VOL-AU-VENTS – francouzský výraz pro paštičky, tj. malé misky nebo košíčky z lístkového těsta, které plníme různými náplněmi. Podávají se buď teplé, nebo studené jako jednohubky. Prostě pro mlsnou hubu není člověk línej dělat i takovéhle věci. Takže si pohodlně sedněte a zapojte fantazii k tomu čtení.
Jestli po přečtení budete mít plnou pusu slin a budete trošku naštvaní,že máte jen rohlík s něčím, případně dostanete hlad… věřte, že mne to potěší. Ale když mi dáte vědět, že jste pekli, budu ji mít ještě větší.
Těsto lze koupit, abyste se tolik nedřeli, ale jste-li perfekcionalisté, nebrání vám nic v jeho výrobě.
Lístkové (Listové) těsto:
2 a ¼ hrnku hladké – 2x prosáté mouky
1 poctivé máslo
½ hrnku vody
špetka soli
Do mouky přidáme sůl a promícháme, rozdrobíme máslo, pak do ní uděláme důlek a vlijeme vodu, vše zpracujeme v těsto, které necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout. Pak vyválíme a nakrájíme čtverce, do každého druhého čtverce vykrojíme tvořítkem nebo sklenkou kroužek, ten odebereme a čtverec s otvorem přilepíme žloutkem k čtverci bez otvoru. Takto připravené budoucí korpusy na paštičky, vložíme na pečící papír a v 200°C nahřáté troubě pečeme cca 10 minut-do zlatova. (Minuty dle trouby a tloušťky těsta. Za syrova by měly mít slepené čtverce výšku cca 2 cm)
Do předpečených čtverců, které necháme vychladnout, plníme náplně dle fantazie… nebo dle receptu.
Mezi čtverce můžeme zapéci i plátek šunky nebo uzeného lososa. Pak plníme sýrovou pěnou nebo ochucenou paštikou, vyšlehanou do pěny a zdobíme zeleninou, ovocem….
Těsto (upečené čtverce) se dá také před plněním vymazat pikantní marmeládou – brusinkovou nebo rybízovou, višňovou…. ale jen zlehka… nedáváme jí tam moc. Lze i med s mletými ořechy. Nebo chutney.
To jsou studené paštičky.
Ale já mám raději ty horké .-)
Těsto je stejné, vykrájení také, lze i košíčky a pak těsto uzavřít, aby šťavnatá náplň zůstala uvnitř (to je lepší). Potom musíte dát pozor, kdo si kousne rychle a bez rozmyslu, spálí si patro .-)
Plnit se dá již předem opečeným nebo jinak tepelně opracovaným masem nebo fáší… vkládané náplň by neměla být příliš mokrá, aby těsto nebylo po upečení rozblemclé, ale ani suchá, aby neztvrdla. Po jejich uzavření, je potřete rozšlehaným vejcem a můžete posypat piniovými oříšky, kmínem a solí., nebo nechat jen potřené.
Pokud je přece jen šťavnatější náplň, dá se na dno košíčku dát třeba troška brkaše nebo šťouchaných brambor, ochucených bylinkami nebo česnekem, jarní cibulkou…
Základní náplň:
Uděláme sekaninu (pomeleme) složenou z ¾ libového vepřového masa (plecko) a ¼ bůčku nebo syrového hřbetního sádla, přidáme plochou drobně nasekanou petrželovou nať, sůl a mletý bílý pepř, polijeme koňakem a promícháme. Koňaku přiměřeně, aby toho nebyla kejda, stačí tak velkej panák na kilo masa… někdo dává méně, prostě si najdete svůj poměr masa a koňaku.
Obměna: místo koňaku a petržele – suché bílé víno,citronová kůra z jednoho citronu, půl kelímku 12% smetany, tymián.
Obměna: Místo vepřového masa, použijte kuřecí, krůtí, králičí… ale dejte k nim vždy to hřbetní sádlo (vepřové) a játra (kuřecí,krůtí….) – nasekaná na drobno…..
Když budete chtít použít zvěřinu, dejte víno červené, česnek ,rozmarýn, jalovec-mletý, černý pepř… ostatní zůstane… nebo koňak a citronovou nebo pomerančovou kůru a koření na zvěřinovou paštiku.
V každém případě, až vyrobíte masovou směs, nechte ji minimálně přes noc odležet.
Rybí náplň nemusíte nechat odpočívat. Je to taky dobrá kombinace… rybu oberete (může to být i uzená makrela – ale šťavnatá, smícháte s vejcem, kořením na rybu a stříknete bílým vínem, můžete přidat i bylinky, trochu cibulky… aby to nepřebylo rybí chuť, je dobré dát trošku sardelové pasty (skvělý je Mardešič), pak již nesolíme. Pokud není sardelová pasta, přidáme nasekané ančovičky…
Je to velice dobré z tresky i z pangase.
Myslím, že vám dojde, že se do paštiček dá dát všechno, i zbylé maso z nedělního oběda, jen se musí vhodně nastavit… žasla jsem, jak je dobré kachní nebo husí s trochou výpeku a šťouchanýma bramborama.
Když se k zvěřině přidaly houby… klidně i opláchnuté naložené – ale rozsekané, nebylo to na škodu.
Víte, nejlepší je ta vůně z trouby, když se line a vy stojíte u ní a polykáte sliny… na stole je láhev vína a vy vytahujete plech se zlatými paštičkami v listovém těstě a víte, že si za malou chvilku spálíte pusu a bude vám to úplně, ale úplně jedno.
Tak zase někdy příště….
Vaše Sharka
https://www.wikipedia.org
Dobry vecer,hlasim navrat z Pariza./k pastickam je to stylove/Bolo to krasne a fajn-az na to,ze som sa hned v prvy den kochala mestom a nezbadala parez-no a rozplestila som sa ako zaba a cela dozrazala,krv mi kvapkala z ust,citlivi Francuzi dobehli a dvihali ma/!!!/To bola hanba,ludia.
Ale vianocne trhy boli krasne,predavali horuce vino,crepes,dusene zeli s roznym udenym,syry,husacie pecienky,ale aj bliny s kaviarom,hrala hudba,fukal vietor,zima jak v ruskom filme-i zakupila som si pletenu ciapocku,sale/dva/a rukavicky.Impresionisti ma ako vzdy dostali do kolien,pozor Louvre je v utorok zavrety.No a nakoniec nakupy:Tati bol nas a este asi dalsich 200 turistov z RVHP.Fotila som,pokusim sa dostat fotky do pocitaca a potom sem.Ci sa mi to zadari,neviem
Achjo, ten „hústopád“ :O Ti opravdu nezávidím. Ale to další fakt jo. (sun)
Teď jsem se naprosto odbourala svou vlastní tupostí (rofl) „Ciapocku,sale/dva/a rukavicky“ – přemýšlela jsem, proč když ty čiapočky byly v akci (sale), tak není napsáno „dve“. Trvalo, než mi došlo, že Verenka si koupila dvě šály, případně dva šály (rofl) Pátek večer (rofl)
A za týden jsem pozvaná na pohovor, tralala 🙂 Teda po ránu, ne večer.
Jéje , to je moc fajn, opět budu zatínat všecky 4 pěsti. Vypadá to na solidní firmu, ale nikoho z nich opravdu neznám, ani jsem nevěděla, že existují. Matylda jistě bude vědět víc.
aido, díky, ale pozvaná jsem odjinud (velesolidní firma, navíc 12 minut busem), tihle se zatím neozvali. Matylda je nezná, jsou v jiném ranku.
Renato, jak je u vás venku? Potkala jsem že je tam -11 a prší?
Sharko, prosím o doplňující info – na pálivé hrozinky kolikaprocentní ocet? A jaký? Jablečný? Došly mi nápady na dárky, tak zítra koupím suroviny, pohledám skleničky….
Já asi nějak lajdám ty mlsotníky, páč tenhle receptík mi nějak proklouznul. Prosím, moc moc přetáhněte někdo tyhle ozvláštněné rozinky. DĚKUJI (sun)
http://naszviretnik.net/2010/06/18/mlsotnik-palive-hrozinky/
To už ty mlsotníky teda lajdáš hóódně dlouho (rofl) (h)
Jo, lajdám, protože moje chuť k jídlu na tloustnutí úplně stačí. Když to čtu, dokážu kynout i při tom čtení ;(
Renato, ty mi dáváš…ten obyčejný, já kupuju kvasný bzenecký…….mohlo by to být dobrý i s jablečným, ale to prubnu a pak dám vědět, tenhle je odzkoušenej…
http://www.okobchudek.cz/product/ocet-bzenecky-kvasny-lihovy-1-l-24546/
tady máš fotku, já teď jako na potvoru doma žádnej nemám, lahev od něj jsem ve středu vyhodila, já s ním jednou za měsíc projedu pračku a nakoupit půjdu až příští tejden….
Sharkoooo (clap) – já mám hlaaad!!! (spokojená? (chuckle) )
Mám, poloviční…ještě upeč a sněz… (chuckle)
Ahoj lidi,co mi to děláte?Už jen ty fotky mi podráždily slinné žlázy a komentáře mě dorazily,mňam,mňam (y) .Odcházím probrat obsah lednice 😉 .
Tak jsem tady s tim testem. 🙂 neni to prave listkove, ale je jednoduche a krasne se nafoukne. Kdysi mi to poslala maminka na vanocni cukrovi, ale ja ho opravdu pouzivam na pasticky – jednu dobu jsem tady nemohla sehnat uz hotove rozvalene testo.
35dkg hladke mouky/1 zloutek/25 dkg masla/ 6 pol. lzic bileho vina/speticka soli. Maslo musi byt velmi studene na male kousky. Zpracujeme testo, zabalime do vlhke uterky a v chladnu nechame odpocinout. Pak testo rozvalime, vykrajime pasticky – pulku cele, pulku s dirkou v prostredu. Spodni cast potru vajickem, na to soupnu ty kousky s otvorem, opet potru vajickem a pecu. Pokud se s tim patlam dyl, tak cely vyrobek dam jeste na plechu do trouby, nez to pecu. Studene testo se nafoukne v troube lip.
Na cukrovi se jen vykroji mala kolecka a po upeceni obali za tepla v cukru (s vanilkou, skorici nebo orechama).
Ta sladká kolečka (ne plná, s vykrojeným středem) dělávám jako vánoční cukroví.
HANI W, TOMUHLE TĚSTU SE U NÁS BĚŽNĚ ŘÍKÁ PLUNDROVÉ A JE TO VÁŽNĚ VELKÁ DOBROTA. JAK JSEM SI DOMYSLILA , NESTRKÁŠ OPATLAJÍCÍ SE TVARY TĚSTA DO TROUBY, ALE NA CHVÍLI I S PLECHEM DO CHLADNIČKY. ZDRAVÍM A MÁVÁM ZA OCEÁN.
Plundrové těsto je něco trochu jiného, je to kynuté těsto, do kterého se zabalí bochánek mouka/tuk a překládá se podobně jako lístkové.
Tohle nafouklé jsme dělávaly občas také, ale linecké a ischilské šlo vždycky mnohem víc na dračku.
Další recept na „listové“ těsto (asi jako brusinky z rybízu, také se jim říká brusinky, ale nejsou): 40 dkg hladké mouky, 25 dkg tuku, 3 PL vody, 3 PL octa, sůl. Rychlé a křehké jako opravdové listové těsto.
Sharko, to je parada a bezva idea na mejdany. Taky to obcas delam, resp. delavala – dle fantazie a toho, co je v lednici a ve spajzu. A jsem vdecna za ten napad izolovat spodni cast ochucenou brkasi na ty zapekane pastiky. Ja to obcas izoluju nejakym pevnejsim syrem neutralnejsi chuti, ale prece jenom ten tuk ze syra stejne tu spodni vrstvu narusi. Takze dik. Mnam!!!
Sharko, skvělá inspirace – paštičky taky doma dělám (a těsto kupuju, jen jednou ze „studijních důvodů“ jsem ho vyráběla, a nemusím opravdu umět všechno, že), a každá další náplň potěší. A ten trik se šťouchanými bramborami na dno paštičky jsem neznala… Takže díky, určitě na ně letos dojde, nejspíš kolem Silvestra, ono je to toitž opravdu skvělé pohoštění a ano – ta chvíle, kdy se z trouby linou skvělé vůně, všichni obcházejí kolem a slintají jak Pavlovovi psi, švára právě otevřel láhev rýnského… to je na tom to nejhezčí…
Terro-san, když naplníš kuřecí náplní a doprostřed masa vmáčkneš tu pálivou hrozinku 😛
🙂 No ano, rozinky! Už nám doma stojí druhá várka – z litru octa… 🙂
Pardon, vpadl jsem, ani jsem nepozdravil. Ale sharko, ty rozinky jsou fakt jedno velké mňam!
Terro: to je príma ,že tolik chutnají….i výroba je snadná…. (angel)
Paštičky vypadají skvěle – taky bych se k Sharce hned pozvala na svačinu! (inlove)
Ale mám dotaz – coby sklerotik si nemůžu vzpomenout, kdy jsme tu mluvili o nějaké strašně jednoduchém způsobu, jak zapéct lilek – s česnekem? Se sýrem? Mám tu prostě lilek a nevím co s ním (a nic složitého se mi dělat nechce (inlove) ) nepamatujete si někdo, jak to bylo? Děkuju! 🙂
Lilek nakrájej na kolečka tak 1/2 cm, lehce posol a nech vypotit. Jakmile z něj vyjde hořká voda, lehce ho potři utřeným česnekem, už nesol, sůl se proboxovala dovnitř při tom pocení. Pak obal v hladké mouce a vlož do pánvičky na rozpálené sádlo nebo olej. Nech opražit po obou stranách. Je to výborné s brkaší a tatarkou.
Nebo lilek rozřízni napůl, nechej vypotit, vydlabej vnitřek a ten nasekej a smíchej s něčím, co Ti padne do ruky: mleté maso vepřové nebo drůbeží, mleté uzené nebo nadrobno pokrájené, mletý salám, cibule, česnek, paprika červená mletá, nadrobno sekaná nějaká zelenina, petrželka, sýr atd. atd. Vetkni to do lilkových lodiček a dej do pekáčku péci na min. 180°C. Když je skoro dopečeno, lilek měkký, posypej třeba strouhanou nivou nebo jiným druhem aromatického sýra.
No, jsem moc rychlá – posypej tím sýrem a vlož ještě na chvíli do grilu, aby se sýr roztopil a zapekl.
Děkuju! To je ono… už si to konečně musím někam uložit – ale tak, abych to našla! 🙂
Dede, ještě jednodušší je lilek rozkrojit po délce napůl, na řezné ploše udělat po délce hlubší zářezy (čím víc, tím líp) a do nich nacpat tenké plátky česneku (opět: čím víc, tím líp). Osolit, opepřit, podle chuti posypat buď rozmarýnem, nebo tymiánem, nebo bazalkou (nebo přímo provensálským kořením), lze i bez bylinek, pokropit olol a dát péct do růžova. Před pečením lze i mírně posypat strouhaným sýrem (jen lehce a nějakým lepším, ideální je parmazán).
Obrazový doprovod a originální recept je zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/zelenina/lilek-la-jean.html
😛
Taky dobrý!!!!!
To je naše domácí stálice, děláme to už léta. Ještě jeden tip na lilek od Bali: http://olivovakucharka.webgarden.cz/zelenina/lilkovy-kaviar-caviar-d.html – taky to často děláme.
aido: ja jsem puvodne pred nejakou dobou pouzila ten tvuj s cesnekem v zarezech, ale pak jsem se rozhodla to prece jenom vymackat a dat to rozriznutou stranou dolu – bud s cesnekem nebo ne – jak mam chut. Chut je stejna, ale vysledek je stavnatejsi.
Tohleto jsem od tý doby, co jsem to tu četla, dělala už aspoň 4x a ještě pořád se mi to nepřejedlo.
Akorát jsem si to asi pamatovala špatně, takže v záchvatu kreativity do těch zářezů na česnek rvu kousky slaniny a sejra. Sejra není nikdy dost. 😛
Klid, ono to na Labužníkovi v diskusi pod úplně první verzí tohohle receptu taky hromada lidí doporučuje. 😉 http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=15654
Dede, zde je jeste jeden jednoduchy – Rozkrojit podelne, udelat v tom zarezy, posolit, nechat tak 30 min. vypotit, vymackat neco tekutiny, otrit, zakapat dost olivovym olejem. Soupnout na plech s pecicim papirem, nebo aluminiouvou folii rozriznutou stranou dolu. Na ten pekac pod to dat treba neco cerstvych vetvicek rozmaryny nebo tymianu, mas-li; nemas-li, zasypat provencalskym korenim. Pect asi hodinu ve troube na 400 Fahrenheit. Lilek jakoby zkolabuje – to je dobre. Spodni strana bude jakoby zkaramelizovana. K jidlu vydlabat lzickou, zakapat citronem, patlat to na tousty, pita chleba, pripadne posypat zelenou cibulkou nebo petrzelkou. 🙂
Hani to taky vůbec nezní špatně!
V pořadu „S Italem v kuchyni“ jsem viděla i recepty na ohněm opálený, až spálený lilek, do kterého byly ve slupce škrabkou na brambory vyříznuty takové rýhy, pak se opálený lilek vložil do pekáčku, naplnil směsí z mletého masa, koření a dalších ingrediencí a nechal zapéct. Trochu jsem nepochopila, proč se to dělá tak složitě, ale nakonec to vypadalo moc chutně.
Hanko, ta varianta „vzhůru nohama“ zní zajímavě, nejspíš ji co nejdřív vyzkouším. Možná pro srovnání část lilků upeču podle Bali a „druhou vzhůru nohama“, jsem zvědavá, jak to dopadne. Nebude to spíš něco jako ten kaviár?
V podstate jo. Akorat ze na ten kaviar, pokud vim, se to pece cele s hlubokyma zarezama – takze je to spis dusene ve slupce. Tohle s tim zkaramelizovanim a bylinkama to soupne do trochu jine dimenze.
Aha, dík za vysvětlení.
To zní skvěle, ale já nesmím citron… 🙁 🙁 🙁
Lze i bez citrónu 🙂
najdi si: http://dolcevita.blog.cz/0702/baklazan-a-la-jean
budete všichni slintat, jednoduché a skvělé….. (chuckle)
tak až tu budeš….zastav se….jen nevím,jak to provedeme s kočkama a s pejskama (angel)
Milá Sharko, mám poslintanou klábosnici! (Teda málem) (rofl) Slíbilas, splnilas a já teď abych MLP ukecával co koupit ať to zkusíme. Svátky se blíží a nějaká ta novinka nezaškodí. Díky za tipy. (y)
použijte fantazii a zbytky…to úplně stačí… 🙂
Ach jo, to to voní! (Aspoň v představě) Jééé!
Ale O.T. Už nějakou dobu mě volný zlobil a teď mi se nejde dostat na poštu vůbec. Kdo jste na volném, máte taky problémy?
Nemám….
Firemní adresa je na volném a má druhá mailová soukromá také. Problémy míváme hodně často. Nejde vůbec připojení, vypadává, restartujeme a děláme s tím různé blbiny, aby se to srovnalo, ale není to zrovna příjemné.
Zvláště když člověk nejvíc připojení potřebuje, to jsem fakt občas zuřivá.
Karolinko, mě to samé dělá seznam. Dneska od rána jsem se pokoušela asi třikrát přispět do diskuze ale vůbec se mi nedaří, nedaří se mi ani připojení. 🙁
Milá Veram, opravdu zlobí ten volny. Posílala jsem ti asi dva , nebo tři mailíky, ale jeden se vrátil po 24 hodinách jako nedoručitelný a ostatní zapadly někam do temnot.
Problémy, které jsem tam řešila už nejsou momentálně aktuální. Ovšem, pokud se k nim vyjádříš, budu jen ráda.
Jsem ráda, že tě mohu kontaktovat alespoň touto cestou.
Hezký den.
Kam to až zapadlo? Měla jsem to narychtované na přilepení pod Veram.
Mám pocit, že na Volném se zápasí s nějakou přestavbou. Změnily se barvy ze zelené na modrou a do mailu je občas nutno se přihlašovat nadvakrát, jednou na nové modré stránce a ještě jednou na staré zelené. Trvá to tak dva týdny a nejhorší je to v noci.
Jj, byla to jedna z těch změn, co vedou neomylně k horšímu (doh)
Recepty vypadají zajímavě, určitě někdy vyzkouším.
Když jsem viděla nadpis, vzpoměla jsem si na obsah naší ledničky. Máme tam čerstvou domácí paštiku. Jestli se můžu připojit s receptem, tak: srnčí maso (pokud není, vystačíme si i s divočákem, ale srnka je lepší) uvaříme s kořenovou zeleninou a divokým kořením, v dalším hrnci se uvaří kousek bůčku (aby to nebylo příliš suché). Vařené maso obereme z kostí a 2x proženeme mlýnkem, přidáme vajíčka, osolíme, opepříme dle chuti. Pak vyložíme formu plátky špeku (Pozor! Počítat s ním při solení!) – obvykle používáme srnčí hřbet -, naplníme směsí, poklademe i špekem i vršek, přiklopíme alobalem, posadíme do pekáče naplněného vodou a pečeme asi 2 hodiny. Vyklápíme ještě teplé před zatuhnutím a zabalíme do alobalu.
Proč bydlíš tak daleko?! S chutí bych zašla na svačinu. 😛 I čerstvý chleba bych přinesla
jojo a naplnit s ní ty košíčky, to je bašta a dát zapéct s troškou brusinek….
I ty mlsná hubo! 😛 Dala bych si, nezbylo?
Všeliké dobroty z listového těsta jsou u nás velmi v oblibě. Tvůj způsob výroby listových mističek je bezva. Když je budu chtít mít malé, použiju ho. Když mi stačí velké, vezmu formu na muffínky, vykrojím velké kolečko (hrnkem vařákem půllitrákem), vložím do ďolíčku, zvlnění přehlížím a plním.
Na sladko třeba jako štrůdl. Nebo trošku tvarohu a jahodu a mandlové lupínky, nebo borůvky…..
Na slano třeba taky cibulovou náplní – na pánvi rozškvařím špek či slaninu, či uzený bůček, přidám hooooodně cibule (stačí nakrájet na čtvrtkroužky), zapěnit a ještě chvilku. Může se přidat i kousek pikantní klobásy. Nechat trošku zchladnout a plnit do paštiček nebo mističek. Možno zasypat sýrem, ale není nutné. A péct.
Dobré je to teplé i studené. Návštěvy to obvykle žerou plnou hubou a ještě nikdy nezbyly.
jojo, přesně tak, nikdy nezbudou….
Ty tvoje cibulovky jsem vyzkoušela- fakt nezbyly 🙂 , když jsem je z tebe ondyno vymámila při vymýšlení menu na jakousi oslavu 😀
Cibulovky jsou vyzkoušené a fakt nezbydou. A navíc je to i takový ten recept, kdy z levných surovin uděláš laskominu. A je to fofr.
Cibulovky jsou super (clap)
No jo, to se pozná mlsná huba! 😛 Skvělé recepty, já dělám také ráda drobné slané zákusky z listového těsta, je to zpestření nabídky při nějaké oslavě a ani to tolik času nezabere. Jako Matylda kupuji už to rozválené, pak to jde samo. Raději, nežli sladké taštičky je naplním nějakou sýrovou nebo masovou náplní a to je pak jiné pošušňání.
Šárko, držím palce! (y) A ozvi se mi!
ale maso s brusinkovou marmoškoou, mňam…už jsi ochutnala ty hrozinky?
Ještě ne! Ale chystám se na ně!
Jo, masíčko s brusinkovou marmeládičkou můžu. Některé spojení maso-sladké je mi příjemné, ale třeba kapr nebo zajíc na černo, tak to tedy neeeee.
ŠÁRKO, DOTAZ SICE BYL UČINĚN NA KAROLÍNU, ALE JÁ MUSÍM NAHLÁSIT, ŽE PÁLIVÉ ROZINKY PODLE TVÉHO RECEPTÍKU JSEM UDĚLALA SIC PODLE TVÉHO RECEPTÍKU A Z DVOJNÁSOBKU SUROVIN, JAK JSI DOPORUČILA ,ALE DOSTALA JE PRÁVĚ PŘED TÝDNEM NAŠE VĚRKA, JELIKOŽ JÁ NYNÍ MED A ROZINKY NEMOHU. BYLY VYZPĚVOVÁNY PŘÍMO ÓDY NA VÝBORNÝ NÁPAD A CHUŤ DOBROTY A BYLY MŽIKEM DOSLOVA SEŽRÁNY , TAKŽE JSEM RECEPT PŘEDALA DCEŘI S TÍM, AtŤ SI JE UDĚLÁ A MLSÁ DÁL
(clap) (wave)
recepty uzasne, jen ten na to listove testo se mi zda tak nejak neuplny….
Já ti nevím, mám to takhle napsané,ale já barbar ho kupuju 😉
Nejsi barbar. Jen ten čas využiješ lépe. Třeba na vytváření nových a nových variant náplní…. :* 😛
Ten recept je ve skutečnosti na křehké těsto, které lze na paštičky taky velmi dobře použít. Je ale lepší na vykládání formiček, nevyskočí tolik, jako lístkové.
na ty zapejkané horké je skvělé, ale poslední dobou si to usnadňuju kupovaným listovým.
Hm, ty masové náplně vypadají dobře- různé plněné paštičky z listového těsta dělávám na narozeninové oslavy, aby byla změna proti obligátním jednohubkám- hosté jsou obvykle potěšeni velice. Listové těsto kupuju, v oblibě mám to, co je už rozválené a připlácnuté na pečící papír- z toho se ty paštičky dělají hooodně rychle.
Tu sekaninu z masa vařeného, tedy tepelně upraveného, nebo syrového?
Jinak u nás listové těsto velmi populární, místo paštiček dělám kapsy s masem nebo houbami nebo zeleninou, ale náplň mám většinou tepelně opracovanou
když je odleželé,tak klidně i syrové, když ho tam chceš dát více, tak ho restnu…. (angel)
Pěkné, inspirativní – jen bacha na tu kejdu: http://ksz.af.czu.cz/predmety/ada09/ada09/kejda.pdf
OT: aido a ostatni lide veci znale – prodava se v CR dressing na Caesar salat? Moji mame se moc zachtelo caesarova salatu, co ji tady v restauracich vzdycky chutnal. Ja umim delat ten pravy ze syroveho vejce ale mama nechce vajicko syrove. tak jsem to zkousela vcera z vajicka skoro na hnilicku, nebylo to spatne, ale nebylo to tak obalovaci na ty listy. Pak jsem uvazovala, ze dobre naredena a ochucena majoneza by to mohla jistit. Tady Kraft dela docela slusny dresink a mame by to stacilo. Poslala jsem ji odkaz na recept Sarky Gurmanky (tu stranku miluju), ale na mamu je to slozite. K jejimu ucelu ji postaci dobry salat, dobry syr, spravne udelane krutony – to vsechno vi – ale proste se asi nebude paplat s tim dresinkem. Diky za poradu.
tady mají nějaké Kraft ochucovadla
http://www.robertson.cz/cz/index.php?Dochucovadla
Diky, Veram. Doufam, ze s bacilem ci virusem bojujes intenzivne a uspesne. (sun)
Hanko, v noci už jsem spala, tak odpovídám až teď. Chvilku jsem hledala a našla, dresing na salát Caesar dělá i Spak: http://www.spak.cz/produkt/salatove-dressingy – ale 1) v obchodě jsem jej ještě neviděla, 2) ten od Robertsona bude určitě lepší.
já se se Šárkou Škachovou (gurmánkou) znám 😉
Asi sympaťačka, že? Obě její stránky jsou moc fajn.
Vydala kalendář na rok 2011, juž ho mám doma, jestli HanoW chceš, pošli mi adresu a já ti jeden pošlu poštou….