Tenhle recept jsem před spoustou let dostala od své tety, vynikající kuchařky. Koupit si brusinky v obchodě spíš nešlo – nebyly a nikam, kde by se daly nasbírat, jsme nejezdili.
Rybíz na zahradě jsme měli a máme, recept jsem vyzkoušela a zařadila mezi oblíbené. Rybízobrusinky máme rádi k pečenému kuřeti, ale asi by se hodily i k něčemu jinému.
Kdybyste je chtěli vyzkoušet, tak tady je ten recept:
Potřebujeme:
1 kg obraného rybízu, klidně bílý i červený
1/4 l octa a 1/4l vody na spaření
65 dkg cukru
1,5 dl vody
kousek skořice, několik hřebíčků a pár kuliček jalovce (ten není nutný)
Postup:
Svařím vodu s octem a přeliju přes rybízové kuličky v cedníku.
Dám vařit 1,5 dl vody, do které nasypu cukr a přidám koření (pokaždé si říkám, že nejdřív nechám ve vodě povařit koření, vyndám ho, odměřím potřebné množství okořeněné vody a pak teprve přidám cukr… nikdy jsem to neudělala, vždycky spěchám). Jakmile se cukr rozpustí, přisypu rybíz, uvedu do varu a vařím cca 10 minut.
Plním do malých skleniček od jogurtu, a pokud se mi to povede, vylovím koření. Ovšem jediné, které vylovím vždycky, je jen ta skořice :-).
Utáhnu víčko a skleničku otočím víčkem dolů. Po naplnění poslední počkám cca 5 minut a skleničky otočím zase víčkem nahoru.
Ze začátku je obsah tekutý, ale po pár dnech zrosolovatí.
Letos jsem měla z 1,1 kg rybízu 8 skleniček.
A otázka pro zdejší mlsné: šlo by v tomto duchu zpracovat kyselé višně? Asi s pomocí nějakého želírovacího přípravku…
Naše morela je speciálně kyselá. Na marmeládu nic moc, jedině smíchat – naředit se sladkými jablky.
Jajka
dělám to tak již 30 let a vždycky bezva
Jajko! Recept jsem taky kdysi dělávala a rybízové brusinky byly moc dobré. (y) 🙂
Mila Jajko, moc pekny recept, ma ale pro mne jednu zasadni chybu: u nas rybiz neroste. 🙁 Zato brusinky jsou k mani celorocne – prevazne ze statu Maine.
Hani, prosím, vzpomeň si na mě s adresou na „české“ potraviny… eventuálně na nějaký ten zásilkový prodej. Dík
Prave ti sel mejlik.
(bat) Ještě k tomu sběru hub. Jedná se o Hoax. (bat)
(wave) http://www.hoax.cz/aktuality/konci-bezplatne-houbareni-v-cr_320 (wave)
díky, Jovásku (inlove) . Mister Universe ve skoku na špek (u kterého jsem na bytě) po přečtení mailu, který mu dnes přišel, mi zkrátil kvůli tomu život aspoň o…. no aspoň o dvě hodiny (bat) .
Milá MaRi (inlove) , tak ho zas zkusíme o dvě hodiny natáhnout, ano? 🙂
JoVásku (inlove) , promiň, že Ti fušuju do řemesla:
Přinese si policajt do práce termosku.
Ostatní kolegové ji okukují a ptají se, co to je.
„No v obchodě říkali, že když si do ní dám něco teplého, tak to dlouho vydrží teplé a když něco studeného, tak to bude pořád studené.“
„No, to je fakt dobrý vynález a co v ní máš?“ ptají se ostatní policajti.
„Kafe a dva nanuky.“
😀 pěkné a děkuji
Tohle dělala i moje babička a maminka, jen místo octa dávaly kyselinu citronovou. (nemá to tu pachuť).
Jůůů, zavařeniny, to je moje! teda, když to někdo umí a obdaruje mě. 🙂 :* (hug)
Nápodobně. 🙂 Naštětsí mám tu dole zmiňovanou tchýni, která nás zásobuje víc než dostatečně. A zbytek jistí M&S. 😉
…naštěstí… – tak moc jsem se soustředila na hledání &, že jsem si překlepu všimla až při odesílání.
Vave až mi budeš předávat kalendář máš u mě višňovou marmeládu
Šiš, takhle jsem to nemyslela! (blush) Ale děkuju moc, milá Marto. (h)
:xZcela OT. Dnes jsme zjistili, že včera měla narozeniny Alča, tak jí přejeme všechno nej
a posíláme kytičku. 😡
(f) http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_11_2011/#Alcanar_2011.jpg (f)
Mila Alco: Vsechno nejlepsi k narozeninam! (f) (^) (sun)
A já přeju taky všecko nejlepší, radost, pohodu a hlavně zdraví, zdraví, zdraví. Nevadí, že trošku opožděně, že, je to upřimné a od srdce. A zrovna to samé přeju všem, co něco slaví, slavili či slavit budou – tedy vlastně všem.
🙂 (rose1) (h)
A co, líbily by se vám třeba perleťové mraky? Už jsem je sice viděla, ale mockrát ne…
http://www.astro.cz/apod/ap110720.html
to je krása!
Moooc pekne. 🙂
A pokud budete chtít někdo sbírat brusinky v lese a další lesní plody, jako jsou houby, borůvky apod., tak je nachystaný zákon o sběru plodů a bylin ke schvalování, tuším, že 25.07.2011 („bez peněz do lesa nelez“, snad jenom státní lesy).
A tak to ma byt!!! To by tak scházelo, aby si lid z lesa nosil domů oběd – a SADARMO!!! A tady se mi vkrádají verše ostravského barda (parafráze) :
„¨… smí si vzít sirotek trochu drva?
Co pravíš, Maričko Magdónova?“
(rofl) (rofl) (rofl)
Tak to už budou někteří lidé na venkově hlady, lesní plody tvoří slušnou část jejich jídelníčku. Sice po nich nenajdete v lese ani prašivku, ale vzhledem k dosaženému vzdělání a předchozí praxi (JZD) po zrušení kravínů a zmenšení obdělávaných ploch je šance najít zaměstnání vcelku mizivá. A tak se sice živí vlastní zemědělskou činností, nicméně houby, maliny, ostružinya tak jim dost pomáhají.
Jajko – pěkné. Tenhle rybíz sama nedělám, ale dělá ho tchýně, myslím, že přidává i trochu rumu. Jinak se mi osvědčilo (v rámci likvidace nadměrných zásob – tchyně toho totiž vždycky nadělá moc a sama to – jako diabetik – vůbec nejí) přidat jednu malou skleničku do těsta na perník nebo nějakou černou buchtu, je to docela dobré.
Milá Jajko, rybíz ala brusinky byl majstrštyk naší maminy, ale samozřejmě nemám recept 🙂 Kromě koření se do toho přidával tuším taky rum a bylo to vynikající. Já mám letos rybízu jenom malinko (-4 stupně toho na kvetoucích keřích moc nenechaly), tak jsem ho akorát zmrazila. Stejně jako Xerxovi i my milujeme koláče s rybízem. Myšlenku na marmeládu nebo jiné pokusy holt nechám na příští rok 🙂 Jinak k masu jsem se naučila hojně přidávat nejrůznější čatní, což spadá do podobné kategorie jako rybízobrusinky. Přivezla jsem si hojně lahviček z Anglie, ale asi budu muset něco vyrobit sama. Potíž je v tom, že ty květnové mrazy mi toho z ovoce na zahradě moc nenechaly.
Ostatně, máte někdo zkušenosti s výrobou čatní? To by ale byl praktický mlsotník! 😛 (to je olizující – tentokrát!)
Dede – LENKAS – ještě má její recepty schované. A dokonce mám dojem, že i některá čatní nedávla vplen ještě za časů NP.
A tady jsem jedno vytáhla z Lenčina příspěvku (doufám, že se nebude zlobit, že jsem porušila její autorská práva) – je to z tohoto článku
http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-nevite-co-s-rajcaty-zkuste-tohle-fic-/p_zviretnik.asp?c=A060824_235601_p_zviretnik_dru
CHUTNEY (ČATNÍ)
500 g nakyslých (lze i nezralých jablek), 80 g jemně krájené cibule, 200 g na plátky krájených vyzrálých rajčat, 40 g cukru krupice, po špetce mletého zázvoru, mletého hřebíčku, po 0,5 č. lžičce bílého pepře, soli a hořčičného semínka, 250 ml estragonového octa, 150g rozinek.
Postup:
ocet, na kousky pokrájená jablka a nakrájená, neloupaná, strouhaná jablka bez jádřinců pomalu a na mírném ohni dusíme se všemi ostatními přísadami asi 20 minut. PAK VŠE VELMI JEMNĚ ROZMIXUJEME. Horké plníme do sklínek a po uzavření víčky sterilujeme při 80°C po dobu 15 minut
Nó, Ygo, ono to vypadá jako nenápadná pobídka paní šéfové- aby někdo napsal takový článek 😀 Konec konců, měli jsme sbírku velikonočních receptů i vánočních, tak proč ne čatní. Akorát já nedodám- tohle neumím. :O
Chutney je taky moje krevní skupina. Kuře Tandoori Masala chutney a rýže patří k nejsvátečnějším obědům. Jen do chutney přidáván navíc trochu thajského curry (je mnohem pálivější než klasické kantonské curry. Chutney potom krásně skloubí pálivou a sladkou chuť.
Kuře okořeněné Tandoori Masala peču s celými malými žampiony (mňam) a podávám taky s rýží, ale to chutney k tomu nedávám.
Mám taky někde zahrabaný recept na chutney, splácala jsem ho kdysi z několika receptů a toto chutney nám chutná. 🙂 Jsou v něm rozinky, což není moc obvyklé, ale dobré to je. (nod)
A prosím, co je to a kde seženu „Tandoori Masala“ (wave)
Je to směs koření a dá se koupit třeba u Antonína: http://www.koreni.cz/detail.php?pid=261
Nebo u Sindibáda: http://www.koreni-sindibad.cz/sortiment-smesi.html
Nebo bych vyzkoušela M&S, tam myslím mají celou směs (tj. to koření a ostatní ingredience) už namíchanou v lahvičce, jen se přidá maso a taky je to dobré; návod je na obalu.
Vééélký Ď (wave)
Není za co. A moc doporučuju prozkoumat sortiment obou obchodů s kořením, mají tam moc dobré a zajímavé věci.
Rybíz letos u nás nebude. Díky jarnímu zásahu mé milé sousedky, velké to zahradnice, z keřů moc nezbylo! Však už ten zásah ale potřebovaly!!!!
Takže si tak rok počkám.
Něco takového dělá tchýně. Recept neznám, ale ke svíčkové to běžně používáme. U nás doma se používaly pouze pravé brusinky, ale nikdy jsme neznali skutečné pole brusinek, jen promíchané mezi borůvkama a přibívaly hůř, než borůvky, takže to byla děsná vzácnost.
OT: Tuhle se tu probíral strach z bouřek. Když byl Rysík miminko, chodili jsme se na bouřku koukat na balkon. Tak v roce a půl už by na balkon za bouřky nešel. Dneska v noci jsem ho měla po první ráně pod mojí peřinou. Ale po páté ráně už zase spal jak špalek. Jen když to prásklo někde přímo nad náma, tak se vzbudil on i MLP. Tak si ho pro změnu vzal pod peřinu MLP a z půl minuty chrněli oba. Takže trochu se bojí, nechce být v bouřce sám, ale není to panika, klidně usne. Jsem zvědavá, jak to bude pokračovat, jestli se to bude zhoršovat.
Přesně tohle dělám už taky řadu let, je to skvělý recept a těší se v rodině velké oblibě. A hodí se mimo jiné taky ke zvěřině. Jednu várku mám letos hotovou a chystám se na druhou. Nejdřív ale musím zpracovat višně, které jsem natrhala už předvčerem, ale k realizaci marmelády nedošlo, jelikož plánované volné odpoledne se nekonalo. Stačila jsem jenom založit na višňový likér.
Pozdě, milá Jajko, pozdě! V neděli z červeného rybízu po úporném odšťavnění (mám na to takový ruský bazmek podobný mlýnku na maso a odšťavení kýblu rybízu je práce pro kulturistu (chuckle) – zajímavé, že maliny na tom jdou jedna báseň, ty dokonce „přemílám“ dvakrát) uvařena marmeláda.
A višně vrhni do cukru a pálenky – je to rychlé a je to chutné – takovou griotte v obchocě nekoupíš, jakou dostávám od mamky k narozeninám. A na vanilkovou zmrzlinu je to mňam mňam (nod)
Ano, taky mám 2 láhe od okurek naložených višní!!!!!!!
Bude z toho úžasná kořalička a opilé plody se hodí do pečiva nebo na zmrzku!
OT – pozor na bazmek! Onehdá jsme měli návětěvu. Při obědě jsme nekapali po stole, nemlaskali, jen vzdělaně konverzovali. V prostředku konverzace mě osvítilo a vyhrkla jsem ježiš ten bazmek jak jsme hledali je… . Našemu slovenskému příteli zaskočilo, zrozpačitěl, jeho milá žena dostala lehce nachovou barvu a úpěnlivě se zahleděla do talíře. Abych to zkrátila. Tohle slovo je velice… ted nevím co je horší. Sprosté nebo vulgární. Pak oni vysvětlili ale radši nepřeložili a my vysvětlili a přeložili, že u nás se tohle slovo používá jako rychlá náhrada za něco, co neumíme rychle pojmenovat. Konverzace trochu zadrhávala, ale při desertu se to srovnalo. Takže ten (ale když ono je to takové příhodné slovo!) b…. radši ne.
No presne v rovnakom význame sa to slovo používa aj u nás (akože taká tá vecička, udělátko) , vo všetkej nevinnosti a nikto to tu za nič strašné nepovažuje.
Citlivejší sú naši spoluobčania maďarskej národnosti, odkiaľ to slovo (vlastne pôvodne 2 slová) aj pochádza a v maďarčine je to vraj pôvodne hodne neslušné, dám len odkaz, nech sa nemusím červenať: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=bazdmeg
Takže JanoBa – nečervenat a používat (chuckle) . A návštěvě vysvětlit, že slovensky je to samé jako česky (rofl) .
A Ygo, my máme doma zřejmě úplně stejný bazmek a taky jsme na něm mleli na rybízovou marmeládici tento víkend (chuckle)
Já vím, jsem si říkala, že pro děvčata z nejjižnějšího cípu už bude pozdě… I já jsem se přesvědčovala dva týdny, že bych ten rybíz měla konečně sklidit a některé kuličky už byly sušené…
Rybízovou marmeládu dělám také, mám ráda z černého rybízu – ten momentálně nemáme, tak to jistí josta. Na linecké je nezbytná.
Mimochodem, jako mlecí bazmek slouží robot UKS (pro později narozené Univerzální Kuchyňský Strojek), je cca z roku 1958, váží asi 10 kilo a jako lis na ovoce, mlýnek atd je nepřekonatelný, kam se na něj hrabe robot ETA.
To bude asi on, Bazmek 🙂
U nás v rodině nikdy nebyly plody k zavařování, maximálně pár keříčků (který jsem coby dítě stihla orvat ještě zelený 😉 ). Ale když byl synek malej, tak jsem se skrzevá jeho blonďatý kudrnatý vlásky a jasně modrej kukuč pokamarádila v Českým Šternberku s jednou paní z místní chaty a tam jsem (prvně v životě) Bazmek viděla (happy)
Vidíš, višně do pálenky mne nenapadly a to jsme kdysi dělávali ovoce v rumu – jahody, višně, meruňky, broskve… možná ještě nějaké další ovoce.
Tohle dělává moje máti! Občas. Momentálně bojuje se dvěma kbelíky višní- pár skleniček zavařila na kompot, naložila višňovku a včera odpoledne vařila marmeládu. Mně včera dovezla mísu rybízu a mísu josty- marmeláda mě nemine.
brusinky se v Liberci daly koupit (wait) – jednou za rok na LVT (chuckle) … ale nic takového se u nás nekoupilo a hurá na Ještědský hřeben nad Rašovku… Náhražky se nepřipouštěly… brusinky musely být brusinky.
Moje tchýně dělá „brusinky“ z jedlých jeřabin.
Já rybíz zavařím na džemík (na linecké je nepřekonatelný) a zbytek zamrazím – v zimě na koláč se hodí. A teď se dělají často kynuté koláče s kyselým rybízem – my to rádi
To zní velice slibně! 🙂
Jen bych měla dotaz. Pod zahradou mám spoustu bezinek – zavařuje to někdo?
Zavařuji míchaný kompot s bezinkou:dávám do sklenice vrstvu půlených švestek+vrstvu podélně krájených hrušek+vrstvu krájených jablek a k tomu cca 4 PL bezinek; už jsem lenoch a tak přisypu podle sladkosti ovoce 4-6 PL kryst.cukru, zaleji vařící vodou, zavíčkuji a v hrnci běžně zavařím.
Jinak je dobrá i marmeláda jablečnobezinková, mně osobně samotná bezinka nechutná.
jejda, s tím chechtákem nemám nic do činění, tam má být „d“
Dík! 😀
zkušela jsem bezinkami vylepšit obyčejný červený rybíový džem – dodají krásnou barvu
rybíz prolisuji společně s bezinkami, nechávala jsem si ho zamrazit, aby na bezinky počkal
nebo zamrazím jahody a čekají na červený rybíz – výborný džem rybíz dodá hmotu a kyselost a jahody vůni a chuť
Při jakési bezinkové invazi mi to nedalo (no nezavař to, když je toho tolik) i vyrobila jsem bezinkové liguére v megalomanském množství. Dlouho jsme ho pak používali na zahánění nezvaných a protivných návštěv, fungovalo bezchybně.
zelené bezinky do solného nálevu s octem – za socíku to byla náhražka kapar. Zralé na marmeládu nebo jako kompot nebo šťáva….bezinkový víno mne neoslovilo. prospypané cukrem a usušené v sušičce,jsou dobré i na zimní pečený čaj…..
Bezinkový Mlsotník už tu kdysi byl: http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-bezinky-pro-chut-i-pro-zdravi-dyn-/p_zviretnik.asp?c=A060525_221300_p_zviretnik_dru
Ale sama za sebe bych řekla, že na bezinky je třeba dát si i pozor. Květy – u některých jedinců hrozí silná alergická reakce na pyl; plody – u některých jedinců (hlavně u dětí) hrozí zvracení a průjmy. Sama jsem to bohužel kdysi vyzkoušela na vlastní rodině a už nikdy víc! 🙁
A tady jsem našla ještě nějaké další recepty, pokud by měl někdo zájem: http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/lecive_rostliny/bez.htm
Vrátila jsem se Bezinkovým mlsotníkem do dob, kdy byli mezi námi Tojefuk a Kardiak a Evam, kdy se s náma kamarádila Mirka z Houstonu a Jindřich Sesi@Riki a je mi smutno i veselo.
jj
Višně určitě zkus s gelfixem 2:1, přidej koření podle chuti – k višním bych dala hřebíček a pepř, možná trochu zázvoru.
Jak tak léta čtu nejrůznější zavařovací recepty, tak si myslím, že by nebylo špatné vyrábět pytlíčky s kořením do marmelád, které by se do hmoty ponořily a pak zase vytáhly. Jen mi není úplně jasné, jestli by mě to dokázalo uživit (rofl)
A rybízobrusinky se určitě hodí i ke svíčkové a k různým steakům. Mňam.
Kolem Hanspaulky běhá bouřka, zatím jen zvukové a světelné efekty.
Co pytlíčky s kořením, stačily by i bez koření… Z gázy lezou nitě, možná nějaký fáč… zamyslím se nad tím. Prozkoumám vyřazenou autolékárničku 🙂
Jeden balíček obyč. obvazu a špulku nití mám v kuchyňských potřebách normálně už léta – na balení koření do rajdy, do svíčkové, atd., atp. Ale kdyby se to hotové dalo koupit, určitě by to řada lidí přivítala.