MLSOTNÍK: Nakládané citróny a limetky v soli

Chcete něco netradičního na maso, ryby nebo na cukety a lilek? Tady to máte. A naložte si sklenici – velkou, asi na těch 10 citronů, té soli bude víc. Je to skvělý a jak se to pak rozleží, rozdělte to po citronu do malé sklínky, zasypte solí a podarujte bližní. Na ryby je to excelentní na jehněčí také. Skvěle s tím chutná lilek…

Nakládané citróny a limetky v soli

Mediteran je tím posedlý, dělají to všude, hlavně v Řecku a protože turisty to nenapadne, tak se pak doma snaží docílit podobnou chuť ryby nebo lilku a svádějí to na jiné podnebí a čerstvost… to sice hraje svoji roli, ale hlavní je mlsný srdíčko a KOŘENÍ!!! Kdysi, před 12ti lety, tento receptík propagoval v Loskutákovi tuším že Mojda Maděrič a netušil, co tím u nás doma spustí… ostatně, kdo okusil pálivé hrozinky a česnek nakládaný v bílém víně, nebude se bát ani tohoto.

Suroviny:

10 citrónů a limetek (5 a 5)

1 kg mořské soli

1 kávová lžička koriandrových semínek

1 kl fenyklových semínek

1 delší proužek-tyčka skořice

10 x bobkový list

10 x větviček tymiánu

HRST (velká) koriandru – nať (nebo plocholistá petržel)

10 dkg zázvoru čerstvého na plátky krájeného

1 palice českého česneku (s jiným to nedělejte, není v tom poznat a není to ono)

5-7 lžic olivového oleje

sůl

1 KL barevných nebo černých kuliček pepře

Pomůcky:

Hezké zavařovací sklenice – nejlépe s klipsovým zavíráním, mísa, nůž

Postup přípravy:

Vezmeme 8 – 10 citrónů (podle velikosti sklenice) a nařízneme je podélně do kříže.

Nedořízneme je však až do konce, jenom chceme vytvořit prostor – kapsu umožňující nacpat do jeho nitra okořeněnou sůl. Než je nakrojíte, tak je poválejte po tvrdé podložce-po pracovní desce, aby uvolnily šťávu, je to tak lepší.

Připravíme si kořeněnou sůl:

Mořskou sůl (je k tomu nejlepší) smícháme s rozdrceným kořením: koriandrová semínka, černý pepř, fenyklová semínka a kousek skořice a promícháme. Nepoužívejte mletou skořici a tu tyčku rozsekejte nožem. (pepř používám barevný)

Citróny plníme ochucenou solí, ke které přidáváme česnek, zázvor nakrájený na plátky, bobkový list a tymián – do té kapsy v citronech, zůstanou pootevřené, ale to nevadí, tím, jak je nacpete k sobě, se to v nich udrží… Citróny naplněné ochucenou solí pak jeden vedle druhého napěchujete do přiměřeně velké sklenice a zalejete olejem. Zasypete solí a dáte další vrstvu citronů. Zase zasypete solí… Volné prostory vyplníte zbývající směsi soli a sklenici uzavřeme a pořádně ji protřepeme, aby si náplň pěkně sedla. Ten olivový olej nalijete vždy na ty citrony, než je zasypete solnou vrstvou.

Uzavřenou sklenici s naloženými citróny ponecháme asi tak jeden měsíc, aby sůl vykonala svou práci. Sůl s bylinkami prostoupí citróny, jejich kůra změkne a sklenice se ze 3/4 zaplní solným roztokem. Pak můžeme obsah sklenice doplnit solí do celého objemu sklenice.

Mám uchované v temnu. A malý zlepšovák – Vymačkám šťávu ze dvou citrónů a naliji jí na tu sůl pod víčkem. Pak teprve zavíčkuji.

Získáme slané ovoněné koření, které můžeme až dva roky i více užívat např. při přípravě ryb, mas, k rýži, kus-kusu, velké zelenině apod.

Kdo se nebojí ochutí si tím i jogurtovou zálivku nebo i jiné zálivky na saláty.

Není to špatné ani k Tequile .-)

Vaše Sharka.68

PS: kdo by chtěl, mám naloženo a rozleženo… 🙂

Aktualizováno: 13.4.2011 — 12:04

185 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Karolíno děkuji za vystětlení a též ostatním za odpovědi na můj dotaz dole. Ale asi máš Karolíno stejně nějaké vele štěstí s těmi kocourky, když 3 ze 3 si ta bříška nechají drbat. Naše Dixie vlastně moc na drbání rukou neni, ona je taková křehká princezna, že má rukou má ráda jen hlazení, zato při pročesávání hřebenem musím dost přitlačit. Smoky je zase jako Zdenina kočka Mína – ta miluje drbání mezi ušima a vůbec po celé hlavě. Škoda, že se neprodává nějaký malý kulatý kartáč na baterky, abych jí ho mohla nasadit přes hlavu a spustila – ona má v tomhle delší výdrž, než já svaly v prstech.

    A když už tady dneska měla Sharka svůj den, tak mi budeme mít k večeři její francouzskou cibulačku – právě jsem jí dodělala a je mňam. Já dělám polévky vždycky jen jako hlavní jídlo, takže jsem jí udělala dostatečné množství a zapékat budu ve 4 malých oválných mističkách na Lasagna.

    1. Tedy zase jsem se párkrát překlepla, ale ta hrubka !!! Samozřejmě tam mělo být „MY (ne mi) budeme mít…fuj a pardón

  2. Sharko, bezva!!! Jedla jsem to jednou v nejake marocke ci tuniske restauraci jako koreni do moc dobre omacky na kure s kuskusem. Omacka byla tak dosladka a paliva – bylo v tom neco harisi, a susene ovoce a rajcata a tyhle citrony. tak jsem nedavno rejdila po internetu a hledala recept. Ty citrony co jsem cetla byly nalozene jen v soli. Tak budu expeimentovat brzy. Dik !!!

    Prijemnou rekonvalescenci – to bude Moutkov rozmazlenej.

  3. Ještě se vrátím k těm citronům, jestli můžu? Pkud by se někomu nechtělo s těmi citróny dělat a je z Prahy, v prodejně Farah v Myslíkově ulici mají nějaké marocké, naložené jen v soli. Používají se do tažinů/tagine (jen kůra, vnitřek ne) a v lednici údajně vydrží cca 2-3 roky (já je tam mám dva a zatím jsou v pořádku).
    Hodně podobný recept je tady, od Jamiho Olivera: http://www.labuznik.com/recept/nakladane-citrony-v-soli/

        1. Každopádně tenhle recept časem určitě vyzkouším, nejlíp až budu mít k dispozici nestříkané citrony. Škoda, že to tu nevyšlo před 14 dny, synek byl na soustředění v jižní Itálii a nestříkaných citrusů (přímo na stromě) tam prý byly mraky; oni sami si vždycky po večeři trhali pomeranče – na zahradě toho hotýlku, kde bydleli.
          Jinak, Šárko – přeji co nejpříjemnější rekonvalescenci a brzký návrat do normálu. A moc dík za pěkné recepty, už se těším na další.

          1. Přijela jsem na jednání na jižní Slovensko. Kancelář měla okno přes jednu zeď a před ním veliký citroník. „Dáte si čaj? A chcete s citronem?“ 🙂 Nezapomenu, jak se zaklonil na židli a utrhl nádherný citron, který úžasně voněl. 😛

    1. když to právě není to Středomoří, ale Afrićkoarabský vlivy, takže jelikož používají svého koření dost, naloží jen do soli citrony, nic víc…není to ono…v Tunisu jsem to taky měla možnost ochutnat, ale tohle mne dostalo víc…..

  4. Maričce a vlastně všem:
    vždy jsem si přála mít kočičku/kocourka a tak jsem se vrhala ke každému tomuto tvorovi s touhou ho pohladit a podrbkat a „udělat mu dobře“, ale vždy jsem u všech těch, které jsem hladila, měla pocit, že ten pupíček prostě půjčí jen tomu, komu bezmezně věří a kdo je pro ně bezpečný. Proto mne obzvlášť potěšilo, že právě Zrzínek k tomu došel.
    Melíšek mi věřil od počátku, byla jsem jeho náhradní maminka od 4. měsíce a tak si pupíček nechal hladit sám od sebe a rád. Dodnes jeho nej nej pozice je, když mi chce naznačit, že mně miluje a že je šťastný, že jsem s ním ta, že si lehne na zádíčka a vyžaduje podrbkání na pupíčku.
    Ríša je neuvěřitelný mazel, první, co mne s ním spojilo, bylo právě jeho bříško, které mi nastrčil k podrbání ještě dávno dávno před tím, nežli jsem si ho z té terasy od kamarádky odnesla. Chodila jsem za ním a mazlila se, vždycky byl na zádíčkách a pupíček mi dal k mazlení.
    Se Zrzínkem to bylo horší. Všichni tu víte, že si prožil své a byl strašně nedůvěřivý. Moc jsem si přála, aby mi začal věřit a ten pupíček k podrbkání mi také půjčil. Stalo se. Šlo to pomaličku, ale šlo. Byla jsem nesmírně šťastná, když si na ten pupík nechal sáhnout. Ještě šťastnější jsem byla, když si o to vyloženě při hlazení řekl tím, že se stočil na zádíčka a „teď drbej“. Ale dneska nejen to! Dnes se nechal vzít do náručí a nechal se hladit a vrněl si u toho, je to prostě změna úžasná. Když jsem ho jen přizvedla před cca 2-3 měsíci, zdrápal mně a pár hodin trucoval za postelí. Dneska si to vysloveně užíval. Mám ho od 10.06.2010. Ten pokrok, který zaznamenalo vystresované zvířátko s těmi nejhoršími zkušenostmi, je neuvěřitelný. A kocouří pupíčky miluju!!!!

  5. Kameňák pro chovatele:
    Dětský výklad situace !!!

    Malé děvčátko se ptá své matky: Mami, můžu vzít Belinku na procházku kolem našeho domovního bloku?“ Matka odpoví, „Ne, vždyť hárá.“ „Co to znamená?“ zeptá se dítě. „Běž se zeptat tatínka. Myslím, že je v garáži.“ Malé děvčátko jde do garáže a říká: „Tati, můžu vzít Belinku na procházku kolem našeho domovního bloku? Ptala jsem se maminky, ona ale řekla, že hárá a abych se šla zeptat tebe.“ Otec řekl: „Přiveď Belu sem.“ Vzal hadr, namočil jej do benzínu, potřel jím zadní část psa, aby zakryl zápach a řekl: „Dobrá, můžeš jít. Ale drž Belu na vodítku a obejdi s ní blok jenom jednou.“ Malé děvčátko se psem odešlo. Za několik minut se ale vrátilo a pes na vodítku chyběl. Překvapený otec se zeptal: „Kde je Bela?“ Malé děvčátko odpovědělo: „Asi v polovině cesty kolem bloku jí došel benzín a nějaký pes se ji teď snaží dotlačit domů…

  6. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) „Pane doktore, řekněte mi pravdu, jak to se mnou vypadá?“
    „No,… no, celkem dobře, ale do smrti nesmíte nic jíst!“
    „Jejda, pane doktore, ale vždyť… to nevydržím!“
    „Ale pane, dvě hodiny bez jídla snad vydržíte, ne?“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem klidný večer, hezké sny, pěkně se vyspinkejte a prožijte hezký víkend. ~o)

    1. (:o))) (:o))) … nejdou mi smajlící.

      Jejdamane, že ten dochtor pracoval na stejném oddělení jako ta zapomětlivá sestra:
      „Sestřičko, co říkal pan primář, jak to se mnou vypadá?“ … „Ježišmarjá, pane Novák, ještě že jste mi to připoměl! No – dnes mám pro vás dvě zprávy – jednu špatnou a jednu ještě horší. Kterou chcete slyšet první?“ … „Sestři, vy mě děsíte – tak nejprve tu míň zlou.“ … „Tak pan primář říkal, že máte před sebou jeden den života! A ta horší zpráva je, že mi to řekl už včera!“

      1. Prý nejdou smajlíci … a když je vypíšu, tak jsou ještě veselejší, než jsem původně myslela =))

      2. ;;) Po důkladné zdravotní prohlídce a všelijakých vyšetřeních vysvětlil doktor své pacientce, že všechny pokusy o záchranu jejího života selhaly a je jasné, že jí zbývá pouhý necelý den života. Ta přijde domů a s pláčem se svěří svému manželovi. V slzách mu říká, že má poslední přání : „Víš, když je to tak, chtěla bych, abychom se tu poslední naši společnou noc divoce milovali až do rána !“ Manžel se zamyslí a povídá: „Tobě se to lehko řekne, Máňo, když nemusíš zítra ráno vstávat …“ ;;)

        1. „No dobrá,“ na to žena. „Ale slib mi, že pokud se ještě někdy oženíš, tak tvoje nová žena nebude nosit moje šaty!“ …. „Neboj, dyť by se do nich vlezla třikrát!“ uklidňuje budoucí vdovec. ;))

          1. Znám podobný: „Slib mi, že nebude nosit moji golfovou rukavici.“ – „Neboj, ona je levák.“

  7. O.T.Štětinko!!!!
    Mohla bys zopakovat hovězí na citronu? Našla jsem kus v mrazáku a nevím, co s ním. Díííky.

    1. Jelikož mám u sebe všechny recepty z Mlsotníku pro Dede, tak si dovolím recept od Štětinky zkopírovat:

      Hovězí na citronu od Štětinek
      Netuším, zda to není běžný recept v každé domácnosti, ale já tohle jídlo prostě maximálně miluju. Mamka to dělá z roštěnky, já raději loupanou plec nebo i kližku, prostě něco šťavnatějšího.
      Tak kilo masa přes noc naložím do šťávy z cca 4-5 citronů. Ráno obrestnu celou „hroudu“ dokola, aby se maso zatáhlo a dám pomalu péct s kostkou dobrého másla a citronovou šťávou, co v ní předtím to maso leželo. Přiklopené nebo pod alobalem. Když už je to skoro měkké, tak nakrájím maso na tenoučké plátky a nechám nasávat šťávu ještě chvíli v pečící troubě.
      Přílohou je bramborová kaše nebo i brambory, ale kaše více nasaje tu výbornou šťávu, která je z celého jídla nejlepší.

      Jinak dobrá zpráva od Bedy, na Hadech už je opět funkční odkaz na Zvířetnickou kuchařku. Kvůli spamerům sem nedávám odkaz, ale kdo hledá, najde. A kdo nenajde, napíše mi. 🙂

      1. Jen taková techniká …Co to je „“ Když už je to skoro měkké,““ ??? Jak dlouho a na kolik , cca??
        Já to potřebuju jak pro blbý =))

        1. no, když to nakrájíš dřív, tak do dopečeš na plátky, pokud už to bude moc měkké, necháš to nasávat šťávu už jen bez pečení. Popravdě mě osobně toho masíčka stačí kousíČek,ale tu šťávu s kaší jsem schopná vyžbrundat celoU 😀

          1. Ď Ď Ď vrhnu se na to a vyzkouším. Co marůdek? Už je lip? Nechtějí se mi vkládat smajlíky,tak posílám paleček jen tak imaginárně.

            1. ten už je za vodou, občas sykne, ale jinak tu ruku, teda spíš špičky prstů, používá. V pondělí jdeme na převaz, pak už ho čeká škola. Nejvyšší čas, začínaj násobilku a slovní druhy

      2. A to je právě to pečení pomalé v kachlových kamnech chalupy – večer to tam dám, už nepřikládám, kamna dotvoří tu dobrotu sama. Podmínkou je těžký litinový kastrol a to neustále vyzařující teplíčko. Už se na to těším. Jakékoliv masíčko pomale pečené je prostě fantastický pokrm.

      1. Nutno dodat, že tahle je moc šikovná a balancuje skvěle. A le eště mocmoc krásná, páč je filajová.

                1. TSSSS, tys jí to věřila? Dyk vona se učila balit pro Pedrouše havana. 😀
                  BÉÉÉ já nevím, jak se dělá ten válecí smajla (h)

                  1. Já nevím, jestli to na ni smím prásknout – ale nešť: Jednou klikla na odkaz „Zasvěťte část svého života zálibě, dalo by se říct obrovskému koníčku, kterým je křížkové vyšívání“, a pak už s ní o ničem jiném nebyla rozumná řeč!

            1. Tak to já náhodou vím naprosto přesně! To vyšívaly vyšívačky od Blanky Matragi – ostatně, je to vidět na první pohled. 🙂

  8. já to určitě zkusím sharko. já mám recept na lime pickle – 16 limetek nasekaných na kousky, 5 lžic soli, 2 lžíce horčicovych semínek, 3 lžičky kurkumy, 1 lžíce bílého octa, 1 lžička fenugreek semínek, 10 lžiček sušené chilli, hrnek nebo dva oleje na zalití; všechno se to promíchá, nacpe do sklenice a pak se nechá tak 6 týdnu v teplé, nebo 10 týdnu v lednici, občas promíchat.

    vždycky jsem si říkala, že to jednou musím zkusit protože lime pickle miluju, jenomže se dá běžné koupit v supermarketu, tak chybí iniciativa.

        1. Dají, v pohodě, v dobrých onchodech s kořením. V Brně je to Sindibád, jinak pravděpodobně Koření u Antonína, ti mívají kde co.

      1. ja nevim jak je fenugreek cesky. ale poslu vam balicek kdybyste tu lime pickle delala. ty citrony urcite zkusim.

  9. Sharko, přeji Ti ze srdce (h) aby se Ti dobře dařilo, bez zádrhelů. Ta citronová chuťovka vypadá velmi zajímavě, asi to zkusím takyi když jsem na takové věci líná jak vandrák v létě. 😉
    Pro Xerxovou – ten citroník je pěkný ale ještě lepší je Betka v křesle mezi obrazy. Vypadá tak aristokraticky a to byla ještě malé štěňátko.

  10. sharko, jak to vypada kdyz je to hotove, zustanou ty citrony porad cele? a pokud ano, bylo by mozne je nasekat na kousky?

    1. letos to chci zkoušet na kolečka, že uvidím, oni to fakt dodržujou na to prokrojení do kříže……..

    2. ve finále zůstane slupka, ostatní sůl rozpustí…..a na kousky ne, to jsem se ptala, bylo by to prej hořký…..

  11. Vypadá to zajímavě. Nechceš si udělat výlet na hory? Máme domácí vajíčka a plný mrazák zvěřiny. Chlupaté obklady by se také našly, sice menší počet, ale na kila to bude mnohem víc. (angel)

    1. nepokoušej, neschopenku budu mít až do června…..ale můžu ti poslat na ochutnání…mňam zvěřinu já ráda, moooooc 😛

      1. Tak budeš na chvíli neschopná u nás v kuchyni. Včera jsme dělali paštiku, i když jen z divočáka.

        1. Nedělej mi chutě….dala bych si, ale fakt mi není dobře a tentokrát hodlám fakt poslouchat doktory.

  12. A dovolím si ještě jeden OT dotaz – je kočičí, tak jistě Sharka promine. Furt na to totiž zapomínám.

    Karolína velice často zmiňuje, jak Melda (a i Zrzínek) „hodí bříško“ a nechávají si ho slastně drbat. Tak tohle nemá ráda ani Dixie, ani Smoky a garážová Indy se sice rozvalí na zemi tak, že to bříško „nabízí“, ale nechá mě po něm přejet tak jednou, dvakrát, pak má dost. Smoky si v začátcích na břicho vůbec nenechala sáhnout, vysloveně jí to vadilo a utíkala. Teď už je z ní mazel, ale přímo drbat bříško si nenechá. Také Dixie, když leží na boku a já jí chci pohladit břicho, většinou se přetočí. Asi nemají rády, když se tak dotýkám jejich bradavek, či co. Tak by mě zajímalo, kolik dalších koček si nechá břicho drbat – nebo má Karolína vyjímky ? Mimochodem Karolíno – jsem móóóc ráda, že kluci jsou zase fit.

    Ani naše bývalá kočka Kotě to neměla ráda, ALE co milovala, bylo česání (kartáčování) proti srsti. Vysloveně se u toho vyžívala, čím silněji jsem na hřeben tlačila, tím to měla raději. Když jsem jí tak česala na koberci, předla jako traktor, zatínala drápky do koberce, aby neujížděla a nechala se tak dlouho česat proti srsti, až vypadala jako mičuda. Když měla dost, vstala, otřepala se a okamžitě splaskla.

    Tak si hezky užijte zbytek dne, já tu pro dnešek musím skončit.

    1. Jak Sisinka, tak Hugo měli drbání na bříšku rádi, ale oba to byli vždy domácí mazlíci, Hugo dokonce bydlí na jedné adrese od narození.

    2. Tak Mína na bříško ani sáhnout. Já to přičítám operaci, při které málem umřela. Na tlapátka taky ne. Tam je zase madam nepředstavitelně lochtivá. Mezi ušima DRBÁÁÁÁT a hodně a po celém těla hladit. Ale dnes mi udělala velmi nečekanou věc. Z venku přinesla na fousech pobíhající klíště, tak jsem ho odlovila a zahubila v umyvadle (madlem kartáčku) a spláchla. Pak jsem ji začala prověřovat pohmatem, jestli nemá ještě nějaký úlovek a když jsem jí velmi jemně sáhla na krk z levé strany, tak mě kousla. Uvidím, co se vyvrbí 🙁 Mouryn se na pupíku nechá pohladit, ale jen tak jednou – dvakrát a stačí.

    3. Tak Zikmund ani náhodou – okamžitě zatne drápky a zoubky, a přitom jinak se hladit nechá – když se mu chce. Ovšem venkovní Odetka mi nedávno bříško nabídla a klidně bych ji tak mohla drbat hodinu – což mně velmi překvapila. Ale ona je takové sluníčko tříbarevné, chodí s námi na vycházky a je strašně kontaktní. A kolem Toye a Brooke se klidně šmrdolí a otírá o jejich čumáky.

    4. Podle mě to souvisí s povahou, Pokud je to taková ta těkavá, co napružená k rvačce považují kontakt na pupíku součást rvaní se s jinou kočkou. Ale je fakt, že ne všem se to líbí. Z našich šesti jen čtyřem

  13. dole řešíte, co dát citrus do prádelníku..já tam jednou dala kdouli, no to jsem si dala…… (whew)

      1. ne, ta mrcha tam zplesnivěla a víš jak dlouho jsem to prala z historickejch plátěnejch košilek? málem mě kleplo…takže teď tam dávám prostě toaletní mejdlo a je to…. (whew)

        1. Prát plíseň je peklo – nejspíš citronovou šťávou (ovšem bez koření). Já u citronků od Xerxové pojala ideu, že když jsou tak přetrpké a hořké, že by se do nich ta plíseň nepustila… akorát by pouštěly do ovzduší terpeny a jiné libočudné silice

          1. No, to s tou plísní mi došlo, aniž bych to zkoušela. Moje babička měla tyhle voňavé věci (kdouli a levanduli) v otevřené krabičce od RUPPA bonbonků. Ale říkala, že to musí mít na očích. Věděla proč (sun)

  14. Právě jsem se dostala k pecku, takže, než začnu číst další diskusi, chci Tě sharko uvítat opět mezi námi (f) . A to kyselé koření vypadá velmi slibně.

  15. Ahojky Šarikůůů (wave) (wave) (wave) vítej doma. Ať je brzo lépějc (sun) Chyběla jsi tady í když Dan Tě srdnatě zastoupil (nod) Pusť ho mezi nás častějí ]:)
    Jó, teď nabízíš naložené kořeníčko,viď? Si myslíš že pojedu zase takovou štreku? :S J Jedině že až pojedu vlekem za týden na Moravu a pojedu přes PCE ,že bys to po mě vrhla 😀 😀 😀

      1. Dobře se mám matko žraločí :* sice v robotě ALE nic mě nebolí a víkend před sebou (happy) (happy) . jsem objevila úplně boží potkany, škoda že jsem na ně nepřišla pře dubením, ti byli ouplně stylový (heidy)
        Dobře hoj (wave)

          1. Liko, chceš fotku od Sharky a jejích potkanů od popelnic a nebo ty co jsem objevila?? (clap)

  16. Tak hned ze začátku přeji Sharko úspěsné zotavováním a díky Dane za info.

    Nevím, jestli se kdy pustím do nakládání citronů, ale směs koření, kterou Sharko uvádíš je skvělá – do jednoho je mám ráda. Nešlo by třeba jen smíchat vymačkanou šťávu s olejem, kořením a nechat proležet – tedy udělat si ochucený olej (zálivku)?

    Já si dělávala domácí Lemoncello (dvakrát i Orangecello), ale před pár lety mi vyschl zdroj nestříkaných citronů (kamarád z Floridy musel citrovníky povinně vykácet, napadla je tam nějaká nakažlivá choroba, tak aby se nešířila). Tak jsem to loni zkusila z kupovaných. Sice jsem je omyla, ale buď se kůra louhovala moc dlouho, nebo v ní něco bylo, prostě to není ono a nápoj mi přijde hořký, skoro uvažuji, že ho vyliji (ale jsou ho 3 litry, tak stále váhám). Ovšem i letos jsem využila tu spoustu šťávy (používám kůru ze 40 citronů) tak, že jí naleji do misek na ledové kostky. Zmražené kostky pak přesypu do sáčků a nechám v mrzáku. Pak když si děláme čaj, prostě do konvice hodím jednu nebo dvě kostky šťavy a je to.

    A OT. Vave se včera zmínila o nové věži pro kočky. Já jsem nedávno viděla velice zajímavý kočičí strom a chtěla jsem sem dát odkaz pro kutily. Ale neuložila jsem si to a teď ho nemohu najít. Ale při hledání jsem našla odkaz na tolik druhů „cat tree“, že jsem jen valila oči. Tak to posílám pro inspiraci. Snad se to otevře, pokud ne, tak si do ang. Googlu – Google.com zadejte „cat tree“ a tam pak ta kvanta obrázků někde budou.

    http://www.google.com/search?q=cat+tree&hl=en&rlz=1W1ACGW_enUS348&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=tGqnTZjbLK-B0QGD-Ln5CA&sqi=2&ved=0CDoQsAQ&biw=1276&bih=514

    U vás už je odpoledne, my jdeme teprve snídat.

    1. Maričko, nemohl tu hořkost způsobit zrníčka? Tedy jestli v citronech nějaká byla? Je to moje obvyklá zkušenost, že když se zrnko někam připlete třeba při pečení, je to hodně cítit. Tří litrů je škoda!!

        1. Liko, zrníčky to není. Na Lemoncello z citronů pouze škrabkou sundavám kůru. Tedy nejprve vymačkám z rozkrojených šťávu a pak teprve oškrabuji slupku. Obráceně z oloupaného citronu se už ta šťáva vymačkat nedá – mám vyzkoušeno 🙂

    2. Pááááni, těch kočičích hradů. Ale nejvíc mě rozchechtalo to roští, na kterém je desítka košišek (rofl) (rofl) (rofl)

      1. Zdeno b.p. – áááno právě ten „opravdový“ kočičí strom mě také nejvíce uchvátil. Musela jsem si na to kliknout, protože v tom zmenšeném provedení jsem nejprve myslela, že se jim tam připletl strom s chomáčky jmelí 😀

    3. Maričko, když to není ono,naložený a proležený..ta sůl tomu dá ty správný grády…prostě až přijedeš,nafasuješ skleničku….. 😉

  17. Jsem rada, ze Abyt zminila Stetinky hovezi na citronu. Nedavno jsem nad tim spekulovala, neb jsem mela prebytek citronu. A bejvala bych to i udelala, akorat ze to hovezi v mrazaku se ukazalo byt veprove (rofl) , tak jsem to udelala z veprove pecene (s pridanim trochu cayennskeho pepre) a pekla na nizke teplote asi 6 hodin. Stavnate, rozpadalo se pod vidlickou a stavicka mnamozni. V jednoduchosti je nekdy krasa.

  18. OT pro Karolínu

    nemůžu se ti dovolat, nemáš něco s telefonem, pořád jsi nedostupná ;(

    Hilfeeeeee, potřebovala bych s tebou mluvit (no jo, zas to auto (blush) )

    1. Jo, mám, upadl chudáček na čumáček!
      Musím přehodit kartu do druhého tel., což je děsná práce, protože nestíhááááám dneska nic. Teď jsem dodělala jednu důležitou věc a další na mně čekají.

  19. já bych možná i nakládala a solila, ale když je to přes ulici a pěkně naloženo, tak předběhnu ve frontě na citronky 😀 uděláme výměnný obchod… já přinesu marodovi soličku a citronky a ona na oplátku vydá skleničku či dvě 😀

    1. Velice chválím. Tomu říkám zabít 2 mouchy na jeden plááác. Vždyť navštěvovat nemocné je dobrý skutek, ne? A Žraločce dáš šanci na její dobrý skutek AJETO (chuckle)

      1. naplánovaly jste si to pěkně….ale mám toho dost….tak doneste maso a prubneme to… 😉

  20. Opět OT (Sharko promiň, ale vlastně i pro Tebe je to informace důležitá, chtěla jsi pro maminku): přípravek na klouby GELACYS, o kterém jsem tu psala, už máme na cestě. Protože odebíráme větší množství, cena je příznivější. Stojí u nás Kč 250,-/ks/balení na 3 měsíce, normálně stojí o stovku víc. Opravdu je to osvědčený přípravek, který pomáhá a za velmi příznivou cenu.
    Takže kdo byste měl zájem, prosím, písněte mi. Bude buď na prodejně k vyzvednutí nebo ho pošleme na dobírku.
    Díky

      1. Počítám. Jen jsem měla problémy s mailem, některé se mi vymazaly, některé se někam poslaly…… už je to v pořádku, ale obávám se, abych někoho nezapomněla. (fubar)

    1. Karolínko, kdyby nějaký vybyl, taky bych si ráda zašla vyzvednout na prodejnu. Šlo by to?

      1. Určitě! Dám sem vědět, bude jich celé balení, takže máme na chvíli co prodávat.

    2. Karolínko, kdyby se vyskytlo jedno balení i pro mě, byla bych moc ráda.Ale muselo by dobírkou, cestu do Prahy teď nemám.
      Velké Ď !

  21. To já citron na řízek můžu! (nod) Ono to ostatně není samoúčelné, neb „kyselé stahuje mastnotu“. Proto se na smažený řízek kape citron nebo se k němu jí kyselá okurka. Proto se k pečenému vepřovému dává kysané či kyselé zelí. A to zelí se dělá s kmínem, aby tak nenadýmalo.
    Zkrátka naši předci měli za ušima a jídla dokázali zdravotně vybalancovat mnohem víc, než dnes tušíme. 🙂

    1. jen si furt neumím představit, jak se nakrojí citron, do kříže,aby vznikla kapsa…

      OTík: vaví, stále na tebe myslím, že mám u tebe ty věci, mrzí mě to,ale když jedu do Prahy, tak většinou ve všední den dopoledne. Stydím se… (blush)

      1. Štětí, nic se neděje. Ty věci chleba nejedí a košky taky ještě nenašly, tak jsou i kupodivu celé. (chuckle)

      2. držíš v ruce citron, prokrojíš vertikálně a držíš u sebe, pak horizontálně a otevře se ti takový jakoby leknín – citron drží pokupě a trčí z něj 4 čtvrtky,no a do tohodle se to plní ingrediencema,moc se jich tam nevejde, ale to pak dožene ta sul a šťáva okolo,co se začne tvořit….

    2. Já musím zelí, které „myluju“, dělt ještě se saturejkou. Kmín mi moc nepomáhá 😉 .

  22. spíš to asi zkoušet nebudu (stejně jako karakal nechápu, jak si někdo může kazit řízek citronem 😉 ), ale početla jsem si ráda a s chutí – díky (h) (h) (h)

    jenom mi teda není jasní to „nařízneme je podélně do kříže“ – to jako jak prosím??? :O :O :O :O

    1. mááááá hlava děravá (headbang)

      a samozřejmě přeju radostné uzdravování, vmezeřena mezi čtyři proužkaté kožíšky (h) (h) (y) (f)

    2. tak mě zase citron bez řízku nechutná 😀
      a dáváme ho hodně i do kudlán na ryby do vepřováho na paprice. Prostě citrony jooo!

        1. To jsem ráda. Je to moje nejvíc nejoblíbenější jídlo… jen si to představím, mám plnou pusu slin. Mimochodem, nějak mi uniklo, jestli ta kniha receptů je někde na hadech? Já jí ještě neviděla…

          1. Na hadech byl odkaz na všechny úsměvy pro Dede, ale přinejmenším kuchařka už nefunguje. Patrně se na daném místě dají soubory skladovat jen omezenou dobu. Zrovna jsem si říkala, že ji stahnu i do ntb, ale budu ji tam muset z PC přenést na flashce.

        2. Jak se dělá hovězí na citronech?
          Já dělám takové středomořské jídlo, které je taky založeno na citronech. Buď jehněčí nebo jsem to dělala i z krůty. Citrony, celá skořice, hřebíček, rozinky, rajský protlak, červené víno, voda – do toho se ponoří kus masa a marinuje a pak se v tom zvolna 3 hodiny dusí. Vznikne hutná omáčka, nasládlá a velmi aromatická. Je to moc dobré.

          1. Hovězí se marinuje jenom v citronové šŤávě a pak zbytkem nevsáklé podlévá. Úplně mlask!

            1. a podstatné je tam to másílo. Protože ta šťávička z másla a citronu pod hovězím..Ježišmarjá mě kapou sliny

  23. Jdu lovit potřebné sklenice… tohle bude u nás v permanenci 😛 (mňam) Ještě odlovit ten zelený koriandr… plochou petržel prodávají na trhu a český paličák taky… jo jo, dostalas mě, Sharko šestnáctikočičí 🙂

  24. OT: mé paní asistentce odešel pejsek za Duhový most. Máme tu teď oblečky – 3 ks, kšírky + vodítko, kšírky pro upoutání do auta, pelíšek kulatý s lemy a pelíšek-polštářek bez lemů, hebký materiál. Náhubek, mističky na vodu i na jídlo a další drobnosti.
    Kdo máte malého pejska (velikostí asi tak jako Oldík od Kytky) a měli byste o tyhle věci zájem, tak se toho rádi zbavíme, protože jí ty věci stále jejího Beníka připomínají.
    Díky

    1. Karolíno, pokud nebude mít nikdo zájem o věci pro svého pejska, tak bych je brala pro depozitní pejsky 🙂

      1. Pavlo už je to odesláno pro jednoho budoucího pejsánka, který do domácnosti přibude.

  25. Dobré ráno. To zní zajímavě, já teda na hotové pokrmy normální citron nerada (nechápu, jak si někdo může kazit řízek citronem), ale tohle zní lépe. Jen mě zajímá, jak moc pečlivě ty citrony myješ? Máš nějaký fígl, jak z něj dostat tu chemii? Nebo máš zdroj nestříkaných? Já vždycky když někam patří citronová kůra, tak si dlouho rozmýšlím, jestli ji tam opravdu dám. Pak ten citron myju kartáčkem a horkou vodou, ale stejně z toho mám špatný pocit.
    Je mi jasné, že článek byl u Dede už dřív, ale doufám, že se tu dneska Sharka ukáže a řekne, že proužkované obklady opravdu fungují (chuckle)

    1. Ja myslim ze dokladne umytie v cistej vode uplne staci. Pesticidy su rozpustne vo vode a hocico, co clovek da na ten plod este pred tou vodou, ich tam len zafixuje. Videla som v telke jeden test – umyvali ovocie a zeleninu roznymi special pripravkami, ale aj ocot sa tam tusim vyskytol a potom vo vode a mali aj kontrolnu skupinu – len vo vode. Potom z kazdeho brali vzorky a merali hladinu pesticidov. Najnizsie hladiny boli vzdy v tych plodoch, co sa umyvali len v cistej vode. Tolko televizny test 🙂

      1. Díky za informaci. Já vždy drhnu v horké vodě kartáčkem. Květák nechám v první vodě pár vteřin ovařit a teprve potom jej vařím v další čisté vodě.

    2. já je operu a trochu odrásám kartáčkem….hele,nějak tu imunitu podpořit musíme 😉 obklady fungují, ale moc topí,zpocená jsem až tam, kde záda už jsou sprostý slovo….. (wave)

  26. No tedy – to zná opravdu dobře.
    Jen to chce nejdřív vyrazit na tu letní dovolenou, přivézt si neošetřované citrusy a ty pak nakládat, ne?

  27. Zní to skvěle, asi to bude vynikající k letnímu grilování čehokoliv!
    Určitě to zkusím. Nebo si dojedu do Pardubic, to bude jednodušší (mm)

  28. Sharka Sharka Sharka (clap) (clap) (clap) to je bezva, že už jsi doma a s kočičkami a všechno dopadlo OK… kvečeru napíšu na skypíka a zítra si cinkneme… necháme tě v klidu odpočívat a hojit se za pomoci 16 proužkatých tlapiček 🙂 (cat) (bat) (cat) (f)

  29. Já teda zas tak mlsná huba nejsem, abych se s tím pidlala (wasntme) , ale o jídle čtu ráda kdykoli, to zas jooo. (nod)
    Doufám, milá Sharko, že je zas o kousek líp a že kočenky léči na čtyři směny. 🙂 (u)
    Přeju všem krásný den! (h)

    1. Noriska léčí nášlapnými masážemi 25 hodin denně a funguje to. V noci vrčí na všechny ostatní co by chtěly taky léčit.
      Jen Pitina se nedala, naopak všechny odehnala, zlehka se přitulila a zahřívala Sharce nemocný bříško. 🙂

      1. Tak to je moc dobře, že se kočenky tak snaží (y) (nod) (h) . A omlouvám se za prasklé srdce nahoře, to jsem se hloupě uklikla.

      2. díky za zprávu! a že já se pak divím, jak mi v noci rajzá Snížek s Luisinkou do postele a z postele a Sníh po mě zuřivě ťape a nadšeně u toho kvílí zasněnou kocouří píseň… ve 4 ráno!!! faxíky mezi Snížkovem a Mourkovem jedou na plné obrátky, jak vidno 😀 (cat) (bat) (cat)

        1. Ti mí lumpíci už úplně o postel ztratili zájem. Už ani v nohách mi nespí, Melíšek spí ve svém kulatém pelíšku na nočním stolečku, Zrzínek na křesle a Ríša si teď našel pelíšek v takové vlnce – jedna strana je škrabadlo, druhá taková zahnutá a v ní spinká.

            1. No jasně, že Sněženka! Je úchvatná a se Snížkem dohromady, jej to by byl páreček (cat) (cat)

          1. tady je to samý ďábel sněžný našeptávač 😀 (cat) (f) (h) vy potvůrky kočičí 🙂

            1. Tak jim napiš, že po vejplatě……přece ji tam nenecháš….nebo pošlu fax…. (rofl)

  30. Milá Sharko – to není špatné, a já bych to, s dovolením, zkusila. Ale mám dotaz – jako koření upotřebuju ten olejovo-solný roztok nebo i ten citron?

    A přeji ti rychlé a bezbolestné rekonvalescencování (h)

    1. Ygo, někdy ty citrony ta sůl úplně rozežere, někdy zůstanou a pak s nimi velic eopatrně vycpeme třeba jehně – dáme jeden-dva do dutiny společně s bylinkama, nebo sele….krůtu…a pomalu na ohni opékáme…..

    2. a jinak tou solí,buď tekutou není to čistej nasycenej roztok, spíš, přesycenej,ale pořád ještě tekutej – pomalu) nebo sypkou,podle toho,jak šťavnatý budou citrony, nebo bude pastová, prostě potřeš maso…zeleninu….ale nepřesol .-) a ty citrony máš vejš……

  31. Naše smečka zdraví Sharku! Tomu říkám pracovitost, ještě jednou nohou v nemocnici a už píšeš článek! Ale nepřeháněj to, odpočívej.

    1. alůe ne, tak dobře mi fakt ještě není,to jsem poslala Dede, než jsem šla do špitálu, kdyby náhodou,tak abyste ještě ode mne něco měli….. (angel)

  32. teda Šárko, pár hodin po příchodu ze špitálu!!! Vidno že to s Tebou jde mílovými kroky k plnému zdraví

    1. dojdu z ložnice na místnůstku a do kuchyně a motá s emi hlava, tak ležím a Dan se stará…je zlatej. (angel)

  33. Ten Dan sa teda má!!!!! Teším sa Sharka,že si doma so svojimi na svojom.Vojtíšek je zda sa,tiež v pohode,decká mu asi už píšu po dlahe,Berry robí pevne h-vienka,kočky sú prítulne-svet je zase taký,ako má byť.K dokonalosti chýba len prianie Xerxovej.Zaspala ,či čo?/pekne to slovenské spojenie :či čo/ Pekný deň prajem.

    1. kdepak, nezaspala (wave) – Xerxová už je nyní dokonce ve škole, protože učí statistiku od sedmi. Chudáci studentíci… Jim to vadí, mně nee. Ale kvůli mně to tak v rozvrhu není, prostě to tak vyšlo… první blok začíná v 7:00

      1. Prosím Tě, a od 7 to máte třeba i v zimě?? To musí v posluchárně (učebně) vypadat jako u Blanických rytířů (chuckle)

        1. 😀 Si vzpomínám, že jsem se kdysi zapsala na zkoušku z elektroniky na 8,00 a byla jsem examinátorem vyškrtnuta a přešoupnuta na 18.hodinu. Prý v noci nezkoušíííí (rofl)

          1. To já jednou přišel na řadu v 21,30. Zkoušející mě asi slyšel jak na chodbě brblám, že kluci už to slaví u piva, protože mi k jedničce do indexu nalil panáka koňaku. A to pivo jsem stihl i tak.

  34. Hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Nakládat citrusy určitě nebudu. Mám je ráda jen „zasyrova“. Přesto nám v posledních dnech celá domácnost omamně voní citrusovou vůní. Kvete malý ozdobný citrusek (jeho plody se jíst nedají, jsou nesmírně trpké). Je celý obalený bílými voňavými květy. Za pár dní vezmu nůžky a vystříhám z něho asi tak stovku minicitronků… jeho pár větviček by nikdy takovou úrodu neuneslo. Nechám dozrát jen asi deset plodů. Zatím ho zdobí pár starých – sytě oranžových. Ty už budu muset taky ostříhat..

    1. To je zajímavý. A voněj taky ty plody? jak se ten stromeček přesně jmenuje? Je složitý na péči?
      (mám doma málo kytek,oooo (rofl) )

      1. Měla jsem letitý planý pomeranč, vypěstovaný z pecky. Pěstování nebylo náročné. Jen mi nepřežil rekonstrukci bytu. Jeho květy voněly nádherně, ale plody měly trpkou mýdlovou chuť. Do prádla bych je nedala. Mohly by plesnivět.

      2. jak se přesně jmenuje si nepamatuji. Máme ho už asi 10 let a stříháním ho udržujeme stále malý – on ani přírůstky nemá velké – listy i plody jsou drobné, je to nějaká zakrslina. Chuť plodů je fakt nejedlá (shake) Zkoušela jsem to (chuckle)
        Ale dvakrát ročně kvete (zjara opravdu hodně, na podzim méně) a statečně plodí. Opravdu vystříhám stovky plodů o velikosti hlavičky od špendlíku… nechám dozrát tak 10 plodů. Vyhodím je, až začnou dozrávat další

        http://www.drporkert.com/dogy/images/beta/0809/index.htm tady někde uprostřed měsíce je na fotce Beta s mončičáky – a za ní na okně je ta voňavá nádhera.

        1. Není to náhodou kumquat? Plody se ale dají jíst, já například je miluji a náš Martin také. V obchodech je běžně nemívají, tak mi nezbylo než si zasadit stromek. Roste velmi pomalu, je to pořád miniatura. Ovoce mám zatím od sousedů, tam stromek mají, už docela velký a nikdo to nechce. Plody kumquatu jsou dobré na výborný likér a také marmeládu.
          Na té fotce to vypadá, že by to kumquat mohl být – také se může psát cumquat. Míla

          1. kumkvat nee – ten je opravdu jedlý (a myslím, že trnitý). To co máme, by měl být spíš kalamondin – beztrnů a trpcehořkokyselé maličké plody

        2. Teda Betka na té menší fotce vlevo rovněž s mončičáky vypadá, že se tak nějak mazaně směje (rofl)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN