Dobrý den milí Zvířetníci, dovolím si maličko přispět k předvánočnímu chaosu a nabídnout vám recept na vánočku. Mám jej od své maminky (ročník 1933), která ho má pečlivě zapsaný v sešitě z kurzů vaření. Vánočka je díky bramborám dlouho vláčná i bez velkého množství tuku.
Už několik let zadělávám těsto a peču maličké „dárkové“ vánočky, někdy od začátku prosince. Jak začínají různá předvánoční setkání s přáteli. Každý rok rozdám recepty, téměř každý obdarovaný si o recept řekne. A za rok při dalších vánočkách zjistím, že se o pečení nikdo nepokusil. Že by chyběla odvaha? Třeba ji bude mít někdo z vás.
Tady je ten recept pro kamarádky:
SVÁTEČNÍ ÚSPORNÁ VÁNOČKA
18 dkg cukr ml., 15 dkg vlažného másla, 40 dkg vařených brambor (nastrouhat nebo prolisovat), 2 vajíčka, 1 kg hladké mouky, 1 lžička soli, vanilkový cukr, citrónová kůra, hrozinky, ořechy.
Kvásek: 3 dl mléka, 60 g kvasnic.
Den předem uvařit brambory, ve slupce. Teplé se špatně loupou a ještě hůř strouhají.
Zrobíš kvásek. Než vzejde, nastrouháš brambory, rozpustíš máslo (Hera bude asi lepší, máslo dnes často obsahuje vodu), a navážíš ostatní suroviny. Dáš pozor, aby máslo bylo jen vlažné, vajíčka nebyly z lednice ledové, prostě, aby všecko mělo přibližně stejnou teplotu.
Pak to smícháš a pěkně vypracuješ tužší těsto. Začínat je lepší od řidšího a mouku přidávat postupně. No až už tě bolí ruce a jsi úplně vyčerpaná, tak těsto necháš vykynout. Klidně i dvakrát. Pak upleteš ruce i vánočku (lepší je dělat dvě, případně i více, vánočka z celé dávky je moc velká. Mně kdysi utekla z plechu na délku a jen dvířka od trouby jí vrátili kázeň), pomažeš vajíčkem, pokladeš mandličkami (stačí půlky, ale hodně, čím víc tím líp, po upečení chutnají líp než pražené, já je vždycky nenápadně olupuju).
Necháš ještě vykynout a pak opatrně přemístíš do trouby. Já napřed peču tak na 200°C, ale brzy teplotu ubírám tak na 180°C.
A samozřejmě, vánočku jistím špejlema (bacha chce je zavčasu zkrátit, aby se plech vešel do trouby nebo aby špejle neshořely).
Ať se dílo zdaří.
Přeji krásné a pohodové vánoce.
Zdravim,po precteni receptu a komentaru mam slinu az nekde v pase.Ale kdyz otevru lednici tak tam mam akorat kecup,horcici a zimu.Da se z toho neco udelat? 🙂 🙂
Achjo. Jestli on není pátek (na něco blbost svést musím) . Ale pozor, z milosrdenství k okolí (že aby bylo včas varováno) jsem pořídila nový kousek garderóby – triko s nápisem „mám visoké ÝQ“ 😛
JarkoK, promiň mi ten renonc (blush) a vítej a piš (sun) .
Trochu mi to připomnělo obálku minulého Reflexu, kde se skvěl titulek PÝŠU ROMÁN. Bezhřívnatec hrdě odhalil pravopisnou chybu a byl zklamán, že je to schválně (rofl)
Rozhodně tě ale, milá Louk, nechci srovnávat s paní, do které ten titulek zaryl!
Asi už budu dneska poslední s komentářem na vánočku. Bohužel budu patřit k těm „zbabělým“, protože budu péci zase tu svoji oblíbenou klasickou – tedy bez brambor. Já mám s tím přidáváním brambor do těsta dost problém – nějak se bojím, že to prostě nebude ono. Např. mám recept, kde se strouhané brambory přidávají do chlebového těsta. Ale nikdy jsem to nezkusila, mám zaběhnutý ten svůj a nemám odvahu to změnit. Stejně tak to vánočkové těsto. Ale možná jí „zkusím jednou „mimovánočně“, nebo na Velikonoce do mazance – šlo by to?
Já také připichuji pletence vánočky špejlemi (tedy jen půlkami) a to docela bytelně – několik na vrcholu a ještě po stranách. Kdysi se mi vánočka v troubě sesula a byla jsem s toho pořádně otrávaná. Možná si to letos ještě pojistím Lenčinou radou s bílkem. Špejle vytahuji hned po upečení a když se pak vánočka hezky pocukruje, ani ty dírky nejsou znát. Dělám vždy dvě velké vánočky a jednu dostane česká kamarádka dárkem – „zabalenou“ do celofánu a velké červené mašle. Protože nám vánočka moc chutná, dělám během svátků ještě další dvě. A tehdy vždy jednu po vychlazení elektrickým kráječem nakrájím a dám celou do mrazáku. Pak stačí vyndat určitý počet krajíčků, nechat rozmrazit a je to jako čerstvě upečená.
A kdo máte toastovač upozorňuji, že třeba dva dny staré kousky (pokud by zbyly) se dají krásně otoastovat a to je teprve mňamka – rozinky a mandle se v topinkáči opraží a i to opečené a prohřáté těsto chutná výborně – doporučuji.
A se zpoždějín gratuluji LenceS, jsem ráda, že Žofík od Rputi bude snad zase pašák a vůbec jsem ráda za všechny dobré zprávy, které tu dnes byly – tedy i ta od Cheta, že HankaW je OK a bude brzy fit.
Maričko, já dělám bramborovou bábovku, ta je skvělá. Ovšem příliš nepřipomíná klasickou bábovku (pro mne klasická = piškotová… což nerada), ta bramborová je těžší.
ne ne – žádná úsporná vánočka (shake) . Na vánoce musí být pořádná vánočka (nod) Už se těším, jak budou vonět 😛 (a hlavně chutnat (chuckle) ) Jako rodina jsme vánočkožraví… cukroví zdaleka tak oblíbené není.
Taky to tak vidím. Těžká máslová, sladká, vycpaná mandlemi, hrozinkami a trochou citronátu zevnitř, za každým křížením pramenů mandle zvenku. Stavbu také jistím špejlemi a skoro pokaždé mi vánočka někde trochu praskne. Jak říkávala moje babička – vlastně všechny babičky – praskne samou dobrotou 🙂
Heslo mojí babičky: „To se musíš rozhodnout. Buď je dobrá, nebo krásná“
😀
Vida kavkazáckou osobu. Kdo by si pomyslel, že se vytasí s Mlsotníkem (chuckle) . Nojo, by se jedlo, kdyby byli lidi, co upečou. Škoda, že seš takhle z ruky – bych se vnutila 🙂 . S kynutým těstem totiž ehm nekamarádím. Čti neumím. Nějaký pokusy byly, návodů pro blbý plno, marně (wasntme) . Ale von štrůdl není tak špatnej…
Milá Louk, tahle Jarka je K nikoliv F 😀 – máme tady novicku, která vylazla zpoza bučku a nabídla prima recept (inlove)
Che, to už lepší nebude (fubar) Dík, Dede (inlove)
Hi, hi, já si ji také spletla (blush) .
Milé dámy, pletoucí se jak vánočka!
Kdybych posílala já – Jarka F. – nějaký recept, končil by slovy: „Za stálého míchání vyléváme do záchodu!“ (S výjmkou receptů na BARF, samozřejmě.)
Ale že seš to Ty – nechceš recept na nekynutý ořechový dort?
http://ajrin.unas.cz/a/orechovydort.jpg
Uáááááááááááááááááááá 😀 😀 😀
krááása… (rofl) Když si vzpomenu na kybéro a diagramy…
(y) (rofl)
Aha (y) (rofl) .
A když už jste mě podezíraly z autorství – můžu přihodit 3 jednoduché recepty, z dob vandrů:
CHLEBOVÁ POCHOUTKA: jeden krajíc tlustého chleba mezi dvěma tenkýma.
CHLEBOVÁ POCHOUTKA PRO LABUŽNÍKY: jeden krajíc podmáslového mezi dvěma kmínovýma.
OBLOŽENÝ CHLÉB: krajíc (jakýkoliv) s patkou.
Já obvykle peču vánočku klasickou, ale co máme Rysíka, tak bez vajec. Šlo by to asi uplně bez nich, ale dávám vajahit. A jistím špejlemi :), fígl s bílkem pro nás není. A vajahitem se nedá mašlovat na vrch… Vánočku i perníčky místo toho natírám cukrovou vodou. Neleskne se to tolik jako od vajíčka, ale aspoň trochu. Rozhodně je to lepší, než uplně bez mašlování. Listové těsto prostě nenatírám a jde to i tak. Vlastně jsem se díky Rysíkovi naučila, kde všude jde vejce vynechat uplně a kde se to musí nějak řešit. Například na obalení řízku vejce nepotřebujete, do palačinek taky ne. Už mě nebavilo dělat dvojí jídla a naučila jsem se dělat pro všechny stejně. Jen MLP trochu brblá a tuhle upekl bábovku.
U nás doma se vánočka zadělává 23. večer a plete a peče až na Štědrý den ráno. Aby byla čerstvá na božíhodovou snídani! Na Štědrý den se vánočka nejí, protože je půst! To je taky důvod, proč se večeří ryba, protože celá ta večerní hodina je postní (proto nemůže být v salátu salám, i kdyby nám tam chutnal, což nechutná).
Já vánočku peču 23. protože bych nestíhala (u nás doma ji plete a peče můj tatínek, takto maminku tak nezdrží). A letos se chystám v předstihu pořídit kapra a základ na polévku a nakrájené porce prostě zmrazím. A budu stíhat! Jsem totiž z těch, co mají Štědrý den pokažený shonem a snažím se na to vyzrát.
😉 Já listový potírám vodou…..než ho dám do trouby
a já nepotírám 😉 … kdysi jsem na to zapomněla a pak se mi to nějak zalíbilo.
DĚKUJI VŠEM . JARCE ZA SKVĚLÝ RECEPT NA VÁNOČKU, OSTATNÍMZA PŘÁNÍČKA KI MÝM NAROZKÁM. ZDRAVÍM A DÁVÁM VŠEM LEHOUNKOU HÁDANKU: HÁDEJTE, CO SE TADY V BĚLÉ UŽ OD NOCI ZE VČEREJŠKA NA DNEŠEK DĚJE? POKUD HÁDÁTE, ŽE CHUMELÍ A CHUMELÍ, MÁTE PRAVDU. UŽ ZAS SE SYPE SNÍH JAK PEŘÍ Z ROZTRHANÉ DUCHNY A NAŠEMU HOKINKOVI SE TO OPRAVDU NELÍBÍ. JEN MŮJ JIŘÍ SI TO POCHVALUJE, BO JEN CO DORAZÍ DORAZÍ DOMŮ, PÁDÍ LÍTAT NA BĚŽKÁCH POLESE A OKOLNÍCH LUKÁCH . VENKU JSOU CCA -4,TAJŽE NENÍ NEPŘÍJEMNĚ. VEŠKERÁ OPEŘENÁ HAVĚ´TM SE CPE JAK NEZAVŘENÁ. NESTAČÍM SLUNEČNICI DOSYPÁVAT A NA ZAHRADU SE RÁNO KVŮLI ZAVÁTÝM VRÁTKŮM DOSTAT SKORO NEMŮŽU, BOÉ NESEM UŽOVKA ANI ŽÍŽALA, ABYCH SE MALINKOU A ÚZKOU ŠKVÍREČKOU PROSMYKLA.
Já taky přeju vše nejlepší. V noci tu taky sněžilo. A dopoledne vlastně taky. Jiřímu závidím, taky bych si šla zaběhat, ale nemám čas.
KARAKAL, VĚZ, TŽE MŮJ JKIOŘÍ MÁ OBROVSKOU VÝHODU V TOM, ŽE JÁ JSEM V DŮCHODU, TAKŽE MI POMÁHÁ JEN S NEJNUTNĚJŠÍM. KDYŽ BYLY NAŠE HOLKY MALÉ, NAVLÍKL TO VŠECHNO FIKANĚ. PROHLÁSIL, ŽE JDE S DCERAMI LYŽOVAT. SÁM SI ZĚBĚHAL UŽ I V MOSTĚ A HOLKY OPRAVDU NAUČIL VELMI DOBŘE NA LYŽÍCH BĚHAT. DOKONCE SI PAMATUJU, ŽE MNE NA JEDNOM ZIMNÍM POBYTU VELICE PŘEMLOUVAL JEDEN TRENÉR MLADÝCH LYŽAŘŮ,- BĚŽCŮ, ABYCH MU NAŠI VĚRKU SVĚŘILA DO PÉČE, ŽE Z NÍ VYCHOVÁ VRCHOLOVOU ZÁVODNÍ BĚŽKAŘKU. VĚRKA UŽ JAKO DVOULETÁ ZAČALA NA LYŽÍCH. PETRA, KTERÉ BYLO O ROK VÍCE, DOSTALY TOTIŽ PRVNÍ LYŽIČKY K VÁNOCŮM. PETRA LYŽOVAT ODMÍTLA BĚHEM NĚKOLIKA HODIN, ALE VĚRČA PO TĚCH LYŽIČKÁCH SKOČILA JAK RYS A UŽ MYDLILA SVAH. OD TÁTY SKVĚLE OKOUKALA BĚŽECKOU TECHNIKU. MÁ OPRAVDU DOCELA TALENT NA TO BĚŽKAŘENÍ. UPOZORŇUJU, ŽE TEHDY BYLO VĚRCE NECELÝCH PĚT LET. TRENÉR SIC SLIBOVAL HORYDFOLY, ALE MY VĚRKU NEDALI. BYLA JEŠTĚ MOC MALÁ NA ZÁVODĚNÍ A MY CHTĚLI, ABY BYLO PRO NI LYŽOVÁNÍ REKEREACÍ , NIKOLI ZÁTĚŽÍ PRO MLADÝ ORGANISMUS.
LENKO, POZDĚ ALE PŘECE PŘEJI VŠECHNO NEJLEPŠÍ K NAROZENINÁM (f) (f) (f) A KRÁSNÉ SVÁTKY…
A JÁ JEŠTĚ POZDĚJI, ALE FURT JEŠTĚ DNESKA 😉 . MILÁ LENKO, HODNĚ ZDRAVÍ, HODNĚ ZDRAVÍ, HODNĚ ZDRAVÍ. A K TOMU POHODU A SPOKOJENOST (rose1) (rose1) (rose1)
Ten místní anonym jsem já 😛
EH, SNAD NEBUDU POSLEDNÍ (blush) .
LENKO, VŠECHNO NEJLEPŠÍ! ŠTĚSTÍ, ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ, ZDRAVÍ, HLAVNĚ TO ZDRAVÍ. A ZAHRÁDKA AŤ Z JARA VZKVÉTÁ (f) (sun) (f) .
EH, NEJSI LOUK POSLEDNÍ (clap) TO JSEM JÁ.
LENKO, I JÁ SE PŘIDÁVÁM: VŠECHNO NEJLEPŠÍ, SPLNĚNÍ 3 PŘÁNÍ A PEVNÉ ZDRAVÍ. (h) (*)
POSLEDNÍ BUDU ASI JÁ, TEPRV TE JSEM DORAZILA – LENKO, VŠECHNO NEJLEPŠÍ, HLAVNĚ CO NEJVÍC ZDRAVÍ A RADOSTI ZE ZAHRÁDKY (h) (h) (rose1) (rose1)
MILÁ LENKO, PŘEJU TI VŠECHNO NEJLEPŠÍ K NAROZENINÁM, HLAVNĚ ZDRAVÍ A ZDRAVÍ A ZDRAVÍ!!! (h) (h) (h) (f) (f) (f) (sun) (sun) (sun)
Jarko, promiň OT:
http://www.novinky.cz/krimi/219910-servirka-sla-lupici-ve-vsetinske-herne-pro-penize-jeji-chrt-ho-ale-zatim-zahnal.html
Je to zajímavé, jestli jde opravdu o chrta, tak je vidět, že psi opravdu dokáží naprosto přesně odhalit tu pravou situaci, kdy se začnou chovat na obranu smečky a je jedno o jaké plemeno jde. To si myslím už od mala a snažím se to vysvětlit majitelům, kteří mi říkají, že ten jejich gaučový pitomeček by nebyl schopen v případě zlodějů nebo napadení reagovat. Tady bylo štěstí, že se ten gauner leknul už i zavrčení.
TVAROHOVÁ vánočka? štola?
1 Hera, 1 kostka – ne vanička tvarohu, 1/2 kg hladké mouky, 2 vejce, 10-15 dkg cukru či jiného slazení, citrónová šťáva z 1 citrónu, 1 celý prášek do pečiva, rozinky-ořechy-mandle-kandované ovoce-co najdeš.
Vše smísit (nejlépe v hrnci s ponorným šlehačem), vypracovat těsto a upéci, nejlépe ve formě na vánočku. Cca 1/2 hod. na 160 – 175 stupňů. Po upečení bud hned sníst anebo pořádně potřít rozpuštěnou Herou a pokrýt závějemi moučk. cukru, po vychladnutí zabalit do potravinové fólie a uchovat v chladnu.
Když použijete poloviční dávku, lze dát celou vaničku tvarohu a vyrobíte prima tvarohovou bábovku apod.
No jo, tvarohový znám. Ale já jsem barbar a vánočka mě moc neoslovuje. Tak ji nepeču (blush) . A svoje chlapy jsem naučila na štrůdl, že to je to pravý vánoční (rofl) (rofl) .
Už vařím brambory!! Vánočka podle mamčina receptu je výborná, ale dost těžká. Tuhle dám kynout jestě dnes na noc (clap)
(call) P O Z O R, P O Z O R, H L Á S Á N Í ! 😡
😡 Dnes má narozeniny LenkaS. 😡
(rose1) Všecho nej, nej k Tvým narozeninám a ještě kytičku. (rose1)
(f) http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_9_2010/#LenkaSnar_2010.jpg (f)
LENKO, PŘEJU VŠECKO NEJ NEJ NEJ A HODNĚ HODNĚ ZDRAVÍ!!! a HONEM SI NĚCO PŘEJ, TO SE TI URČITĚ SPLNÍ!
http://www.astro.cz/apod/ap101217.html
a přitom blahopřeju taky všem Danielům, i mému vnukovi! (a případně dalším slavícím)
(rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)
VERAM, DÍKY ZA OBRÁZEK. SNAŽILA JSEM SE POZOROVAT, KDYŽ BYLO AVIZO, ŽE BUDOU SNADNO VIDĚT. DLOUHO JSEM NEVYDRŽELA, PROTOŽE BYLA VENKU VELIKÁ ZIMA. UŽ JSEM SI VDUCHU PŘÁNÍ PŘÁLA, ALE NEPOVÍM, CO TO BYLO. UŽ V LÉTĚ JSEM TAKY POZOROVALA A PŘÁNÍČKO SE MI OPRAVDU VYPLNILO.
LENKO, PŘEJI TI HODNĚ ZDRAVÍČKA (h) TÍM PÁDEM POHODU (sun) A HLAVNĚ ALESPOŇ TROŠKU KLIDU (coffee) (d) (rose1) !
LENKO, PŘEJI TI VŠECHNO NEJLEPŠÍ, A HLAVNĚ ZDRAVÍ (h) (f) (sun) (^) (dog)
MILÁ LENKO, VŠECHNO NEJLEPŠÍ (rose1) (rose1) (rose1)
VŠECKO NEJLEPŠÍ, KUPU ŠTĚSTÍ A HLAVNĚ MOC ZDRAVÍ (rose1) (rose1) (rose1)
Milá Lenko, všechno nejlepší k narozeninám, hlavně zdraví a pohodu Tobě i Tvým blízkým přeji já i MLP. (h) (rose1)
Hodně zdraví a stále dobrou pohodu (d) (f) (d) (f) (d)
LENKO, VŠECHNO NEJ (f) (f) (f)
Jovíci, vy jste prostě práskači .Děkuju děkuju moc za krásnou kytičku a zdravím .
VELKOU (rose1) (rose1) (rose1) A HODNĚ ZDRAVÍČKA….. (h) (y) (h)
MILÁ LENKO, HODNĚ ZDRAVÍČKA TI PŘEJEME Z KOCOURKOVA! KRÁSNĚ SI NAROZENINY UŽIJ A BUĎ TU S NÁMI JEŠTĚ HODNĚ DLOUHO, TVÉ RADY JSOU VĚTŠINOU VELMI PRAKTICKÉ A POUŽITELNÉ (rose1) (h)
KAROLÍNKO, DĚKUJU ZA PŘÁNÍ A NEZASLOUŽENOU CHVÁLU. STYDÍM A ČERVENÁM SE.
MILÁ LENKO, MOC TI PŘEJU VŠECHNO NEJLEPŠÍ – HLAVNĚ ZDRAVÍ, RADOST A STÁLE KRÁSNĚ PLODÍCÍ ZAHRÁDKU (inlove) (h) (f) (party) (d)
DEDE, DĚKUJU. KDYŽ SES ZMÍNILA O TÉ MÉ ZAHRÁDCE, ZEPTÁM SE DRZE: JAK DOPADLA TA TVOJE RAJČÁTKA S KOPŘÍKEM. BYLA ASPOŇ NĚJAKÁ MINIMÁLNÍ SKLIZEŇ? HLÁSÍM, ŽE MĚ UŽ SVĚDÍ RUCE JAK SE TĚŠÍ NA TO, AŽ SE BUDOU MOCT ZAS HRABAT V ZEMI. UŽ MÁM SPOUSTU NOVÝCH SEMÍNEK A NA OKNĚ PRACOVNY STÁLE DOZRÁVAJÍ A KVETOU V TRUHLÍČKÁCH PIDIRAJČÁTKA ŽLUTÁ I ČERVENÁ, ROSTE TAM BAZALKA, KOPŘÍK ,PETRŽELKA, ROZMARÝN, ČESNEKOPAŽITKA I TYMIÁNEK S DALŠÍMI BYLINKAMI. DO JÍDLA MÁM NEJRADĚJI BYLINKY ČERSTVÉ, TAKŽE JE MÁM NA DOSAH. POD ZÁVĚJEMI SNĚHU NA ZAHRADĚ BYCH JE NENAŠLA A SUŠENÉ JE NEMUSÍM VŮBEC. TAKOVÁ SUŠENÁ BAZALKA JE VLASTNĚ CHU´TOVĚ SPÍŠE SENO PRO KRÁLÍKY A O OSTATNÍCH PLATÍ TOTÉŽ. NA PARAPETU TAKY ZRAJÍ DALŠÍ OLEJÍČKY:LEVANDULOVÝ NA JIŘÍHO ZTUHLÉ SVALY A BOLESTI HLAVY A JEŠTĚ ŘEPÍKOVÝ A MĚSÍČKOVÝ. CELOU PŘESNÍDÁVKOVOU SKLÍNKU UŽ JIŘÍ VYPOTŘEBOVAL, TAKŽE JSEM MUSELA UDĚLAT NOVÝ. NASUŠENÉ LEVANDULOVÉ , MĚSÍČKOVÉ KVĚTY A CELÉ STVOLY ŘEPÍKU MÁM V ZÁSOBĚ OD LÉTA A OLIV. OLEJ SNADNO DOKOUPÍM. DÁVÁM TY SVOJE LÉČIVÉ OLEJÍČKY A MASTI JAKO DÁRK Y PŘÁTELŮM A DĚLÁM JE HLAVNĚ PRO RODINU.
MILÁ LENKO, RAJČATŮM SE PO ROZTOKU Z KOŇSKÉHO HNOJE DAŘILO SKVĚLE, MĚLA PLODY, LEČ JEN ZELENÉ – PŘIŠLY NEČEKANÉ MRAZY A BYLO PO LEGRACI. ANO, I TADY NA OSTAROVECH V ŘÍJNU MRZLO 🙂 ALE OSTATNÍ BYLINKY VYŠLY ÚŽASNĚ 🙂
příště otrhat i s natí a zavěsit někde do prostoru…u okna….dojdou…
DEDE, TO JSEM RÁDA, ŽE MOJE RADY DOBŘE FUNGOVALY. RAJČAT BY MI BYLO ASI HODNĚ LÍTO. PROTOŽE DOCELA BRZY MRZLO I U NÁS, POJISTILA JSEM SI SKLIZEŇ TÍM, ŽE JSEM SI DOMA DO TRUHLÍKŮ ZASADILA MINI RAJČÁTKA- TEDY BALKÓNOVÁ( PRÝ PŘEVISLÁ, ALE VYROSTLYA DOST VYSOKO, TAKŽE ASI PŘEVISLÁ TAK ÚPLNĚ NEBUDOU). ONA SHERRY RAJČATA KVETOU A PLODÍ DOSUD. MLSÁM SI SKVĚLE, JELIKOŽ JINÉ ZELENINY NA VÝBĚR MNOHO NEMÁM. MUSÍM UŽÍVAT WARFARIN, TAKŽE DRŽÍM NEJEN DIETU TAKOVOU, ABY SE WARFARIN SE ZELENINOU NEPORVAL, ALE K TOMU JEŠTĚ DODRŽUJU PŘÍSNOU DIETU DIABETICKOU.NENÍ TO ZRIOVNA JEDNODUCHÉ, KDDYŽ ČLOVĚKU Z CELÉHO ZELENINOVÉHO SPEKTRA ZBYDE JEN TĚCH NĚKOLIK DRUHŮ, CO SE S WARFARINEM SNEESOU . N ČERSTVÉ A NI JAKKOLI UPRAVENÉ PAPRIKOVÉ LUSKY, KTERÉ BYCH JÍST MOHLA, ZAS MŮJ EXTRAHOVANÝ ŽLUČNÍK ( VLASTNĚ NEVYČIŠTĚNÉ ŽLUČOVODY)NESTRÁVÍ. DOUFEJ, ŽE PŘÍŠTÍ ROK BUDE ÚRODA LEPŠÍ. SNAD TAKY VUVUZELKA UŽ NEBUDE TAK INTENZIVNĚ POMÁHAT JAK LETOS.
Jarko, letos jsem už pekla jednu vánočku, klasickou, ale hned jak mi dovolí houser, tak se pustím do téhle, abychom měli něco k odpolední kávě. Také ji udělám z poloviční dávky. Máme totiž rádi moučníky z kynutého těsta. A taková vánočka, nebo mazanec je raz dva. Zdravím od severní části Brna.
ALEX, ZKUS SI UVAŘIT ASPOŇ KILÍČKO BRAMBOR VE SLUPCE. POLOŽ SE NA BŘÍŠKO A A´T TI NĚKDO Z BLÍZKÝCH TY HORKÉ BRAMBŮRY POLOŽÍ NA BOLAVÝ CEMR A JEŠTĚ TĚ NAVÍC PĚKNĚ ZACHUMLÁ DO TEPLOUČKÉ PŘIKRÝVKY . AŽ BRAMBŮRY VYCHLADNOU, JISTĚ SE TI HODNĚ ULEVÍ. A JEŠTĚ BUDEŠ MÍT SKVĚLÝ ZÁKLAD NA TU DNEŠNÍ VÁNOČKU.
Jednou takhle bylo zle strýčkovi, teta mu dávala na břicho horkou pokličku, strýček usnul, hekal z espaní a já pamětliva toho, že by se ta poklička měla držet teplá,jsem jí vzala, ten ručník, ve kterém byla zabalená,odhodil avedle postele,pokličku jsem dala na kamna nahřát a pak ji spícímu,hekajícímu stýci připlácla na top jeho nemocný břicho, teda lidi,ten byl hned tak zdravej. vyskočil,řval jako tur,tančil jako derviš, teta se smála jak pominutá-asi radostí…jen já jsem mu dlouho nesměla na oči. (angel)
ŠÁRKO TVÁ POKLIČKOVÁ HISTORKA MNE SHODILA POD STŮL. ŠTĚSTÍ, ŽE JSEM NEMĚLA NIC V PUSE, JELIKOŽ BYCH SE PATRNĚ UDUSILA . TAKOVÉ NEBEZPEČNÉ ŠRAPNELY JE TŘEBA AVIZOVAT PŘEDEM. ALE BRAMBORY NEJSOU POKLIČKA. TY POSTAČÍ JEN UVAŘIT A DÁT DO FROTÉ OSUŠKY NEBO PLÁTĚNÉHO SÁČKU. BŘICHO ANI ZÁDA NESPÁLÍ JAKO TA TVOJE ROZŽHAVENÁ POKLIČKA. JAKO PRVNÍ POMOC, KDYŽ ZROVNA NENÍ PO RUCE NAHŘÍVACÍ GELOVÝ SÁČEK ÚPLNĚ STAČÍ.
malé OT: Desítky hasičů směřují do Malešic (Praha 10). Hoří zde sklad kávy a čaje. Na místo jsou povoláni i protichemičtí specialisté.
Ano, ano, už jsem četla. Včera spadl Albatros nad Vysočinou, dneska todle, prostě ty jobovky si pokoj nedají a nadají.
Jela jsem právě okolo, je to docela úděsný pohled, nicméně už je to pod kontrolou a téměř uhašeno. Ale bylo jich tam jak much na h…….. Dým byl vidět i u nás ve Vysočanech.
Jarko, tenhle recept jistě vyzkouším, ale jen z polovičního množství, jelikož já nic slazené ho cukrem nemohu. Zkusím cuikr nahradit sladislem. Ty brambory těsto úžasně nadlehčí, což už dobře vím od doby, kdy zana na mlsotník dala recept na bramborovou bábovku. Brambory nejen těsto zlehčují, ale těsto s bramborami není taková sacharidová bomba . Zdravím , mávám všem zvířetníkům a zalézám za buk. Mějte se krásně a nezlobte tu.
Válečná vánočka..
Jarko, tuhle dělává i moje mamka – ročník 1931, která ji má od své babičky 😉
V životě jsem nepekla vánočku a letos asi nestihnu, ale recept zní dobře, milá Jarko (inlove) , a tak si ho vytisknu a založím k receptům na vánoční cukroví, abych ho napřesrok našla.
Jen moc nerozumím těm špejlím – prosím, v jaternicích ano, ale ve vánočce? 8-| (whew) (chuckle)
Přeju všem krásný den! (h)
Vave, nejsem sice Jarka K, ale špejle vysvětlím.Špejle se do vánočky ( na oba konce a ještě doprostředka) zapichují proto, aby se v troubě prameny jednotlivých pater nesvezly a z vánočky nezbyla jen neforemná hmota.Ale já mám proti sjetí pater jinou fintu, která je spolehlivější. Jelikož do vánočky nedávám celá vejce, ale jen žloutky, zbylé bílky používám takto: Žlábek, který se hranou natažené ruky( dlaně i s nataženými prsty) dělá do jednotlivých pater, než na ně položíš patro vyšší, potírám vždy tímhle rozšlehaným bílkem. to je spolehlivější metoda než zapíchané špejle . Do bylého bílku klepnu další vajíčko, rozšlehám, kápnu do směsi několik kapek pravé citrónovém š´távy a zcela vykynutou vánočku touhle směsí potřu. Pak dám teprve mandličky. Budeš se až divit, jak krásně zlatou vánočku upečeš.
LENKO, DÍKY ZA DOBRÝ GRIF!!!
ALEX, RÁDO SE STALO. TOHLE NENÍ Z MÉ HLAVY. JE TO RADA ODPROFESIONÁLNÍHO PEKAŘE.bÝVALA JSEM VŽDY NEŠŤASTNÁ Z TÉ UPEČENÉ ROZCÁPLINY. KDYŽ MI KAMARÁD PORADIL TOTO, UŽ NIKDY MI PRAMENY VÁNOČKY NESJELY.
já takhle podpírám tvarohovou vánočku, aby se nerozjela, protože 4 patrová je moc těžká…..
Díky moc, tak tenhle recept určitě vyzkouším. Nechávám si totiž cukroví napéct a lámala jsem si hlavu, jak zajistit, aby to na svátky doma hezky vánočně vonělo. Tak teď už to vím – 23. 12. večer upeču tuhle dobrotu, bude to krásně vonět a na Štědrý den se stejně má snídat vánočka… (f)
Již několik let asi 10, dodržujeme s kamarádkou -italkou, jeden nádhernej zvyk tam od nich, na Štědrý den snídáme Pannetone – bez kandovaného ovoce, jen hodně obalené v cukru a máčíme si ho do Asti sektu…když nás u toho někdo vidí,tak říká,že jsme čuňata, ale ulomenej kus Pannetone, máčenej do kompotované misky plné Asti,chutná skvěle a je to jejich vánoční zvyk. je to sice úžasná prasárna, ale mě to moc chutná a ona je moc ráda, že našla parťačku,protože snídat tohle o samotě,to není moc vánoční…. (angel)
Šárko ty zvííííííířeeeeeee, já to taky miluju! Co se týče snídání o víkendu, MLP je klasická kontinentální snídaně – houska s máslem, džem a jogurtík! Hlavně aby nebyl tučný (ten jogurt!) Já snídám např. na chalupě tlačenku s cibulí, kus uzeného s křenem a podobné zdravé věci. Jogurt používám na odlehčení salátů a pomazánek, případně jako marinádu. Že bych ho dobrovolně pozřela, to nehrozí, když už, tak pěkně tučný, např. Choceňský smetanový. Vánoční půst je vánoční půst, takže snídám něco podobného, jako je to, co popisuješ. Vždycky to báječně naladí na celý sváteční den. Miluju německou štolu, léta jsem ji dostávala jako originál z Drážďan od známých, už nejsou, takže mám houby, ale výborné jsou v LIDLu kupované takové miništoličky, chuť mají úžasnou a jsou přesně té konzistence, jaké být mají. A ve spojení s tím šampáněm, mana božská!
ona taková Favorini ‚Lidl‘ štola maková, taky nemá chybku, tu si máčím do melty .-)
Jogurt jím taky jen Choceň nebo Selský-Hollandia, případně, když natrefím na poctivej řeckej.
Tak, žě budeš fanda i té italské kombinace, to by mne teda nenapadlo, ale jsem ráda – vítej v klubu!!!! (handshake)
taky jsi typ M.Vašáryové z Postřižin – k snídani maso..jojo, přece nebudu za hodinu shánět něco k jídlu, marmeláda s houskou a máslem, to bych byla štont sprásknout na tý housce kočičí gurmetku. 😀
A že jsou, co? Já olizuju mlsně lžičku, když jim to dávám do mističek!!!!! Trochu přisolit a přikořenit a je to super i pro nás. Ostatně – nic špatného tam není!
K snídani uzené, tlačenka? Jsi můj člověk, přidal bych ještě tak uzený jazyk. (chuckle)
Mňam, uzený jazyk kdykoliv a kdekoliv!!! A jakékoliv množství!
Zítra mám „čínský večer“, přijdou přátelé, budu dělat několik druhů speciálních jídel. Předkrm je hotov: vařený neuzený hovězí jazyk v ostré omáčce (taky jsem jí tady psala). To je úžasná mňamka.
Já vůbec miluju maso, takže nějaká activia bez tuku? To ať si výrobce namaže na prsa.
Meltu teda ale ne, tu nerada. Štola se nejlépe namáčí v čaji s rumem, případně s punčem.
😉 jazyk taky ráda….i v té ostré omáčce, občas si to dávám v číně….a jsem za exota…ke štole ještě horký kakao…do čaje si máčím piškoty a linecký rohlíčky 😀
Tak to bych potřebovala, nechat si napéct cukroví… Už leta mi je dělá švagrová, která u nás tráví Vánoce a Nový Rok, ale stěžovala si, že už jí to nejde… nevadí, tři druhy má, to stačí. Já se pustím do vánočky.