MLSOTNÍK: Country Captain Chicken (Kuře podle lodního kapitána)

Jeden čas jsme pravidelně jezdili do vedlejšího města do „Dinner Theater“. Malé ochotnické divadlo, kde v ceně vstupenky byla zahrnuta i večeře. Trochu jako „U Fleků“ – restaurace s podiem. Večeře se podávala před představením formou švédského stolu (s neomezeným nášupem), během přestávky pak byl podáván moučník a káva. Chodili jsme tam rádi, jenže před pěti lety ekonomická krize naše oblíbené divadlo zavřela.

 

Šéfkuchař byl velice milý člověk, během večeře obcházel stoly, přijímal komplimenty za dobrou krmi, s každým rád pohovořil. Proto, když se před jedním představením podávalo tohle zvláštní jídlo, kuchaře jsem musela vyzpovídat. Dost se divil, že pokrm neznám, patří prý mezi oblíbené jižanské recepty. No já jižansky nevařím, ale „Country Captain Chicken“ mi chutnalo natolik, že jsem si šla přidat dokonce dvakrát. Nasládlá chuť kari koření s kombinací dalších přísad vytvořila zajímavé exotické jídlo, které možná na první pohled příliš vábně nevypadá.

 

Když jsem vyzvídala, odkud jídlo pochází a jak ho připravuje, ochotně odpověděl na obě otázky. Popis přísad jsem si dodatečně v rychlosti poznamenala, vymezený čas zbyl pouze na kuchařovu verzi původu. Vyprávěl, že na začátku 18. století vezl kapitán anglické lodi koření z Indie do Ameriky. Loď byla ještě dost daleko od pevniny, posádka hladová. Na palubě naštěstí pobíhalo ještě několik slepic. Aby kapitán předešel vzpouře, poručil slepice zabít. Pro vylepšení chuti pak měl kuchař dovoleno podle vlastního uvážení odebrat a namíchat koření z pytlů, které vezl. Vzpoura zažehnána, posádka jídlem nadšená. Kapitán se pak na pevnině chlubil cizím peřím a jeho recept se dočkal slávy.

 

Pro upřesnění receptu jsem si doma ještě za tepla naťukala název do internetu. A zjistila jsem, že jednotný recept neexistuje, variant byla řada. Všechny ale měly základ v koření kari. Stejně tak jsem se dočetla, že historka, kterou nám o původu jídla vyprávěl šéfkuchař, byla hodně zromantizovaná. Jedinou pravdou bylo to, že podobným lodím se v té době říkalo „country ships“ a lodnímu kapitánovi pak „country capitain“. Na Jihu recept „zakotvil“ v přístavu krásného městečka Savannah ve státě Georgia. Odkud a od koho recept skutečně pochází, jsem se nikde s přesností nedočetla – i zde se informace lišily. 

 

Já jsem zůstala věrná receptu od našeho šéfkuchaře. Jídlo jsem uvařila myslím nejméně dvakrát a oběma nám chutnalo. Ovšem nebyl to pokrm, po kterém bychom toužili pravidelně. Takže jsem recept založila a tím na něj na pár let zcela zapomněla. Nedávno se mi ale připletl pod ruku, chuť se mi vybavila a také manžel si okamžitě vzpomněl. Vzpomínka se stala skutkem a „kuře podle lodního kapitána“ bylo ten den k večeři.

 

Pro Evropana je tohle nezvyklá, sladká kombinace, ale je natolik exotická, že vám možná bude stát za to, alespoň jednou si jídlo vyzkoušet. Navíc je příprava velice snadná. V jižanské kuchyni se jídlo připravuje dvojím způsobem – rychlým a pomalým. Při rychlé přípravě (můj případ) se používají kuřecí prsíčka, při pomalejší se používá buď celé rozporcované kuře, nebo jeho tmavé maso (stehýnka). Prsíčka jsou hotová za pár minut, u ostatního masa je potřeba delšího dušení.

 

Správně by kuřecí maso (bílé či tmavé) mělo být rozděleno na porce, já prsíčka krájím na kousky, lépe se mi to servíruje a případný zbytek se i lépe přihřívá. Pokud nepoužijete prsíčka, naporcované maso obalte v mouce a samostatně krátce orestujte na oleji. Pak vložte do omáčky a duste dohromady, až je měkké.

 

Kuře podle lodního kapitána (při použití kuřecích prsíček)

 

Pro 2-3 osoby budete potřebovat:

 

2 větší kuřecí prsíčka, pokrájená na silnější proužky

1 zelenou papriku – pokrájet na proužky

1 cibuli – pokrájet na půlměsíčky

2-3 stroužky česneku

1-2 hrnky slepičího vývaru (není vysloveně nutný)

1 konzervu rajčat – tak 500gr (sekaných, pokud jsou v celku tak pokrájet), nebo 2 hrnky pokrájených čerstvých rajčat.

1-2 lžíce koření kari (mělo by být sladké Madras)

trochu mateřídoušky, červené papriky (máte-li rádi ostré, může být pálivá)

1/2 hrnku kokosu

1/2 hrnku rozinek (možno předem namočit)

hrstka mandlových lupínků (na posypání už na talíři)

sůl, pepř

 

Na pánvi na oleji zpěňte cibuli. Přidejte pokrájenou papriku a utřený (nebo nasekaný) česnek. Přidejte prsíčka, chvilku orestujte, pak zasypte kari kořením, mateřídouškou a paprikou. Podlijte vývarem nebo vodou. Přidejte konzervu rajčat i se šťávou, kokos a rozinky. Dobře promíchejte a poduste až je maso měkké. 

 

Já nezahušťuji, nepovažuji to za nutné. Ovšem pokud použijete čerstvá rajčata a místo vývaru jen vodu, omáčka může být řídká a bude potřeba ji trochu zahustit moukou.

 

Tím je vše hotovo, ale chutě se lépe propojí (a rozinky změknou), když omáčku necháte tak hodinu, dvě rozležet a pak znovu přihřejete. Stejně dobrý bude i zbytek přihřátý třeba druhý den.

 

Podávejte s rýží. Masovou směs na talíři posypte lupínky mandlí.

 

U některých variant se kromě mandlových lupínků na rýži přidávala i vypečená a rozdrobená slanina. U jiných se do omáčky přidalo pokrájené jablko, řapíkový celer, mrkev, sušený rybíz, nasekaná petrželka. Místo vývaru někdo podlévá červeným vínem. Já nic z toho nezkoušela, chutná nám to tak, jak jsem popsala.

 

Dobrou chuť!

 

Marička Crossette

Aktualizováno: 18.8.2011 — 14:00

74 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Vidis Maricko, ja se vlastnima silama dopracovala k velmi podobnemu jidlu minus ten kokos. A pouzivam na to taky madras kari, ktere v tom ma neco skorice a jine dobroty. Objednavam si to v New Yorku ve velkem mnozstvi, protoze v podstate cela ceska rodina se prave do toho typu zamilovala.

  2. ;;) R O Z V E R N Í Č E K. ;;)

    .(*) Host si gestem přivolá volného číšníka.
    „Pane vrchní,” ukazuje na svou porci, „jak staré je to kuře?”
    „Promiňte, pane, ke kuřeti podáváme rýži, brambory, bramborovou kaši i salát, ale životopis, to, prosím, ne.” .(*)

    ~o) Vinšuju všem přítomným klidný večer, hezké sny, pěkně se vyspinkejte a užijte si
    příjemný, klidný víkend. ~o)

  3. Maričko, máš to krásně, přehledně sepsaný a z čtení dostávám hlad (chuckle) .
    Co ty dravý housenky? Podařilo se ti ubránit úrodu?

  4. Děkuji za komentáře, právě jsem všechny dočetla. Mám napilno, tak to s omluvou vezmu v jedné odpovědi.

    Mílo – mateřídouška se tady překládá jako „Thyme“, ale možná je přesnější ten tymián. Já „Thyme“ kupuji sušený, na zahradě se mu (jí) nedaří. Ale to co se tady jako bylinka „thyme“ prodává bude spíše tymián, protože je to vyšší, keříková rostlina, než známá přízemní plazivá, kterou jsme v dětství na chatě chodili trhat a sušit (a viz.níže skvělý odkaz od Zedeny b.p.)

    Vave – ano kokos strouhaný. Jen, jak už jsem se jednou zmínila, tak tady se prodávají takové rašpličky ne jemná krupička jako u vás. Třeba místo kokosu bys mohla použít kokosové mléko (jenže to je myslím u vás dost drahý špás).

    Jiný Honzo, směsí kari koření jsou spousty, jde jen o tom trefit na tu, která vám bude chutnat nejlépe. Můžeš zkusit si sám namíchat, na internetu jsou různé poměry směsí (ale to asi vyjde dráže, než koupená směs). Asi to chce si kari vyzkoušet od různých výrobců a najít to, které vám chutná nejlépe.

    My máme také nejraději sypkou rýži, nemám ráda slepenou. Většinou tu sypkost docílím tak, že před nasypáním rýže do vařící vody tam přileji tak lžíci oleje. A ryži kupuji pouze dlouhou, předvaženou, ta je pak hotová za 20 minut velmi mírného vaření.

    Byla zmínka o italské rajské omáčce. Také do ní vždy přidávám bazalku (já jí mám ráda vlastně ve všem). Zrovna dneska ráno, dokud ještě nebyl takový žár, jsem na záhoně už potřetí trhala listy bazalky, zase jich byla plná mísa. Už mám namražené pesto na celý příští rok, tak z téhle várky jsem si ji ještě při plné vůni namixovala s olejem do husté pasty, kterou jsem dala do mrazáku. Z ní pak podle potřeby vždy trochu vyrýpnu a přidám do jídla (většinou až skoro nakonec).

    Ráda jsem si přečetla, že Berry se skvěle zotavuje.

    A pokud někdo recept vyzkoušíte, ráda bych věděla, jestli chutnal.

  5. Pro Alenu s Maxem: když vydržíš, zkusím ho najít a písnu ho sem večer. Momentálně jsem v děsném presu (a bordelu, neb měním kus nábytku dnes a kus v neděli (whew) ).

  6. Tohle kuře mi moc připomíná jeden můj oblíbený indický recept. Děkuji za připomenutí, určitě vyzkouším. MLP má rád sladší chutě, takže se určitě zavděčím. V ledničce mám rozinky naložené v rumu, ale ty bych do toho asi vrážet neměla, co (think) (chuckle)

    1. Asi před dvaceti lety jsem jedla něco podobného. Bylo to presentováno jako indoneská kuchyně. Do omáčky přišla zakysaná smetana, karí, kokos a ještě nějaké oříšky.

    2. Taky něco takovýho znám coby indickou kuchyni. A docela mi to chutná.Ale Franta mi to kazí, ten maso se sladkou omáčkou nerad 😛

  7. Mlsotník jako na zavolanou. Sice do toho asi nepůjdu, bo kari mi nedělá dobře na psychiku, ale měla bych dotaz pro mlsný huby 😛 . Včera jsem obdržela dvě pixličky. V jedné je lanýžové máslo a v druhé dva kulatý lanýže. A já se ptám-co s tím?

      1. Jo, živý a čerstvý. Taky jsem na to koukala-je to trochu vošklivý a nevzhledný, trochu se bojím, že to na mě mrkne.
        Tyhle recepty jsem taky objevila, ale spíš jsem myslela, jestli tady někdo nemá něco vyzkoušeno

        1. Týno, na tohle by to chtělo Renatu, Aidu, Sharku, nebo Karolínu. Např. ze mne by vypadla maximálně kulajda (chuckle)

            1. To je nápad. Mě ještě napad WWW, ale to by Terra byl asi víc po ruce. Jen co se zastaví, sedne si na pařez a dá na kolena noutbůček 😉

  8. Téda, Maričko, tohle zní naprosto sqěle! To musím zkusit, byť posádka bude frfňat a vypreparovávát hrozinky (oni je neradi). Ale chce to dobré kari, takže buď sehnat nebo najít recept a namíchat. To od Kotani není špatné, ale…
    Takže až po srazu, ale zato určitě – vyhodím MLP z kuchyně a bude (jí to nevadí, protože mé vaření končí zásadně naplněním myčky, případně i spuštěním, a tím, že co do myčky nejde, je umyto a uklizeno).
    No, ještě, že jsem u toho čtení obědval, jinak nevím, nevím. (rofl)

    1. JINÝ HONZO, ZKUS MÍCHAT SÁM. MÁM SPOUSTU RŮZNÝCH TYPŮ KARÍ ,ALE NEMÁM JE VE SVÉM NÝBRŽ JIŘÍHO PECKU A NESTIHLA JSEM JE MJEŠTĚ PŘEVÉST VŠECHN NA FLASH DISK A PŘETÁHNOUT NA SVOJE PECKO. POKUD NĚJAKÉ TIPY NA SMĚSI CHCEŠ, NAPIŠ MNĚ A JÁ ZKUSÍM, ZDA MÁ TÝNA JEŠTĚ MOJE SMĚSI V TOM SVÉM. VÍM, ŽE TÝNA KARÍ NESNÁŠELA , TAKŽE JSEM JÍTYHLE TIPY PŘED NĚKOLIKA LETY POSÍLALA, ALE BUHUŽEL TO NEMOHU UŽ NAJÍT. POKUD VŠAK OPRAVDU O SMĚSI DOMA MÍCHANÉ STOJÍŠ, ZKUSÍM TO NAPSDAT ZNOVU, ALE NEBUDE TO HNED. OD PONDĚLKA NÁM ZAČNOU MĚNIT VŠCHNA OKNA V BYTĚ, TAKŽE UŽ V NEDĚLI ODPOJUJU A SHOVÁVÁM DO PROSTOR BEZ OKEM VŠECHNO, ČEMU BY JEMNÝ PRACH, KTERÝ PŘI VÝMĚNĚ VZNIKNE, MOHL UŠKODIT. TÍM TAKY HLÁSÍM, ŽE OD PONDĚLÍ ÚPATRNĚ CELÝ TÝDEN NEBUDU NA NETU. BUDE S TÍM SPOUSTA PRÁCE A TRÁPENÍ, A JÁ TOHO VŠEHO BUDU MÍT NAD HLAVU. POLITUJTE MNE, MILÍ ZVÍŘETNÍCI, MÁVÁM A MIZÍM PŘIPRAVOVAT POTŘEBNÉ A TROŠKU POHONIT JIŘÍHO, ABY UDĚLAL BVŠE POTŘEBNÉ, JAK MĚL UDĚLAT. BYLI U NÁS TŘI DNY MLÁDEŽNÍCI( TĚHULKA VERKA S PARTNEREM, TAKŽE JSME TOHO PŘI NICH MOC NESTÍHALI. CHTĚLA JSEM SI JE ŘÁDNĚ UŽÍT, BO VĚRČU JSEM NEVIDĚLA SKORO PŮL ROKU. MĚJTE SE VŠICHNI KRÁSNĚ.

  9. tak jsme vyrazili na chvilku do hor – Betka nadšená, Vilík v krosničce vysmátej (chuckle)
    Když jsme se vraceli, tak se setmělo, zafuněl vítr a přišel přívalák (rain) Naštěstí bylo teplo.
    Vilík dostal záchvat smíchu a vydržel mu až do auta. Prostě jeho vášeň pro vodu a plavání se ukázala i v průtrži mračen.
    Už jsme v suchu… Leje dál…

      1. Ja som si predstavila tú krosničku natriasajúcu sa záchvatom smiechu a vyprskla som tiež (rofl)
        Vilík je správny trekker! (clap)

    1. Já to vidím tak, že ten kluk je celej Kosatka! (rofl) Jojo, za dobrodružstvím si rodinka vyletí a vy budete muset do hor bez chechtací krosničky. Ale neboj, ono to uběhne jak voda a za chvíli s vámi Vilík vyrazí do hor po svých (inlove)

  10. Tak tohle bude určitě velká dobrota, to rozhodně vyzkouším! Takovéhle kombinace můžu.

    Dneska máme fajn den. Naší kočuli Rozárce ráno sundali po pěti týdnech bandáž z nožičky, měla zlomený prst. Už je to OK a Rózi se má co ohánět, protože nožku má olysalou a musí ji uvést do původního stavu :-). Ale určitě je šťastná, ta bandáž jí hrozně vadila.

    1. A víš proč? Páč jsem byla objednaná k „chlupodravci“. Někde mezi mnou a tou holičkou je klika od počasí (sun) (dance)

  11. Představa divadla s večeří a moučníkem o přestávce je mi velmi sympatická, to bych mohla. Pokud jde o recept- moje rodina nerada rozinky, a s kokosem si teda taky nejsem jistá. (shake)

  12. Á, do prčic, mám v mrazáku pár domácích kuřat, už jsem málem vytáhla dvě stehýnka, jenže jsem zjistila, že nemám karí. Tady v okolí koupím leda podivnou směsku od Vitany, takže recept pouze ukládám.

  13. To je nápad!!
    Tak jo, taky mám v mrazáku balíček stehenních řízků z kuřete, no tak jo, to fakt zkusím hned tento víkend.
    Dík

  14. OT – hlásání o Berrýšce 🙂 Slečna už vpravdě zapomněla, že byla na operaci, jí všechno, proháněla by psy kolem plotu a kočky za ním. Pochopitelně spí doma a v Kazanových háracích kalhotách (chuckle) , což se jí pochopitelně nelíbí také. Takže teď nastoupila ona únavná fáze ošetřování, kdy se ji snažím hlídat a když mi někam utíká, tak jen volám: Pomalu, nebo se vypářeš!

    1. Já bych nutně do dalšího dílu stopovačky potřebovala fotku Vuvu v kaťatech! (clap)

    2. To je prima, držela jsem Berrynce palce. Jsem příjemně překvapená, že rychlá rekonvalescence funguje i u fenek, u koček to mám čerstvě vyzkoušené. Ale pořád si pamatuju na kastrace před dvaceti lety, kočička byla rozpáraná po celém břiše, pak jsem musela ušít takovou košilku, do které jsem ji navlíkla a blbě jí bylo opravdu týden. Byl to docela drsný zážitek (aspoň pro mě), ale pořád lepší než hromada koťat. Veterina značně pokročila, to je fajn.

      1. Připomněla jsi mi jednoho skvělého veta, který tvrdil, že kastrace koček je hodinářská práce a on má místo prstů kolíky. Přenechával to snaše a jen jí asistoval. Když jsem přebrala Baronku, tak jsem opravdu ocenila její úžasně jemnou práci. (sun)

      2. ALENO S MAXEM, NEMÁM NA TEBE MAILÍK, ALE ZKUS MI POSLAT ZPRÁVU PŘES HADOPASI.POHLEDALA JSEM A UŽ JSEM ZJISTILA, ŽE PRÁVĚ RECEPTY Z RAJČAT MÁM UŽ BVE SVÉM PECKU. POKUD BUDU VĚDĚT KAM TO MÁ ODEJÍT,K URČITĚ POŠLU MAILEM.

    3. Blahopřeji ke slibnému zotavování. A kdybys z Berrynky zahlédla čouhat nitku, ne abys za ni tahala! Já jsem si takhle jednou upadla rukáv (rofl)

  15. Milá Maričko, tak tohle je recept podle mého gusta 🙂 Jednoduchý a s překvapivou kombinací přísad. Maso se sladkým dělám běžně (pod pečené maso přidávám vedle zeleniny i ovoce, někdy maso na pečení – hovězí! – nebo rychle opékanou směs kuřecího podlévám pomerančovým nebo jablečným džusem místo vodou), ale kokos mě ještě nenapadl. Určitě to vyzkouším a nemyslím, že by mužstvo protestovalo – jsou zvyklí 😀 Musím říct, že moje vaření je zeměpisně zmatené – ze všech míst, kde jsme pobývali, jsem si přinesla nějaké chutě a nějaké návyky. No a podle toho všeho vařím, recepty nepoužívám. A potom přijde bída na kozáka, když mám pro návštěvu uvařit dobrou českou klasiku, protože si musím držet mysl na uzdě, abych to zase něčím „nevylepšila“ 🙂

  16. Tak toto mi príde náramne vhod, v mrazáku mám kilečko vykostených kuracích stehienok! Navyše milujem akékoľvek mäsko v omáčke s ryžou, s dôrazom na tú ryžu 🙂
    Varím ju tak na sypko, ako na je obrázku, nejaké moderné lepivé a kašovité rizotá ma neoslovujú (chuckle)
    Vďaka za zase raz super popísaný a foto-zdokumentovaný receptík, ešte aj s históriou a vôbec!
    A síce je ešte len ráno, ale víkend už na obzore – všetkým krásny a pohodový! (sun) (sun) (sun)

  17. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Tak tedy toto nezkusím, i když receptík vypadá zajímavě (nod). Polovička nerad kokos (jako kluk ho kdysi snědl celý a následky si dobře pamatuje – prý zvracet kokos i nosem pocit nicmoc – a od té doby ho opravdu nemůže (chuckle) ) a já nerada u masa rozinky. V koláči ano, ve štrůdlu ano. Ale v rýži nebo u masa ?? Nee

    Asi jako hladový námořník bych to snědla – ale pokud nemusím, tak to u nás nehrozí (shake)

    A světe div se – Vilík ještě spí. Už se tu jen dvakrát vyspí a frrrrr směr západ… dlouhá plavba lodí se slepičkama na palubě mu dnes nehrozí, i když by pro něj možná byla zajímavější než letadlo 😉

  18. Maričko (inlove) , tím kokosem myslíš strouhaný kokos? Ten přednosta moc neoblibuje, zato rozinky by mu určitě nevadily. Před několika lety jsem dostala kyblík rajčat a dělala chutney. Našla jsem si několik receptů a vytvořila z nich ten svůj, právě s rozinkami. Kupodivu je to dobré, a třeba se to dá použít i ke špagetám, dochuceno česnekem a mletým hovězím. (chuckle)
    Tohle nespíš příležitostně vyzkouším, vypadá to na rychlé a zajímavé jídlo. (Přinejhorším to sním sama a přednsta dostane vejce. 🙂 )
    Přeju všem krásný den! (h)

    1. Vave, prosím, poděl se o recept na čutny! Odměním se kyblíkem rajčat, mám jich strašně moc. Jestli je ovšem ještě neutlučou kroupy nebo nějaká jiná pohroma.

      1. My vaříme z rajčat omáčku na těstoviny – na panenském olivovém oleji osmažím cibuli a česnek na plátky, přidám oloupaná rajčata na kostičky, osolím, opepřím a vařím do zhoustnutí (ta rajčata si většinou pokrájím do velké mísy a pak je do hrnce vybírám děrovanou naběračkou, ocedí se tím nadbytečná šťáva – dá se vypít nebo sterilovat). Nakonec přidám bazalku a dosolím a případně mírně dosladím. Dávám do 300 ml sklínek, pokud mám, tak do té sklínky přidám i cherry rajčátka, steriluji při 90 st. V zimě stačí jen ohřát, mladej si do toho dává drceného tuňáka, posype sýrem a rychlá véča je hotová.

      2. Alenko, nejsem Vave, ale právě jsem jedno dopatlala 😉
        2 kg rajčata zelená, 5 ks rajčata červená, 3 ks kapie, 15 ks švestky, 3 ks jablka zimní kyselá, 1 lžička hořčičné semínko, hrstička celého pepře, 1,5 lžička soli, 10 ks nové koření, 4 ks bobkový list, feferonky dle odvahy, 20 dkg cukru, 2 dl octa, 20 dkg rozinek. Vše, mimo namočených rozinek se uvaří (já to dělám v papénově hrnéčku) rozmixuje (nedělám do do hladka, mám radši,když jsou malé kousíčky) Naleju do skleniček, rozdělím rozinky a zavařím. Právě to stydne na lince 🙂

        1. Pokud se jedná o červená vyzrálá rajčata, tak se přikláním k receptu Ivy, Dělám něco velmi podobného. Jenomže minulý týden byla jedna velice studená noc a mně odešly všechny keříčky. Tak se snažím zachránit hodnoty 😛

          1. Tak nám neodešly, ale tváří se dost naštvaně (bylo 5 stupňů), začaly žloutnout, jako kdyby už měly podzim….

            1. Ivo, nemají podzim. Nastydly a chytá se jich plíseň bramborová. Otrhej všechny i jen maličko zažloutlé listy a možná je na pár dnů zachráníš. Jen nedávej ty listy do kompostu. To by sis dělala pěstírnu té plísně. 🙁

              1. Jsem zkušený zahradník, plíseň to opravdu není (tedy tu už jsme zhubili postřikem), každoročně mají jakousi skvrnitost, na plody to nejde, jen brzy žloutnou spodní listy a pak podle počasí i ty výše.

                1. Ivo, to mám taky na rajčatech skoro každý rok. Nevím co to je ale plody to fakt nenapadá. Pěstuju Star F 1 a dostávám sazenice od kamarádky. Oni to ale mají taky a rajčat mají vždycky spousty, mnohem víc než já. U nás není tolik sluníčka.

          2. Díky za návody, jenom ještě dotaz k čutnymu – ty jablka zimní jako utrhnout teď? Aby byly fakt kyselý?
            A k té chorobě – je to septorióza, napadá taky celer, ale na plody to fakt nemá vliv, jenom je to ošklivý.
            A přidám vlastní recept pro zoufalce a lenochy. Trochu pokrájená rajčata prostě nacpu do sklenic a zavařím. Nic k tomu, ani sůl, ani koření, ani vodu. Když nic jiného, dají se v zimě rozmixovat a ochutit, vznikne docela kvalitní šťáva.

            1. Jo, já je nemusela trhat, protože foukal vítr a já mám nějaká padaná. Co se týká té nadúrody, jednou jsem zápolila s velikou. A měla málo času. Do papiňáku jsem každé umyté zralé rajče namáčkla a pak povařila asi 10 min. Bez soli, bez koření. Rozmixovala i se slupkami a pak přecedila zrníčka (ostatní se rozmixovalo). A zavařila 20 min na 80 st. Babička to chodila do sklepa loupit a mlsat 😉 Já to používala na kdeco 😛

      3. ALENO S MAXEM, PROHLEDEJ STARÝ ZVÍŘETNÍK, KAM JSEM TEHDY DO MLSTONÍKU UVEDLA OPRAVDU SPOUSTY VYZKOUŠENÝCH A OSVĚDČENÝCH RECEPTŮ NMA NEJRŮZNĚJŠÍ ČATNÍ. MLSTONÍK BYL S NÁZVEM“NEVÍTE CO Z RAJČATYŮ. ODKYZ UDĚLAT NEUMJÍM A NA HLEDÁNÍ ČLÁNKU ČAS FAKR NEMÁM. ODJELI MLÁDEŽNÍCI, SKLÍZÍM VŠE PRACU NEODOLNÉ A PRACH NESNÁŠEJÍCÍ. BO V PONDĚLÍ VYOPUKNE SPRÁVNÝ BINEC= VÝMĚNA VŠECH OKEN V CELÉM BYTĚ. MÁM JINÉ PECKO, TAKŽE TAM TO ULOŽENO ANI NENÍ. ALE TEN ZVÍŽETNÍK NA LIDOVKÁCH JE JEŠTĚ FUKČNÍ, TAKŽE POHLEDEJ. RAJČÁTKS TI ZÁVIDÍM, BO MNĚ JE DEVASTUJE PLÍSEŇ, TAKŽE JICH MOC NEZACHRÁNÍM.

  19. Maričko, co mysliš tou mateřídouškou? Jak se řekne anglicky co do toho pokrmu přidáváš? Vypadá to chutně, to bych mohla zkusit. Uvidím, co řekne Jirka na kokos a rozinky :-))).
    Dnes máme studené přeháňky s větrem. No ale déšť potřebujeme – měsíc nepršelo.
    Zdravím nejnovětší „Zvířetnici“, hodně štěstí !!

  20. Ještě bych tady chtěla přivítat Zuzanku Rysí a popřát jí uplně všchno nejlepší do života. (h)
    Márůdkům ,kterým už je líp (Pů, Betce a Berry) 3x hurá
    a vzkaz pro Xerxovou “ Nech brouka,ehm, Betku žít“ (wait)
    Kdysi jsme dovezli domů synka po operaci s důrazným upozorněním na „klidový režim“ Samo, že schody bral po třech, behem vteřiny projel byt jak vydra.Samou radostí hupsnul na postel a provedl pár kotrmelců. Bylo na zabití a nebo na kazajku svěrací, buď pro něj nebo pro mě( já k tomu měla ) Se vstávajími vlasy hrůzou jsem volala naší ,už hodně pamatující, dětské lékařce. Lakonická odpověď zněla“Však kdyby ho něco bolelo, tak takhle neblne. Klid“ (nod) (nod) Tak ještě hodně blbnutí Betce přeju 🙂

  21. Maričko to vypadá velmi zajímavě, kokos a rozinky?? Na druhou stranu, u nás se dávali rozinky do rajské omáčky a sposta lidí se té kombinaci taky diví. Určitě zkusím (wave)

    1. Nepamatuji se, že bych kdy jedla rozinky v rajské, nemívala jsem ji jako dítě moc ráda. Ve školních jídelnách mi nikdy nechutnala, ale maminka ji doma dělala hezky přislazenou a proti tomu jsem neprotestovala. Až teprve s pozdějším poznáním italské kuchyně jsem přišla i na chuť rajským omáčkám (a přislazuji je). Tohle jídlo doporučuji vyzkoušet třeba jen jednou, je to zajímavá a podle našeho mínění lahodná kombinace. I když, jak jsem napsala, často bych to nejedla, ale jako exotická změna není k zavržení. A indická kuchyně běžně spojuje kokos s kořením kari.

      1. No, ano já jí taky přislazuji, na rozinky si po prvotním překvapení manžel zvyknul a dcera jí zbožňuje, ovšem se školní jedelnou, to nemá moc co společného (happy)

    2. Rajskou sladím jen minimálně, zásadně dochucuji rozinkami, a to jsem už tím naučil jíst rajskou spoustu lidí, kteří ji měli totálně znechucenou z různých jídelen zvaných blafotechna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN