MLSOTNÍK: Zatracovaný i milovaný… o kom je řeč? O česneku!

Česneku byly vždy přikládány nadpřirozené schopnosti – například se používal jako obrana proti upírům. Nedílnou součástí upířích historek je vždy česnek, který je údajně vynikajícím prostředkem proti nim.

Původcem tohoto mýtu jsou nemocní porfyrií. Pro takto postižené osoby totiž představuje česnek smrtelné nebezpečí, protože znásobuje symptomy jejich nemoci, česneková šťáva rozpouští krevní barvivo a brání organismu v jeho vytváření. S tím je spojeno i tvrzení, že upírům vadí sluneční paprsky. V případě tohoto mýtu jde opět o souvislost s porfyrií, kdy je kůže nemocných smrtelně bledá a reaguje velmi citlivě na sluneční záření. UV paprsky ji totiž těžce poškozují.

A ještě trochu z těch druhých příběhů: Řekové spojovali česnek s bohyní smrti Hekaté a obětovali jí po jídle na domácím oltáříčku stroužek, proti kouzlům se česnekem chránil i mazaný Odysseus. Římané věřili, že česnek dodává vojákům odvahu, takže ho v legiích fasovali jako pozdější vojska rum.

Válečnící různých národů se před bitvou potírali česnekem, kterýžto zvyk vydržel až dodnes v Mexiku toreadorům. Česnek by neměl chybět na štědrovečerní tabuli, aby zahnal zlé síly Temnoty, pro něž čas kolem zimního slunovratu představuje vyvrcholení jejich moci

Šťáva z česneku se za první světové války v lazaretech používala jako antiseptikum na otevřené rány. Není prokázané, nakolik pomáhá proti kousnutí upírů, zevně se ale může úspěšně použít na štípance bleší, komáří, štěnic a dalšího neřádstva.

Tak to bylo kdysi, ale dnes dávají česneku „zelenou“ i vědecké studie. Podle těchto studií může česnek snížit koncentraci tuku v krvi, zabránit slepování krevních buněk, zlepšit průtočnost krve a v neposlední řadě povzbudit obranné síly organismu, což znamená, že může působit jako velice vhodný preventivní prostředek například při předcházení chřipkám a nachlazení.

Jeho nevýhodou je poměrně silná a nezaměnitelná vůně, která obvykle přetrvává v dechu ještě několik hodin po požití česneku a je problém se jí zbavit. To jsou nejčastější důvody, proč různé „česnekové elixíry“ odmítáme. Naštěstí existuje prostředek, který pach, vycházející po požití česneku z úst buď úplně vyloučí, nebo silně zmírní. Tímto prostředkem je obyčejné mléko. Pokud česnekový extrakt pijeme smíchaný s mlékem, mléko jeho pach eliminuje. Je to jednoduché a účinné.

Ale, jak se té vůně zbaví ti, co nejsou schopni pozřít mléko???

Česnek se užívá nejčastěji jako součást jídelníčku nebo jako jeho doplněk. Každá hospodyňka ví, že při prvních příznacích nachlazení, při bolestech v krku, nebo při prvních příznacích chřipkového onemocnění je vynikajícím léčebným prostředkem česneková polévka. Stačí rozdrcený česnek zalít vařící vodou, osolit a okořenit majoránkou a vmíchat lžičku sádla. Labužník si do talíře této polévky přidá buď celé vejce, nebo „pustí do vařící polévky žloutek“ a k polévce přikusuje topinku.

Zdravou pochoutkou je „židovina“ – smíchané stejné díly nastrouhaného taveného sýra, jogurtu, majolky a něco stroužků česneku utřených se solí. Funguje to nejen jako lék, ale je to vynikající pomazánka především na topinky a bílé pečivo.

Dobré je připravit si nakládaný česnek, který je možno využít jako přílohu k masitým jídlům, do salátů a podobně.

Výborný je česnek naložený v nálevu z bílého vína: na nálev svaříme 1 dcl octa, 2 dcl bílého vína (polosladké) a 1 dcl vody s 50 g krystalového cukru a lžičkou soli. Připravíme si skleničky, do kterých kápneme na dno olej (slunečnicový nebo olivový) a vložíme 1 hřebíček, 1 bobkový list, 3 kuličky celého pepře, 6 kuliček hořčičného semínka, případně přidáme ještě jednu červenou nebo zelenou podélně naříznutou feferonku i s jadérky (česnek bude pěkně pálivý – tudíž o důvod víc, použít ten čínský). Do takto připravené sklenice poskládáme oloupané stroužky česneku a zalijeme je ještě teplým nálevem. Česnek musí být ponořený. Sterilujeme 15 minut při 85°C. Víc ne, raději držím 80°C , česnek by se při vyšší teplotě a délce sterilizace rozvařil (rozměklé stroužky jsou vhodné do gulášů a pomazánek, ale k samotné konzumaci ne).

Pokud do vína naložíte český paličák, tu feferonku vynechte, je škoda přebít tu lahodnou chuť,co víno česneku dá, palčivostí feferonky.

 

Můžeme si také připravit česnek v oleji, který lze používat při vaření jako čerstvý a nálev z něho na dochucení salátů. Česnek vložíme do sklenice. Zalijeme kvalitním olejem a sterilujeme 20 minut při teplotě 85°C.

Také v lidovém léčitelství se dochovalo množství nepřekonatelných receptů na využití česneku. Zde je několik z nich:

Prevence proti chřipce: Na jemném struhadle nastrouháme 2 hlavičky česneku a dva v teplé vodě omyté citrony (pozor bez jadérek). Kašičku zalijeme 1 litrem vařící vody a 3 dny louhujeme na temném místě při pokojové teplotě. Výluh po třech dnech uložíme do lednice a denně užíváme 1 lžíci na lačný žaludek. Výluh můžeme brát od jara do podzimu, případně v období chřipek.

Myslím, že se budete bát kašlat i smrkat.

Prostředek proti dušnosti: Rozemeleme ½ kg česneku, přidáme šťávu z 24 citronů. Promícháme a uložíme na 24 hodin ve sklenici do chladu. Užíváme denně nalačno 1 lžičku směsi (kávovou), rozmíchanou v 1 dcl vody, nebo mléka.

Nebo: Nastrouháme (nebo umeleme) 10 hlaviček česneku, zalijeme šťávou z 10 citronů a přidáme l kg medu. Rozmícháme ve skleněné, nebo porcelánové nádobě a ponecháme týden v chladu. Užíváme nalačno l lžičku (kávovou) denně až do celkového využívání.

Odzkoušené nemám, děsí mne jen ta příprava a následná konzumace. Asi bych nemohla do práce.

 

Česnekem proti skleróze: * (tento recept údajně pomáhá zlepšit stav křečových žil, rozšířit cévy) *

Rozemeleme 1 hlavičku česneku, dáme do skla a zalijeme sklenicí panenského olivového oleje. Necháme odležet dva dny v ledničce. Směs užíváme 3 x denně, vždy 1 lžičku směsi smíchanou s jednou lžičkou citrónové šťávy, vždy asi půl hodiny před jídlem.

 

Elixír mládí (receptář staré Číny): Jedná se o kůru, ostatně již několikrát v Česku publikovanou, která by měla pomoci omládnout cca o 5 let. Tato kůra se může opakovat pouze jedenkrát za 5 let!

Potřebujeme 350 g oloupaného česneku a 200 g čistého lihu (líh můžeme nahradit slivovicí, nebo jinou pálenkou, která má nad 50 % alkoholu).

Postup: česnek rozetřeme, dáme nejlépe do hliněné glazované nádoby a zalijeme lihem. Nádobu dobře uzavřeme, zabalíme do papíru a necháme směs v lednici 10 dní louhovat. Poté směs přecedíme přes jemnou gázu, nebo pláténko (dobře vyždímáme) a opět necháme uležet ještě 3 dny. Užíváme po kapkách vmíchaných do ½ decilitru mléka 3 x denně a to následovně:

Začneme snídaní, k níž si připravíme mléko s jednou kapkou, k obědu se dvěma kapkami a k večeři se třemi kapkami. Vždy přidáváme jednu kapku navíc např. druhý den ráno 4 kapky, v poledne 5 kapek atd., až pátý den k večeři nám vyjde 15 kapek. Pozor, to je zlom! Od rána šestého dne začneme vždy jednu kapku ubírat (ráno šestého dne začneme 15 kapkami, v poledne 14 kapek, k večeři 13atd.), až desátý den k večeři nám vyjde jen jedna kapka. Jedenáctý den je dalším zlomem. Ráno užijeme 15 kapek a od oběda vždy po 25 kapkách, až do využívání do spotřebování celého množství elixíru.(jen pro připomínku, od oběda jedenáctého dne se užívá 3x denně vždy po 25 kapkách!) Pozor! U této kůry dosáhnete úspěchu jen tehdy, když dodržíte popsaný postup. Odměnou vám bude zvýšená životní energie a pocit svěžesti.

Já bych skákala radostí už jenom proto, že kůra skončila!!!

Receptů na léky z česneku je samozřejmě více a můžeme mu věřit. Nicméně stejně je nutno podotknout, že ani česnek není samospásný. Pokud si nejste svými potížemi jistí, doporučuji se nechat vyšetřit lékařem.

Mimochodem, když mi kamarádka donesla ten recept na česnekový čínský elixír mládí, přemýšlela jsem, jestli to je z čínského česneku… pak jsem to dala přečíst svému lékaři, který se řehtal mým poznámkám a pravil, že vyšetřit by se měla nechat kámoška – že má známýho psychiatra. Protože za tohle by mohli toho chudáka, co tím prochází i vyhodit z práce.

Česnek obsahuje vitaminy A, B1, B2, C, PP a biotin, dále látky regulující hladinu cholesterolu v krvi, rostlinná antibiotika a látky působící proti srážení krve. Česnek je i chemická továrna produkující z nerostných solí draslík, fosfor, jod, síru, vápník a železo. Čistí střeva od škodlivých bakterií, aniž by narušil střevní mikroflóru.

Ověřená rada pro toho, kdo trpí vysokým krevním tlakem nebo zvýšenou hladinou cholesterolu, jakož i jedincům náchylným k infekcím: preventivně jeden syrový stroužek denně! Podobně tam, kde viry a bacily již udělaly své (a také dobrá na kocovinu), je silná česnečka. Ve věci vedlejších účinků je česnek bezpečnější než antibiotika – jen vás na čas vyřadí z nóbl společnosti. Děti, které neposedí kvůli roupům a škrkavkám, by je jím mohly vyhnat.

Je fakt, že otec každé ráno spolkl stroužek česneku se slovy: „Tělo si to přebere a mě nebude smrdět z huby.“ Bohužel pro mne, česnek působí na můj i tak nízký tlak a ze své zkušenosti mohu říci, že si dávám velký pozor, když konzumuji český poctivý paličák, kolik stroužků si dám. Když si dám česneku více nebo ho konzumuji několik dní po sobě, jsem schopná omdlévat po každém kroku, případně kdekoli usnout i za té chůze. O česnekové vůni taktně pomlčím. .-)

Rozloučím se s Vámi rozšířeným cimrmanovským tvrzením:

Kam nechodí slunce – chodí lékař. Tam kde jedí česnek – nechodí nikdo.

Vaše Sharka.68

Aktualizováno: 17.2.2011 — 09:47

150 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Sharko, bezva pojednani o cesneku. Hlasim se do cesnekove skupiny, i kdyz po slinivkove prihode loni na podzim ten za cerstva mi jeste moc nejede – spis v mnozstvi mensim nez malem. Aaale, pred par dny jsem upekla ze zviretnikove kucharky podle Terrovejch to veprovy ve mliku s cesnekem. A abych si cesnekovy rezim dodrzela, tak celou hlavu cesneku rozkrojenou napric pecu pomalu v piditroubicce v alobalu s olivovym olejem. To je mnamka nesmirna – ostra chut se ztrati a spis to nabere krapet orechovou chut. Pak jen vymackat do omacky, nebo na spagety s hodne zelene petrzelky a pripadne krapet oprazenych kousku orechu.

    Uz jsem asi jednou psala o jedinem hrozivem zazitku s cesnekem. Kolega, resp. nadrizeny, v Praze, puvodem z vych. Slovenska, na jednom mejdanu rozleval slivovici se spoustou cesneku v ni nalozeneho. Po dvou-trech panacich se mi ty svestky s cesnekem vracely jeste dva-tri dny. Den prvni byl tristni. Vzpomnela jsem si na to u Tyny popisu dedeckova „liku“. V tom pripade ten zloutek by mne definitivne rozhodil, zejmena ve stavu, kdy uz telo chorelo. Na druhou stranu, Chet, kdyz jsem s nim jeste chodila, mel v praci jednoho starsiho cerneho pana, ktery zas michal terpentyn s medem proto bronchialnim zanetum ….

  2. Lidičky, děkuju moc moc moc… mám jedno jediný přání, ale to se mi bohužel nesplní.
    hezký večer a s tím česnekem to moc nepřehánějte 🙂

  3. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Pan Feurstain prosí zubaře, aby mu co nejrychleji udělal zuby, jinak prý zemře hlady, protože nemůže jíst. Lékař mu vyhověl a předložil mu účet. Po několika týdnech se potkali. „Tak pane Feuerstein, já jsem kvůli vám odřekl několik zákazníků, vyhověl jsem vám, jak nejrychleji jsem mohl, a vy jste stále nezaplatil!“
    „Ale já jsem po vás chtěl zabezpečit, abych neumřel hlady.“
    „A já snad nevyhověl? Můžete jíst?“
    „Teď můžu, ale když vám zaplatím, tak nebudu mít za co jíst. Takže jste mi vlastně nepomohl.“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem klidný večer, hezké sny, pěkně se vyspinkejte
    a papejte česnek. ~o)

  4. Teda Sharko – to jsou věci – snad radši zůstanu sklerotická a posmrkávající (chuckle) .
    Jinak teda zásadní námitky proti česneku nemám, ale čeho je moc… (chuckle)

  5. Sharko, díky díky za článek, jooo, česnek, ten fakt můžu…v pomazánce, v bramboráku, v bramboračce, v omáčce na špagety, mňam. Pravda, mohu si tyhle lahůdky dopřát jen o víkendu, kdy vím, že nikam nepůjdu, navíc, mám extrémně nízký tlak a po konzumaci česnekových jídel jsem jak praštěná a motá se mi hlava… ale stejně česneku neodolám. (y)

  6. Haló Milé Pů, asi tu nebudeš, ale nedá mi to (shake) Co Ti provedlo česnek. že ho máš furt na tapetě??
    Nebo, že by mě zasvětil někdo znalý (chuckle)

    1. Pů a česnek jsou věci zcela nekompatibilní, kde je Pů, nemůže být česnek a kde je česnek, nemůže být Pů. 🙂 😀 🙂
      A dával to na zvířetníku tak často najevo, že to všichni délesloužící zvířetníci vědí ( a trošku ho vždycky pošťuchují – ale to je jen z kamarádství! 🙂 😀 🙂 )
      Milý Pů, myslíme na tebe (y) (f) (y)

      1. No právě, že to pošťuchování vidím ,proto se ptám (wasntme) Já to znám , já mám bigmyše :@ Mě 15 let stačilo cítít česnek „přes zeď“ a řvala jsem jak píchlá. Teď ho opatrně beru na milost, nicméně smrdí mi pořád,neřád 😛 . Ale líbí se mi, že jak někdo zmíní česnek ,hned neopomene zmínit i Pů 😀

  7. Česnek mám ráda, bude určitě o víkendu – ale co k němu jen přidám? (wasntme)
    Doufám, že to nečte Pů, měla jsem radši napsat jen „o víkendu bude č.“ (chuckle)

  8. Aido (inlove) , k myčce: hlavně si najdi na webu, jak tvrdou vodu máte. U nás půl Prahy musí používat sůl (dcera), druhá polovina ne (já). Docela dobré je mít v myčce nějaké vonítko. Já jsem někde koupila takovou žlutou a modrou vodičku v pouzdru (něco jako je na WC) a mám to tam už alespoň tři měsíce. Jednou za čtvrt roku vyčistit, jak radila Karolína. Používám Calgonit prášek a Calginit leštidlo a vydrží mi to hrozně dlouho, protože kdo moc nevaří, ten moc nemeje. (chuckle)

    1. Doporučuji než hledání na webu zakoupit takové ty papírky, které vložíš na vteřinku do sklenice s vodou a podle barvy proužku a na druhé straně uvedené tabulky se to zjistí zcela spolehlivě.
      FAGOR např. tyhle papírky dodává jako základní výbavu, mohu klidně nějaký poskytnout, je jich celý sešitek (pokud je ovšem najdu!!!!).

  9. Česnek mám ráda, ale žlučník se brání česneku syrovému, na řádný břichabol mi stačí olíznutí prstů, po krájení lisování česneku. Takže topinka bohužel bez česneku, ale česneková sýrovo-smetanová máčka na nudle, to jo. Česneková pomazánka nee, ale česnečka joo. A tak dále a tak podobně.

  10. Česnek mám ráda… a beru i čínskej, byť má mnoho odpůrců – zas má pro kuchařky výhodu jediného kusu 😉 …ale dopřávám si ho z ohleduplnosti jen ve dnech volna (nejlépe osamělého). Totiž jak to zde uvedený mlíko, tak i ta petržel, patřej do říše pohádek! On se totiž česnek, tedy jeho mocný odér, vypařuje celým povrchem těla :S

  11. Hlásím se mezi česnekožravce! Na mě si upíři nepřijdou 😀 Péťa je v tomhle po mě, takže MLP z nás občas má husí kůži, ten česnek nemusí ani trochu. Kdo se ovšem počesneku může utlouct je papouch Frodo. Trochu problém vidím v tom, že bafne stroužek česneku, někam si ho odnese a když už má dost, prostě ho zahodí – třeba z kuchyňské linky do hrnce s pudingem (chuckle) No a Kimi už česnek taky vyžaduje, akorát tím, že nemůže lítat nehrozí, že nám ho umístí někam, kde o něj nestojíme.

    1. česnek samotnej ne, ale pomazánku s česnekem žerou všechny moje 4 (cat) holky…ale ten odér v noci, když si přilehne Pitina..to je děsný…. (chuckle)

      1. No a totéž táhne ze zobáku papouškovi, kterej tě přijde něžně pusinkovat! A ještě lepší je jejich záliba v chilli papričkách a neúcta k osobnímu vlastnictví. Co to má společného? Třeba to, že jím banán, přijde velkej zobák, kousne si ode mě, pak si kousnu já a vyletí mi oči půl metru nad hlavu, jelikož banán příšerně pálí (devil) V zobáku krátce před tím byla pálivá paprička 😀

  12. Včera večer mě už zase začalo bolet v krku. Máme tu děsnou zimu. A tak honem echinacea a česnek. Vymačkám česnek do vody a kloktám a nebo i piji. Med beru zvlášť a citróny a pomeranče taktéž. Myslím že to má stejný účinek jako to všechno smíchat dohromady.

    Když jsme v roce 1968 přijeli do Švédska nebyl tu česnek k nalezení. Dříve se prosím prodával pouze v lékárně. A jak se švédové tvářili když nějaký „ďábelský cizinec“ (jak nás tu domorodci nazývají) zaváněl česnekem. Ve švédštině ten „ďábelský cizinec“ nezní tak nevinně jako v češtině. (devil)

    Po těch nabytých zkušenostech vyvinul můj drahý manžel teorii, proč Švédi při nájezdech nepřekročili Karlův most. Prý tam Češi nechali stát polní kuchyni se spoustou česneku. A takovou překážku Švédi nezvládli. :O 😀 (rofl)

    Já česnek miluji a musím se přiznat že neberu ohledy. A nebo přinutím okolí sníst něco dobrého s česnekem.
    Ale když jsem pracovala ve školkách a v jednom kuse byla od dětí nakažena a ztrácela jsem tak hlas, začala jsem nosit na krku pouzdro s rozříznutým stroužkem česneku. Česnek prý ničí bakterie na vzdálenost několika metrů.
    Mne si potkat nepřejte!!! 😉 🙁

    Ujišťuji vás že se Švédi polepšili, spousta přistěhovaných cizinců ač ďábelských je přinutilo. Mladší generace si s nadšením dávají jídla s česnekem a sami taková jídla vaří.

    1. Olčavo a KlároS, přeji vše nejlepší. (h) (f) (h) (rose1) (h) (f) (h) (rose1) (h) (f) (h)

    2. Všechni nejlepší, Olčavičko a milá Kláro S. …. teda, VŠECHNO nejlepší! :* (h) (hug) (f)

  13. Na téma MYČKA: mám myčky strašných let, takže myslím, že používání mám docela vychytané. Používám jakékoliv prostředky, vyhovuje mi W6, občas mívají v LIDLu akce, super cena, super funkce. Dávám ale pozor na pravidelné čištění. Jednou za kvartál, takže 4x do roka vložím do prázdné myčky speciální nádobku s přípravkem na odmaštění celého vnitřku a odtokového systému. Vyplatí se to! Pravidelně čistím spodní sítka. Je dobré sledovat tvrdost vody. Je-li hodně tvrdá, vyplatí se opravdu hlídat sůl. Na chalupě třeba mám vodu měkkou a sůl vůbec nedávám. Leštidlo, když se to přežene s nastavením, nechává matové skrvny na skle. Ty se nedají odstranit. Když je ho málo, nádobí je šedivé. Vždy vysunuju jako první spodní koš. To proto, že když se někde v prohlubních nádobí z horního koše udrží voda, tak skape na to suché dole a zbytečně si přidělávám práci. Příbory zásadně násadami dolů. A hlavně pozor na to, aby vždy byla ostřikovací ramena volná a nezašprajcla se nějakým nevhodně vloženým předmětem.

    1. Rozhodně nemýt dřevěné věci, rozpadnou se. Nemýt nic hliníkového, hliník zešedne a zmatní. Nemýt starožitné sklo, porcelán, vše, co je malované. Dokonale to odstraníte. Skleničky se zlatými motivy či proužky nahoře budou po několika umytích krásně čiré. Takhle jsem se zbavila z krásných skleniček ohavného zlaceného nápisu RaJ10. Moderní sklo bývá dost nekvalitní, takže zmatní. Skleničky z IKEA vypadají strašně. Hlavně se jedná o sklo recyklované. Naproti tomu starší sklo, které pamatuje, zůstává nádherně čiré. A pozor na lžičky typu „soudruzi z NDR někde udělali chybu“, měla jsem starší plastové dózy (právě z NDR) a ty teplotu vody nepřežily. Zkroutily se do úžasných tvarů. Některým plastům myčka vysloveně nesvědčí. V návodu ne psáno, že na broušené sklo je myčka naprosto nevhodná. Nevím. Já jsem zkusila nejšetrnější program mytí a broušené skleničky a misky byly úžasné! Ale bylo to mytí jen za účelem odstranění prachu.

      1. A ještě jednou – neposílá mi to dlouhé příspěvky. Na chalupě jsem starožitné hrníčky poprvé také umyla v myčce, ale pouze jednou a proto, abych odstranila ty nánosy u oušek apod., které jiným způsobem odstranit nešly. Vyčistila jsem jednou všechno starožitné nádobí a od té doby ho udržuju pouze běžným způsobem – oplachem v jarové vodě a vyleštěním utěrkou. Ale pomohlo to, zašlé skvrny, zahnědlé popraskaniny, to vše se vymylo a nádobí to 1x umytí nikterak neuškodilo.
        A už vám dám pokoj.

      2. Hliník v myčce nejen zmatní a zešedne, ale i je pak strašlivě ostrý, což je hlavně u lžic celkem problém. A nejde jen o trochu, je to na pořezání (vlastní zkušenost).

      1. =))
        A to jsem se šla podívat na lahvičku čistidla proti plísním, co máme v kuchyňce, abych to napsala správně. Celou cestu k počítači jsem si opakovala W5, W5, W5…….. až do zblbnutí a pak napíšu W6!!!! No, mám to zafixované, takže už to tak asi bude, napíšu jim, ať to přejmenují!

        1. Moc a moc děkuju za všechny rady, všechno si zkopíruju a uložím.
          Ještě jednou veliký dík!

      2. Ano, je to W5, je velmi cenově výhodné, rovněž i sůl téže zn. /2 kg kolem 25 Kč/ v Lidlu. Jinak kupuji tablety v Německu zn. AKUTA jsou cenově též výhodné. Nesvědčil se mi Somat Gel. Mám myčku již 11 let, pořád jednu a tutéž bez oprav a to opravdu myji denně. A to jsem ji vůbec nechtěla, byla koupena proti mé vůli, holka jedna zlatá.
        Sharko, z Tvých receptů to zrovna voní, i když já česnek moc nemusím ale používám ho docela často, denně vařím. Česnek ale kupuji jedině český. Rovněž brambory a ostatní zeleninu upřednostňuji českou, jenže v zimě se už skoro nesežene. A stejně tím nic nezachráním. 🙁

    2. To čistidlo neznám (mrknu na W5 i W6 – pro jistotu (rofl) ). Asi by to chtělo taky. Jinak staré sklo je na myčku ještě háklivější než nové. Já tam dal půllitr z první republiky. No, poznal jsme ho až do chvíle, kdy mi ho MLP rozbila. Byl neprůhledně šedý.

      1. W5 se myslím prodává jen v Lidlu, jinak všechny značky vyrábějí čistič také. Taky ho používám tak jednou za kvartál.

      2. Ta řada čistících a pracích prostředků je opravdu W5. Občas mají v LIDLu akci. Ceny jsou skutečně nízké, ale kvalita vysoká. Ani nechci vědět, co je to za sajrajty! Jediné, co mi protáhlo odpad po vyzkoušení všech možných dostupných z drogerií byl W5 čistič odpadů! Ten fakt fungoval.
        Vyplatí se myčce věnovat pozornost a čistit ji tím přípravkem aspoň 1x za 3-4 měsíce – podle frekvence mytí nádobí. Odstraní se mastnota a špína z celého odpadního systému i z vnitřku myčky. Otírám hadrem se saponátem i dvířka myčky, abych je zbavila nánosů různých usazenin. Od Calgonu stojí ten čistič hodně přes stovku, W5 má dva za 69,90 (tuším). A v principu je sto stejně jedno a totéž!

        1. Jo, W5 taky používám, Somat se taky neosvědčil, nádobí bylo flekaté a často se to neumylo úplně. A odmašťovač W5 používají modeláři na čištění letadel kolem benzínové nádrže- je levný a funguje stejně, ne-li líp než drahé přípravky z modelářské prodejny 🙂

          1. Stačí srovnat si cenu práškového Wanische a stejného přípravku od W5. Je asi třetinová, ale funguje možná líp. Od doby, co jsem tuhle řadu objevila, nepoužívám nic jiného. Krom toho – ředitel zastoupení FAGOR pro ČR je můj kamarád. Když jsem s ním konzultovala ty nej nej tablety do myček, co umí snad i pozdravit, řekl, že je to kravina. Že stačí dávat do myčky nádobí bez velkých nečistot, tzn. spláchnout nebo otřít ubrouskem a používat sůl kde je třeba, leštidlo a ty nejobyčejnější tablety, např. dvoukombinaci. Myčka si vykoná svou práci a je zbytečné platit za něco, co skončí bez využití v odpadu.

  14. Česnek smím, ale jak tu psala LA – slivovice to jistí. Já i MLP máme nízký tlak a tak nějak jsme se dopracovali k poměru 1 topinka (cmunda) : jeden panák. Ne sice obvykle slivovice, ale hruškovice od kamaráda, ale poměr a důvody souhlasí. Česnek nakládáme různě, do vaření používáme přiměřeně – bohužel nám oběma vadí ten následný česnekový odér, který si s sebou člověk nosí, kam se hne. A domácí česnekové elixíry – i kdyby byly účinné nevím jak – by do mě nikdo nevpravil ani pod pohrůžkou násilí. Sharky poznámky typu „myslím, že se budete bát kašlat i smrkat“ proto z hloubi duše oceňuji a chápu 😀

    1. Terro, zkuste s Terrou-san ten nakládaný ve víně..ten pak nesmrdí..a nebo dodám sklínku na ochutnání 😉

      PS: ten důvod se u topinek s česnekem zlinkovat, ten špatnej není – taky mám nízký tlak, ale topinek sním nepočítaných, tudíž bych byla pod obraz (chuckle)

  15. To vypadá, že tu někdo vyvolává Půa.
    Já měla česnek ráda. Hlavně v mém budějovickém období jsme ho používali dost. Hovězí na česneku, brambory s jogurtem a česnekem, bramboráky, česnečka a nebo jen na dušenou zeleninku olivový olej s česnekem a solí. A taky špenát s česnekem stokrát stejně ;). A domácí tatrák a topinky s česnekem.
    Jenže po poslední česnečce teď po vánocích mi bylo nějak blbě a lehce to cítím jen o tom čtu a píšu. Ale třeba to časem zase přejde, prostě jen teď nemá organismus na česnek náladu. Čokoládu (a většinu sladostí) teď taky nejim a jindy se po ní můžu utlouct.
    Dala bych si špenát. Bez česneku. Jenže nesmim stát u sporáku, tak asi zase jen něco vyndám z mrazáku a ohřeju v mikrovlnce. Chjo. Ale ještě že ta jídla v mrazáku máme, původně to jsou porce pro Rysíka, aby hlídači nemusili vařit, když se mi nepovede uvařit oběd den předem. Ale zjistila jsem, že momentálně mi ty malé porce bohatě stačí. Na víkend nám uvaří tchýně a ještě dodá oběd pro mne na pondělí. Lidi já se tak mám, že mám kolem sebe tolik hodných příbuzných. Jedna babička hlídá a druhá mi uvaří. S hlídáním pomahá smečka tet a strejdů. A na dědečky taky nesmím zapomenout, jen jeden je teď nemocný, tak pomáhat moc nemůže. Co bych si bez nich počala. A to je to pravé štěstí, mít kolem sebe hodné lidi, co vás mají rádi. (Oni teda hlavně všichni milujou Rysíka a div se o něj nepoperou. Chicht 😀 )

    1. To máš tak. Tento článek je velmi potřebný a nesmírně ho chválím. Ono totiž čím víc česneku všichni sníte, tím bude toho … té … hmoty na světě méně. Tak dlabejte, miláčkové, já teď musím na na jednu odpornou proceduru. ;(

  16. Právě mám na plotně králíka a pod ním se válí 20 stroužků česneku. Mělo jich být 25, ale tolik česneku jsem doma prostě neschrastila. Ten česnek je ovšem neloupaný, tak by měl snad jen pustit chuť. Každopdně jsem na výsledek veeeelmi zvědavá. Králíka dělám poprvé, vůbec je to celé takový experiment 😀

    1. Kaštan – hlavně pomalu a zvolna a pod pokličkou, aby byl králík řehký! Já předevčírem dovezla od našich tři – včera byla hlavová polivka.

        1. A těch česneků se neboj – my občas pečeme vepřové ve společnosti bratru 30 stroužků, a on ten pečený česnek má úplně jinou chuť… Takovou jinou… lepší… ((c) Tornado Lou).

        2. Jéje, děkuju za rady. Je to můj první pokus. Když jsem to zvíře donesla domu, vůbec jsem netušila, jak se ta dlouhá potfora porcuje…. 😀 Pustila jsem se do toho tak nějak intuitivně a vznikly krásné porce, což mě dost překvapilo. Recept je pod pokličkou 2,5 – 3 hodiny, 2dl oleje a 3 dl vína. Šalvěj, česnek. Prý francouzský recept. Jako příloha má být baguette nebo brkaše. Bude brkaše, neb je to obědová záležitost… Každopádně to tu fantasticky voní a já se prostě neudržím a občas juknu pod pokličku. Ty alkoholový výpary, co na mě vyletěly, mě málem srazily na kolena.

          1. Zpráva o stavu králika: bylo to jednoduše e-pes-ní. Nebo taky e-králik-ní… Ale hodí se k tomu opravdu asi nejlépe tak baguette, protože té omáčky je hodně a chce to něco, do čeho může sáknout… Takže zítra svištím pro čerstvou baguettku…

  17. U nás se často vaří podle hesla: „česnekem se nikdy nic nezkazí“. Problémy s nízkým tlakem se v rodině moc nevyskytují a slivovice to jistí. Jenže česnek se nesmí na dnu! (call)
    Česnečka se u nás dělá z pořádného masového vývaru s kousky masa a brambor, majoránkou a větším množstvím česneku. Tomu, co je v článku, se říká oukrop.

    OT – Jsou věci, které mužský asi nikdy nepochopí. Táta vyhlásí výlet a já můžu vyhlásit poplach, protože nemám, co na sebe (přece si nevezmu 2x za sebou to samé). A to všechno v situaci, kdy se doléčuji z chřipky, teprve včera jsem došila dárek a průklepák mám v Plzni.

    1. jojo, taková šizená česnečka (oukrop)..když chci dělat pořádnou, tak tu, co jsem dala Dede do kuchařky (blush)

      1. Ten průklepák je na střih (to víš, stavaři). Občas je v Burdě zabroušení do starých časů, tak si chci něco ušít, ale bez střihu mi to nejde.

  18. Česnek můžu. V libovolném množství. Jen jednou jsem to přehnal – do klobás bylo potřeba kilo vyloupaného a namačkaného česneku. Vyloupat to šlo, ale jak jsem ho presoval a matlal jsme v něm ruce, napřed jsem přestal cítit kus ukazováku a pak mi tam slezla kůže. Jó, česnek, to je síla!
    MLP mi zakazuje dochucovat brplacky, prý to s česnekem přeháním. No nevím, Vítek na topinku z půl krajíčku spotřebuje stroužek, tak proč by hlavička byla do kila brambor moc?

  19. Jéje – česnekové menu! Česnek taky můžu do všeho masového. A super večeře jsou brambory na půlku pečené v troubě a pak potírané máslem s hóóódně česneku – ovšem ten odér, ten taky bývá hutný (chuckle) . Ještě štěstí, že česnek může celá rodina.

  20. Česnéék …. Mám k němu protikladný vztah … nemůžu ho cítit, ale mám ho ráda… (chuckle) Můj tatínek je na česnek expert…. Konzumuje ho často a ve množství více než velkém 🙂 🙂 . Pak přesně vím kudy v domě šel protože vlna česnehového pachu -vůně ho provází na každém kroku. Ale vyrábí výbornou věc. Vlastnoručně vypěstovaný česnek podrtí na lisu, trošku osolí , napěchuje do skleniček a zalije olivovým olejem. Výborná věc na vaření, nemusím loupat jednotlivé stroužky, používám skoro do všeho co vařím…. kromě brownies-belzebubies. Hodně jedlý je také česnek pečený…. ve slupce, po upečení jen vyloupnout a sníst…. mňam…

  21. A KláraS taky slaví narozeniny! Všechno nejvíc nejlepší oslavenkyni! 🙂 (inlove) (party) (^) (d) (*) (makeup) (cat) (dog) (rose1)

    1. Milá Kláro S. – hodně štěstí, zdraví a spokojenosti a splň si jedno tajné přání (d) (^) (rose1)

    2. Se tu dneska s narozkama roztrh pytel, tak také vše nejlepší, zdraví a pořádnej pugéééét. (rose1)

    3. Všechno nejlepší, Olčavo a Kláro a taky všichni ostatní slavící! Hodně moc pohody, radosti a zdraví, zdraví, zdraví. (rose1)
      Tak polární záři jsme neviděli, zataženo bylo jako dekou (a možná by ani u nás vidět nebyla), tak aspoň pošlu jednu fotečku:
      http://www.astro.cz/apod/ap030929.html

  22. Okoukáno v lázních: rybářova topinka
    chlebová topinka s česnekem a na to namačkané sardinky a nakrájená paprika… Ta kombinace sardinek a česnekové topinky – to byla BOŽSKÉ, zejména ve srovnání s lázeňskou stravou 2. poloviny 80. let… Dodneska si to občas dopřáváme a vlastně plníme normu Ryba jednou týdně!

    1. Přidám domácí variaci – že by topinka východního rybáře? Místo sardinek uzené šproty a místo papriky cibulka. Taky jedlé, i když pachově poněkud třeskuté. Ale to už je pak tak nějak jedno…

  23. Vedle je trochu dusno a tak to raděj napíšu pod Mlsotník.
    Olčavička má narozeniny! (inlove)
    Všechno nejvíc nejlepší, ať se ti daří, ať nejsi smutná, ať jsi veselá! Máme tě rádi! (party) (^) (dance) (d) (beer) (*) (rose1) 🙂 (h)

    1. Olčavě i KlářeS všechno nejlepší, hodně zdraví a štěstíčka (h) (f) (sun) (d) (^)

    2. Olčavičko – hodně štěstí, zdraví a spokojenosti a splň si jedno tajné přání (^) (d) (rose1)

    3. Olčavo a KlároS, všechno nejlepší, vlastně všechno vůbec nejlepšejší a ještě lepší! (h) (rose1) (^) (d) (cash)

  24. Zdárně mi doma chcípl další počítač, kupodivu na stejnou nemoc, jako původní. Česnek nezabral, tak nevím, jestli netopýři hlodají v komíně do kabelu nebo mne odhalila softwareová policie. 😉

    OT z Gorilkova. Včera byl velmi vyvedený den (jak zpětně studuji). Tatunek furt mučánkuje Bikiru, ale hlavně holka obědvala (rejžová koule bez česneku), pak se ještě o drobečky u mříže dělila s Tatunkem, ale taky pobyla u Kičinky s Kibískem a Kičinka nejenže netelefonovala do Irska, ale ani jinak se nehroutila, zde – a ostatní vídejka okolo v albu:

    http://stana55.rajce.idnes.cz/Videa_z_kamer_17.2.2011_Zasadni_den_Bikira_obedvala.Kijivu_s_Kiburim_pustila_k_sobe_blizko_Bikiru./#Pomahame_gorilam_17._unora_2011,_1359_Dalsi_krucek_…Kijivu,Kiburi_a_Bikira_na_spalkach_u_okna_pripravny.jpg

    1. Takže už holky gorilí pouštějí Bikiru k mříži? Je to tak? A nebo musí pořád počkat, až jí to ošetřovatelé dají stranou? Ale zdá se, že pomalu, pomaličku zapadá mezi ostatní. To je prima.

  25. Miluji česnek, jen můj žlučník se s ním nemá rád. Přestala jsem s ním vařit. Jednou za dlouhý dlouhý čas neodolám česnekové pomazánce, většinou to projde jen s malým dloubnutím, ale někdy ne a to si pak nadávám, ale neodolám, nikdy neodolám. (rofl)

  26. Česnek přidávám kam se může přiměřeně, přiměřeně, což znamená hodně a hodně. Topinkujeme a bramborákujeme každý týden a chválíme se, jak o sebe pečujeme. Chutná nám, mám ho ráda i v bramborové kaši rozetřený s přídavkem kopru, kaši omastit kravím máslem a je to mana. Česneku na zimu si pořizuji několik kil, domácího fialovýho paličáka, jsem zásady „česnek 100xjinak“. Pach česneku se dá utlumit i konzumací snítky zelené petržele. Článek je (y)

  27. Česnek můžu, mňam- česnečku, česnekovou pomazánku, špagety s česnekem, metrák česneku matlám na masi na pečení, dávám do bramboračky, topinky… Jooo, to všechno jooo…
    Taková topinka s česnekem, na ní směs z osmažené cibulky, na ni vrhnout papriku a rajčata, podusit, osolit, trošku opepřit, pak přidat uzené nebo buřty, navrstvit na topinky, na to položit volské oko a trochu posypat sejrem… (inlove)

    1. Jasně, už jsem ve startovních blocích!
      Tak mi tak přišlo vhodné jídlo na víkend, které jsem už dlouho nedělala – plátek kuřecích prsíček jemně rozklepaných v domácím bramboráčku a asi to tak i dopadne!!!! 😛

      1. Tak tohle přednostovi vařit nebudeš,že? nechceš to přijet vařit ke mě? jsem sama doma (angel)

        1. Je to super nápad, ale já už program mám. Jedu k Lence, neteři, která mne naučí stahovat fotky do počítače rovnou do Picassy, třídit je do alb, odesílat kam potřebuju, takové to „klikni sem“ prostě neumím a snad se to tento víkend naučím.
          Ríša psal první své pražské povídání, tak mu chci udělat radost a přidat nějaký odkaz na fotky, kde bude s klukama Zrzínkem a Melíškem víc vidět. Těch pár, co jsou v textu, je málo.
          A budu uklízet, prát…………
          Hele, nechceš změnit zaměstnání, prodat byt v Pardubicích, koupily bychom velký v Praze a měly dohromady obrovskou kuchyň na experimentování, 7 koček (zatím), střídaly bychom se v hlídání a vaření………… Taky k tatimu bys to měla blíž!

              1. já bych chodila drbkat kočochy (cat) (cat) (cat) (cat) (cat) (cat) (cat)

                a česnek bych si taky dala 😛

              2. Proč ne? Mohla bys testovat jednotlivé chody jako dříve měli mocipáni, co se báli o svůj život, své ochutnavače. Když to přežili, tak se servírovalo ostatním! (rofl)

                1. Klidně, jen aby pak na vás ještě něco zbylo! Čím jsem starší, tím jsem žravější a taky to na mně je znát 😀

  28. Donutilo mě to vzpomenout na dědův lík. Jak někdo zakašlal (nebo vypadal, že zakašle), vařil děda lík a nutil ho nešťastníkovi. A protože dědovi se neodmlouvá, pili jsme lík. Hnusej, ale fungoval. To se svařilo mlíko s hromadou česneku, cibulovou šťávou a medem, pak se do toho vrhlo žloutkem a nakonec naředilo slivovicou (přiměřeně podle věku oběti) . Nakonec se to víceméně násilně vlilo do oběti. Oběť následně vydávala hrůzné zvuky a prchala z dědova dosahu a přpadného opakování líkové procedury.
    Ale jinak česnek ráda, to zas jo. Vzhledem k níži mého tlaku ale v množství menším, než by se mi líbilo

  29. Dnes je mlsotník přímo pro mne, mám ráda česnek a topinky s česnekem, vajíčkem a sýrem, bych mohla jíst pořád. Nemůžu si je ale dávat tak často, jak bych chtěla, protože mě poslední dobou po pozření čerstvého česneku svědí kůže. Jdu si přečíst článek, třeba tam bude odpověď na to, jestli se dá česnekem předávkovat:-)

  30. Jéje česnek má nejoblíbenější přísada téměř do všeho. Kdyby to šlo, dám ho i do povidlových buchet. Šárko to jsou príma recepty, já vše, co voní česnekem, hrozně ráda. Přikusuju česnekové stroužky jen tak k topince se sádlem. Ovšem přednosta to naše společné soužití pak vidí trochu jinak! Pověstné je jeho: „Spíš v kůlně, smrdíš i přes zeď“. (rofl)

  31. Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Bramboráky, česnečka, česneková pomazánka, pod maso, na topinky …. prostě česnek se u nás používá v míře značné.

    Dneska tady moc nebudu – mám dovču a užívám si hlídání nesourodé dvojky. Jeden provokuje druhou, ale přitom se kření a hlavu odvrací, když ho chce oblíznout. On hájí své hračky, ona je chce. On začíná jíst (spíš drobit) piškoty – Ó jaká hrůza – JEJÍ piškoty… On má na zemi deku – a ona se tam tak ráda válí… Prostě duo Kosatka a mimi aneb Beta a Vilém.

    Medvídku (hug) , bacha (wait) , česnek útočí (chuckle) Musíš být ve střehu (nod) (inlove)

    1. Sváťa zdraví Vildu. U nás na piškoty číhá Jája Pupo, ale ten se musí hlídat-jak ukradne a požere víc, než dva, tak se z toho poblitkuje (a jasně, že si k tomu odskočí na koberec) . Deku holka používá jen jako startovací plochu a kválení s Áňou.

  32. Sharko, moc hezký, informativní a detailní povídání. Česnek mám velice ráda, ale vetřít do topinky, v bramboráku, nebo ve skleněné polévce, to je můj limit jeho síly. Jednou (pro zdraví) jsem zkusila spolknout celý stroužek (rozkousat jsem ho nedokázala), ale úplně se mi z toho udělalo špatně. Ale vařím s ním moc ráda. Když jsme bydleli v Německu, jednou za námi zase na pár dnů přijel bratr s manželkou. A švagrová si jako první věc dala do lednice malou skleničku s česnekovým elixírem mládí – právě to v Praze byl hit, ona s tím začala a nemohla to přerušit. Brala už to pár dnů a bratr se nemohl dočkat, až kůra skončí. 🙂

    Musela jsem si vygooglit, co je to za nemoc „porfirie“ – slyším to poprvé.

    Pomazánka „židovina“ vypadá velmi lákavě, jen nevím, jak bych strouhala tavený sýr.

    1. Maričko, obyčejná verze téhle pomazánky se jmenuje „šakalí dech“ a je to strouhaný sýr (eidam, gouda atd.), majonéza a třený česnek v poměru „přiměřeně“ 🙂

      1. Renato dík, obě verze jistě budou dobré, ta z taveného sýra hladší, ta druhá drsnější – a protože já jsem děsně sýrová, sbíhají se mi sliny už jen jak o tom čtu.

        Ty seš ale noční sova, jen co je pravda 🙂

        1. Jo, sova, to já jsem, právě jsem objednávala v internetovém obchodě myčku pro maminku, před chvílí to nešlo 🙂
          A s tím taveňákem mám problém, prostě to pro mě není sýr. Občas ho dětem dopřeju, tak jednou za měsíc – ale oni to vědí, že to není sýr 🙂

          1. RenatoE: jakou myčku jsi vybrala mamince? Taky nad tím uvažuju, protože ty její ruce už jsou dost špatný…

            1. Šárko já preferuju FAGOR, mám ji v Maršově v bytě. Jednak má eko-program (což má už dneska skoro každá, ale tady je hodně povedený) a také je to spolehlivá značka. Mám od FAGORu všechny velké kuchyňské spotřebiče a jsem navýsost spokojená. Určitě bych vynechala INDESIT, BOSCH mám léta na chalupě a je spolehlivá a bezporuchová. V Praze mám AEG, asi 13 let, zatím bez jakékoliv poruchy. Záleží také dost na ceně, některé myčky bývají drahé až zbytečně, platíš značku! Já jsem potřebovala myčku do Maršova a vysavač na chalupu, nakonec jsem za skvělou cenu objevila na internetu myčku a jako dárek k ní byl vysavač. Splnila jsem si obojí přání a jsem spokojená.

            2. Vybrala jsem Bosch SRS 55M52 EU. Je to 45 cm model s otočným voličem programu (tlačítka bývají někdy poruchová). Jsou na ní dobré ohlasy. Stála 9000,- Na chalupě mám taky Bosch cca 12 let starou bez problémů, doma AEG.

              1. Já bych pro změnu potřebovala poradit co a jak s myčkou jako takovou (ještě nikdy jsme žádnou neměli, až teď nás to čeká) – jaký je nejlepší mycí prostředek, jestli (a na co) jsou potřeba lešticí tablety (nebo jak se to jmenuje) – a jaké, atd., atp. – prostě takové „minimum pro začínajícího myčkaře“. Neporadil byste mi někdo?

                  1. S tím mléčným zabarvením je to trochu jinak – některé sklo se v myčce zakalí, některé ne. Záleží to na tom skle. Běžné sklenice přežívají v pohodě, olovnaté sklo se s myčkou rádo obvykle nemá. Zlacení (pokud není pod glazurou) se časem „omyje“.

                1. Do myčky je nutno dostat mycí prostředek, sůl a leštidlo. To sice můžeš zajistit pomocí různých tablet typu „jedenáct v jednom“, ale je to pekelně drahé. Naprosto stejného efektu dosáhneš nákupem jednotlivých složek. Takže já kupuju nejjednodušší tablety, většinou Somat nebo Calgonit (hledám cenové akce), leštidlo a sůl klidně v privátních značkách (clever). Dělám to tak léta a funguje to skvěle, náklady na mytí jsou zlomkové oproti „chytrým“ tabletám. Myčky mají indikátory nedostatku soli i leštidla – dojde v zásobníku, rozsvítí se kontrolka. Zásobníky jsou poměrně velké, doplňuju cca jednou za šest týdnů, myčka jede denně. Čím méně programů myčka má, tím lépe. Budeš používat jeden, maximálně dva.

                  1. Zpravidla kupuji tablety Calgonit (je s nimi jednoduchá práce, nemám trpělivost na dávkování prášků) – také se snažím o nákup v akci a samozřejmě dodávám sůl, případně leštidlo, pokud tableta neinzeruje, že ho má v sobě.

                    1. U nás je drogerie DM a já udělala velmi dobrou zkušenost s jejich privátní značkou. Nejdřív jsem zkusila jejich prostředek na nádobí, pak tablety do myčky, sůl i leštidlo, a i kočičí pixly jsou slušné. Vše velmi dobrý poměr výkon : cena.
                      Jinak – myčka = moje nejlepší kamarádka v kuchyni.

                  2. Aha, dík za úvod do myčkologie. Nějako tabulku nebo rozpis byste mi nenamalovaly? Prosím, prosím, smutně koukám.

                    1. Renato, stejně jako Karolíně nahoře, moc děkuju předem i zadem. Já jsem fakt myčkou nedotčená, takže jakákoli rada se mi hodí moc.

                2. S myčkou si moc nerozumím. Nastěhovali jsme se do bytu, kde byla myčka a žádnej návod. Tak jsem šla do DatArtu a na rovinu jim řekla, že nechci nic koupit, ale jen poradit. Ukázala jsem na nejpodobnější myčku, co tam měli a dostala jsem ochotné a podrobné školení. Jen jsem pak zjistila, že jimi doporučené mycí prostředky jsou ty nejdražší …
                  Jinak většina současných tablet už leštidlo obsahuje. A mnohdy i obsahují nějakou tu sůl, co se dřív sypala do myčky zvlášť jednou za čas. My zatím ještě nevypotřebovali ani tu první krabici tablet, tak víc opravdu neporadím. Ale ten DatArt v době, kdy nemají příliš lidí, ten vřele doporučuji ;).

            3. Tedy, kdyby bylo v té kuchyni dost místa, ty myčky be se hodily 2. Prý to takhle zařizují hlavně svobodní kluci. Víš proč? Do jedné dáváš špinavé, z druhé vytahuješ čisté a naopak. Jinak totiž pořád řešíš, že ZASE není vyklizená myčka, dovnitř to jde samo. :D. Ve venkovském domečku máme starší myčku AEG, v Praze trochu novější Elektrolux. Každá má jiné rovnání nádobí a vůbec uspořádání košů, takže doporučuji si jich pár prohlédnout a zvolit takovou, která v tomto bude vyhovovat přímo mamince, dále je třeba počítat s tím, že myčka neusuší nádobí dobře v prohlubních (třeba hrnky – vyťupávám utěrkou), mají různé úrovně sušení, ale ty zbytky vody asi neusuší žádná, některé věci se tam mýt nedají, třeba křišťál může šednout, zlaté okraje talířů se mohou smýt (záleží na technologii), nesnese to některé hrnce, prkýnka a vůbec lepené věci, problematický je hliník (no to ostatně i z jiných hledisek). Přeji hodně štěstí ve výběru.

              1. sušit nemusí,stačí když umeje…stejně dávám všechno okapat po umytí,ono to i uschne, leštím jen skleničky….a příbory..odkoukáno od mé mamky … 😉

        2. My zase nedáváme majolku, jen taveňák, máslo a česnek, ten se prolisuje, jinak všechno kydnu do misky a když se mi chce, tak míchám, jinak míchá zepterovo micsy (či jak se ta tyčka jmenuje).

          1. Jiný Honzo – TAVEŇÁK (wait) ?!! Nebyl jsi to ty, který kdysi tvrdil, že taveňák do pomazánky nikdy (shake) ? Nebo jsem to zase šikovně popletla a byl to někdo úplně jiný (think) ?

    2. Maričko, já to taky dělám z obyč. eidamu, ale taveňák strouhat jde – když ho dáš na chvilku do mrazáku, ono když se vyloupaly trojúhelníčky ze staniolu a vhodily se do mísy a nerozetřely se samotné s trochou majolky, tak tam zůstaly takové sýrové kucle – mě nikdy, většinou našim chlapcům…tak ten taveňák strouhají, ono se jí vždy dělá doslova kotel. (chuckle)

    3. Zkus si naložit ten česnek do bílého vína, je to skvělá pochoutka a nesmrdí, změní se to v takovou příjemnou jemnou vůni…

  33. zcela OT: zoohit má rekord trati v doručení – 15.2.2011 balík expedován z depa v D, dnes dopoledne doručen!!! ( pravda , mě nezastihli a vtipně nezavolali, takže po zralé úvaze balíkem obšťastnili majitele zastavárny v přízemí našeho domu ) 😀

  34. česneček!!!! jak jsem ho v mládí nesnášela, tak ho teď můžu pojídat pilně :-)poctivá česnečka, těstovinky se čtyřmi druhy sýra a nasekaným česnekem, masíčko na gril naložené s plátky česneku, cibulky a zelenými bylinkami… mňam!!! a před hodinkou jsem se vrátila z večírku na oslavu kamarádových narozenin + odjezdu do Tichomoří: přítomny byly rovněž hubky s nepřekonatelnou česnekovou -sýrovou pomazánkou…divím se , že se se mnou kočky vůbec bavily 😀 kluci naštěstí maí k česneku stejný vztah jako já 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN