MLSOTNÍK: Bretaňské Galettes a Crepes

Ve Francii mají na přípravu Galettes a Crepes speciální přístroje, doma si každý člen rodiny nebo společnosti přátel za asistence ostatních připravuje svou vlastní a je u toho vždy velká zábava, všichni si u takovéto večeře povídají a nenásilně tak zakládají tradici i pro své potomky…

Tento recept jsem si dovezla z Francie, kde jsem byla v roce 2007, je ze Saint Malo, z jedné Galetterie . A když jsme se s Terra-san dohodly, že jí do Stíhání Andyho občas vložím receptík s něčím, co nemohla ve svém příspěvku obsáhnout, tak plním slib a tady máte skvělé francouzské palačinky slané Galettes a sladké Crepes.

***

Galletes

 

Množství na 6 Galettes – palačinek

125 gr pohankové mouky
1 větší vejce
200-250 ml vody
1/2 lžičky soli
2 lžíce rozpuštěného sádla nebo másla (lepší je slané-v tom případě méně soli do těsta)

Vyšleháme mouku s vejcem. Pak pomalu přiléváme odstátou vodu. V případě vody se řídíme instinktem kuchařky, těsto by mělo mít podobnou konzistenci jako těsto na palačinky. Následně osolíme a vyšleháme. Několik hodin – to je velice důležité! necháme těsto uležet a nakonec přidáme rozpuštěné sádlo nebo máslo a opět vyšleháme.

Pánev potíráme máslem a smažíme na ní tenoučké placky, které po obrácení plníme různými přísadami (šunka, losos, sýr, zelenina, cibulka dušená v medu, syrové vejce, apod.) Poté Galettes zabalíme nebo ohneme po stranách, čímž nám vznikne obdélník s otvorem uprostřed. Opět dáme pod Galettes kousek másla a necháme na pánvi všechny ingredience zapéct. Změna nastane, když se na Galettes dává fašírka, sekaná ryba nebo pomazánka řidší konzistence, sýr. To se balí celé – překládají se do vějíře….a na náplň se dává drobně krájená – julien zeleninka…

Galette

 

Crepes

Crepes je druh velmi tenké palačinky, obvykle vyrobený z pšeničné mouky. Název pokrmu je francouzského původu a je z latinského crispa, což znamená „stočený“. Crepes pochází z oblasti Bretaně na severozápadě Francie, avšak v současnosti jsou rozšířené po celé Francii a považovány za francouzské národní jídlo. V Bretani jsou tradičně podávány s jablečným moštem. Crepes se podávají s různými druhy náplně, a to jak „na sladko“ (nutella, javorový sirup, našlehaný krém, ovoce, zavařeniny atp.), tak „na slano“ (sýr, šunka, špenát, vejce, houby, ratatouille atp.).

Na sladké crepes potřebujeme půl kila hladké mouky, špetku soli, 250 g cukru krystal, pytlík vanilkového cukru (lepší je cukr ovoněný pravým vanilkovým luskem), tři vejce, kousek másla a litr mléka.“ Samotná příprava je rychlá. „Do mouky přidáme všechen cukr, sůl a vejce, nalijeme trochu mléka a zpracujeme do hutného hladkého těsta. Nakonec přimícháme rozpuštěné máslo, zbytek mléka a mixujeme, až získáme krémovou směs.“ Těsto je dobré nechat asi hodinu odstát.

Crepes se připravují nalitím tekutého těsta na rozpálenou pánev nebo plochou kruhovou plotnu, která je potřena lehce máslem či olejem. Těsto je po pánvi rozloženo rovnoměrně ve velmi tenké vrstvě buď nakláněním pánve nebo rozetřením těsta speciálním kuchařským náčiním. Mě to připomíná „hrabičky“ z rulety 🙂

Zmrzlinové crepes

 

 ***

Speciálním druhem těchto crepes je Suzett.

 Suzettky jsou skvělé už přípravou, ale vždy je lepší na někoho koukat, jak je připravuje, když umí, je to koncert, chvílemi máte pocit,že ho zabijete za to, jak to dlouho trvá nebo mu vyrvete palačinku i s talířem ve chvíli, kdy opustila pánev… a toho polykání slin…

http://www.restaurant-guide.cz/recepty/recept066.html

A kam si na dobré třeba v Praze zajít: http://www.slepakocicka.cz/index.php?s=home

Tam byla kamarádka a chválila si to, po návratu z Francie se šla přesvědčit, zda si může dát crepes nebo galettes i u nás…

A také sem: http://www.lacreperie.cz/jidelni_listek.html

To zas mám odzkoušené já .-)

A nebo ve Francii…

Další fotky najdete tady (Pozn. red.: Varování! Neprohlížet na lačný žaludek 🙂 )

Aktualizováno: 8.12.2010 — 18:12

188 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. To je *úžasný*!!!
      Proč si my pitomci namyšlení myslíme, že aby byl tvor šikovnej, potřebuje ruce? Nepotřebuje!
      *iz hugging Penny*

  1. To sharka
    Sharko, mám ještě jeden dotaz k pálivým hrozinkám (blush) , hrozný, jak si stojím na vedení… Písla jsem to k té naší minulé rozpravě, tj. do článku Alsasané, budu moc vděčná za radu.

    1. ahoj, ano – 3 stejné díly znamenají 1 deci vody,1 deci octa 1 deci medu..nebo 0,5l vody, 0,5l Octa, 0,5l medu. Já si to přivářím po troškách, nálev si obnovuju….dělám to po 3 deckách od každého…..
      je to spotřeba, ale nikdo tě nenutí kupovat drahej skvělej kvalitní dobrej med, stačí nějakej obyč….nebo spotřebovat i starší zcukernatělej.

      1. Sharko, moc díky! (h) Mně nějak zblbla ta zmínka 3x 0,5 litru a vůbec mi nedošlo, že to množství v mým případě nebude tak velký… Díky za pomoc i trpělivost (sun)

  2. Ještě jednou moc děkuji za milá přání – šídlo v pytli neutajíš, tak ani narozeniny ne. (h)

    1. Milá Maruško, mám toulavý den, tak až teď všechno nejlepší (inlove) zdraví a radost každý den – a nejen s klukama chlupatýma (h)

  3. Ááááááách
    Četla jsem už dopoledne, ale nebyli lidi, co by zaťukali….
    Krásné krásné krásné, hnedle bych si dala. Slinty slint.
    A to si představte, že byly doby, kdy jsem v neděli ráno dělala k snídani české tenoučké palačinky. S domácí marmoškou, jogurtíkem, čokoládovou polevou, nebo se skořicovým cukrem,…. prostě s čímkoli si chlapi přáli. Zadělávala jsem z 3/4 l mléka.

    A taky jsem se pokochala videem, jak vyrábějí plotnu na palačinky a pak palačinky. Víte co mne zaujalo? Ta „houbička“, kterou roztírala olej po plotýnce. Z čeho to je? Ze silikonu? Hodila by se.

    1. Myslím, že ze silikonu to není, protože prvotně se plotna rozpaluje na 270 stupňů a to silikon nevydrží.

      1. No právě….! Tak z čeho to je? Ten silikon se mi taky nezdál.
        By se to líbilo. A nejen na palačinky

        1. Nevím a taky jsem o tom přemýšlela. A taky by se mi to líbilo, byť čistě teoreticky, není místo. I když nad Dalmatinovem by místo bylo a ještě bych mohla udělat komplot s hostinským přes ulici (rofl)

  4. OT: Gorila report, avšak pátek není svátek.
    Od rána Mojka Bikiru obtěžovala, až došlo k nevyhnutnému: Biki se ohnala a strhla se mela, kterou rozháněl Richard i vodní hadice v rukou ošetřovatelky. Bikirka se stočila do úplného ježečka, ale nějakou tu ránu utržila.
    Pátek ještě není svátek, a tak se neuklízelo. Bikira odmítla opustit obývák a přejít do ložnic, i když by tam měla svou vlastní, oddělenou, a přes všechno lákání se vždy jen nahnula za šubr (padací dvířka), drapsla si list zelí a šup zpátky tak, aby se zavřít nedalo. Sice by se mohlo uklízet i s Bikirkou, kdo ví, jestli by se nechopila koštěte a nepomohla, ale zřejmě tato varianta u chovatelů neprošla (tak on se svět pro pár hovínek nezboří…) 😉
    Shinda a Kijivu už zřejmě chápou, že své postavení první a druhé obhájily, a nepokládají za nutné dál bubákovat. To Kamba a zejména Mojka jsou ochotné vystartovat pořád, zbabělák Moják ale jen, když má rodinu za zády. A tak se asi Mojka dost podivila, když ji dnes propleskla Shinda: „Nech už toho strašení, nemáme kvůli tobě klid!“ Shinda je frnda nafrněná, ale krizového manažera v sobě nezapře a proto je taky Wopice One.
    Situace se opět zklidnila, jen chudák Richard táhne čtvrtou dvanáctku v tahu a když některá holka přejde z ložnice do obýváku, Richard si pro ni hned dojde: „Padej zpátky, spíme všichni spolu a basta.“
    Odpoledne se Tatunek osměloval blíž a blíž k tetě, Bikirka mu jednou dokonce začala sestupovat ze schodů vstříc, ale to už chlapečka opustila odvaha a metelil zpátky.
    Na nedělní oslavě Mojčiných narozenin by si Biki zasloužila největší dort a svatozář z nejjemnějších mrkviček. (h)

    1. A ono je dobře, že se Bikirka nedala! Myslím, že to jí posune dopředu. (nod)
      Téda, Lásková, čtu Tvé napínací reporty a normálně u toho fandím, abys věděla! (y) (nod) (clap) Tatu je statečný chlapíček, jsem zvědavá, kdy si na tetu doopravdy sáhne. (nod)

      Rozinka je v tričku táhlá a nohatá. Napucla se a teď spí – momentálně pod dvěma lampičkami s hřejícími reflektory. Vypadá dobře a tričko jí ohromně sluší. (nod) Kosourci jsou v pohodě, Rozinku očuchali, Bertík olízl, a nijak neřeší, že je cítit jinak. Na kontrolu jdeme v neděli.

      1. Musí bejt v pyžamku k sežrání, korzárečka. (inlove) U nás taky denně svítí od odpoledne dvě lampičky a obě jsou bez ustání obsazený, zrovna si u jedný opaluje zadelinku Babetka a pod druhou si prohřívá čelní dutiny Běta. Já nevim, že jim to světlo na spaní nevadí, ale asi nevadí…

  5. Teda Sharko … už to líčení, ale TY FOTKY :O
    Jsem spíš na to sladký, ale tady bych si dala všecky (nejlíp najednou (chuckle) )

  6. OT Hlásání o Rozárce:
    Tak je beruška doma, už s zašla na záchod, snědla svůj díl večerní konzervičky Gourmet a teď spí. 🙂 Děkuju vám všem za držení palců, moc mi to pomohlo. (h)

    1. Sláva, že by byl úspěšný den? Inka uspěla se Skotem, já snad, Rozárka v pohodě – teď ještě Karolína (y) (h)

  7. Sharko, slintam radosti, hlavne nad tema galetkama se slanou naplni. (y) (inlove) Perfektni naplne a napady. A co jsem fakt neznala je, jak to prekladaji na ty slane naplne, aby na ne bylo videt. Posledni dobou mne sladke zas tak moc nelaka – mozna jsou to jeste ozveny slinivky. Ale Chet mi kouknul pres rameno na obrazky a jemu sladke tedy zas chutna az moc. Az se zas postavim na nohu, tak mu nejakou sladkou Zuzanku podle tebe udelam, nebo, jeste lip, ho instruuju, jak to muze udelat sam. Ale poctiva ceska palacinka navrchu ozdobena slehackou a hodne strouhane cokolady tak dostane junaka meho do stavu nirvany. Ovsem zatim se pohybuju v minimalistickem kuchynskem rezimu – a bude hur, nez bude lip.

    1. ahoj Hani,
      galetky miluju, ze sladkých mě berou Suzetky jsou skvělé a na http://www.youtube.com jich najdeš..hlavně videa s přípravou, ale je to týrání..zadej suzett crepe a přednosta bude slintat jak Pavlovův pes a třeba je i vyrobí 😉

  8. S dovolením přidám místní recept na rychlé cukroví všeho druhu zvaný
    90,60,30 .

    90 dkg hladké mouky
    60dkg tuku
    30 dkg cukru
    Z toho zhňácat těsto – pak rozdělit na to co chceme dělat a přidat ingredience.
    Kakao do kakaových pokroutek, oříšky do oříškových, žloutky do 4 ks
    třeba do rohlíčků, špetku skořice do části na pracny atd. a pod.
    Jednoduché,ověřené léty místní praxe.
    (wave)

    1. Jo, to je asi vlastně něco jako 3-2-1, že? Dělám v tomhle poměru linecké, jen ještě přidávám 1-2 žloutky.

    2. Jenny, jsi můj člověk, já to taky tak dělám akorát cukr musím nahrazovat, LP je diabetik a nemohl by ochutnat.

      1. Když udělám 3-2-1 a žloutek, kolik tak ořechů, aby to bylo k světu??? 1 jako cukru nebo míň?

        1. Dala bych 1 a případně přidala žloutek. A jednu hořkou mandličku nebo pár kapek esence, i u ořechového to pozvedne dojem.

      2. U nás pracny vyžadují mnohem víc koření: kakao, skořice, hřebíček, badyán, pepř (důležité), citr. kůra, vanilka.

        1. Hmmm… pepř a citronová kůra – to bys měla rotlačit drátama na ochutnání. Na vánoční cukroví jsme děsně konzervativní, to prostě nemůžu zkoušet 😛 .
          Vanilku nee – nemám ráda vanilku, nemám ráda vanilku, nemám….

          1. By se to v těch drátech polámalo 🙂 a nezbyde nikdy. Pepř dávám i do perníčků (víc než do pracen), odpíchne to ostatní koření. Ale to je kouzlo rodinných receptů, když ochutnám cizí pracny, nejsou to pro mě pracny 🙂
            A vloni jsem na nějaké výstavě pořídila formičky na pracny poloviční velikosti než obvyklé, konečně bude všechno naše miniaturní cukroví stejně veliké 🙂

            1. Hmmm, perníčky nedělám – inu, tradice … u nás doma se nedělaly 😛
              Líběj se mi na pohled, ale jíst – to radši nadělám víc štrůdlů (zatím jsem teda naslibovala tři plechy 😉 )

              1. Perníčky – každý rok se snažím koupit nějakou formičku, kterou ještě nemám. Letos jsem ulovila jezevčíka a klokana. Klokan byl bohužel zakoupen až poté, co perníčky upečeny (rofl)

        2. No vidis, renato, mletej cernej pepr jsem do tech korenenych cukrovi zacala davat pred par lety taky. A jeste speticku mleteho kardamonu – ale s tim opatrne. Ja zas nejsem moc na skorici, protoze ta p;iodle mne prebije vsechno ostatni a tak ji davam jen malounko a radeji prihodimmlete nove koreni.

    1. Marsko,přeji všechno nejlepšía hlavně,hlavně hodně zdravíčka. (handshake) (inlove) (hug) (rose1) (wave)

    2. Marsko, taky se pripojuju s pranim vseho nejlepsiho. Uzivej si krasnou prirodu kolem tebe a hodne radosti s pejskama. (^) (d) (rose1) (h) .

    3. Milá Marsko, ať ti všecko klapne a ten rok, co teď začíná, ať ti pěkně vychází (rose1) (h) (rose1)

  9. Jen v letu krátké hlášení z veteriny: Rozárka už je po kastraci a vše je v pořádku. Ale prosím, ještě palce nepouštějte. Děkuju moc. (h) Budu ji vyzvedávat cca v půl páté.

    1. To víš, že držím (h) , vlastně i ostatním (inlove) jen se mi špatně píše. Tak ať je Rozárka (cat) brzy fit a může zase štípat strejdu Bertíka do pozadí (chuckle)

    2. Jo aha, bezva, já hledala vedle, tak ať berunce není blivínko a rychle se otřepe! (inlove)

      1. Pozdravuj Rozinku a nepouštěj ji z přepravky, dokud nebude úplně probraná. (cat) (h) (sun)

    3. Drzim. (y) (cat) (h) Bude to trochu narocnejsi nez s kosourkama – prece je to jen vetsi operace.

  10. tak bych asi taky potřebovala nějakou tu sladkou „krepku“ na doplnění energie. Házím, házím a házím… dneska i chodník (ještě se k nám technické služby neprobojovaly), a hlavně zahradní velechodníky pro Ricka. Už mu nohy občas vypovídají službu a tak se mu hází dálnice kolem celé zahrady… (Betka je taky hojně využívá, řítí se tam jak formule po motodromu (rofl) )
    A to podle předpovědi má v noci a zítra napadnout podstatně větší dávka… a navíc to má být mokré. Takže prašánek jsem uklidila, dokonce přestalo na chvíli sněžit.
    Dneska poctivě 20 cm…

    1. Huhu, to by se mi nechtělo ani s pořádným nářadím! Tady je obleva, má být až 7 stupňů dnes i zítra. Ale sníh nijak rychle netaje… je to zvláštní, čekala jsem rychlejší ústup. Pole a louky jsou pořád bílé, už dva týdny…

    2. Sem si dneska se správcem domu domluvila, že mi tu nechá lopatu a já budu uklízet zadní schodiště. Takhle je to totiž o nohy. Jen se rychle ujišťoval, že za to nic nechci. Grrrrr. Chci: Nový okna, ale ty asi nebudou. No každopádně se tedy přidám k házečům a zametačům. Jen doufám, že tohle nebyl jediný letošní sníh.

  11. Já začal číst s nadhledem – sladké nejím. JENŽE TOHLE JE I NA SLANO!!! A s fotkama! Bando jedna, jdu se najíst, jinak bych asi musel oblízat monitor. (chuckle)
    Ale recepty jsou ňam, ňam! Určitě prubnem.

  12. Sharko a ostatní cestovatelské mistryně kuchařské, stejně jako děvy úplně dole v diskusi trvám na protlačení patřičného množství čerstvých ukázek dráty až do compu. Jinak je to trápení zvířat!

    1. Jooo, a nejen žvížat, ale hlavně mne. Jááá chci sladkou s džemíkem, nebo slanou a nebo sladkou se zmrzlinkou OUOUOU (yawn) ;(

      1. Už se to tam řadí, napřed jdou elektrici, pak písmenka, za nimi smajlíci a pak, pak palačinky. (^) A na konci čekají hladní a mlsní zvířetníci. (rofl) (wave)

  13. Dotaz na autorku: není toho cukru v rozpise na palačinky nějak moc? A netrhá nebo nepřipaluje se to? Totiž proč se ptám, já dělám palačinky z nesladkého těsta, maximálně přidám jeden vanilkový cukr, a připadne mi, že s oslazeným těstem se pracuje hůř. Tak nějak jsem žila v iluzi, že i to originální francouzské těsto je nesladké a sladké jsou až ty přísady nahoru – jako je to popsané třeba tady: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=22661

    1. Já prosím také dělám palačinky bez cukru. Navíc je většinou dělám na slano. Zrovna v neděli jsme měli palačinky s masem. A občas jsem si kupovala palačinky ve stánku a zásadně slané. Na mne totiž těch sladkých náplní dávali moc a mně to pak už nechutná. Doma si jen lehounce udělám proužek z marmelády a to mi stačí. Navíc sladké palačinky opravdu dělám jen tehdy, když mi zbydou po naplnění slanou náplní, takže cukr do těsta nehrozí.

    2. Já ho takhle dostala, ale spojím se s Pierrem a zeptám se, taky mi to přijde moc, možná tam je navíc ta 2 nebo 0 :O a nebo je to v pořádku, ono jim se to netrhá, těsto je velice gumézní a až po přidání náplně a dohřátí se trochu dopeče….jenže oni mají vychytanou tloušťku těsta a na tom crepovači je teplota všude stejná…

          1. No, já prošla asi 50 receptů (domácí zdroje a internet) a všude to bylo bez cukru nebo nanejvýš tak lžíce-dvě, sladké byly až ty pomatlánky nahoře.

        1. Já vím, ale říkám jim něžně Suzetky 😉
          PS: takže by nám je nějaká Zuzana mohla udělat (chuckle)

            1. No, pro mě je to trošku z ruky, ale pošlu Ti tam juniora, bydlí kousek od Vás, chceš? 😉 No, radši ne, museli byste zadělávat z trojnásobné dávky, na Vás by nezbylo a on by pak měl ještě hlad. 😉 – Je v tomhle hroznej. Předminulý týden byli s MLP v dejvické Huse a snědl dvojitou polívku (s pečivem), jakousi panenku (200g) s přílohou a pak že prý si dá nějaký dezert na dojezení – a dal si grilovaná žebra…

                    1. Sportovní už má naštěstí fasované, ale v civilu se to dost prodraží.

              1. Flambovat se nebude, budou palačinky obecné tenoučké se špenátem a uzeným sýrem a jako zákusek i se zavařeninou a čokoládou (na horkou palačinku trochu strouhané vysokooktanové čokolády plus domácí meruňková). Hřívnatec už smaží na dvou pánvích, třetí vhodnou nemáme 🙂

  14. Sharko bezva, děkuju velice velmi… A potvrzuji, že pohanková mouka na galetky je prostě to nejlepší – ještě jde docela slušně použít špaldová. Neslintám jen proto, že
    a) už jsem odolná
    b) přišlo by mi to unfair, když tu čas od času zkouším Pavlovův reflex na ostatních (rofl)

    A mám dojem, že vím, co bude zítra k večeři. Tedy – jestli ještě mám tu pohankovou mouku. Nějak se totiž stalo, že máme nadnormativní zásoby cibule. Ještě docela čerstvé, takže i udusit v medu půjde, a to je opravdové velké mňam! Hele – že bych přece jen trochu slintala? 😛

      1. Chytne se pod krkem tam, kde jí končí listy, a silně se stiskne 😀

        Ne, vážně – doma ji děláme takhle: cibuli (pokud možno ještě křehkou a šťavnatou) nakrájíme nadrobno. Asi v 1 deci horké vody rozpustíme med (tak 2 lžíce), přivedeme k velmi mírnému varu, nasypeme cibuli a dusíme, dokud se voda nevypaří a cibulka neztratí tvar – vznikne z toho taková „skorokaše“. Viděla jsem ale i cibuli nakrájenou na jemné prstýnky a taky to nevypadalo zle. Osolíme, kdo chce, tak přidá trochu bílého pepře a muškátového oříšku, nakonec může přijít malinký oříšek másla. Když náplň schladne, trochu díky tomu máslu ztuhne a líp se s ní zachází.

  15. Palačinky máme v oblibě slané i sladké. Pro mě mají jednu výhodu- dělá je obvykle Kačka 😀 takže Mlsotník předám 😛

  16. A já mám volno, heč. A místo ouklidu po řemeslnících budu se věnovati obžerství. Už jsem to vymyslela (angel) . Spáchám palačinky se špenátem, sýrem zasypané a se sladkou tečkou… Dík za inspiraci! 🙂

    1. Já už mám skoro volno… 😉 Právě jsem doučila páteční ranní statistiku – něco pokontroluji, vyřídím poštu a v poledne půjdu co?? Zase házet (rofl) Neboť se sype a sype a sype… a do toho fouká, takže co se vyhází, brzy vítr zase zanese. Betka ale byla ráno nadšená – faleška je fuč (jen ještě dozatáhnout povolené lišty), takže z klidné matky je zase tajfun křížený se sněhovou bouří.

      Podrbej Pedroně

      1. Sláva, plyšáci můžou ze sklepa 🙂 .

        U nás kupodivu dneska nefouká ani nepadá, dokonce po mnoha dnech slůňo nesměle vykukuje. Takže úplně nejdřív si užijeme vycházku. Tuhle večer jsme potkali půlročního bernardýna. Bezvadný pohodový meďan. Jen kdyby se ho buldočík nesnažil zmermomocnit či co. Medvídě se sem tam udiveně kouklo na tu podivnou dotírající mouchu… (rofl)

        1. Tady padá mocmoc a stále… :O
          Na medvídě bacha (wait) – na bernardýnech se dá dost dlouho dříví štípat… a pak najednou udělají chlamst (tlamou) nebo plác (tlapou) … nejsou to vždy „Bohouškové“ , dovedou být dost ostří hoši. Takže ať je na něj Pedroň hodný – za pár měsíců by se mohl divit (punch)

        2. U nás pocukrovalo večer, ale už se zase hrnou mraky- navíc bezpečně znamení nadcházejícího deště nebo sněhu je to, že Borůvka spí a nechodí mi nosit plyšáky s pohledem Házeeeej…
          A udělila jsem si volno a budu asi péct cukroví, nepřekládám, dneska naštěstí neučím- učila jsem včera celý den, tak si trochu volna zasloužím. Soused na mě včera udiveně kouknul, když jsem vyvlekla z auta tři obrovské tašky- vypadala jsem jako stěhovák. V jedné učebnice a pár dárků (ehm, neteřky slaví v neděli, takže vydám, co mám, a můžu začít odznovu), v druhé hromadu staršího povlečení (od máminy kamarádky na piškvork), ve třetí (obrovská papírová ikea) drobný nákup včetně pěti kila brambor 🙂 Vypadám, jako bych živila regiment a ne dva puber´táky.
          A Borůvce jsem do té tmy koupila svítící obojek- sice to asi není ten doporučovaný druh, jak tu onehdy proběhla diskuze, ale na krku jí drží hezky a nepřetáčí se- letos jí teda narostla hříva…

  17. Dobrý den všem!
    Mňam,palačinky,ty můžu na všechny způsoby 😛 .No,přežiju-li venčení,asi si je udělám (y) .Při večerním venčení jsem stoupla na zledovatělý kus chodníku šikovně schovaný pod čerstvou vrstvou sněhu,uklouzla, a nastal doslova tanec.Představte si v ruce panáčka hůl (dance) a je to můj pokus o získání rovnováhy – myslím,že by mi mohl leckterý lidový soubor závidět.Zvládla jsem to,neupadla,jen Ferda zíral,co to panička vyvádí 🙂

    1. To je moc dobře, že jsi to vyrovnala a neupadla. O úraz člověk nestojí, no a že pejsek koukal – oni se rádi baví a diví. (f)

    2. Ahoj Fallowo, tak Ty ses rozhodla pro takový náročný způsob tělocviku – to tedy závidím! Určitě jsi to ustála hlavně díky Ferdovi, protoře by bylo nedůstojné Tvé velikosti, abys před ním polehávala na ulici ve sněhu… :o)
      Tak už si nebudu dělat legraci – dávej na sebe pozor a choď hezky pomalu, cokoliv polámaného jsou pro člověka hotové galeje! Já bohužel takovéto reakce postrádám, takže když mi občas ujedou nohy, tak sebou žuchnu z mosta do prosta, žádné tanečky. Zatím se mi nic nestalo, za to ale mohou mé přírodní airbegy… 😀
      Tak se měj krásně a ty palačinky Ti přeju!

      1. Teda Alčo – přírodní airbegy (y) (rofl) . Chi, máme podobný styl letu a pádu. Bohužel v tom krátkém mezičase, snad ještě před dopadem, stihnu vypustit z húst cosi drnčivého, co vyděsí náhodné kolemjdoucí, kteří by jinak byli ochotni mě zvedat. Což je vzhledem k airbagům úkon nelehký (chuckle) . To se takové čisté duši jako jsi ty určitě nestane 🙂 .

        Milá Fallowo, gratuluju k získání rovnováhy (inlove) . Fakt není o co stát. Ale kreace to musela být zajímavá na pohled (chuckle) .

    3. Zimní aerobic, taky nemiluju,ale občas provozuju….musel to být pro Ferdu jedinečný zážitek. Je dobře, že jsi ho ustála. (wave)

      1. Zážitek nejen pro Ferdu 😀 ,obávám se,že i pro některé sousedy,kteří za oknem sledovali můj odzemek (chuckle) a jsem ráda,že nikdo nevolal Chocholouškovi – důchodkyně,tančící v 6.30 ráno na zasněženém chodníku by to volání opravňovala (wasntme) …

  18. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Nestíhám – jdu házet a házet a házet… neb padá a padá a padá… (chuckle) Taková bretaňská palačinka by mi pak móóóc chutnala. Za ten týden na konci světa jsem se do nich zamilovala…

    1. Teď jsme doházeli dědinu. Naštěstí už máme frézu a radlici . Sníh je velmi krásný a romantický. (rofl)
      Zdravím ze zasněžené Moravy. (wave)

      1. já ještě stále domů (chápu že obec má jiné potřeby 😉 ) frézu nechci. Vždyť je to házení jediný sport, které v zimě dělám. Výletit ve sněhu moc nejde (I Betí křivule raději v hlubokém sněhu nepokoušíme), golfíček hrát nejde…
        Házím ráda – tedy pokud neučím od sedmi a není tedy nutné mít budík na půl šestou – to už někdy i já vstávám až na něj…

    2. OT:Konečně jsem zjistila,koho Betka nazývá Kvilíkem – tak sice opožděně,ale upřímně gratuluju k vnoučkovi a přeju mu hodně zdraví a štěstí (h) (sun)

  19. Slyšte, slyšte. Na vědomost se dává, že někdy v těchto dnech má narozeniny Marska. Dotyčná oslavenkyně ve skromnosti a plané naději na promlčení (chuckle) neupřesnila datum. Snad napraví v diskuzi, abychom se příště trefili.

    Milá Maruško, všechno nejlepší! Hodně zdraví, kus štěstí, radost s koliáčky, dobré lidi kolkolem… Ať se Ti dobře vede! (rose1) (h) (rose1)

    1. Milá utajená Marsko! (h) Marné Tvé tutlání – už bys měla vědět, že bystrému Zvířetnickému oko nic neunikne, neb vždycky někdo něco nahlásí (dík, milá Louk (inlove) ). A tak se stavím hned za Louk s (f) v ruce a přeju Ti hodně (sun) dnů a taky hodně zdraví a (music) v životě a hezky si svůj sváteční den užij. (coffee) (^) (dance) (*) (d) (party) (nod)

        1. Hmmm, já prostě budu vopožděná do konce svých dnů :@ Maruško, všechno nejlepší, hodně zdraví a pohody a splnění aspoň 3 ks velikých přání. (sun) (rose1) (^) (d) (h)

      1. Všechno nejlepší a hodně zdraví a vůbec všechno, co si přeješ (h) (f) (sun) (^) (d) (dog) (dog)

      1. Marsko, tady se zjistí všechno. (chuckle)
        Přeji ti tedy opožděně všechno nejlepší, hodně zdraví, štěstí, lásky a tak vůbec! Ať se daří!!! (h) (rose1)

        1. Děkuji vám všem za přáníčka, jste zlatíčka (hug) . Jováskovi takový krásný kaktus nemám. Tady se opravdu nic neutají .

    2. Teda Sharko! (wait) Asi dám návrh, aby Zvířetníci odhlasovali, že ty nejvyhlášenější mlsné huby mohou publikovat své mlsnosti jen za podmínky, že současně budou servírovat i ukázky svého umu. (nod) Pravda, rozeslat dobrůtky po celém světě bude poněkud složité, ale my nebudeme trpěti. (chuckle)
      Vypadá to úžasně. (y) 🙂

      1. ještě , že po mě nechceš, abych ti sponzorovala cestu do Bretaně (chuckle)
        ale v Praze jsi v šanci si dojít do La creperie…a nebudeš litovat. 😉

    3. Jasně – práskat se nemá, ale hlásit se to musí. A je dobře (v tomhle případě) že se nějaký ten „hlásič“ vždycky najde 🙂 Takže milá Marsko, užij si narozenin podle své chuti (^) nebo snad (d) ? Smečka přeje všechno nejlepší, zdraví štěstí dlouhá léta…. a to nedobré ať nikdy netrvá dlouho (rose1)

  20. Mno, milá Sharko (a taktéž Terro-san), tak takhle by to teda dál nešlo… Zásadně protestuju (wait) . A trvám na protlačení popisovaných a ách vyfocených kulinářských zázraků skrzevá dráty. Neprodleně! Ajajaj, du plenit. Propána, přece si v jednu v noci nebudu cmuchtit crepes. Nebo jo? 😛

    1. Strašnéééééééééé (devil) (tmi) a ouplně jedno je, zda prohlížení a čtení koná se před jídlem či po něm… klávesnici jsem si poslintala

      1. Milá Louk a Akden, zeptejte se mně, takhle po ránu, to je šílenýýý, chci aby mně okamžitě a střelhbitě někdo ( ale kdo (rofl) ? ) udělal palačinky k snídani . (^) (coffee) Ach jo. (angel) (rofl)

        1. jé (chuckle) já bych Ti je udělala (k svačině) a dobroučké jsou i nádýchané omeletky podle receptury mé moravské bábinky, ale nejsem po ruce 😛
          já tady v práci taky sliním a šuplík mám při pátku vymetený (blush)

          1. Nadýchané omeletky? Nejsou to ty, co se jim říká Šěpánské? Tak ty taky můžu… 😛
            No vidíte – jste pomstěny, milé dámy. Teď tu slintám já.

            1. asi néééé, tyhle se normálně smaží na plotni a motají (chuckle) recept mám doma, tak později

            2. Štěpánská omeleta – vzpomínka na dětství. Dělala mi ji nevlastní babička, když jsem byla chorá, případně chorobu úspěšně předstírala. Na železné pánvi v troubě, dobře 3 cm silná, meruňkovou zavařeninou vystlaná – a nikdy v ohybu nepraskla. Jak to babička dělala, to nám neprozradila. Za mlada byla kuchařkou u nějaké honorace ve Vídni.

      2. Ty taky? Já taky. A to jsem si myslela, že mě dneska nedostanou, protože jsem včera dožrala kupu palačinek s kysanou smetanou. Dostaly.
        Eště tam mám jedno vajíčko! A špenát! Ha. (pi) (flex) (pi)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN