MLSOTNÍK: Když vám zbude pár jablek…

No, pár… Letos jich bylo na celé zahradě asi 20 a hrušek jen o málo víc. Švestek tak na malý koláč a třešně nebyly vůbec žádné. Prostě pohroma. Jó, vloni, to bylo jiné! Třešní přehršle, sušené švestky ještě mám, hrušek spousta a jabka? Těch bylo tolik, že jsem se sebral a pár metráků odvezl do palírny. Tedy oficiálně do pěstitelské pálenice.

Tyhle provozy jsou, pokud vím, známé spíše na Moravě než v Čechách. Jsou různé – někde musíte dovézt kvas, někde jsou specializovaní na mošty, tedy spíš na ovocná vína, jinde stačí, když přivezete ovoce. Vaši úrodu pěkně zváží, zkontrolují, zda ovoce není nahnilé, nedozrálé nebo jinak znehodnocené a dají vám papírek, kde je napsáno kolik a čeho jste dovezli. A pak se můžete těšit.

Tam, kam jezdím, dávají za metrák ovoce 10 litrů padesátivoltové pálenky (tedy 50 %). A já měl těch metráků několik… Já mám kalvados rád, ale MLP tvrdému alkoholu příliš neholduje. Šlo tedy o to, jak jej trošku ozvláštnit…

Tak jsem pohledal pár receptů, vybral ty schůdné, z nich ty, které vypadaly pitně (pro MLP, já sladké nerad) a hurá do toho. Po první várce se jen zaprášilo, udělal jsem tedy druhou, třetí… No, ČTN k nám chodí hlavně, když je namícháno, přitom kdysi byla zapřisáhlý abstinent, tak nevím…

No, a kdyby vám doma zbylo něco víceprocentního alkoholu, můžete to zkusit taky. Hodí se cokoli od 40 % nahoru, ne příliš aromatického. V receptech se počítá s klasickou padesátkou. Proti původním receptům je použita cca polovina cukru, objem byl nahrazen vodou. Všechny recepty dávají na výstupu tak 20 – 25 % alkoholu. Takže začínáme:

***

Kávový likér

0,5 l alkoholu

70 g mleté kávy

100 g cukru

1 vanilkový cukr (20 g)

Příprava je směšně jednoduchá: k varu přivedeme 500 ml vody s cukrem (včetně vanilkového), do které přidáme kávu, zamícháme a ještě cca 5 minut vaříme. Necháme vychladnout za občasného zamíchání. Poté přefiltrujeme do alkoholu. Můžete kafe klidně jen přecedit, ale pak vám zaručeně na dně láhve zbude sedlina velmi jemných částeček kávy. Napít se jí nikomu nedoporučuji.

***

Pomerančový likér

0,5 l alkoholu

1 pomeranč (velký)

1 citron

150 g cukru

1 vanilkový cukr (20 g)

Příprava:

Cukr rozpustíme v 400 ml vody a přivedeme k varu. Povaříme, přičemž sbíráme případný kal na hladině. Přidáme hřebíček a povaříme, přičemž sbíráme případný kal na hladině. Než nám následně cukerný roztok vychladne, pečlivě vymačkáme pomeranč i citron do alkoholu. Vřele doporučuji používat sítko. Po vychladnutí cukerného roztoku obě směsi smícháme. Necháme cca týden odstát a případný kal odfiltrujeme. Já to tedy nefiltroval, používal jsem přesně opačný postup – před použitím zatřepat a všem to moc chutnalo.

***

Zázvorový likér

1,5 l alkoholu

100 g čerstvého zázvoru

1 citron

500 g medu

Příprava:

Zázvor očistíme a naplátkujeme, citron řádně omyjeme v horké vodě aby se z kůry vyplavily jedy používané exportéry a také nakrájíme na plátky. Obé vložíme do alkoholu, umístíme někam mimo dosah a na 14 dní na něj zapomeneme. Po uplynutí dané doby dáme vařit med do 250 ml vody. Vaříme cca 5 minut a sbíráme kal z hladiny. Scedíme alkohol a obé smícháme. Pokud se nespotřebuje během týdne, rozdělí se kapalina na dvě frakce a je jí nutno před nalitím řádně protřepat.

***

Jako vrchol likérů se označuje ořechovka. Návodů jsou desítky, já předkládám ten, který chutná MLP i ČTN:

0,6 l alkoholu

600 g zelených nezralých ořechů

5 hřebíčků

kousek skořice,

kůra z půl pomeranče

300 g cukru

Příprava:

Správné ořechy na ořechovku mají mít při rozříznutí vidět, kde bude jádro, ale ještě nesmí mít vyvinutou skořápku. Správný termín pro sklizeň je mezi sv. Janem a sv. Annou – podle počasí. Ořechy nakrájíme na kolečka, přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou kůru z pomeranče (opět nezapomeňte umýt v horké vodě). Kůrou se myslí jen ta oranžová část, to bílé pod ní je trpké! Vše zalejte alkoholem a nechte 3 týdny na teple. Barvy se nelekejte, byť v první chvíli vás asi zaskočí. Po třech týdnech svařte vodu s cukrem a po vychladnutí do ní přidejte zfiltrovaný macerát.

A na závěr něco, kam jsem jabka dávat nezkoušel.

***

Baileys

0,5 l rumu

3 tyčinky ledových kaštanů

4 čtverečky hořké čokolády

1 Salko

250 ml šlehačky

Příprava:

Za pomalého ohřívání a stálého míchání rozpustíme ve smetaně čokoládu a ledové kaštany. Vše přivedeme k varu a cca 5 – 10 minut vaříme. Pak odstavíme a za občasného míchání necháme vychladnout. Pak přidáme Salko a pečlivě rozmícháme. Nakonec přidám rum (bohatě stačí tuzemák). Po nalití do lahví se může stát, že se do druhého dne udělá v hrdle poměrně pevný špunt – není to na škodu, ten špunt je totiž nejlepší.

Dobrou chuť přeje

jiný Honza

(MLP = moje lepší polovička, ČTN = časovaná tchýně nášlapná)

Aktualizováno: 30.9.2010 — 20:03

64 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Hlásám návrat z Pražení. 🙂 Účast byla hojná, jenom od Zvířetníků byl plný salónek. (chuckle) Demonstrace vykostění kuřete za pár minut proběhla za asistence sálových sester a velkého zájmu obecenstva. Pansesorka Xerxová obohatila vykosťování kuřete o dva nové zajímavé prvky, které vezmu za své. Vše je zdokumentováno.
    Marička byla úplně stejně milá jako posledně a moc pozdravuje sestry a bratry moravské. Fallowa přišla také a obdržela dárkovou zvířetnickou tašku a Ferda obdržel též dárkovou tašku. Aby to ale nemusela Fallowa vláčet v rukách, vzala to všechno Karolínka taxíkem domů a Fallově to co nejdřív doveze. 🙂

    1. Milí Zvířetníci a zejména Zvířetnice, Pražení s Maričkou bylo moc príma!
      Chci Vám ještě jednou touto cestou poděkovat za to, že jste tak úžasní, dokážete dodat odvahu, podržet, podpořit, pomoci, pochválit, vyslechnout, poradit, naučit, prostě všechno to, co každý z nás občas potřebuje slyšet a potřebuje mít! Je mi neskonalou ctí býti s Vámi! Je to fajn vědět, že někoho takového mám nablízku!

    2. Moc jsem na vás myslela a litovala, že s vámi nemůžu být….ale od středy chodím do práce a nějak to dneska na mě i Míšu dolehlo, já byla k smrti unavená a pusík byl takový ukňouraný, nevrlý (ted už ale spinká v postýlce v pohodě), tak bychom nebyli dobří parťáci. Snad to vyjde příště (h)

      1. Marjápano, než se jeden dokyblíkuje dom… i ty potfóro jedna :O (rofl) .

        I pro nezúčastněné určitě musí být z fotek poznat, že vládla pohoda a výborná nálada. Instruktáž neměla chybu – pedagog se pozná (chuckle) . Marička je báječná (h) . A veliké díky Veram za další krásné a dokonale stylizované jmenovky (inlove) . Díky všem (inlove) ! I první čiperné fotografce 😉 .

      2. Diky za fotky. Je vidno, ze nalada byla bezvadna. Zrovna touhle dobou jsem puvodne taky chtela byt v CR. Dokonce jsme si s Marickou jednu dobu myslely, ze se v Praze potkame. A to vykostovani bych fakt chtela videt. uz se tesim na video.

        1. Hani, škoda, že setkání nevyšlo. Jó, takový dvojemerický srazík… Ale třeba se příště zadaří. Hlavně ať jsi fit (h) .

    3. A Vave, tobě jeden speciální dík, žes mi toho Fléra nastrčila do hlavy jako broučka (nod) 🙂 (h)

      1. Bláži, kamínky ti v rukách nádherně ožívají, máš pro ně skutečně nevídaný cit a taky moc šikovné ruce (inlove) .

  2. Honzo, jseš muž na svým místě (clap) . Já sladký pití taky extra nevyhledávám, ale občas ochutnat neškodí, že 😉 . Nejradši vaječňák z Metaxy (ještě máme jednu láhev, už se těším na vánoce (chuckle) ).

  3. Tak to jsou opravdu důležité recepty! Až mě mrzí, že alkohól nepiju v žádné formě |-(

    Jen jsem se chtěla trochu písemně zděsit nad tím, že tam u vás uděláte kvas a ten pak odevzdáte a dostanete jen „výpalné“ z nějaké hromadné sbírky! To u nás děláme kvas, něžně ho kolíbáme v kádích jako staří alchymisté a pak si ho i odvezeme do palírny, kde si ho prakticky osobně vypálíme – máme tedy pití opravdu ze svého vlastního ovoce. U nás by hospodář nepálil dohromady snad ani s vlastním bratrem! (wait) 😀 😀

  4. A ještě ten „domácí“ créme de cassis (likér z černého rybízu) pro inku:

    750 g krystalového cukru, 1 kg černého rybízu + asi 20 mladých lístků téhož. Asi 5 cm skořice a 2 hřebíčky. Rybíz a lístky pokud možno nenamáčíme vodou, pokud je potřeba je oprat, nakládáme až poté, co zase oschnou. Listí pomneme a vyložíme jím dno velké zavařovačky, na ně dáme koření, nasypeme rybíz a prosypeme cukrem. Pak doplníme do objemu asi 1 litr dobrou pálenkou (u nás vodka Pelíškovka, je 60% 😀 ). Necháme louhovat 3 měsíce na teplém a světlém místě, pak obsah přecedíme, listí a koření vyhodíme, rybíz pomačkáme a vrátíme do sklenice. Po dalším měsíci stání scedíme přes husté sítko nebo plátýnko (pro ty trpělivější) a ještě necháme usadit jemný kal. Opatrně stočíme do láhve nebo karafy.

    Je to poměrně věrná napodobenina skutečného cassis, ale popravdě musím přiznat, že samotný likér u nás doma nikdo nepije – všechnem skončí v nápoji zvaném kir, což je vlastně dobré suché bílé víno se stopečkou likéru cassis (nebo kir royal, pokud použijeme sekt). ten tedy zase pijeme všichni (dítka nepočítám). Přeji dobrou chuť.

    1. NETUŠÍM, ZDA UŽ PŘEDPIS NĚKDO NEUVEDL. ALE DĚLALA JSEM LETOS POPRVÉ LIKÉR ARÓNIE, JEHOŽ PŘÍPRAVA NENÍ ZAS TAK SLOŽITÁ. JE TO SICE LIKÉR ZDRAVOTNÍ(PREVENCE NACHLAZENÍ A VIRÓZ), ALE CHUŤ JE MNOHEM LEPŠÍ NEŽ U BEZINKOVÉHO.NYNÍ JE ČAS ARÓNIE, TAKŽE SI MUSÍ POSPÍŠIT TEN, KDO HCE JEŠTĚ VŮBEC PLODY NĚJAKÉ SKLIDIT. PTÁKŮM VELICE CHUTNAJÍ, TAKŽE JICH MOC NEZBÝVÁ .VZHLEDEM K LETOŠNÍ NEZVYKLÉ NEÚRODĚ OBYČEJNÝCH ČERVENÝCH A NEJEDLÝCH JEŘABIN JE TO I POCHOPITELNÉ.

  5. JHonzo, zajímavé mlsky (y) 🙂 . On tlamolepík jednou za delší čas neuškodí, ba (jak bylo zdejšími znalci řečeno :* ) poléčí zdraví i rodinné vztahy. Večery se prodlužují, ideální čas k hraní na malého chemika (chuckle) .

    Kolegyňka se vrátila z dovči se senovicí. To prosím není nemoc, nýbrž pálenka ze sena. Lidi, už barva stojí zato, natožpak silážní vůně :O .

    1. Tlamolepík semo tamo neuškodí. Zvlášť v zimě ke kafíčku.
      Letos to je i u nás s ovocem na levačku. Třešní bylo jen tak do huby, ostružin bylo hodně, borůvky jsme přesazovali, tak se na nás zlobily, ryngle ani jedna, švestky popraskaly a shnily na stromě, jablek bylo z dvou stromečků maximálně 20. A hrušek bude sotva košík.
      U nás se jede v ořechovce a ve vaječňáku. A ten pomerančový likér bych taky mohla zkusit.

      A co Příšera? Jak dopadlo včerejší sono? (ty palce jsem ještě nepustila)

        1. Předevčírem večer Honza prosil o palečky, že Příšera při hárání nějak moc krvácí, včera navečer měli jít na sono.

      1. Sono neukázalo nic extra závažného. Z rozboru krve víme, že to není otrava, jen má teď málo červených krvinek a destiček. Zánět tam ale je určitě, i bílé krvinky jsou vysoké. Takže teď dostává antibiotika a léky na vyšší srážlivost a až se zlepší, půjde na kastraci. Zatím chodí, chuděrka, s červeným zadkem – teče tak moc, že má neustále růžovou srst na zadních a děsně jí to vadí.

        1. Ach jo, chudák malá Příšerka. (h) Tak ať se brzo zánět vyléčí a může na kastraci – jsem jejich čím dál větší příznivec.

    2. Louk, k té silážní vůni – onehdy jsem četla jakousi finskou knížku, tam se pro změnu zmiňovali o víně ze zelí. 😉 A druhá asociace – voják Čonkin, aneb co vše jde zkvasit a přepálit („recept je jednoduchy, na kilo cukru…atd., atp.) 😉

  6. Máme tři mladé jablůňky, jednu minišvestku a jednu hrušku – takže nadúroda nehrozí a tudíž ani alkoholici z nás nebudou (chuckle)
    Honzo, co Příšera ?? (u)

  7. Jiný honzo – recepty jsou dobré, i když já bych mohla spíš ten kalvados – abych řekla pravdu, tak jabka jsou snad jediné ovoce, které se v NAŠICH krajích nepálí, ta opravdu pojíme v jejich původním stavu – jinak se začne meruňkami, pokračuje se všemi druhy trnek (špendlíkovka není taky k zahození), fajnšmekři pálí i hruškovicu, no a těsně před vinobraním se pálí vínovica ze starého vína – a ta je právě na všelisjaké likéry nejlepší, neb je bez chuti a zápachu (no – kdo pil rakiju, tak ví, o čem hovořím).

    Vrátím se k té ořechovce – to je velice zdravotní likér a kdo má problémy se žaludkem (a přiznejte se, kdo je někdy neměl (chuckle) ), ten by ji měl mít doma – a kdo má problémy s tchyní, tak taky – jak ta umí uhlazovat rožky (nod) – znám z vlastní zkušenosti! Doma mám na ledničce furt recept na ni, ač jsem ji už hodně roků nedělala (protože ji dostávám na vánoce a narozeniny jako dar od mamky – a ta je!) – až dojdu domů, tak se podívám, jestli se v něčem liší. Ale u nás se ořechy musí trhat opravdu na Jana – později jsou už skořápky tvrdé a špatně se krájí. Jojo – jiný kraj – jiná zralost ořechů (rofl)

    1. Jo,jo… kalvados taky smím, a vůbec je zajímavé, že se jablka pálí tak málo, když je to spolu s hruškami snad jediné ovoce, ze kterého se ani při té nejhorší technologii NEDÁ vypálit metanol… Přiboudliny všeho druhu ano, ale ten metanol ne. Narozdíl od všeho, co má pecky, především pak od švestek 😀

      1. Jenomže, nám z jihu, co jsme rozmlsaní lahodnými a jemnými chutěmi pálenek z meruněk, nám se zdá kalvados zkrátka dost drsný – proto ani ta jabka nehážeme do škopku … asi taky proto, že v něm ještě bývají karlátka (chuckle) . Za mých mladých let (jeje, kdeže jsou) jsme padančatama krmili prasátka a králíky.

        1. Ygo, těch meruněk do pálenice by mi bylo líto, i když meruňkovice je v menším než malém množství dobrá. Z dýně se pálit nedá ? 😀

          1. Určitě ne, není v tom ten cukr- leda bys k té dýni ten cukr přisypala a postupovala dle metody vojína Čonkina 😀

            1. Marsko – jsou prý kraje, kde se pálí ze všeho (wait) – i z řepy či erteplí – ovšem o dyňovici jsem ještě neslyšela (chuckle) !

              A u nás těch meruněk do hoboku škoda není – u nás jich je (když je rok) jak jinde … jablek (wasntme) ?! No zkrátka u nás se marhulám daří – když se vydaří rok a na jaře nepřijdou mrazíky či stromy neraní mrtvice nebo se nám vyhnou kroupy.

              1. Prý jediné, z čeho nejde pálit, je banán. Neví se snad ani úplně přesně proč, ale banán nekvasí, on rovnou hnije.

  8. To jsou bezesporu výborná pití. Obávám se však, že by se tady našla individua která by tam nastrouhala česnek.
    Jinak, mně jablka ani jiné ovoce nikdy nezbyde. Na ovoce já jsem kombajn.

    1. Pu: pila jsem jednou jedinkrat v zivote – a nikdy vic – slivovici, kde ve flasce bylo velke mnozstvi cesnekovych strouzku. jak cesnek rada, to se mi to nezdalo. Ale nechtela jsem urazit kolegu hostitele, ktery to privezl od rodiny nekde z kopcu nad Kosicema. Nekolik dnu jsem ty 3 panaky citila pri kazdem vydechnuti….

      1. Hanko, to měl kdysi jako lék (slivovice a naloženým česnekem), můj dědeček, asi na krevní tlak či na co. Ale protože se u nás nikdy nepilo, tak si ve spíži každý den dával panáčka. A já prý jsem na celý byt, (sotva jsem mluvila) bonzovala, „Dědynek dělá bumbuki“, ale te smrad si pamatuji do nyní 😀 . Jak to chudák mohl pít to mi dodnes není jasné.

  9. Na ořechovku má můj bratr jiný recept- mimo jiné do něj patří puškvorec, a tak chodí před nakládáním nakupovat do bylinkové apatyky. No ale konec konců trocha alkoholu je pro zdraví důležitá, jak bylo onehdy vědecky zjištěno 🙂 A ty sladké já teda nemusím. Slivovice a jiné -ice používám hlavně jako meducínu na bolavý krk 😉

  10. Já bych tedy měla dotaz – nemáte někdo náhodou recept na likér černorybízový?? Kuličky jsem nesehnala, ale třeba by šel použít kvalitní 100% džus?
    Jinak já ty slaďárny taky nerada, ale občas se hodí ke kávě.

    1. Inka, keďže si už prešvihla čierny ríbíz, skús si spraviť liguere z plodov čiernej bazy. Je síce pracný na prípravu, ale chuťovo výborný a dokonca má aj liečivé účinky:-)

      1. Danielo, jak pro koho – mně bezinky nesmí přes práh a MLP občas dodnes dává k lepšímu, jak mu bezinkový likér od tehdejší potenciální „skorotchýně“ pokazil zažívání i rande. Prostě se nemají rádi a kdybych do nějaké marmelády nebo likéru přidala bezinky, jsem efektivně mrtvá žena… a MLP, až by se mu udělalo líp, tak vdovec (rofl) Naštěstí se nemusímpřemáhat, taky bezinky nemusím. Bezvadný je černý jeřáb (aronie) – a bez vedlejších účinků…
        Jinak ač máme rádi sladké, tak z tlamolepíků má u nás výjimku pouze vaječný koňak do kafe a ta ořechovka. Recept se možná podobá tomu, co tu zmiňovala Matylda – je v ní puškvorec a další koření, a je spíš hodně hořká než sladká, prostě taková „žaludeční“. Terrově babičce pravidelně „vysychala“ podobně jako becherovka. Bábinka nebyla žádný notor, ale ráda si dala stopečku po obědě nebo večeři, a právě proto, že nebyla notor, tak se za to strašně styděla…

        1. Jo, jo, moje babinka mecova si taky musela obcas dat stopeckupo jidle a taky se za to stydela. Otec ji v apatyce michal docela slusny horky liker z macerovanych bylinek, a jakesi prichuti. Bylo to sladke, ale ne moc a docela pitelne. A bylo to pakovane do tech vetsich hnedych lekarenskych flasek. Ale nekam zasil ten recept a mama ho dodnes nenasla.

          Pro Prazaky: krasny tlamolep pripravovali ve vinarne V zatisi na Betlemskem namesti. Dnes je z toho procovska restaurace, ale v mych studentskych dobach Zatisi bylo nocni utociste z Klementina a prilehlych skol a hucelo to tam pozde do noci. Tlamolep se jmenoval Remarque a pokud si to dobre pamatuju, byl to ten sladky tezky cerveny vermut michany s rumem a kolecko citronu pro vitamin. Mam na to velmi citove vzpominky.

          1. HankoW., jsi druhý člověk po mé velmi dobré kamarádce, který zná „Remarka“ 😀 Asi proto, že „naše“ příroďácká loviště byla v kampusu kolem Albertova, Viničné a Benátské, s pověstnou hospodou „V uteru“, kde by Remarque vypadal jako luxusní pití… Ano, bylo to červené Cinzano s rumem a plátkem citronu a výše zmíněná kamarádka jím dodnes občas zahání špatné nálady, únavu nebo „rudo před očima“. Osobně ho nemusím, ale s ní si dám… ctím tu nostalgii…

            1. Jé, na tohle mě balil před 41 lety MLP v brněnském Internationalu, noblese všech zdejších nobles tehdy!

              1. Ach Baty,to boli casy!!!!Uz som v internacionale nebola roky-pri najblizsej navsteve Brna tam skocim-ale viem,ze uz to nebude ono.

            2. Jo, Albertov! Sem se tam byla podívat zrovínka v úterý, můj poslední den v Praze. Byl svátek, nikde nikdo, jen si tam vážně stály ty tajemné, respekt budící budovy. Ovzduší bylo nabitý věděním, ale ta menza vypadá, aspon zvenku, stejně hrozně jako dřív. Můj muž je matfyzák, takže jsem se tam pohybovávala skrzevá něho. Já jsem odjinud. Jo, kde ty časy jsou! A ted‘ by to potřebovalo nějakou tu stopečku (d) , si myslím.

        1. …nezatracujte bez koštovky – je v tom šťava z prevarených plodov bazy, cukor, rum a káva. Vôbec to necítiť po baze a má to nádherne temnú fialovú farbu. Ale neodporúča sa viac ako 1-2 frťany denne.

      2. Tak sem s tím receptem, já sice potřebovala cassis na kir royale, jak zde již někdo hodil do placu. Onehdy jsem likér koupila v Lidlu na dny Francie a moje nevlastní dcera se tloukla po právě té směsi šampusu a likéru, tak jsem jí chtěla udělat radost. Navíc od ní vždycky dostanu domácí medovinu, tak aby nebyla škodná

  11. Honzo díky za recepty, určitě něco vyzkouším, sladké likéry pijeme se švagrovou na chalupě rády, ráno pěkně stopičku, hned je den lepší. Jen se musí pozřít až po návratu ze vsi s novinami a rohlíky, přeci jen je to alkahól a ten za volant nepatří.
    Ale hlavně díky za vysvětlení ČTN, opravdu jsem netušila význam tohoto slova. Sice po zkušenostech s některými raději u Zvířetníku, i když je to MLSOTNÍK, co kdyby, kafe nepiju, ale stejně jsem na ten monitor prskla.
    Tak přeji všem krásný den i nastávající víkend, já mažu do Litomyšle a s některými z Vás se těším na viděnou na Pražení.

  12. U nás to bylo s ovocem trochu jinak: loni nebyla vůbec žádná jablka, meruněk a třešní dostatek a švestek kvanta (ale u nás se nesuší, spíš kapalní + povidla). Letos jsou jablka a meruňky, třešně a švestky ne.
    Vhodný alkohol na recepty by se určitě našel (někde ještě máme pár lahví 80 % slivovice), ale je to příliš sladké.
    Baileys jsem kdysi dělala, ale tam místo ledových kaštanů a čokolády byly atlasky. Bylo to tak příšerně sladké, že se to nedalo pít (ani ti, co jsou na sladší) a muselo se to vyhodit.

  13. Drahý příbuzný Hanýsku (h) , teď skoro lituju, že nepiju lihoviny ani jiné podobné likéry. (chuckle) Ale čte se to dobře, mně se líbí, když muž umí vařit a když vaří rád – co Ty evidentně ano. (nod)
    Přeju všem krásný den, s likérem i bez. (h) (chuckle)

  14. Dobrý a hezký den , Hani, šlehačka tam je asi na rozpuštění těch ledových kaštanů, teda je to kalorická – přímo nukleární bomba, ale asi velmi dobrá.

  15. Mnam! Ovsem muzu si o tom prozatim tak akorat cist. Zlobiva slinivka alkohol nerada – achich ouvej. tak tady „radostne“ upijim vodu s cerstvou matou. Muj otec patlal moc dobre alkoholy – bodejt by ne, apatykar.

    Avsak dve drobne poznamky k receptum: (1) U orechovky – kolik vody na ten syrup? (2) U Baileys – kdy a jak tam prijde ta slehacka?

    1. 1. Musím se podívat doma – recepty jsem psal z hlavy a sem tam jsem pak zapomněl doplnit množství.
      2. Smetana ke šlehání = šehačka. (chuckle)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN