MLSOTNÍK: Jak se nepovedený dort nakonec povedl

Byl jeden z těch dnů, kdy jsem odpoledne dostala chuť upéci něco sladkého. Ne zaběhlý recept, nýbrž vyzkoušet něco úplně nového. A s čokoládou. Tak jsem vyndala jednu ze svých kuchařek s vrchní hranou lemovanou kraječkou z kousků maličkých papírových útržků..

 

Běžný to úkaz u všech mých kuchařských knih. Hrozně ráda si kuchařky prohlížím. Nejen ty nové, ale vracím se i k těm už dříve prohlédnutým. Usadím se s knihou na kanape, u ruky kus papíru na trhávání jako případnou záložku k receptům „které jednou zkusím“. Jenže, jak obracím listy, těch jednou-tohle-zkusím receptů podezřele přibývá. A protože jsem líná se zvednout pro další papír, začnu ten jeden trhat na menší a menší kousky, až mi z vrchních stránek vykukují jen takové ždibínky tvořící tu zmíněnou krajku. Prohlédnutá kniha se pak chvilku povaluje v kuchyni, v nadějném očekávání, že z ní opravdu něco zkusím. Většinou ji nakonec založím zpět do knihovny a zamýšlený skutek zase utek.

 

Teď jsem ale byla pevně rozhodnutá vyzkoušet nový recept. Proto jsem vytáhla kuchařku, u které jsem si pamatovala, že právě v ní je spousta lákavých sladkostí. Upoutal mne dort s názvem „Almond mousse layers“. Ani nevím, jak to správně přeložit – snad „vrstvená (prokládaná) mandlová pěna“. Obrázek vypadal lákavě, práce velice snadná. V dortu nebyla žádná mouka a tuku jen tolik, co je ve vejcích, čokoládě a šlehačce. Všechny přísady jsem navíc měla doma, stačilo jen dát se do toho.

 

Takhle dort vypadal na obrázku v knize

 

Nakreslila jsem si na pečící papír kruhy, rozmázla na ně sněhové těsto a dala péci. Po uplynulém čase jsem nahlédla do trouby. Těsto sice chytlo barvu, ale placka byla – no placatá. Sníh se ani trochu nezvedl. Znovu jsem koukla na obrázek dortu v knize. Na něm dvě placky spojené krémem tvořily celkem vysoký dort. Kdybych spojila ty svoje dva lívance, budu mít dort jen o něco vyšší, než slepené vánoční cukroví. Upečené placky jsem podle návodu nechala trochu prochladnout a potom opatrně z papíru sundala. Byly tenké, gumově pružné a mírně lepkavé. Ale voněly krásně.

 

Byla jsem z výsledku svého experimentu zklamaná a moje cukrářské nadšení utrpělo vážnou trhlinu. Nevěděla jsem, zda je chyba u mne, nebo je obrázek v kuchařce zkreslený. Kdyby placky byly menší, než uváděná velikost, možná by i více vyběhly. Přeci jen po rozmáznutí těsta ho na každou placku moc nezbylo. Jenže z menších by dort byl jen takový dortíček na čtyři porce. Byla jsem v pečící ráži a rozhodla se zkusit to znovu. Když placky ani podruhé nevyběhnou, možná čtyřpatrový dort z tenkých dílů také nebude špatný. V receptu byl uveden pouze „cukr“, nebylo upřesněno jaký (zatímco do krému byl uveden moučkový). Do prvních dvou placek jsem dala cukr obyčejný, do těch druhých jsem zkusila moučku. Postup jinak stejný a bohužel stejný byl i výsledek. Cukrem to tedy nebylo, ani teplotou, kterou jsem pro druhé pečení trochu snížila. Zase jsem vytáhla z trouby tenké a lepkavé placky. Dort tedy bude čtyřpatrový!

 

rozetřeme sněhové těsto

 

Rozpustila jsem čokoládu, ušlehala šlehačku a umíchala krém. Dala jsem ho na chvíli do lednice zhoustnout a pak jím spojila všechny čtyři placky. Také povrch dortu jsem potřela krémem, ale žádnou čokoládu na něj nestrouhala, jak radila kniha. To už se mi zdálo přehnané. Asi pět centimetrů vysoký dort jsem přikryla a dala do lednice uležet..

 

Když jsem ho druhý den odpoledne vyndala ke kávě, byla jsem opravdu zvědavá, jak bude chutnat. Krém se přes noc v lednici zpevnil, takže porce se daly snadno krájet. A chuť dortu byla přímo vynikající!!! Možná právě pro ty tenké placky se vše dokonale proleželo a jednotlivá sousta byla lehoučká, křehoučká a krásně oříšková. Normálně, jakmile je něco s čokoládou, manžel je v rychlosti pojídání nepřekonatelný. Tentokrát jsem zvítězila já a jen jsem vzdychala, jaká to byla dobrota.

 

Moje prvotní zklamání nad nepovedenými plackami zmizelo a naopak jsem dort zařadila k těm „co budu dělat“. A vřele ho mohu doporučit. Ve stejné kuchařce byly i podobné dorty, kdy se do sněhu místo ořechů přidával kokos nebo strouhaný marcipán. S kokosem to možná vyzkouším příště.

 

upečeme

 

Uvedený recept je překlad z knihy – tedy jen na „dvoupatrový“ dort. Protože já nakonec dělala dort ze čtyř placek, všechny přísady jsem zdvojnásobila. A také jsem si ho dovolila sama pojmenovat.

 

Mandlový (ořechový) dort s čokoládovým krémem

(použijte hrneček o obsahu asi 200-220ml

 

sněhové těsto

1/2 – 2/3 hrnku mletých mandlí (já mandle neměla, dala jsem ořechy)

1/3 hrnku cukru (písek nebo moučku)

3 bílky

 

náplň

100 gr čokolády na vaření

3/4 hrnku šlehačky

1 lžíce moučkového cukru

1 lžíce granulí instantní kávy (není nutné)

2 žloutky

 

dort necháme vychladit

 

 

Postup práce

 

Sněhové těsto

 

Z bílků ušlehejte hodně tuhý sníh, po částech přisypte cukr a nakonec zlehka zamíchejte ořechy.

 

Na dva pečící papíry si vyznačte asi 20cm kruhy (pokud máte menší plechy a kruhy se nevejdou, třeba by šly i obdélníky).

 

Ušlehaný sníh stejnoměrně rozdělte a pak nožem rozetřete do velikosti kruhů.

 

Pečte v troubě na normální teplotě (tedy asi vašich 180´C) do mírného zhnědnutí těsta, asi 10 minut.

 

Placky nechte trochu prochladnout a pomocí dlouhého širokého nože oddělte od papíru. Nebo placku obraťte a opatrně papír odloupněte.

 

 

 

 

Krém do náplně

 

Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Stáhněte z plotny a nechte čokoládu vychladnout (ale musí zůstat vláčná, jinak znovu dejte do vodní lázně).

 

Ušlehejte šlehačku, zašlehejte cukr, kávu. Po jednom přidejte dva ze tří zbylých žloutků a znovu dobře prošlehejte. Pak do šlehačky vmíchejte asi lžíci prochladlé čokolády. Nakonec zamíchejte všechnu zbývající čokoládu a dobře prošlehejte. Krém dejte na chvíli do lednice trochu ztuhnout, aby při roztírání příliš netekl.

 

Placky spojte krémem a ozdobte jím i povrch.

 

Dort dejte do druhého dne (nebo na několik hodin) do lednice uležet.

 

Protože jsem vrstvy nepotírala krémem příliš silně (přeci jen byly čtyři) asi půl hrnečku mi ho zbylo. Dala jsem ho do mističky do lednice a manžel si na něm později velice pochutnal s přidáním kopečku vanilkové zmrzliny.

 

DOBROU CHUŤ

 

Marička Crossette

 

 

Aktualizováno: 14.7.2011 — 21:41

133 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tak jsem chtela ukazat mini myslivecke knofliky a nakonec z nich byl pokrm pro kotel. Tak to dopada, kdyz jedna nedava pozor.

  2. maricko, muzu se zeptat na upresneni slehacky do kremu? jak by se tady v anglii jmenovala ta co tam patri? single cream nebo double cream nebo whipping cream?

    1. Použij „whipping cream“, to je poctivá šlehačka.

      Ale… jak jsem si teď přečetla to „double cream“, už se mi sbíhají sliny. Tuhle dobrotu snad nikde jinde, než v Anglii nemají i když ve Francii mají „creme fraiche“, ale ten je nakyslejší a trochu hustší. Ten anglický je taková extra hustá sladká smetana, kterou jsem si polévala rozmačkané jahody, nebo jí konzumovala jen tak samotnou. Myslím, že double cream se vyšlehat nedá – nebo ano? Podobně jsem milovala francouzský „fromage blanc“, toho jsem také dokázala lžičkou sníst celý kelímek na posezení.

      1. diky moc. double cream jsem nikdy slehat nezkousela. nespadne ta slehacka, kdyz se tam daji vsechny ty ostatni prisady? jeste existuje extra thick double cream, a potom next step up je clotted cream.

        1. fd – vyšlehaná šlehačka ti nespadne, pokud do ní zamícháš prochladlou čokoládu. Ale kdyby se ti přesto stalo, že zřídla, dej krém na nějakou dobu do lednice, aby trochu ztuhnul. A pak ho znovu elektrickým šlehačem vyšlhej na hustší krém. Neboj se toho, nedá se na tom vlastně nic pokazit, tak jen do toho.

          Extra thick double cream… 😛 😛 😛

  3. Právě jsem se vrátila od chlupodravkyně z Přerova, letím k PC a tam taková mlsota od Maričky,nemám doma ani oplatek abych uspokojila chuťové buňky alespoň nějakou šalbou. Musím ty placírky zkusit,zdá se to velmi jedlé.Maričko, Tobě se ale povede stejně všechno,snad se aspoň přiblížím. (pi)

    Všem oslavencům přeji vše nej,nej, nej, užijte si zbytek pátečku. (d)

    Aido !! máš skvělé fotky, 🙂 zítra synátor odplouvá,takže jsem nařídila předat pozdravy. (wave) Taky jsem mu vezla stan. (wave)

    1. Děkuji jenny, dort vyzkoušej, práce opravdu lehká, úspěch zaručen.
      A jenny také ještě dodám, že si často vzpomenu na toho vašeho „erárního psa“, který čeká v útulku na nový domov. A jako na zavolanou jsi se zrovna nedávno zmínila, že tam stále ještě je. Z tvých zmínek je vidět, jak ti jeho osud leží na srdci a jak ráda bys mu dopřála milující páníky. Tak kdyby se mu poštěstilo, nezapomeň to sem napsat prosím.

      A aido (i jenny), dám to sem, když vám oběma „jezdí synové s draky“. Teprve teď jsem si v klidu prohlédla ty překrásné fotky závodů – jsou jako 3D, prostě nádhera. A zase jsem žasla, kolik lidí tento sport baví, to nadšení je na fotkách přímo hmatatelné. A všimla jsem si, že na jedné fotce, s tou oranžovou posádkou (spiše ke konci sady) mají děvčata na dřevěných pádlech svoje jména – viděla jsem to pouze u nich. Vypadá to mco hezky. A jistě jste zaznamenaly, že když byl teď princ William a Kate na návštěvě Kanady, také si zajeli proti sobě závod právě na dračích lodích – princovo mužstvo vyhrálo 🙂

      1. Maričko máš pravdu. Myslím na to zvížátko hodně. Co už musel zkusit, když ho třebas už dvakrát vrátili. On byl Cideček tady venku moc hodný, klidný, hrál si celý den s dětmi a pak se tlačil do vrat k lidem. Bohužel byl asi zvyklý být sám, protože opravdu se moc nesnáší s druhými psy, jak se chová k fenkám nevím. No a my máme doma už jednoho nalezence Daníka a ty dvě kočičí slečinky a nemám Cida kam dát. Už přemýšlíme s kolegyňkou, že ho odvezeme z té Olomouce ale stejně nevím kam bychom ho zatím umístili. Máme sice zčásti volnou budovu staré školy ale tam zas bydlí na bytě starší paní , bývalá učitelka a ta si pořídila rozvernou malou drsnosrstou foxinku a vůbec na ni nestačí, takže dát tam ještě dalšího psa by asi nešlo, navíc se její dcera chystá k porodu a chce tam pobývat, to jsem zvědavá jak to ta foxinka zkousne, když přestane být jednička. Tož takový mám trápení, pořád na pesa musím myslet a stále hledám. Už jsem poprosila aby ho dali i na labradory v nouzi, bohužel je tam a zase nic. Ach jo, prosím pořád CD a zatím ne a ne. ;(

  4. Jéééé, já si při pečení musela stát na vedení. Až teď po přečetní diskuze se mi totiž rozsvítilo, proč mi dort tak šmakuje !!!! To ty zmíněné laskonky a pařížský krém. Laskonky převelice miluji (a při návštěvách Prahy konzumuji spolu s rakvičkami v množství až přehnaném). Vzhledem k velikosti a síle placek jsem si to s laskonkami jaksi nedala dohromady. No a ta náplň je opravdu něco mezi fr. šlehačkou (jen jsou tam ty žloutky) a pařížským krémem (tam zase chybí to máslo).

    V receptu se uvádí „rozemlýt NEloupané mandle“. No mandle ve slupce jsem sice doma v lednici měla (sekám je do sušenek Biscotti), ale nikdy jsem je nemlela (i když namleté se koupit dají). Jsou tak tvrdé, že jsem až dosud vždy měla obavy, že si ztupím mašinku (buď tu na strouhanku, nebo vrtulku mixeru). Tak jsem použila mleté ořechy – pecan (k dostání už namleté, mám vždy doma v mrazáku na sypání zmrzlinového karamelu). Dala jsem je místo vlažských, které rozemleté se tak trochu „patlají“, zatímco pecany zůstanou sypké. Lískové oříšky jsou zde (tedy na Jihu) vidět hlavně o vánocích a i tak jsou bohužel velice drahé, takže je v kuchyni používám jen vyjímečně (o vánocích do „důlkových koláčků.

    1. Maričko, předpokládám, že tvůj dortík nebude tak křehce křupavý jako laskonky – to by se asi nedal tak snadno krájet, ale že těsto natáhne trochu vlhkosti z krému. Nicméně věřím, že chutná výtečně – dala bych si, dala!!! Za chvíli budu vařit kafe, tak tu chuť na sladké budu muset oblafnout aspoň tatrankou.
      A znovu musím napsat, jak obdivuji Tvoje recepty – máš je do detailů popsané, zdokumentované, s příběhem, radost číst!

      1. Hančo děkuji. Ano mám ve zvyku psát recepty opravdu popopaticky. Sama totiž nemám ráda, když se někdy musím domýšlet, proč to udělat právě takhle a co by se stalo, kdybych to (třeba i omylem) udělala jinak.

    2. Takže jsem to s těmi mandlemi odhadla dobře 😀 , podle barvy korpusu z knížky se mi to zdálo dost tmavé na loupané mandle. Kdysi jsem dělala bráchovi mandlový dort a tam se právě dával cukr, bílky, neloupané mleté mandle a trocha strouhanky. Když potřebuji nastrouhané mandle, tak je nasekám v robotu (food processor), pokud jsou potřeba hodně na jemno a je to do sladkého, tak přidám i ten cukr a naseká se to jedna radost. Zatím jsem ten hákový nůž nezničila.

      1. Hm, to mne nenapadlo, mandle nejprve „předsekat“ a pak rozemlýt. To už vypadá proveditelnější a třeba dostanu odvahu tu i zkusit. Díky.

        1. Já ty mandle vůbec nestrouhám, jen je proženu tím robotem – když chci třeba na posypání, tak několikrát jen lehce protočím, když jemněji, tak déle a úplně na jemno právě s tím moučkovým cukrem.

  5. Mimořádné OT o dvou zprávách odjinad.
    (Maričko, promiň. Tvůj dortík bych si dala, jéje, jak se s cukrem nepotkám, jak je měsíc dlouhej, tak na mne občas skočí „čokoládová,“ a pak zbaštím dvě čokolády za den nebo si doběhnu pro tác zákusků s čokoškovými záležitostmi a soukám je k snídani, obědu i večeři. 😉 )

    První OT drb od miláčkové sloničky Rashmí. To dítě je naprosto nezdolné: pokouší se asistovat i při úklidu a ošetřovatelé jí musejí ukazovat, co dělají, třeba jak nabírají na lopatu trus. A když bylo v týdnu sprchování, tak oběhla ošetřovatele zezadu a tahala mu za hadici, ze které kropil mámu Johti. Je to prostě akční skřítek, byť poněkud, až téměř, dvoumetráčkový.

    Druhé drby jsou z návštěvy vyslankyně gorilího fanklubu v Belfastu. (Snad nepřekračuju, propána, nějaký autorský záležitostě. 😉 )
    Zajímavé, i když ne ve všem veselé počtení, ale kdo chce trochu víc porozumět gorilím skupinám, tady hodně pochopí.
    http://www.gorilkovi.bloger.cz/NOVINKY/ZOO-BELFAST-2011

    1. Jéje, to je ale zajímavé počteníčko!!! Takže gorilí rodinka v Praze se má vlastně blaze!!!! 🙂 🙂

  6. Maričko, to vypadá přímo mňamózně 🙂 Jen si myslím, žeaby se po tom mělo ještě hubnout a bylo by to dokonalý 😛 (tmi) (^)

    1. Návod na dort vypadá vskutku velice dobře, taky je krásně sepsán, laskonky oblibuju ale si je zakazuju. Mít Ty Zdeno pravdu troufla bych si na celej dort.

  7. omlouvám se za OT

    ZUZANKA DNES SLAVÍ PÁTÉ PŘINESENINY – od Rputinky z Bechyně (h) (h) (h) (h) (h)

    1. Jejdááááááá!

      Zuzanko- jmenovečku – Málinko – vejškrabečku můj malilinkej – no já vím, no … už dávno nejsi vejškrabeček, a malinká už vůbec ne …. jeeeežíš, to byly tenkrát nervy !!! Ale povidlo se a máš báječnou paničku!
      A tak já ti přeju, aby to vám dvěma (třema) pořád tak príma vycházelo (f) (sun)

    2. Téda, PŘINESENINY je skvělý termit 😀 Tak Zuzíku, ještě nejmíň 2x tolik, ju? A hezky v kočičí pohodičce (inlove) (cat) (cat) (dance) (sun)

    3. Bedo – Zuzance virtuálně třepu pacičkou a 5x hladím. A „přineseniny“ je krásně trefný výraz.

    4. Jůů, tak to taky musím pogratulovat Zuzance z Bechyně k pátému výročí bydlení v medvědím doupěti. 🙂
      Pamatuju si na to, jak jsi zvažovala – rozhodla ses moc dobře, Bedulko! (h)

  8. Maričko, tohle mi nedělej!!! Jsem hodně mlsná huba a jenom fotografie u mne vyvolaly úžasné chuťové představy.

  9. Marička, tvoj záverečný obrázok vyzerá tak úžasne, že zvádza minimálne privoňať si k monitoru (ak nie rovno zakusnúť sa do neho). Máš cukrársky fortieľ, trpezlivosť a vieš si poradiť. Túto vlastnosť má aj moja mama a – hádate správne – cérenka nezdedila, no … :S

    1. MARIČKO, FAKT MÁŠ TRPĚLIVOST S TÍM PEČENÍM. JEN K TOMU, JAK JSI PLACKY PEKLA MÁM JEDINOU PŘIPOMÍNKU: TYHLE PLACKY SE NEPEČOU NA TAK VYSOKOU TEPLOTU, JELIKOŽ JSOU Z BÍLKOVÉHO SNĚHU A TEN SE POUZE V TROUBĚ SUŠÍ NA NÍZKOU)(CCA 80-100°C ) VYSOKOUNTEPLOTU A DOST DLOUHOZU DOBU . JE TO PRÁVĚ PROTO, ABY SE TEN SNÍH NELEPIL.
      A KM11, NEBUĎ SMUTNÁ. KDYBYS VIDĚLA, JAKÉ KRÁSNĚ OZDOBENÉ A NESKUTEČNĚ VÝTEČNÉ DORTY A KOLÁČE UMĚLA MOJE MAMINKA, ŽASLA BYS A MĚLA BYS NEJEN BOULE ZA UŠIMA, ALE OČI NAVRCH HLAVY PŘI KONZUMACI. MOJE MAMI DOKONCE OD ROKU 1969 NEBO 70 VYUČOVALA PŘEDMĚT VAŘENÍ A VEDENÍ DOMÁCNOSTI NA STŘEDNÍ, TEHDY RODINNÉ, ŠKOLE V MOSTĚ. ALE JAK VIDNO, PŘÍSLOVÍ A O KOVÁŘOVIC KOBYLE, CO CHODÍ BOSA , MÁ VELIKOU A HOŘKOU PRAVDU. MAMINKA MNE TOHLE UMĚNÍ NENAUČILA, BO NEMĚLA NA MOU VÝUKU DOST TRPĚLIVOSTI. JEJÍ TVOŘIVOST PŘI ZDOBENÍ DORTŮ JSEM OPRAVDU TEDY NEPODĚDILA. RECEPTY OD NÍ SICE MÁM A MNOHÉ DĚLÁM PODLE NICH, AVŠAK PRACOVNÍMI POSTUPY JSEM SE MUSELA PROKOUSAT ZCELA SAMA . A SE ZDOBENÍM A ČANČÁNÍM MÁ M PROBLÉMY VŽDYCKY. TENHLE TALENT PO MÉ MAMI A VLASTNĚ JEJÍ BABIČCE ALE PODĚDILA MOJE MLADŠÍ DCERKA. TA MÁ FAKT FANTAZIE VELEHORY A JEŠTĚ VLASTNÍ DVĚ VELICE ŠIKOVNÉ RUČKY MÁ . SESTŘIČKA SICE MĚLA TENTO TALENT TAKY, ALE NA MNE JAKSI DĚDIČNOST S TVOŘIVÝMI GENY POZAPOMNĚLA. KDYŽ JSEM DĚLALA DORT TŘEBA K PETŘINÝM NAROZKÁM( PETRA JE POUZE O O ROK A TŘI DNY STARŠÍ), UPEKLA JSEM JEN KORPUS, ZDOBENÍ JSEM PŘENECHALA MLADŠÍ VĚRCE. JEN PRO VĚRKU JSEM NĚJAK TO ZDOBENÍ UPLÁCALA, ALE TUŠILA JSEM ,ŽE TO ONO NEBUDE. NO, SNAHA SE MUSÍ OCENIT, ŽE? VÝTVARNÉ VLOHY MNE NĚJAK BEZ POVŠIMNUTÍ MINULY . ALE MUSÍM SE TU JAKO XERXOVÁ POCHLUBIT. POCHLAPILA JSEM SE A UŽ MÁM DŽEMY A Š´TÁVY TAKY HOTOVÉ VŠECHNY. A JEŠTĚ MÁM I BORŮVKOVÉ( VLASTNĚ ZIMOLEZOVÉ) KOMPŮTKY BEZ CUKRU. ZJISTILA JSEM VŠAK , ŽEŠ LETOS JE TOHOHLE OVOCE OPRAVDU O DOST MÉNĚ NEŽLI VLONI. HODNĚ RYBÍZU I ANGREŠTU ZMRZLO UŽ V KVĚTNU PŘÍMO NA KEŘÍCH , TAKŽE I PRODUKTŮ JE DOST MÁLO. TUŠÍM, ŽE JIŘÍMU ZÁSOBY DO DALŠÍ SEZÓNY NEVYSTAČÍ, TAKŽE BUDE MUSET DOST ŠETŘIT .MÍSTO CELÉ PŘESNÍDÁVKOVÉ SKLÍNKY NA JEDNU SNÍDANI BUDE NUCEN POUŽÍT JEN POLOVIČKU A DRUHOU NECHAT DO DALŠÍHO DNE. ZVYK JE VŠAK DRÁTĚNÁ KOŠILE, TAKŽE S ŘEČMI O ŠETŘENÍ DŽEMÍKŮ NEUSPĚJU. JINAK ZDRAVÍM VŠECHNY A PŘEJU PŘENÁDHERNÝ A SLUNEČNÝ VÍKEND. V BĚLÍÉ JE NÁDHERNĚ SLUNEČNO, ALE TROŠKU CHLADNĚJI A VEĚTRNO, TAKŽE SE DÁ DOBŘE DÝCHAT A BÝTT VENKU DLOUHO. VYUŽÍVÁM KAŽDÉ ÚPŘÍLEŽITOSTI A PLEJU, OKOPÁVÁM A PŘEHRABUJU SE V ZÁHONECH. TAKY SKLIZENÉ KEŘE JSEM UŽ PROSTŘÍHALA , JAHODÁM JSEM ZASADILA ODNOŽE DO KELÍMKŮ A VŠECHNO JSEM POHNOJIŮA KOPŘIVOVÝMM ZÁKVASE A DALŠÍMI HNOJIVY. S RYBÍZEM JSEM TROŠKU POSPÍCHALA, BO JSEM CHTĚLA KEŘE NAPADENÉ MŠICEMI POSTŘÍKAT BIOPTOSTŘEDKY DŘÍVĚ, NEŽ LISTÍ OPADÁ. NEMÁM CHEMIIÍ NA ZAHRÁDCE RÁDA A ZVLÁŠTĚ, KDY VÍM, ŽE BUDU V LEDNU BÁBOU, SE CHEMICKÝM POSTŘIKŮM VYHÝBÁM. CHEMIEI NEPOUŽÍVÁM, TAKŽE ŽÁDNÁ ZMĚNA A MRNĚ BUDE MÍT OVOCE I ZELENINU BIO . HNOJÍM POUZE SKUTEČNÝM HNOJEM OD HOSPODÁŘSKÝCH I DOMÁCÍCH ZVÍŘAT A HLAVNĚ KOMPOSTEM, KTERÉHO MÁM HODNĚ. A RAZANTNÍ POSTŘIKY NEPOUŽÍVÁM OD ZAČÁTKU, CO JSEM ZAČALA PĚSTOVAT ZELENINU. ANI S TĚMI HNOJI TO NEPŘEHÁNÍM, BO VÍM, ŽE I ZELENINA ZE ZAHRÁDKY MŮŽE BÝT PLNÁ DUSÍKU I JINÝCH, PRO MIMINA ŠKODLIVÝCH LÁTEK . ZKRÁTKA SNAŽÍM SE PĚSTOVAT TAK, ABY NEŠKODILA, ALE POMÁHALA A BYLA DOBRÁ. UŽ SE TĚŠÍM, AŽ BUDU Z MRKVIČKY VLASTNORUČNĚ VYPĚSTOVANÉ VAŘIT DO PŘESNÍDÁVKOVÝCH SKLENIČEK PŘÍKRMY A KONEČNĚ SKLÍZÍM IMÚPRVNÍ LETOŠNÍ LUSKY HRÁŠKU. MŇAM A MLASK§

      1. LenkoS, druhou várku placek jsem zkoušela péci na nižší teplotu – výsledek stejný.
        Musíš mít opravdu krásnou zahrádku, pečuješ o ní s velkou láskou a znalostmi

      1. HANČO, TA FOTEČKA JE MOC KRÁSNÁ A MALÁ JE JISTĚ ŠÍDLO. RARÁŠCI JÍ Z OČEK PŘÍMO VYSKAKUJOU.UŽ ALE ZÁVIDĚT OSTATNÍM BABČÁM DLOHO NEBUDU, JELIKOŽ SNAD SE V LEDNU NARODÍ MOJE PRVNÍ VNOUČÁTKO. ZDA JE SE SRDÍČKEM NOSÍ KLUK ČI HOLKA MAMINA I VĚRKA VĚDĚT NECHCE, TAKŽE MUSÍME POČKAT.ALE TĚŠÍM SE JAK DĚCKO NA VÁNOCE.

        1. MILÁ LENKO – ONO JE TO NAKONEC JEDNO, ZDA CHLAPEČEK ČI HOLČIČKA (nod) (TO MI PŘIPOMÍNÁ TEN VTIP, JAK ANIČKA ROZUMUJE – BABÍÍ, A KDYŽ BUDU MÍT BRÁCHU, TY BUDEŠ PRO NĚJ DĚDEČEK?) – BUDETE MÍT HEZKÝ DÁREČEK K NOVÉMU ROKU.

    1. Štěkající kočičák je kouzelnej, ale vyjádření „odborníků“, že ke změně štěkání na mňoukání došlo změnou proudění vzduchu při otočení hlavy je blbina!
      Ta kočka zřejmě neštěkala pro nic za nic, ale na „něco“ – cizího kocoura nebo psa, prostě chtěla někoho zahnat. Když se otočila na pánečka, tak chtěla komunikovat s ním, což běžně nečiní štěkáním, ale mňoukáním. Nebyl vůbec žádný důvod, aby na páníka štěkala.

      1. Jojo, vyjádření odborníků mám taky ze všeho nejradši. Ale jak patrno, Rusko je stále zemí neomezených možností. 🙂

          1. Musím se zamyslet. Barva by odpovídala!
            Při bližším ohledání je to kocour co píská!

  10. OT – Maričko promiň jsem jen na skok poprosit o stisknutí palce na získání práce, prosím moc bych ji chtěla, miluju hory ale práce pro příchozí je tu pomálu

    1. Jasně, že držím 🙂 Vím, jak to je špatné tady a to jsme pod horama… Tak ať ti to vyjde! (h)

    2. Vím, že u nás v jednom penzionu hledal majitel – kamarád, výpomoc na všechno – úklid, práce v kuchyni, převlékání apod. Ale jsou to východní Krkonoše, kousek nad Maršovem. Mám se přeptat? Bylo by to i s možností bydlení přímo v penzionu.

    3. Držím palce (y) (y) a chápu se Babetky zlobetky a jdeme se (k)očkovat. To zas bude půl dne jak andílek, vona se děsně bojí doktorčina psa a to má za TO! 😉

      1. OT – (k)očkování. Připravila jsem přepravku. Babeta zvědavka do ní samovolně vlezla, ještě než jsem porovnala očkovák do kabelky, hbitě jsem ji tedy zaklapla. Babeta začala ječet. Ječela na schodech. Ječela na ulici. Ječela v čekárně, ječela v ordinaci, proječela cestu domů, lidi a psi se otáčeli, kohože to tejrám. Zječela mne ještě po vypuštění a pak konečně ztichla, sedí v chodbě a trucuje. Do pozdního večera očekávám blahodárné ticho, místo obvyklého neřiditelného (bat) tu máme (angel)

        1. Je chudinka Babetka vyčerpaná a bolej ji hlasivky. Tak jen ať k sobě nepřijde ve dvě v noci (rolf)

      2. Bětuláskovo, ještěže je pátek a blázni maj´svátek (fubar) . Já už příspěvek čtu podruhé a pořád : bojí doktorčina prsa 😀

        1. Soudím, že doktorčina prsa mají podobnou váhu jako má, a tak její Black váží táákovejch… ehm, +, mínus, násobit dvouma, sákryš, ňákej ten zlomek… uch – 28 celých poprsí? Asi ták. (rofl)

          Dobrej příklad na státní maturitu. Chňa.

    4. Za přání i palce moc moc děkuju, zatím nic nevím. V pondělí ráno tam ještě jedu. Práci sháním intenzivně, neodmítla bych ani dojíždění do hodiny. Tuhle bych chtěla hodně, je to z oboru, sice neprojektantská a titul by mi byl taky na houby, ale blízko a u stavařů. Vedle práce na živnost, které mám tak na půl úvazku, přeci jen kontakty mám za ta leta jinde, tak mě lidi moc neznají, dělám od pokojské a myče přes pomocnou kuchařku a světe div se pizzařku cokoliv se naskytne, není to zázrak, ale neflákám se, to bych se bála. Nechce se mi odsud. Krom jiného mě i sestře vyhovuje, že se zastoupíme, tu já u dětí, tu ona u pejsků. Karolíno děkuju, jsi hodná, ale je mi to daleko. Potřebuju být u rodiny. Podobnou nabídku tu využívám. A ono tři hafani v personálním pokoji (whew) to je něco co jen tak nějakej majitel nevydejchá.

  11. No ,Maričko mě se většinou výsledek snažení neshoduje s přiloženým obrázkem (rolf)
    ALE, chuť na obrázku není 😛 takže buď chutná, nebo ne (inlove) už z popisu to vypadá mńamozně. Dneska se vrhnu na ty zpropadené řecké kuličky z fujrajskou i bez (whev) a brzy dojde i na na tuhle ňaminku

  12. Ještě než se vyjádřím k článku, tak bych ráda popřála všem dnešním oslavencům (teda oslavenkyni) – je Jindřicha. Čili Xerxová, přeju vše nej nej nej!
    A k článku – krásné, moc! Láká mě to vyzkoušet.

    1. Nojono! Vždyť Xerxová je Jindřich! 🙂 Všechno nejlepší, milá Xerxová. (h) (sun) (f)
      A díky, Aido. 🙂

      1. Nojo, vlastně, Ono je Jindřicha a Xerxových. Jindro, všechno nejlepší. A radši celé smečce, abys neměla ani starosti. 🙂 (h) (^) (d) (rose1) (sun)

    2. Á, Jindřich Xerxová! Takže taky všechno nej, hezky to oslavte. (party) (d) (dance) (rose1)
      Uf, to je smajlíků, to jsem se překonala. Ale dort neumím, ten má nahoře Marička.

    3. Ahoj Xerxová! (inlove) Všechno nej (f) a oslav to s Kosatkou zase nějakým krkolomným výletem, který TLP nafotí a my si ho v pohodlí užijem! 😀

    4. Nojo, Jindřich Xerxová má jmeniny. Tak všechno nejlepší!
      A jestli je tu ještě nějaký Jindřich, tak krásné jmeniny!

    5. Děkuji všem za přáníčka (nod)
      Už jsem si v práci opět zastěhovala (chuckle) – bylo málo stěhováků … tak naběhl děkan, proděkanka, já… ještě pár dalších obětavců a zase kus vědecké práce je hotový…

      A dortíček domácí jsem snídala – babča pochopitelně nezapomněla (wave)

      Výletění velké nebude – Betka jde dnes na očkování a i když si nikdy žádná naše doga blbou reakci na bodanec neodnesla, tak dneska ani zítra ji přetěžovat nebudu.

      1. Také přeju všechno nejlepší! (rose1)
        Z několikerého stěhování v práci mě ještě bolí v kříži 😉 , i když je to už několik let…

    6. (f) Připojuji se k přejícím, oslavte to se smečkou alespoň jednou vyšlápnutou tisícovkou a nahoře za odměnu (coffee)

    7. Všechno nej nejlepší, Jindřichu Xerxová! A taky vše nejlepší všem dalším Jindřichům i ostatním, co něco slavili, slaví či slavit budou!
      Hodně radosti, pohody a hlavně zdraví, zdraví, zdraví. A posílám vám větrníček. Jenže trošku veliký.
      http://www.astro.cz/apod/ap110715.html

  13. Tak tenhle článek se mi špatně upravoval, protože nemám na klávesnici odtokový kanálek na sliny (rofl) Miluju laskonky, miluju čokoládu a pařížské krémy a vůbec, tohle nemá z mého pohledu chybu. Přemýšlela jsem, co upéct k významnému dni letos v srpnu a už to vím! Jen zkouška bude muset být v den, kdy tu budoucí oslavenec nebude 🙂 Milá Maričko (inlove), ten článek jsem si užila i jako milé vyprávění, ten recept není jediný, který na tom chutná!

    1. Tohle by mi chlapi žrali rovnou pod rukama. Laskonkovým dortem bych si šplhla. Maričko, dík za recept a krásné čtení. A opravdu asi za ty nízké placky můžou ořechy. Někdy je lepší mandle nahradit lískovýma oříškama. Já to dělám naopak, nahrazuju lískáče mandlema (sestra je na lískové oříšky alergická) a vychází to. Vlašské ořechy jsou mastnější.

      Představte si, že ségra kdesi koupila šablonu na laskonky. To se přiloží díratá destička na pečící papír, díry se stěrkou zamáznou, sundá se destička a je plech laskonek. Takže ségra občas vozí domácí laskonky a to je nebezpečně krátký poločas rozpadu… ehm… sežrání.

        1. Nevím, kde to koupila, ale je to ono – ta šablona na minilaskonky. Možná mají i nějakou prodejnu, ségra to tam nemá daleko.

        2. Teď jsem si prohlídla sortiment reproplastu a to jsou naprosto pábitelský záležitosti! Musela jsem se dvakrát štípnout, abych se ujistila, že se nevrátila doba před pětadvaceti lety. Tehdy podobný věci vyráběly různý družstva, případně tzv. přidružené výroby JZD. A při názvech škrabek (škrabka piraňa, loupač Pepa!!) se tu válím smíchy. Jenže abych nepomlouvala – rovnou jsem si objednala několik postřikovačů a tenderizér.

        3. Jak to, že mně se nic na stránce neukazuje – tedy pouze loga, ale žádné obrázky ????

            1. Renáto děkuji. Já byla na obrázek zvědavá hlavně proto, zda je to stejná šablona, kterou mám já. A je, jen já nemám dvojitou, ale po 5 laskonkách (mám šablony dvě). Koupená kdysi dávno, dokonce jí mám stále zasunutou do originálním sáčku s cenou 11Kčs !!! Je také na malé laskonky (stejná velikost), takže menší, než co se prodávají v obchodě. Dělala jsem je asi 2x podle návodu na vsunutém papíře. Ale šablona je velice nízká, takže se pamatuji, že po přemáznutí a zvednutí šablony tam těsta bylo pomálu….no přesně jako moje placky. Úplně jsem na ty šablony zapomněla. Teď si je vyndala a možná zkusím laskonky znovu. U šablon je recept také na oříškové a možná je to opravdu tou tíhou mých pecanů – asi zkusím obyčejné bílkové.

  14. Je to tou záměnou ořechů za mandle. Mandle jsou sušší a mají víc tvrdých slupek, prostě se v těstě chovají jinak než ořechy, nevypustí ze sebe olej a těsto zůstane nadýchané.

      1. Mandle loupané
        Já mám velmi podobný recept od tetičky, která za první republiky vařila u šlechty, různé bézé a podobné zákusky byly velmi populární. Jenom bych potřebovala mít taky ten příjem, nebyly to recepty pro chudinu

        1. Ona se snad mandlová moučka dá koupit, snad v M+S nebo v takových těch různých obchodech se surovinami pro cukráře, ale je drahá. A taky bych měla strach, aby to – kromě té vysoké ceny – nebylo žluklé, mandle se rychle kazí. Možná bych to spíš zkusila nějak šikovně nastrouhat nebo pomlít. Četla jsem kdesi tip – mandle předem hodně vychladit. Ale nevím, nezkoušela jsem to.

          1. Strouhané mandle se kolem Vánoc a sem-tam i jindy dají koupit v Lidlu a ani to není taková pálka. Dělala jsem z toho vánoční cukroví a byly dobré, nezkažené (doufám, že to nebylo jen náhodné štěstí 🙂 ) Jen by to ještě znamenalo si nějaký ten měsíc počkat.

            1. Strouhané mandle se v Lidlu vyskytují celoročně (aspoň v těch velkých obchodech). Kvalita je dobrá. Jejich použití se široce řešilo u Cuketky v rámci výroby makronek, výsledky byly celkem uspokojivé. Doma se mandle melou dost špatně, opravdu je nejlepší je napřed zmrazit a zmražené pomlít ve výkonném sekáčku.

              1. RENÁTO A OSTATNÍ, JÁ OSOBNĚ MANDLE NEMELU A MRAŽENÉ UŽ TUPLEM NE, NEBO´T SE MI ORÁVĚ TĚMI MRAŽENÝMI PODAŘILO ZCELA ROZLÁMAT NŮŽ SEKÁČKU. TUDÍŽ MANDLE OLOUPU, NECHÁM ZCHLADNOU TO 2. DNE NEBO ASPOŇ DO VEČERA. PAK JE VHODÍM DO ZCELA SUCHÉ TEFLONKY A SPÍŠE JE LEHOUNCE USUŠÍM NEŽ URESTUJU . POTÉ VYNDÁM STAŘIČKÝ( Z ROKU 1950!!)OBYČEJNÝ MIXÉR ZNAČKY ETA,MANDLE DO JEHO NÁDOBY VHODÍM A ROZMUIXUJU JE NA TAK JEMNO, JAK ZROVNA POTŘEBUJU. A TOTÉŽ DĚLÁM I S DALŠÍMI OŘECHY. I KDYŽ JSEM SI MÍSTO ZNIČENÉHO SEKÁČKU IHNED KOUPILA NOVÝ, STEJNĚ UŽ HO NEPOUŽÍVÁM, BO TEN MIXÉR S OPRAVDU OSTRÝMI SEKACÍMI NOŽI DOKÁŽE VŠECHNO UDĚLAT STEJNĚ JEMNĚ A STEJNĚ I RYCHLE. K VÝROBĚ MARCIPÁNU MIXUJU OPRAVDU VELMI JEMNĚ , ALW JEN PO MALÝCH ČÁSTECH. A TŘEBA ANI MOUČKOVÝ CKR NEKUPUJU. KOUPÍM CUKR KRUPICI, PO ČÁSTECH A DLE POTŘEBY SI HO NAMIXUJU. MUSÍM VŠAK POCTIVĚ DODAT, ŽE TUHLE CUKROVOU FINTU NEMÁM ZE SVÉ HLAVY. JE TO VYNÁLEZ NAŠÍ VĚRČI, KTWEERÁ MIXÉR VLASTNÍ TAKY, I KDYŽ TEN JEJÍ NEMÁ TOLIK LET JAK MŮJ. TÍM MÝM MIXOVALA MOJE MAMINKY MNĚ I SESTŘIČCE SUŠENÉ MLÍČKO I DALOŠÍM DOBROTY, BO MAMINCE SE NETVOŘILO ANI PO JEDNOM PORODU SKORO ŽÁDNÉ MATEŘSKÉ MLÉKO, TUDÍŽ NÁS MUSELA KRMIT UMĚLOU VÝŽIVOU.

  15. Milá Maričko, jsi instinktívní kuchařský génius, protože ses dopracovala k principu báchorečné pochoutky, která existuje v podobě dortu soufflé, středoevropské varianty francouzské pochoutky. TENKÉ ořechovosněhové placky – pět až šest na sobě, spojené kávovým krémem, za tím bych šla světa kraj.

  16. Tedy já obdivuju tvoji trpělivost, Maričko. Kdysi jsem ji mívala, ale kdyby se mi dnes něco nepovedlo, tak to letí do hnoje a žádný zkoušení dalších postupů. 😛
    Ale nasadila jsi mi brouka do hlavy, já totiž musím pořád péct čokoládový dort s pařížským krémem, protože ho všichni milují a nic jinýho k svátkům a narozeninám nechtějí. A už mě to nebaví. Takže jim asi příště zkusím podstrčit tenhle. A ještě dotaz – nejsou ty placky něco jako laskonky?

    1. Jo, přesně, tenké laskonky v původní podobě, neošizené pozdější českou recepturou cukrárenskou burákama nebo kokosem místo mandlí anebo ořechů. Neskutečná dobrota, Maričko promiň, že se do toho montuju. Ale na tuhle dortu v brněnském Internationalu mě už před dvaačtyřiceti lety lovil přednosta. A ulovil.

      1. BATY, POKUD NAKOUKNEŠ JEŠTĚ ODPOLEDNE, PTÁM SE ,JAK JE S PŘEDNOSTOU? A HEČ, 3+5 SPOČTU I ODPOLEDNE LEHKO.

      2. Baty jsem ráda, že ti můj dort vyvolal vzpomínky na dort souffle, na který tě „utáhl“ tvůj přednosta. Jak se mu daří ????

        1. O.T. Milí Zvířetníci, přednosta moc děkuje za pozdravy, zatím ho léčí, dělali mu dnes CT a protože je alergický na jód, tak ho tak nacpali antialergikem, že mu vyrobili slušnou narkózu, ze které se začal od rána probírat až k večeru, věděl, že tam celé odpoledne jsem, ale pár slov jsme promluvili až před chvílí. Sami doktoři z toho byli na větvi, natožpak já. Konsilium zasedalo ve tři, co a jak, to se dozvím v pondělí, v českém špitále v pátek o půl třetí spadne klec, jeden doktor má na starosti všechny interny a jipku k tomu a život začne zase v pondělí ráno, kdy i ten od pátku polomrtvý doktor pokračuje v normální službě. A prej platí zákoník práce.

          1. Baty, tak přeji, ať se tvůj choť z té „narkózy“ do pondělí zdravě vyspí a pak už bude vše na dobré cestě. Probouzení z narkózy znám – je to véééélice zvláštní pocit, jeden je vlastně vzhůru, slyší, jak na něj lidé mluví, ale sám není schopný odpovídat.

  17. Já čokoládu nemám ráda, ale zbytek rodiny by zaplesal…. takže třeba se urvu při nějaké příležitosti.
    Včera jsme dovezli z tábora Kačku- měla se vrátit v neděli dřív než všichni ostatní kvůli nácviku tanců na hody- ale požádali nás, abychom si ji s horečkou a kašlem vzali před dvoudenní výpravou, na kterou by jít nemohla. Byla tradičně navztekaná. Na tábory má smůlu. Před dvěma lety si rozsekla koleno tak, že půl tábora strávila s dlahou, loni dostala angínu a musela se taky vrátit a letos strašně promokla na noční hlídce v jedné bouřce, začala kašlat a pak i dostala horečku. Takže mám doma načučenou madam.

  18. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Na dorty máme doma babču 😛 Takže se pokoušet o výrobu nemusím… Včera jsem musela sklidit tu trošku nezmrzlých višní, protože se letos špačkové dali do sběru… Takže už mám višňové i rybízové marmelády hotové.

  19. Neměla bych, neměla, ale je to velice lákavé. Já jsem sice měla v plánu osvědčený tvaroháček, ale nevím nevím, jestli nezhřešíme. Ale budeme doma sami, tak to nechám až přijede žrací komando, aby toho Bimbo tolik nepojal. Protože žrací komando asi bude muset přijet – volali z Holandska že se jim to časově nějak rozjelo a tak budeme muset vyzvednout jejich dvě fretky a nějak přežít den či dva. Což nebude až taková sranda, protože Majda je zařadila do skupiny MOJE ŠTĚŇÁTKA, do které pochopitelně patří i Tuesday. Ale toho s nima pustit nemůžu, ale je prakticky všude a jak to zařídím v domě, kde jsou dveře jen do dílny a na WC to teda opravdu nevím. Navíc pokud bude teplo, tak pro fretky odpadá podkroví a někde je budu muset ustájit, protože my jedeme s Majdou předávat tábořiště.

  20. Naprosto mimořádně mě momentálně nechává dort chladnou; myslím, že ke snídani je mnohem vhodnější kus farmářské slaniny, co mám v lednici. (nod) Ovšem o něco později, ke kafíčku, to bude jiná! 😛
    Milá Maričko (inlove) , mám moc ráda všechna Tvá vyprávění a recepty. Ať děláš cokoli, děláš to s takovou láskou, vytrvalostí a důvtipem, že si člověk po přečtení Tvého článku nese do nového dne jas a pohodu. Děkuju Ti. (h)
    Přeju všem krásný den. (h) A moc myslím na všechny naše nemocné a potřebné. (y) (h) (y)

  21. Doplňuji, že jsem dort pekla znovu minulý pátek. Byli jsme v sobotu pozvaní na menší BBQ, já měla dodat moučník a tak jsem se hned chtěla s tou novotou pochlubit. Z dortu nezbyl ani kousek, opravdu se po něm jen zaprášilo i když byly k dispozici ještě jiné sladkosti !!! Placky jsem z trouby zase tahala placaté, jen na nich byly trochu zduřené bubliny. Asi na to, aby byly silnější, je těsta prostě málo. Takže si myslím, že obrázek v knize je zkreslený (okraje placek jsou nejvíce nadýchnuté a síla dortu tak klame). Ale – jak píši, právě ty 4 tenké placky se krásně proleží s čokoládovou šlehačkou a jednotlivá sousta jsou nadýchaně lehká. Pekla jsem dort zase čokoládový – už vyzkoušený. S kokosem ho určitě zkusím někdy příště.

Napsat komentář: Karolína Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN