Tak jsem, moji drazí Zvířetníci, navštívila Farmářský trh v Polabinách na Dvojce (Pardubice). Sobotní deštivé ráno sice vybízelo k zůstání v posteli a Pitina s Noriskou se snažily taky moc, abych nevylézala a válela se s nimi minimálně do desíti. Ale mě cosi postrkovalo, ať se tam jdu alespoň podívat.
No, těch 5 stánečků, mne docela rozladilo. Jeden se tam na osmou ráno vydá a trhovci nikde. Kytková bába, stánek se sýry, který ve mně nadšení nevzbudil, protože měli pouze nakládané uzené sýry a nic pro ochutnání bez oleje a papriček. Měli korbáčky, ale ty pro mne nejsou pamlskem. Čekala jsem nějaký domácí sýr, krájený na váhu… no nic, Francie je Francie, toho se tady asi nedočkám. Ani ryb ne…
Přijel sice i řezník, ale co je farmářského na průmyslově vyráběné Vysočině a špekáčků z Makra? Maso neměl, jen uzeniny, co mne nelákaly. Dodávka Pekařství Dymák ve mně vzbudila naději. Planou, bohužel! Prodávali z ní jablka a zeleninu.
Ale o kus dál mi do očí zasvítila nádherná zelená barva a tak jsem šla za ní. U malého stolku se tam ve sklenicích s vodou usmívaly svazečky kopru, bazalky, libečku a ploché petržele, v bedýnce byly vyrovnány otýpky zelené cibulové natě a modrák-český česnek, čerstvé beraní rohy žluté i krvavě rudé a všechno tak vonělo, až jsem neodolala a nakoupila si po svazečcích bylinek a něco česneku, pak jsem přihodila i tu jednu otýpku.
Dozvěděla jsem se, že slečna, co prodává tuhle voňavou nádheru i bedýnkuje, takže jsem si vzala vizitku, že se do programu přihlásím, protože ho považuji za skvělou věc, hlavně pro panelákový lid. Měla jsem takovou radost, že jsem si u Kytkové báby koupila i nádhernou kytičku jiřin, obohacených o jedlové větvičky a nevěstin závoj. Já, alergik I. stupně, jsem si koupila kytku!!!
Bylinky jsem doma osvobodila z gumiček a každá dostala svoji sklenici s čistou, odstátou vodou. Kočky kroužily okolo jako žraloci a nasávaly tu vůni. Pitina okupovala bazalku, Noriska libeček. Já se rozhodla, v té euforii, že si uvařím koprovku. Poctivou, bez náhražek, z čerstvých surovin… dostala jsem na ni totiž neodbytnou chuť a jen pomyšlení na ni, ze mne dělalo platného člena smečky pana Pavlova.
A tak jsem přistoupila k dílu.
Vzala jsem 3 větší brambory a zbavila je slupky, pak nakrájela na kostičky, propláchla a zalila vroucí vodou, kterou jsem osolila. Když byly skoro měkké, nalila jsem na ně rozmíchanou hladkou mouku ve studené vodě a přisypala malinko pudrového kmínu.
Když se záklechtka provařila a brambory byly na rozsypání, přihodila jsem na drobno pokrájený celý svazeček kopru a nechala přejít varem, pak jsem stáhla plamen na minimum a vlila dvě 30% smetany, ve kterých jsem rozšlehala dvě vejce. Promíchala a přidala 3 lžičky cukru a trošku soli, závěrem vlila dvě lžičky octa. Odstavila z plotny a nechala chvilku rozležet.
Konzistence – hustší polévka. U nás se koprovce nikdy neříkalo omáčka. Také ji nejím s houskovým knedlíkem, a když dělám sváteční, tak do ní vařím hovězí maso, nikdy nepřidávám vejce na tvrdo ani míchaná. Škoda, že tu vůni necítíte a nemůžete ochutnat. Jak bych se ráda podělila a dala ochutnat. Sama jsem už poobědvala dva plné talíře. Ještě zbylo k večeři .-)
Jenom doufám, že příští sobotu bude stánkařů víc a lidí také… začátek nebyl nic moc, ale přesto za tento nápad, vracet trhy do měst, vřele vítám.
Takže pěkný a voňavý den přeji…
Vaše Sharka.68
Když jsme u toho vaření-se musím pochlubit a pochválit-poprvé jsem dělala karlovarský knédl a povedla se tak, že nezbyl. Pravda, bez koprovky, ale tu jsme měli ondymo.
A včera byla Andulka poprvé v „hudebce“ a děsně se jí tam líbilo. A já zjistila, že bude asi vůdčí typ a dost extrovert-ač skoro nejmladší, byla aktivní vůdkyní tlupy. Tak to se mám na co těšit
Budeš mít doma malou šéfovou 😀
No, toho se děsím, já klidný introvert (wasntme)
Jo, to moje maminka je taky klidny introvert. Dodnes rada (??) 🙁 vzpomina, jak kdyz mi byly asi 2 – 3 roky a trochu jsem kulhala, mne obcas vynesla na ruce do prvniho patra a ja za sverepych vyroku „ja sama“ jsem se po vyneseni dobelhala zase dolu a pak zase nahoru. Totez s kotnikovyma botama na snurky. Zavazali mi to a ihned jsem si to musela rozvazat a udelat to SAMA. Mama z toho byla obcas mrtvicna. (emo) Nahlizeno zpetne, kdybych sedela na zadku a cekala az mi nekdo neco udela…
Zviretnicci! Dekuju vsem za podporu ohledne odlepeneho a volneho kycelniho kloubu. Fakt to pro mne moc znamena. Jste kamaradi. (h) Se s tim zase nejak srovnam, ale musim prohloubat par veci. Holt smula. Jak rikala moje teta, holka, ty si strcit prst do pr***ele, tak si ho zlomis. (rofl) Od ni takove vejsplechty znely perfektne – oci se ji smaly a byla v tom uprimnost.
Neco pro pobaveni – a vlastne neprimo pro Mlsotnik. Jak na tu nohu beru prasky, tak se mi z toho rozjel zaludek. Jaksi neudrzim jidlo. A, protoze si zas bereme neplacene statnezamestnanecke volno, tak jsem zajela k Dr. na zaludek. Objednal mne na endoskopii na uterek a predepsal mi lek. Chet mi to privezl z apatyky. I ctu si pribalovy letak. To se neda nesdilet. Mozne komplikace – tardivni dyskinesie. Projevi se kratce po poziti tim, ze zejmena svaly na obliceji se zacnou pohybovat tak, ze pacient je nemuze zastavit a muze to zustat na dlouho i po preruseni lecby. Mam volat doktora zejmena kdyz se projevi (1) nekontrolovatelne mlaskani nebo spuleni rtu (2) vyrazne mraceni se nebo ceneni zubu, (3) nekontrolovatelne vyplazovani jazyku, (4) rychle mrkani nebo eraticke pohyby oci a tradaaa (5) a mavani a rukamaa nohama. Dodali, ze ne vse se musi objevit pohromade. Jo, a abych nezapomnela, muze se u pacienta objevit i deprese. :O Aby ne. No neberte to – takovy zazrak farmacie.
Po zrale uvaze jsem vystrachala ve spajzu zbytek Fernetu, co mi kdosi privezl, prednosta zakoupil pravou Coca Colu a sorbet a uvidime.
Teda Hani, ty vedlejší účinky spíš vypadají na vzteklinu (rofl) Myslím, že jsi zvolila mnohem rozumnější alternativu 🙂
Hančí, Tvoje řešení otázky vedlejších účinků medikace nemá chybu. Volila jsi cestu, která má jen zanedbatelná rizika. A ještě příjemnější. (rofl)
Haničko W – já se až dnes ráno dozvěděla, co ti kloubek zase provedl. Držím palce, ať se brzo dáš do pořádku – je to na draka, poslední dobou samé jobovky. Myslím na tebe a toho ferneta si dej tuplovaně.
Ad „eraticke pohyby oci“ – jsem četla EROTICKÉ – to by nebylo zas tak špatné – Chet by to mohl nafotit a pak dát instruktáž, kterak eroticky hýbat zrakem (chuckle)
Jo, defcata, eroticke pohyby oci – aspon na neco kdyby ty prasky byly 🙂
Tak to je lepší ten fernet, tolik (a takových) vedlejších účinků nemůže mít ani v množství větším než velkém
Hanko, jak to tak čtu, tak prosím tě, kdyby ti ten fernet došel, napiš – raději ti ho pošlu. Tohle přece nemůžeme riskovat (chuckle)
Zano, ne bruselští, ale lucemburští, DG Translation má sídlo v Luxu. A tu bohorovnost a nedotčenost problematikou potvrzuju, kdybys věděla, co s nima mám za problémy (jsem totiž tzv. národní expert na naši oborovou terminologii, takže tak 1/3 až 1/2 pracovní doby strávím opravováním těch jejich nesmyslů); oni sice umějí jazyk, ale nerozumějí tématu. A jakých tam mají chyb i v češtině – neshodu podmětu s přísudkem, vyšinutí z větné vazby, atd., atp., hrůza. Mohla bych o tom napsat celkem veselé „historky z překládání“, ale radši ne, to se fakt nedá.
My jim tam tak co dva roky děláme proškolení, co a jak se říká, co to znamená, už několik mega vysvětlujících souborů jsme jim poslali, ale vše marno.
Hmm, to mělo být dole pod Zanou, omlouvám se, ale jak mi teď poslední dobou Zvířetník zlobí, hodilo se to jinam, omlouvám se.
však je to srozumitelný 🙂 . Je to těžký, dobrej odbornej překladatel je strašně vzácnej.
A Vave ma kocicku Rozarku !!! Tralala (dance) Ale vypada to, ze klukum kocourim se zivot podstatne zmeni. Ony ty holky kocici dovedou byt pekny semetriky. Vim, o cem mluvim.
Tak tak, jak píše dole baty, je fajn chodit nakupovat ke stánkům (kde ovšem neprodávají předraženě to, co lacině nakoupili ve slevách v řetězcích (devil) ). V letošním roce je otevřený trh v sobotu dopoledne i v Tišnově, chystám se tam celé léto a ještě mi to nevyšlo (envy) . Ale tento týden jsem zavítala v Brně na Zelňák a koupila si modrý paličák z JM i na sadbu. Nedávnou jsem si omylem koupila v Globusu česnek ze Španělska a to byla taková hrůza. Už jsem přišla na to čím zapáchal – myšinou. Tak budu zase pěstovat na zahrádce česnek. Už se těším na obyčejnou topinku s normálním českým česnekem (clap) .
Koprovku moc nemusím, MLP také a zbytek rodiny ji nesnáší. Takže kopr mě nechává chladnou. Ty jiné bylinky bych brala. Bazalka, rozmarýn… Už zase mám hlááád.
Ani já. Obecně moc nemusím bílé omáčky. Koprovce můj tatínek říká „muší nožičky“. 😀 Od toho krámku bych odešel s otepí libečku, to je moje oblíbená bylina. Vloží-li se větévka do makrely, ana se griluje, to je žůžo!
Jéje koprovka, mňam! Inspirace na víkndové vaření, letos se nám kopr na zahradě vydařil. Omáčce říká syn „sníh s trávou“.
mulý pů, proč si nepěstuješ tu svou oblíbenou bylinku doma ve kbelíku? jde to velice snadno. letos jsem dostala 2 malinké odkopky právě libečku. jelikož slimáci lezou a žerou a žerou stále, zasadila jsem oby odkopky do kyblíku, ve kterém bylo velké balení jakýchsi křupek. kyblík má dno porděravělé, takže zalívám a voda nestojí a odteče. oběma odkopkům se v kýblu daří skvěle. ten původní libeček mi totiž slimáčí bestie naprosto zlikvidovaly, takže umřel.podtýkám však, že libeček byl obsypán mletým kafem, takže to byla vlastně poslwední slimáčí večeře. zkáza se konala na obou stranách, a proto libeček nepůjde do země, která ještě nebude zalita roztokem hlístic. ty hlísticwe m,usím ještě sehnat. vím sice, kde je mají, ale zatím se do prahy dostranu až na říjnové pražení, takže libeček přečká v kýblu.a máš pravdu s tou snítkou. on libeček)docela malý kousek nati s několika lístečky) stačí zcela k „osolení “ ve vodě vařených brambor. a a je ještě velice zdravý.
Jj, koprovku nejím a nevařím 😉 – nejspíš by jim taky nechutnala 😀 .
Ale jinak pěkný čtení. Milí Brňáci, Zelňák vám sprostě závidím, jakýpak přávidění – tohle v Praze prostě není a obávám se, že ani nebude. Ty farmářský trhy jsou, aspoň co jsem zatím viděla, jen o ždímání peněz (doh)
Kopračku (u nás zásadně kopračka) mám ráda, ale postup trošku jiný. Brambory vařím zvlášť a zásadně na loupačku. Vařené hovězí patří do rajské. Do kopračky máme rádi vajíčko na tvrdo. A všechny smetanové omáčky dělám z kysané smetany. Nemám ráda ocet v omáčkách, pořád ho tam cítím. Takže dávám kysanou smetanu. Taky tu omáčku dělám hustou.
A zkusili jste si koprovou omáčku přelít lososa? Samozřejmě koprová omáčka k lososovi je jenom prohřátá kysaná smetana s koprem, osolená a maličko přislazená a není jí plný hluboký talíř. Nebo ochucenou kysanou smetanu s koprem přidat k uzenému lososovi? Nebo k jiné jemné uzené rybě (nemyslím makrelu nebo sledě). ó jé. Už mám zase hlad. A to jsem snídala večer vlastnoručně pečený koláč se švestkama.
Co takhle brambory pečené v soli a k nim kysaná smetana s koprem?? Ohromná příloha k rybám jen tak na másle
Jo! To taky můžu.
Občas dělám k večeři pečené brambory s různými máčkami. A kysaná smetana s koprem je jedna z nich.
A zkoušela jsi plněné pečené brambory? Větší bramboru lehce do poloměkka povařit ve slané vodě i se šlupkou, pak nakrojit v půli, do řezu vložit cokoliv, vždy je ale první plátek prorostlé anglické slaninky, pěkně brambůrku promastí. Pak můžete dát sýr, mleté maso, vynikající jsou tvarůžky, nebo jen nechat tu slaninku a závěrem do horké brambory z pece vytažené na tu křupavou slaninku dáte rozmačkaný tvaroh se solí, česnekem a pažitkou. Ty brambory naskládáte do pekáčku a dáte do trouby dopéct, lehce ještě potřu pekáček zevnitř sádlíčkem. Je to strašně dobré, málo pracné a zdravé!
Variací na toto téma je mrak. Občas dělám plněné bramborové půlky, to se brambora uvařená ve slupce rozkrojí, lehce vydlabe, naplní čímkoli (smíchaným s vydlabaným vnitřkem), vždycky je v tom sýr a skoro vždycky slanina 😉 😛 a vetkne do horké trouby (nebo pod gril). A zase k tomu může být zakysanka ochucená kdečím. Jen s tím syrovým česnekem musím šetřit. Takže vždycky bývá studená máčka nejméně dvojí. Jedna s česnekem a jedna bez.
Česnekem šetřím taky. Já s ním šetřím tak intenzívně že ho ušetřím zpravidla všechen. (rofl)
kKarolíno, ty zvíře!! tvoje Dobrůtky mi kroutí žaludkem a hubou, i když jsem docela dobře poobědvala a následně i posvačila.Určitě zas bud zítra experimentovat dle tvého návodu. Jiří jede ráno do Plzně za Petrou, takže vařit budu jen pro sebe. Už mám sliny jak Xerxový Betka
Bubu, a zkoušela jste polévku z lososa (většinou ji dělám z odřezků po filetování, prostě vyvařím páteř se zbytky masa, hlavu, ploutve…) se zeleninou a se smetanou – a s koprem? Losos, smetana a kopr, to spolu ladí naprosto dokonale.
Polévku z lososa jsem ještě nezkoušela. Až bude příležitost vyzkouším.
My jsme sice rybožrouti, ale polévku vařím vlastně jen na vánoce. Zbytek rybích zbytků uvařím, oberu a rozdělím smečce a ti se můžou užrat.
Lososovou polévku občas vařím, typu chowder, někdy i s mušlema (inspiraci jsem beztak nejspíš našla tady na Mlsotníku). U Šopíka totiž mívají jakési odřezky z lososa, mražené, kilo za 19,- Kč a tomu se nedá odolat. A samozřejmě, že tam patří kopr. Většina masa přijde do polévky, ale kolikrát zbyde i na rizoto. Jetě jeden balíček mám v mražáku, takže že by to bylo o víkendu? A vůbec, co budete vařit o víkendu? Zatím vůbec nevím, takže trocha inspirace by nezaškodila. Díky moc předem.
asi koprovku….
Nevím, vlezu do krámu, co na mne promluví, to uvařím.
V sobotu večer jsme zváni na jehně na kolotoči a já slíbila koláče. Takže v sobotu ráno zadělám z kila mouky na koláče (malé, vázané, prostřihované) a mám na dopoledne o zábavu postarané. Takže budou buď nějaké nudle nebo guláš. A v neděli? To právě nevím.
Já pevně věřím, že budou mít nějakou houbovou nadílku, v tom případě budou v sobotu v poledne těstoviny s lehce podušenými houbičkami na špeku, s česnekem, zakysanou smetanou, v ní rozpuštěný trojúhelníček taveného sýra. Navrch originál parmazán. Večer grilované 3 druhy masíčka a bavorské malé klobásky, domácí chléb. V neděli, pokud budou houby, bude smaženice s odřezky šunkového salámu, cibulí a zelenou paprikou. Pokud houby nebudou, tak bude „co mrazák dal“. A je toho tam požehnaně.
Zrovna jsem se vrátila z Kénigu. Soudková rajčata už měla paní vyprodaná, ale v malé masně (jatka Hlohovec) jsem ulovila kilo a půl krásné kližky a skoro stejné množství pravé svíčkové (jen za 320,- což je oproti loňsku poloviční cena), takže bude něco z toho.
Teď jen musím vymyslet, co udělat vegetariánskému dítěti, aby nestrádala.
Já jsem byla v Kéniku ráno před tím, než jsem šla do práce, soudečky paní měla… U staršího pana Ferbyho jsem nakoupila pěkné papriky a naproti u pána krásné čerstvé žluté fazolky, červenou řepu a černou ředkev. Já vím, že Zelňák to není, ale zaplaťpánbůh za Kénik.
AIDO, POKUD BUDEŠ DĚTLAT ZE SVÍČKOVÉ TATARÁK,ZKUS HO SVÉMU VEGETARIÁNSKÉMU DÍTĚTI UDĚLAT TAKY, ALE Z BRAMBOR. JE TO MOC DOBRÝ PAPU.POKUD BUDEŠ DĚLAT SVÍČKOVOU MÁČKU, MŮŽEŠ JI UDĚLAT I ZE SÓJOVÝCH PLÁTKŮ,ABYS NEVAŘILA NADVAKRÁT.
Tak citoslovce si odpustim a reknu jenom, ze kdybys mi z tohohle cokoli uvarila, tak mi nebude stacit okraj talire. Klizka. Smarja!
JENDO, JÁ BYCH JEDLA SÓJU TAKY JEN V KRAJNÍ NOUZI, JELOIKOŽ SE MI DOSLOVA PŘEŽRALA V DOBĚ.KDY BYLO HOLKÁM JEN 11 A 12, MNE BEZODKLADNĚ ODVELELI DŘI DO INVALIDKY A JASKI ANI TEHY PENĚZ NEZBÝVALO. ALE TATARÁK Z BRAMBOER JE DOBRÝ MOC. UVĚDOM SI, ŽE AIDINA DCERKA JE ZAPŘISÁHLÁ VEGETARIÁNKA, ALE JESTLI JEMI VEGANKA, TO NETUŠÍM, PROTOŽE PAK BY ANI TEN BRAMBOROVÝ TATARÁK NEMOHL BÝT, JELIKOŽ VEGAN NEJÍ ANI VEJCE. NEBOJ, NIC TAKOVÉHO MÍSTO SVÍČKOVÉ BYS U NÁS DOM,A V SOUČASNOSTI NENAŠEL. ALE TŘEBA RŮZNÉ POHANKOVÉ DOBRŮTKY A TÉŽ KUSKUS SE TU VAŘÍ A CHUTNÁ.
Svíčkovou ze srnčího s chlupatým knedlíkem a rybíhovými brusinkami. Večer buď mořského vlka nebo okouníka (taky mořského).
Sobota oběd rybka s gratinovanými bramborami, večeře tatarák, pokud nezapomenu koupit chleba – z domácího nejdou topinky. V neděli asi nějaká drůbež. Dneska večer šunkofleky. Jo a hlavně dneska kultura – podívejte se, co jsme si naplánovali a zařídili:
PROGRAM : VIVAT COMENIUS
HUDBU SLOŽIL : ŠTĚPÁN RAK
NÁMĚT A VÝBĚR TEXTŮ : ALFRED STREJČEK + recitace
už se na to děsně těším, je to ve staré synagoze, dnes Husovu sboru, který pomalinku ale jistě renovujeme.
Jj, to je (*) . Mám je oba moc ráda a tohle (představeni?) jsem viděla.
Bubu! (inlove) Chvíli jsem musela přemýšlet, proč jsi snídala večer koláč, než mi to došlo! (chuckle) (rofl)
Jinak, milé dámy (h) , máte kliku, že jsem po jídle, jinak bych vám musela vyčinit za ty opulentní virtuální žranice! (wasntme) To se dělá, todleto? (wait) Hlavně to platí pro Karolínku s jejími houbičkami a klobáskami a tak vůbec! (nod)
Asi 3 lidi se mě dnes ptali, proč peču uprostřed týdne. Moje odpověď? „Bo su mlsná!“
A hlavně, tento koláč je z rodu koláčů bleskových – bleskově upečené, bleskově sežrané. Pekla jsem večer. Junior žádné ovoce, co prošlo tepelnou úpravou nejí. Kus si zabalil k snídani Můj nejdražší, kousek jsem si vzala já a doma zbyly 2 kousky akorát ke kafíčku.
A teď po obědě si budu muset najít v šupleti nějakou malou mňamku, ranní kuskoláč jsem sežrala celej.
Bubu, zcela OT, netýká se to jídla, ale mám dotaz – kolik peněz budete dávat juniorovi na studia na měsíc? Náš už v pondělí odjíždí a vůbec si to nedokážu spočítat. MLP tvrdí 5k, já tak 7,5 až 10k, aspoň na první měsíce (skripta atd.). Fakt nemám představu, nevím.
Je tu i jiná matka s dítětem na študiích a kolejích a co by poradila?
Tak já jsem dávala na měsíc 5K, 500 Kč na telefon a každý víkend hromadu jídla a co potřeboval navíc, tak brigádničil.
To právě musíme ještě nějak doladit, jen kolej stojí 3000 za měsíc, kolik menza, zbytek krmení, MHD, vlak, telefon? Vychází mi to +- na 6-7 tis. a to v tom není ani rolička toaleťáku. A co skripta? Není to láce, takové pachole na VŠ.
(chuckle) tak posčítej jednotlivé položky, časem se to vychytá, my jsme studovali v Plzni ta je lacinější než třeba Praha, mít potomka na VŠ je opravdu zátěž, držím (y)
no a dost studijního materiálu je na Internetu, už i index je elektronický, osobní počítač je nutností ;(
Juniorek bude v Praze a notebook si právě řeší. Bez něj už to dneska nejde.
Noutbůček jsme zrovna tenhle týden kupovali (doteď měl můj), byla to láce, jen asi 26k. 🙁
tak děvčata, dobře vím sama, o čem tu hovoříte. a to obě jste plně pracovaly a aida jistě ještě pracuje. vím, co znamená obrátit kapsy naruby , aby dcera mohla studovat a hlavně dostudovat. jsem už od roku 95 v důchodu, takže věrka opravdu musela na brigádu a tvrdě pracovala. měla velké štěstí, že si sehnala podnikatelskou rodinu se třemi malými dětmiKDYŽ TAM NASTUPOVALA, BYLO NEJMLADŠÍ HOLČIČCE PŮL ROKU, STARŠÍ MĚLA TŘI A NEJSTARŠÍ UŽ BYLA PĚTILETÁ. NEBYLIO TO VŮBEC LEHKÉ, ALE PODNIKATELKA SI VĚRKU NEMOHLA VYNACHVÁLIT, JELIKOŽ VE VĚRČINĚ PÉČI BYLY VŠECHNY TŘI DĚTIČKY JAKO V BAVLNCE PO CELOU DOBU. KDYŽ VĚRKA MUSELA VE ČTVRTÉM ROČNÍKU HLÍDÁNÍ SKONČIT, ANI DĚTIČKY, ANI PODNIKATELKA JI NECHTĚLY PUSTIT. KVŮLI STÁTNICÍM A DIPLOMCE BY VŠAK VĚRKA UŽ HLÍDÁNÍ NEZVLÁDALA.DNES STUDENTI VELMI TĚŽKO BRIGÁDU HLEDAJÍ A KDYŽ PRÁCI NAJDOU, JE TO SPÍŠE ZÁZRAK. ONA PRÁCE NENÍ PRO OBYČEJNÉ NEBRIGÁDNÍKY, TAKŽE STUDENTI MAJÍ SMŮLU. A TAKY ZA NĚ ZAMĚSTNAVATEL UŽ MUSÍ ODVÁDĚT VEŠKERÉ ODVODY DO STÁTNÍ KASY, TAKŽE SE MU STUDENT UŽ ANI NEVYPLÁCÍ, POKUD NENÍ NĚJAKI TĚLESNĚ POSTIŽENÝ. JEDINĚ NA TAKOVÉ STUDENTY STÁT ZAMĚSTNAVATELI POSKYTNE ÚLEVY.A JEŠTĚ K TÉ ČÁSTCE: NAŠE VĚRKA BYDLILA V PRIVÁTU A VAŘILA SI SAMA. DOSTAL NA MĚSÍC POUHÉ 3000. VÍC JSEM JÍ DÁT NEMOHLA, JELIKOŽ JSME TEHDY JEŠTĚ ŽIVILI I STARŠÍ PETRUŠKU.KTERÁ PO NEDOKONČENÉ SVVŠ NEMĚLA VŮBEC NIC A BYLA NA NÁS FINANČNĚ ZÁVISLÁ.
(chuckle) …“zbytek krmení“ – se z Tebe picnu, Bubu. (rofl) Budeš muset péct častěji a posílat balíčky. (nod)
Hele, dej Bubáčkovi na mě kontakty, kdyby něco, ať se obrátí, jo? 🙂
Dám, kdyby chlapec padal hlady…… 😀 Ale on má v Rudné tetičku (moji drahou sestru rodnou), takže kdyby hošíček padal hlady a vysílením, tetinka jistě ráda zasáhne. 😉
Jenom telefon, jízdné a kapesné – dcerence stačí 2500K, syneček byl za 4000. Bydlí u babičky, stravuje se tamtéž, jinak je velmi skromná i ušetří. Skripta jsem jí proplatila a dneska si staré prodá nové nakoupí, ani nevím za co.
Jóo, s lososem – to je jediný rozumný použití kopru (nod)
Kdysi dávno jsem byla na jedné firemní akci v Norsku, součástí byl VELMI opulentní raut, kde se podávaly téměř výhradně ryby a mořské plody. Jak oboje miluju, tak jsem ty koprové omáčky a zálivky seškrabávala (rofl) I tak jsem se přejedla k prasknutí a dodnes je to nepřekonaný zážitek. Smůlu měl kolega, který ryby a spol. vůbec nejí (rofl) Celý večer uždiboval chléb, hranolky a zeleninu a v kombinaci se vší tou vodkou mu to neudělalo dobře 8)
Kromě proslulého brněnského Zelňáku máme už dvaadvacet let trh u nás uprostřed čtvrti v aleji. Když tehdy museli vykácet staré javory a zasadit mladé platany (dnes mají rozměr těch starých javorů!) vymyslela do nich šikovná mladá architektka řadu zcela nekonvenčních laviček a v dolní polovině asi deset pultů, které jsou zvětšenou variací těch laviček z tmavočervených ohýbaných rour po stranách a nerozbitných silných dřevěných latí. Když se nic neděje, je to elegantní parčík dole s rafinovanou fontánkou na kohoutek, na umytí čehokoli. Od dubna do konce října od pondělka do soboty každé dopoledne trh s asi pěti stálými profi dodavateli z jihu jižní Moravy a v soboru s další partou amatérů z brněnského okolí. Zelenina, ovoce, ořechy, med, brambory, bylinky, sazenice, kytky. Dvanáct dětí fešáka z Pasohlávek nám tam vyrostlo před očima, dnes ti starší na střídačku naloží dědu a zboží a jedou do Brna prodávat sami, táta řídí farmu doma a objeví se jen v sobotu. Zemědělský průmyslovák z Drnholce, který má novinky a extraodrůdy…Pokaždé dám s někým řeč, dozvím se, že „dneska jsem musel za volantem na chvilku usnout nebo co, probral jsem se ve škarpě, tak jak do kostela nechodím, tak jsem říkal tady těm pobožnejm naproti, jak je dobře, že se modlej, že to působí i na mně a nic se mi nestalo a su s věcma tady“.A tady paní je už doma ze špitálu a víckrát neponese děckám horkou vodu do bazénku, aby se zas neopařila,a kluk, co ho nebylo za pultem vidět, když pomáhal mamince s rajčatama, je v Americe na škole, a tak dále a podobně. Kousek jiného, srdečného světa z jiné doby. O kvalitě zboží se nemluví, ta je jasná. A taky: „Už jedu dom, vemte si to všecko za deset a je to!“
Přesně tak, potvrzuju, přes sezónu tam chodím 2-3x týdně a vše, co napsala baty je pravda pravdoucí.
P.S. Teď jsem si omylem smazala sáhodlouhý komentář pod Alenou a Ygou, pokusím se ho zrekonstruovat.
viz výše o sprostém závidění 😛
Farmářské trhy moc nepotřebuji, jelikož jsem venkovan, ale čtu o nich a mám z toho rozporuplné pocity. Jednak mi přijde, že někdo s velkou slávou objevuje Ameriku (moje maminka chodila do trhu běžně) a dělá se z toho „trendy“ záležitost, a jednak se musím přiznat, že mi vadí už samotný název – farmářské. Kde se v Čechách a na Moravě vzali farmáři? Zemědělské nebo selské trhy by byly málo in?
Jinak kopr můžu velmi, skladuju si i zmražený, ale letos mi ho komplet sežrali slimáci. Cpu ho do kulajdy, do omáčky, do okurkového salátu, všude. Zdá se, že teď trochu narůstá nový podzimní, jestli se povede, vrhnu se na tvůj recept, Sharko, díky.
Jinak koukám, Vave, na druhou Rozárku! Přesně takhle jsme přišli k naší první kočičce Máničce, v Praze po prázdninách. Tu někdo vyhodil asi doslova, měla přeraženou pánev. Byla to hodná, tichá, taková pokorná kočička, dožila se ale krásných skoro 17ti let.
A když už dočítám – ještě pro Hanu W. Moc na tebe myslím, je toho vážně už moc. Ale tohle je už určitě naposled, držím palce.
Jo – tak to mě taky štve. Kde kdo pracuje na farmě a je farmářem. Co je špatného na sedlákovi nebo rolníkovi, a proč ne statek či zemědělská usedlost?
Proto jsem ráda, že u nás se uvažuje se ZELNÝM trhem – holt jižní Morava je ještě kapku zastaralá (chuckle)
Hmm, tak to jsme tři, slovo „farmář“ mi nejde přes pusu, co je špatného na sedlákovi, rolníkovi nebo drobném pěstiteli/chovateli/výrobci? Asi tuším, holt nejsou „in“, farmář zní světáčtěji.
Taky k tzv. farmářským trhům mám vztah spíš rozporuplný, připadne mi, že je to znovuobjevování objeveného (vždyť přece v řadě měst trhy fungovaly a fungují, jen holt nemají tuhle módní nálepku a nepíše se o nich) nebo násilné obnovování něčeho, co se před časem podařilo úspěšně zničit. Na tohle téma jsem onehdy našla docela pěkný článek: http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=676278
P.S. Tento týden jsem nevěděla, jestli se mám dřív smát nebo plakat, na jednom webu, který je věnován recenzím restaurací, kaváren, obchodů s potravinami a trhů jsem našla poznámku, že Zelňák je málo „farmářský“ a že by to chtělo změnu… No, nakonec jsem se zasmála a jen žasla nad ingnorantstvím pisatele.
Jsme čtyři, Aido. Také se mi slovo farmář/farmářský příčí na jazyku. V češtině to nezní, nemá to tradici. Je to doslova přeložený a uměle zavedený výraz. Farmářské trhy jsou hlavně o zvířatech a pro trhy s vypěstovanými produkty se lépe hodí trhy selské nebo zemědělské. Selský trh! To něco evokuje a rozhodně to nejsou rozpaky. Tak.
Přesně, je to doslova převzatý z unijních právních norem. Spousta výrazů je takhle převzatých. Když se to překládalo, lidi se nepochopitelně shlukli do navzájem proti sobě bojujících skupinek, každá prosazovala nějaký český výraz a řvala po všech ostatních, že jejich výrazy nezahrnují celou šíři originálního pojmu, zatímco ten, co vymysleli oni, jo… první věci si každá skupinka přeložila po svým… potíže nastaly, když se měly dělat kompletovaný verze a různý formuláře, kde bylo potřeba používat jednotný výrazivo. Tak se stalo, že se počeštila spousta anglických slov.
Na začátku se i překládalo z francouzštiny a němčiny, oficiálních zdrojových jazyků. Jak bylo potřeba víc a víc lidí – práce bylo moc, času málo – přešlo se výhradně na angličtinu. Němčináři bojovali s franštináři, angličtináři pro zjednodušení přebírali a počešťovali anglický termíny.
Zbytek dokonaly noviny.
Ioannino, jakožto dlouholetá překladatelka unijních právních norem (jen před vstupem jsem přeložila všecky ty zásadní hygienické a veterinární) si dovolím tvrdit, že toto z nich určitě převzato není, za české chrapounství a touhu po světáckosti EU nemůže.
Fajn – a vzpomeneš si, jakej termín jsi teda používala?
Co vím, tak poslední veliká změna nakonec přišla od našich překladatelů v Bruselu, kteří znovu vymýšleli už vymyšlené.
Nevím, jak jinde, ale v mojí profesi jsou bruselští překladatelé škůdci všehomíra, majitelé pravdy nedotčení realitou nebo snad nějakými vědomostmi z oboru (devil)
😀 to jsou krásně malebný nadávky 😀
Já se prostě snažím vystopovat původ toho cizího slova. To je ta lingvistická úchylka, co se občas probudí… Nechce se mi to jednoduše hodit do pohrdavého pytle „můj národ je zkrátka národ bezpáteřných chrapounů“, protože svůj národ nerada urážím.
A taky se mi prostě líbí sledovat, jak a proč slova migrují z jazyka do jazyka. 🙂 Říkám, úchylka.
Poslyš a víš o tom, že tu máme Rozhledník? 🙂 To by bylo pěkný čtení (y)
Pod Zanou mi to nechce zobrazit tlačítko „odpovědět“, tak tady:
zajímavej nápad, Zano. Musím si to hodně promyslet a asi tu budu chtít prvně lidi trochu poznat, abych věděla, odkud ten veeelikánskej koláč nejlíp nakousnout, ale…
… už jsem tvůj nápad uložila do duševního pařeniště. Když se povede, něco z toho vyroste.
No jo, už je to vlákno moc dlouhý (a úzký).
Jsem ráda!
Rozhodně o farmářích tam nebylo nic, většinou se to překládalo jako chovatel nebo pěstitel. Nemůžu za to, že frikulíni, podle kterých se teď vše řídí, neumějí česky.
No, tak to může být oprvadu až bruselsko-lucemburská 🙂 záležitost způsobená nutností nalézt jedno slovo pro překlad termínu „farmer“.
Nevím, moc bych se asi na frikulíny nefrikulínovala, měla jsem tu pochybnou čest některé domácí překlady přehlížet z jazykového hlediska a česky to teda kolikrát nebylo, spíš to připomínalo strojovej překlad plus copy-paste… Ne všechny, díkybohu, ale ty, které takové byly, byly výživné. Člověk si musel vzít originál, aby vůbec rozuměl překladu. Bohužel to přičítám pro mě nepochopitelné neochotě spolupracovat mezi obory, kterou jsem v těch kruzích vysledovala. Odborníci neznali právní termíny a neuměli dobře formulovat česky / anglicky, právníci neuměli dobře formulovat a neznali odborné termíny, lingvisti neznali právní a odborné termíny – ale všichni jakoby měli špunty v uších a mysleli si, že mají patent na rozum a blbí jsou jenom ti druzí…
Ale nechci se hádat, spíš jsem si tak zavzpomínala. Možná jsem měla jenom smůlu na hodně příšerné kousky.
Díky za upřesnění farmářů.
No, předposlední odstavec sedí do písmenka, potvrzuju. 😉
lépe řečeno, předpředposlední
Si tak nějak myslím, že tady mají největší vliv média a městské prostředí, asi dost fakt i ti frikulíni. Pozoruju to od začátku devadesátých let, ty farmáře a děsně mě to štve. Ale všimněte si, jak správný tvar selský zazněl po letech poprvé tady.- Zásadně a všude ve veřejném prostoru i mezi mládeží a lidem obecným „sedlácký“. Sedlácká polévka, sedláckej křupan, sedlácká mentalita atd. do nekonečna.
To slovo sedlák za čtyřicet let komančů, totiž, přátelé, zmizelo z obecného povědomí stejně jako nositelé tohoto pojmu. A když se zase objevili jiní zemědělci než jézéďáci, jezevci a jak se jim všelijak říkalo, jediní současní zemědělci, které české mediální a městské prostředí znalo, kteří jezdili s traktorem a kombajnem a nenosili žlutý gatě a čepici vydrovku a nezpívali „Proč bychom se netěšili“, byli západní farmáři z literatury a filmů a dejmetomu i z novin.
Jako už nikdo nevrátí k velké škodě české krajiny rozorané meze a remízky a orbu po vrstevnici a racionální skladbu plodin, tak se nevrátí slovo sedlák. Ti, kteří tomuto poslání a dřině zasvěcují životy, přežívají svoje jméno. Dej Pán Bůh, aby přežili aspoň pod titulem farmáři, protože přece“maso roste v supermarketu, hrozny se dovezou z Chile, brambory z Polska a beton je stejně výhodná komodita jako řepka a kukuřice, neřku-li skleněná elektrárenská pole.“ Blé. Ale je to tak.
(Konečně jsem to tu našla.)
Zajímavý, napadlo mě něco podobnýho. Plus ještě, krom přerušení kontinuity, že je tady na tomhle území spousta slov, z nichž každé zahrnuje kousek toho potřebného významu („člověk, který pracuje na vlastní nebo pronajaté půdě, pěstuje jedlé rostliny jakékoli velikosti a chová jedlá nebo jakkoli jinak oškubatelná zvířata“), takže je problém najít nějaké původní, které pokryje celou škálu. (Je včelař taky sedlák? je vinař taky sedlák? sadař? co když mu ta půda nepatří, to je přece nájemce, ne sedlák? když dělá do zvířátek, ale ne do rostlinek, neměl by být pasák? Pasák je přece míň než sedlák, ne? obecná pastvina, blablablabla…) Cizí slovo – jakkoli hnusné – se tu hodí právě proto, že je cizí, a tudíž s sebou nenese mrak vedlejších významů („O-on má pá-ás na břiše a-a na svý-ým kožiše…“ 🙂 ).
Ftip se slovem farmář je ten, že s sebou ten mrak táhne: kovboj, laso, Divokej Západ…
Už čtyři! Taky to nesnáším. Ale buďme rádi, že jsou to alespoň „farmářské trhy“, taky by z toho mohli udělat „farmer market“ apod., abychom byli konečně i v tomto bodu světoví. (makeup)
Tak už 5! Nestihla jsem to! A asi by ta mělo být „farmer´s market“.
(fubar) tak to nás je už nejméně šest, sice ti „farmáři“ mají právní formu:Zemědělský podnikatel … (chuckle), ale třeba se to taky časem změní.
Jináč kopr mám ráda a přidávám ho snesitelně ke všemu vhodnému (již jsem kdysi zmiňovala přidání kopru s česnekem do bramborové kaše)
To je asi jako s Cikány a Romy, jde o to, jestli si chtějí zemědělci sami říkat Farmáři nebo jim to někdo vnucuje. 🙂
Ale mně je to celkem fuk u Cikánů i Farmářů – jestli jsou slušní, na tom záleží. 🙂 Jsem moc ráda, když lidi hospodaří, mladí s tím začínají a vesnice se začínají sem tam zalidňovat. Jestli jsou to farmáři nebo drobní pěstitelé či sedláci, to je úplně jedno. V místech s tradicí, jaká je třeba u YGY, tam se asi farmář nenajde. Na vykořeněných zdivočelých místech jsou možná i kovbojové 🙂 , hlavně ale že ta místa už díky nim nejsou bezprizorná.
Rychlé ruce! (fubar)
Zrovna tak je jedno, jak se trhům říká, hlavně že se vracejí. 🙂
Jako obvykle, Vave, v tomhle mas dobry pohled na vec. Ja si nicmene neumim predstavit hanacke farmare. (rofl) V ksiltovce a s puskou vzdy po ruce. 🙂 Ale s tim zalidnovanim opustenych mist mas pravdu. (h)
ALENO S MAXEM A OSTATNÍ MILOVNÍCI KOPRU. STAČÍ, KDYŽ SI OBSTARÁTE SEMÍNKA KOPRU COMPAKT, COŽE JE SPECIÁLNÍ MINI KOPR PRO VÝSEV DO TRUHLÍKŮ A KVĚTINÁČŮ ZA OKNO. JÁ SEJU SEMÍNKA PRŮBĚŽNĚ A BEZ OHLEDU NA ROČNÍ OBDOBÍ. PO NĚKOLIKA VŽDY DO VĚTŠÍHO KVĚTIBNÁČE, KTERÝ MÁM STÁLE NA VNITŘNÍM PARAPETU OKNA, POKUD JE VENKU UŽ NEVLÍDNO. MRAZIT KOPPR JE BARBARSTVÍ, JELIKOŽ JEDNAK ZTRATÍ SVOU CHUŤ A VŮNI, PROTOŽE TA PŘEJDE DO DSTATNÍCH POTRAVIN V MRAZÁKU SKADOVANÝCH, DRUHAK JE TO NAPROSTO ZBYTEČNÉ MRHÁNÍ MÍSTEM .MNĚ SE OSVĚDČILO, ZASÍT DO 1 OBYČEJNÉHO KVĚTNÍKU( PRŮMER CCA 15 CM) BAZALKU, DO DRUHÉHO ZAS PÁR SEMÍNEK PETŽELKY, DO 3. KOPR, DO 4. SI ZASAZUJU VŽDY NA CHVÍLI TRSÍK PAŽITKY ZE ZAHRÁDKY. TU PAŽITKU NECHÁÁ V KVĚTNÍKU JEN DO 2. OSTŘÍHÁNÍ. PAK JDE TEN TRSÍK ZAS ZPĚT NA ZAHRADU, KDE SE REVITALIZUJE. NA ZAHRÁDCE SI Z KOLÁČE PAŽITKY URÝPNU JINÝ KOUSEK, KTERÝ TEN PŮVODNÍ A 2X STŘÍHANÝ KUS NAHRADÍ. V KVĚTNÍKU VEDLE MÁM I ROZMARÝN A V DALŠÍM, ALE TROŠKU DELŠÍM POLYSTYRÉNOVÉM , TRUHLÍČKU MÁM VYSAZENÝ TAMIÁN. TAKTO SE DAJÍ BYLINKY PĚSTOVAT, I KDYŽ ZAHRÁDKA NENÍ. STAČÍ JEN SVĚTLÉ OKNO A TEPLO BYTU A ROSTLINYK ROSTOU JA DIVÉ. DĚLALA JSEM TO TAK I V DOBĚ, KDY JSEM JEŠTĚ ŽÁDNOU ZAHRÁDKU NEMĚLA. NYNÍ MNE NEBAVÍ LÍTAT Z DRUHÉHO A DO 2. PATRA NA ZAHRÁDKUPRO PÁR BYLINEK. JEN VEZMU NŮŽKY A STŘÍHÁM, CO POTŘEBUJU..
A PRO TY, CO ZAS BUDOU VOLAT, ŽE NEMAJÍ DOST MÍSTA NA OKENNM PARAPETU MÁM TAKY RADU:KUPTE SI SADU KVĚTINÁČŮ PODLE TOHO, KLIK CHCETE BYLINEK PĚSTOVAT. MUSEJÍ DO SEBE VELIKOSTNĚ ZAPADAT TAK, ABY VŽDY KOLEM VSAZENÉHO KVĚTNÍKU BYLO DOST( CCA 2 CM) MÍSTA NA VYSETÍ 1 DRUHU BYLINEK. VLASTNĚ ZHOTOVÍTE KVĚTNÍKOVOU PYRAMIDU. VELKÝ NEJSOPODNĚJŠÍ, KVĚTNÍK NAPLNÍTE CCA DO 1/3 DOBROU ZEMÍ. DO NĚJ VLOŽÍTE DALŠÍ, KTERÝ JE O CCA 2 CM V PRŮMĚRU MENŠÍ. ZAS NAPLNÍTE DO CCA 1/3 ZEMÍ A OPĚTT VLOŽÍTE DALŠÍ KVĚTINÁČEK SE ZEMÍ. TY DVA CM VOLNÉ ZEMINY V KAŽDÉM KVĚTNÍKU OSIJETE SEMÍNKY DLE LIBOSTI. JEN BYCH PRADILA, ABYSTE ÚPLNĚ DOSPODU SELI MINIKOPŘÍK,JELIKOŽ TEN VYROSTE CELKEM VYSOKO, DO 2. PATRA ZASIJTE PETRŽELKU, KTERÁ MÁ KOŘENY DOSTI HLUBOKU, PAK UŽ JEDNOTLIVÁ PATRA PYRAMIDY OSÍVEJTE DLE LIBOSTI. DŘÍVE, UŽ V MOSTĚ V PANELÁKU JSEM TAKTO V PYRAMIDÁCH Z KVĚTNÍKŮ PĚSTOVALA VŠECHNY TEHDY DOSTUPNÉ BYLINKY. TEHDY V ZELENINĚ NEBYLO K DOSTÁNÍ SKORO NIC ČERSTVÉHO A MY ZELENÉ A ČERSTVÉ BYLINKY MÁME RÁDI. A TAKOVÝ OKURČIČKOVÝ SALÁTEK S ŘECKÝM JOGURTÍČKEM SI BEZ KOPRU OPRAVDU ŘEDSTAVIT NEUMÍM.MŇAM, JDU SI HO HNEDLE UIDĚLAT. PŘEJU VŠEM KRÁSNÝ VÍKEND. TADY SE VYLOUPLO Z MRAKŮ SLUNÍČKO, TAKŽE PÁDÍM NA ZAHRÁDKU DOSKLÍZET RAJČÁTKA A PAPRIKY A ZASÍT DALŠÍ VÁRKU KOPRU , ROKETY A ŠPENÁTKU,ABY JEŠTĚ STIHLY ROSTLINKY POVYRÚŮST DO PŘÍCHODU MRAZÍKU..
To jsem rada, ze nejsem prvni, kdo to rekl. Uz jsem to chtela napsat vcera, ale usnula jsem. Ten vyraz „farmarsky“ trh se mi v cestine taky nezda. Ja treba ten vyraz farmar obcas pouziju, ale to je v kontextu- tady jsou farmari, v Cechach sedlaci.
Jj, neumí čéésky, neumí čéésky… obvyklá vlastnost (shake)
Tož milé dámy, a to to oslovení myslím vážně, tomuhle se u nás doma říká mlíkovka. Jen ji dělám malinko jinak. Suroviny sedí na chlup, Taky začínám bramborem upraveným stejně. Když jsou erteple měkké teprv beru hrnec, ve kterém bude kýžená polévka, rozpustím kousek másla a usmahnu světlou jíšku. (jen zbělat) Do ní zamíchám kysanou smetanu a po spojení přeliji bramborami i s vodou z nich Po chvilce varu zaklechtám vajíčko a nechám ztuhnout. Kopr dodávám nakonec. Dochucuji stejně jako původní autorka.
PS K bramborám lze přidat i pár hub, úplně nejlepší jsou lišky.
PPS. Pro naprosté labužníky lze dokyselovat na talíři nakládanýni hříbky. Ale to je rozežranost.
PPPS. Skvělá varianta bez rozmíchaného vejce je , že vajíčka uvařím zvlášť v octové okmínované osolené vodě tak, že uvedu vodu do varu a vejce do ní rozklepnu.Pokud voda opravdu vaří, tak se nebojte, vejce se zatáhne a zůstane v celku. Pro každého 1 vajíčko a s chlebem to stačí jako večeře i největšímu nenajedenci.
PPS. V tomto případě tu „rozežranost“ považuju za perfektní vychytávku. 🙂
Úúúúúžasné variace. Já koprovku miluju, doma ji nikdy přednosta nejedl, takže hned jak se někde objeví kopr, uvařím si ji, tyhle recepty jsem vůbec neznala, u nás maminka vařila klasickou koprovou omáčku a k ní byly buď knedlíky nebo vařený brambor, nikdy ne maso, jen vejce natvrdo.
Maminka dělá i houbovku. A zásadně z kyselých nakládaných hub. Nikdy z čerstvých. Má to lepší chuť. Jen se musí ocedit, aby to s kyselou smetanou nebylo moc kyselé.
Já houbovku nedělám, protože Junior houby neee a koprovku jooo.
JINDŘICHU, TAK TOMUHLE SE U NÁS NEŘÍKÁ MLÍKOVKA, ALE KULAJDA. A TEN POSTUP JE ZCELA PŘESNÝ. TAKY JI DOSTI VAŘÍM PRO SVÉHO POLÍVKYMILOVNÉHO MUŽSKÉHO. HUB VE VŠECH PODOBÁCH MÁM STÁLE DOST, JELIKOŽ ŽIJU V KRAJI, KDE JSOU VYLOŽENĚ HOUBAŘSKÉ LESY.
Lenko , jak jsem koupil, tak prodávám, a jak říká Shakespeare „Co do jména, co růží zváno i s jiným jménem vonělo by stejně.“ (blush)
(wait) Kulajda se to zove pouze tehdy, jsou-li tam houby, které se vaří nejdřív s kmínem a solí, pak se přihodí brambory, a dál je to podobné, ale nedává se jíška, nýbrž rozverlaná mouka, nakonec se zaváří vejce a přihodí kopr. Mňam! (inlove)
Bez hub je to, prosím, nějaká hladká Ančka nebo tak něco. (nod)
Ale pravá kulajda je jen a pouze houbová podle mé babičky přeslicové. (h)
Nepolemizuji, babičky mívají pravdu a přeslicové tuplem.
🙂 … nakonec, co po jméně! hlavně, že to je víc než jen jedlé :o)
A kyselo kerkonošské je s chlebovým kváskem a chutná úúúúúplně jinak, nežli kulajda, ale občas si to v hospodách pletou a předhodí kulajdu místo kysela. Kyselo já taky moc rád.
(chuckle) já taky, někdy, tak v intervalu dvou let si kyselo vařím.
A liptovský kyseľ sa vari z vody zliatej z kyslej kapusty (kysane zeli), hub – zasadne dubaky (pravaky) a cesnaku. To len tak pre zaujimavost, ze aka nazvova podoba a zlozenie uplne o inom! Boze, ale ste ma tymto diskurzom priviedli na pokraj smrti hladom a koniec prac.doby este v nedohladne, ach ja uboha (sweat) !
A znáte couračku?
To je taky polévka. Bílá zelňačka se smetanou. A couračka proto, že se zelí courá po bradě. Dělávala ji babička přeslicová. Maminka ani já ji neděláme, my máme rádi zelňačku s paprikou a klobásou – ČTN jí říká kyselica.
Krásne dobré ránko vinšujem! Tak u nás v Blave je trhov niekoľko – zopár malých a jeden veľký. A ešte krytá budova zvaná tržnica. Je to tu už veľa rokov. Dostať tu všetko. Ovocie, zelenina sú samozrejmosť, potom handry od Vietnamcov, topánky čo sa tvária ako značkové, veľa kvetov. V búdach sa predáva živánska, víno a iné pre hladných. Niektorí ľudia nakupujú len na veľkom trhu. A má to svoje čaro. Ale lacnejšie ako reťazce to veru nie je. Zato tu kúpi človek fakt skoro všetky potraviny. Napr. takú husaciu pečeň, alebo domáce koláče k Vianociam. (dog) (cat) (f)
Ta bratislavská tržnice je naprosto dokonalá a moc jí závidím všem lidičkám. Dá se tam koupit cokoliv. A hlavně s ní spojenou mám vzpomínku na skvělou snídani. Jednou jsme byli na veletrhu Medica-Bratislava a na zahájení byl uspořádán mejdan s pořadateli, který se trochu zvrhnul. My jsme bydleli v privátu kousek od tržnice – viděli jsme na ni z okna bytu. Ráno, lehce unaveni, jsme vyrazili pěšky do tržnice, že si koupíme něco s sebou na stánek na veletrhu a nasnídáme se, abychom vůbec byli provozuschopní a tam jsme narazili na výčep a za ním jídelnu. A v jídelně zabijačkové hody. V době, kdy každý slušný člověk snídá kafe a jogurt s koláčem, my jsme vzali útokem polévku prdelačku, prejty obou druhů, ovar a pečené maso, měkký chléb, horčici, skvělé zelí a křen. K tomu jsme si každý dal poctivou míru půllitru piva a na stánek jsme došli v báječné náladě a naprosto v pohodě. Byli jsme, pravda, v té jídelně trochu rarita – pánové v oblecích a s kravatou či hmyzem, dámy v lodičkách a kostýmcích, zatímco ostatní osazenstvo vypadalo, že už tam nocuje několik dní, ale to nám ani trochu nevadilo.
Krásné…
Jééé, taky bych si dala – v nejhorším bych i ty montérky … teda jako kostým … oblíkla (clap) .
Tímhle asi nějak matu lidi – ráno nepolknu klasicke českej teplej párek … blééé, stačí pomyslet. (puke)
Ale držtkovku klidně (rofl)
Nojo, i u nás na maloměstě se přemýšlí, kam umístit zelný trh (když ten kdysi původní je už zastavěný).
Jo – já mám koprovku ráda tak jednou dvakrát do roka – z čerstvého kopru je mńam mńam. Ale vařím ji úplně jinak a musí být ke knedlíku a pečínce nebo vařenému uzenému (hovězímu u nás moc nedáme, neb ho neumím nakupovat).
Jinak kopru moc neholduju, ale tuhle jsem dělala salát z různé listové zeleniny s kapkou majonézy a poprášila lehounce koprovými špičkami a byl na utlučení – když se to nepřežene, je i kopr super.
Koprovku můžeme všichni- i když Mušketýr s bramborem a děti s knedlíkem, takže z jednoduché máčky je hnedka něco složitějšího. A onehdy jsme ji měli, protože mě vůně kopru dovedla do zeleniny, kde měli mezi bedýnkami s broskvemi a rajčaty i bedýnku svazečků kopru. Ten den jsem jela k babičce, tak jsem se rozdělila- babi byla nadšená a těšila se, že si taky uvaří máčku 🙂
Koprovku taky tak úplně nemusím, ale kopr v kulajdě (y) (nod) , to už je jiná píseň … nebo báseň? … nevzpomene si někdo, kde je v básni použitý obrat (jdeme na) cooprovou omáčku? (možná je to, že voní cooprová omáčka). Je to moc pěkné a vtipné, protože se předtím mluví o kině s kovbojkami. 🙂
Četla jsem krásné a voňavé vaření od Sharky (inlove) už doma a celou dobu se mi to v hlavě honí, ale nic, tma, pusto, prázdno. (fubar)
Na farmářském trhu na Pankráci jsem shodou okolností byla tuto středu, pro změnu mě tam zaujaly jen ovčí sýry. Deklarované šumavské švestky nebyly švestky … u stánku rodinného řeznictví byla fronty, na krůtí maso jsem chuť neměla a domácí vejce momentálně mám. A byl tam pán s rostlinkami, ale to všechno byly věci, které se koupí v řetězcích, dovoz z Holandska a Německa, tudíž s nejistým přezimováním. To mě teda zklamalo hodně, to přece nemá s farmařením nic společného.
vavísku,
moje skorotchýně tam na Pankrác chodí na trh také a říká to samé, co Ty, jen minule donesla pštrosí klobásky a byly velice jedlé… 😉
Mě hlavně zklamalo, že trhy jsou ve všední den! Po příletu z práce v 17 hodin nemá smysl jít zkoumat co mají (resp. měli) :^)
Koprovka mňam – patří mezi zamilovaná aplégří jídla. Využiju – když tedy seženu ten kopr, který mi v červenci požrali plzouni…..grrrr ….
Nenadálá koprovka u nás nehrozí, kopr akceptuju pouze v nálevu k okurkám. Ale aby nehrozilo zanedbání povinné péče – koprovku mají v repertoáru obě babičky a ochotně ji vaří.
Na farmářské trhy na Kulaťáku už si začínám zvykat, i když čtrnáctidenní perioda mi dělá problémy. Musím se vždycky mrknout na obecní web, abych zjistila, kdy to bude příště. Nakupuju hlavně ovozel a protože chodím pozdě, až kolem poledne, občas dostanu i něco navíc. Tu kytku, tu koláč. Skoro pravidelně mám bonus u Lanka cakes a nikdy těm přeslazeným americkým dobrotám neodolám. Ale ty mrkvové dobroty jsou vynikající!
koprovka u mě taky nehrozí, taky kopr snesu jen v okurkách. Naše „rodinná“ doktorka Alena to má taky tak. Tvrdí, že je to potravinová nesnášenlivost na kopr a ne rozcapenost (rofl) . Tak se toho držím – nejsem mlsná, jsem nesnášenlivá
Na koprovku polovička i mlaďaska chodí k babičce
Od září budou trhy na Kulaťáku každou sobotu, předběžně až do konce října. Pro příští rok se uvidí.
Renato, tak už nebudeš muset hledat v kalendáři, dočetla jsem se, že trhy na Kulaťáku budou bývat každý týden.
P.S. Ohledně kopru – ani do tzatziky ho nedáváš?
Hmm, než jsem to napsala, byla Kim rychlejší.
P.S. K tomu říjnu – jen mě tak napadlo, kdy že jsou komunální volby? 😉
15.-17.10.
Oprava: 15.-16.10.! To jen já budu doma od 15. do 17.10., protože tam jedu odvolit.
Ani do tzatziky. My jsme z Řecka zvyklí na variantu bez kopru.