MLSOTNÍK: Bůček

Na téma okrasných tukových prstenců bylo napsáno již mnohé. Ale snad ještě nikdy jsme se nezabývali problematikou OTP u jiných živočišných druhů.

Co vám asociuje bůček? Třaslavě-mazlavou hmotu s mikroproužky masa nebo vypečeného masitého fešáka s nádivkou? Pánům jistě může bůček připomenout i situaci, kdy jejich ruka jakoby náhodou sklouzne na příjemně oblý bůček krásné tanečnice, ale v tomto případě dochází k jistému jazykovému zmatení, protože bůček tanečnice se anatomicky nachází na zcela odlišném místě než bůček probíraný v tomto článku.

Přiznávám, hodlám psát o vepřovém bůčku. A opět si neodpustím jazykovou odbočku. Pokud je v gastronomii použita zdrobnělina (bramborové knedlíčky, lehoučký šlehačkový dortíček, růžovoučké škvarečky), vyvolává v nás obvykle pocit něčeho maličkého, hezkého, ba snad i téměř dietního. V případě bůčku tomu tak není.

Bůček je prostě kousek masa, hojně proložený sádlem – i kdyby tomu tak v konkrétním případě nebylo a prasátko bylo šampiónem ve skoku přes překážky. Vepřový bok je mnohem neutrálnější pojmenování a kuchařka si s ním může spojit i pěkný kus masa, střídmě proložený tukovou vrstvičkou (zase zdrobnělina, funguje to, že?).

Pro srovnání efektu zdrobnělin použijme třeba floristiku. V libovolném internetovém květinářství kytičku nekoupíte. Hodláte- li zakoupit tři tulipány s mašličkou, hledejte pod heslem „kytice malá“, na fotce ovšem bude tulipánů dvanáct a k tomu ještě krajková manžeta, zlatá stuha a tři rolničky.

První kuchařské rande s bůčkem proběhlo kdysi dávno, tuším, že pod taktovkou pozoruhodné publikace Exotika v družstevní kuchyni. Pro mladší čtenáře osvětlím poněkud bizarní název vynikající kuchařky. Stejně jako v současné době si autor musel sehnat vydavatele, důvody ovšem nebyly ekonomické, ale ideové. A tak se paní Regině Novotné nějak podařilo protlačit na Ústřední radě družstev vydání téhle velmi autentické indické kuchařky, zjevně jediným ústupkem byla ta „družstevní kuchyně“ v názvu.

Od té doby jsem se s bůčkem potkala mnohokrát. Většinou v situaci, kdy se mi kuřecí prsíčka na libovolný způsob už zcela zhnusila a potřebovala jsem se zakousnout do masa, které sice obsahuje více než 0 % tuku, ale zato má svou vlastní chuť (o hovězím někdy příště).

Můj nejoblíbenější recept na úpravu vepřového bůčku je zcela primitivní a pochází z čínské kuchyně. Prorostlý bůček (cca 50/50) vykostíme a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Můžeme přidat zázvor, není však podmínkou. Maso necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.

Nakrájíme plátky cca 4x4x0,5 cm. Omáčka je také primitivní – kvalitní sladkou sójovou omáčku smícháme s utřeným česnekem (použijeme český česnek, s tím čínským byste se nedotřeli dodnes). Česneku použijeme poměrně hodně, řekněme na tři lžíce omáčky tři-čtyři stroužky. Plátečky masa namáčíme v omáčce a pojídáme jako předkrm. Sójová omáčka zneutralizuje ostrost česneku, však to vyzkoušejte.

Tento předkrm je ideální pro nácvik používání hůlek, plátky masa jsou pevné a nekloužou. Pro dietněji založené – místo bůčku použijte vařený vepřový jazyk. K předkrmu podáváme nakrájené salátové okurky a kousek bílého pečiva.

Bůček se náramně hodí k nastávajícím sychravým dnům. Ale příště budeme vařit paellu, abychom si trochu toho slunce přivolali alespoň na talíř.

Aktualizováno: 20.1.2011 — 12:12

270 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Teda, lidi, co to tady dneska je za zprávy u tak dobrýho jídla? Po nemocnicích běhají, lustry na sebe hážou, aby se nemuseli učit…
    (Všem držíme palečky a drápy!)
    A! Dneska mě Mlsotník nedostal! Preventivně jsem se v sebeobraně přecpala špenátem!
    Ale i tak, hádejte jaké masíčko půjdu koupit, až budu dělat nákupek na neděličku? Bůčeneček.
    (Ať žijou zdrobnělinečky. 😉 )

    1. TSSS, jsem lepčejší. Na bůček jsem myslela už někdy v 6,15 ráno a o tomhle mlsotníku jsem netušila. Ten jsem četla až večer 🙂 Už jsem ten bůčíček vylovila z mrazáku. (dance)

              1. Tedy dámy, nevím, jak upravujete bůček, ale já jsem dnes na přání „ještě kousíček té čtverečkované kůrčičky“ servírovala obyčejnou lžící 🙂

                1. bysme na nějakým srazu mohly dát kulturní vložku: souboj na nože, bojové lžíce a čtverečkové kůrčičky (chuckle)

                  1. Sama pekla, sama jedla,
                    čtverečky na lžíci zvedla,
                    hej, hej, hej!

                    nebo

                    Kudlou i lžící
                    až ke tvé líci.

                    (Omluvte ji, je nějaká rozverná, a to dnes ani nic nepila… )

  2. Vím, že sem už moc nechodím,ale dneska jdu poprosit o palcodržnu. Dneska jsem musela na babičku zavolat sanitku. Leží na neurologii, bohužel měla mrtvici a o to komplikovanější, že si poslední dobou asi špatně brala léky, takže má sraženiny na srdci a to fibriluje,má teplotu a kombinace obého přivedla paní doktorku k pesimismu.Nevím, zda si loňský rok myslí, že ještě neskončil, ale mám už toho celkem dost. To nemluvím o Zkumavce, která to vše dnes se mnou odnesla, je to její maminka…

    1. Holka, už by to fakt mělo nějak přejít do tý lepší fáze.
      Držím moc, prosím dej vědět (h) (y) (h) (y) (h)

    2. Ach, Evi, je toho teď na tebe hodně, moc a moc držím palce, ať se to v dobré obrátí.
      (y) (y) (y) (h) (h) (h) (y) (y) (y)

    3. Štětí, Buffí smečka drží palce! Babičce, Zkumavce a hlavně tobě, ať to všechno zvládneš! (h)

  3. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Rozčiluje se, novomanžel: „Tohle má být oběd? Vždyť maso není nikde vidět!“ Novomanželka se brání: „Buď tak laskav a nenadávej mi! Oběd jsem vařila přesně podle receptu paní Magdaleny Rettigové!“ „No a?“ Tam je doslovně napsáno: Vezmi za čtyři koruny masa… .(*)

    ~o) Vinšuju všem přítomným klidný večer, vařte podle Rettigové a hezky se vyspinkejte. 😡 ~o)

    1. ;;) Ještě jeden. ;;)

      (wave) Pan Novák se vrací domů a už ve dveřích volá: „Dnes máme studenou večeři, vid Mařenko?“ „Jak jsi to poznal?“ diví se žena.“Není tu cítit nic připáleného.“ (wave)

  4. Tak jsem se vrátila ze špitálu, vytáhli mi z nohy střep a hnátek ozdobili pár stehy. My jsme si totiž hezky povečeřeli, kolektivně, pak jsme se přesunuli do obýváku, že se jako budem chvíli povalovat a trávit a koukat, jak Sváťa provozuje plížení a tak. A sotva jsme se rozložili na dece, rána jak sv..a a v kuchyni spadl lustr přesně doprostřed stolu a rozletěl se na milion malých a ještě menších střepů po celé kuchyni. A jeden větší, ten jsem si vetkla do chodidla (strategicky mezi palec a ukazováček, ani kousek nekoukal ven :@ )poté, co jsem všem zakázala vstup a odstřepovala celou místnost. No trůpka já, přece si nevezmu papuče, to bych si mohla třeba zapíchnout střep do podrážky (think)
    Tak jsem nakojila Sváťu a odkvačila si nechat střípek vyjmout. Doporučení-sedět (ležet) s nohou nahoře, nedošlapovat, nedělat prudké pohyby, nenamáčet. Tak si tu sedím, smrdí mi noha špitálem, skáče po mně Áňa, vyděšenej blonďák Jája už pomalu vystrkuje hlavu zpod křesla, Sváťa se ho snaží vysápnout za ucho, Ferda mění obklady a mě to vůbec nebaví ;(

    1. Všichni svatí, ještě, že jste už byli v obýváku na dece…..atˇnožka nebolí a rychle s ehojí, ufff

    2. Ach jo, tomu říkám akční příprava na víkend (whew)
      No ale teď už ti fakt nezbejvá, než se začít učit (talk) (talk)
      Tak ať se to dobře hojí (y) (h) (y)

    3. Ano Týno. Bolí to a ještě tě přišpendlili za krovky. Ale ta představa, že by si ten lustr pospíšil a vy jste tam s princeznami ještě seděli…. No, škoda, že jsi šetřila ty bačkory. Kéž se to hojí rychle a bez komplikací. (sun) Znáš to, ne? Slunce je po džezu nejlepší lékař. (chuckle) (rose1)

      1. No, bylo to o fous-max půl minuty. A papuče stejně nenosím, jsou na chodbě nepoužitý, ale napadlo mě, že bych si je mohla vzít, když střepy. No nic, se budu pár dní povalovat (v rámci možností)

        1. No coco!, budeš se plížit se Sváťou – Aňa a Pupo z toho taky budou mít taky radost. (chuckle)

    4. Fuj, to je ošklivé, Týno (inlove) , ale na druhou stranu, stáli nad vámi všichni čtyři vaši anjelíčkové strážní. (h) (angel) (h) (angel) (h) (angel) (h) (angel) (h)
      Hele, jak už tu někdo řekl – asi se budeš muset začít učit, pokyn shůry nemohl být důraznější. (chuckle)

                1. Jestli se vypisuje pořadník na ten bůček, tak já jsem druhá, jo? Aby na mě zbylo! (chuckle)

                  1. Zbydou pirohy se zelím a s klobásou, ale jenom proto, že je budu péct v noci, aby měl Hřívnatec zásoby na cestu do Pardubic. Tudíž dobu, po kterou budou pirohy zbývat, odhaduji na 23.30 – 9.00. Můžeš se stavit 🙂

                    1. Jé,, děkuju! (f) Jestli neusnu a nebudu líná a nebude mi zima, tak si přiběhnu. :*
                      Tys mi ráno dala! (whew) Tak mě honila mlsná, že jsem Ti ani nepochválila článek. Dietní zdrobělinky jsou moc prima, jakož i další text. (nod) Ráda Tě čtu – z náznaků jsem vytušila, že se chystáš na kuchařský seriál. To je moc dobře! (y)

                    2. Hihi, zrovna ty mi to opravdu uvěříš. Měla jsem článek skoro hotový v archivu nepublikovaných. Jen jsem před odesláním upravovala pár drobností, mimo jiné jsem vymazala větu o paelle a upravovala odstavce. A pak mi to ten zatra … celé rozházel, tak jsem na pokraji sil odeslala původní verzi (rofl)
                      K paelle totiž mám fotky a první větu, ale pak jsem se nějak zasekla 🙂 Ale sliby se musej plnit, tak se zase odseknu.l

                    3. No, to se teda odsekni – na paellu se těším od rána 😀

                    4. Chceš poslat protekční fotky? Ale kdy to dopíšu nevím, tak abys mi nenadávala, že už dva měsíce slintáš a pořád nic (chuckle)

                    5. nechci fotky, chci článek (clap) .
                      A když si tak vzpomenu, o co všecko už jsi mě uháněla – a jak jsi to (bezcitně (nod) ) dělala, mám takovej pocit, že vím, jakej mám na nejbližší dobu program (chuckle)

                    6. Bojim bojim 🙁 Vlastně nebojim 8) Protože mé míry bezcitnosti nejsi schopna dosáhnout (rofl)

                    7. Nooo …pravda, laťka je nasazená vysoko |-( . Ale já se budu snažit :*

                    8. Zano, já Ti pomůžu, na mě taky byla necita! (wasntme)

                    9. Teda vy jste na mě jak na cizí! A zrovna jsem ty pirohy vytáhla z trouby (rofl)

                    10. V kolik dorazí do Pardubic, půjdu mu odebrat vzorek (rofl)

              1. No jasně, na výlet do Velkého jablka. tak přece byl tvůj, ten potkánek ( ona v tom metru to zřejmě byla příbuzná, tedy krysulka) (wave)

      1. To je krásné! Zvlášť ta pasáž o dánských prasatech „nemusí do práce, neplatí daně, nemají mobily…“ 🙂
        Tak si synáčkův průlet užij a nezapomeň mu přibalit vejslužku!

  5. Domi (wave) palec dobrý, jen to trochu bolí a o vašem potkaníkovi v metru vím, neb mě dobří lidé ze Zvířetníku informovali ( i z okazem ) (nod) Prej jsou to ty moji… (shake) (shake)

    1. A nejsou???? Já už myslela, že konečně emigrovali a te´d jen píší pozdravy z Big Apple 😉 Ale možná to jsou jen příbuzný..nenech se vystresovat, jednou to vzdají (wave)

      1. Ahoj Domi, ti mí to určitě nejsou. |-) Si nazažádali o passport. Ale jednou to určtě vzdají, narozdíl od těch dvou big (bat) (bat)

        1. Ahoj Akden, třeba by pomohlo nějaké promo..jako svolat bigmyši a udělat jim presentaci , jak je krásně jinde… (chuckle). Chce to ovšem pořádnou přípravu, vhodné občerstvení, sklenka šampaňskéhopomůže uvolnit atmosféru…..

          1. Domi, to jako myslíš, aby Akden vzala své bigmyše na dovolenou a ukázala jim jiné atraktivní destinace? To vůbec není špatný nápad! (chuckle)

            1. Přesně tak! Nalákat je na nějaké zajímavé destinace….jen aby nebyli ( píšeme měkké, že, jsou to bigmyšové) moc prefíkaní, nenechali se vozit a pak stejně zůstali doma (whew) . No, to už je riziko podnikání.

              1. To vypadá na zajímavý podnikatelský záměr. Trochu mi to připomíná cestovku pro plyšáky 🙂

                1. Už vidím ty poutače!

                  Vadí Vám vaše bigmyše? Chcete se jich humánně zbavit? Pomůžeme Vám! Svěřte nám je a my jim ukážeme svět. Spolehněte se, že každé z nich najdeme to nejlepší místo, kde bude moci šťastně žít, milovat se a množit se.

                  (chuckle)

                  1. Mě z vás švihne (envy) (envy) a co tahle,, Co vaše Bigmiše? Nikdo je nemá rád, nikdo je nepochová?? Zavolejte a my je rádi pochováme (handshake)

                    Vave šly mailíky

                    1. Chce to něco jednoduchého..např. Vaše bigmyše – naše starost!!!! Neváhejte, úspěch zaručen.(chuckle)

                    2. To se nám to pěkně rozvíjí (rofl) Hmm, nám asi nestačí dělat sraz, aukci a stopadesát dalších věcí, ještě budeme mít cestovku (chuckle)

                    3. Pro Domi – proč starost? Radši „Vaši bigmyši – vaše starost – naše radost!“

                    4. Když to ještě trochu dopracujeme, třeba by do toho s námi Tomio Okamura šel (rofl)

                    5. Už jste myslely na stylovej hudební doprovod (píšťalu) ? 😉

  6. Ygo !!! Bigmyši neolejuju,nefénuju a nežmoulám :@ Neboť jak jsi si určitě všimla podpis byl

    Akden ( stále ) b.p. (wave) (wave) (wave)

      1. Si to stejně vyložíte, jak se vám to bude hodit (doh) (doh)
        A co takhle?
        Akden b. bm (wave)

          1. Dyk to to povídám :O :O a to mě teda ,fakt nenapadá, na co jsi zase přišla 🙁 místo aby jsi se (sweat) , tak tě napadaj ptákoviny (mm)

  7. Omlouvám se, ale OT – mám prosbu o netradiční palcodržnu: aby se zítra na honu nechalo nějaké divoké prase zastřelit (nebo i víc prasat). Důvody: jednak děda špatně psychicky nese, že už 4 roky nestřelil žádné prase, jednak dělají opravdu velké škody na polích.

    Tak a teď jdu experimentovat s kaprem.

    1. Držím, držím, (y) (y) protože i u nás je černá přemnožená a nedělá škodu jen na polích, ale třeba i na bažantech, protože likviduje bažantí slepice sedící na vajíčkách. (devil)

    2. (chuckle) To je teda pro Zvířetník docela nezvyklá prosba o palcodržnu, ale jednak souhlas, že jsou přemnožení a druhak mám kančí moc ráda! 😛

    3. Dneska byl k obědu kančí guláš (chuckle) – takže u nás se kance střelit zřemě zdařilo (teda ne že bych ten guláš já vařila, ale v naší závodní hospodě).

      Taky jsem sprátelenému myslivci říkala, ať to další prase donese k nám! Jo – a včera večer jsem opět mlsala – „kančí se šípkovou omáčkou!“ … „Se zelím!!!“ … „S šípkovou!“ … „Se zelím!“

      Tak držím palce, ať se zítra zadaří …

        1. Jo – tydlety filmy miluju. „Jak by tady bylo krásně … kdybych tu nebyl já.“ a „Nekupteto za ty peníze.“ a „Zahrádkáři Kersku.“

    4. Čeho je moc, toho je příliš – a ona ta divoká prasata jsou působením desítek generací myslivců už divoká taky jen podle jména… A je jich moc. Tak držím palečky – v tomto případě výjimečně: lovu zdar!

  8. Kvalitni sojova omacka? Co to je???
    A teda vareny bucek ve sladke sojovce s cesnekem … jak rikaji latinici … de gustibus non est disputandum.
    Bucek muzu, peceny ho mam primo rad, ale ta kombinace se sojovkou me desi.

    1. Jasně, že ta kombinace nemusí každému „sedět“ – taky proč… ale stran té kvalitní sójovky:

      Přírodní sójová omáčka je vyrobená fermentací, starým (asi 2500 let) a tradičním způsobem. Rozdrcené sójové boby, rozdrcená pražená pšenice, voda a přítomnost fermentačních kultur zajišťují jakost i zdravotní nezávadnost. Při fermentaci se štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky. Také ale vzniká vitamín B12 a štěpením těch proteinů i některé aminokyseliny, řečené esenciální. Fermentace probíhá pomalu a trvá několik měsíců. Díky čistě přírodní fermentaci obsahuje sójová omáčka kolem 150 – 250 senzoricky aktivních chuťových složek a neobsahuje žádné konzervační látky ani glutamáty. Profesionálové praví, že „má jemnou a vyváženou chuť. Vyznačuje se světlehnědou barvou, zemitou vůní. “ Asi nejlepší sójové omáčky u nás dostupné jsou Jonsen SHOYU, TAMARI nebo KIKKOMAN (první dvě japonské, třetí z USA. )
      Nekvalitní sójovky jsou výsledkem poměrně surového chemického štěpení, které sice trvá krátce (v řádu hodin), ale to, co vznikne, je spíš žíravina než omáčka. Brrr!

      Takže to jen info k té kvalitě – jinak podotýkám, že sójové omáčky používám velmi málo a opravdu si nemyslím, že by jimi musel každý být nadšený 😀

        1. Není v tom nic děsného – vždyť v pivu je taky slad (pražený ječmen), voda… chmel… a kvasnice (fermentace není nic jiného než kvašení) Luštětniny, pravda, v pivu nejsou. Ta „chemická“ příprava sojovky je ovšem opravdu dost šílená (v podstatě se celý proces „napodobí“ rozkladem v silně kyselém prostředí (HCl)za několik desítek hodin… To se podobá víc tomu, co probíhá v odpadových trubkách při čištění kyselinou (envy) než výrobě něčeho poživatelného. Jde prostě o ten přirozený proces.

          A když jsme u těch odporných potravin: taková omáčka garum, která byla v antickém světě pokládána za prvotřídní delikatesu, byly vlastně zkvašené (a ztekucené) ryby… Nuž, zlatý bůček.

      1. Kikkoman můžu …. a pak mám od kamaráda nějakej dovoz ze Srí Lanky – Teyraki..ještě jsem nenačla, ale u něj měla kuře Teyraki a bylo excelentní.
        (Já si Teyraki kupuju od Kikkomana, ale tohle chutnalo trochu jinak, jen doufám,že to není žíravina)

      2. Tak to je dokonalý popis sojové omáčky, ráda jsem se poučila, protože já ji používám často a velmi ráda. Používám kvalitní značky, které jsou dovezené z Číny nebo jsou opravdu osvědčené, nikdy bych nekoupila sojovou omáčku Vitana. (envy) A takové černé vejce s hutnou ústřicovou omáčkou je přímo delikatesa. Nemusí být černé, může to být imitace – vejce vařené ve velmi silném čaji. Navrch pár snítek pórkové slámy, úžasné jídlo. Jako předkrm, když dělám čínské menu nebo i jen jako mňamka. Jezdím si do velkoobchodu s čínskými potravinami, TANDOORI, je to kousek za Prahou směrem na Karlštejn a tam se vždycky zazásobím na dlouho dopředu.

          1. Četla i slyšela jsem o ní docela chválu.
            Já teda indická jídla moc nemusím, ale občas a některá ano.
            Tak zkus a dej vědět!

            1. Mám tam ochutnanej celej jídelník, to víš, že Tě tam zatáhnu…a nebo,že bych tam udělala to Dubení???? O hospodě dám hlasovat …. (blush)

            2. Aha, tak já to mám obráceně – čínu moc nemusím, indickou výrazně ráda (tu variantu pro měkkejše, pálivý moc ne (mm) ).

              1. mají tam více variant…a vaří tam fakt jejich lidi, proto to není šmrnclý Evropou a českejma chutěma a umělejma náhražkama….. 😛 (mlsnej smajlík)

          1. Jojojo, to je ono! Vila ve Vonoklasech vlevo od silnice s obrovským skladovým areálem. Mám tam živnostenský list, takže slevy, ve srovnání s nákupem někde v super-hyper to vyjde na polovinu! A takové různé omáčky k něčemu, ty jsou 😛

            1. Tak až tam pojedeš..prosím a zbyde ti místo,tak to celé balení zázvorového piva…já tu jejich pivní limonádu můžu…piju ji ředěnou 😉

  9. Ad bůček – Norové při pečení podkládají střed flákoty obráceným talířkem, aby mastnota stékala do pekáče. Prý je potom nakostičkovaná kůrka křupavá. Je fakt, že ji většinou křupavou mají, což mě se nikdy nepovede. Ani se nedivím, já tohle jídlo neoblibuji a to flákota vycítí. Není mučena v troubě s láskou. Ted před vánocemi jsem viděla pekáčky, které mají vloženou vyboulenou mřížku, takže už není potřeba používat talířek z babiččina servisu. Jo a před pečením bůček nasolí a opepří a zabalený do alobalu ho na dva dny uloží do chladna. Jiný brav, jiný mrav, říkával tatínek.

      1. Taky jednu vlastním – původně sice byla na taková ta dlouho a pomalu „týraná“ masa, ale osvědčila se na leccos. Na bůček zatím ne, tak mám zase co zkoušet.

  10. Tedy ovsem …. Takoveto chute 😉 Omluvte prosim carky a hacky, pisu z daleka. Posledni dva dny okukuji a testuji malajskou kuchyni a zilAmi mi proudi misto krve cili. Koukala jsem kolikjednoduchych a vybornych jidel lze uvarit v jednom hrnci na chodniku. O hygiene by se dalo diskutovat, ale jen z pohledu uzkostliveho stredoevropana 😉 . Sbiram material na rozhlednik a moc vsechny zdravim

  11. Milí Zvířetníci, tak zas jednou lezu spoza buka. Jinak stíhám číst, vítat, držet palce, litovat, smát se, plakat, loučit se, slintat (jako třeba po přečtení výtečného bůčkového článku výše), prostě vše prožívat s vámi. Jen mám vždycky pocit, že to, co bych třeba ráda k tématu podotkla, už napsal rychleji a lépe někdo jiný, a tak se tu raději moc nepletu. Ale protože věřím v moc kolektivní palcodržny (i když vím, že není všemocná), moc prosím o palcodržení pro kamaráda. Z obyčejné (a bohužel podceněné) bolesti zad se vyklubala nemoc ze všech nejhorší a on dnes nastupuje na první chemo. Není na to trápení sám, rodina, kamarádi i celý fotbalový tým mého syna, kde dělá roky zadarmo kauče, jsou s ním. Ale znáte to, v nouzi je i to příslovečné stéblo dobré. Vy umíte podat ruku, a když je třeba, i pořádný trám. Tak jestli mohu poprosit…. (h) (wave)

    1. Pastelko,my si to klidně přečteme od více lidí několikrát, nám to nevadí..stejně tu všichni máme podobné,ba skoro stejné myšlenky 🙂 takže klidně piš,piš,piš a nebuď za bukem.
      A palcodržna i ode mne a 4 (cat) : (y) (y) (y) (y) (y) a ještě druhá ruka-packa (y) (y) (y) (y) (y)

    2. Držím (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) Ať se tvůj známý plně uzdraví.

      A jestli ti při držení palců pro známého zbývá drobet síly, přidrž, prosím, přítelkyni mé zemřelé tety, která momentálně podstupuje radioterapii a potom ji ještě čeká operace. Hodně zhubla a sil jí už moc nezbývá, přitom ji doma ještě moc a moc potřebují (to by bylo na dlouhé vyprávění). Prostě si myslím, že na kafe s tetou za Duhou může ještě počkat.

    3. Samozřejmě držím (y) (h) – oni dnes doktoři dokážou opravdu hodně, tak ať právě zahájí cestu k úplnému uzdravení 🙂

  12. Abychom si rozuměli – nemám vůbec nic proti bůčku. Naopak. V malém množství ho mohu i v „teplých“ úpravách, ale naším rodinným favoritem byl bůček nakládaný a konzumovaný za studena. Mám dojem, že o kousek níž v diskusi už podobý recept je, ale přesto ho sem dám: dobrých studených bůčků není nikdy dost! A vůbec mám pocit že bůček jako maso si zaslouží rehabilitaci.

    Takže tady je ten recept:

    Bůček uvaříme se solí, asi 10 stroužky česneku, 5 kuličkami pepře a bobkovým listem doměkka. Mezitím si připravíme pastu: na 1 kg bůčku použijeme 15 stroužků česneku, lžičku pepře, lžičku karí, lžičku sladké papriky, několik kapek Tabasca a worcesteru. Uvařený ůček odkostíme a ještě horký ho potřeme připravenou pastou. Ihned zabalíme do alobalu a necháme vychladnout. Pak ho uložíme na 6-7 dní do chladničky (neochutnávat!). Jíme s chlebem, nakrájený na tenké plátky.
    Bylo to vždycky moc dobré a před mužskými členy domácnosti se musel alobalový balíček hájit téměř se zbraní v ruce.

    1. Já ho před natřením nakrojím skoro až dolů, ale nedokrojím,cca po centimetru (plátky) a taky promažu tou pastou..pak to splácnu, potřu celé, zabalím a po týdnu to krájíme šikmo…jen to musím v lednici dobře schovat.;)

      1. Mám podezření, že by se měl opravdu nakrojit, ale to s tím krájením šikmo je dobrý trik, to použiju. Takže jediným problémem zůstává zamčení lednice… 😀

        1. Já to vydržím, ale jiní jedinci ne, zámek na lednici – to spíš plechovou krabičku na tu dobrotu a zámeček……..ten fígl s šikmým krájením jsem převzala od metrových řezů….. 😉

          1. Děláme něco obdobného, nápad s nakrojením a šikmým krájením je geniální, příště vyzkouším!

            1. Holky, fakt se to při těch +5 dole v chladničce nezkazí? Já jsem nervózní pako, ukládám si sama doby spotřeby horší než EU a pak si připadám na palici, když příbuzenstvo prohlásí „dej to sem, tohle vyhodit by byl zločin“ a s chutí se tím naláduje. A samozřejmě je to v pořádku. Takže klidně skoro tejden, jo?

              1. (wait) je to uvařený,nakořeněný,česnek zabije ty bacily ..neboj,nic se tomu nestane a pak,ono to tam fakt dlouho nevydrží…..

  13. Teda, Renato, tohle se hladovému nedělá! (wait) Vařený bůček sice není mé hobby, ale ten pečený (a řádně vypečený)… aúúúúú
    Jinak můj recept na bůček je snadný – vykostit, nasolit a nešetřit česnekem, uložit do ledničky a každý den obracet, po 3 dnech zalít vodou a 2x denně obracet. No a pak už jen vyudit. Neznám nic lepšího na chleba, pod vajíčka, prostě kam padne, tam chutná. (chuckle)

    1. Honzo, takhle nějak ho udí kamarád kovář (logicky, má kde) a musím potvrdit, že je to mňam. Safryš, začínám přemýšlet, ve které ze zdejších blízkých osvěžoven by mi nabídli k obědu např. moravské vrabce? 😀 Půl roku jsem po nich ani nevzdechla, ale v takovéhle společnosti…

    1. To je fakt zajímavý – já jsem zas nevěděla, že je pro psy jedovatá zubní pasta a mýdlo (hlavně to mýdlo mi leží v hlavě – od té doby, co Brooke sežrala půlku děckého mýdla s norkovým olejem, se omezil její životní prostor o koupelnu – teda když nejsme doma (nod) ).

  14. Se mi smazal dlouhej pracnej služební mail a já se na to můžu :@ … si jít číst Mlsotník. Jéžiškumankotku, jak může někdo jíst kokosovou (ještě k tomu) fidorku, když má hlad :O . Teda Sharko… no, dobře, jseš nemocná 😀
    Ale já chci maso!
    Jo, jím spoustu kuřat (jsme si tuhle s kolegyní notovaly, že čekáme, kdy nám začne rašit peří 😛 ), ale když chci něco dobrýho, tak je to prostě prase.
    A bůček můžu, ovšem musí bejt studenej. Já ho vlastně dělám na vánoce, k salátu. Ale letos jsem to nějak podcenila, ve zdravý výživě se shlídla a upekla jen málo bůčku a hodně krkovice. Nebylo to vono!
    Abych nezapomněla – Renato, kromě toho, že můžeš za můj hlad, to máš moc pěkně a svižně napsaný (y) . Určitě jsi netvořila na lačno! 😉

    1. fidorku jím ne proto, že jsem marod, ale proto,že tu nic jinýho nemám….teprvá si pro něco dojdu….. 😉

  15. Tak já vyměkla!
    Pod tíhou dojmů z této diskuse jsem vyrazila za roh do svého oblíbeného obchůdku „Ryby drůbež zvěřina“, pořídila 2 králičí stehna a kousek špíčku, mrkev dokoupím odpoledne a knedlík taky nebo ho uvařím a v neděli je mňamka.
    Protože se držím hesla: „Jsem tlustej, protože nejsem línej se nažrat“, tak jsem si hned zakoupila snídani a nacpala se pivním rohlíčkem, máznutým slaným máslem, navrch se šunkou od kosti. Teď si pište o čem chcete!
    Jinak je to dojemné, kolik zdrobnělin je člověk ochoten a schopen si vymyslet, když píše o jídle. Těch šunčiček, máslíček, paštiček je tolik, že člověk šišlá i na ten talíř.

    1. Karolíno, nedalo mi to a podívala jsem se – od svého prvního příspěvku jsi vyměkla za hodinu (odčítám čas strávený v masně, protože píšeš už po nákupu)

      (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl)

      1. Milá Bedo, říká se, že co může člověk udělat hned, nemá odkládat! Já to udělat hned mohla, mlsná jsem dost, chuť na tohle jídlo mám, tak proč se nesebrat a nešupajdit pro suroviny, než mne ta mlsná přejde. Jednoduše jsem se podívala do zrcadla, zeptala se šéfové, jestli mne pustí na nákup a vyrazila! (rofl)

    1. Toto je jedno z jídel, která nejlépe chutnají pečená v kachlových kamnech přes noc!

  16. Jako dítě jsem propadala panice při spatření žďabce tlustého, ale časem jsem prozřela a zjistila, co je dobré a nejlepší.

    Mňáááááám, já mám chuť …. chlebíček měkkoučký, pomáznutý kremžkou hořčicí, na tom na plátky pečený bůček, na tom na plátky znojemské okurky … áááách!

    Renáto (inlove) , Ty duše bídná (wait) , to se dělá, todlecto hned poránu? (whew)

  17. Jéžiš já mám hlad!! To mi nedělejte, sakra… (punch) Kafe a cigárko po dietní snídani s tímhle čtením, grrrrrrrr (devil)

    PRAVÝ holandský řízek: bůček umlít, musí být prorostlý. Rohlíky – kus veky apod. nadrobit, zalít mlékem (hodně) a přidat bůček. Osolit. Nastrouhat sýt – stačí obyčejný eidam + PRÁŠEK DO PEČIVA a nechat odležet do druhého dne. Obalovat buď v trojobalu, v těstíčku nebo jen vejce a strouhanka. MŇAM. Žádné vejce!!! Žádná cibule!!!

    Pořád mám hlad.

  18. Bůček jsem nemusela až do chvíle, kdy jsem se s ním seznámila v Anglii pod názvem „pomalu pečený bůček“. Byla to báseň na téma křupavá kůrčička na mase měkounkém jako dortík, a po vrstvách tuku ani stopy – ten se vypekl právě během těch iks hodin. Už jsem to párkrát zkusila doma napodobit (koriandr, fenykl, tymián), a i když je kumšt sehnat u nás aspoň trochu vyšší bůček, už se té básni blížím, blížím… Tady není slintací smajlík???

  19. Tak bůček a sádlo je to jediné z masa, co pravidelně kupujeme. Děda ho rád, já už méně, takže bývá třeba v jednom pekáči králík/bažant + bůček. Také není špatné mletý bůček naředit nějakým libovějším masem, třeba zvěřinou.

  20. Ačkoliv jsem před chvílí posnídala domácí kachní paštiku 😛 , tak už mi po přečtení příspěvků znovu kručí v břiše :S

  21. Vařený vepřový jazyk nakládám také (raději ale neuzený hovězí, je chuťově výraznější), ale omáčku dělám o hodně složitější – už tu jednou v Mlsotníku bylo o ní psáno.
    A k tomu česneku: včera na první letošní schůzi Autoklubu přinesla jedna z členek česnekovou pomazánku s bylinkami, kterou jsem jedla já a další 2 odvážlivci (pánové!). Ostatní přičichly a zdvořile odmítly (ženy). Česnek ze mne vyzařuje ještě dneska! Prý 2 stroužky španělského česneku tam dala. Tak nevím, pro mne to bylo jako kdyby tam utřela českého 2 paličky. Bylo to výborné – tedy pro mne, já česnek přikusuju i po stroužcích ke chlebu s máslem, ale ostatním to moc nevonělo.

    1. Tady má španělskej česnek občas Kaufland, ale nic moc teda…zlatej českej paličák….

  22. Z bůčku mám nejradši výpečky- nakrájet bůček na kousky a s kmínem a česnekem péct, aby z toho sádlo vyteklo. Stejně je na bůčku nejlepší ta opečená kůrka a takhle jí získám co nejvíc 😀

    1. hm, do tohodle se u nás pak zamíchalo zelí a chlupatý knedlíky a končilo to tím, že se u pekáče mlátili lidi lžícemi :*

  23. OT z bedny. Tak jsme odčervili, a začli přikrmovat. Jeden pejsek se nám z toho nadmul. Tak jsme ještě letěli na veterinu, protože naříkal a skoro nemohl nadechnout. Ráno už pil (ale dostal jen od mámy – dietku). Holky už do bedny chodí méně. Štěňata koušou – rostou jim zuby a holky to bolí. Ája to fláká víc, Ginny je pečlivější. Takže o víkendu učíme na kaši a maso. Už mám nakoupené pěkné mleté (skoro škoda pro psy 😉 ale nebojte, dostanou ho).

    1. Štuclíkům posíláme podrbání a doufáme, že nedopadnou jako Jeho Kocouří Vznešenost (dostal od Ježíška pěkný kousek hovězího, ale páníčci mu skoro všechno sežrali).

      1. To by si páníčci nikdy nedovolili 😉 sežrat psům maso. I když někdy je to lákavé (chuckle)

    2. Šudlík malej – se přež … papal. 🙂 Hihi, koukám, že program v bedně začíná být čím dál akčnější. 🙂 (h)

    3. Díky za včerejší vysvětlení výběru ženichů pro Áju i Ginny. Je mi jasné, že ve výběru ženicha nehraje roli pouze barva, že faktorů je více. Z fotky samozřejmě nemohu posoudit velikost psa a vlastně ani Ginny. Je mi ale jasné, že příliš velké štěně může při porodu způsobit veliké problémy a že případné exteriérové nedokonalosti je třeba korigovat zvířetem, které má dané části těla naopak přiměřené. A mám dojem, že Áju a Ginny na fotkách rozeznám právě kvůli uším. Doufám, že se nepletu, ale Ája je má více postavené dopředu nebo je tak alespoň častěji staví. Ginny na fokách vídám naopak s ušima přilehlýma a dává to hlavě trochu jiný výraz. Je mi jasné, že rozdíků mezi nimi bude více, a že je poznáš na první pohled, ale na dálku z fotky zase všechno nevidím.
      A přeji malému štuclíkovi, aby se dal rychle dohromady a všem, aby zdárně prospívali.

      1. Přesně. Poznají se podle výrazu – tedy jednak postavení uší (Ginny už moc visí) a taky tvru hlavy – Ája má trojúhelníkouvou hlavu, Ginny delší užší. Ty uši jsou skoro chyba, ta délka a tvar hlavy nevadí. Jinak se poznají podle tlap. Ginny má sněžnice – je mohutná. Ája má drobnější tlapy i kostru. Na druhé starně Ginny má perfektní tvar kostry, úhly končetin, pevný hřbet, dlouhý plynulý krok.To je její největší přednost. Ája má strmější zadní končetiny, kratší ramena. Ne špatně, ale ne tak pěkně jako Ginny.
        A stejně si člověk naplánuje spojení ale do genů stejně nevidí a vyleze něco po prababičce 😉 Chova je i když víš hodně stejně loterie. Proto je pro mě nejdůležitější zdraví a povaha. Zdraví se dá celkem pohlídat a povaha se dílem pohlídá u rodičů a dílem ji tvořím péčí od narození.

  24. Na bůčku si moc nezamlsáme, jsem hrozná, tučné odstraňuji i ze šunky. Teplý vůbec. Studený, pořádně propečený, co nejlibovější s česnekem, paprikou a čerstvým chlebem – no výjimečně v zimě.
    Jsem děsná no. Paellu můžu.

      1. Můj někdejší obchodní partner z Německa byl dvoumetrový mužský, velice štíhlý, bohatou kštici prošedivělých vlasů, byl to nějaký hrabě či co původem, ale fakt od pohledu krásný chlap. Velmi na sebe dbal jak po stránce oblečení, tak linie, tudíž jedl velmi střídmě a vždy snědl jen půl porce, zbytek odsunul i když měl třeba ještě chuť nebo hlad. Jednou jsme někde byli na obědě a číšník odnášel půl nedojedené porce a pronesl přesně tohle: „Co by za to daly děti v Africe.“ Arved se na něj podíval nad skly brýlí a pronesl: „Přineste mi obálku s bublinkovou výplní řádně ofrankovanou a já jim to tam pošlu!“ Vždycky, když slyším tuhle větu, vzpomenu si na ten protažený ksicht číšníka.

          1. Víš co já si od něj vytrpěla? Vždy, když jsem do Německa do firmy přijela, byla jsem podrobena ostrému kritickému oku a občas bylo proneseno (občas furt!): „Nepřibrala jsi?“ Pak jsme šli na oběd, já spořádala svou óbr porci špeclí s něčím (špecle miluju a Švábové jsou jimi posedlí a dělají je nejlépe), o tu svoji tradiční půlporci a vždy následovalo kritické: „No, tak to se nediv, když takhle baštíš.“ Tedy, vždycky jsem mu to nějak vrátila, ale příjemné to nebylo!

            1. Bych se ho ptala, co z toho života má???? Tyhle asketický drilový lidi snad nejsou ani veselí… možná si rejpnout, hele,nepřibral jsi? A kdyby tvrdil,že ne, tak bych řekla,že to asi ten vohoz mu přidává kila…ten by trpěl…..

              neříkám, že životem se má člověk prožrat, ale má si ho užít….nikdo neví,jak dlouho tu bude…. (angel)

              1. Já s Tebou naprosto souhlasím! Ale on byl zase na druhé straně šíleně mlsná huba, takže hned tak něco nee a na jídlo se chodilo jen do vyhlášených a dobrých restaurací, takže s ním se i mlsoun největší uspokojil. To on si zase od volátka neutrhl!

  25. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h) Tak se to Dede (a spol.) krátí, za 6 dní vyráží (wave)

    Teplý bůček nee – leda tak ve formě sekané či karbošků… Ale takový studený, upečený, na chleba položený… 😛 😛

    1. upečený bůček s kůrkou,na česneku,vychladlý,nakrájený na plátky,výpek se sádlem lehce máznutý dijonskou hořčicí…..na ten chleba čerstvoučkej,teploučkej,křupavoučkej…jako Horal z Globusu …..pak ty plátky masíčka a jedno kácovský pivo k tomu,lidi,to nemá 4x do roka chybu…. :*

      1. hmmmmmm – chleba čerstvoučkej, teploučkej, křupavoučkej… :^) 🙁

        nedávno mi přišlo mailem (nevím už, jestli vám taky, jestli to byl někdo ze Zvířetníku) takový povídání o chlebu, který bohužel musím zcela podepsat – dobrý chleba dnes nekoupíš ;( (envy) … dá se to s chutí jíst tak první den, druhý už je to tvrdý a nedobrý… a třetí plesnivý :@ :@ :@ (a to ještě je měkký prý díky tomu, že ho nedopečkou, kruci)

        nebo snad někdo ví o dobrém chlebu (pro mě teda nejlépe v Praze)????

        1. Mým favoritem je Horal z Globusu Pardubice(vydrží 2 dny, pak jdu koupit novej, protože se sní), ale skvělej chleba Jilemnice-pekárna, na objednávku,každej pátek..dokud jezdil kámoš stavět Cutisin, tak vozil…celej tejden voněl,chutnal,žádná plíseň. Občas na farmářkách koupím chleba od Dymáka z pekárny v Heřmanově Městci,ten se tomu z Jilemnice hodně podobá,ale to musím mít fakt štěstí….v Praze bejval dobrej chleba z pekárny u Mostecký veže..kdysi dávno..jak teď , to fakt nevím….já skorotchýni vozím ten Horal 😉

        2. Taky jsem to čelt, ale ono to bude spíš o těch velkých průmyslových pekárnách. Teda pokud vůbec – psali tam o používání starého tvrdého pečiva do těsta. To se mi obzvlášť nezdá – kde by ho brali? Zpátky z regálů?

          1. Globus je sice profi pekárna velká, ale ty další jsou malé..asi to bude tím, že ten chleba neurychlujou a asi ani nešidí….

        3. Jo, Horal i z Liberce je dobrej, ale jak dlouho vydrží, to nevím. Vždycky ho zbodnem za dva dny. A úchvatnej chleba je z naší pekárny, vydržel poživatelnej celých 10 dní-zabalen a uskladněn podle pokynů pekaře, v létě, v autobusu (jeden jsme tam zapomněli a jak se hodil po návratu z Vajoletek), ale z Malína do Prahy daleko. Vdycky, když jedu domů, tak si dva dovezu, načtvrtím, narvu do mražáku a pak vytahuju a chrochtám si

        4. Bedo jestli se ke mně v sobotu chystáš, tak mám Ti koupit vynikající chleba a ty minipárečky? Chleba tu máme od soukromého minipekaře někde za Prahou a je úžasný! Říkají mu, kdovíproč, maďarský, ale lepší jsem už dlouho nejedla. Jinak k Jilemnickému – kupuju ho v Maršově, ale zkazili se. O svátcích jsem koupila čtvrtku a měla brousek, přes Silvestrem jsem koupila čtvrtku a chutnala jak bláto.
          Jo a máš u mně spoustu vzorků!

            1. Tak Beda má taky vzorky…teda , ty máš našťouchlej mrazák vzorkama a kam dáváš to pro sebe? (angel)

            2. Neboj, já jí ty Tvoje nevydám!!!!! Ty máš svoje! Pěkně je to popsané ceduličkami, abych to nespletla. Ještě i Eva tam má svůj díl. :*

            3. kuš, sharko!!!!!!! já ti žádný SVOJE vzorky nedám, grrrrrrr :@ :@ :@

              Karolínko, minipárečky i chlebík bych si vzala, jestli teda pro to nemusíš někam cestovat (h) (h)

              no jak jsem četla odpovědi, tak jsem si říkala – jooooo, melé pekárny (envy) , když já jsem obklopená Albertem, Lidlem a Penny 🙁 🙁 🙁 … leda ten Globus bych mohla zkusit (pokud bude prodávat to samé co Pardubický, ale to bych si vůbec nebyla jistá) – aspoň je Praze, i když pro mne dost daleko

              1. aha, tak Karolína už taky zaregistrovala, že sharka se chystá loupit (než jsem to nadatlila)

                1. aha, tak naopak, blbě jsem četla – anžto mě zná, myslela že je sežeru i sharce (rofl) (rofl)

                  1. Jdu pro ty párečky, snad budou a pro ten chlebíček. Obojí je moc dobré. Jo a přihodím Ti tam i klobásku z dědečkovy udírny, ta je taky moc povedená!!! 😛
                    Vzorky pro Tebe nikomu nevydám, neboj! Vlastním tělem je budu hájit! (flex)

                    1. Bedo zítra prostě MUSÍŠ přijít, jinak Ti to tam budu nucena dovézt!!! (mp) večer SMS s časem, jo! Mám pro Tebe, kromě vzorků, celý malý kulatý maďarský chléb a 1/2 kg minipárečků. Za stováka tolik radosti? (clap) To je láce jak za první republiky! Uvidíš, že Ti ten chleba bude chutnat. 😛
                      Jinak já občas kupuju v LIDLu, to máš kousek, ten kořenový. Taky mi chutná, musí být vypečený. (wait)

                    2. Pche, nějaký minipárečky, zelnice a středomořská rybí jsou lepčí 😉 ..pečivo z Lidlu, od té doby,co u nás 300m od baráku je v Lidlu pekárna, tak bagetky jsou skvělý,skoro jako ve Francii,dám si čerstvý,teploučký,křupavý, koupím 4 a než dojdu domů,je v tašce 1 🙁 já pak říkám ,že nemám hlad a Dan se diví,proč nemáme pečivo… (whew)

  26. Teď právě podruhé se mi stalo, že jsem psala psala a psala a najednou mi to úplně zmizelo, už mi to nebaví. Vím, že jsou tu normální lidi, a proto si troufám napsat, že je to vopruz, takže jestli se mi to stane znovu, tak máte smůlu. A teď k bůčku. Naše maminka byla z hospodářství (nikoliv z farmy), takže měla za to, že špatná hospodyně,která mastí pečeni. Pročež ke každému kusu třeba plecka nebo králíka apod. byl ještě příslušný kus tlustého hnusu, protože jednak se v té době chovala prasata tlustá, druhak si ty lepší kousky vybírali řezníci. Píšu o době, kdy maminka chodila do fronty po 4. hodině ranní, aby k tomu povinnému bůčku dostala ještě jiné maso. Protože jsme nesměli nedojídat, tak to byl pro mně a bratra docela horror. Takže jsme třeba i hodinu seděli nad zcela vystydlým tlustým masem, než jsme byli vysvobozeni nejstarší sestrou, která to naopak milovala a vždycky nejdřív vysbírala ty hnusy z našich talířů a pak teprve šla na svůj oběd, to ve všední den, v neděli jsme jí to oba házeli okamžitě. Ale – ale, ona je ten bůček mrcha zrádná a dostal i mne, byť o mnoho let později. Třeba ten paprikový. To se vaří, ale pozor- pomalu! Potom se měkký pomaže (patlámo patlámo) UTŘENÝM česnekem se solí, a nechá se vystydnout. Dobrý je ho nějak zatížit nebo tak něco,aby si to prostě sedlo.Vychladlý obalit v paprice a pak už si jen hlídat, aby vám to všechno nesežrali. Pak, ale to určitě všichni znáte, namlít bůček, prohňahňat s mlékem, podle množství masa, to je o tom přiměřeně, osolit, opepřit, nechat do rána v lednici rozležet a tvořit.Dají se dělat řízky nebo rolády. To se na folii natáhne tahleta masa, na ni anglická slanina nebo šunka nebo co kdo rád, na to hořčice, řídce usmažená vajíčka, a na to cokoliv; houby, hrášek, kapie; fantazii se meze nekladou. Manžel na všechny podnikové akce je povinen vozit jím zhotovenou zelňačku a moje rolády. Dá se do toho obalit vařené vejce, podle toho, kolik má být strávníků, tak se to buď smaží nebo nasází na pekáček a peče ve velkým. Taky, ale to je trochu náročnější na čas, libovější bůček na tenké plátky, tenké, a do nich zabalit šušenou švestku nebo nevyšušenou datli, do kterých jsme zručně vpreparovali buď kousek parmezánu nebo Nivy nebo bnryndzy (to podle obliby a peněz). Přeji všem dobrou chuť.

    1. Stáří je hnusný, a bude hůř.
      Ty závitky samozřejmě podle množství naskládáme do zapékací misky nebo pekáče a v troubě zapečeme. Začínáme malou zapékací miskou, abychom posléze zjistili, že nám pekáč na husu nestačí. Jo a ještě, tenhle poslední recept nemusí být nutně o bůčku, je dobře zkusit, jestli vám nebude víc chutnat spíše zabalená švestka či datle v anglické slanině. A ještě jsem si vzpomněla, že sice už nevím kde, ale asi v Chorvatsku, jsme dostali ve fáši z bůčku zapečná vejce. Namletý a ochucený bůček a do nej zapíchaná vařená vejce. Jedli jsme to i se zapuštěnými syrovými,ale už to nebylo ono. Tak snad už nic nechybí.

      1. Milá Madlo (inlove) , vítám zpátky! (wave) Zrovna nedávno jsem na Tebe intenzivně myslela – potřebovala bych Ti něco poslat. Prosím Tě, napiš mi na adresu arolf tečka 07 zavináč gmail tečka com, abych věděla, kam psát.
        Děkuju moc! (f)

    2. (wave) s tím paprikovým v česneku souhlasím, to je bašta…tu roládu jsem jedla 2x a neoslovila mne (asi děláš lepší), takže jsem ji ani nezkoušela udělat, ale do té švestky místo sýru je dobrá i mandle a pak polít slivkou a zapálit,trochu oflambovat…..mňam

    3. Hele, další mlsoun na obzoru! 😛 Už se těším na nějaký Mlsotník. (y)
      Jinak co se bůčku týček, miluju ho právě tak, jak popisuje Sharka a ostatní – tzn. patlámo patlámo, měkký křupavý chlebík a nějaká ta feferonka či okurčička k tomu. Ale nevadí mi ani pečený, je to dietní bílé maso! Když to není vysloveně tlustý hnus (to přidávám např. ke králíkovi, ale pak se to použije jinak, např. pro ptáčky a další havěť), ale dobře prorostlý bůček a je dobře upečený, tak s brambůrkem, bramborovým knedlíčkem, špenátem nebo zelím mňam! :*

      1. Jo, ke králíkovi, k tomu česnek ,mrkvičku a dát péct, králík není suchej,výpek je excelentní, ta mrkev s česnekem je přímo k sežrání a chutná skvěle, k tomu bramborovej nebo chlupatej knedlíček…mňam. A ještě lepší jsou k tomu žluťoučký vařený brambůrky.

        1. No jo, králík v mrkvi s kouskem bůčku, to dělala má tchyně, pamatuju, že mi to u ní vždycky strašně chutnalo. Měla pár jídel, na která nezapomenu, ale neuvařím je, protože buď chutnají ve výsledku úplně jinak nebo si ten recept nepamatuju. Uměla fantastické roštěnky. Vepřové pečené s rýží a paprikami (to jsem tajně v kuchyni ujídala i studené). Hovězí kousky na zázvoru. Již zmíněného králíka a ještě pár věcí, které byly prostě excelentní. Nikdy se mi nepovedly chuťově je udělat tak, jako jí.
          Kruci já mám hlad!

          1. Tak já někdy ukecám mamku,ona toho králíka na mrkvi s česnekem a bůčkem dělá líp než já, i táta ho uměl …já tu chuť ještě prostě nemám namáklou – v určitém okamžiku totiž matka sníží teplotu v troubě (to je ten moment,co ho nemám vychytanej) a pak to chutná prostě líp….ne,že by to ode mne nebylo dobrý..ale od ní je to lepší..a pak od ní vezmu celej pekáč, brambory k tomu zvládnu uvařit sama a mezitím přijedeš …..pomaqzlíš kočičky a pak se nafutrujeme….a odpadneme. (rofl)

          2. a s tím haldem, žvejkám tu kokosovou fidorku, piju kafe a chrchlám….za hoďku si dám Paralenhot drink a budu doufat,že ta bolest v krku znamená,že se to z hrtanu konečně odstěhovalo do krku,tam toho chcípa zahubím kloktáním francovky a budu mít příští týden klid….

            1. Zapomeň an alpu, ideální je slivovice nebo jiná ovocná (alespoň 50%ní), kloktat a VYPLIVOVAT DOVNITŘ! (rofl) (rofl) (rofl)

              1. No jistěěěěě (wait) ! Já nevím – vy v Čechách snáď ani nevíte, jak bojovat s influencijů (chuckle) .

              2. jenže já se cpu práškama, na který nesmím alkohol…jinak bych i chcípa léčila jinak…teď jsem ve fázi,že mi za měsíc řeknou,jestli půjdu na kudlu a pak budu 2 měsíce na neschopence, takže to tvoje řešení je sice skvělý,taky ho znám, ale praktikovat ho nemůžu,. proto z nouze volím Francův nápoj a budu ho vyplivovat… ;(

                1. Ve tvé nouzi i ten francův nápoj dobrý… Ale bez možnosti vnitřní desinfekce? To je na pováženou. 8-|

                2. Teď jsem pustila asistentku domů. Chrchlá tu jak tuberák, předminulý víkend strávila včetně pondělí v posteli, jakž takž se z toho vybabrala, ale pak na ní prskla nemocná prodavačka jedovatou slinu a bylo to tu znova. Takže dneska šla k obvoďačce a vyfasovala haldu prášků a bude se léčit. Prodavačka je téměř OK, teď chrchlá její muž – můj technik. Já tu zatím přežívám bez ztráty květinky. Doporučila jsem jim všem svařáka a vypotit se na cizím těle, no, pak jsem radši odešla podrbkat košiškové, protože ty pohledy mohly vraždit! Včera jsem si dala dva hrnky hotového svařáku z LIDLu, jen ohřátého v mikrovlnce se šťávou z půlky citronu a je mi pořád pohodově. Jenže ti mí nealkoholici raději dlabou ibalgin a podobná svinstva.

                  1. Jim najdi ten článek,jak ibalginy a brufeny, můžou způsobit infarkt…..třeba pak začnou raději chlastat. A kdyby ne,ať si dají jablkovej džus – ale horkej,se skořicí a hřebíčkem…je to jak svařák…. 😉

                    1. Víš sama dobře, jak je to s tím házením perel……… (tmi)
                      Když jsem jim předala informační článek o svinstvu, zvaném margarín, obořili se na mne s takovou argumentací, že jsem žasla. Nicméně se různými Perlami a tomu podobnými sajrajty cpou vesele dál. Nad složením párků a uzenin vůbec pokroutili hlavou a šli si koupit levný točeňák naproti (akce – 2,99 10 dkg, nekup to, nééé). Aspoň kilometr, aby byl v mrazáku připravený na nacpání do všeho! Ne, to nemá cenu! Já jím málo, ale o to kvalitnější potraviny.

                3. Já se to o své „kudle“ dozvím 2.2. Tak to si možná budeme smskovat ze špitálu!!!

              3. To přesně dělám teď po večerech já, protože na mě někdo poslal hnusnej chcíp (envy) a já nesnáším cpaní se práškama. Ještě že je to za 1+2. (devil)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN