Dnes mám pro vás jeden z nejoblíbenějších pokrmů u dětí (u nás i u dospělých a koček). Masové kuličky – Keftedes, které se připravují zásadně z hovězího mletého masa, ale je možné je udělat z půl dávky hovězího a půl vepřového mletého (jsou pak šťavnatější).
Ono ani když přihodíte jehněčí, to není špatné….
Masové kuličky jsou nenáročné na přípravu a konzumují se buď s hranolky nebo bramborovou kaší. Řekové je také připravují v kombinaci se špagetami nebo s rýží a domácí rajskou omáčkou, kterou Češi nahrazují kečupem, což ocení zvláště děti!, ale já u toho pláču.
1 kg mletého hovězího masa (nebo půl H a V, případně H a J)
2 celá vejce
sůl, pepř mletý
1 polévková lžíce rajského protlaku, nebo jedno nastrouhané malé rajče – bez slupky a jadérek
1 polévková lžíce mletého oregana (když jehněčí, je lepší rozmarýn)
2 nastrouhané cibule (bílé, žlutá je moc aromatická)
4 stroužky utřeného česneku (u jehněčího 6)
3/4 bílé veky namočené ve vlažné vodě nebo polotučném mléku
3-4 lžíce strouhanky jemné
hrst nasekané čerstvé petrželové naťě – plocholisté
2 polévkové lžíce anýzového likéru OUZO, (pastis) nebo 1 lžíci čerstvé nasekané máty či bazalky
šťáva z 1 citronu, 2 lžíce olivového oleje pro zjemnění chuti
rostlinný olej na smažení, oni používají olivový….
(dětem bez toho alkoholu)
Postup:
Do mísy vložíte maso, sůl, pepř, dvě vejce, oregano, petrželovou nať, ouzo (pastis) nebo bazalku, protlak, šťávu z citrónu, olej, nastrouhaný česnek na jemno, cibuli a vymačkanou veku, kterou jste si předtím namočili ve vlahé vodě nebo v mléce.
Směs pořádně zpracujete a přidáte strouhanku, pokud není dost tuhá (ta směs). Největší tajemství správně připravených masových kuliček je ve zpracování hmoty! Čím déle mnete, hňoucáte, protahujete mezi prsty masovou směs, tím lépe.
Řecké hospodyně směs hnětou po dobu minimálně 15 minut, aby se směs pořádně spojila a aroma se dostalo úplně všude!!
Potom necháte chvíli v lednici odpočinout – než vás přestane bolet ruka.
Pak rozpálíte hlubokou pánev s rostlinným olejem a tvoříte kuličky ve velikosti vlašského ořechu, které smažíte z obou stran dozlatova. (Ruce si máčejte ve studené vodě, nelepí se vám pak ta směs na dlaně)
Nemusím připomínat, že kuličky dáte okapat na savý papír, který je zbaví přebytečného tuku!
Řekové masové kuličky servírují jako předkrm, tak zvané „MEZÉ“ nebo při pořádání dětských párty jsou nezbytnou součástí prostřeného slavnostního stolu!
Docela dobrej fígl je ty kuličky napíchat jako ražniči na silnou špejli (kterou necháte cca hodinu máčet ve vodě, než na ni nabodnete ty kuličky – ona se pak na grilu nespálí a při smažení taky ne) a pak dát smažit, ono se to z té špejle tak krásně okusuje….
„Kalí sas oreksi“
Dobrou chuť vám přeje Sharka.68
Tímto se jako šéfredaktorka Našeho Zvířetníku omlouvám paní Michkové, jejíž recept byl do tohoto článku okopírován. Nevěděla jsem to, proto jsem ho uveřejnila. Z webu ho nestahuji, protože bych tím zrušila i diskuzi čtenářů, kteří o nerespektování autorských práv nevěděli.
Původní text článku najdete na blogu paní Majky zde http://nostradama1.blog.cz/1103/masove-kulicky-keftedes
Dagmar Ruščáková
|
strasnej recept, takhle se Kefdedatia opravdu nedelaji !! Efcharisto.
Ahoj, zdravím z Krkonoš 🙂
Mám sebou notebook, ale na účet nevidím. Kdo platíte, stačí mi zpráva pro příjemce u platby, mail potřebuju hlavně v případě, že tu možnost nemáte.
Účet zkouknu kncem týdne a hned udělám vyúčtování.
Všechny zdravím, kotěti držím palce (je moc hezký).
Kuličky si teď přímo dělat nebudu, ale v rajský je mám taky ráda 🙂
Ahooj vílo z Kokrnoš 🙂 Tak se tam hezky mějte a pořádně to tam proťapejte, ať si počtu, až přijedete 😉 A ať vám moc neprší. (sun)
Zcela OT, zemřel František Vízner, jestli Vám to někomu něco říká.
O toho pana kouzelníka přes sklo jsem začala jevit zájem, když se otevřelo metro B a já si prohlídla zastávku Karlovo nám. Pak jsem objevila jeho nádherné sklo. Ano, byl to kouzelník.
Říká. Jak napsala Zdena, byl to kouzelník.
OT- Jihomoravský kraj ve své nekonečné moudrosti rozhodl slučovat střední školy. Takže textilka z Francouzské bude sloučena s Umprumkou na Husové. kam v té mnohem menší barabizně dají všechny ateliéry, sklady modelů, sklady látek, dílny, je mi záhadou. Jestli bude v ateliéru dvojnásobek studnetů, tak je učitel nic nenaučí a velšré vzdělání půjde do kopru. Mám vztek, protože na gymply nesáhli, zato odborné školy, které potřebují celkem velké zázemí, do těch šťourají. 🙁
To vám prozradili jako pusinku na prázdniny?
No nádraží, teda pardon, no nazdar. :-/
Zas na druhé straně, třeba to zvýší prestiž školy?
Které? Textilka teď slavila 150 let od založení, byla to velká akce a děcka vypadala celkem spokojeně, že jsou na takové škole.
No obou, ŠUŘka má taky určité jméno, i když teď o dost horší než dřív, všichni lepší prý chodí do Hradiště. Ještě k nim přidaj tu dcéřinu, když už by se ty umělecké školy měly slučovat a bude vymalováno. A pak si přesunem nádraží a budem všichni spokojení.
Dotaz, zde Kotas, … jak je to s uplatnenim absolventek (a predpokladam cca jednoho absolventa za uhersky rok) na trhu prace? Mam pocit, ze vetsina textilek v republice sla do kopru, …
;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)
.(*) Lord Patrick sedí nad doverskými útesy a pozoruje ptáky. Najednou se ozve ohlušující rána. Lord se ptá sluhy, co to bylo. Sluha odpovídá: „Dělová salva, přijíždí k nám nějaký císař.“
Lorda odpověď uspokojí a tak dál sleduje ptáky, když v tom se ozve další hrozná rána. Lord se opět ptá sluhy, co to bylo za ránu, a sluha opět odpovídá: „To byla dělová salva, už jsem říkal, že k nám jede nějaký císař.“ „A oni ho napoprvé netrefili?“ .(*)
~o) Vinšuju všem přítomným klidný večer, hezké sny, pěkně se vyspinkejte a těšte se na víkend. ~o)
😀 (y)
A ještě ( jsem tak opojená tou možností zase psát 😀 ) k článku o řecké dobrůtce.
V Řecku i na Korfu mě z masových snězených dobrůtek oslovil jen gyros. Můžu i 5x po sobě. Ale tyhle masový kuličky ozkoušíme – bez Ouza. Mletý šmakuje.
Z řecký kromě gyrosu, nemasový, tzaziky můžu moc. Jen na ně vzpomenu. Mňam. Mám i řecký koření z Řecka, koupím řecký jogurt z Řecka, olej i ocet z Řecka umíchám a NEJNI tzaziků jako z Řecka. Třeba mi chybí slanej vzduch od moře. Co vím?
Určitě jo. Nikdy nic nechutná tak dobře, jako v místě původu. My si párkrát dovezli chorvatskou pančetu přímo od výrobce, kamaráda (je řezník, sám si vyrábí pršuty a pančety, kromě toho ale má i vinohrad, dělá moc dobré víno a v tom místě, kam jezdíme, má i malou vinárnu) – a doma nic, kouzlo se nedostavilo. Jo, dobré to bylo, ale ne, jako tam u něj, chybělo to ovzduší, ti lidé, kozí sýr od tetičky z vedlejšího statku, domácí naložené olivy, dobrý kulatý chleba ze Šibeniku a tak.
Možná kdybychom si k tomu odpařovali vodu s mořskou solí, tak by se podobnost zvýšila 🙂
A ráchali si nohy ve vajdlínu s osolenou vodou a pouštěli si na sebe horské slunko, ne? 😀
Já fakt nevím, čím to je, ale TAM je to vše o 100 % lepší.
Na horské slunko jsem zapomněla (rofl) A ještě cikády, nahrané na mobilu (rofl)
Jj, TAM je to fakt lepší!
Už to vidím, navezeme písek na stavbu garáže sypnem vedle bazénu, do pařáku nasypeme pravou mořskou sůl krystalovou , zalijeme vodou horskou, zatopíme pod kotlem a už se to odpařuje, slunko svítí, lehátko leží, květovaný slunečník cloní, cikády nahrané nemaje předstíráme že dnes je větrněji a necikádí se, baštím tzaziky z okurek ze skleníku a JE KRÁSNĚ
Asi tak nějak.
(y)
Taky ráda dělám z mletého masa. A tyhle keftédes bych dělala tak, že bych kuličky ochutila mátou a bazalkou a ouzo bych k tomu usrkávala. Jednou mi lahvinku ouza přivezla z Řecka neteř – ta chuť a vůně je úžasná a do masa je toho škoda! 🙂
A vlastně všechno nejlepší JarceF a dalším děvenkám co Jaro slaví (rose1)
Všechno nejlepší všem slavícím a Jarkám zvlášť (sun) (^) (d) (beer) (rose1)
No jo, já zapomněla – vše nej nej nej oslavenkyním! Tchýně se sice taky takhle jmenuje, ale slaví na Jardu v dubnu.
Tak všem, co slaví Jaro i těm dalším, co teď někdy něco slaví – všechno nejlepší, hodně radosti, pohody a hodně moc zdraví, zdraví, zdraví.
http://www.astro.cz/apod/ap110630.html
(rose1) (rose1) (rose1)
Zdravíčko při pátku. Konečně můžu psát. Tuhle jsem byla u našich na senech. Vedro na padnutí. Se mi zdálo že maj králíci málo vody, tak že jim doleju, z lenosti jsem si nesundala oplutek po cestě škobrtla při překračování špičkou a lehla na loket jak široká tak dlouhá. Oooouvej. Nejdřív jako do brňavky. 2 dny sem nemohla ani si navlíct kaťata, učesat vlasy a……………Vůbec. I jsem jen četla. Na netu. V oblíbených. Levou. Dnes to konečně polevilo.
A našla jsem letos první houbu. Malinkou. Ale stačí. Zatím.
Zpětně všechno nejnejnejlepší Šárkám, Sharce, PetřeK, Petrům a Pavlům (Pů ovi i za bafnutí pořád palcujeme (y) ). I všem co slavili a já přehlídla.
Ešusi tys pořád stejnej blázen.
Scarleto děláš čest svému jménu.
Ironie zvaná Rony kéž JE za Duhou a Tobě tam fajn.
Popelkovi přeju dobré trávení – rodinu už má (y)
Holky, slepičince jsou na listy, to je plné dusíku. Na květ to přihnojte Krystalonem květ a plod protože to potřebuje hlavně fosfor.
😀 (rofl) 😀 AAAAA (rofl) 😀 Huuf. Kouzlo nechtěného. Marsko úžasný. 😀
Když se daří, tak se daří… (headbang)
? http://nostradama1.blog.cz/1103/masove-kulicky-keftedes
milý!á zoulo: tak už vím, odkud je většina těch receptů,co mi přišly na mail…děkuju, že jste mi poskytnul zdroj. Paní Michková bude mít určitě radost, když se dozví,že její recepty obíhají po republice společně s dalšími, pod názvem Řecké vaření….ale autor u nich fakt není…. (y)
Zdroj jsem poskytla níž už já, jako „haňoňím“.
tak děkuji i tobě…
Děsně lituju, že jsem nevěděla o tomto pikniku. Určitě bych se zúčastnila 🙂
http://www.novinky.cz/domaci/237953-zdrazeni-jizdneho-v-prazske-mhd-zacalo-piknikem-na-peronu.html?ref=ostatni-clanky
A já bych odešla opravdu až po vyčerpání minut na jízdence. To zase praští (od slova praštit) radní zaperlili. Vždyť 1.1. letos měnili pravidla hry a zdražovali. Jak dlouho jim nová pravidla vydrží ?
Zdeni, taky bych šla. Je to děsný. Praha by měla jít opačně, zlevňovat,aby ubylo aut. Je to divné,ale mně se fakty nevyplatí jezdit do Prahy MHd, mám to jako 5 pásem a když to spočtu, tak je to opravdu a prd. Kdyby zdražili o kačku dvě, řeknu vyrovnávaj inflaci,ale o tolik to je hnus velebnosti
Tohle se mi líbilo: http://www.reflex.cz/clanek/politika/42253/drzte-si-penezenky-prazska-radnice-se-blizi.html
Špatný vtip je také tzv. jízdné pro děti do 15 let zdarma. Nejenom, že dítě musí vlastnit openkartu, ale na ní musí mít nahranou jakousi aplikaci, která stojí 120,-
No, ještě netuším, kolik mám platit já. V lednu jsem si zaplatila průkaz a měla jízdné za polovic. Jako rentiérka, které ještě není „kýžených“ 65 to mám zase za plnou, nebo jak? A proč jsem musela do těch umudlaných 8 jízd investovat peníze za průkazku?
No nic, vždyť píšu – PRAŠTÍ radní – Taky bych je praštila. (punnch)
Asi snad zas těch 120,-, mám ten pocit, kdesi jsem to četla.
Mně zajímá, kolik platí za jednorázové jízdné důchodce, kterému ještě není 65. Pokud vím, tak až od tohoto věku si člověk musí pořídit tu skvostnou kartu a pak má cenu jízdenky 0,- Kč
http://www.dpp.cz/jizdne-na-uzemi-prahy/
Díííky 🙂
Tak pod řeckým názvem keftédes jsem masové kuličky neznala, ale vypadají zajímavé a jistě velice jedlé. Já jsem v začátčích manželství často dělala jim podobné čevabčiči, které je bez veky (já jí nemám moc ráda ani do sekané). Manžel se do čevabčiči při návštěvě (tehdejší) Jugoslávie zamiloval a pro mne – začínající kuchařku – to bylo jídlo, které jsem hravě zvládla a dělala mu ho, kdykoli si ho vyžádal.
A také přidám jeden „letní“ recept na kuřecí salát – třeba na víkend. Měli jsme ho včera večer a snědli ho celou mísu, v tomhle vedru to byla příjemná studená večeře.
Kuřecí salát.
Nakrájet na kostičky stejné množštví : hroznové víno (kuličky překrojit), ananas, řapíkový celer (toho dávám trochu méně), jablko (neloupat), papriku (barva nezáleží) a kuřecí maso. Promíchat a přidat majonézu (nejprve méně, asi lžíci a pak podle vlastního uvážení přidat). Já už pak jen trochu přisolím a nepatrně připepřím, jiné hoření nedávám, těch chutí už je tam dost. Nechat v lednici nejméně hodinu rozležet. Je to děsně žravééééé.
Používám slepičí prsíčka, samostatně podušená na pánvi. Ale klidně můžete dát třeba zbytek vařené či pečené slepice.
Zana už asi odfrčela na dovolenou, pokud ne, přeji jí a všem ostatním, abyste si odpočinkové dny krásně prožili.
A tosco – je mi moc líto odchodu psího kamaráda.
Inko – minikocourek je krásný a s majdou jsou to dvojka „David a Goliáš“.
Zapomněla jsem napsat, že do toho salátu ještě přijdou pokrájené ořechy !!!!! Krásně ve směsi chutnají.
To může být dobré, zvlášť s těmi ořechy. Jen bych asi místo majonézy dala kysanou smetanou nebo přímo jogurt, my té majonéze doma moc nedáme.
Aido, máš pravdu. Já dávám zdejší „šlehanou salátovou zálivku“ (Whipped salad dressing). I když se tu ve stejné velikosti prodává i pravá majonéza, já jí nepoužívám, je mi moc tučná. To moje chutná jako taková lehčí majonéza. Takže jogurt i zakysaná smetana by byly určitě dobrý. Vyzkoušej, nebudeš litovat.
Jak budou dostupné hrozny, tak to určitě zkusím. Dík za recept.
Něco podobného dělám. Kuličky jen o trošku větší a dávám je ke svíčkový, rajský, ale i k čočce nebo zapeču se smetanou a pak k tomu erteple
=)) Při rychlém čtení jsem myslel, že je děláš i kočce, ale ono to je ve skutečnosti k čočce. =))
No alé to se nevylučuje. Sousedi si pořídili tříbarevku Čočku ale ona je radši u nás. U nás krásně papká, doma prý ne. Tak bych Té kočce Čočce mohla vařit i kuličky, ne? Bez soli a glutamátu 😀
My pro změnu máme jednoho dvounohého Čočku na loděnici. 😉
Už je to dááávno. Náš kamarád má maminku Francouzku, která se vdala do Prahy. Česky uměla dobře. Fakt. Chtěla bych tak umět jinou řeč.
V práci dámy probíraly, co vařily. Maminka kamaráda, paní O. lakonicky prohlásila, že večeřeli kočku. Kancelář ochrnula v šoku. Později opatrnými dotazy se zjistilo, že se chybička vloudila Ne K, ale Č- Rodina O. měla k večeři čočku. 😀
Paní O. byla velmi milá a její čeština roztomilá. Bylo to za hluboké totálity a sehnat slušnou flákotu, nebylo snadné. I do kanceláře zvonil telefon. Paní O. měla hovor. Volala jí paní ze sousedství. Bylo slyšet jen paní O. jak nadšeně haleká do sluchátka:“To je báječné, vepřová játra? Báječné. Děkuji vám milá sousedkyně. Hned, jak příjdu domů, tak vás vyřídím. “ (rofl) Milovali jsme ji.
Pěkné.
Kouzelná paní O. Díky za rozesmání Zdeno
Jinak na okraj, synek té paní byl v mládí nádherný bohém a zrál jako víno ze země, do které zpola patří (teď už úplně) a je to lingvista a spisovatel a skvostně překládá a byla s ním vždycky náramná s.anda. A já věřím že doposud je. 🙂
To vypadá náramně. Jméno asi nejde ani naznačit, že?
Dej si do strejdy gúglu P. úředník, ale s ou na začátku. Nerada bych, aby mu vylezly moje drby 😉
No, mě to napadlo hned, nechtěla jsem se ale na rovinu ptát, jestli to druhé písmeno je u. 😉 Je bezvadnej, jeho knížky mám moc ráda. 🙂
Zdeno b.p. Když jsem pracovala v Praze, měla jsem kolegyni, Angličanku dlouhá léta žijící v Praze. Ale čeština jí stále dělala občas roztomilé problémy. Měla jsem si je psát, protože teď při své děravějcí paměti si mohu vzpomenout jen na jeden. Když přišla do práce a stěžovala si, jak něco zatloukala, pračtila se kladívkem a teď má z toho „uteklej celej palec.“.
Moje emerická „cérenka“, které jsem tady dělala evropskou mámu, mluví česky skvostně. Patrně i na základě hudebního sluchu. Jednou jsme spolu jely na veterinu s jejím kocourem a mojí číčou. S ním to bylo vážnější, M9na jen očkování. „cérenka“ vylíčila roblém, vet vyšetřil a spustil vodopád rad a postupů, že děvče se začalo přímo topit. Tak jsem ji zatahala za rukáv a uklidnila, že jí to pak vysvětlím. Doktor začal těkat bedlivým zrakem, jestli cérenka není momentálně zavostalá. Když jsem ji vypakovala do čekázny a vetovi prozradila, že mluvil s děvčetem, které ještě před 5 roky neznalo česky ani „dobrý den“, tak nevěřil. 🙂
tyhle cizojazyčné přeřeky miluju. Vždycky mě to dostane. Proto nemohu zapomenout na Brianovi (od kačera) „klíče v krku“ (pro nepamětníky klíště na krku). Kačer mi tu moc chybí, i s Krvinkou a Kačírkem
Ahoj – hlasim se z dalsi znacky – tentokrat Jeseniky. Dostat se k pocitaci musim prejit do penzionu, tak si to predepisuju a pak jen zkopiruju a nechci u toho vysedavat, protoze jspou moc hodni, ze se muzu u nich pripojit. Uzivam si, i kdyz pocasi neni idealni. Chodim na prochazky a ctu a pisu. Jo, a obcas nastipam drivi. Budu tady tak do uterka. Dekuju za zorganizovani Prazeni a pekne darky. Bylo to moc bezva a mela jsem velikou radost.
Fotky jsem zatim videla jen od Sharky, zbytek zhlednu pozdejc. Clanky doctu v Olomouci, ale vypada to mnamozne a jsem zvedava na kufr od Vave Miss Scarlett. (h)
Mezi Vave a Miss Scarlett mi nejak vypadlo „a“….. (wasntme)
Jeden OT dotaz: znáte fialové papriky? http://wanacost.blog.cz/0904/fialova-paprika
Dneska jsem je čistě ze zvědavosti koupila. Liší se nějak chutí od normálních? Pan zelinář mi tvrdil, že prý je to nějak nakřížené s lilkem, ale to myslím byla jen taková „reklamní řeč“.
znám je od vidění,ale ještě jsem je neochutnala. Taky mě zajímá jak chutnaj. Zajímavý je, jak se papriky liší chutí s každou barvou. Tuhle mi paní v obchodě říkala, že zelený nemůže, že jí dělaj špatně na žlučník, ale červený a žlutý ráda
Zklamalo mě, že vevnitř jsou normálně zelené. A chutnají jako zelené papriky, změna je jen barvě té horní slupky.
Loni jsem je dostala od kamarádky vlastnozahrádkově pěstěný. Vzhledem k tomu, že papriky z Placatky jsou všechny jako destilovaná voda (bez chuti a zápachu), tak jsem na nich nic zajímavého, kromě barvy nenašla. 🙂
z Placatky? 😮
Jasně, Polabská nížina – Zlatý pruh … je (parafrázuju Louk) Placatka, soubor západních lázní a přilehlých dědin je Výspa a Brno je zalidněná Zatáčka cestou na Vídeň . 😉
Aha, díky za info, taky jsem si myslela, že pan prodejce kecá. Koupila jsem je hlavně kvůli vzhledu. V sobotu chci totiž dělat čelo (teda lečo) a v neděli papriky plněné balkánem, tak aby to nevypadalo pořád stejně. 😉
(rofl) Ta paprika je zajímavá i v šopáku. A u nás vaše čelo = volačo 😀
😀 A tuším, že Heduš tomu říká blečo, pokud si to dobře pamatuju.
(rofl) blečo (rofl) to sedí!
Moje zítřejší čelo bude dobré, křupavé, bez klobásy i bez vajec, na skus, nic mazlavého, nesnáším dlouho dušenou zeleninu, ztratí chuť. Ještě tam zkusím propašovat kousek „kozího rohu“ od stejného pána, co od něj mám základní suroviny. Dobré je, že už je všecko tady od nás, čerstvé.
Tak fialovou papriku chuťově neznám. Ale červená chutná opravdu jinak než zelená – tak více masově a je podstatně sladší. Stejně tak žlutá. Já mám na zahradě zelené, bachraté. Ty jsou křupavé a šťavnaté. Ale když některá zapomenuta dozraje do červena, hned i jinak chutná. Pak mám dlouhé žluté „banánové“ a ty jsou také trochu více masitější, než ty zelené. V obchodě se prodává směs těch bachratých – sáček, kde jsou buď dvě nebo jen jedna od každé barvy – zelená, červená a žlutá. Ale to kupuji pouze tehdy, když dělám hodně salátu a chci ho mít hezky barevný. Ze semen žlutých a červených paprik se mi zatím vždycky povedlo vypěstovat zase jen zelené papriky (asi nemám tu trpělivost čekat, až „se vybarví“).
Ještě jedno OT: Jak vypadají vaše kany milé přítelky?? Mě zatím nekvetou ty staré, ale letošní přírůstek pruchovatá kvete – nafotím – a žlutá se právě chystá – až pokvete, hodím sem obé
Nafoť, ať můžu tiše závidět. Mně (zatím?) nekvete žádná, ani to nevypadá, že by se nějaká chystala. Nové listy raší furt, to jo. Myslíš, že by si daly říct, kdybych jim přidala trochu toho slepičího granulátu?
Určitě, potřebují hodně výživy, já hnojím každou sobotu
Nové listy raší, ale i na ně je tady asi trochu moc horko. Jedna má listy jakoby popálené od sluníčka. Bodejť, je tu fakt vedro a to slunko pere a pere, i když jinde prší. Tak já jim přilepším slepičím granulátem a třeba se nechají ukecat i na květy. Do hlíny jsem ho přimíchala, když jsem sázela.
sharko ja jsem dneska ochutnala ty citrony a limetky co jsem pred tydnem nalozila a je to skvely, uz se tesim az to bude hotove. tyhle masove kulicky taky urcite zkusim.
Dobre odpoledne,byla jsem upozornena,ze jste doslova okopirovala muj recept na Keftedes,no budiz,jen jsem Vam chtela rict,ze recept je muj vlastni|vyroba|,pracuji na reckem ostrove jako Chef,takze pokud nemate vlastni napady,jsem rada ze jste se nechala inspirovat.Jen snad ,obcas by bylo dobre pozmenit sled slov a pod.A pokud nemate vlastni napady, nebylo na skodu nejaky recept vyzkouset,nez ho vypustite do eteru,mohlo by se stat,ze tam namichate neco,co by nemuselo byt zdravi prospesne\Poison apod.|Kazdopadne Vam dekuji,ze jste uprednostnila me recepty……Napadum zdar a pokud budete nekdy potrebovat pomoc ohledne vareni,jsem Vam k sluzbam!Zdravim ze zasluneneho ostrova Korfu a posilam krasne leto .Autorkou receptu i blogu na nostradama,ale i na blog.i dnes jsem taktez ja,to jen na vysvetlenou.Pokud si chcete zkratit dlouhe chvile ctenim,mrknete na muj blog i dnes-Mila Michkova-Kavvadia.Jsem to opravdu ja,nikdo nekopiruje,jsou to me vytvory a muj osobni pribeh.Mejte se fajn a zapojte trochu mozkove zavity….
No, když už nic jiného, tak neopsala ten příšerný patvar – s hranolkami, ale opravila to na správné – s hranolky.
Máme tu kategorii Mlsotník, kde se s námi můžete o recepty podělit. Co Vy na to? Případně je tu i Rozcestník, kde můžete napsat něco o Řecku. Obecně vzato nesnažíme se tu opisovat díla jiných, naopak píšeme vlastní věci, ale na toto musí Sharka odpovědět sama. Možná ten recept dělá doma často….
Musím Vás zklamat „nostradamo“, recept není mnou od Vás opsaný,došel mi cca před 2 týdny v mailu s mnoha dalšímu asi 50ti recepty…vím, že si někdo dal tu práci a posbíral je na netu, ale nezkoumám odkud je kopíroval, tenhle mne zaujal, protože tyto kuličky doma děláme, tak jsem odzkoušela,doplnila a opravila chybky a dala sem, to, že jsou Keftedes Vaše , to jsem netušila…ale zas na druhou stranu, o jehněčím a pastisu se nezmiňujete,o špejli taky ne, to jsou zase moje doplněné finesky…takže pokud takovýchto dobrot máte víc, pište je k nám na Mlsotník, bude je tu číst a zkoušet mnohem víc lidí a Vy si dobře popovídáte..i o Řecku nám můžete psát,rubrik je tu dost…. (rose1)
Nicméně pravda je, že aspon upozornění mohlo v článku být, něco na způsob „tento recept jsem dostala mailem a chutná mi, tak bych se ráda podělila i s vámi“….takhle to nevypadá dobře a aspon v odpovědi Nostradamě by mělo být něco jako pardon, já to nevěděla… I tyhle maličkosti pak dělají celkovou atmosféru ve společnosti. Nic ve zlém
SOUHLAS s Janou,je to opsane,proc tam tedy pisete „kali oreksi“,?
a ono to není Dobrou chuť? Našel mi to překladač….
já jí napsala přes ten její blog…
nejak to ale nemohu najit,sharko……
Ještě bych podotkla, že i u fotografií by měl být zdroj uveden, pokud nejsou vlastní.
No já nevím, na takovém webu jsem nikdy nebyla, ale dělám je taky. Teda krom citronové šťávy a rajče nestrouhám, používám protlak. ale jinak je dělám naprosto identicky a jsou taky mnou vymyšlené. Teda kdysi jsem se snažila o dalmátské čufty, manžel to nazval ale plněnejma paprikama bez paprik 😀 pak jsem na nějaké konzervě četla, že se prodává sekaná svíčková, tak jsem tohle použila i do ni a prostě se to nějak ujalo. Dokonce je zapejkám s cibulí, brambory a šlehačkou v troubě (místo vepřoých řízků)
masové kuličky musí být určitě mňam 😛 , já mám mletý docela ráda (jen kočky mi ho kdoví proč jíst nechtějí – prý maso se má kousat 😀 )
hele sharko, a proč píšeš po starořecku? není to už drobet přežitý??? (chuckle) (rofl)
Já nepíšu, to u toho receptu bylo 😉
http://mermaid19.rajce.idnes.cz/Tuesday/
Tenhle odkaz funguje, ten níže jsem nějak zvondila
Když tak koukám na ty velikosti… nemáš strach, že to kotě Majda omylem vdechne? 🙂
No fakt na vdechnutí, Popeláček, ťuťuňu, to se Majdě nedivím, že ho chce žmoulat. :* Ale očka má jasná, hezkou kresbu na ksichtíku a myslím, že postupem času půjde trochu do zrz.
Za pár roků nebudeš chápat, jak mohl být takovej bobeček. Mám to doma. Říkám tomu občas „Puntíku“ (má puntíky po obvodu nosu) a je to 6,5 kg kocourek. Bylo to do dlaně a na umření (inlove)
O vdechnutí snad ani ne, spíš o utopení. Ale jak sami vidíte, ten provokatér ji pošťuchuje sám. Ale ten jeho gepardí ksichtík, ten jenom ukazuje co je to za skřeta. Tak dlouho ji pošťuchuje až se ona rozjede no a potom je to o zašlápnutí. Já stále doufám, že bude dostatečně odolný a vypipláme ho
Inko, omlouvám se, nemám úplně přehled, ale kotě je krásný, ale – očička trošku „mžourají“ – možná jen bylo rozespané, ale mně to nedá – už jste odčervovali?
Narvala jsem do něj pastu hned druhý den, teď jsem si dole přečetla, že se samo vevy…… ovšem bříško splasklo, takže buď to byly plyny, nebo TO někde je. Po každém jídle masírujeme bříško i konečník a ten skřet nás okusuje. Jinak lítá jako drak
nevím, jestli takhle malé kotítko už může pastu, myslím, že se má odčervovat jen spotem. Alespoň takhle to bylo s mými koťátky.
Inko, lípnu ti to radši ještě sem nahoru
já vlastně nevím, kolik mu je… když jsem to psala, ještě jsem neviděla fotky a jestliže ještě samo nejí a je kojeno ze stříkačky, tak jsem víceméně automaticky předpokládala, že se ještě taky samo nevyprázdní
tím dlouho jsem myslela ani ne tolik do jakého věku kotěte, ale že to někdy docela dlouho trvá, než to kůtě pustí – musí se to umět, získat na to grif, já nevím (musím přiznat, ač umím s kočkama ledacos, toto je pro mě až stíha, prostě mi to nejde ač se snažím)… rozhodně jestli ho máte, dle jména, od úterý, tak to už by mělo vyměšovat
jinak rady co s takto mrňavým kotětem jsou třeba tady – Pipláme kotě http://www.kocky-online.cz/clanky/piplame-kote
přeju hodně štěstí při piplání a pak spoustu krásných let s kočičákem (h) (h) (h)
Ten masírovací grif jsem tam teda nepochytila a bohužel kolem mne není nikdo, kdo by mi to ukázal, tak budem zkoušet dál.
Pastu poradil vet, vím že jsem se nestavila u žádného kočičího guru a bohužel ani nevím, kolik tomu skřetovi tak je. Snad ho to nezabije, nakonec zatím je živý až až.
Já si myslím, že masírování bříška obstarává psina, určitě poznala, že je to mrňous a malým štěňátkům mamina bříška taky masíruje, a produkty po nich uklízí, takže v pelíšku mají jen načůráno.
S masírováním mám teď docela čerstvé zkušenosti, zaplať pámbů úspěšné, tak se o ně trochu podělím. Náš mimís byl dle odhahu veta starý 3 – 4 týdny, neuměl ještě chodit, jíst, kakat ani čůrat, a tak jsme masírovali – pěkně po jídle v dlani jedné ruky na zádíčkách druhou rukou, někdy s mikrovláknovou navlhčenou utěrkou, jindy dvěma prsty, hezky jemě celé bříško, a pak přišel ten fígl, který nám ze začátku chyběl (slabší povahy se prosím nepohoršují): pěkně jemě masírovat přímo konečník a pindíka, nejlépe v leže na boku, on se nějdřív trochu „hemžil“, pak se krásně uvolnil, no a pak z něj pěkně vytekla loužička nebo dokonce vyšel bobek :-). Masírovali jsme vždy tak 5 min., nebo dokud nebyl zřejmý výsledek. Hlavně u toho vyčůrání bylo vidět, jak se mrňouskovi ulevilo. Teď už opravdu takové starosti nemáme – spíš jak zachovat domácnost v provozuschopném stavu a současně zajistit přežití malého kaskadéra. Řekla bych, že si upravil darvinovu evoluční teorii dle svého – jak se z krtečka vyvinula veverka… 😉 . Držím moc palce, ať se vám dobře daří!!!
Ještě pár slov k tomu krmení – my zjistili, že se docela rychle naučil pít z mističky (ne talířek – ten je mělký) v pololeže polosedě na klíně – pěkně ve žlábku mezi stehny, před tlamkou přidržovat mističku, do mlíčka namáčet prst a matlat na čeníšek – on se oblízne, pak zase a zase, potom misku zvednout a opatrně čeníšek namoči a tak dál dle citu a pokroku, a během pár krmení už pěkně pil. Ve stoje na zemi mu to dlouho nešlo – neudrželi ho tlapky a on nezvládal stabilitu – padal na bok. Ale časem zvládl nejen tohle… (chuckle)
Takže pět minut jsme ho zcela určitě nemasírovali, nožky ho drží až moc dobře, furt se někde pinoží. Majda má jazyk jako celé kotě, zadeček mu sice olizovala, ale kotě následně vypadá jako když se koupalo. Budeme zkoušet dále masírovat a hlavně před tím, než zcela zblbneme pohledáme zda někde nejsou bobky. Což mne přivádí na myšlenku že Majda kočičí bobky považuje za hodně stravitelné…..
Takže, pokud je průšvih a kotě 3 dny netrousilo bobek ni vodu, bylo by stále jako akční hrdina a lezlo všude po pokoji?? Žralo by jako sací bagr? Prosím IA kočkaře o další a další rady, já dneska funguji podle hesla Nejhorší smrt je z vyděšení
Nám pomáhlal s masírováním náš korour – pěkně se ho naučil „vypouštět“, ale jeho jazyk byl přecejen velikostně přiměřenější, než ten Majdy ;-). Já bych hlavně doporučila to jemné masírování – hlazení – konečníku a hlavně pindíka – fakt to zabíralo perfektně. Na bobek jsme čekali asi tři dny, ale čůrat by měl časteji – ten náš se chudinka poprvé vyčůral snad po 24 hodinách, a to na tom uzlíčku byla vidět ta ohromná úleva, když se mu to povedlo. A vlastně od začátku se snažil chodit na kočkolit, já ho tam pokládala a masírovala zadeček a tam se nám nejlíp vyměšoval – dokonce už se snažil hrabat!. Tedy ze začátku, jak se začal pinožit po pokoji, kazil nám výchovu kočkour – začal ho lízat např. na koberci před televizí a už jsem utíkala s kapesníčkem zachytit vytékající pramínek ;-). Ale jinak je vzorný – kromě první loužičky na lině v kuchyni a pár nehod s kocourem nikdy nikde nic nevytrousil – vždy vzorně na záchodě!
Inko, podle fotek je kotíku cca 5 týdnů, měl by to odhadnout vet podle zubů – jestli už jí stravu jako namleté maso, kaše atd, tak by masírováni nemělo potřebovat, zvlášt jestli má Majdu 🙂 takže hlídejte, jestli samo bobkuje (pozor, dospělé samice feny či kočky to jedí, takže to nemusíte najít) a pokud ano, tak bych už nemasírovala. Hlavně 3-4 týdny po prvním odčervení znovu odčervěte, dobrá je pasta banminth. A podívejte se do uší jestli nemá svrab, ale to bych řešila až později, to je odčervení agresivnější.
Vave, spoty jsou v 90% hodně agresivnější než pasta typu banminth a bohužel jsem zažila. že kotě odčervení nepřežilo…..
Co já vím, spot se smí použít až na koťata starší. Min. 3 měsíce. Jde zejména o to, aby už mělo dorostlou lebku. Jinak spot nepřežije. Já si to jen pamatuju, nejsem chytrá.
je kvááááášný!!!!! (h) (h) (h)
je to teda kluk? a bože teda, jak mu budete říkat? :O (think)
Snad je to kluk a jmenovat by se měl Thuesday, takže Kačka ať si mu říká jak chce a pro mne to bude prdelka moje nebo tak něco, zatím jsem mu na jméno nepřišla. Pepa popelnice je mi blbé
A co José de Basura? Zní to jako jméno španělského granda a defakto je to totéž (chuckle)
Ty neznáš pohádku O Popelákovi? (chuckle) Popeláček není od slova popelnice, ale mužskej od Popelky. :o) (h) Vlastně ona je Popelka jako on Popelka! :*
Kuře ani slepicu na paprice nedělám, ale králíka ano – ale taky ho nejdřív vykostím, protože si vzpomínám, že jsem právě paprikáč neměla ráda z důvodu obírání masa z kostí, které bylo opaplané máčkou.
Ygooooooooo, nechceš tím doufám něco naznačit – tady v tom vlákně u koťátka (rofl)
Eh – toto mělo být pod pokecem o paprikáču, nějak se mi to spletlo.
(bat) Co máš proti vaření šelmy na paprice? HE? (dance)
Ten prcek je fakt úžasný!
Držím mu palce, aby přežil útrapy, ale tak, jak to popisuješ, tak by měl být v pohodě. A bude krásný, chundelatý.
Tak sice ty fotky zatím nic moc, alespoň si udělejte představu co lidé pohodí do popelnice. Na první fotce stojí u nohy „kojící matky“
http://mermaid19.rajce.idnes.cz/Tuesday/#
se mi to kotě zdá už dost velký, aby vylučovalo samo.
Sharko,Sharko-to je kuzelné jedlo.Mám doma mlete bravčové i mlete hovädzie,kúpila som si pred chviľkou uhorky,rajčinky,papriku,mám fetu../Ó ja sa mám!!! v nedelu budem mat grecky deň-nemám ouzo,ale metaxu.Do guličiek dám vodku,do hrdla sebe Metaxu 3hviezdičkovu pouze-to bude prima deň!! Napadá ma:prečo všetko ,čo je výborne ,je alebo nezdravé,alebo nemorálne alebo sa od toho priberá?
Když byl náš Honza malý, tak se ptal, co je to držet dietu. A známý mu odpověděl – to je když nemůžeš jíst to, co je dobré
No, nechci se dotknout, ale nebylo by dobré uvést u receptu zdroj? http://nostradama1.blog.cz/1103/masove-kulicky-keftedes
Autorka si s kopírováním bez uvádění zdrojů zjevně hlavu neláme … stačí se podívat na článek o halászlé a porovna se zdojem tady
http://www.judio.wz.cz/pojednani_halaszle.php
To všeobecné kopírování bez uvádění zdrojů je mor!
No jo, předpokládám, že nikdo jiný na světě to nevaří, že, anonyme?
Dobrý den, ten první „haňoním“ jsem byla já, nějak mě nepoznává vlastní PC. Nezdálo se mi množství veky v receptu (přeci jen, veka je dost velká, že, tak aby to nebyla samá mouka), tak jsem gůglovala a ten recept uváděný nahoře je skoro doslova a do písmenka (až na tu veku a pár dalších drobností) shodný s tím dnešním Šárčiným, hodně mě to překvapilo. Třeba ale jen autorka ten odkaz dát zapomněla, to se stává a nic se neděje.
Teď jsem se koukala i na ten odkaz na halászlé a bohužel, i tam byla nejmíň půlka receptu doslova opsaná. Kdyby byl uvedený odkaz na zdroj, bylo by to úplně v pořádku, takhle to spíš vypadá, že se Šárka chlubí cizím peřím. Pokud tedy ovšem není shodná s autory těch dvou stránek.
Ale vlastně o nic nejde, to je jedno…
Moc se omlouvám, není v tom nic osobního, jen mě to prostě překvapilo…
Podívej, co jsem našla http://michkovakavvadia.blog.idnes.cz/c/197086/RECKE-KEFTEDES-masove-kulicky.html (rofl)
To jsem našla taky. 🙂
No, já také nic ve zlém, ale oni recepty obyčejně jsou odněkud všechny převzaté, pokud tedy nejsem kuchař experimentátor vynálezce. Takže to nemusel být úmysl, já si prostě opíšu recepty co mě zaujaly a odkud je mám si už nepamatuji…. Každopádně hlavně že to chutná! 😀
A koukám, že taky píšu jako tatar. Ještě že je pátek před dovolenou!
aido, já ani nevím, že to někde je, po tomhle moc nebrouzdám, chodí mi spousta receptů třeba po 50 někdy i více, oskenovaná Rettigová, kuchařka stařenky Oggové, 100 receptů na guláš, na kuře, na chlebíčky,na dorty……autor u toho není, prostě mi to od někoho přijde, uložím, vytahám si z toho ty nejlepší nebo jen uložím a občas do té netové studnice sáhnu….vyzkouším, upravím si chutě, opravím chybky..použiju,pošlu dál….hálaszlé vařím, máme na něj recept opsanej v starým sešitě, přišlo mi na něj asi dalších 30 verzí mailem ,udělala jsem z toho výtah toho nejlepšího a podělila se…
PS: sice nevím, proč ti nesedí u kuliček ta veka, ale když tam mám kilo masa, tak to je tak akorát.
Myslím, že v tomto ohledu je potřeba rozlišovat. Proti šíření receptu jistě nikdo nic nemá, ale kopírování konkrétního textu je něco jiného. A ještě je jeden rozdíl – poslat kopírovaný recept kamarádce a napsat ho do novin (a to svým způsobem Zvířetník je) pod svým jménem. Přes to, jaké je tu přátelské prostředí, není dobré zapomnat, že je to i veřejný prostor… A od Nostradamy je hezké, že má takové pochopení.
Nesedí mi proto, protože je jí moc, ani do normální sekané tolik nedávám, tak max. 1 housku na kilo masa.
Příště prosím uvést zdroj. Tohle vypadalo jako hodně osobní článek, prověřený dlouholetou zkušeností – a ono ne. Kromě pár úprav skoro celé opsáno. Takových bych sem mohla naflákat 5 týdně – ale hodně bych se styděla.
Koneckonců jste říkala, že čtete Šárku-Dolcevitu, snad ji i osbně znáte. U ní se tahle problematika před časem řešila: http://dolcevita.blog.cz/0908/poveste-si-sveho-internetoveho-lupice – Vy jste to nečetla?
No, patlání se v mletém mase nepatří mezi moje koníčky, ale občas se nechám ukecat. Očekávám v neděli večer příjezd hladové rodiny, která odjela na bitvu do Německa- nebylo dog-sitting, tak jsem zůstala na víkend sama doma- a něco z mletého masa by se možná šiklo….
Já míchám maso na karbanátky v robotu jako kynuté těsto..
Zní to velmi jedle, milá Sharko. (inlove) (y) (Ehmmm, ještě jedleji zní recept Karolíny na koupi mraženého pytle v IKEA, (chuckle) .)
Já jsem si cestu k mletému hledala dlouho. Pokud dělala mamka sekanou, byly v ní takové kusy cibule, že jsem sekanou nebyla schopná pozřít ani po vyndání ee kousků. Ne chuťově, ale konzistence upečené cibule byla pro mě nepoživatelná. Další setkání s mletým v jiné podobě bylo u tety, která mi nabídla čufty v rajské omáčce. ČUFTY! Jako dítěti mi to slovo evokovalo cosi strašidelně odporného. A k tomu rajská! Rajská polívka (spolu s nudlovou) patřily k největším školkovým strašidlům. blebleble
Cibuli jsem vyřešila tak, že jsem ji několik let do sekané a karbošů strouhala, potom krájela na mikroskopické kousky. Zůstalo mi to doteď, i když mi už změklá cibule žádné příkoří nezpůsobuje. Ovšem dělat mleté v rajské, to mi moc nejde. Včetně plněných paprik. Z lásky či donucení jsem to i vařívala a prý to bylo i jedlé, ale pro mě to zůstalo nepoživatelné dodnes.
Takže si prosím porci kuliček, ale bez omajdy. :o)
Přeju všem krásný den! (h)
Vony taky plneny papriky, zapeceny nekde v pekaci, aby ty papriky dostaly patricne pouzity a zahnedly vzhled, a pak placnuty do sladky rajsky, jsou dost des.
Naša maminka to dělá všechno v jednom hrnci a je to mňamózní. Jen se musí dát bacha aby nějaká ta paprika nebyla echt pálivá. To se našé babičce kdysi povedlo a i po nekolikanasobnem nastaveni ta omacka palila jak čert.
Plněný papriky dělám, ale taky ne tak, že upeču papriky a plácnu je do sladký rajdy. Brrrr.
To se upečou papriky, před koncem se do výpeku vrhnou rajčata z pixly a jí se to s rýží.
Nebo se do výpeku naleje smetana a jí se to s knedlíkem.
Přemýšlela, co uvařím a sekačka byla na tapetě.
Já dělám plněné papriky rovnou pečené v rajdě (uvařím ji spíš řidší, skoro neoslazenou, s velkým množstvím česneku), máme to rádi. Pro dceru dělám vege verzi se sójovým garnulátem, kupodivu je to dobré, když se to patřičně ochutí).
…granulátem, pardon, ty moje věčné překlepy, píšu jak Maďar…
Tahle plněná paprika vypadá velice jedle: http://baranek.blog.sme.sk/c/165860/Varime-s-Medvedom-Plnena-paprika-opat-inak.html
A tahle taky: http://baranek.blog.sme.sk/c/110155/Varime-s-medvedom-Bulharska-plnena-paprika.html – je se smetanou.
Komu by se chtělo, mrkněte na jejich další recepty, vesměs bývají moc dobré, často se u nich inspiruju.
Ženy,som v práci,hladná ako Čenkovej deti,čakám na obed a Vy takto!!! Pridám sa s nápadmi na plnenú papriku.U nas/v našej rodine/ to bolo vždy veľmi komplikovane jedlo,pretože:maso do plnky sme najskor na červenej sladkej paprike a cibuľke udusili do mäkka a až potom pomleli.Ryžu sme bežným spôsobom udusili a potom spolu zmiešali,pridali cele vajcia a event. dochutili,naplnili a vložili do hrnca,kde sa varila omáčka z rajčín dochutená do sladko páliva.Výsledok báječne jednoduche jedlo ale špinavých hrncov,mlynčekov ako keby sme varili pre nobl spoločnosť.Moje/z lajdavosti/vylepšenie-lunchmeat pretlačiť vidličkou-dochutiť,ryža zo sáčku zmiešať a ako vyššie pokračovať.Jedlé,ale ťažko porovnatelné s vyššie uvedeným.Lenže na umývanie panvička a jeden hrniec.A ešte na zimu do uvarenej rajčinovej šťavy vkladám po 3 kusy paprik a v zime bežne robím plnenú papriku typ druhý.-jednoduchý na čas i námahu.
Když jsem se odhodlala udělat plněné papriky, tak jedině ve velkém. Myslím ty v račatové omáčce. Dělala jsem vždy nejméně 12 – 15 porcí. Ty jsem rychle podchladila a po dvou paprikách s nezahuštěnou omáčkou uvěznila do sáčků a na alpaka tácu vyrovnané namrazila. Když jsem byla pořád služebně v čudu, tak to byla jedna hvězdná hotofka, kterou mražák vydal. Měla jsem takhle nasyslený jídelníček na celý týden 😛
Slepisi na paprice nejím zejména proto, že mi to zošklivili v jídelně. Oni to dělali i s kůží. Jde mi mráz po zádech jako pralinky.
plněný papriky pečený-dušený v rajdě je jídlo, o němž když slyším, vyrazí se mi osypky..když ho cítím, mám žaludek v krku…nepozřu ho…vrhám , jen to vidím….samotný pečený papriky s mletým masem, to je jiná, ty miluju….sojové granuláty mi způsobují totéž co papriky v rajdě….
Tak já plněné papriky v rajdě miluju, ale stejný vztah jako ty k mletému masu, mám já k slepici na paprice. Uvařím to, všichni mlaskají, ale já si dám dalamánek 😛
Jo, tak slepice na paprice u nás dopadá stejně. Uvařím, rodina se oblizuje, ale já to nemusím.
Tak zkuste, děvčata, tuhle verzi: http://baranek.blog.sme.sk/c/99051/Varime-s-medvedom-Paprikas-z-peceneho-kurata.html – třeba to bude jedlé i pro Vás? Je to opravdu dobré a myslím, že i jednodušší než klasický recept.
No, moc se mi to teda nelíbí, já kuře, telecí, krůtu, vepřové… na paprice dělám a dělám různé, ale buď s knedlíkem nebo s domácíma nudlema. Kuře vykostím a na kousky dusím na hodně cibule. Nechávám do druhého dne rozležet, takže to maso se nesmí přetáhnout. Potom zahustím smetanou a basta.
Já to taky tak většinou dělám, tohle byl jen tip pro ty, kdo klasickou verzi nesnáší.
U nás je slepice na paprice zakázané jídlo. Nemám to ráda ani já ani Jana a jestli to jí manžel-asi jo- protože to vařívala jeho maminka – tak má smůlu. Prostě neuvařím to a basta.
Kuře na paprice jsem vařívala mamince, když jsem jí nosila jídlo na delší dobu v malých krabičkách do mrazáku, měla to moc ráda. Taky máti od MLP to ode mne moc chutnalo. Obě k tomu měly rády těstoviny, rýži i knedlík. Bylo to pro mne děsně jednoduché jídlo na přípravu a protože jsem jim oběma vařila do mrazáku, snažila jsem se vždycky volit jídla dobrá, ale jednoduchá, která se vařila sama a já neměla tolik práce ani nádobí. Tehdy jsem si koupila Thermomix, který používám dodnes a je to naprosto geniální vynález, snad ještě geniálnější je teď ten vařivý robot od Kenwood, ale tohle mi kdysi ušetřilo spoustu práce.
Já tedy plněné papriky miluju, ale zásadně rýži do masové náplně nepřidávám. Dělám jen mleté maso, buď pouze hovězí nebo míchané, do něj přidám hodně bylinek a koření, spojím šlehaným bílkem a trochou smetany a plním tím papriky. S rýží mi ta směs nikdy nechutnala.
Peču je v troubě v omáčce, která je dílem z rajčat loupaných čerstvých bez jadérek a dílem ze sekaných loupaných rajčat v pixle s provensálským kořením. Pak omáčku rozmixuju. Přidávám najemno sekanou cibulku než to dám péct do trouby. Tím mixováním se omáčka zahustí a nemusím do ní už nic přidávat.
Tak vidím, že co člověk, to jiná plněná paprika. Já ji mám taky ráda (ostatně, rajskou máčku miluju, zatímco rajskou polífku neoblibuju), ale dělám ji tak, jak jsem odkoukala v mládí od mamky.
Totiž – plněné papriky bylo jídlo pondělní tzv. „zbytkové“ – tedy dělalo se ze zbytků pečeného masa (většinou vepřového, ale v podstatě jakéhokoli). Zpěnit cibulku, spolu s masem pomlet na masmlýnku, přidat vajíčko, pepř, popřípadě dosolit, nacpat do papriky a dát vařit do základu na rajskou máčku (podušená cibulka, domácí rajčatová šťáva, bobkáč, nové koření, hřebíček a kus skořice, cukr a sůl). DO PAPRIKY NEPATŘÍ RÝŽE! TO JE STEJNÉ, JAK KDYŽ DO PÁRKU NACPOU SOJU (rofl) (rofl) ! Až je hotovo, papriky vyndat, koření vyndat, majdu buď přepasírovat nebo rozmixovat, zahustit klechtankou a řádně povařit. Mňam mňam mňam – s knedlíkem to nemá chybku.
Ale jak říkám – co člověk, to jiný názor na plněnou papriku. (nod)
Jo, tak takhle to dělávala i maminka. Já teď upřednostňuju ta drcená rajčata s provensálským kořením a drcená rajčata přírodní, bez zahušťování, připadá mi to takové trochu lehčí, dietnější. I voňavější tím kořením.
Ygo, zkus rajskou polífku z čerstvých loupaných rajčat, je výborná.
Nebo, když už je to léto, gazpacho, to je vlastně taky rajská polífka. Hlavně se pak nedívej na Almodóvara. 😉
Sharko, promiň, ale musím:
Milí Zvířetnice a Zvířetníci, obracím se na Vás s prosbou.
Dřív, než odjedete na zasloužené prázdniny a dovolené, zkontrolujte si, zda máte vyrovnaný účet ve věci Podmitrova a paraplátek.
Tento týden děvčátka šikovná, kterým se sbíhají penízkové nitky v rukou, zjistila, že mezi sumami na přihláškách a částkou, která je uložena u strážkyně pokladu nesouhlasí.
Nastává čas, kdy je nutno zaplatit zálohy a vyúčtování.
Píši Vám já, protože nejvíce dluhů je zapotřebí vyrovnat právě za deštníky. Prosím, pošlete penízky Zaně, tj. na stejný účet, jako přihlášky na setkání, jen připište heslo Deštník.
Děkuji a těším se na Vás.
Já jsem taky jeden z hříšníků!!! (wait)
Jdu to napravit okamžitě. Díky za připomenutí!
A ještě jednou apeluji – prosím, až zaplatíte, napiště zaně mejlíka, že jste to vy, výši částky a za co je to (např. Setkání včetně deštníku nebo Deštník) – je to pro ni dost složité, tak aby se lépe orientovala. Vás to stojí minimum času a zaně to dost pomůže. Děkuju Vám.
nestačí to do pole Zpráva pro příjemce?
No Bedo, snad by to i stačilo – ale tak si říkám, že všichni mají přístup na net, tak se nic nestane, když se to ještě jednou napíše zaně „soukromě“.
Včera jsme byli na véči v IKEA, děti baštily masové kuličky a prý ať je uděláme doma. Takže Sharko, díky za recept a asi si dneska u řezníka nechám namlít. (chuckle)
Já si je kupuju právě v IKEA. Mají jich mražených pytel a za celkem slušnou cenu. Dělala jsem je na své narozeniny – osmažila ve fritovacím hrnci a měla jsem k nim několik druhů dipů. Bylo to moc dobré. Každou kuličku jsem opatřila veselým nabodeníčkem, každý si smočil v čem chtěl a bylo to zábavné jídlo.
Ikea prodává potraviny???????????? :O
Jasně, švédské dobrůtky.
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/categories/departments/eating/16260/
My kupujeme téměř vše od ryb (ty naložené v různých majdách jsou moc dobré), zavařeniny – pokud jsou v akci (ty jsou taky dobré), občas takové ty pasty Kalles, cider (i když to opravdu cider není, je to moc sladké, ale dceři to chutná), sem tam nějaký sýr na zkoušku, párkrát nějaký koláč, když byl v akci, ale za ty peníze to podle mě nestojí, a poslední dobou už dvakrát vegetariánský kaviár z mořských řas: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30201672
Jo a synkovi švédofilovi sladkou švédskou hořčici.
Já mražené ryby. Mražené masové kuličky. Miluju tu švédskou smaženou cibulku, té mám doma v lednici vždycky zásobu, např. na brkaši je naprosto nepřekonatelná! A moc mi chutnají perníčky. Také brusinkovou šťávu mám doma na lednici a ráno s ní zapíjím prášek. Džemy nepoužívám, takže je nekupuju, ale vynikající jsou tam sledě v různých omáčkách, jen tak toastový chléb s máslem a kousek toho sledíka……… joj, jdu si něco sníst, slintám tu!
😀
…hladná ako Čenkovej deti… – viz výš. 😀 – já taky, ale nic tu nemám, tak až doma.
Mně chutnají také ovesné sušenky. Cibulka je taky dobrá, i když moc nechápu, jak to dělají, protože v tom skoro žádná cibule není (rofl)
Sušenky ani cibulku jsme zatím nekupovali. Možná koupíme, protože tam asi o víkendu pojedeme – pro doplňky ke kuchyni 😉 Kuchyň už ale konečně hotová je, včetně soklíků, jen chybí domontovat jednu „temovací“ lištu mezi skřínkami a zdí a „utemovat“ myčku, ale to už je malina.
Jinak dobré červencové ráno všem a jestli Vás zlákám ke kuličkám, bude mi potěšením….karbanátky trochu jinak se neztratí 😉
Krásne dobré ráno všetkým zo studenej a upršanej Bratislavy. Snívalo sa mi s Murkom, ktovie kde je mu koniec, chýba mi ale už nechcem aby nejaká iná cica dopadla podobne. Lebo u nás sa vonkajšie dvere okrem zimy nezatvárajú, ani okná.
A tie guličky – Gréci si to vedia užiť! Fuj, (rain).
(chuckle) Dlouho jsem na ten příspěvek zírala, nežli mi došlo, že to FUJ! nepatří k jídlu, ale k dešti!!! (rofl)
Tady sice (sun) ale s větrem, pod barákem čistěj parkoviště,to je randálu – baba s koštětem by to měla už dávno hotový a potichu!!!! Ještě, že jsi to FUJ segra rozklíčovala, já na to čučela jak trubka a nechápala,co má Maťa proti mletýmu masu. (whew) .
U holčičí pídorky dobrý, mám křehké vlásečnice, tak ještě chvilku budu cedit krev, než si to sedne….další kontrola 18.7. a dík za ten Ascorutin, on je snad na všechno,protože ho u nás taky ve dvou líkárnách nemaj…ale v Globusu jo a tam se za chvíli pořítím s matkou.
Až absolvuju nákupy,hřbitov a zdvořilostní návštěvu,tak se ti ozvu…. (call)
Vypadá to jedle. děláme podobné těsto na sekanou, také s hodně bylinkami pro změnu sýrem. S malým rozdílem, že nedávám vejce ani housku. Ale právě bylinky to dělají jedlé. To ouzo má jeden význam. Kromě vůně se v alkoholu uvolní aroma bylinek daleko výrazněji. Já do sekaných mas namáčím koření do vína, chuť se tím velmi zvýrazní.
Jinak dodatečně přeji k svátku a přeji i dalším oslavencům. Obvykle dočítám diskusi později a nestíhám v reálném čase.
Všem hezkou dovolenou (Pájo, tvůj způsob nakupování mi cosi nebo spíš kohosi připomíná… pozdravuj kerýčky).
A malé OT. Ginny dostala diplom Český šampion. Už má šampiona práce, tak je (neoficiálně) dual šampionka – první takto úspěšný odchov (co si člověk neudělá…) 😉 Tak jsem na ni moc pyšná a už jí nebudu moci říkat obludko, nebo jen někdy. Zjistila jsem, že rozhodčí na výstavě byl dost tvrdý – ze 7 tříd nezadal titul ve třech. To jsme fakt měly kliku (rozhodně to nebylo ze známosti – s tímto rozhodčím jsem se nikdy předtím neviděla a ani není z našeho klubu).
Jedlé to je a jednoduché….a doooobréééé…já snad dneska koupím v Globusu mletý…. 😛
Krásné a pro mne nyní naprosto nerealizovatelné. V bytě takořka bez dveří volně dveřmi průchozím či oknem průskočném je zcela fantastické mít kotě co není vidět ale nutně musí průzkumničit a psa o velikosti kanape který nutně musí to kotě olizovat ( v Majdině případě topit ), pošťuchovat packou a podobně, A opravdu nejde TUESDAY ,jak ho Kačka inteligentně pokřtila, nechat v něčem zavřený neb spustí řev. Takže pokud chce rodina něco jíst, kojit musí Bimbo. Ten pacholek totiž zatím nebude nic slízávat z talířku ani z našich prstů, cpe se mlékem ze stříkačky. Ale to zase kvalitně, drží si ji pacičkama nasává a mlaská
Uff, v první chvíli jsem myslela, že Bimbo nechce olizovat talířky a vaše prsty…
No, to musí být síla – pes stodola a pidikotě.
Majda se má o co starat, vy se mejt nenecháte a ona si připadala nevyužitá 😉 a co bříško malého průzkumníka, je to lepčejší? Kojící Bimbo mne dostal do kolen, já tu tak zařvala…..no,pěkně si Vás Popelníček omotává okolo pacek, pěkně (chuckle) to mourovatý uměj, dóst dobře…. tak ho podrbkej i za mne….
A krmit každé 2-3 hodiny, Popelníčka!!! Ne Majdu,ani Bimba…. (rofl)
Krmíme pomalu každou hodinu, přece jenom je znát, že jsme včera holt museli do práce. Bříško masírujeme i konečník, moc se mu to nelíbí. Jestli se vy.. nebo vy… nevíme, jak tak leze za gauč a stůl a podobně může někde něco holt být – na kamínky teda zatím nee a prchá z nich. Kdo by taky měl myšlenky na trousení když mu do toho funí halama, že. Víc toho v našich podmínkách dělat nemůžem, musí taky zapojit pud sebezáchovy. Nevypadá, že by mu něco chybělo, dneska v noci ani nechtěl jíst až ráno a honem průzkumničit.
Inko, a daří se vám ho tím masírováním vyprázdnit? někdy se musí masírovat musí dost dlouho, ale ono se ještě samo nevyčůrá ani nevykaká!!!
Jak dlouho?? Samo se nevyčůrá a nevykaká?? Prosím konzultaci nebo mi písni telefon na inusanka@seznam.cz
Inko, no já vlastně nevím, kolik mu je… když jsem to psala, ještě jsem neviděla fotky a jestliže ještě samo nejí a je kojeno ze stříkačky, tak jsem víceméně automaticky předpokládala, že se ještě taky samo nevyprázdní
tím dlouho jsem myslela ani ne tolik do jakého věku kotěte, ale že to někdy docela dlouho trvá, než to kůtě pustí – musí se to umět, získat na to grif, já nevím (musím přiznat, ač umím s kočkama ledacos, toto je pro mě až stíha, prostě mi to nejde ač se snažím)… rozhodně jestli ho máte, dle jména, od úterý, tak to už by mělo vyměšovat!!
jinak rady co s takto mrňavým kotětem jsou třeba tady – Pipláme kotě http://www.kocky-online.cz/clanky/piplame-kote
přeju hodně štěstí při piplání a pak spoustu krásných let s kočičákem (h) (h) (h)
Muhehe! Už jsem četla, že se mlíko spustí kočence i pesince bez mláďat, ale že to zvládne i Bimbo, to by mě nikdá nenapadlo. (chuckle) vyřiď mu, že má můj hluboký obdiv. (y)
A stále čekám na fotky malého Popeláčka. 🙂 (h)
Příbuzná, pedlíš! (rofl)
No a protože to je určitě i dietka, tak jdu do toho! Díky za inspiraci!
jasně, že je to dietka, já o žádným tuku v alkoholu nebo v bylinkách nikdy neslyšela (rofl)
OT – KALENDÁŘE (raději opakuji zprávu ze včerejšího odpoledne)
Byla potvrzena cena 150,- Kč za kalendář. Pro ty, kteří trefí na Hadopasi, je to jen opakovaná informace (již to tam visí od včerejška) – a prosba, ať si závazně počet kalednářů objednají tam.
Pro zabukisty a ty, kteří nejsou na Hadech registrováni – Napiště závaznou objednávku na adresu zviretnickykalendar zavináč seznam tečka cz a Zdena b.p. bude tak hodná, že mi to na ty Hady přepíše…
Poznámka : zatím nic nikomu neplaťte, o způsobu placení ještě není jasno – nepřidělávejme zaně starosti dalšími položkami.
Objednávky kalendářů stopnu druhý den po zveřejnění vítězných snímků (budu varovat předem) , protože pak už se bude spěchat s tiskem.
hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
Maso můžu vždy a všude a v jakékoli formě 😛 . A klidně i skopové, které kdekdo nemusí. Dneska ale nebude mleté, dneska budou kuřecí kousky v sýrové omáčce s těstovinou. (nod)