MLSOTNÍK: S vařečkou Andymu v patách (7) Katalánci

O katalánské kuchyni se říká, že je velmi promyšlená. Přijala za své některé rysy kuchyně provensálské, mnohobarevný svět kuchyně valencijské i aragonské a objevují se v ní i prvky, které téměř nepřipomínají Evropu, dokonce i když uvážíme možnost ovlivnění Maury nebo námořníky, vracejícími se z Nového Světa. A ještě něco – v katalánské kuchyni budete nezbytně potřebovat třecí misku nebo moždíř po babičce.

K charakteristickým rysům katalánské kuchyně totiž patří zeleninové pasty různého složení, které však obvykle mají jedno společné – jsou chuťově velmi výrazné. K masu i rybám se servíruje alioli (krém utřený z česneku a olivového oleje), v jiných pokrmech se používají např. sofrito (česnek, cibule, rajče, petržel) a picada (chilli papričky, česnek, petržel, pražené mandle, drcené piniové oříšky). V oblasti Tarragony se k mořským plodům a rybám na všechny možné způsoby často podává pasta zvaná romesco – vyrábí se ze středně pálivých chilli papriček, rajčat, česneku, mandlí a lískových oříšků a opečené střídky chleba. Tentokrát se kromě česneku osmahnou ještě papričky a rajčata, pokud možno důkladně, a opět se všechny přísady spojí násilím v moždíři.

Na talířích Katalánců (a pochopitelně i četných návštěvníků Katalánie) se objevují speciality z ryb a korýšů v nejrůznějších variantách a v nejroztodivnějších kombinacích. Pod názvem esqueixada se skrývá rybí salát s kousky solené tresky, rajčaty a olivami, slepici tu dokážou zkombinovat s langustou, sépii s masovými knedlíčky. K nejrůznějším druhům chuťově výrazných klobás i vynikající katalánské tlačence (butifarra) se jako příloha podává stejně vynikající pa amb tomaquet, což je toast, do něhož se vetře rajče, někdy rozkrojený stroužek česneku a vše se zakape olivovým olejem – je to velmi obvyklá katalánská snídaně nebo chuťovka. Tradičním zákuskem je crema catalana – vaječný krém s karamelem. Katalánská vína jsou bílá, ta nejlepší pocházejí z oblasti Priorato a z Penedés. Z kraje Penedés pocházejí i téměř všechny španělské sekty. Tolik stručný přehled – už z něj je patrné, že pokud jde o podrobné recepty, budu mít tentokrát velice obtížnou volbu.

Protože se v deltě řeky Ebro dobře daří rýži, setkáme se v katalánské kuchyni s rýžovými pokrmy (nebo rýží jako přílohou) opravdu často. Jsou to například arrosejat (rýže, brambory a ryby vařené spolu s velkým množstvím česneku a mírně pálivými chilli papričkami). Arrós negre je rýže obarvená „inkoustem“ sépie a podávaná s hrudkou allioli, arrós abanda je rýže vařená se směsí ryb, přičemž ryby se pak podávají zvlášť, opět s allioli, a pochopitelně paella. Protože ten pravý a jediný předpis na paellu vlastně neexistuje a výsledek vždy záleží na kombinaci použitých surovin (a ovšem na fantazii kuchaře), uvádím následující dva recepty jako ukázku a pro inspiraci. Na katalánskou paellu (v základní podobě) budete potřebovat:

75 g červené cibule, 2 stroužky česneku, 200 g česnekové pasty, 50 g oleje, 400 g rýže, 8 dl vývaru, 1/8 l bílého vína, 600 g směsi ryb a plodů moře, bobkový list, šafrán a tymián.

Postup: vybereme si dostatečně velkou zapékací mísu nebo hlubokou pánev. Nakrájenou cibuli a česnekovou pastu necháme na oleji zrůžovět. Přidáme rýži a osolíme, šafrán smícháme s troškou vody a celou směs ještě rozmícháme v teplém vývaru. Rýži zalijeme okořeněným vývarem a vínem a dáme do trouby. Pečeme při 200 stupních asi 50 minut, pak k rýži přidáme ryby a mořské plody a také snítku čerstvého tymiánu. Pečeme ještě asi 20 minut (podle druhu mořských „potvor“) a před podáváním na stůl celou směs promícháme.

V následujícím druhu paelly je i drůbeží maso a je tedy možné pokládat ji za inspiraci i pro ty, kteří by sice rýžovou specialitu rádi ochutnali, ale nemají rádi převážnou většinu jedlých mořských živočichů…

Tentokrát si tedy pro 4 osoby připravíme

500g „kulaté“ bílé rýže, 600g rajčat, 1kg kuřete nebo 12 stehýnek, 400g mušlí (nebo ryb), 300g vepřové ledviny, 300g hrášku, 6 neloupaných krevet, 5 stroužků česneku, 2 červené masité papriky, 1 velkou cibuli, 1/3 litru masového vývaru, 9 lžic olivového oleje na smažení, 1 bobkový list, mletý černý pepř, mletou sladkou papriku, sůl.

Postup: Papriky oloupeme a nakrájíme (aby se lehce loupaly, necháme je v horké troubě asi 20 minut na roštu, až slupka zhnědne). Spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na větší kousky, semínka vyjmeme. Kuře nakrájíme na 12 kousků, vepřovou ledvinu nakrájíme na kostky, mušle vypereme kartáčkem pod vodou a opláchneme také krevety.

Na olivovém oleji osmahneme kousky kuřete, osolíme, opepříme a vyjmeme z kastrolu. Osmažíme krevety, vyjmeme a smažíme mušle – používáme dále jen ty, které se při smažení otevřou, zavřené vyhodíme. Všechny osmažené kousky uchováme v teple.

Na oleji osmahneme nakrájený česnek a cibulku (spíše jen necháme zesklovatět), přidáme hrášek, rajčata a dusíme asi 5 minut a dokončíme kořením – přidáme šafrán, mletou papriku, bobkový list, osolíme a opepříme. Přidáme rýži, lehce promícháme s ostatními přísadami a zalijeme vařícím vývarem.

Pánev přiklopíme poklicí a vaříme asi 25 minut, před koncem varu vložíme do směsi ještě nakrájenou papriku. Nakonec na povrch rýžové směsi rozložíme drůbež, mořské plody a kousky ledviny. Přikryté alobalem necháme v troubě asi čtvrt hodiny zapéci. Podává se přímo na pánvi.

Jiným druhem rýžového pokrmu je arrosejat, v tomto případě z oblasti Calafell – tedy arrosejat de Callafel. Pro 4 osoby budeme potřebovat:

1 kg brambor, 250 g rýže, 1 kg mořských ryb (mořského ďasa, parmice), 1-2 mírně pálivé sušené chilli papričky, 1 palici česneku, velký krajíc chleba, olej a sůl.

Příprava: připravíme si 1 litr vývaru z ryb. V kastrolu na oleji osmahneme chilli papričky a přidáme nakrájené stroužky česneku. Když česnek a papričky zezlátnou, přidáme krajíc chleba – když se i ten opeče, všechny přísady vyjmeme z oleje a v moždíři je utlučeme na pastu, kterou rozředíme ještě trochou vývaru. Kastrol pak vrátíme zpátky na oheň, přidáme olej a rozředěnou pastu picada (tu jsme právě vyrobili).

Přidáme oloupané a nakrájené brambory a uvaříme je téměř do měkka – chvíli před dokončením přidáme rybu a společně dovaříme. Kousky ryby by se neměly příliš rozpadnout. Kastrol sejmeme s plotny, připravíme si alioli, které se může rozředit trochou vývaru a přidat na brambory a ryby. Takto upravené podáváme.

Nesmíme ovšem zapomenout na přílohu: v jiném rendlíku rozpálíme olej a dáme na něj lehce zezlátnout rýži nebo těstoviny fideos (místní tradiční druh těstovin připomínající krátké špagety), na oleji můžeme společně osmahnout také nakrájenou cibuli. Když se všechno osmahne, přidáme vývar z ryb, který jsme si připravili a vaříme tak dlouho, aby rýže nebo fideos byly uvařené a vývar se do nich zcela vsákl.

Posledním zástupcem rýžových pokrmů, které jsou pro Katalánii typické, je arros abanda. Od předešlých ji odlišuje hlavně způsob kořenění a to, že se uvařené ryby podávají zvlášť. Budete na ni potřebovat (opět pro 4 osoby):

1 kg různých druhů mořských ryb, 1 velkou cibuli, několik blizen šafránu, 1 čajovou lžičku mleté papriky, 1 bobkový list, stroužek česneku, 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku, 500 g rýže, sůl, olivový olej a vodu.

Příprava: do hrnce s vodou dáme všechny očištěné ryby, oloupanou a nakrájenou cibuli, bobkový list a trochu soli. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Přecedíme a uchováme ryby a získaný vývar zvlášť (měl by vzniknout asi 1 l vývaru). Připravíme si picadu – tuhle pastu už známe, jen tentokrát na ni použijeme orestovaný česnek, šafrán a sůl, a rozředíme trochou vývaru.

Hlubokou pánev (říká se jí tu paellera, konec konců, proč asi?) postavíme na oheň, přidáme olej a do rozehřátého oleje vložíme rajčatový protlak, připravenou picadu a lžičku mleté papriky (pálivost si zvolte sami) a necháme lehce provařit asi 3 – 4 minuty. Přidáme rýži a dobře ji promícháme s ostatními přísadami, aby se v nich obalila a lehce osmahla.

Zalijeme horkou vodou a vaříme na prudkém ohni asi 5 minut, pak oheň zmírníme a vaříme ještě asi 15 minut. Dosolíme podle potřeby. Hotovou rýži sejmeme s plotny a necháme ještě asi 5 minut odpočinout. Pak ji neseme na stůl v pánvi, ve které jsme jídlo připravili – ryby, z nichž jsme dělali vývar, podáváme v samostatné míse.

Tak nějak trochu mimochodem zde zazněl název tradičních katalánských těstovin, řečených fideos. Poněkud připomínají krátké (asi 6 – 7 cm) špagety, mohou v mnoha pokrmech včetně paelly nahradit rýži, a v současných restauracích se s touto kombinací opravdu dost často setkáte. Fideos prostě přicházejí „do módy“… Osobně dávám v tradičních rybích pokrmech přednost rýži, ale pro ty, kdo ji mají za potravu pro slony, jsou fideos vhodné řešení.

Jiné zajímavé těstoviny jsou canalons, obdoba italských širokých „veletrubek“ zvaných cannelloni, které se ovšem v Katalánsku plní především směsí rýže a různých druhů jemně nasekaného masa včetně vepřového, kuřecích prsíček, kachních jater nebo jehněčího plecka. Náplň je obvykle zajímavě okořeněná, ale jednoduchý předpis na směs takového koření prostě neexistuje – fantazii kuchaře je ponechána zcela volná ruka. Rozhodně častěji než v české kuchyni se v kořenících směsích dají uhodnout šafrán, zázvor, skořice nebo koriandr.

Z uzenin z vepřového masa je velmi známá sušená šunka jamón Cerdaňa z oblasti Pyrenejí, oblíbená už od římských časů, dlouhá sušená klobása fuet z kraje kolem Barcelony a vynikající tlačenka (tmavá nebo světlá) butifarra, zvláštně kořeněná kmínem a především koriandrem. Při pobřeží se loví množství kvalitních sardinek, které se grilují, smaží nebo různě marinují, případně se i vyvážejí do ostatních částí Španělska, většinou nasolené.

Zcela neobvyklou chuť Katalánie pak představují zvláštní mořští tvorové, které – přiznám se – jsem neměla odvahu ochutnat. Jsou to mořské okurky, neboli zoologicky správně sumýši. Jsou pokládáni za delikatesu především v Číně, a pak také na pobřeží Costa Brava.

Sumýši patří mezi ostnokožce a kromě bizarního vzhledu se (prý) vyznačují i poměrně zvláštní zemitou chutí. Mají měkké, válcovitě protáhlé tělo a zcela zakrnělou kostru, která se omezuje jen na mikroskopické kotvice ve tkáních. Kolem ústního otvoru mají mnoho chapadel, kterými však neloví kořist, pouze si jimi usnadňují filtrování vody, ze které získávají nejmenší částečky substrátu jako potravu.

Dýchají tzv. vodními plícemi, což je v podstatě jen prokrvená tkáň na opačném konci sumýše, než je ústní otvor s chapadly. Asi nejznámější jsou zvláštním typem obrany – napadený sumýš je schopen vyvrhnout na nepřítele část svých vnitřních orgánů, které útočníka oblepí, v některých případech i usmrtí. Vyvržené orgány jsou rychle nahrazeny regenerovanými, podobně jako nám se hojí povrchová zranění… Pro kuchyňskou úpravu se loví sumýš jedlý (Holothuria edulis), ale přiznávám, že můj favorit by to nebyl a o delikatesách mám trochu jinou představu.

V severovýchodní části Katalánska je oblíbený jeden druh ragout, poeticky zvaný „moře a hory“ (mar i muntanya), což vyjadřuje skutečnost, že se v něm používá vždy jeden druh „suchozemského“ masa a jeden druh mořský – ryba, korýš nebo mušle. Vybrané druhy masa se nakrájí na menší kousky a společně se dusí v omáčce složením velmi podobné picadě. Můžeme se setkat s kombinací králíka s humrem, drůbeže s mušlemi, králíka a mořského ďasa a podobně. V porovnání s picadou je v omáčce na toto ragout jedna přísada navíc, a to je tabulka velmi kvalitní hořké čokolády. Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

1 kuře asi 1,5 kg, sůl, pepř, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 400 g loupaných rajčat (nebo rajčatové drti z konzervy), 1 dl bílého vína, 1 snítku rozmarýnu, 1 bobkový list, 8-12 středně velkých krevet, špetku cayennského pepře, 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády a na jednu z verzí pasty picada: 25 g pražených mandlí, ½ dl bílého vína 10 g másla, 1 rozetřený stroužek česneku, 1 krajíc bílého chleba, svazeček petrželky.

Postup: kuře rozdělíme na 4 porce, osolíme a opepříme podle chuti. V hrnci rozehřejeme asi 2 polévkové lžíce oleje a kuře za něm dozlatova opečeme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a přidáme do hrnce ke kuřeti a rovněž je orestujeme. Pak přidáme rajčata, víno, rozmarýn, bobkový list a prudce vaříme několik minut bez pokličky. Potom hrnec zakryjeme poklicí, snížíme teplotu a necháme jen mírně bublat dalších asi 45 minut.

Příslušný druh picady vyrobíme takto: mandle umeleme nebo jemně nastrouháme (stejně se budou drtit v moždíři), česnek utřeme s trochou soli, smícháme s mandlemi a oříškem másla. Střídku bílého chleba namočíme do vína, lehce vymačkáme a přidáme do směsi. Všechno dobře utřeme v moždíři na pastu, kterou nejspíš budeme ještě muset lehce naředit zbylým vínem. Takto připravenou pastu přidáme do hrnce a obsah provaříme ještě asi 5 minut, takže se poněkud zahustí. Při dokončení nezapomeňte vhodit čokoládu a naopak vytáhnout bobkový list a snítku rozmarýnu, ty vyvařené v omáčce nevypadají dobře.

Tak – hory bychom měli. Možná vás teď napadlo, kdeže je to moře?

Na oleji krátce opečeme vyloupané krevety (asi 2 minuty po každé straně), lehce je poprášíme cayenským pepřem a podle chuti dosolíme. Krevety budou sloužit více méně jako doplněk a ozdoba – kuře s omáčkou rozdělíme na talíře, navrch položíme krevety a jako přílohu podáváme rýži.

Setkala jsem se ale i s předpisem, kde se rýže (jako u paelly a většiny podobných pokrmů) přidává ke kuřeti spolu s cibulí a česnekem hned na počátku vaření a jídlo se připravuje v hluboké pánvi.

A než se úplně rozloučíme s drůbeží a kořením, jedna ukázka pro Čecha neobvyklé úpravy něčeho tak známého, jako je kachna. Jak jinak, zase u toho bude další pikantní a voňavá pasta… Pro 6 jedlíků budete potřebovat:

6 kousků kačenky (stehna, prsa) 1 lžíci olivového oleje, 1 velkou cibuli, asi 6 cm celé skořice, 2 snítky tymiánu, 500 ml kuřecího vývaru.

Pasta + dokončení: 3 zralé hrušky, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 25 g piniových oříšků, 1/2 lžičky šafránu, 2 lžíce hrozinek, sůl a pepř, 2 snítky tymiánu nebo petrželky na ozdobu

Postup: troubu předehřejeme na 180 stupňů. Porce kachny osmažíme na oleji dozlatova, přeložíme je do zapékací mísy a z pánve slijeme všechen tuk, ponecháme asi jen 1 lžíci. Na té pak osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme vývar, skořici a tymián a uvedeme do varu. Když směs přejde var, odstavíme ji a nalijeme na porce kachny v zapékací míse. Pečení bude trvat asi 1 a ¼ hodiny, podle velikosti porcí kachny.

Máme tedy dost času, abychom oloupali připravené dobře vyzrálé hrušky a rychle je osmažili na oleji (na řezné straně by měly být dohněda.). Zvlášť osmahneme nasucho piniové oříšky, protože když to neuděláme, budou mít pryskyřičnou vůni, která každému nevyhovuje a navíc by někomu mohla táž pryskyřice způsobit zažívací potíže. Oříšky, česnek a šafrán utřeme v moždíři na hustou pastu, kterou potřeme jednotlivé porce kachny. Nakonec přidáme hrušky a hrozinky (mohou být předem namočené v brandy) a pečeme, dokud hrušky zcela nezměknou.

Osolíme a opepříme podle chuti a domácích zvyklostí a podáváme s větším množstvím směsi listových salátů, rukoly, čekanky a podobných zelených mňamek a obvykle bez další přílohy. Kdyby na ní někdo trval, osvědčila se kupodivu bramborová kaše.

Vždycky se snažím uvádět na konec putování s vařečkou i něco pro milovníky sladkostí, a nemám důvod tenhle zvyk právě v Katalánsku opouštět. Tím spíš, že crema catalana za vyzkoušení stojí. Připravíme si

475 ml mléka, tence nakrájenou kůru z jednoho citronu – pokud možno bez bílé části, asi 5 cm celé skořice, 4 žloutky, 7 lžic pískového cukru, 1 1/2 lžíce škrobové moučky a nastrouhaný muškátový oříšek.

Příprava není nijak složitá: mléko svaříme se skořicí a citronovou kůrou – pomalu vaříme asi 10 minut a nikam neodcházíme, protože mléko bude mít sklon nás doprovázet. V misce utřeme žloutky se třemi lžícemi cukru, přidáme škrobovou moučku a znovu dobře promícháme.

Opatrně přidáme několik lžic horkého mléka, rozmícháme a za stálého míchání přelijeme do horkého mléka v rendlíku. Rendlík vrátíme na plotnu a mícháme, dokud směs nezhoustne – trvá to asi 5 minut a obsah rendlíku by se neměl vařit, ani chutnat po škrobu.

Připravený krém nalijeme do malých zapékacích misek pro 1 osobu, necháme napřed volně vychladnout a nakonec uložíme do druhého dne do ledničky.

Přípravu dokončíme tak, že povrch každé misky posypeme lžičkou cukru a strouhneme nad ní muškátový oříšek. Dále můžeme pokračovat dvěma způsoby, podle toho, jaká je výbava naší kuchyně.

Buď zapneme gril na nejvyšší výkon a cukr necháme pod ním zkaramelizovat. Nebo použijeme kuchyňskou „opalovací pistoli“, kterou dosáhneme elegantněji téhož, tedy vzniku karamelové krusty na krému. Je ovšem pravda, že tenhle plamenometný pomocník nebývá součástí běžného vybavení kuchyně.

Řádně rozpálený gril také splní svůj účel, a nezapomeňte – krém se sice podává studený, ale moc s jeho pojídáním neotálejte, protože karamel asi tak do půl hodiny změní konzistenci a místo krusty vytvoří lepkavou polevu. Jíst se to dá… ale zdaleka to není ono, a pak – kde by byla vaše závratná pověst kuchařská?

Nedá mi to, abych nepřipojila jednu poměrně neobvyklou kulinářskou specialitu úplně na závěr – to proto, že pečení jarních cibulek asi doma pořádat nebudete… Že nevíte, proč byste to dělali a co by mohlo být dobrého na pečených, lehce zuhelnatělých mladých cibulkách zabalených obvykle v novinovém papíře? Ten papír má podobnou úlohu jako u tradičních anglických fish and chips – udržuje jídlo teplé a křehké. V restauraci, pravda, by vám tuhle lahůdku nabídli na nahřáté střešní tašce… Je řeč o specialitě zvané calcots.

Když jistého Xata de Benaigese z městečka Valls ve střední Katalánii před dávnými (asi tak 100) léty napadlo, že zkusí mladé jarní cibulky opéci na ohni, nejspíš netušil, co tím způsobí. Když sloupl vrchní zuhelnatělou vrstvu, zrodila se delikatesa, která – jak už to tak některé delikatesy dělávají – se rozšířila jako lavina.

Dnes se u mnoha katalánských usedlostí setkáte s tzv. humaredas, kde společnost přátel nebo širší rodina může provádět obřad opékání cibulek, a to většinou od poloviny ledna do poloviny dubna.

Na omáčky, které se k pečeným cibulkám podávají, mají jednotlivé rodiny vlastní recepty, které se dědí po generace. Sladká bílá cibule, která se pro přípravu calcots používá, se pěstuje zvláštním způsobem podobně jako chřest nebo čekanka – během růstu se kolem krčku přihrnuje zemina, cibule se „obouvá“, takže výhonky zůstávají bílé a křehké (se calcan = obouvat se).

V první čtvrtině 20. století byly calcots součástí svátečních obědů katalánských rodin. Svou současnou oblibu si však získaly až na konci 20. století díky humoristicko-umělecko-gastronomickému spolku „Penya Artística de l´Olla“ a jejich pověstným calçotadas ve Valls, na něž byly zvány osobnosti barcelonského uměleckého a kulturního života.

Dostaly se tak do povědomí lidí nejen v Katalánii. První oficiální Calçotada se konala ve Valls roku 1982 u příležitosti 1. kongresu katalánské kuchyně a nyní se pořádá každoročně vždy první lednovou neděli. Kromě jiného se koná i soutěž o největšího jedlíka této pochoutky. Jeden z vítězů spořádal prý za 45 minut celkem 309 calçots (posledně uvedené klípky o calcots i s podrobnostmi je možné najít např. na www.cambravalls.com).

A tady naše exkurse po katalánských ohništích, plotnách a pánvích definitivně končí. Tedy alespoň ta písemná, zvířetnická. Kuchyně přímořských zemí bývají pro našince často obtížně napodobitelné a myslím, že jim nikdy u nás středozemců není tak dobře jako tam, kde moře olizuje oblázkové pláže, slunce svítí jako o závod a nejlépe se sedí na zastíněném dvorku pod pergolou, porostlou buganviliemi přímo trestuhodných rozměrů. U nás jsou buganvilie pokojové rostliny, vzácně dosahující výšky jednoho metru. Možná nám i z katalánské kuchyně vyroste jen něco malého a méně pestrého pro radost. Ale za pokus to stojí, ne?

Aktualizováno: 3.2.2011 — 14:45

176 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Milá terra-san, díky, že jsi ze mě sňala břímě mého neprozřetelného slibu z minulého Mlsotníku, totiž napsat článek o paelle 🙂 Slib byl učiněn poněkud nedobrovolně při úpravě článku o bůčku, chtěla jsem zmínku o dalším článku vymazat, ale textový editor se proti mě spiknul a poslední odstavec proti mé vůli ponechal.
    V duchu královny Koloběžky I. přesto svůj slib spním-nesplním: http://renatae.rajce.idnes.cz/paella/ 🙂

    1. P.S. Omluvte, prosím, kvalitu fotografií. Až po delší době a mnoha rozmazaných fotkách jsem přišla na to, že chyba opravdu není ani v upatlaném objektivu, ani v mých roztřesených rukách.

      1. Na noc sice trošku těžký, ale ňam! Radost pohledět. Akorát by na mě nemusela sépie mávat, mohla by si dát na hlavu klobásku a dělat, že tam není.

        1. To vůbec není těžký, je to dietka! Rýže, zeleninka, sem tam nějaká bílkovina, tuků pomálu. A kdybych ty fotky nepopsala, tak si vůbec nevšimneš, že na tebe sépijka mává (rofl)

          1. Krásné fotky, vyhráli jste si. A mlaďase na to vaření cvič, časem z něj bude žádaná partie.

              1. Třeba ho to hold jenom baví, no. ;.)
                Jo a ten zápočet nakonec mám :-D, teď už jen tu poslední zkoušku a první semestr máme z krku.

    2. Hrivnatec je moc sikovny, jak umi vykostit rybku. (y) A stejne je moc prima, jak se deti motaji kolem kuchyne. Ta paella mi vrta hlavou – uz jsem ji nekolik let nevarila a myslim, ze v mrazaku v garazi je zavakuovany pytel krevet. A krom toho ten Terry-san recept je vyrazne zajimavejsi a lepsi, nez ten, co nosim v hlave.

  2. Tak jsem zpátky u kocourků. Mám za sebou nějakých 800 km, 2 náročná jednání, ranní náledí, ale také příjemnou skoro hodinku v Brně u Baty, den dlouhý, ale vše proběhlo v pohodě. Kocourci jsou spokojení, že jsme zase všichni pohromadě a já si užívám klidu. Za chvíli zalezu do pelíšku, Melíšek s Ríšou se zachumlají ke mně a Zrzínek nás bude pozorovat ze svého křesílka. Zavládne spací idylka. Zítra budu mít aspoň čas na povídání o Ríšovi mezi jinými aktivitami, typu úklid garáže, auta…….

    1. (whew) Taky jsem teď dorazila, odpadám do pelechu..mám toho dost….teda pro dnešek….

      1. Jo, SMS sice doručeny, ale bez reakce, takže je mi jasné, že toho máš taky za celý den/týden dost.
        Já ty kocoury prodám! Žerou jak nezavření! Od mého příjezdu domů 3 konzervičky jen to fiklo a je vybíleno v mističkách, lepší to kocourstvo šatit než živit :*
        Už se těším do postýlky s těmi heboučkými živočeníšky, tak všem brou brou!
        A to povídání od terra-san si nechávám na zítřek, až budu mezi živými, jsem děsně vykoukaná a unavená, jen jsem ho očima přelétla. Vychutnám si to čtení zítra hned ráno a už se na něj moc těším.

  3. Jeste takova drobna kulturni vlozka. Jak terra-san psala, do jedne z tech omacek se prida neco tmave cokolady. Tak nejak podobne se dela jedna ze znamych mexickych omacek, mole poblano. Mooc dobra, jsou v ni takove pikantni papriky poblano, ruzna koreni a ta cokolada. Mexicka cokolada vetsinou obsahuje skorici a ta omacka po tom pekne zavoni a kontruje lehkou palivost paprik a koreni. Ted by mne zajimalo, jestli to prislo ze Spanelska do Mexika nebo z Mexika do Spanelska. Spis si myslim, ze z toho Mexica, protoze tyhle kombinace odpovidaji tomu, co tam vzdycky rostlo a jak se to tam tradicne pouziva. Coz je uplne jine vareni, nez jak je zname z mexicko-americkych hospod, kde casto fazole plavou v omastku, zaplacnute tucnym mletym masem a hromadou (tucneho) rozpusteneho syra.

  4. Terro -san, díky za úžasnou katalánskou kuchyni, chuťové buňky dostávají fakt zabrat. (y) Obdivuji Tvou invenci a zkušenosti s vařením takových dobrůtek. (clap)
    Zjišťuji však, že čím jsem starší, tím více používám jednoduché a nenáročné vaření,které mně co nejméně zatěžuje . Miluji špagety na mnoho způsobů, zeleninová rizota,špenát,fazolky,čočku,květák, palačinky posypané skořicí, zapékané brambory atd. No a protože jsou u nás ty krůty domácí z farmy, tak krůtí maso 100x jinak. Dříve jsem hodně experimentovala, dnes jsem už velmi lenivá.
    Na česnek divoký, medvědí, zvaný lidově lenek, jezdím každoročně do mého rodného města, kde v přírodní rezervaci zvané Žebračka, každoročně vypučí, kvete, a nezřízeně provoňuje celé město. Jemně nasekané listy před květem, jsou aromatickým zpestřením různých jídel. Je to bezvaná léčivka, kterou lze různě použít. A ta chuť !
    Dnes u nás byly špagety mírně ovařené,prokápnuté olivovým olejem, následně v troubě zapečené s nastrouhanou nivou, provensálským kořením,troškou česneku a před dopečením zalité zakysanou smetanou . Možno doplnit dle chuti ale niva je nutná.
    (wave)

    1. Jenny, ta Zebracka je nekde kolem Prerova? By mne zajimalo kde. Kdybych nahodou sla kolem a zrovna se urodilo… (wave)

      1. Hano,jj, přesně jak připojil Jovásek, Žebračka prakticky navazuje na městský sad Michalov, ke kterému se dá pohodlně přijet autem. Kolem přerovské loděnice na Bečvě se protáhneš k laguně – přírodní koupaliště a jsi téměř v Žebračce . Nebo můžeš vstoupit od známé Zemědělské školy cestičkou k Interlovu, všechno jsou to úžasné procházky s velmi zajímavými končinami. Musí se tam však na jaře , dokud nejsou ve vzduchu komáří predátoři. (wave)
        http://www.mu-prerov.cz/cs/o-prerove/zivotni-prostredi/priroda-a-verejna-zelen/narodni-prirodni-rezervace-zebracka.html

        1. Dekuju, JoVo a Jenny. Tak to dokonce vim, kde to je. A zda se mi, ze jsem tam jednou v zime byla s otcem.

      1. No, ja jsem od Olomouce, z vesnice smerem na Prerov. Ale mam to fcil krapet z ruky v te Jizni Karoline. 🙂

  5. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Žena: „Co si dáš k večeři?“ Muž: „Mě je to docela jedno, co uvaříš, to sním.“ Žena: „S tím už přestaň, snad víš, na co máš chuť, ne?“ Muž: „Jo chuť? Tak to bych si dal třeba smažený hermelín a opečený brambory s fazolkama.“ Žena: „Hele, já tu nemám čas na blbosti, zatímco ty jsi přijel z práce až v sedm večer, já už stačila napsat s dětmi úkoly, uklidit nákup a vyprat prádlo. Tak řekni, co si dáš k večeři.“Muž: „No vždyť jsem ti to řekl, já mám chuť na smažený hermelín a …“ Žena: „Hele, já na to fakt nemám náladu, nemůžeš někdy říct něco normálního?“ Muž: „No dobře, pak bych tedy měl chuť na bramborák.“ Žena: „V půl osmý večer? Ty jsi se snad zbláznil. A stejně nemáme brambory. Kdyby jsi přišel domu dřív, mohl jsi je koupit!“Muž: „Já bych je klidně koupil i v těch sedm, vždyť v supermarketu mají do devíti, stačilo aby jsi mi to řekla.“Žena: „Proč bys je prosím tě kupoval ty, brambory vždycky kupuju já, odjakživa. Navíc jsme je měli včera, tak je přeci nebudeme jíst každej den.“ Muž: „No já jen, že jsi se ptala na co mám …“Žena: „Nech už toho prosím tě, jseš s tím …že jsi se ptala… už trapnej. Naposledy se tě ptám, co si dáš k večeři?“ Muž: „A z čeho si můžu vybrat?“ Žena: „No to seš celej ty. Já se tě zeptám a ty mi odpovíš otázkou.“ Muž: „No… tak tedy…, co třeba tousty?“ Žena: „Ty bys byl schopnej mi sníst toustovej chleba, když víš, že je jedinej, po kterým nemám zácpu? K večeři ti udělám buď špagety nebo ohřeju nějakou omáčku. Konečně se už rozhodni.“ Muž: „Tak ja bych si… asi… dal…, no třeba tu omáčku, tu jsem už dlouho neměl.“ Žena: „Omáčku, jo? A proč si nedáš špagety?“ Muž: „Dobře, udělej mi špagety.“ Žena: „No konečně, z tebe taky něco dostat. Chceš na ty špagety sýr?“ Muž: „Nechci, vzdyť víš, že si ho na špagety už léta nedávám.“ Žena: „No to je zvláštní, já se ženu dneska extra pro sýr na tvoje špagety a ty mi nakonec řekneš, že si ho už na špagety nedáváš. To by mě zajímalo, jak dlouho.“ Muž: „Už deset let miláčku, to jsem tě ještě neznal, když jsem si naposledy na špagety sýr dal.“ Žena: „Takže já ti teď v osm večer udělám špagety. Já je teda nebudu, děti taky ne, takže je budeš jíst sám. A přitom jsi si klidně mohl dát tu omáčku z mrazáku.“ Muž: „To mohl, klidně, proč ne, tak mi ji dej“ Žena: „No vidíš, kdybys to řekl hned, nemuseli jsme tady půl hodiny šaškovat a já z tebe nemusela tahat co si dáš! Tak tady máš tu svoji omáčku. To jsem jen zvědavá, co budu dělat s tím sýrem?“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem přítomným klidný večer, hezké sny a pěkně se vyspinkejte.
    A pánové přemýšlejte co si dáte k večeři. ~o)

    1. Tohle mi strašně připomíná jednu hysterku, co podle ní (a ještě dvou dalších výživných exemplářů) modeluju jednu svoji postavu. 😀
      Bravo!!! (clap) (makeup)

    2. No, má to holka těžký, když nemá parťáka na pořádný pohádání. (chuckle) (dance)

  6. No normálka podraz!
    Jedna normálka napíše ráno komentář a když se sem v 8 večer zas dostane, tak je to v čudu i s článkem ….. :O
    Chvíli jsem si fakt nebyla jistá, jestli se mi ten komentář náhodou nezdál. No nic, já si počkám 🙂
    Já si nestěžuju, neb článek Terra-san jest zajímaven a inspirativ …. ní … 😉

  7. = P ~ Slintám! A přitom hryžu suchý rohlík nad přednáškami z péče o pacienty v akutním stavu, abych zítra u zkoušky netvrdila bludy. Ach jo!
    Takže milá terro-san, díky za inspiraci.

    1. budu držet palce. Když zkoušku uděláš, budeš si moc za odměnu uvařit nějakou ňamku… (chuckle)

      Jinak mlíko do kafe je stále nerozdělané (už celý semestr…) Až budeš mít cestu kolem (tedy v sobotu neee (shake) ), tak dej vědět

    2. Jé, suchej rohlík? Copak už nemáš nějakou dobrou marmošku? Budu na tebe myslet. Bojuj! (flex) (sun) A dej pak vědět.

  8. Terra-san: vyborne! I kdyz nektere ty recepty zni exoticky, zejmena ty ruzne pasty jsou vyborne. Casto delam neco jako to sofrito, napr. jako prilohu ke grilovanym masum a zelenine. Romesco jsem pred lety zkusila, i kdyz jsem to mela jako portugalsky recept z nejakeho casopisu a asi pod jinym nazvem. Kamarad nam venoval vetsi mnozstvi vlastnorucne uloveneho tunaka – a – svete div se – jak miluju vsechna morska potvorstva a ryby (vcetne sushi), tak tunaka mam rada jedine z konzervy. A v tom romescu mi i ten tunak chutnal.

    Jeste k tem ruznym potvorstvam – ano, vim, plody more. (chuckle) Prvni kucharska kniha, kterou jsem si jako dite prohlizela, byla predvalecna Studena kuchyne od Brabce. Melo to rucne malovane obrazky, vcetne toho, jak servirovat ustrice, garnaty, langusty… V dobe, kdy se stala fronta na kus bucku, to bylo jak z jine planety. (Vsak taky ta cast Brabcovy kucharky vydane za socialismusu o studene kuchyni lidi langustama uz nedrazdila.) A tak jsem si jako ditko vytvorila predstavu, ze az jako jednou budu bohata, tak takove veci budu jist. Bohata sice nejsem, ale potvorstva a cerstve rybky si dopravam a miluju.

  9. Moc pěkné, terro-san! (y) Měla jsem (zatím) tu čest pouze s paellou, ale ten dojem je nezapomenutelný! Španělsko, Lloret de Mar, naše poslední rodinná dovolená, kdy jsme byli kompletní (pak už starší synek odmítl jezdit). Večer v místní hospůdce si kluci objednali paellu s mořskými plody – a přinesli nám umělecké dílo. Sytě žlutá až oranžová rýže úžasně ladila s jasně zeleným hráškem a černými ulitami a na každé porci trůnily dvě růžové krevety, jako živé – včetně očí, klepet, noh a dlouhých fousů. 😀 Vypadaly jakože chvilku posedí a pak nás opustí. Civěli jsme na sebe navzájem (my a krevety) docela dlouho a taky pánové přemýšleli, z které strany se do těch potvor vlastně pustit. Paellu tak budu mít už napořád spojenou s touto naší dovolenou (rok 1995). Ale s tím kuřecím masem není problém ji vyrobit, to si musím pamatovat!

    1. Mě by ty krevety určitě opustily. Já ty mořské potvory nemusím, Jen jednou jsem jedla krevetkový koktejl. Bylo to moc pěkně upravené- v pohárech a nazdobené a já trubka jsem si myslela, že ty oranřové kousky jsou mandarinky. Ptali se mě jestli mi to chutnalo – no právě, že chutnalo! Ale podruhé bych si to nedala, to bylo jen z nevědomosti. Ústřice ani nic takového bych nepozřela. 😉 (envy)

    2. Chicht, Hanco: „Vypadaly jakože chvilku posedí a pak nás opustí. Civěli jsme na sebe navzájem (my a krevety) docela dlouho “ . Pripomnelo mi to rozvernou historku jednoho kamarada architekta. Podilel se na vystavbe ceske ambasady v nejake africke zemi u more. V hotelu mu podali misu uvarenych krevet neloupanych. Ani nevedel, co to je, ale mel chudak hlad a tak to zacal do sebe ladovat s ocickama, nozickama a fousama. Pry i personal vysel z kuchyne, aby to videli. Rikal si, ze kdyz nekde se ji brouci, tak proc by, kdyz je v te Africe, nemeli neco s ocickama a fouskama.

      Ale tady se to s hlavickama atd. skoro nikdy nepodava. nakonec je to dost otrava loupat a jeden se u toho zapipla.

  10. Držím požadované palečky, aby si kavkazačku nový páník opravdu vzal a chlapec po nehodě probudil do nového života. (y)

    Dneska jsem chtěla zkusit udělat belgické „Slepé pěnkavy“ podle receptu George. Jenže, když jsem tuhle novou variantu navrhla choti – zatvářil se mírně zklamaně a že on by raději ty šp. ptáčky po česku. Prý je nemáme tak často, tak proč s nimi ještě experimentovat, když vím, že jemu chutnají tak jak je dělám normálně. Nechala jsem si dokonce kvůli tomu novému receptu v lednici kus vepřového na umletí. No nic, tak budou po staru a bude jich tolik, jakobychom měli návštěvu, takže je pak dojíme v neděli a to budou extra rozleželé. A dělám je ta (asi jako všichni ostatní), že naklepané plátky potřu trochu hořčicí, osolím, opepřím, opaprikuji, položím kolečko salámu a na něj dávám čtvrtku cibule, vajíčka a okurky – zamotám. Normálně také kyselost okurky moc nemusím, ale v té omáčce mi ta mírná ostrost chutná (stejně jako, když dělám Katův šleh).

    Smažit obalovaný květák v troubě jsem nikdy nezkoušela, ale ty níže uvedené nápady jsou zajímavé. Sice ho oba máme velice rádi, ale je fakt, že je to děsná patlačka a celý sporák pokecaný a někdy i poprskaný od mastnoty. Už proto vždycky smažím hodně velký kus (také trochu předvařuji, aby zůstal mírně křupavý), pak dělím na kousky), aby už ta práce za to stála a zbytky pak v troubě druhý den nahřívám a chutná nám to též. Ale i studené osmažené kousky se dají klidně sníst.

  11. Jé, chleba s rajčatama! To jsem tam zažila přímo naživo. A nemusí to bejt ani ta topinka. Ten, co si od tý doby dělám furt, je (tady francouzská) bageta (ona ta naše „francouzská“ bageta je to samý, co jsme kupovali tam, v Katalánsku, do francouzský má o fousek dál, co se mi zdá), tak tahle bageta se rozřízne tak, že se z ní vyndá horní klín – aby z ní věci nepadaly, rozřízne se rajče, vnitřkem se vytře bageta, pokape se olivovým olejem, dovnitř se dají olivy a nějaká… sušenina, oni neuděj. Zaklapne se tím klínovitým vrškem, uteče se s ní někam do kouta, aby na vás nemohli, a sežere se, než vám to někdo čmajzne.
    Místo sušeniny může přijít klidně i sejra, mně v tom chutnají takový ty bílý sejry, od balkánu po mozarellu. Nijak mě neštve, že to už, na rozdíl od sušeniny, není autentický. 😛 (mlsnej)

    1. Kdyz uz jsme u tech chlebu s rajcatama, tak sem soupnu (opet) takovy jednoduchy americky – BLT (jee, to zni pekne cesky (chuckle) ), coz je bacon, lettuce, tomato. Dva toustove chleby maznem majonezou, na to osolena opeprena rajcata na tenke platky, nejaky ten list kruplaveho hlavkoveho salatu a dle chuti platky osmazene slaniny. Prikrejeme druhym chlebem, pekne zmacknem a je to. Kombinace rajcete, slaniny a salatu je vyborna. Ovsem, chce to opravdu dobra prirodne uzrala rajcata. Moje oblibena letni vecere.

      1. Mňam, když si musím koupit hotovou bagetu, kupuju si tuhle, a tys mě navnadila a asi to začnu dělat i domácí. 🙂

  12. O.T. – milá palcodržno, prosím o zapojení 🙂 Začátkem týdne jsem psala o té kavkazačce, co hledá nového majitele. Jarka F. zapojila správná místa a dnes se ozval zájemce. Mluvila jsem s ním, vypadá na moc fajn člověka. Dostal příslušné kontakty a uvidíme. Moc bych holce chlupaté přála, aby to vyšlo!

    1. To víš že budem!! K palcům přidáme ještě fixovací vlny a to by bylo, aby si holku neodvedl! Takovou sílu nemůže jen tak pominout (flex) .

      1. Tak zase znova (myslím, že už mám přidělenou týdenní mozkovou kapacitu vyčerpanou). Mělo být ‚to víš, že budeme držet‘. Ach jo!

  13. Mám dotaz 🙂 Jazyk mi lítá na smaženej květák, ale ne na olej na smažení. Máte někdo zkušenost, jestli je možné péct obalený květák v troubě? 😛 (to je mlsnej!)

    1. jde to, jen malej fígl Dede je, že dáš trošku oleje do rozprašovače a ten obalenej pečící se-smažící obalovanej květák-po cca 3 minutách v troubě stříkneš tím olejem – jen lehce, ona ta troška stačí…pokud nemáš rozprašovač – já mám obyčejnej umělohmotnej z IKEA na kytky, tak v něm mám olej místo vody a je to značně úsporné, tak vezmi štětec nebo mašlovačku a potři-zlehka…. 😉 aby se udělala kůrčička

    2. předpokládám, že květák obaluješ ovařenej..ne syrovej..to už jsem taky někde viděla… 😉

      1. Já se hlásím, já obaluju květák syrovej. My máme rádi, když pod zubem křupe.
        Můj nejdražší je schopen ho chroupat i syrovej. To si prostě vydrápne z lednice půl hlávky květáku, odnese si to k televizi a křupe. Ať si křupe. Lepší než kdyby do sebe tlačil brambůrky.

      2. Hlasim se mezi zanicene kvetakozrouty a delam to, ze varim jen chvilinku v papinaku, ani ten papinak nevymejvam a hned do teze vody hodim kureci skelet; co odpadne pri cleneni na ruzice a obalovani – vcetne obalovaci hmoty – rozhnahnam a pouziju do dotycne polevky, v niz mam potom tudiz jakesi kvetakove chrousty. 😀
        Smazim zelbohu zasadne na panvi (a zasadne slintam a kostuju pred dosmazenim) – trouba je zajimavy napad, ale to bych si spis zapekla kvetak do brambor…
        No a skelet se obere pro kocicky a zaverem mlaskame soucasne.
        Esteze mne vopravdu maminka, sestry ci bejvala tchyne nevidej‘, jak varim vsechno „naopak,“ se solenim a korenenim az na konci procesu kvuliva kocenkam. Ale zeleninu pod kure ci do polevek strkam rovnou, vsak se obcas zejmena Pusinka splete a vyzehli talirek i s mrkvi ci paprikou. Te jsem jednou v nedelni vecerni nouzi otevrela tunaka v zelenine a jen jsem mrkala, jak do sebe vsakla velke cervene fazole.

    3. Dede, tu jeden „patentovany“ a u nas v rodine velmi oblubeny sposob pecenia karfiolu od mojej mamy: Karfiol nakrajame na mensie kusky, asi ako keby do polievky, do vacsej misky, osolime, okorenime podla chuti, vyklepneme nan dve cele vajicka a zasypeme struhankou, tak od oka a pomiesame, ani nemusi byt moc dokladne, len tak aby sa vsetko aspon trocha obalilo aj struhankou aj vajickom. Vysypeme a vareskou zas len tak ledabolo urovname na plech na peciaci papier troska postraseny olejom, strcime do truby, pecieme do zlatova alebo az do zhnednutia ako kto rad (ja radsej pripecenejsi). Robime vzdy, ked sa ku kvetaku/karfiolu dostaneme. Odpada otravne obalovanie, statie pri panvici, oprskany sporak a kvantum oleja vo vyprazenych kuskoch. Bru chut a pekny vikend vsetkym! (4 + 10 snad zvladam aj pred vikendom)

      1. obaluji tak, ze do mísy s víkem dám mouku vložím růžičky květáku,zaklapnu víko a zatřesu – mám obaleno v mouce…do vajíček to dávám normálně, ale mísu na strouhanku mám taky s víkem a prohazuju cca 5-8 kousků květáku naráz…jde to rychle a otravné to není…stejně obaluju povařenou růžičkovou kapustu 😉

        1. Sharko, tak přesně to dělám já. Do misky s víčkem mouku, vajíčka zvlášť a strouhanku zase do misky. A peču, předvařený v troubě. Takhle obaluji všechno brokolici, houby atd. Kdo by se s tím matlal. Já to nesnesu. A friťák je už dávno zastrčený v koutě ve špajzu. A v té troubě se to upeče skoro bez tuku. Sharka má pravdu. (inlove)

      2. Tak lenivej způsob se mi líbí! (taky nerada obaluju květák 😛 – ten je potměšilej!) Obvykle ho obaluju malounko povařený, tak mě právě zajímalo, jestli v případě pečení v troubě není nutné (nikoliv dobrovolně) nechat syrový. Tak už vím, že je to stále dobrovolné!

    4. Dede, nech si zajít chut!! Víš kolik přepáleného tuku to nasákne? Rekla bych fujtajlbl, ale to jsem nesměla jako malá na jídlo používat. Radši si uvař al dente celý květák, na troše másla osmaž strouhank hustě posyp, zakapej ještě máslem a nech si chutnat. Když jsem se výhružně ptala Karla, jak mu to chutná, tak horlivě kýval |-( .

      1. to se v oleji nedělá, když se to peče v troubě..jen se to lehce před dopečením stříkne, aby to líp křoupalo a bylo to zlatavé ..tvoji verzi má rád můj přednosta…mě to moc nejede. (angel)

    5. My ho děláme takto – ovařený květák normálně obalíme a dáme péct do trouby na papír na pečení. Po upečení dáme do mísy, lehce polijeme olejem a promícháme, pak dát odkapat na ubrousek.

    6. Já obalovanej květák nerada, takže ho dělám jinak. Vezmu libovolnou uzeninu (točenej salám, anglická slanina, cokoli) a nivu, nakrájím na špalíky, lehce povařenej květák hustě prošpikuju, udělám nivovej bešamel s pepřem, prošpikovanej květák strčím do zapíkací misky, bešamelem pomažu, přidám kousek másla a zapeču. Dobrý je to s bramborama na jakejkoli způsob. A je to hrozně sytý, kvůli tý nivě.
      Nemasožrouti můžou vynechat tu uzeninu a taky to jde.

  14. Já trochu OT – tam dole už je to přecpané Jedním V poslední době jsem objevila kuskus a některé kombinace jsou báječné – špenátové listy a pro normální kuřátko a pro vege plátky česnílku. Kuskus s podušenou zelenonkou mraženou taky nemá chybu. Excelentní kuskus s hříbečkama na cibulce a pro normální ještě krůtí játýrka na máslíčku……..

  15. Abych nebyla tak dokonale OT, alespoň jsem teď strávila napínací čtvrthodinku: bude nebo nebude Biki dnes obědvat s ostatními? Mno tak zatím né, páč Rišánek pruďánkoval, ale tak si to pak zbaští v klídku ve své ložnici.
    Před obědem se dostavil k tetě Tatunek a zkoušel cucat z prsíček. Kdepak, chlapče, tady ještě pšenka nepokvete a mlíčko nepoteče. To snad časem. (inlove)
    Říje Bikiry a Shindy se synchronizují a jak v pondělí Biki, tak dnes končí Shi. Sexu bylo habaděj, pohříchu dnes i před dětičkami na prázdninovém výletě do zoo. Takže ho měly i s lekcí zdravovědy. 😀
    Přikládám žánrový obrázek žánrového odpoledne. Včerejšího. Tatu úvodem cvičí a závěrem pečuje brášku, Biki je ta kóča s pigmentově růžovými rtíky. O Shindě trefně poznamenala jedna ze znalkyň, že aspoň už vesměs chodí „vyfouklá.“

    Včera tu taky napadaly vloky, zejtra prej máme vyhlížet vichřici, tak jdu honem nalovit něco kuřat. Dneska jsem ráno pískala fotbal se skořápkou. Babetka útočila po levém křídle a Běta chytala a ten ořech, co měly na hraní, jsem tuhle rozšlápla, to jsem zvědavá, kdy šlápnu bosou nohou na tu půlku s ostrými hranami, co si s ní dneska holky trénujou…

    http://libkak.rajce.idnes.cz/Gorily_1._-_3._2._2011,_Zoo_Praha/?p=pomahamegorilam.cz#gorily_03_02_11.jpg

    (y) , (f) , (handshake) a (wave)
    (V překladu palce, kytky, pozdravy a mávám. A mám to za 3, Bédo Trávníčku!)

  16. Terro-san, udržuješ při životě rozkošný literární druh zvaný causerie, a to způsobem naprosto vynikajícím. A zmínka o strýci Františkovi + bougainvillie trestuhodných rozměrů mě dostaly úplně.

      1. U vás ja Moravě určitě naroste (f) . Já tady na severu ji mám ,,úctyhodný „keř asi 80 cm vysoký. Píchá potvora jak čert. Mám jen fialkovou nebo růžovou?, tedy tu přírodní. Jiná barva mi zatím nepřežila. Měla jsem všechny barvy od červené po žlutou. Jsem zvědavá, jak mi letos přežijí lilie, měla jsem jich mnoho druhů, jen tu bílou kostelní nemůžu sehnat. Až se donutím naskenovat z fotek a naučím se odkaz na rajče, tak se převedu. ALE JSEM LAMA LAMOVITÁ. A dneska mi to žere příspěvky a musím ještě do práce. ;(

        1. Ovšem jak říká Terra-san jen ve velkém květináči. Chce dost zalévat a přihnojovat. A na zimu zabírá dost místa.

    1. Milá baty, děkuji za pochvalu, ale musím přiznat, že obvykle nemám v úmyslu psát literární útvar (tedy, mezi apokryfem a románem rozlišuju, to zase ano), on se mi obvykle tak nějak „napíše“ sám. Prostě – téma si řekne, téma mě občas i trochu přimáčkne ke zdi, ale nakonec se dohodneme. Jsem literární samorost, a když se náhodou mépsaní dostane do ruky příslušnému vzdělanci (třeba tobě), nestačím žasnout, co jsem to zase provedla 😀

      Matyldo, bohužel, bougainvillie tady ani při nejlepší péči nedoroste přes ten metr prostě proto, že ji musíš chca-nechca mít v květináči (byť olbřímím), a stěhovat ji na zimu domů. Tím jí omezuješ kořenový systém (tyhle popínavky mají dost velké nároky na své podzemní partie) a děláš z ní takovou přerostlou bonsai. Kořenový systém v květináči je navíc citlivější na zimu, takže když ti prochladne květináč, přijdeš občas i o tu pečlivě zazimovanou. A můžeš začít znova od dvaceti centimetrů, da capo al fine… 🙁

  17. Všichni moji milí diskutující, ano, musím vám dát za pravdu – tohle je cestopis, živočichopis a mňamopis pro ty, co mají duši kuchaře-pokusníka (něco jako strýc František). Mnoho (asi většinu) popisovaných jídel jsem alespoň ochutnala, některá vlastnoručně vyzkoušela, ale rozhodně to není denodenní součást našeho jídelníčku – už proto, že některé pokrmy se opravdu dají nejlíp udělat tam, kde jsou doma (suroviny). Však to taky nebyl účel – napsat kuchařku.
    Na začátku jsem kdesi napsala, že jsem přesvědčená, že žádný, sebenepatrnější nárůdek nezanikne, dokud se nad světem vznáší vůně jeho kuchyně. A o to šlo. Snažím se tu vyvolat ty přepestré vůně – pokud některá z nich osloví váš nos a vy se rozhodnete vyzkoušet své kuchařské umění, bude to pro moje cestování s vařečkou bonus navíc… A – jen tak mezi námi – mně někdy taky víc baví o vaření a kulinářských zvyklostech psát, než vařit teplou večeři…

    1. Ano, terro-san, přepestré vůně vyvoláváš, a taky vidím ten dvoreček pod pergolou a trochu slyším moře. 🙂

    2. Terra-san, ty recepty jsou pokaždé moc krásné, inspirující, a většinou mě vyprovokují aspoň k částečnému pokusu, nebo aspoň vyovolají vzpomínku – tentokrát na knížku Geralda Durrella O mé rodině a jiné zvířeně, jak v teplém moři sváděli s domácím učitelem bitvu pomocí mořských okurek…
      Terra-san je kuchařský profík?

      1. Ne, Liko, nejsem profík – jen jsme spolu s MLP trochu proslídili část Evropy a oba máme jazyky mlsné a chlupaté až do jícnu. Tak jsme kromě památek a přírodních krás zkoumali i místní hospody a taverny… Věřím, že kdo pozná kuchyni, myslím tu domácí, původní, doví se hodně i o krajích a lidech, které potká. A kromě toho, že jsem mlsná, jsem i zvědavá a poznávat různost světa mě baví…

    3. To je zas výživný článek 😉 (y)

      Terro-san, když Vás tak baví psát – co tak sestavit a vydat (na koleni) tu cestopisnou Mlsotníkovou kuchařku? Skvěle by se hodila na zvířetnickou aukci!(dog) (cat) (bat) (bug) (heidy) (hug)
      To jsem Vám tu práci dobře vymyslela, co? (angel)

      1. Mno… nejste dnes první, Nightlily. Sharka říkala něco o pečení slaného koláče… Ale nápad je to dobrý, pokud by to opravdu někoho zajímalo a v aukci se to uplatnilo, není takové „nákolenní“ vydání zas tak strašná práce. Třeba bude i trochu času, uvidíme.

        1. Jen do toho, budu dražit až do předposledních čokoládových kaštanů a možná přihodím i ty poslední, za to by mi taková kuchařka na čtení stála! Od mala čtu kuchařky vášnivě ráda, na obecné škole s krajícem chleba s máslem a marmeládou u ruky, dneska i slané recepty zase s čokoládou.

  18. Terro-san, dotaz (vlastně dva): 1) co přesně je česneková pasta v prvním receptu? a 2) není jí tam moc? (my máme česnek opravdu rádi, ale 20 deka je 20 deka, zvlášť s ohledem na množství dalších surovin mimo rýže).

    1. španělskej česnek u nás v kauflandu prodávanej není tak silnej jako českej paličák ..je asi nastejno s čínským… 😉

      1. Ptám se na tu pastu, co je česnek, to vím. 🙂 Naštěstí mám zdroj českého česneku, takže ani čínský ani španělský kupovat nemusím.

        1. Aido, česneková pasta se dá koupit i u nás jako přípravek (jsou to takové 100 g skleničky) – jak se liší složením od té španělské jsem opravdu nezkoumala, podstatné ale je, že když se osmahne, získá úplně jinou chuť a přestane být tak „průrazně“ česneková… A rozpočet v tom receptu je tak pro 6-7 lidí, takže to opravdu není česneková puma, to dobře pojatá česnečka nebo talíř topinek se dá navětřit snáz…

            1. Katalánská specialitka je to alioli – je to taky česnek velmi jemně utřený s olivovým olejem, ale tam je toho oleje víc, pasta je jemná, skoro tekutá, a používá se „zasyrova“, takže svůj česnekový původ nezapře.

              1. No, tedy, nejen katalánská – on se ten česnek s olejem používá vlastně ve větší části středomoří…

              2. a když se pořádně našlehá,tak je z toho taková částečně tekutá jakoby majonéza nebo se pletu?

          1. Asi by se dala (ta pasta) připravit z česneku rozdrcením s trochou dobrého oleje a soli (ale není výrazně slaná) – pak by možná toho česneku bylo míň, nemám odhad, nezkoušela jsem to.

          2. V té české pastě může být i 70% soli!!! Takže to asi nebude stejná pasta jako ve Španělsku.

              1. Hmmm… těch 10% by asi odpovídalo – musím se podívat, co že jsem to vlastně měla za produkt (opravdu tohle jídlo nevařím obden…). Každopádně se dá udělat z dobrých surovin doma a člověk ví, co si tam dal a kolik…

        2. zpochybňuješ 20 deka, tak to může být v té chuti česneku, náš je chuťově výraznější,takže bych i té pasty z našeho česneku dala méně….
          asi jsem to napsala nemotorně – promiň.

  19. Toast, do kterého se vetře rajče! Dala bych si, dala, ale u nás v Norsku máme rajčata plastová. Jsou červená, to ano, jsou také kulatá, hezky jedno jako druhé, ale rozhodně ne rozetřetelná. S rajčaty mého dětství mají společné jen jméno. Jak je to u nás ted? Tedy u vás – sakviš tohle je vždycky trochu schizofrení. Když jedu do Prahy jedu domů, když jedu do Oslo jedu taky domů. Vlastně jedu pořád domů :O .

    1. Milá JanoBa., rajčata jsou tu často plastová v zimě, protože skleníková (asi jako v Norsku) a více méně násilím donucená vyrůst. Přes léto to je podstatně lepší, protože od pozdního jara jsou tu rajčata „venkovní“ – napřed maďarská, pak slovenská a nakonec naše… a rajčata jsou taky nejoblíbenější zeleninou pěstovanou amatérsky všude, kde to jen trochu jde, včetně panelákového balkonu 😀 Takže když se člověk třochu rozhlédne, tak ta šťavnatá a voňavá najde. Jenže pak uhodí říjen, a jsme zpátky v umělé hmotě – to obvykle vařím z konzervovaných loupaných (italských), když už si vymyslím něco s rajčaty…

    2. Ad “ S rajčaty mého dětství mají společné jen jméno.“ Jéééé – norsky se rajče řekne rajče? A já si myslela, jak je norština těžká (rofl) (rofl) (rofl) .

      Ale jinak i u nás jsou momentálně paradajky plastový (ale jsou prý dovezená ze Španělska, takže na ten španělácký toust by byla jak dělaná (chuckle) ).

        1. miluju čerstvý chorvatský masitý rajčata urvaný z keře, dozrávaný na slunc i,chutnají tak,že ani člověk nemá chuť na nějaký maso..jsou sladkokyselý,voní…ty skleníkovýrychlený hnusy bez chutě nekupuju 🙁

    3. U nás je to tak, že je taky všechno plastový. Aspoň mně to tak připadá. Tuhle jsem si koupila meruňky, zvonku vyzeraly báječně, zvnútra bez chuti a bez zápachu, přesně jak píšeš, s chutí mého dětství to nemělo nic společného. Uvažovala jsem, jestli to není mou celkovou devastací, ale zdá se že ne tak úplně. Všechna ta zelenina a ovoce vypadá nádherně, dokonale, ale chutná to jako vikslajvant.

      1. až koupíš ty plastový meruně příště, tak vyndej pecku,dej do nich kostku cukru nebo lžičku meruňkový marmošky, zavři je a udělej meruňkový knedlíky….nebo to dej do bublaniny..tak se ta chuť značně zvedne…..
        nebo je spař vřelou vodou – ty rozpůlené, nech vychladnout a jez, po tomto šoku jsou taky jedlejší…
        s rajčatama to řeším stejně ja 😉 ko Terra-san,koupím loupaný sterilovaný nebo pasterovaný-italský, (Hamé rajčata v ČR jsou no, nekupuju je) (think)

        1. Hmm, před časem jsem si sama pro sebe udělala test loupaných zavařených rajčat – koupila jsem všechny druhy, které mívají u nás v sámošce. Kupodivu mi jako nejlepší vyšla obyčejná rajčata Euroshopper za cca 10 Kč (drahá rajčata Walfrutta byla skoro nejhorší), takže teď bez obav kupuju ta laciná a jde to, zatím jsme přežili.
          BTW. Vůbec nevím, co vařit o víkendu – nebyl by nějaký tip? (s ohledem na dcéru vegetariánku)

          1. třešňovej jahelník? nastavenou brkaši s kroupama,česnekem,majoránkou a osmaženou cibulkou?

            1. Sharko, dík za snahu, ale třešně (ani zavařené) nemám a brkaše byla minulý týden. No, zkusím popřemýšlet, ale zatím mě opravdu nic nenapadá.

              1. zapečenou brokolici nebo tak něco? S bramborami nebo s těstovinami a se sýrem?
                jahelník můžeš udělat s jakýmkoliv ovocem .-)

                1. Brokolice tenhle týden proběhla dokonce 2x (byla v našem Albertu v akci) a ad jahelník – zapomněla jsem napsat, že nejím sladké, takže by to bylo jen pro dceru a MLP. No, já na něco přijdu, ještě jednou děkuju za snahu pomoct.

                  1. Aido, vím, že jdu s křížkem po funusu, ale co tahle udělat bramborové nebo chlupaté knedle plněné sójovou šunkou a k tomu zelíčko? nebo taky bryndzov halušky s zelíčem?

                    1. Lenko, dík za tip, to by taky šlo. Na zelí mám poslední dobou chuť.
                      Takže jeden den bramboráky, druhý den knedle a je vymyšleno.
                      Díky moc za nápady, pomohly jste mi, fakt dnes nemám žádnou fantazii.

              2. nebo klasický bramboráky- ale místo půlky brambor dávám špenát…tak ymoc dobrý.

                1. Tak bramboráky by možná šly, už jsme je dlouho neměli. Děláme speciální, brambory jsou nastrouhané na jemné nudličky na takovém tom patetním krouhači prstů, místo mouky strouhanka, jsou moc dobré (vše vymyslel MLP).
                  Ještě tam mám jednu dýni hokkiado, nějakou kořenovou zeleninu a košťály od té brokolice, tak z toho asi udělám polívku.

                2. Špenátové lasagne, kapustové krokety, fazolové lusky nakyselo, jen tak se strouhankou, brambory s kedlubnovým zelím, jakékoli luštěniny, zelňačka hodně hustá spíše obědová, pirožky z listového těsta s náplní houbovou, špenátovou, zelnou….., houbové rizoto či fleky – mám pokračovat?

                  1. Inko – pokračuj (clap) ! To se to tak hezky čte, když vím, že to nemusím dělat (chuckle) !

                    1. Já docela zeleninu můžu a Bimbo též a tak v době, kdy jsme se dvěma dětmi měli 200Kč s na týden jsem kouzlila ze všeho, co sousedi dali. Kamarád masožravec kolem nás jezdil s mixem a občas se stavil na kafe. Většinou v době oběda, takže měl štěstí že poprvé byly kapustové krokety, podruhé fazolové obrlusky se strouhankou a potřetí květákový mozeček už nevydejchal.

                  2. Inko, taky moc dík za inspiraci, já věděla, že když se zeptám, tak mi někdo pomůže.

                    1. My jsme dneska měli k obědu bryndzové halušky- jen tím opraženým špekem by si je vegetariánka asi neposypala 🙂

              3. Jeden recept bych mel … ale neni to rychlovka, je treba zacit hned v patek vecer. To se nejdriv dceruska prehne pres koleno a pak posle spat bez vecere. Ve vetsine pripadu je nutno zajistit dvere, aby v noci nespasla kvetenu.
                Rano se prehnuti zopakuje a bez snidane se posle makat … v idealnim pripade skladani uhli nebo tak neco.
                A k obedu se serviruje flak masa podle chuti kucharky.

                1. Já myslím, že by to nepomohlo, ona je docela „zaťatá“. Navíc stejně dneska večer nebude doma.
                  Kromě toho, sama nemám ráda, když mě někdo do něčeho nutí, třeba i do jídla, které mi nechutná, takže to stejné nechci dělat druhým.

                2. myslím, že kdyby to někdo udělal obráceně tobě, drahý anonyme, nebyl bys rád…každý máme tělo nastavené na něco jiného a nakonec těch bezmasých jídel je tolik, že je z čeho vybírat, ať to člověk vaří z přesvědčení nebo proto, že v peněžence zasedá krizový štáb 🙂 oboje jsem postupem doby vyzkoušela. a totální výpadek inspirace mívají též všežravci 🙂 ještě že je tu Zvířetník, mlsné 2-4-6 Kočky, případně dolce vita mlsné Šárky 😀

          2. Nějaké zajímavě zapečené brambory? Nějaký savojský gratin, když už jsme u toho cestování? Abych si tu přihřála polívečku: zkus se kouknout do „vařečkového“ dílu 5: Savojané. Podle toho docela často i vařím a jedlé to je…

            1. Jé, dík, to by tako šlo, na Savojany mrknu. Když já jsem vždycky v pátek na „intelektuálním minimu“ (ne že by to jindy bylo o moc lepší) a opravdu mě nic nenapadá.

              1. S malou troškou do mlýna. Uvařit rýži, na pánvi na tuku podusit šalotku se syrovou mrkví nakrájenou na plátky, přidat květák, rozebraný na malé pugétky, konzervovanou kukuřici, kešu oříšky. To všechno podusit/opéct na zkus/al dente, přidat rýži, trochu opéci a zakápnout dobrou sojovou omáčkou. Zbytek rodiny si do směsi může přidat rozcupované kuře, nebo kousky jiného masa. K tomu natrhaný ledový salát s pár kapkami olivového oleje a trochou balsamiku.
                (Já chroupám tenhle salát bez dresingu, jenom promíchaný s nakrájeným pomerančem a posypaný vlašskými ořechy).

            2. Já miluju zapékaný květák, k tomu na cibulce žampiony, když mám masovej den, tak i kousek anglické slaninky. Zalít rozkvedlaným vajíčkem, když je joooooooo dobře, tak se smetanou, sůl, pepř, muškátový oříšek. A nahoru třeba sejra. Kromě květáku a rozkvedlaného vajíčka se podle stavu peněženky potažmo lednice dá vynechat skoro všechno 😀

              1. To je přece po sezoně..meruňky jsou skoro první větší ovoce u nás….pokud nezmrznou …..(nepočítám třešně,letní jablka..)

          1. Tak nezbývá než počkat na léto. Teď v zimě je všecko nesezónní ovoce plastové.
            My přes zimu kupujeme jen jablka, zelí, kapustu, kořenovou zeleninu, cibuli a řepu, zbytek počká.

            1. předevčírem jsem si dělala grilovanou červenou řepu ,posypanou trochou vegety a pomaštěnou máslem…to byl alahoda….

              1. Jo jo, pečená nebo grilovaná řepa, to je dobrota, to my taky můžem, teď přes zimu ji s různými obměnami děláváme nejmíň jednou za 14 dní, někdy i častěji.

                1. Tak u nás končí červená řepa převážnou měrou v boršči… Což je dobrý nápad – dámy, inspirovaly jste mne k sobotnímu obědu.

            2. Nejen v zime. Koupil jsem si loni v lete, nekdy koncem cervence nebo tak, dve merunky. Ochutnal jsem, vyhodil jsem.

  20. Milá Terro-san – moc se mi tvé putování po národních kuchyní líbí – je zajímavé, dobrodružné a podivuhodné … ať se na mě místní gurmeti nezlobí, ale většinou spraskuji ruky nad hlavou z toho, jak spojením dobrých věcí vzniká něco tak bizardního, že by mne ani nenapadlo to vzít do huúst, natož se s tím klohnit (chuckle) . A nikdy nepochopím snahu upravovat kachnu na sto způsobů, když ten, kde se pomaloučku peče s kmínem je nepřekonatelný (rofl) . A to nemluvím o tom, že všude se cpe čínská pomsta (whew) – jak říkali naši stařeček „teho sem se přežhral na vojně!“ (v životě na žádné nebyli (shake) ) .

    A tak se už těším, až Andy doputuje na Moravu či Slezka a v jeho závěsu i terra-san a Sharka a jiní majstři kuchyní a já konečně uvidím jídlo, které si umím představit jak vizuálně tak chuťově (chuckle) .

    1. Ygo, a neříkali váš stařeček, jak se ho policajti ptali, kde se v dědině pálí?
      Stařeček se zamyslel a pak ukázal: „Vidíte hen to stavení?“
      Policajti: “ Vidíme, to je kaplička.“
      Stařeček: „Tož – tak tam sa nepálí!“

  21. O.T. prosím palcodržnu-pro jednoho moc milýho kluka (je mu 20, je to kamarád mojí neteře) po 10 hodině ho budou probouzet z umělého spánku po těžké autonehodě. Tak jestli můžu poprosit o nějaký volný palec, ať se jim to dobře povede. Děkuji
    Jsme teď trochu mimo, s nouzovým připojením, takže dočítat všechno budu, až se vrátím

    1. Tak to jsem nakoukla včas – držím, Týno! (h) (y) (h)

      Na článek se dostanu asi až večer. 🙁 Přeju všem krásný den!

    2. (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y)

  22. Katalánsko já ráda. Moc. Úplně celé. Jsem přesvědčená, že tam jsou nejmlsnější lidi v celé Evropě. Řekové si žerou dobře. Francouzi výborně. Taliáni taky. Ale Španělé a Katalánci si žerou nejlíp. Ach 😛
    Byla jsem tam třikrát a jela bych tam zas.
    Sejde-li se Katalánec s Italem, začnou se hádat, kdo má lepší víno, kdo šunku…. No nevím, pro mne Katalánci vedou. Ale jen „o prsa“.

    Některé katalánské kombinace mě taky překvapily. Třeba sépie plněné játrovo-masovou fáší s omáčkou z rajčat s hráškem. Překvapivé, ale dobrota.
    Paellu s mořskýma potvorama jsem taky jedla. Mňam.
    Katalánci jsou jediní, co umí udělat zelené fazolky tak, aby byly křupavé a neměly takový ten specifický čuch. A tedy jen od nich jsem schopná je pozřít.

    Jo a na toho sumýše bych taky chuť neměla. On je fakt šerednej.

    1. Ano, Bubu, Španělé, Katalánci a vůbec tam ten konec Evropy… ti si umějí dát do nosánku 🙂 Jak jsem zjistila při psaní dalších dílů „Vařečky“, má to taky jednu děsnou nevýhodu: ty články se mi prodlužují. Galicijce už, jak se zdá, budu psát nadvakrát… protože jenom na ty jejich empanadas (slané „koláče“) spotřebuju tři stránky. Těch náplní! A marinád! A chutí… chjo…

      1. o slaných koláčích nepsat – udělat a donést na Pražení,výklad podáš na místě (clap)

        1. Hele – to není špatný nápad. To kuře jsme jen vykosťovali, tohle by se dalo sníst… Vážně to zvážím.

        2. tssssssssssssssss
          žádné: nepsat!!!!
          jak k tomu přijdou nepražáci, aha????
          a nic nedám na těžký početní příklad: 5+8 jsou třináct
          a basta!

  23. (y) No to je DOBROT!! :*
    ZKUSÍM.
    K té TOPINCE POTŘENÉ RAJČATY: běžně se s něčím podobným setkáte v Itálii nebo Řecku (spíše na Krétě). V Itálii je to bruscheta, na Krétě dakos.
    Doporučuji DAKOS: kornbagetu nakrájet na plátky, nechat oschnout, okorat třeba v troubě. Rajčata zbavit semínek, rozmixovat ponorným mixérem (kdo je 120%, scedí v cedníku, aby vytekla tekutina). Do rajčatové hmoty přimíchat jemně utřený česnek se solí. Na tác NALÍT kvalitní olivový olej a do toho oleje kladete plátky okoralé bagety, na které jste navršili lžičkou tu rajčatovou hmotu a servírujete… Jíst opatrně, olivový olej z toho odkapává – ale ta dobrota…
    Olej ze spoda a rajčata shora změkčí to pečivo… Kombinace olivového oleje s tou rajčatovitostí – MŇAMMŇAM.
    V Řecku si na to běžně koupíte pytel tvrdých plátků tmavého pečiva, zkoušeli jsme to přivézt, ale je to lámavé a cestou to utrpělo. Tmavá nebo zrníčková bageta udělá stejnou službu. (sun)
    Zajímavé je, že v zimě nám to tady moc nechutná – chce to lepší počasí, je to jídlo slunečných dnů a teplých večerů. (sun)
    Jéžiš já chci, aby ta zimu už táhla!!!! (sun)

      1. Tý-jo, to by mne nenapadlo, jenže ono to musí být NA JEDNO SOUSTO, ono se to moc nedá kousat (nejíš.-li ve vaně). Oni to tam Řekové maj’ v sámoškách, v igeliťáku, malý tmavý suchárky, prostě jako když rozkrájíš večku nebo bagetku… prostě jednou do huby a olízni prsty, no.
        Ale stejně to zkusím, chichi…

        1. a co ty sušený chlebový kolečka, co mají v hypermarketech? u zdravý výživy..malý suchárky…

  24. Já tedy považuji vaření za takového svého malinkého koníčka, ale tohle se opravdu lépe čte než vaří.

  25. Dobré ráno od zasnžených žabek- naštěstí už nesněží…
    Souhlasím s Xerxovou- terru-san čtu ráda, ale mám to jako román a ne jako návod k vaření. I když paella by nemusela být špatná… 🙂 Jenže do sněhu s emi vyjíždět nechce a v mrazáku se klepe jedno kuře na sobotu a z ryb jen pangas a jeden kapr… tak to paella nebude…

  26. Paella – mňam. Je zajímavé, že na rizoto mám blok – asi z dětství ze školní jidelny, kdy to byla hrouda mastné rýže s chlupatými kůžemi z kolena. (Tu chlupatou kůži vidím dodnes a nedělá mi dobře). Takže ani na dobré rizotto se nenechám moc nalákat (pozřu ho, ale ten blok tam je pořád). Na paellu jsem našla několik receptů, něco experimentovala. Ale tohle vypadá děsně jedle a ta rýže by se ani nemusela připálit.
    Dá se to dělat v pekáči? Nemám dost velkou zapékací mísu ani vhodnou pánev.

    1. No, sharko, ona ta okurka je vlastně český „triviální“ název toho živouna, takže je tak nějak napůl spisovný – a to by mi to mořské ho… jaksi neprošlo, i když je to nejvýstižnější. Když navíc uvážím, že ten tvor vlastně dýchá zadkem 😀 Naprosto nechápu, jak to někdo může pozřít, ale přímořští národové mají možná jiná měřítka.

  27. Dobré ránko, milí Zvířetníci a zvířátka. Tohle vyření vypadá zajímavě, ale jsem dost velká konzerva a experimentuju jen se suchozemským materiálem, na mořské potvory nejsem vůbec, ne ne.
    Jinak jsem teď četla diskuzi ze včerejška a musím se přidat – i tady padaly vloky a večer to krásně vonělo zimou a křupalo pod nohama – mám zimu ráda, tady na Vysočině je krásná a voňavá a dlouhá. Když se o zimě rozněžním doma nebo před kolegyněmi z práce, hrozí mi, že mně namlátí. Bojím!
    Jo a krematorium tu nemáme, ale vloni tady na dva dny bylo – na paměť slavné hlášky z filmu ho místní vtipálci postavili v srpnu o pouti a pak bylo podpáleno a hasiči k němu měli výjezd a hasili usilovně. Funkční krematorium je v Humpolci.
    Tak jdu něco dělat, mám dovolenou, tak můžu dohánět resty. Ktrásný den všem.

  28. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Moc ráda články o jídle od Terry-san čtu, ale vařit se mi to nechce. Je to taková vysoká škola vaření, já jsem v kuchyni děsně konzervativní (chuckle)

    V noci nic nepřipadlo, házet se nemusí…

  29. Milá Terro-san, přiznám se, že některé z receptů jsem si nedokázala moc představit a nevím, jestli zkusím kombinovat brambory s rýží – připadá mi to dost podivné (wasntme) Jinak mořské potvory mám ráda, tam je to mňam, ale v názoru na sumýše se nelišíme – a to jsem ani nevěděla, jak dýchá 😀
    Děkuju za tento seriál – je to vlastně fantastický cestopis, živočichopis a mňampis v jednom (inlove) a to psaní ti musí dát plno práce. A já ji oceňuju (sun)

    1. Milá Dede, opravdu rádo se stalo, a mně to psaní o jídle baví… stejně jako vaření a konzumace – a někdy (zvrhle) dokonce i víc. Jsem ráda, pokud to někoho baví číst alespoň podobnou měrou.

      1. Ale, dělám pravopisném chyby. MĚ to psaní baví. Koho, co, pád který? No čtvrtý!

  30. Omlouvám se za“zmizení“ článku o Ríšovi, ale až nějakou dobu poté, co jsem ho včera připravila k vydání mi Karolína napsala, že bude na cestách, takže jsem slíbila, že vyjde až v sobotu. No a potom se strhl večer a já zapomněla změnit datum vydání (blush) Takže na Ríšu prosím počkejte do zítra!

    1. Dede předbíhá (rofl) Vstává v MOJI hodinu (o) (rofl) Tady bych spíš čekala jiná ptáčata

      1. Neboj, dnes mám cestování a nejsem na ostrově o hodinu opožděná (a měla jsem černé svědomí (blush) ), tak jsem se vyskytla. Ale pravidlo bych z toho nedělala! (rofl)

  31. Milá Terro-san. Tak jsem si zase krásně početla, je to úžasně poutavě popsané. Ale přiznávám, že tahle hlavní jídla asi těžko budu dělat. Já totiž nemám ráda žádné „mořské potvory“. Zajímavá je ale ta topinka potřená rajčetem – to bych mohla zkusit, v horkých letních dnech to může být přijemná lehká večeře. Opálené cibulky také nemusí být špatné a už tak často dělám fr. „creme caramel“ (ovšem „zahušťuji“ pečením v troubě) a tak možná do mléka jednou zkusím zamíchat skořiči a citr. kůru – hlavně manžel je „skořicový“ (asi jako každý Američan).

    1. takže ti zbejvá Maričko Fuet a to je úžasná dobrota 😉 , k tomu kousek chleba a víno…sedět si u moře, koukat na vlny, na západ slunce….občas něco spolknout….

      1. Tak to podepíšu. Všechny člověčí trable hned dostávají jiný ( k tomu moři tak nějak úměrnější) rozměr a svět je krásné místo k pobývání… Šmarjá, proč já mám tak chlupatý jazyk…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN