100 způsobů, moc rídi máme pomazánku z drobně rozsekaných vajec na trvrdo s troškou tatarky(nahrazujeme jogurtem s hořčicí a zakápnout citrinem) s množstvím nasekané cibule. Na čerstvý chlebíček ozdobit zelení. A topinka s vejcem nahoře a česnekem dole,nahoře rajče a paprika , ňam, mňam.
    A pak taky Vejce a já , od Bettynky MacDonaldové. (h)
    (wave)

    1. Milá jenny, brzy bude Daníkovo vejce vejcem Garykovým. Artrosa napadla i pravou ruku, prostredník a ukazovák bolí a veci uchopené uchopené nezustávají. Garyku más se na co tesit, pokud to co upustím nebude kastrol nebo pánev. To by byla jiná. :O (envy) (devil)

      1. Mojí mamce na tohle začal fungovat GELA CYS ruce i kolena, tam má coxartozu, tu nejsilnější…neotékají jí klouby a ruce se zlepšily. A to po 2 měsíčním užívání,však jsem jí teď u Karolíny objednávala další 2 piksličky. Cena slušná,proti těm Condroproenzibůhvíco přípravkům.

  18. Muj recept na rychle vecere? Velky mrazak, zajimave tvary testovin, kuskus, vyber dobrych syru, bazalka, petrzelka a neco zeleniny. Treba vcera jsem dorazila z prace a drobneho nakupu ve ctvrt na sedum. Privezla jsem krasna rajcata. Na olivovem oleji jsem nechala vypotit cibuli, co Chet nakrajel na pulmesicky, prihodila cesnek, na to soupla vetsi kusy rajcat a nechala je tam jen tak dlouho, co pusti stavu. Rajcata v te panvi sedela jen tak pet minut. Zasypat cerstvou bazalkou, prisolit, spetka cayennu, kuskus taky trval tak pet minut. Mela jsem zbytek balkanskeho syru a bylo hotovo.
    S tim mrazakem. Kdyz varim neco, co da vic prace a je to omackovite, polevkovite a pod. – coz ja rada, tak toho holt udelam vic a v individualnich porcich mrazim. Taky v posledni dobe jsem si oblibila mlete kruti maso – delam z neho mrnave kulicky, treba s pridanim staroceskeho koreni nebo muskatoveho kvetu a neco cerstvych bylinek. Cast te smesi uz zkoulovane zamrazim. Pak se to jen povari nebo rychle opece a jde to do vyvaru s testovinou na polivku nebo s testovinou a orestovanou zeleninou, na zaver na taliri posypat gorgonzolou.
    Muj trik na zamrazovani je, ze to musi byt strasne dobre zabalene, aby maso nevyschlo – aby nemelo na sobe takove ty krystalky. Balim do potravinove folie – a nesetrim ji, pak to narvu do zip sacku specialne pro mrazak, vytlacim co nejvic vzduchu a prebalim aluminiovou folii. To samy s hotovym jidlem – to je v krabickach zabalenych stejnym zpusobem. Vypada to nakladne, ale neni, protoze ty zip sacky a alufolie nejsou zanahnane a tudiz jsou k dalsimu pouziti. A o krabicky se postara mycka. Ofsem – ma to jeden zasadni problem – popisky. Takze obcas co bude k veceri je tajemstvi. Jak ty male krabicky, co jsem si jako dite kupovala v papirnictvi a jeden nevedel, co za krasny smejd tam bude. (wave)

    1. Ty taky? (rofl) Já tomu losování balíčků v mražáku říkám překvapení ledního medvěda. Když ony ty popisky padají, nebo si řeknu:“To si musím pamatovat“. Kolikrát jsem doufala, že stvořím večeři a ony to byly kousky pro kočky 😛

    2. Hani, v Émerice se dá koupit Tillia FoodSaver – vakuová balička potravin, v Česku to stojí nekřesťanské peníze, ale vyměkla jsem a zakoupila. Maso, ryby, karbanátky, jahody, maliny, angrešt…, prostě to, co je zasyrova moc vlhké, nechám zamrazit na pečícím papíře na plechu, ovoce úplně, maso tak napůl a pak to zavakuuji. Nedávno jsem vytáhla rok staré klobásy a po rozmrznutí byly jak čerstvé…

  19. Dobry trik na nadychana michana vajicka. Pridam do nich trochu prasku do peciva. Postup tak, ze si vajicka vyklepnu do misky, v jine malinke misce rozmicham prdopec s troskou smetany, pridam k vejcim, ktere vidlickou trochu rozmicham tak, aby se zloutky roztekly a sup s tim na panvicku. Fakt je to dobry, ty vajicka vybehnou.

  20. Ještě připománka bleskovky, patrně od Lenky-Bláži:
    Těstoviny s tuňákem
    Konzerva tuňáka ve vlastní šťávě( lepší je drcený), 1 menší cubule, troška oleje na zpěnění cibule, sůl a koření dle chuti
    Uvaříme těstoviny podle zvyku. Na trošce oleje zpěníme jemně nasekanou cibuli,na ni vhodíme obsah tuňákové konzervy, promícháme prohřejeme , polijeme vař. těstoviny a baštíme.
    Moje blesková milánská:
    1 Konzerva oloupaných rajčat, 1 malá cibule, 1 lžč oleje na zpěnění sekané cibulky, ,1-2 špetky provensálského koření, stroužek česneku, který být nemusí, cca100-200 g šunky nebo šunkového salámu, sůl a cukr dla chuti .
    Uvařím na skus jakékoliv drobné těstoviny. V jiném hlubším hrnci zpěním na oleji jemně sekanou cibuli, k ní přidám celou konzervu loupaných rajčat i s nálevem, vše rozmixuji ponorným mixérem, dodám sekanou nebo na nudličky pokrájenou uzeninu a prohřeju. Osolím, případně dle chuti dosladím a dodám provensál. koření, případně i lisovaný česnek. Porci těstovin poliju na talíři omáčkou a posypu strouhaným sýrem. My tohle jídlo máme rádi s malými kousky mozzarely, ale fantazii si musí popustit podle stavudomácích zásob každá kuchařka sama.

    1. MILÁ LENKO S, DEKUJI. TY JSI PRO MNE OBJEVILA „TESTOVINY UVARENÉ NA SKUS“ JÁ NEVEDELA JAK SE TO CESKY RÍKÁ. MOC A MOC TE ZDRAVÍM !!! (h) (h) (h)

      1. VELKÁ KOČKO, NENÍ ZAČ DĚKOVAT, ZDRAVÍM TĚ TAKY a TVOJE CHLPATCE ASPOŇ VIRTUÁLNĚ DRBU V KOŽIŠÍCH.

  21. Tak á taky přidám pár bleskovek, víc jich bude pzději večer, až se vrátím z vyhnanství na zahradě. Zateplujou nám panelák a pracujou na něm i dneska- v sobotu- už od 6:30 ráno doteď. Vrčí tu vrtačka a je takový polystyerénový snížek a jiný bordel úplně všude. Hned za zády mi u pecka řve vrtačka a bouhá kladivo,což snést dál nedokážu, tudíž prchám pryč, jakmile dopíšu:Předpisy jsou pro cca 4 středněžravé dospělé osoby
    1.Rychlé rizoto. 1 balení mražené jakékoliv zeleniny (s kukuřicí, HRÁŠEK S MRKVÍ APOD), 200 g syrové rýže, sůl a mletá paprika dle chuti, 1 lžíce oleje,150-200 g syrového mletého masa, 1 střední cibule, strouhaný sýr na posypání hotového pokrmu na talíři
    Na rozpáleném oleji ve větší nádobě zpěníme oloupanou a jemně nasekanou cibuli, přidáme mleté maso,osolíme, opaprikujeme , případně opepříme a za stálého míchání restujeme, dokud maso nezbělá (nezešedne).Ke vzniklé směsi přidáme odměřenou rýži a ještě chvíli restujeme než dodáme mraženou zeleninu. Pak vše zalijeme 400 ml horké vody, zamícháme , přiklopíme poklicí a na malém příkonu vše necháme dusit cca 5 minut. Poté hrnec odstavíme mimo zdroj tepla a přiklopený poklicí necháme dojít cca 10 minut. Na talířích sypeme 2.rizoto strouhaným sýrem.
    Nudličky z kuřecího nebo krůtího masa na čínský způsob
    Porce kuř. nebo krůtích řízků nebo vepřové kýty podle počtu a masamilovnosti strávníků, větší konzerva samotného zeleného hrášku , krájených žampiónů s nálevem nebo třeba hrášku s mrkví ,sůl, mletá paprika a pepř dle chuti,0,5-1 lžč karí, 1 středně velké cibule,1 lž oleje, 1 vrchovatá lž solamylu.
    Postup:Maso nakrájíme na tenké nudličky, které lehce obalíme v solamylu smíchaném se solí a s veškerým kořením.V hluboké pánvi rozpálíme olej, zpěníme oloupanou a jemně nasekanou cibuli a nudličky masa opékáme do zbělání. Při restování stále jednotlivé kousky masa oddělujeme a dbáme na to, aby se masové kousky neslepily do hroudy.Po zbělání masa do pánve přidáme konzervy i s částmi nálevů, přiklopíme vše poklicí a cca 10 minut podusíme. Podáváme s dušenou rýží nebo s drobnými těstovinami.
    Konzervy zeleniny lze obměnit. Někdy stačí přidat k masu jen konzervu hrášku ve slaném nálevu nebo trochu mražené=ho hrášku či kukuřice a dodat ještě část konzervy anansového kompotu i a nálevem. Variace si každý jistě vytvoří dle svého gusta a zásob ve spíži. Prchám na zahradu a zdravím ty, kdo jsou přítomni.Rámus je trady děsný a nepřetržitý.

      1. SHARKO, KUSKUS MI MOC NEDEJEDE A JEŠTĚ JSWEM BOHUŽEL NEDOHLEDALA, KOLIK JE V KUSKUSU SACHARIDŮ. U RÝŽE I TĚSTOVIN ZNÁM PŘESNÁ MNOŽSTVÍ, KTERÁ MOHU BEZ PROBLÉMU POZŘÍT.TAKY VÍM, JAK SE RÝŽE I TĚSTOVINY NAVAŘÍ. UŽ MÁM VYZKOUŠENO, ŽE Z 20 G SUCHÉ SYROVÉ RÝŽE VZNIKNE UVAŘENÍM GRAMŮ 100. TO STEJNÉ PLATÍ U TĚSTOVIN, TAKŽE ZDE JIŽ DOKÁŽU PŘESNĚ NAVÁŽIT MNOŽSTVÍ NA DVĚ PORCE- PRO MNE I MÉHO JIŘÍHO.u KUSKUSU SI VŮBEC N IČÍM JISTA NEJSEM, I KDYXŽ VÍM OD MLADŠÍ DCERY, ŽE PŘÍPRAVA KUSKUSU JE VELICE SNADNÁ A RYCHLÁ.UŽ JSEM HO U VĚRKY JEDLA, ALE SAMA JSEM HO NEVAŘILA.

          1. Našla jsem tyhle hodnoty na flora.cz, aspoň pro představu:
            Kuskus 100g:1448kJ;Bílkoviny 11,30g; Sacharidy 71,00g; tuky 1,30g; cholesterol 0mg.
            Kuskus 125g: 1 810kJ; bílkoviny 14,13g; sacharidy 88,75g; tuky 1,63.
            Kuskus je v podstatě pšeničná těstovina.

            1. LIKO I SHARKO, MOCKRÁT DĚKUJU ZA INFO O KUSKUSU. POKUSÍM SE HO VYZKOUŠET. TO, ŽE JE ZE PŠENICE VÍM UŽ DELŠÍ DOBU, ALE NĚJAK MNE NENAPADÁ HO DĚLAT. NEJSEM NA NĚJ VŮBEC ZVYKLÁ A KROM TOHO U NÁS V SÁMOŠCE HO NIKDY VIDĚT NENÍ, TUDÍŽ BYCH PRO NĚJ MUSELA NĚKAM DOJET.TAK, AŽ BUDU MÍT CESTU DO DOMAŽLIC A VZPOMENU SI NA NĚJ, MOŽNÁ ZAS ZKUSÍM. SNAD.

              1. KDYŽ KUSKUS NEOBJEVÍM V POTRAVINÁCH,KUPUJU HO V DM DROGERIE MARKT…KROMĚ DM KAPSIČEK PRO KOČKY A MLSKŮ PRO NĚ, JE TO TO JEDINÉ,PRO CO TAM CHODÍM, MAJÍ HO V KOUTKU ZDRAVÉ VÝŽIVY…. 😉

                1. Sharko, DM je BOHUŽEL TAKY JEN v DOMAŽLICÍCH, ALE DÍK ZA TIP.LETĚLA BYCH PRO KUSKUS PŘES CELÉ MĚSTO, ZATÍMCO DM JE HNED NA NÁMĚSTÍ. O TOM, ŽE CV DM LZE DOSTAT PRÁVĚ V KOUTKU ZDRAVÉ VÝŽIVY LEDACOS, CO SE JINAK SHÁNÍ TĚŽKO, TO UŽ VÍM ZDŘÍVĚJŠKA. KUSKUS MNE NENAPADL NEBO MISPÍŠ NEPADL DO OKA, PROTOŽE JSEM HO NESHÁNĚLA. ZKUSÍM SE POPTAT PO KUSKUSU U ZDEJŠÍHO VIETNAMCE, MOŽNÁ, ŽE TAM TAKY USPĚJU A BEZ CESTOVÁNÍ.

  22. Náš mladej (20), zvládá tato jídla:

    klasický buřt guláš

    pizzu z listového těsta – vyválet, potřít omáčkou z rajčat, pokud není, tak olivovým olejem s rozdrceným česnekem, na to plátky šunky, plátky rajčat, osolit, posypat bazalkou, navrch sýr, mlsouni přidají olivy, žampiony….

    těstoviny – na oleji z drceného tuňáka osmahnout cibuli, stroužek česneku, přidat omáčku z rajčat (dá se i koupit-sacla), tuňáka z konzervy, dochutit bazalkou a zahustit lžičkou maizeny, dají se přidat olivy, na talíři posypat sýrem, marné není ani přilít trochu cuciny

    fazole s cibulkou – osmaží na oleji cibuli, přidá papriku a chilli a vyklopí do toho konzervu fazolí, zahustí maizenou, někdy si tam přidá česnek, párek….

  23. Jeden recept, který má v naší rodině svou romantickou historii – hned po první světové výlce se maminka učila modistkou v nóbl brněnském saloně a měla kolegyňku ruskou komtesku, která při útěku před bolševiky osiřela a adoptovali ji tady čeští rodiče. Ve dvacátých letech tvořily v salonu modely, ve třicátých se obě dobře vdaly, kamarádily se do smrti. A Máša, ač komteska, byla doma vedená k domácnosti a znala plno dobrot a při šití se toho semele mezi holkama hodně, najmě o vaření.
    Takže mlsovinka à la komtesa Máša, jednoduchost sama: dobrá, nerozměklá rajčata příčně rozpůlíme, hodíme řeznou stranou do rozpáleného oleje a pod poklicí udusíme doměkka. Pak do toho nalijeme několik nerozmíchaných vajíček, pohneme pánví, aby se bílek krásně rozlil a žloutky stejnoměrně rozmístily, osolíme, opepříme,počkáme až jsou vajíčka hotová – v dobách předsalomonelových žloutek jen napůl, dneska radši úplně. A na talíř a jíst. Průnik vajíčka a rajské šťávy s olejem je mana nebeská.

    1. Milá baty, to je krásná historka. Tvoje maminka s ruskou konmtesou se tak staly nesmrtelnými. Pokud ovsem rodina pokracuje v tradici. Nezapomen zasvetit Petrusku.
      Mávám do Brna do Králova Pole. (h) (h) (h)

      1. Milá velká kočko, tak ráda tě tu zase vidím!!! To víš, že Petru budu učit vařit, jak jen to půjde, strašně ráda si hraje s kuchyní a v kuchyni. Zatím už ve dvou a půl letech umí, když bývají na pár dní u nás, najít patřičné nádobí a suroviny, rozbalit, nasypat a umatlat instantní ovesnou kaši, do které naliju horkou vodu, ozdobí ji marmeládou nebo ovocem a udělá kávu z cukru a kávoviny a mléka, dávkování umí přesně, jen tu horkou vodu liju já. Další částí receptu je veledůležitý odchod do manželova pokoje a neméně důležité prohlášení „dědečku, uvažila jsem ti snídani, vstávej!“.
        Moc pozdravů z Králova Pole.

    2. Jo, v jednoduchosti je krasa. Coz mi pripomnelo s tou komtesou. Moje mama bydlela cast studii v Praze na podnajmu u Rusky, co prisla s ceskym legionarem a zasobou zlata a diamantu. Byla nekde ze zapadni Sibire a vypravela, jak meli sibirsky mrazak. Jak zacala bejt zima, tak pozabijeli ruzny dobytek a drubez, rozporcovali a skladali ve vrstvach, ktere se zalevaly vodou, az z toho vznikl velky ledovy blok. No a pak tu a tam vyslali muzika ven se sekerou, ten kus bloku odsekl a hned byla tu kachnicka, tu veprovy, hovezi, slepicka obcas strihla s kusem cunika.

    3. BATY, TENHLE KOMTESČIN RECEPTÍK DNESKA VYZKOUŠÍM. BUDE TO SKVĚLÁ VEČEŘIČKA, BO SE V RAJSKÝCH UTÁPÍM. ALE MNĚ TO NEVA, ŽE JICH JE TOLIK. ZACHRÁNILA JSEM JE NA POSLEDNÍ CHVÍLI PŘED ZPLESNIVĚNÍM A ONA SE MI OPRAVDU ODMĚŃUJÍ VELIKOU ÚRODOU ÚPŘEKRÁSNÝCH PLODŮ. UŽ MÁM SUŠÁK V KOMOŘE PLNÝ PAPÍROVÝCH PLAT TĚCH DOZRÁVAJÍCÍCH A SPOUSTU SKLENIC ZAVAŘENÝCH VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ , OMÁČKY NA PIZZU, ROZDUŠENÁ RAJČATA DLE ZANY, DUŠENÁ A PASÍROVANÁ RAJČATA PRO BUDOUCÍ VNOUČE A TAKY SPOUSTY SKLÍNEK LEČOVÉHO ZÁKLADU, BO SE MI LETOS SKVĚLE ZADAŘILO VE FÓLIÁKU VYPĚSTITI NÁDHERNÉ PAPRIKY. A RAJČATA STÁLE ZATÍM DOBŘE DOZRÁVAJÍ, JELIKOŽ JEŠTĚ DNES JE KRÁSNĚ SLUNEČNO A TEPLÍČKO, COŽ JIM SKUTEČNĚ SVĚDČÍ. DEŠ´TOVÉ VODY NA ZALÍVÁNÍ MÁM DOSTATEK, TAKŽE I KDYŽ ZATÍM NEPRŠÍ, SUCHEM MOJE ZAHRÁDKA TRPĚT NEMUSÍ.

  24. A ty anglické marmelády z citronů nebo pomerančů nebo z čeho to dělaj…se u nás dají běžně koupit?

    1. Pů, má je třeba Globus,lepší jsou ty naskladněné u koření,jak citronovou,tak pomerančovou…taky se dají koupit v Mark and Spencer na Václaváku..tam mají dokonce super lahodný tzv. Lemon Curd..Citronový krém, je naprosto skvělej…. slintám, jen o něm píšu…

      1. Hele Sharko, ten lemon curd dela moc dobre jedna moje kamoska. Dala mi i recept, ale vzhledem k tomu, ze nas zasobuje i vyslednym produktem, se ten recept nekam ztratil. Tak se ji na to zeptam a preposlu.

        1. ahoj Hani, to budeš hodná,do palačinek i samotnej na mls je super…ale když jsem ho podle receptu doma zkusila udělat, prostě mi ten z Václaváku z britských potravin chutnal víc…..takže kdo máte někoho v Anglii, škemrejte o skleničku Lemon Curd,nebo vemte útokem Václavák, ale stane se,že ho nemaj ;(
          Ale Hani,vyškemrej ho prosím, třeba něco dělám blbě…. (clap)

      1. hlavně to řeznictví na Nuselské 60…okolo něj jezdím k Danovi a on to do něj má ulicí Na Jezerce z bytu 5 minut pěšky…a že tam mají Lemon curd, tak to by mne nikdy nenapadlo….parkuje se tam blbě, ale příště risknu i tu pokutu 😉

        1. Sharko, je lepší si tam předem zavolat, aby tu dobrotu měli přímo na té prodejně, kam se vypravíš. U mě spokojenost, takhle jsem sehnala vysoký bůček s kůží (jinak nesehnatelný)

    2. Pů (inlove) , na Budějovické je taky Mark a ten druhý, stavím se tam v pondělí a koupím a pošlu, až budeš po chemo zase doma, ano? Písni, kolik jakých chceš. 🙂

      1. Vaví, mne z Budějárny z Markspenceru poslali na Václavák, že potraviny jen tam ;( ale to bylo před cca rokem, tak třeba už doplnili sortiment

        1. Tam jsou potraviny od začátku, Sharko. Jenže cca před rokem potraviny rozšiřovali, dostaly úplně oddělený prostor, tak byla část prodejny krátce zavřena, nejspíš ses trefila právě do této doby.

    3. Milý Pu, zdravím te.
      A jez HODNE BROKOLICE, ta ti pomuze v boji s chorobou.
      Myslím na tebe. (h) (h) (h) Garyk mává ocáskem ze na tebe taky myslí. (dog)
      Kocenky (cat) Daisy a (cat) Tindra jsou doma a obracejí dum vzhuru nohama, o tobe nevedí. Já jsem momentálne u syna.
      Posílám ti hodne sil ze severu. (hug) (hug) (hug)

  25. Ale čte. Podívejte, to je jako s M. Horníčkem a jeho čočkou a … rovněž … špenátem. Já ty věci – špenát, česnek – nejím ale nic mi nedělá číst o tom jak se tím cpou jiní a považte, klidně se na to i budu dívat. 🙂 S jídlem to teď pár dní bylo peklo. Šílené aftové léze po celém jazyku a leckde jinde, způsobené ztrátou imunity po chemo. Co sousto to procházka peklem. Ale už je to skoro v pořádku (ono zase nebude, od pondělí mně čeká další palba). Ad vejce: inu, ty jím jen když jsou do pokrmu vstřebané na molekulární úrovni – buchty a tak. Když to vejce na mně z talíře kouká, nechám jej žít.

    1. Ahoj Pů, to je mi líto, držím palce, ať to zvládáš. Já bohužel zjišťuju, že skoro všechna jídla jsou pro mne víc, jak jedlá, no, pak nemám být prostorově výraznější. Kolega mi právě dovezl výborný moravský česnek. A odkud? No z Brna přece, tak nad ním vzpomínám na báječný pobyt u Jarky a přemýšlím, na co ho použiju nejdřív.

    2. Milý Pů, drž se! Neustále tě doprovázejí podpůrné myšlenky ze všech koutů (inlove)

    3. Ahoj Pu! Myslim na tebe casto – tak casto, jak myslim na svou sousedku, ktera timhle zrovna taky prochazi. Drz se. Bude zase lip. Co se tech aftu tyce. Me sousedce na to pomaha australsky tea tree oil. Pomazat to tim. Ono to ma takovou blbou chut, ale to rychle prejde. Je to antiseptikum a taky to leci. Vzhledem k tomu, ze to nepolykas, tak by se to nemelo prat s chemii a lekama, co beres.

      1. Děkuju. Mám na to přímo od onkologa prášky a perfektní gel, jehož složení teď z hlavy nevím, pálí jak deset čertů ale hojí zázračně. 🙂

    1. Ale ty jsou sladké a kouzelné a dráčata, zdá se, že mi něco uniklo. Jakpak jste k nim přišli? Poslyš, nazakládáš nový útulek 🙂 ?

      1. Neuniklo, jen jsem před dovolenou od Bedy dostala fotky kouzelných koťátek-želovovinových a zamilovala se na první pohled..a nepřešlo to, tak jsem se domluvil as Naďou Jansovou, co je měla ve svém soukr.depozotu u Strakonic, že mi je „odchová“ než se vrátím z dovolené..no a pak jsem jen musela přežít seznamovací období a překvapit Dana, tak jsem o nich takticky mlčela…jsou nádherné,obě, Jessica – které říkám Jezinka i Janinka-Janulka. Takže Jéčka…a chovají se k Pitině jako k tetě, Noriska je paní učitelka, s Káčou dělají bugr a Pidikočka dělá stegouší hřbet a raduje se,že je konečně někdo menší jak ona. A prohání se s nima po bytě. Obě jsou velic emazlivé a čistotné. myjí mne od půldruhý od rána až do tří (bohužel každej den) … (whew)

        1. Milá sharko.68, pro mne by to byla taky láska na první pohled. A moc se mi líbí jak bydlíte v kocicím byte. Jestlipak ti dovolí abys lezla na jejich splhadlo? 😉 🙂 😀 (rofl)

          1. Milá Velká Kočko, škrabadla jim jen kupuju, ale nelezu jim na ně..občas si hraju s koulodráhou a kolomyší…to stačí…. (whew)

        2. Tě pic, dvě Rozinky. :O 🙂 Nooo, máš přesně to, co jsi chtěla, jen neříkej, že jsem nevarovala včas občasným předčítáním z Rozárčiny knihy hříchů! (wasntme) (chuckle)
          Ale jsou tuze krásné – vůbec všechna koťata jsou nádherná. 🙂
          Co Dan, přežil? (chuckle) … ale určitě jo, on má kočičky opravdu rád, to se pozná. 🙂
          (hele, tak mě napadlo, jestli nechceš dohnat Věrušku, aby Dan u Tebe nestrádal nedostatkem kočenek, když je z domova zvyklý na mnogo mnogo kočičích kožíšků. (chuckle) )

          1. Vavis, skoro presne tohle jsem chtela Sharce napsat – ze ma DVE Rozarky, achich ouvej. Ale soucit mne zastavil. Ovsem kdyz jsi se ozvala – prijde mi to jak situace na valium. Viz: fotka kocenky letici vzduchem. A uz to vsechno pada. (bat) Umisteni tohodle smajla je skutecne zamerne a promyslene.

          2. Dan je z nich úplně vedle, hrdej otec 😉
            jo, už jsem si zvykla,že já prostě fasuju hyperaktivní stvoření, ale Věrušku dohánět nehodlám, byť tohle napadlo v pátek i Dana, když to Věře volal..jinak jim důvěrně s Naďou Jansovou,říkáme hyeny, protože jsou skvrnitý….

    2. Jejda, přírustky do rodiny. Gratuluji, jsou to krasavice od malička :-D. Těším se na veselé historky ze společného života kočičích holek a Tebe

  26. Ha! To je ale dobré a velice potřebné téma! (nod)
    Všechny houbové večeře jsou rychlé, ale to dnes nehrozí, protože jsem zaspala. (blush) Ale kdybych ty houby měla, vybrala bych pěkné housky a na sádle je pěkně orestovala. V mezidobí bych uvařila nějaké úhledné těstoviny. A na druhé pánvi bych souběžně zesklovatěla cibulku, k tomu na kostičky pěknou anglickou slaninu, samosebou nějaký ten česnek na plátky (chudák Pů, vaříme všichni nejedlé rychlovky!), do směsi překlopíme pánev s houbičkami, přiměřeně opepříme, osolíme a nakonec vmícháme těstoviny.
    Obměny: ke slanině a cibuli se hodí zmražená nebo čerstvá zelenina podle chuti, případně se může jídlo završit sýrem dle libosti.
    Jelikož jsme ale na houbách nebili, bude k obědu lečo – taky dobrá letní rychlovka. 🙂
    Přeju všem krásný den. (h)

        1. Vavís, udělala jsi mi radost hned třikrát.
          1) :O Takhle jsem kulila oči, proč dáš housky na sádlo.
          2) To bilo – nebilo mě nesmírně potěšilo, páč jsem před chvilkou napsala mailík a v něm „kdo s koho“, odeslala a pak se k němu vrátila a velikými písmeny opravila na „KDO ZZZZ KOHO“ 😛
          3) Tvým receptíkem Jak čtu, vidím, že to bude DOBRÝÝÝÝ Mňam. (sun)

          1. Taky mně ten češtin zlobí, pořád vynechávám „a“ nějak se mým prstům ťukajícím znelíbilo. Toť onedhdá se mi taky něco bilo, asi mám dobré bydlo, chtělo by to nějaký výcvik na cvičáku. Pan Svěrák už dlouho nediktoval. (rofl)

  27. No, na recepty tu budou povolanější. Ale zaujala mě věta o vařených vejcích a houpacím koni. Stačí vzpomenout na Vlastu Buriana, kterak je vařil tři hodiny. A nezměkly. Anebo na jistého zdejšího kulinářského experta, který se v osudnou dobu zapomenul u kompíku… Z vajec se po vyvaření vody stala takřka smrtící zbraň a následky jsou u stropu patrné ještě dnes, milé děti 😛 .

    Příjemnou sobotu, ať už výletní, odpočinkovou či kutilskou, všem! (sun)

    1. Jen nebuď příliš skromná, drahá Louk. (inlove) Traduje se přece, že staří mládenci umějí vařit nejlépe. Možná by ses mohla poděli o víc, než jen o pečená vejce. (chuckle)

      1. Ajvaj, Vave, co mi to děláš?!? (Nojo, to mám za ty houby) Dyť víš, že někteří jsou schopní chytit se všeho. Co teď s výzvou??? Nenené, momentálně nechci být hnána ze Zvířetníku svinským krokem. Tak si recepty Vincin ála bažant, rozsednutá Fanča na česneku a Čendovy mouraté paštičky nechám na jindy 😡 .

        1. LOUK, JSEM LEPŠÍ NEŽLI TY. JÁ DOKÁZALA DOSLOVA VYMALOVAT CELOU PŘEDVELIKONOČNĚ NAKLIZENOU KUCHYŇ. JIŘÍ TEHDY DOTÁHL NOVÝ BNEREZOVÝ PAPIŇÁK. CHTĚLA JSEM UDĚLAT BEZVA SVÍČKOVIOU. NO, NEBYLA, BO JÍ ZBYLA KAPINKA. ZBYTEK BYL PO STĚNÁCH I NA KUCHYŇSKÉ LINCE, BO JSME SI S PAPIŇÁKEM NEPADLI DO NOTY A ON BUCHNUL.STĚNY POSTŘÍKANÉ TEKUTOU ZELENINKOU S KOUSKY MASA BYLY FAKT MŇAM

          1. ŠTĚDRÝ VEČER ROKU 1976 SE TAKÉ ZAPSAL DO MÉ PAMĚTI, PROTOŽE V TEN DEN, V 18:00 JSME MĚLI ZASEDNOUT K ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘI.mĚLI JSM ENAKLIZENO,NAČANČÁNO, PROSTŘENO, NA STOLE UŽ VONĚL BRSÁL A SMAŽENÝ KAPR, OPEČENÁ VINNÁ KLOBÁSA, MÍSILO SE TO S VŮNÍ CUKROVÍ A MAMINKU NAPADLO,ŽE JEŠTĚ KOMPOT BY TO CHTĚLO. TAK TEDY ODNĚKUD VYKOUZLILA JAHODOVÝ, NA KTERÝ NĚKDE STÁLA FRONTU. ZAKLEPALA S NÍM (DĚLÁ TO TAK SE VŠEMA KOMPOTAMA) A JALA SE HO OTVÍRAT. ZŮSTALO U JALA SE..PO ZARAŽENÍ OSTRÉHO ZOBÁČKU OTVÍRÁKU DO PLECHOVKY TO ZASYČELO A MAMKA JÍM JEDNOU KÝVAVĚ KOUSLA DO PLECHU..VÍC NESTAČILA. PLECHOVKA SE ROZTANČIL APO KUCHYŇSKÉ LINCE, OTVÍRÁK VYPADL A JAHODY SE TOU MALOU DÍRKOU ZAČALY DOSTÁVAT NA SVOBODU STYLEM ŠAMPUSU – ROZHRKANÉHO. TEN UKLID BYL STRAŠNÝ A TA KUCHYŇ VYPADALA JAK O HALLOWEENU PŘÍBYTEK HRABĚTE DRACULY.

            1. A CO TAKOVÁ RYBÍZOVÁ ŠŤÁVA KDYŽ MÁ DOST VĚZNĚNÍ V LÁHVI A ROZHODNE SE DOSTAT VEN 😀 . SKVRNY MÁME NA STROPĚ KUCHYNĚ KAŽDÉ LÉTO 😀

      1. „Co je po jméně? Vždyť to, co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně!“
        Pravil klasik. Tak nemusíte bejt baby zvědavý 😀

      2. Jasně, co je po jméně, strach mi nedá prstíkem ukazovat. Ale nadhodit „kdo před kostelem nezakop“ bych mohla, žejo? (chuckle)

    2. Milá Loučko, s těmi vejci u stropu a za linkou… to jsem myslela, že je jen mokje specialita (fubar)

    3. Jsem tu dopoledne popsala jednu domácí katastrofu a ono se to někam odstěhovalo 😛 Chlapečkové si dělali sváču v mikrovlnce – vajíčka. No, nebyla svačina, ale ani mikrovlnka. Exploze utrhla dvířka a hned bylo zajištěno tvůrčí odpoledne. ™

      1. Teda baby, vy tomu dávate! 😀 Musíme si kúpiť mikrovlnku, nech mám aj ja kulinárske zážitky. S papiňákom – tiež som mala slíže pekne na strope, tam sa húpali lebo sa nudili asi v hrnci. (wave)

  28. Tak u nás byla včera pomalejší večeře- přece jen byl pátek-. bramboráky a na nich směs s kuřecími játry.
    Polárka dneska ráno přišla po třech a mírně zablácená a ochraptělá. Včera večer tu děsně někde ječely kočky. Bohužel víme, že Polárka se rve jako šílená (myslím, že poopravím své názory ohledně kastrovaných koček- prý se netoulají a nervou, Polárka dělá obojí). Takže nedošlápne na jednu zadní, koneček tlapky má oteklý a na dotek bolestivý. Ráno se dostavila, sežrala půl kočičí paštiky a belhala se do patra spát do pokoje pro hosty- tak jsme ji tam donesla, už proto, abych ji mohla líp prohlédnout. Krom té tlapky a vyřvaného hlasu jí nic není. Viditelné kousnutí tam není a nemám ponětí, jestli by veterinář dokázal něco udělat s podvrtnutou nebo nalomenou kočičí tlapkou. Asi zatím počkám, nechám ji odpočinout a uvidím.

    1. Matyldo, to uděláš nejlépe! Nech ji odpočinout a uvidíš. Pokud ro bude otíkat dál, to už může mít něco zapíchnutého, což nemusíš vidět.

    2. Připojím se k Alex. Náš Vincin je ze stejného těsta. Kolikrát se domů dohrabe v děsném stavu, zakrvácený a kulhající, ale krom jedné výjimky zásahu veta nebylo třeba. Ony se kočky hojí obvykle dobře a rychle. (Pokud nenarazí na jed 🙁 )

    3. Milá Matyldo, ta vase energická Polárka mi pripominá Tindru. Kdybych ji dovolila behat venku asi by to dopadalo podobne. Ale zkusím ty moje kocenky naucit na remínek. Uvidím kdo to vydrzí déle. No kdo v nasí domácnosti vzdycky vyhrává? Velká kocka to zarucene není. 🙁 ;( (wasntme)

  29. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Nestíííhááám ani rychlovky 😉 . Protože balím řízky, kafíčko a za chvilku vyrážíme pro zanovi. Má být krásný den, tak si to užijeme.
    Navíc jsem si naučila mlaďasku, že každé ráno píšu „drbací“ emailík z předchozího dne – a ono to taky nějaký čas sežere. Ale píšu ta hlášení moc ráda.

  30. Ze špenátového protlaku, když rozmrzne a část vody se sleje, se po přidání 3 nastrouhaných brambor a ostatních ingrediencí na bramborák (koření,mouka,vejce, opražená slanina), stavá po usmažení v lívanečníku,taky skvělá pochutina. Česnekem nešetříme. (Chudák Pů)

    1. To zní báječně. My špenát taky velmi oblibujeme a doufám, že mi Matylda promine, dám sem jeden špenátový superrychlý recept. Je to špenátová omáčka na těstoviny. Osmahneme cibulku na másle + oleji, hodíme na to rozmrzlý špenátový protlak i s tou rozmraženou vodou, k tomu jednu biokostku zeleninového bujónu a provaříme. Pak zalijeme smetanou přidáme taveňák – tak 4-5 trojúhelníčků a necháme rozpustit. Pak už jen dochutíme česnekem – dost a solí. Omáčka hotová za 15 minut s tím, že u ní nestojíme suroviny pouze přidáveme. Stačí jen dvakrát promíchnout.

  31. Matyldo, ve svém „zámořském vyhnanství“ mám více času a prozíravě jsem do krabic zabalila i několik kuchařek :-D. Pak jsem si ještě přes internet koupila v antikvariátě knížku Dneska vařím já od Jitky Bodlákové (rok vydání 1962). Takže si pročítám recepisy, koukám na obrázky a snažím se tady svým klukům vařit dobroty, času mám, zatím, plno. Zatím to zvládají a já taky. Na snídani si dáváme dokřupava opečenou slaninu s volským okem, velká dobrota 😛 (olizovací smajla). Mají tady moc dobrou slaninu, krájenou na silnější plátky (u nás, pokud jsem nekoupila slaninu vcelku, tak byly plátky moc tenké). Jinak jsem rychle zalistovala ve zmíněné kuchařince a tady je recepis na Pražské brambory:
    Uvařené brambory na kolečka, k tomu uzenina na nudličky a cibule na kroužky. Na pánvi rozpálit olej, opéct cibuli, opéct, přisypat uzeninu a poklást kolečky brambot. Zalít rozšlehanými vejci. Smažíme na mírném ohni, aby se nespálila cibule vespod a počkáme si až zatuhnout vajíčka. Výborné se salátem.

    1. to je dobře, že zvládáte (koneckonců nic jiného vám nezbývá (chuckle) ) (wave)

  32. Přidám recept na Skotský biftek.

    1) půl kila pravé svíčkové
    2) půl litru skotské whisky
    3) 1 bernardýn

    Ptáte sem na co ten bernardýn? No někdo přece musí sníst to maso.

  33. Já chodívala v dětství do mléčňáku mimo jiné i na chleba s vaječnou omeletou. Sem tam si ty časy ráda připomenu.
    Dva krajíčky chleba potřeme tence hořčicí. Na pánvičce s troškou oleje usmažím omeletu ze dvou dobře rozšlehaných vajec s trochou pepře a soli. Nadýchanou omeletku rozpůlíme a přeneseme na chleby. Nejdůležitější je zdobení. Nahoru MUSÍ přijít plátky okurky, cibule a červená steril. kapie. I bez posezení za umakartovým stolečkem, chutnají stejně jako před lety.

    Prodávali se i smažené chleby, obalované v rozšlehaných vejcích, jenže ty byly strašně mastné.

    A také jsem vyzkoušela jednoduchý recept na předkrm od pana architekta Šípka. Vykrajovátkem na linecká kolečka jsem z toustovacího chleba (můj zlepšovák) vytvořila kolečka a pokladla je plátky vařených vajec. Nahoru pak přijde kupička nastrouhaného křenu a vše se zakápne přepuštěným máslem. Jednoduché a moc dobré.

  34. Neb jsem dlouho nic nepsala ( ale číst stíhám, to zas jo!),tak : moc vám přeji krásně vydařené setkání podmitrovské, zkoukla jsem fotky, nádhera, ta pohoda z nich vyzařuje.

    Karakal, veliká gratulace k Rysince, jste holky šikovné a jen doufám, že už tě ruce přestanou trápit úplně a budeš si moci nerušeně užívat radostí mateřských.

    Vave, děkuji za tvou krásnou 105, vyvolala ve mně krásnosmutné vzpomínky a hned jsem ten svůj kuférek vzpomínkový oprášila.

    PetroK a Ešusi Trojnožkový Nevosobijcový!! Jste žvížata neskutečná, poprskanej monitor už jsem teda vyčistila, ale bránice, odrovnaná smíchem, mne namoženě bolí ještě teď.Díky a jedna ponížená prosba – nemohli byste psát častěji?

    Všem školou povinným přeji začátek školního roku co nejhezčí, pedagogům šikovné, bystré a úměrně nezlobivé žáky,žákům šikovné, bystré a své povolání až neúměrně milující pedagogy.

    A vám všem, milí Zvířetníčci, dvounozí, chlupatí, pernatí i bezsrstí přeji krásné babí léto.

  35. Ježkovy zraky, Matyldo, půlnoc nepůlnoc, jsem po přečtení tvého článku dostala úúúplně děsnou chuť na míchaná vajíčka. Nebýt čas značně pokročilý, tak si je snad půjdu udělat.

    S večeřemi mám coby věčně nestíhající matka v poklusu a hlavně s nepravidelnou pracovní dobou stejný problém, jako ty. Takže přihodím pár našich clkem osvědčených tipů:

    Topinky sýrovky:

    Cca 40 dkg tvrdého sýra – cihla, eidam
    4 vajíčka
    cca 8 krajíčků chleba

    Sýr nastrouháme, přidáme vajíčka a umatláme kompaktní hmotu. Tu napatláme na chleby, přitlačíme a osmažíme.U nás se smaží na sádle, na oleji by to asi nebylo ono.Smažíme dozlatova.Topinky ozdobíme plátky rajčete, paprikou,případně kečupem.

    Zapečená miska.

    Do zapékací misky dáme vrstvu rajčat , nakrájených na plátky, šunku nebo šunkový salám, plátkový sýr, nejlépe uzený jihočeský od Madety. A zas rajčata, šunku, sýr. Nakonec lehce rozkvedlám 3 – 4 vajíčka a navrstvovanou misku vajíčky zaleju, dám zapéct na cca 20 minut, baštíme s měkkým celozrnným chlebem, doplníme rajčatovým nebo okurkovým salátem.

    No a pak toasty, lze mnoho variant, u nás nejoblíbenější – bílý toastový chléb, plátek másla, na to šunka, kolečko rajčete, cibule nebo ananasu, navrch plátkový sýr, toustíky dám na plech a zapeču při cca 170 stupních asi 5 – 10 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN