Co pohledává tahle oděvní součást v Mlsotníku? Nechte se překvapit, opravdu sem patří! Tuhle šněrovačku si totiž neobjednáte u švadleny se specializací na historické kostýmy, ale musíte pro ni k řezníkovi. K dobrému řezníkovi.
A o tom řezníkovi to taky bude. Reklamu sice nepotřebuje, ale já mu ji přesto udělám. Jeho krámek totiž není jen řeznictví. Je to svého druhu vzdělávací instituce, křížená se zábavním podnikem. Stalo se vám v poslední době, že vám nevadilo vyčkat půl hodinky ve frontě? Mně naposledy včera, u mého řezníka. Přede mnou nakupovali tři lidé a trvalo to opravdu půl hodiny. Bavila jsem se každou vteřinu.
Řezník s každým zákazníkem podrobně probral, co chce vařit, proč to chce vařit, kdy se to odehraje a jestli u stolu bude i tchýně. Každý kousek masa předvedl ze všech stran, dal ho zákazníkovi očichat („tak takhle voní čerstvá telecí játra“) a přidal podrobný návod na úpravu. „Rostbíf – a už jste ho někdy dělala? Ne? Potřebujete tohle maso, pánev a troubu. A když ho uděláte přesně, jak vám řeknu, tak je to na sto procent. A jestli ne, tak mi ho můžete přijít omlátit o hlavu.“ V pauzičkách rozdával vzorečky slaniny.
Původně jsem šla koupit nějaké dietnější kousky, rodinně jsme se rozhodli, že je třeba trochu ubrat na váze. Plánovala jsem v rozmezí steak-kuře. A odnesla jsem si šněrovačku. Podle názvu to sice vypadá, že je to to nejlepší pro štíhlou linii, ale nenechte se zmýlit. Šněrovačka je už téměř zapomenutý řez z vepřového bůčku. A opravdu trochu vypadá jako šněrovačka.
Ano. Ten steak jsem v tašce měla, taky kuře, co běhalo po dvoře, a ještě kousek jejich vyhlášené slaniny. Steak jsem si nemohla odpustit, neznám jiné řeznictví, kde prodávají dokonale vyzrálé hovězí, které by nebylo z Argentiny nebo z Irska. Při požadavku na jeden větší steak jsem obdržela 550 g entrecote s podrobným popisem umístění v těle dobytčete. Hřívnatec jen zíral a utrousil: „Už vím, čím chci být!“
Řezník kontroval: „Hele mladej, tak přijď na brigádu, uvidíme!“ Pro kuře jsem se cíleně vypravila, je sice dražší, ale neplatím za vodu a ta chuť! A hříšná slaninka? Neodolala jsem, dietka-nedietka. Dilema jsem vyřešila úspěšně, slaninu jsem předisponovala exchoti, který o hubnutí zatím pouze uvažuje. Jenom kousíček jsem si uždíbla.
Kde jsem to… jo, šněrovačka. Luxusní pečínka s primitivním receptem. Osolit, okmínovat, kdo chce, přidá česnek. Uložíme na cibuli, malinko podlijeme a dlouho mírně pečeme. Po upečení máte dortíček. Nejen konzistencí a chutí, ale i vzhledem. Ta žebírka trochu vylezou a vypadají jako svíčky. A to není všechno.
Část šněrovačky jsou jen svaly bez kostí, s minimem tuku. Z toho stvoříte i celkem dietní pokrm. Stačí nakrájet na nudličky, okořenit bylinkami (na fotce tymián, plocholistá petrželka, česnek) a orestovat na pánvi, přidat nasekanou jarní cibulku. K tomu velký zeleninový salát a kousek domácího chleba a vyhovíte i výživáři Havlíčkovi z pořadu Jste to, co jíte.
P.S. Málem bych zapomněla: http://www.ksanaasyn.cz/
Díky za milý článek. Mluvíte mi úplně z duše. Návštěva této masny je neskutečný zážitek, čekání ve frontě je inspirací a školou vaření současně. Škoda, že to nemám blízko, ale když mohu, tak tam zajedu.
Tak jsem právě skončila s chrupinkama. Jsou teda děsně dobrý, to jo. Ale ta práce!!! Těsto rychlý, ale plnění čtverečků, to byl teda záhul. Asi prostě nemám šikovný pracky. Furt mi náplň někde lezla ven, pak u sebe ty konce nechtěly držet, byla jsem na nerf a teď jsem totálně grogy 😀
Mně taky přijdou pracný. Teda u nás je to starej rodinnej recept (pouze sladká varianta), ale obvykle to dělám jen z půlky tvarohu, z celýho už to považuju za hrdinství (think)
Ale já jsem víc líná než mlsná 😀
No, já ty čtverečky mám tak cca 8×8 a když to naplním, tak přeložím po diagonále a vidličkou mačkám okraje. Udělá to ozdobný okraj, který se pořádně spojí. 🙂
Aha, tak já sice nedosahuju miniaturizace a la Xerxová, ale mám je tak poloviční (a kraje rádýlkem).
Vidličkou jsem okraje hňácala, ale jak lezla ven náplň, tak to držet nechtělo a nechtělo… Za to mě ale přešla chuť na pečení sladkého na hoooodně dlouhou dobu 😀
Kraje hňácám prstama, vidličkou mi to moc nešlo. A když se to nechtělo zavřít, tak jsem kapku povytáhla ten spodní a přeložila přes okraj a zahňácla. Sice to potom nebylo až tak úplně krásný, ale nevyteklo to.
Renáto, mňam! 🙂
Renato, je to tak šarmantní a inspirativní, že ráno vyrazím pro šněrovačku, náš řezník je předseda českého řeznictva a uzenářstva, tak ji taky vede, stejně jako ledacos jiného mlsného. Realizuje se už ovšem výhradně prostřednictvím personálu, který má v některých případech zaražený socialismus způsobem „starého psa novým kouskům nenaučíš“ nebo v něm kvete způsobem nepochopitelným u lidí kolem dvaceti. Nikdo z nich tam dlouho nevydrží, ale nejmíň jedna taková pozitůra se tam denně vyskytuje.
se musím pochlubit, náš řezník šněrovačku má od vždycky (flex) , takže kdo to máte blíž do Bohnic 😉
Ale není naučnej, u nás se jenom obyčejně prodává (happy)
Zanóóóóó! (rofl) … není naučnej! uáááááá!
OT: O vikendu jsme byli slavit svatek matek u Chetovo rodiny. Nejsou az zas tak daleko odoceanu a tak jsme vyrazili brzo v sobotu rano a jeli napred na plaz. V nedeli jsme meli piknik u moc pekne reky v Conway a byla docela fotitelna.
Myrtle Beach plaz je tady: http://hanaw.rajce.idnes.cz/Myrtle_Beach_State_Park%2C_Jizni_Karolina/
A reka Waccamaw je tady: http://hanaw.rajce.idnes.cz/Waccamaw_River%2C_Conway%2C_South_Carolina/
Hani, Ty dáš fotky málokdy, ale DEŽ – TOŽ! Nááádhera, mají úžasnou atmosféru vší jižanské literatury až po Faulknera a ještě jsou vlastivědně poučné. A sluší vám to tam oběma moc!
Páááni! To jsou tak zajímavé fotky, Hani! 🙂
U nás se vlastně taky prodávají malé rostlinky tilandsií, jenže to dlouho nevydrží růst, protože v bytech nemají to správné vlhko http://www.google.cz/search?q=tilandsie&hl=cs&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-4jNTYZJxO6yBp788Z4L&sqi=2&ved=0CDQQsAQ&biw=940&bih=533
Jsou moc krásný, jen na ně nejsou podmínky….
Jo, no, zkoušela jsem tři tilandsie po sobě, byly u zdi, na který nejsou nic než kytky (takže tam je i dobrý mikroklima) a – houby, scíply. 🙂
Ale ve svojí domovině jsou nádherný.
Jé Blážo, tuhle: Tillandsia usneoides jsem kdysi měla svázanou mašličkou a dobře 10 let mi visela na zácloně. Říkala jsem jí Krakonošovy fousy 😀
Jo, tem se dari v takovem vlhku, ze to opravdu, ale skutecne, v byte nechces. Jinak si neumim predstavit, jak by to mohlo vydrzet na deksi dobu venku v CR. Ono ani u nas v Columbii moc nerostou, s vyjimkou par velmi stinnych mist u vody nebo baziny.
Já to rosila rozprašovačem a fakt mi ty fousy vydržely živé.
Moc zajímavé fotky, Hani. 🙂
O.T. Malý Bláža má za sebou praktickou maturitní zkoušku – obhajoba projektu a tématické práce – za 1 (inlove). Dnes měl ústní madurídu. Odborné předměty – už ví známku, ale čeština a angličtina – zatím jen na kolik bodů z kolika jí udělal. Udělal!!! A skvěle! Známku z Čj a Aj se dozví až po písemné zkoušce, kterou má 30. a 31. 5. a vysvědčení prosím dostane až 20. června. To se dozví známky a procentuální úspěch v předmětech. Do té doby je budou natahovat, ale mezitím musí dělat přijímačky na VoŠ. 🙂 🙂 🙂 Ale oni huš na tom ministérstvu přišli na to, že to bude příští rok jinak! :))
Velikou gratulaci Blážovi ml. (sun) A že to otočí, to jsem už taky někde zaslechla. Jako kdyby mě slyšeli. Ale stačilo se voptat, když tuhle radůstku vymýšleli. 😛 Hlavně že se s tím prali tolik roků (wasntme) Blážo, máš doma šikulu malýho – velikýho 🙂
Jůů, ten je šikovnej! Blahopřeju celé smečce. (h) (y)
Blahopřeju malýmu Blážovi!!!!! (inlove)
ale z toho, co ví a co ne a kdy to bude vědět a co kdy ještě dělat mám akýsi guláš 😀
Blážo, máš skvělýho Blážu (inlove) 🙂
Gratuluju! Jak je to dlouho, co jsme se radovali, že se dostal na školu, to to teda uteklo
Gratuluju malemu Blazovi!! Nedavno jsem si na nej vzpomnela, kdyz jsem premyslela, jak ruzne upravit zahradu se stinnyma mistama, paricim slunkem, stromama, atd. Jsem si rikala koho znam, ze se zabyva nejakym designem. A tak mne napadl Blaza junior – i kdyz toho vlastne znam jen virtualne. Aaale, myslenku jsem mu venovala. Preju hodne uspechu.
Tak napiš malému Blážovi, (klidně přes můj mail) třeba by uměl poradit i do Jižní Karolíny 🙂
Renato, ja to snad nevydrzim. (chuckle) Pokazdy, co otevru clanek, tak na mne hledi ta krasna flakota. Asi cestou domu z prace nejaka zebirka koupim. A to jsem na vikend vyhrozovala zapecenyma cuketama a rajcatovym salatem.
Gratuluji Blážovi jr. velice, ať se mu podaří i zbytek maturity a zkoušky na vošku, vždyť je to chlapec šikovný.
To je ale kluk šikovná. Gratuluju!
Velikánskou gratulaci malému Blážovi (to je psina psát malému, když je to už takový chlap veliký)
No a kytičkářovi posílám (a vám všem taky) kosatec:
http://www.astro.cz/apod/ap101112.html
Krása!Děkuju za něj a vyřídím 🙂
Velké blahopřání malému Blážovi 🙂
Moc gratuluju !! (y) (sun)
Tak jsem byla s platysema/Platyzem zmatena. Kdyz jsem rano psala „platyz“, myslela jsem si, ze to mam spravne. Jak se ukazalo, ryba je platys. Ale furt mi to „z“ na konci vrtalo hlavou, az ted pred chvili jsem mela eureka moment – Galerie Platyz v Praze na Narodni. Tak on ten Platyz nebyl asi od ryby. 🙂
Jo, a ten hokej, to jsou nervy. Mam to na Idnes v on-line textu. Ufffff (cz)
OT: Z Rysíka bude hokejista. Hokejku dostal už k vánocům, protože jsem mu nehodlala půjčovat jiné dlouhé předměty na hraní. Teď už několik dní lítá s hokejkou po bytě (ale včera i venku) a mlátí do všeho (hlavně do balonků) a na houknutí: „Jak to zase držíš!“ už celkem schopně přehmatává, aby hokejka směřovala k zemi správně. A ano, kouká u toho na hokej v televizi a povidá: „Mám taky hokejku jako pánové.“ A to my na ten hokej koukáme minimálně, jenže on je děsně chytlavej.
A k tématu: Šněrovačka se mi líbí a úprava vypadá jednoduše. U našeho řezníka jsem ovšem něco takového neviděla. A jezdit na Břevnov k řezníkovi je trošku daleko :(. Já teď nesmím moc postávat u plotny, tak se neustále snažím koukat po receptech, kdy se to dá do trouby, zapomene se to tam a pak je oběd. Bohužel se mi pečené maso začíná docela zajídat. A jakmile se pokusíte najít takové jídlo ze zeleniny, tak prostě musíte aspoň docela dlouho krájet a rovnat a ještě do toho nejspíš patří něco, co někdo z nás nemůže.
Zítra obědvám sama a koupím si nějaké (strašně drahé, ale oblíbené) ovocné knedlíky, to je hned. Na neděli už mám vymyšlené to maso do trouby, jen ho koupit a naložit. Pořád tak nějak lehce válčíme, ale snad je to dobrý. Jen kdyby mi zrušili to domácí vězení (vycházky oficiálně mám, ale mám je vlastně ústně zatrhnuté … ).
Karakal, tak vyzkoušej pečenou zeleninu. Lilek (nechat trošku vypotit), cibule, cuketa na kousky, pokapat olejem, přidat česnek ve slupce (pokud můžeš), okořenit a nechat v troubě péct. Zelenina pustí štávu, na závěr česnek vyloupneš ze slupky a rozmáčkneš. Je to lehké, výborné, jako přílohu těstoviny nebo rýži.
Nebo třeba kreaci, co začíná „naliju do pekáče olej, vysypu na něj pytlík mražený zeleniny“. Pak ještě cibuli a česnek na kolečka, rozklepnout do toho vajíčko, hodit pepř, sůl a provensálský bylinky, zhruba zamíchat – a šup s tím zapomenout.
Varianta „přihodím zbytky masa“ nebo „hodím na to kus sejra“ je taky jedlá. (Klidně i „nadrobím na to nivu“, akorát pak bych to už moc nesolila) .
Sice tu slintám nad „šněrovačkou“ a jsem zároveň potěšen tím krásným řeznictvím, ale jedna drobná připomínka k platejsům: pod názvem halibut se skrývají hned dva platýsi – ryba zoologickým názvem platýs obecný (atlantic halibut) a platýs pacifický (pacific halibut)… Pak je ještě platýs černý, červený a velký (fakt velký, až třiapůlmetrový) a mám temné tušení, že taky mají nějaké obecné názvy, ze kterých člověk nepozná, že je to platejs… naštěstí je neznám 😀
Celá smečka všechny moc zdraví a Ruby mává packou – mimochodem, tak kontaktní, zašlapávací, ovíjecí a mnohomluvné stvoření jsem ještě nezažil. Leda snad – psssst! – svou mladší dceru.
Tak to se máte na co těšit. Mína byla jen minimálně povídavá kočička. Roky se překulily a ona si prořízla papulu tak, že velmi. Poslední rok ještě výrazně přidala na hlasitosti. Dámě už bylo 12, a mně dochází, že se nejspíš už moc neslyší. (inlove) Tak mám velící kočku. 🙂
Ještě dodatek. Americká žebírka nejsou ani trošičku tlustá. A na to já jsem móóóc háklivá, už od dětství nesnáším v puse ani kousek tlustého. Ti zdejší vepříci jsou zde krmení „na libovo“, vážně, mají mnohem méně tuku, než v Evropě. Takže pokud v syrových žebírkách nějaký tuk je tak se vypeče (já je doma nikdy nedělala).Takže to masíčko co je kolem kosti je úžasně libové, křehoučké. Tady se podívejte na obrázky.
http://www.google.com/search?q=ribs&hl=en&rlz=1W1ACGW_enUS348&prmd=ivnscem&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=uDrNTaK-AoeEtgfLwuSBDg&sqi=2&ved=0CHwQsAQ&biw=1259&bih=511
A pro PetruK – fenečky Sindulky je mi velice líto, přesně vím, na čem tam jsou, máme stejný problém doma s Dixie. Nevím, jak se to u ní léčí, ale úplně nejdůležitější je zavodnění (u Dixie 4 dny na kapačkách). A pak výživa do žaludku. Já Dixie musím stříkat do pusy jak vodu, tak jídlo. Sice si už teď sama sem tam už něco udíbne, ale to nestačí. Kočka (a asi i pes) při onemocnění jater dojdou k stádiu anorexie a pak je to jako u lidí – přinutit anorexičku, aby zase začala jíst. Od veta máme speciální granule Hill´s právě na podporu jater. Tak ty já rozmočím, rozmixuji na hladkou kašičku a stříkačkou s širším otvorem je po troškách kočce nutím do pusy. Něco z toho vyprská, ale více toho zůstane. A kupodivu nám to nezazlíva – tedy zatím od nás neprchá sotva jí postavíme na zem. Já jí pak hned po tom začnu kartáčovat jako „omluvu“ To ona miluje, začne hlasitě příst a je v pohodě. Tak bych to zkusila i se Sindulkou – je to celodenní práce, ale jinou alternativu zatím neznám. Prostě se žaludek musí znovu nastartovat a pak (tedy v to doufáme) začnou správně pracovat i játra a zregenerují se. Dixie bere každé ráno dvoje prášky – malé tabletky Denamarin a tekutinu Ursodiol – oboje na podporu jater. Navíc jsme jí přes internet koupili kapky Milk Thistle – druh bodláku, který je prý také na játra dobrý (jak pro lidi, tak pro zvířata, zjistila jsem, že ho pro lidi prodává i Weleda a té já moc věřim). Moc a moc držím palce.
Držíme Dixie všechny packy, které se doma najdou (y) – a ten bodlák se česky jmenuje ostropečstřec mariánský, účinná látka je silymarin (teď nevím, jestli jsem nepřehodil i/y) a má dobře účinkovat i na jaterní potíže u lidí… Dixie a Maričko, držte se!
Grrr! OSTROPESTŘEC, samozřejmě. Soudím, že botanických názvů je dost i bez mé obrozenecké snahy!
viděla jsem ho předloni celé velké pole u Boskovického westernu…..
OT: Kotě
Tak Alča už má doma jednu odrostlou kočičku a za 10 dní ještě jede pro devítitýdenní kotě. Tak budou mít kočišťátka dvě, snad se perdelky snesou. Už se bojí zvedat telefony, aby neměla koček plný dům, špatně se jí odmítá.
Poptávat kotě je jak rozjet lavinu. Pšiknete dotaz, chvíli nic, ticho, koukáte klikáte furt nic a najednou vzdálený dunění, pak to jednoho smete a když se rozkouká odevšad koukaj kočenky potřebný.
Rputinko pro Sáru novej bejvák nemám a tak aspoň prosím ioaninu jestli by nezjistila šance u svých známých. Promiň plivníková holko.
No jo, no …. 🙁
Snažím. Poslala jsem fotky. Dala jsem mejla na Rpuť.
Nemám vodpověď. Zatím…
Muhehe! Tohle vlastně taky patří do Mlsotníku:
http://www.novinky.cz/krimi/233304-nosal-vtrhl-do-obchodu-snedl-cokoladu-a-pokousal-prodavacku-s-policistou.html
Chudinka, ani čokoládu jí nechtěli dopřát 🙂 Nosálové jsou úžasní, v Zoo se u nich pravidelně zaseknu a odmítám odejít. Už se strašně těším, až je Lucka bude mít v obludáriu v Dubči, to mě tam budou mít nastěhovanou furt. Ale napřed se musí dostavět venkovní expozice…
Renato, to je nadhera!!! Maso od zebirek ja moc rada. Ovsem musim rict, ze i kdyz zde jsou zebirka velmi popularni, tak takovy krasny rez jsem jeste ve ksefte nevidela. A kdyz jsem se rano proklikla az na rezniky, tak najednou mi ten kefir s krupinkama nechutnal tak jak jsem si prvne myslela. Ja bych si tak dala dobrou jitrnicku (P) – to je smajlik olizovaci.
heč – měla jsem dneska po dlouhé době v práci kafovokoláčkovou zvířetnickou návštěvu (nod) Hádejte, kdo se zastavil ??
Prodiskutovaly jsme stav indexu (chuckle) – na studenty musí být přísnost (wait) (rofl) !! a taky stav omrzin na zeleni (f)
Ani nedošla řeč na černobílou dvojku (cat) (cat) , protože jsem spěchala.
Jéééé, já se dám poddat. Kdo to mohl jenom být??? 😛 A co se týká omrzlin na latifundiích, tak hlásím, že se vyplácí být výrazně … nepořádný. Když jsem ve středu okopala jahody a protrhala to kongo, tak jsem zjistila, že tam, kde se jahody před pletím pouhým okem nenašly, tak květy nepomrzly a úroda se zachovala. Na několika jedincích, kteří byli bez žabince, je prd 🙁 nebo jen zahnědlé květy. Jj, přílišná „icinyjatýva“ mooc škodí 😛
No jo, omrzlá zeleň. Prošla jsem botanickou (kdybych byla bejvala měla foťák, mám ze dvou metrů vyfocenýho bažantího kohouta).U nás jsou hodně omrzlý ořechy, některý fakt vypadaj na odpis. Pak některý magnolie, ale ty nejsou tak zlý.
A je tam krásně.
Zdravím všechny, probíhám. V rychlosti jsem pročetla Habsburky a mám hroznou radost, že se zadařilo, Opravdu, parádní práce páníčkůch, parádní. kvůli Piškotkovi jsem vdechla drobky z housky, které v současnosti tvoří podstatnou část mojí stravy, neb jsem si pořídila střevního moribundusa nějakého a nevědala doslova kam dřív skočit :-D.
Mám jednu smutnou O.T. – pro ty kteří se podíleli finančně na operacích fenek ze Skřivan, tak Sindulka – ta pruhatá fenečka, kterou sponzorovali Fajkovi, je na tom hodně moc špatně. Má játra ve velmi špatném stavu. Protože pesani umí dobře zatloukat, tak ještě minulou neděli, když jsme se tam s Fajkovými stavovali a vezli tam věci nasbírané na psím výcvikovém táboře na Pecce, kde jsme s Ešusem byli, ještě byla – nebo spíš se stavěla že je – v pořádku. Včera večer jsme dostali zprávu, že to s ní je moc špatný, dneska byla návštěva veterináře a výsledek je hodně smutný. No jí držím palce, ať najde sílu a zabojuje.
ach jo, nejdřív slečna Sádlo a teď malá prouhatice… Vzhledem k jejímu stavu (alespoň co jsem si „u tebe“ přečetla) bych ji nenechala trápit…
TOTÁLNÍ OT: Moc se omlouvám, vím, že sem politika nepatří, ale já to sem vrazit musím… Furt mi vrtá hlavou, jak tohle skončí.
http://deutschmann.blog.respekt.ihned.cz/c1-50200860-sam-mezi-muslimy-jsi-zid-a-cely-svet-te-nenavidi
Tak to ti můžu říct naprosto přesně. Blbě.
O.T. Byla jsem moc nevychovaná, když jsem celkem 5x slušně řekla dvěma starším paním, že nemám chuť, čas a náladu si s nima povídat o jedinečnosti a použitelnosti Bible v dnešním zhýralém světě a spasení mé vlastní duše a když si nedaly říct, tak jsem je poslala háje? Teda, poslala jsem je někam kousek vedle toho háje. Ale prudily tady v pravidelných intervalech od 8 ráno. kdyby měl někdo zájem, zanechaly mi tu několik Probuďte se! a Přemýšlej!
K nám přišli jen jednou. Slušně jsem se jich zeptal, zda odejdou sami nebo mám pustit psy. Naštěstí netušili, že by byli maximálně olízáni. (rofl)
K nám chodívaly otravovat v sobotu okolo oběda. Vzhledem k tomu, že jsem hodně nevěřící, neměly jsme si společně o čem povídat. Bibli si vysvětlují po svém, budiž, nejsou jediní. Polemika není možná. Tak jsem si připravila několik hříbků a když naposledy přišly, pozvala jsem je dál. Tam jsem jim rozdala hříbky, na stůl jako při draní dala velký košík děravých ponožek a při společné práci se nám o Bohu bude mluvit lépe. Pracovat se jim nechtělo a už nikdy nepřišly.
Pes jim bohužel nevadil…..
No Týno – mne jako mladou paní otravovali půl roku ve čtvrtek odpoledne – taky jsem jim neuměla rázně vysvětlit, že jejich víra nemůže být nikdy vírou moji. Až jednou přišli, když byl Jenda doma (už jsem to tu psala, vrátil se z stavby, kde uklouzl na horním schodku a zdrncal až do sklepa po schodech zaneřáděných maltou, vápnem a jiným svinstvem) a ten zařval z koupelny (kde se odmočoval) doporučení, ať ty ku..y jdou už do pr…e – a vida osmnáct roků od nich pokoj.
Až toťkaj – ale když jsem otevřela dveře, na vodítkách dvě nepříčetné psy (z toho jeden černý, který vypadá jak nasrané mládě dobrmana), které na ně řvaly mocnými hlasy, tak je myšlenky na dovedení nové ovečky do stáda rychle přešly.
Už jsem to tu taky psala: kamarád, obr chlap, 140 kg živé váhy, skoro 2 metry se sprchoval, když někdo zazvonil. Naštvaný, že musí ze sprchy ve vedru ven vylezl, omotal se osuškou a otevřel. Za dveřmi šťastná přesvědčující rodinka – maminka, tatínek a malá holčička. Přeptal se ze slušnosti, zda se nemýlí, nemýlil, tak mocným hlasem zařval cosi o konci páteře a přechodu do nohou a rozmáchl se, aby ještě více podpořil svůj hlasový projev. V tom mu sjela ta osuška. Paní rychle zakryla holčičce oči a rodinka se jala prchat směrem k domovním dveřím. Ty ovšem někdo přičinlivě mezitím zamkl, takže kamarád, když viděl, že se ven na chodník nedostanou, vyrazil krokem mílovým s klíči tak, jak ho největší stvořil, odemkl a rodinka zbaběle prchla. Historie tak 10 let stará, ale smějeme se tomu pořád.
Pořiď si nosála:
http://www.novinky.cz/krimi/233304-nosal-vtrhl-do-obchodu-snedl-cokoladu-a-pokousal-prodavacku-s-policistou.html
Jenom se tady míhám, ale neodolám u tohoto tématu: kolegyně jest jazyka velmi pohotového, takže když se jí na prahu objevili tihle „svědkové“, pravila, aniž mrkla okem: „Nezlobte se, ale je pátek odpoledne a všichni mužští členové domácnosti odešli do synagogy“… prý už nikdy, nikdy nezazvonili…
Jinak jsem tu čas od času, nakukuji, palce držím, ale psát nestíhám… mějte se všichni a držte se!
Můj muž má na ně speciálně originální postup. Obvykle jim vyrve z ruky nějakou tu knihu, kterou nám mávají pod nosem s tím, že si ji musí prostudovat, načež je zahrne biologickoevolučními teoriemi a chce po nich řádnou diskusi, což oni nemohou zvládnout, takže prchnou a nechají nám na památku ten jejich škvár, plný neuvěřitelných nesmyslů a gramatických chyb. Jjedinkrát nesměle chtěli, ať jim tu knihu vrátíme, že je drahá, načež MLP zařval, že v Brooklynu mají peněz dost a přirazil jim dveře před nosem. Od té doby jsme je neviděli. (wave)
Mně se je jednou podařilo odpálkovat tím, že jsem po otevření vykulila oči a řekla „Už zase? Před chvílí tu byli vaši kolegové!“ Zmátlo je to tak, že se začali mezi sebou dohadovat a mě nechali být.
Vzhledem k tomu, že jsem podědil po své mamince docela slušnou knihovnu, tak na tyto jedince mohu reagovat stejně jako ona.
Crrrrrrr. Nechcete si pohovořit o Bibli?
Ano rád, a o kterém překladu se budeme bavit? Katolickém překladu z latinské bible z roku 1926, nebo o Kralickém překladu, či snad o ekumenickém současném překladu? Mám je tu všechny.
……
No kdyby byla nejasnost mám tady i Husovu Postilu..
Hmm.Tak promiňte. My nebudeme rušit..
Fakt už jdete? To mě mrzí…A nebude se dozorce zlobit?
My už doopravdy musíme jít.
Jen bych dodal, že slovo dozorce je klíčové. Jedná se o termín z jejich interní organizační struktury. Je to nadřízený čelenů pověřených misií. Užitečná znalost získaná od odpadlíků.
K nám chodí tito prudiči ob týden. Nestačí jim říct, že si mohou ponechat svoji víru a mou nechat na pokoji. Za čtrnáct dnů jsou tady zase. Hlavně když se udělá v sobotu hezky tak tady prudí.
Taky se o mne občas někdo pokouší. Jenže já dělám na Příkopech. Když se zrovna nebrodím ruskejma turistama a nezakopávám o fotící japonský turisty, tak se na mne věšej žebráci klasický, vyběrači na nemocný děti, maturitní plesy, psí útulky…soudě podle vystupování dotyčnejch, jedná se zejména o příspěvky na alkohol (v tom lepším případě)… občas rumunský žebračky, občas příznivci zdravýho života, co nabízej zdravý koláčky a očekávaj příspěvek na pekárnu…myslím, že jsem se dopracovala stádia, když už dokážu (podle nálady více či méně slušně) poslat každýho tam, jako ten Karolínin kamarád bez osušky 😛
Mám ale dojem, že mladá ženská s dítětem jim přijde jako obzvlášť lákavá kořist…
Já je jednou pozvala dál. Mávali knihama, tak jsem si přinesla Novej zákon v řečtině a jala jsem se překládat citované pasáže z fleku včetně lingvistických zdůvodnění, proč to překládám nespisovně. Taky se jaksi už neukázali… 😛
Teda, Renato, ještě, že jsem to četl u oběda. Jinak bych asi nevydržel a spolkl i monitor jako v té reklamě. Šněrovačka zní mňamózně a ty verze od Maričky taktéž. Asi dnes navštívím našeho řezníka a zeptám se, zda zná šněrovačku.
ahoj všichni, malé OT. Po kontrole, výsledky dobrý,vše čistý,stále se hojím…abych nemusel ajíst ty pilule,jak jsem tu nadávala minule, navrhla mi moje pídr, jestli nechci MIRENU…tělísko..hele ženský,nemáte to někdo??? Ať vím, do čeho půjdu??? Jen ta cena mě dostala skoro 6 litrů. Neschopenku mám do 31.5.
pohovoříme o tom v kočičíně, myslím, že v rodině jedna funguje 🙂 ale taky v rodině funguje jedna podkožní tyčinka a za ty výsledky by se ti pirát asi nepoděkoval…nenálada, výstřelky, jakož i nechuť na cokoliv včetně manžela :-/ skvostný výrobek 🙂 o Mireně jsem slyšela taky od svého pana doktora a podle referencí pacientek byla spokojenost. jenomže je to hodně individuální – já jsem baštila prášky léta a bylo to super, někdo je nemůže ani vůbec a někdo jen některé. ale ty máš tak dobrou doktorku, že jistě ví, co doporučit. háček bude v tom, že kdyby to nesedlo, se penízky asi nevrací, že? nejsem nechutný šetřílek, spíš naopak, ale za 6tis. jsou tak 2-3 zásilky od zoohitu 😀
Na druhu stranu – 6000,- probaštíš v pilulách za tři roky (pokud se zase nezdraží, pak ještě rychleji) – na jak dlouho je tělísko?
to ano, ve srovnání s tímto vychází Mirena dobře… jenže pokud nebereš a nechceš brát prášky žádné, tak jaksi srovnání nesedí…to asi sharku moc nepotěšilo, tahleta vyhlídka. hmmm že by účet odnesla paní doktorce do Sanusu? co ty na to, Mourku? 😀
jo, jenže bohužel,je to tak, že ti v 35 letech přestanou antiko platit a tohle stejně nejde ušít na VZP…ale pořád je to pro nmne schudnější,než se cpát antikoncepcí nebo norethisteronem…takže do toho půjdu..i za tu cenu…prostě si letos odpustím koupit něco do domácnosti…holky pruhovaný šidit nehodlám!
Až 5 let
na 5 let…..a když k tomu započtu ,že odpadnou peníze i za vložky..herdek, to je najednou divení,jak to tělísko je levný….
Tělísko – bohužel nevím jaké ale mohu se doptat pana doktora – jsem měla 12 let, naprostá spokojenost, vzhledem k nemožnosti pojídání prášků to byla nejlepší možnost. Věděla jsem o něm jen když mne pan doktor přinutil ho vyměnit. Když tak písni na mail, nebo Ti zavolám
sharko, já teda neposloužím 😉 , ale cena když se rozpočte na těch 5let asi není vysoká – ovšem když to těch 5let vydrží a ty taky (tzn. budeš spokojená
počti si http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=3541
a / nebo http://www.emimino.cz/diskuse/telisko-mirena-17632/
a celý článek s celkem obsáhlou diskusí (nutno dole listovat vždy na starší příspěvky)
http://www.vasedeti.cz/zdravi/lekarna/mirena-od-a-do-z/
jo, ty spokojené tam nemají důvod psát,ty nespokojené se ozývají….já potřebuju Bedo lidi, co to mají,z našeho okruhu,těm věřím víc než těm na netu …a moje pídorka je skvělá baba….tak proto jsem se ptala…to na netu jsem taky četla…
Mirenu mám už v pořadí třetí, teď už samozřejmě nemusí fungovat antikoncepčně, ale protože se z ní uvolňuje progesteron, vyrovnává jeho hormonální hladinu v organismu.
Já osobně si Mirenu opravdu nemohu vynachválit, první jsem měla už před 15-ti lety a vyřešila mi nejen dlouhotrvající velmi silnou menstruaci, ale i migrény a akné. Ty peníze se vyplatí investovat, za vložky bych utratila během těch 5-ti let mnohem víc.
Sharko, mám ji, píši o ní dolejác.
huhuuuu, prave jsem zjistila, ze mam tyhle siskovne rezniky 12min od prace autem (clap)
smankote kolik je 7+8???
OT – je tu dnes někde radanova?
jsem zvědavá, jak to dopadá se Rputinčinou Sárinkou plivníkem (h) (h) (h)
jinak mlsotník je parádní – já sice radši libovou flákotu, ale hezky jsem si početla, díky! 🙂
OT – i když jen maličké.
Za prvé musím pochválit Renatin Mlsotník – jednoduchý recept a určitě moc dobrý (pečínku mám ráda) – a skoro dietní – vždyť když se to stočí do kroužku, tak je tu uvnitř duté (tak jak kačena!) – chichichi
Za druhé – zrovna se mi dostaly do rukou mořské ryby (přímo z Norska) – treska a halibut. Treska je snad nejlepší smažená, takže zítra budou tresčí řízečky. Ale co s halibutem – neznáte, nevíte? Já vím, na netu určitě bude hafo receptů, ale třebas máte něco, co vám chutnalo a podělíte se. Díky dopředu i dozadu.
treska na páře s citronovo bylinkovým přelivem, je něco excelentního…….halibuta jsem sice jedla, byl grilovanej…ale nedělala….
Treska je jedna z mych oblibenych ryb. Na smazeni skoro skoda. Ja bych spis osmazila halibuta. Sice ho moc neznam, mela jsem jen parkrat, v Atlantiku se jeho pocty znacne snizily, ale je podobny platyzovi a tudiz bude asi na velmi tenke platky. Protoze je to maso krehke, tak pak ma tendenci se rozpadat na panvi. Trojobal ho spis podrzi pohromade a nepotrebuje smazit dlouho. S treskou bych nalozila jak predrecnice. To krasne maso ti spis vynikne pri tech zakladech z oliv. oleje a masla, nejaka ta bylinka nebo houbicka a kdyz nechces smetanu, tak zakapnout citronem nebo bilym vinem. V kazdem pripade dobrou chut!
Tak dobře – zítra nebude smažená treska, ale dušená v citronovo-byinkovo-olivoolejové marinádě – už se těším.
Treska pečená na másle, s kaparovo-olivovou smetanovou omáčkou je úžasné jídlo. Doporučím rýži nebo nový brambůrek!
Halibut, vlastně platýz, má velmi jemné maso. Hodí se k němu bešamelové omáčky, jemné sýrové omáčky, chřestové omáčky a chřest vůbec. Opět k omáčkám rýže, nové brambůrky.
Tresku upeču v troubě s bohatým množstvím másla, minimálně kořením, pouze bylinkami (speciální koření na ryby je docela dobrá volba). Přidám k máslu trochu olivového oleje, tím si vytvořím základ pro omáčku.
Halibuta buď lze udělat jako minutku na pánvičce nebo také péct v horkovzdušné troubě. Opět dávám hojně másla, ze kterého se pak udělá vynikající omáčka.
Skvělá omáčka vznikne i ze žampionových kousků, lehce povařených, rozmixovaných se smetanou a do vzniklé omáčky se vsypou na kousky pokrájené žampiony, opražené na másle. Opravdu dokřupava opražené, chutnají jako mandlové lupínky.
Až po přečtení příspěvku jsem se mrkla na jméno autorky. Milá Karolíno, jazyk se mi zauzloval,sliny se sběhly a nosem jsem nasávala vůně. Popisuješ jídlo tak přesvědčivě, že jsem podlehla dojmu, že mi u monitoru stojí talíř se žampionovou omáčkou.
Já k rybám miluju jemné omáčky. Kaviárová nebo krevetová k lososu, chřestová, žampionová, kaparová…………. Ostřejší s nakládaným zeleným pepřem nebo se sekanými ančovičkami. Mňam.
Ale jemná omáčka se hodí i k pořádnému kusu masa. Steak, dobře nakořeněný a připravený na způsob „medium mínus“ je prostě úžasný s jemnou chřestovou omáčkou.
Ty chutě se vzájemně propojí a vznikne lahůdka na jazyku.
Karolíno, a neměla bys receptíky na ty úžasné omáčky, které popisuješ….
Začala jsem u počítače slintat a prohledávat stůl jestli bych nenašla něco jedlého 😛
Malá technická poznámka – správně je to platýs.
Díky za upozornění, nojonojo, chybka se vloudila………. jak jedu rychle, nepřemýšlím!
aido, ja mam za to, ze halibut neni platys, i kdyz jsou si podobni. Ja mam v hlave zafixovano, ze to, co se angl. rekne flounder, je platys a halibut je halibut. Halibut udajne dorusta mnohem vetsi velikosti nez flounder. Chicht, jsou ty ryby odlisne i cenove. Halibut se u nas da koupit jenom z Pacifiku, kdezto flounder se u atlantickeho pobrezi vyskytyje hojne a je tudiz levnejsi.
Ano, Hani máš pravdu, je to PLATÝSOVITÁ RYBA! Není to platýs v pravém slova smyslu, je mnohem větší, může mít až 15 kg, ale je to druh platýse.
Pátek třináctého! Fakt to dneska platí. Od rána samej průs……..
Do toho nám přivezou paletu a na ní 500 kg zboží. Tak to si zase mákneme a vyslechneme nadávek od řidičů. Náklaďák totiž musí tu naši jednosměrku zatarasit a stane se chvíli neprůjezdnou. Řidiči jsou ovšem neurvalí a než by couvli a objeli to druhou ulicí, tak nadávají a někdy až hodně sprostě. Ale co mám dělat? Složit to musíme. A v poledne to tu zavřu a jdu mazlit Ríšovo očičko. Je to lepší, ale pořád to není ono.
zkus jednou zapomenout na francouzskou guvernantku a dědečka řídícího učitele a taky na ně zařvi nějakou pěknou nadávku! to uvidíš, jak změní názor , panáčkové 🙂 s noblesou se daleko dojde, ale jsou koutky, kde holt nepřežívá.
houkněte na ně, že když zvednou zadek ze sedadel a píchnou vám, že to bude složený dřív 😎
(rofl) to by mohlo zabrat (rofl)
Jo, to jsem jednou udělala! Nejen, že nezabralo, ale ještě jsem málem dostala po čuně od rozzuřeného pána v Mercedesu.
Manualni prace byla zcela evidentne hluboko pod jeho uroven :-))
K článku: Renato, pěkné, moc – jako všecky Tvoje Mlsotníky.
Renato, díky za typ na řeznictví. Sice to mám přes celou Prahu, ale kvůli dobrému masu, třeba i světa lán 😀 A nebo když pojedu náhodou tím směrem, tuhle zastávku zakomponuju.
A tak to já si výlet k řezníkům udělám, ale nejdřív se poptám, jestli by byl pěkně vysoký bůček s kůží na „slow roasted belly pork“, to je taková moje obsese po návštěvě staré dobré Anglie. A takové kančí na smetaně jsem taky uměla… s trochou starého portského u talíře…
Renato, děkuji pěkně přímo z bříška 🙂
Já na žebra nějak moc nejsem, zato můj nejdražší by se po nich utloukl. Já radši kus libovýho masiska pěkně na prudko, s kořením. Na talíři na to plesknu argentinskou majdu- nasekaná petržel, nadrcený česnek, lehce osolit, zakapat olivovým olejem. Jo, to můžu (ale mně syrový česnek nic nedělá, tak bacha na to, někdo by mohl mít potíž).
Mně čerstvý česnek taky nic nedělá, přikusuju stroužky ke chlebu se sádlem nebo k topinkám. Ale pak se mi vyhýbají nejen upíři!
Hlásím se do party. Co tak nějaký česnekový mejdan? Ale někde stranou, aby to s Půem neseklo. (chuckle)
A pečený česnek je lahůdka
Renáto hned bych si dala!
Včera měli za rožkem v ryby-drůbež-zvěřina uzená žebra. Odolala-nekoupila!
Řezníka tu máme naproti. Nerada tam chodím. Jsou tam tak vlezlí prodavači, že je to až obtěžující. Ta jejich „mladá paní“ už mi leze krkem, jdu si pro kousek hovězího a vnucují mi řízky, bůček……. „paninko, copak budete manžílka šidit o víkendu?“, nesnáším to, takže tam raději nechodím. Když si koupím jen ten plátek hovězího, pro který jsem přišla, tváří se na mně jak na prašivou.
Jo jo, vnucujících se prodavaček se skoro bojím, musím pak nasazovat tvrdý ksicht a n-asertivní přístup, a můžu mít zbytečně zkažený celý den.
Ste mi pripomenuli jeden vtip, čo ku mne nedávno priplával e-mailom:
Pán v obchode si skúša nohavice.
Predavač: „Tie nohavice vám sedia ako uliate!“
Zákazník: „Čo ja viem… Trochu ma tlačia pod pazuchami…“
(rofl)
AAAAAÚÚÚÚÚ 😀 (rofl) UF
http://www.youtube.com/watch?v=ZfWt1gUa_3U
Neni to malý, to moderní takle ..
a to jim tajíš, že je to pro kosourky???? Ten plátek hovězího???
No jasně! Jednou jsem tam kupovala plátek hovězího a když mi vnucovali tisíc jiných mas a játrové knedlíčky a škvařené sádlo a kdesicosi, tak jsem na ně zaječela, že jsem vegetarián a to hovězí je pro kocoury (plátek vysokého roštěnce!). Pán ve frontě za mnou pronesl cosi o nánách pitomejch, co cpou smradlavý kocoury masem, který si důchodce nemůže dovolit, náležitě jsem ho umravnila, takže to bylo vcelku veselé nakupování, nicméně už tam nejdu!
:)) :)) :)) :))
OTík: vracím se ke včerejšku, kdy jsme bohužel pod náporem břichabolu odpadla (velmi krušných 12 hodin)
Mám, díky tomu, že byly emily rozesílanány otevřené, mailové adresy na většinu rodičů. Snad jim nebude vadit, když to zneužiju a zkusím se poptat? Ale nevěřím moc, že budou chtít spolupracovat, přijdou mi hodněnerudní.
Zatím nevím, jakou budou mít novou paní učitelku. Včera byli rozdělení. Co bude dnes Vojta nevěděl. Někdy je učila družinářka, často teď bývali rozdělení do jiných tříd.
Moc Vám všem děkuju i za autentické sdělení pocitů. Cítím z paní učitelky zatím stav, jako ho popisoval Pů. Zoufalost a strach z budoucna.
Když byl Vojta v nemocnici, zorganizovala paní učitelka psaní dopisu pro něj, každý spolůžák napsal jednu dvě věty a bylo to úžasné
Jo jo, taky by se mi líbil takový řezník, ale o žádném podobném v okolí nevím. Jinak žebírka moc nejím, ale zaujala mě v Anglii ta jehněčí pečená s mátou -pro mě nezvyklé, ale velmi dobré. Tuším se tu někdo před časem podivoval nad použitím máty k masu, tak v Anglii je to běžné a myslím, že je to součást tradičních metod, jak přežít požívání tučnějšího masa bez žlučníkové koliky 😀 Takové to zdravé kořenění. Ostatně většina tradičních receptů má dobré důvody pro používání všelijakého koření – když nejde o lepší stravitelnost, tak třeba v zemích s horkým podnebím koření pomáhá chránit maso před rychlou zkázou…
No toto mi mohlo byť jasné – článok od Renaty ráno o pol ôsmej čítať = Tantalove muky zažívať.
Maričkine rebierka ma už len dorazili.
Slintám jak Pavlovov pes, hlad zalievam kávou s mliekom a mäsiara – zázračníka neskonale zá(přá)vidím.
Mala by som to ale k nemu trošku od ruky. A u nás aby som takého s lupou hľadala…
Paráda, slintám si po ránu do kávy (coffee) Není nad skvělého řezníka, my máme řeznici „ostravačku“ (pochází z OV jako můj muž, tak si vždy notují) a tam je to taky na dlouhé lokte, kupodivu se ve frontě nikdo nerozčiluje 😀
Takového řezníka bych potřebovala mít alespoň trochu blíž, na druhém konci Prahy. Musí to být paráda
To je šněrovačka podle mého gusta a takový řezník je poklad. K němu bych si chodila i jenom poklábosit.
Slint slint slint
tady Bubu, tady Bubu, jak mě slyšíte?! (fubar)
Haló Bubu, slyším, vidím! Od rána na Tě myslím. Chci večer udělat ty Tvoje chrupinky. Při kolikati stupních a jak dlouho je v troubě pečeš? Náplň bude maková a povidlová…. MLP se po týdnu vrací z cest dalekých, tak mu je chci připravit na uvítanou.
Kaštánku, dělala jsem je s povidly a pekla do zrůžovění a podávala ještě skoro horké – byly absolutně vynikající 🙂 Dnes se pro změnu opět chystám na Císařský trhanec aneb pečený tvaroh 😛 (to je mlsnej – dneska 🙂 )
Šiš, to je den! Tady Dede, prosím – to moje počitadlo je stále sklerotičtější – vždyť nebylo ani vypnuté, jen hybernované, tak jak jsem mu mohla od včera zmizet z pamět??? (think) No a navíc 7+8!!!
Skoro všechno drobné pečivo dělám při 180° horkovzdušně, ale i tradičně při 200° by se jistě dalo. A peču až mají růžové špičky. Hlavu si s tím nelámu. A v pondělí jsem je pekla do práce kolegáčkům s povidly a na slano (niva a poličan s goudou), slané jsem mazala vajíčkem zlehka posolila a sypala strouhaným sýrem. Ze 3 tvarohů jsem to pekla a sežralo se všechno. Fakt mají velmi krátký poločas rozpadu vlastně sežrání.
Přesně 😀
Děkuju za rady! Těch 180 °C jsem si typla od boku, ale radši jsem to chtěla mít zkonzultované. No a když do růžova, tak budou do růžova. Nebudu smět bejt líná a budu se muset chodit koukat 😀
Jako hlavní chod bude thajská kuřecí polévka tom kha kai, tu jsem si nachystala už včera. Jen v ní ještě není kokosové mléko, zjistila jsem, že došlo, tak ho trubka ještě dnes cestou z nemocnice porodnice pojedu koupit…. Kdyby měl někdo zájem o recept, ráda ho sem šoupnu. Mám ho od kuchaře-učitele thajského vaření, kterého jsem dostala jako dárek k narozeninám. Přišel, přinesl, uvařil, naučil (my sežrali), odešel…
Já bych s dovolením o ten recept poprosila…
Já též jen nevím, kde seženu ingredience. Ale vzhledem k tomu, že na rohu naší uličky se usídlili vietnamští manželé a mají obchod s potravinami imrvére OPEN, takže bych se určitě u nich obešla. Jsou nesmírně ochotní, milí a jsou to „rasisti“. Naše babky z pečovateláku je pokřtily Toníček a Hanička, tak Hanička tuhle hodně nehezky zahlížela na romskou slečnu, která jí šmejdila po tom přecpaném krámečku. Tak jsem hezky počkala až ji vyhodila, na dluh jim taky nedává jako jejich předchůdkyně.
Téda, Kaštan, Ty jsi na to, že máš za 2 týdny rodit, až neskutečně akční! Já bych asi někde funěla a bála se pohnout a Ty takhle vyvařuješ a pečeš!
Měla jsem prázdniny, Sebíš byl u babiček, protože MLP na cestách a já se ještě nechci rozpadnout. Tak jsem sem tam něco udělala, ale to jen opravdu sporadicky.
Teď mávám do dálky a jedu do Podolí. Jo a řeznictví, o kterém píšeš hore, taky navštěvuju nerada. To radši sednu do auta a jedu k Chodůrovi na Prosek. Paaaaa
Já jsem měla tvarohové chrupinky s sebou na pikniku- s nivou a s paprikovou klobásou. Nepohrdli přítomní lidi ani žvížata 🙂 Pro rozenání náplní byly jedny mírně sypané kmínem a druhé grilovacím kořením.
Tom Kha Kai : kuřecí polévka s kokosovým mlékem
suroviny: kokosové mléko
kuřecí vývar s na drobno pokrájeným kuřecím masem (lepší jsou stehýnka)
zelenina na tenké proužky: paprika červená nebo žlutá – ty dávám já, mrkev, čínské zelí, klíčky a nejlepší jsou houby – jenže MLP houby nejí, tudíž já zůstávám u té zeleniny, přidávám též tenké rýžové nudle, které ale nejsou podmínkou
a dochucovadla bez kterých se to neobejde: zázvor kořen jemně nastrouhaný, kůra z 1 limetky nastrouhaná + štáva z celého plodu, chilli pokud možno čerstvé -tady každý podle chuti, koriandr jedině čerstvé lístky
dochucovadla, která být můžou a nemusí: rybí omáčka, sezamový olej
Nejlepší je si nachystat vývar s masem, dochutit kostkou a přidat kokosové mléko. Provařit a přidat dochucovadla bez kterých to nejde… A pak vhodit zeleninu a nudle a už vařit jen kratičko, protože zelenina by měla být v podstatě křupavá.
Polévka chutnala jak z nejlepší restaurace, ve které jsme byli. Chlapík kuchař byl zjevu asijského, tatínek barmánec a máma češka. Tím víc nás ale dostal, když pravil, že kuchyni má nejradši českou, protože je takovej českej kluk… 😀
Díky za recept, příležitostně jej vyzkouším.
Toto vyzerá tak dobre, že by som to asi aj skúsila. Všetky ingrediencie môžem, huby mi nevadia, práve naopak. Doteraz som si na ničom thajskom nepochutila, lebo vo všetkom boli tie ich gáfrové limetky (neviem či sa to presne takto volá, vyzerá to ako hrboľatá limetka a plody aj listy majú silnú gáfrovú vôňu, Google tvrdí že „Citrus hystrix“). To mi prerazí všetky ostatné arómy a potom mi to pripadá ani nie ako jedlo, ale skôr ako nejaká drogéria … Ale bežné limetky obľubujem.
Zvieratník je pre mňa stálou inšpiráciou (sun) .
Ten žmurkací smajlo tam zase nemal byť! Zdá sa, že sa tu rodia úplne sami a z najrôznejších kombinácií bodiek, čiarok a zátvoriek …
Tedy, rybí omáčka – je-li to ono, co jsem kdysi viděl na Z1, tak tu bych tam asi nedával. Šlo o dokonale rozložené ryby – oni je prostě nechali hnít a kvasit v kádích a po asi 5 letech to byla rybí omáčka. Byla to téměř čirá tekutina, asi ani moc nepáchla, ale ta příprava…
Dede, sim sim, nebyl by recept na ten pečenej tvaroh???? nemůžu ho najít ani tady ani Googlem :-q 🙁 🙁 🙁
Bedo, já ho hledala taky, a když jsem hledala „tři tvarohy“, našla jsem toto: (dovoluji si citovat – a všechny recepty v diskusích ode dneška kopíruju rovnou k sobě pro soukromé použití, snad se autorky nebudou zlobit):
RenataE napsal/a 2.4.2011 v 17:27
Upeč si pečený tvaroh na 3 tvarohy asi 4 vrchovaté lžíce cukru, čtvrt kostky másla rozpustit, 4 žloutky trochu utřít s máslem a cukrem. Smíchat s tvarohem, podle konzistece trochu naředit mlékem (maličko). Přisypat asi 2 vrch. lžíce dětské krupičky nebo hrubé mouky, nakonec přimíchat sníh z 4 bílků. Péci ve vymazaném a vysypaném pekáči na cca 180 stupňů dozlatova (asi 35 minut). Peču v jenské míse, vysypávám kokosem nebo strouhankou.
děkujuuuuuuu :-bd
já si taky kopíruju, mám tu složku Recepty Zvířetník 😉 , ale u toho tvarohu jsem nějak „zaspala“ (chrupinky tu mám ale zapsaný aspoň na papíře 🙂 )
Bedo, vřele doporučuju, pečený tvaroh je veliká dobrota, už jsem jej pekla snad 4x. Jím to i já, která sladké vůbec nemusím.
Jedno vylepšení: přidat sáček sušených brusinek, mňam.
šiš, děkuju.
Prosím o odkaz – nějak to nemůžu najít. Kuju 🙂
Prosím o odkaz na chrupinky 🙂 Díky
http://naszviretnik.net/2011/04/22/mlsotnik-chvala-jednoduchosti/
Je to poslední recept na této stránce 😛 Dobrou chuť
Kujíííí :*
OT – ŠICÍ STROJE (omlouvám se, Renátko)
Před časem Bedulka sháněla servis na šicí stroj. Příští pátek a sobotu probíhají v Bellusu v Praze servisní dny. Koukala jsem dnes, že ještě není plno (pokud se tedy všichni zapsali správně v sekce „Kurzy“). Tak kdo potřebuje seřídit, vyčistit nebo drobně opravit šicí stroj, mrkněte tady do sekce „Aktuality“ a pak se zapište do „Kurzu“. Servis provádí pan Jileček, opravdu pečlivý odborník.
http://www.bellus-gallery.com/aktuality.php
Vavísku, však taky mám v mobilku upozornění, abych tě v neděli „otravovala“ 😉 … nebo se mám taky zapsat do kurzu????
aha, už to vidím, že ne – už jsem přihlášená 🙂 … sice pod špatným jménem 😀 , ale to neva
bueeeeee, to já, jáááá beruška malá (rofl)
Beruško malá hanonýmní Bedulková (chuckle) , psala jsem ráno raníčko Emílka! Prosím, potvrď termín, nebo navrhni jiný.
Jo, a jsi tam zapsaná! 🙂
Vaví, šla ti odpověď (e)
jojo, jsem tam napsaná, teda – jak píšu výš, pod jiným jménem, asi by sis měla opravit svou databázi 😉
Teda Renátko! (inlove) To se dělá, todlecto? Ty chutě po ránu? 😛
Jsem se nejdřív zaradovala, že bychom mohly sdílet řezníka, ale je to pro mě přece jen dost z ruky. Tak asi nic. Blíž to mám do Nuslí, kde mi jednoho doporučovala kolegyně, asi ho budu muset vyzkoušet – bolestí je samozřejmě nemožnost zaparkovat někde poblíž.
Řezníka na šněrovačky (dík, neznala jsem!) nemám, zato vím, kde se dají koupit dobře pečené, což výhra veliká – a asi si pro ně dojedu v poledne, pěkně s křenem a okůrčičkou a měkkým chlebíkem nemají chybu. (y)
Přeju všem krásný den! (h)
Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
ňam ňam masóóóó 😛 Tak to opravdu můžu. A k takovému řezníkovi musí být radost chodit nakupovat.
A ještě poděkování – kdysi jsi uvedla recept na chleba pekárnový… opravdu je nejlepší ze všech. které jsme vyzkoušeli. Takže „chleba Renata“ se u nás peče tak dvakrát do týdne (chuckle)
Pěkně prosím, „chleba Renata“ byl v mlsotníku, nebo někde v komentářích?
http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-at-pecete-co-pecete-vzdycky-je-to-hranate-fvy-/p_zviretnik.asp?c=A070108_141809_p_zviretnik_dru
recept je v textu článku – má ho pojmenovaný jinak, ale u nás je to „renata“ (wave)
Děkuji, hned jsem uložila, brzo ráno upeku.
Renáto, při četení se mi sbíhají sliny a článek byl přeposlán bratrovi, oni to nemají do Břevnova zase tak daleko a kuchtí moc rádi.
Tady se té tvé šňerovačce říká „Crown Roast of Pork“, nebo také „Crown of Ribs“. Dokonce se na konce těch vypečených žebírek prodávají papírové čepičky, stejné, jaké se třeba navlékají na konce krůtích stehýnek před servírováním. A střed „šněrovačky“ se plní různými nádivkami. Tady je obrázek.
http://www.bettycrocker.com/recipes/crown-roast-of-pork-with-apple-cranberry-stuffing/1ce5e96d-6a86-435f-9c14-a11a807e3503
Já tohle jídlo znám ale jen z kuchařek, takhle naservírované „do koruny“ jsem to nikdy nejedla. Ovšem žebírka (ribs) naopak miluji převelice, snad nejvíce pak to ocucávání kostiček zcela do sucha. A zde na Jihu patří na menu asi jako u vás řízek. Každá BBQ restaurace (ale i jiné) je podávají. Já si vždycky dám „Half Stack“což je 6 žebírek (mužské osazenstvo si běžně dává „Full Stack“ – tedy 12 kousků). Podávají se spojená, takže ta flákota leží přes celý talíř a já je pak odtrhávám. Při objednávce si můžete vybrat čím je chcete potřené. Samozřejmě nejběžnější je BBQ. Jenže to je na mne do ruky moc patlačka a hlavně mi ta chuť překrývá tu vepřovou chuť měkoučké masíčka. Takže si dávám tzv. New Orleans rub, co jsou žebírka do kterých je vmasírovaná kořeněná sůl. Ono na těch kostičkách zase tak moc masa není, takže těch 6 žebírek sním, jen se olizuji.Mňam.
Tedy Maričko, děkuji za hezky barvitý a voňavý popis. Probral mě mnohem líp než nějaká rozcvička. Oceňuji to taky jako vysvětlení jedné z důležitých reálií 🙂
Zdravím,
koruna se taky delava z jehnecich kotlet.
http://www.google.cz/#hl=cs&xhr=t&q=lamb+crown&cp=7&pf=p&sclient=psy&source=hp&aq=0&aqi=&aql=&oq=lamb+cr&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=fba0a812bdc5cbb9
Také paráda ! Tady se jehněčí bohužel nesežene (tedy v nám dostupných obchodech). Ale to mi nijak nevadí, jak mám ráda maso, tak na takhle „mladé“ kousky nemám chuť. Ze stejného důvodu nejím telecí. Ale nezazlívám to těm, kdo ano, je to moje vlastní volba.