A zase tu bude rozpálená dvoutrouba v kachlových kamnech na chaloupce, tak proč si neudělat nějakou dobrotu???
Abychom si jen nestěžovali (neboť člověk je věčný nespokojenec!) na to, že léto už je zřejmě fuč a čekají nás podzimní a zimní ne-radovánky, tak si musíme také přiznat, že k něčemu je to dobré! A to něco je: vaření, vážení, vaření a pečení a mlsání.
U nás za rohem v Ryby-drůbež-zvěřina občas mají buď kuřecí nebo kachní rolády, tzn. už hotové pláty masa z vykostěné drůbeže. Kupuji kuřecí, k té přejdeme později, ale také kachní a tam jsem zkusila následující recept a byl úžasný:
KACHNÍ ZELNÁ ROLÁDA
1 plát kachního masa
1 láhev červeného zelí
1 větší hooooodně pálivá klobása
cca 15 dkg mortadely – velkých kol salámu, čím větší, tím lepší
cibule dle chuti – já dávám víc
koření dle chuti, hlavně ale kmín, sůl, trochu pepře
Nakrájíme si cibuli a zpěníme na sádle nebo na oleji, necháme orestovat do světloučka-sklovata, přidáme nadrobno nakrájenou hodně pálivou klobásku a necháme ještě chvíli podusit, aby se klobáska rozvoněla, pak přisypeme buď láhev sterilovaného červeného zelí nebo pytlík a necháme chvíli projít varem. Odstavíme a necháme vychladnout, přimícháme mezitím kmín, sůl, vegetu, co kdo rád.
Pokud je plát kachny větší, použijeme dvojnásobné množství.
Plát kachního masa rozvineme, lehounce popepříme, tam, kde jsou silnější kusy masa, např. prsíčka, maso seřízneme a přidáme ho tam, kde pro změnu chybí. Pak na něj celoplošně položíme pláty mortadely. Tím zacpeme případné díry, kudy by šťáva ze zelí a zelí vůbec mohlo vytékat. Na pláty mortadely rozložíme rovnoměrně zelí s cibulí a klobáskou a celý ten zázrak svineme do úhledné ruličky.
Buď svážeme provázkem, nebo sepneme speciálními špejlemi nebo vložíme do pečicí fólie nebo jinak přidržíme roládku pohromadě a dáme péct. Předtím ovšem nezapomeneme důkladně podlít černým pivem.
Peču dlouho v uzavřené nádobě při nižší teplotě – v kachlových kamnech ideálně přes noc, když už se večer přestalo topit a kamna jen sálají. Ráno je masíčko jako máslíčko.
Kdo potřebuje péct rychleji, tak častěji podlévá.
Lze také dokončit dílo křupavou kůrčičkou dopečením při otevřené nádobě.
Krájíme na šikmé dílky, vypadá to dobře a hlavně to dobře chutná!
Podáváme s čímkoliv – bramborové knedlíky, noky, houskové knedlíky, prostě různé knedlíky nebo i brkaše se hodí.
***
KUŘECÍ ROLÁDA
Plát kuřecího masa si rozvineme, seřízneme vyšší kusy masa a poklademe mortadelou, abychom zaplácli případné díry – stejně, jako u rolády kachní. Potřeme bohatě hořčicí, obyčejnou nebo francouzskou, ostřejší.
Pak přidáváme dle chuti a možností:
vejce vařené natvrdo, pokrájené na čtvrtky nebo osminky kráječem
červenou sterilovanou kapii
sterilovanou okurku na čtvrtky
klobásku, párek, cokoliv ostřejšího – tenké proužky
anglickou slaninu nebo špek – malé tenké špalíčky
cibule na výseče – menší
cokoliv, co vás ještě napadne nebo máte doma: dobré jsou i olivy, smažená vejce se slaninkou, jarní cibulka, zelené natě, aby to bylo hezky barevné.
Tuto výplň prokládáme mezi sebou tak, aby vznikla hezká mozaika. Snažíme se všechny věci dát k sobě tak, aby nevznikaly zbytečné vzduchové kapsy.
Pak roládu zabalíme a stejným způsobem postupujeme, jako u kachní – buď provázek, nebo jiné řešení, aby dílko drželo pohromadě.
Podlijeme černým pivem a pečeme doměkka.
K tomu je ideální brambor, brkaše, ale měla jsem roládu i se salátem. Také můžete udělat UHO – každý určitě ví, co to je! To když do vypečené šťávičky přidáte ještě pár panáků černého piva, trochu přikořeníte, aby UHO měla také nějakou tu chuť, zredukujete a zaprášíte lehce moukou a na závěr vpašujete slušný kus másla kvůli zjemnění UHO. Promícháte a vznikne lahodná tmavá omáčka – rozhodně s UHO se to srovnávat nedá, kterou pak můžete polít třeba tu brkaši.
Tak dobrou chuť!
;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)
.(*) Paní Nováková navštívila poprvé v životě gynekologa. Když si zapsal její anamnézu, řekl jí: „A teď jděte do vedlejší místnosti a svlékněte se.“ „Že se mám svléknout?“ lapala paní Nováková po vzduchu. „Ovšem.“ „Poslyšte, doktore, jestli pak vaše paní matka ví, čím se živíte?“ .(*)
~o) Vinšuju všem přítomným klidný večer a pěkný víkend. ~o)
Já přidám recept na krůtí roládku-někde vyčteno a vyzkoušeno, je to ňamka!
500 g krůtích prsou, 200 g vinné klobásy, vymáčknuté ze střívka, 1 houska, ½ kapie, najemno pokrájené
svazek petrželky, nasekaný, 1 vejce, sůl a bílý pepř
70–100 g slaniny
Předehřejte troubu na 230, horkovzdušnou na 210 stupňů. Housku nakrájejte na drobné kostičky a na plechu je nasucho opečte dozlatova. Krůtí prsa rozřezejte tak, abyste získali jeden velký tenký plát – například je můžete podélně najkrojit (ale nedoříznout úplně do konce) a rozložit jako knihu. Zlehka naklepejte.
V míse smíchejte vymáčknutou klobásu, opraženou housku, kapii, petrželku a vejce. Jemně osolte a opepřete.
Plát masa položte na alobal a potřete klobásovou směsí. Zaviňte a roládu omotejte plátky slaniny. Zabalte ji do alobalu, přeneste na plech a pečte asi pětačtyřicet minut – roláda by měla být na dotyk pevná. 😛
ona i kuřecí kapsa,plněná vinnou klobásou je bašta…. 😉
Mimochodem na Amazonu se dá nakupovat i odsud 🙂 .
Da. Jenom pocitejte, ze pokud to objednate z toho americkeho, tak jeste zaplatite clo nez vam to posta vyda.
Zkuste pripadne amazon.co.uk … to je v úúúnii.
Tedy kuřecí roládu občas dělám, vždycky se s tím kuřetem nějak poperu, případné díry zacpu masem, ale kachní – to jsem ještě nezkoušela a vypadá to mňamózně. Budu muset zkusit, jen mi bohužel chybí ta úžasná Karolínina trouba 🙁 . Kynuté knedlíky s masem sice vypadají také dobře, ale na to bych si netroufla. Jen doufám, že půjde kachna nějak rozumně vykostit. Díky za zajímavý recept a zdravím a drbu pod bradičkou (cat) (cat) .
Karolíno! to jsou mňamky. Kuře také dělám jako kachnu, ale vypižlat skelet jako Vave, to snad nedokážu. Podívám se na net kuchařku na video. Tak jak to píše inka je velmi zajímavé (rofl) , ale já to musím vidět.
Jsem se to za mlada naučila tak, že naříznu na zádech po páteři a odškrabávám doprava – doleva, malý, šikovný ostrý nožík a už to jede, samozřejmě nejdřív křídla pryč a zapáčit stehýnkama, aby byl kloub uvolněný. K prsíčkům, která se mi střapčívala, se tak dostani až nakonec a krásně se sloupnou. A to jsem převeliké nemehlo na ruční kutění!
tohl eje taky dobrota, kamarádka to dávala na forum Česká kuchyně na Lidech, takže , kdo nechodí,tak to najde tady:
Kynuté knedlíky s mletým masem :
Na těsto:
500 g hrubé mouky
200 ml mléka
1 vejce
20 g droždí
půl lžičky cukru
sůl.
Na náplň:
400 g mletiny ze směsi hovězího a vepřového
2 cibule
2 lžíce škvarků
2 lžičky arabského koření
sůl a pepř.
Navrch :
sáček kysaného červeného zelí
1 cibule
sůl
trochu cukru
trochu hl.mouky.
Do trošky vlažného mléka dáme půl lžičky cukru,trochu mouky,nadrobené droždí a necháme vzejít kvásek.Pak v míse zaděláme těsto na knedlíky, posypeme trochu moukou a pod utěrkou necháme kynout.Mezi tím si nachystáme náplň.Na pánvi necháme zesklovatět na oleji pokrájenou cibuli,přidáme škvarky a mleté maso.Dochutíme solí a kořením a necháme asi 30 minut pomalu restovat.Pak vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme, rádýlkem rozdělíme na stejné čtverce, na ně dáme vychladlou masovou náplň a zabalíme.Vložíme do vroucí vody, vaříme 3 minuty a obrátíme vařečkou, vaříme další 4 minuty.Vyjmeme a propíchneme vidličkou,aby se vypářily.Připravíme si předem zelí.Vymačkáme do hrnku š´távu ze zelí, na cibulce ho podusíme, dochutíme solí a cukrem a zahustíme hl.moukou rozmíchanou ve zcezené šťávě.
Je to dobrota nad dobroty. Když je k tomu (beer)
(clap)
Karolíno, jseš pokušitelka (chuckle) chutí, já mám na rolády slabost,protože se dá do nich nacpat co dům dá, dělám je z mletých mas i plátků, drůbež si vykošťuji sama-chce to jen začít na správné straně a získat cvik,zrovna dneska dělám roládu z pangasise k večeři, ale tady mám včerejší suchý rohlík a vidina Tvé kachní rolády mi způsobila převeliký hlad a je konec týdne a šuplík v práci prázdný ;( Karolíno (h) (y) dík.
Ejško, mám velikou radost, že tě tu vidím – chyběla jsi (inlove) .
(h) Louk děkuji za uvítání, tak nějak rok se sešel s rokem a já už mám život pohodový( (chuckle) nesmím to zakřiknout), tak jsem se navrátila :* zvířetníkovat.
Moje milá Ejško (hug) (inlove) , mám velkou radost, že jsi zpátky a že máš zase život (sun) . Chyběla jsi nám tu. (nod)
(u) milá Vave, děkuji (rose1)
Jé, Ejška přišla. Ahooooj. Moc ráda Tě vidím. (sun)
Já jsem zrovna měla anginu, když se ve škole probíralo UHO. Tím pádem mám mezery ve vzdělání. Zbavte mě kompleksů, prosím!
Univerzální Hnědá Omáčka = vlajková loď školních jídelen, závodních vývařoven a RaJských restaurací. 🙂
Tuto filozofii obohatila před lety dcerka kamarádky, která se u snídaně zahleděla na krabici mléka a pravila: „Mami, UHT znamená úplně hrozně trvanlivé?“
8)
A pak je ještě rodná sestra UHO, a to je UBO. Universální bílá omáčka. Vy jste ji nemívali? Do té se dala okurka, nebo kopr, nebo hořčice a tak. Taky dooobrý (chuckle) (dance)
Jani, univerzální hnědá omáčka – klenot školních a závodních kuchyní 😛 .
po té socialistické, se mi stýská,ta hrůza, co dnes vydávají za UHO mi nechutná… ;(
Tak vám pěkně děkuju, můžu zase klidně spát |-) . Ted ale koukám, že jsem kompleks napsala norsky. U nás to bude asi komplex, že ano. Norové x vytěsnují a také skoro nepoužívají z. A už vůbec ho nečtou, čtou s. S tím jsem se ale dostala jinam. Tak díky.
Dneska mám furt přes deset a to je prosím pátek a hlava vymetená!
Teda, Karolíno, ty jsi fakt nebezpečná! Takovéhle dobroty hned po ránu! A já mám jen rohlík se sýrem. ;( Díky Ince vím, jak na roládu (kuře máme dost často a vykostit ho na gril není problém, takže můžu zkusit i tu roládu. Ta kachna zní zajímavěji – asi se po ní mrknu. Prostě báječná inspirace na víkend. Takže dík! (y) (h)
A co si myslíš, že tu žvejkám ke snídani já? Rohlík od včerejška a zbytek pomazánkového másla, bratru tak týden se válícího v ledničce. Taky nic moc. (doh)
No, jak to popisuje Inka to zní jednoduše, ale asi to tak jednoduché nebude. Každopádně to zkusím, ona ta vykoštěná roláda je i dost drahá.
Co tohle? Dělávám to podobně. http://ekucharka.net/vykosteni-kurete/
Jasné a srozumitelné. Asi to zkusím. Dík (y)
Video jsem shlédla, díky, vypadá to jednoduše! Ale: když jsem viděla ten něuvěřitelný nůž, ostrý jak žiletku, zahnutý a k tomu ty holé prsty, tak jsem si představila, co budu vykošťovat, jak dlouho strávím v nemocnici a jaká bude rekonvalescence a že se budu muset na pár měsíců, než mi to sroste, naučit psát na počítači nohama………… neeee! Díky, to si raději připlatím a ať si tu chirurgii užije někdo jiný. 😀
popsat vykoštění kuřete neumím – ale fakt to jde se naučit snadno. Jestli chceš, přines si na Pražení kuře, malé prkýnko, ostrý nožík a dva igeliťáčky (na roládu a na kostru) (rofl) Občas ve škole v laborce na mě čeká kuře (či několik kuřat) – kolegyně vědí, že mi to nevadí (chuckle)
Xerxová, nepokoušej! Nebo propriety přihodím do báglíku. Takovou instruktáž v hospůdce mimo kuchyň tutově nezažili (rofl) .
Když u tebe bych se bála té přepravy rozmražené ptíci z Varů do Prahy a zpátky… no ale zase by tvoji kocouři a Pedroň měli ňamku 😛 Jinak to myslím vážně – to je „práce“ na pár minut – to by mohli v hospodě rozdýchat – koneckonců požívat to tam nebudem (rofl)
Já myslím, že se to dá lehce zařídit. Já koupím ptícu v Praze a bude jen podchlazená. Proč ji vozit na výlet přes půl republiky? Taky jsem se ještě nikdy nepustila do stryptýzu ptíci. Nějak jsem si nevěřila, že to nerozpižlám, Zase bych to v nouzi mohla použít na čínu, nebo riziko, no ne? (clap)
Holky (inlove) , beru vás za slovo! A budu mít krásný filmeček na YouTube. (chuckle)
P.S. Obvazy beru, soutěžila jsem jako mladý zdravotník a pak sama školila dětičky, Zn. vázat klasem umím stále na jedničku. (chuckle) (rofl)
No, já už to beru fakt vážně. Prcínko do báglu přibalím, ale nevezme si mistr…Xerxová svůj nožík? Jako aby ji nerušil cizí nástroj. (blush)
Mám tu Tádu, nemůžu teď nic organizovat, plně spoléhám na Tebe, Zdeni. (h) Pokud se to povede, může Druhé Pražení s Maričkou dostat podtitul První Zvířetnícké školení, a pokud to všichni ve zdraví přežijeme, můžeme založit takovou pjeknou zvířetnickou školící tradici, čti měkkce. (rofl)
Vyřizuju dovolenkový pozdrav od Dalmi. (wave) (h) (sun)
Dědkujeme za vyříznutí 🙂 Není problém. Dovezu masové prcínko a ptícu koupím. (bat) Pytlíčky budou taky. Jen s tím nožem mám trochu problém. Já si opravdu myslím, že by si měla panpreesorka vzít nástroj vlastní. Už se těším na koncert. (music) (music) Jak velké kuře je nejlepší? Osvětové video hovořilo o 1,5 kg. Mám přibalit zástěrku? Mám. Mám, ale jen všechnu jednu. (sun) (~)
Ha, to koukám. Žila jsem v domnění, že na prcínko máme patent u nás doma (už moje maminka tento termit používala), a teď vidím, že neee! :O
já moc nože neřeším – je lepší malý než velký, a ostrý než tupý… ale v práci jsem už taky kuchala kuře zcela tupým kapesním nožíkem, který jsem přibrousila o žulový schod (rofl) Když si vzpomenu, vezmu si svůj… Když nee, byla bych ráda, kdyby někdo nožík (klidně zavírací) měl v zásobě
a na velikosti kuřete nezáleží – stejně si vykošťuju i krůtu na sváteční roládu s mandličkama. Prostě přines normální kuře (nod) – tedy oškubané, vykuchané a bez hlavy a pařátků.
Nerezový zavírák mám v báglu FURT. A dokonce ho hravě pronáším i do soudní síně (rofl)
I já s sebou nosím FURT nerezový švýcarský nožík a strašně mi ho závidějí chlapi na všelijakých úřadech, když tam procházím rámem a musím jim do buď ukázat nebo dát do úschovy. Oni si často přejí, abych na něj při odchodu zapomněla a já ne a ne a ne…
Teda, to bude dokumentace!!!
Jééé Hančo, u vás taky?? (chuckle) U nás ještě bléko, zemdlenina, bléék a spousta jiných názvů. Vymýšleli jsme to s tátou, když mi bylo cca 12. (clap)
A co takhle blečo? 🙂
Blečo néé, u nás se tomu říká volačo 🙂
Drůbeží roládu občas peču, máme ji rádi. Kuře jsem teda ještě nikdy slušně nevykostila, obvykle mi zbydou prsa a cáry. To bude rukama. A roládu studenou jsem na oslavu už měla taky- bylo to dobré, patřilo to mezi obdivované kousky. Plním ráda vaječinou na cibulce, kouskem pikantní klobásky a ještě něčím barevným.
Roládu z prs jsem zkoušela, ale nějak se mi to nevyvedlo- se mi jaksi smrskla a pak byla dost suchá.
Já teda ráda vařím, ale tohle bych i ráda sežrala. Ale s tím zelíčkem by určitě šlo i trochu větší a tučnější kuře, to také peču se zelím jako ála kachna a při použití dostatečné dávky kmínu je mňam mňam.
Kuře vykostíte velice jednoduše: odříznou se křidýlka, vyvrátí se nožičky, prsíčka se na obou stranách opatrně odpižlají od žeber a pak odřízneme zádíčka od roládičky. Jo a ty nožičky jsou jednoduché, obkrouží se kotníček a kolínko a opatrně kyčlíčky a máme pláteček masíčka jen ho naplnit. Když se někde proříznete ven, tak se to zaplácne masem z prsou nebo slaninou. Stačí jen vyzkoušet.
Inko, ty si to pižlání vychutnáváš! Nebudeš ty sadistíček 🙂 ?
:-bd To je přímo sado-maso. =))
Milá Karolíno, seš nebezpečná, seš nebezpečná, seš nebezpečná!!! (inlove)
Kachna po ránu? Se picnu. Sliny se sbíhají… Kachní roládu neznám, ale musí to být dobrota. Kuřecí je vděčná, dá se do ní nacpat fakt skoro všechno a dá se jíst za studena… Hláád.
Ta Karolínka je tedy fakt nebezpečná, co ta umí uvařit za dobroty a ještě to dát na počítadlo. Já vařím za pochodu a z hlavy, na papír bych to neuměla dát, protože se to líhne až u plotny. Většinou to je jedlé, ještě jsme všichni tady a hotová jídla nekupuju – třeba v MCDonald jsem nikdy nebyla.
Já si taky jídla vymýšlím. Mnohokrát mi přednosta řekl: „Jo, to byla lahůdka, škoda, že už to nikdy jindy jíst nebudu“! To proto, že já neumím uvařit dvě stejná jídla. Pokaždé tam dám jiné koření, podliju něčím jiným a už to má jinou chuť.
Tak prý se pozná dobrý kuchař – vaří s invencí, recept je vlastně jen ideový námět. (chuckle) Nic si z toho nedělej – můj největší grilovací úspěch byl, když mi po předchozím grilování zbylo naložené maso (přišlo málo lidí), já ho sesypal na jednu misku, takže se promíchaly jednotlivé směsi a tohle celé leželo 2 týdny (další víkend pršelo) v ledničce. Kombinace směsi na drůbež (s koňakem) a ostřejší na vepřové (s kalvadosem) byla fantastická.
Něco podobného se mi stalo s masovými fondue. Naložila jsem kousíčky jater, vepřové panenky, krůtích prsíček a hovězí svíčkové do různých druhů koření a marinád a připravila olej na fondue. Místo 8 lidí nás bylo jen 6 a kromě toho, jak mám pořád pocit, že bude málo, tak toho bylo ne pro původně plánovaných 8, ale tak pro 12. Tudíž hodně zbylo, nikdo už nemohl. Sesypala jsem to do rendlíku, podlila trochu svým oblíbeným černým pivem a strčila na noc do trouby. Výsledek předčil očekávání a byl snad lepší, nežli celé fondue, které ovšem milujeme.
Karolinko, to musela být mňamka /olizovací smajlík jsem nenašla/ to zkusím
Svého času jsem rolády dělávala často – to když Vašek pracoval v drůbežárnách na Libuši. Když jsme mohli koupit levně karton kuřat, jediná možnost, jak je zmrazit, bylo jejich vykostění. Takže jsem se to naučila docela dobře, ono taky dělat cca 9 kuřat v zátahu, to už je dobrý zácvik.
Nebojte se experimentovat. Co vám chutná, to tam bude dobré (ovšem přiměřeně, ne jako pejsek a kočička, hihi). Dávala jsem do kuřat houby lesní i žampiony, restovaná kuřecí játra na slanince (to je naprosto skvělé papu), hrášek, červenou papriku, pórek, šunku, párek nebo klobásku, nejrůznější koření a vaječinu (ne všechno najednou (chuckle) ) a vždycky to bylo dobré. Dodnes je dělávám a převážím na různé oslavy, na hlubokém plechu upeču dvě dlouhé nohavice,mnaňmňam!
Párkrát jsem později koupila už vykostěnou roládu, ale vždycky jsem musela hledat kusy chrupavek a opravovat to, takže si ji raději vždy vykostím sama.
Mmch., tehdy jsem skelety rozdávala, protože ani Píďa už je nechtěla jíst. 🙂 (h)
Jo, a jak píše Xerxová, tohle je skvělé i studené. Právě na těch oslavách je nakrájím na talíře. poblíž chlebík a okurčička (u mě nikdy do rolády!) a za chvíli je vymeteno. 🙂
Vavísku máš můj obdiv, že kuře vykostíš, tohle já skutečně neumím, raději tu roládu koupím. Asi by to skončilo fakt jako čína a zbyla drť na polévku! Ale jednou jsem ji také plnila játry se slaninou a cibulí, byla fantastická.
Vave, upřímný obdiv. Vykos´tovat fakt moc neumím. jen se obávám, že ovařené skelety a z nich obrané maso se Borůvce nepřejí nikdy, zato granulí už je přejezená od štěněte 😛 Ale když je panička krkna, co s ní, že… 🙂
drůbeží roláda z celého vykoštěného kuřete – ňam ňam – dělám ji relativně často. S kaší jako teplý oběd a zbytek se sní studený. Velmi oblíbená poživatina našich návštěv 😛
Karolino, to vypada tak dobre – mlsny smajlik. (clap) ja ty kureci velke vykostene platy tady nekoupim. A par pokusu o vykosteni kurete dopadlo, no – bylo to kdyz ne primo na fasirku, tak kazdopadne na cinu. A jeste zbylo na polivku. :^)
Krapet OT: Dostala jsem k svatku keramicky nuz – stredni velikosti – znacka Boeke. Lepsi nez levne cinske, ale cenove tak v hornim stredu. Je to parada. Tudle jsem tim kraleja velmi zrala rajcata a ten uz prosel pres tu slupku uplne perfektne. Ale co mne uplne fascinovalo bylo, ze cele rajce se rozkrojilo tak ciste, ze z toho neukapla stava – proste se to drzelo uvnitr a ty platky rajcat se jen tak jemne orosily. Hluboce doporucuju. Na Amazonu to maji za docela prijemne ceny. A to mam opravdu nekolik velmi dobrych nozu, vcetne Solingenu po babicce.
Já o něm taky uvažovala, už dávno, že bych si takový středně velký pořídila. Ale tady ta nabídka od nějakých WS a TV Shop mi připadá podvodná, nabídka na 1 ks za 130,- Kč vypadá lákavě, ale vzbuzuje pochybnosti a dát za to 2.000,- při mé pověstné šikovnosti, kdy mi pořád něco padá, to se mi nějak překvapivě nechce. A taky mi zatím nikdo neřekl své zkušenosti s tím nožem, tak jsem pořád taková rozpačitá. Možná že to nadhodím, přicházejí vánoce, pořád se špekuluje komu a co, tak by bylo vyřešeno.
Teda Karolino, ja uz mam na vikend nakoupene veprove platky a ted hluboce lituju. Tak snad pristi vikend… Prodejnu ryby-drubez-zverina za rohem miluju, prodava tam takova vesela pani a kdyz meli bazanty, vetkla si do ucesu dlouhe bazanti pero 😀
Od te doby, co jsem si k narozeninam nechala od segry nadelit keramicky nuz – Kyocera – nepouzivam uz zadne jine. Pak jsem si od Tchiba koupila jeden mensi na zeleninu. Ten nebyl tak drahy a i kdyz se k obema chovam stejne ohleduplne, tak uz ma malinko zubate ostri. Prave na krajeni mekke zeleniny jsou tyhle noze neprekonatelne. Stejne, jako na maso, treba na odblanovani. Ale upustit ho fakt nesmis. Mela bys nasadku a tisic stripku k tomu. (chuckle)
Ahoooooj, Tebe už jsem tu dlouho neviděla. Teda fakt je, že když toho mám moc, tak tu zase tak často nejsem a pak jen dočítám! Myslíš tu samou prodejnu na hlavní, že? Tam jsou moc príma ženské. A jestli tam půjdeš, kup si takové malé párečky. Já snad v životě lepší nejedla, jsem tam jejich vděčný odběratel. 😛
Já právě z toho mám strach, že ten nůž nevydrží, všechno mi padá a na chalupě, kde vařím nejvíc, mám sice u kuchyňské linky kobereček, protože je zima od nohou, ale jinak je tam všude dlažba. Vlastně tu dlažbu mám i jinde. Takže hrozí nebezpečí, že nemalá investice bude napadrť.
Chet hlasi, ze keramicky nuz koupil na Amazonu za cca 40 dollaru, vcetne postovneho. Je to nemecka znacka.
Hani díky Chetovi, zkusím to, nůž bych asi chtěla, to „asi“ je tam proto, že si pořád nejsem jistá, jak dlouho u mne vydrží. Když mi spadne na dlažbu ten normální, nic se neděje (akorát jsem si už párkrát propíchla nárt), ale když spadne tenhle, je problém. A tenhle bude za ticku, kovový tak za pětinu maximálně. Nevím, musím si to důkladně nechat projít hlavou, jedině, že by to byl vánoční dárek! Aspoň by mí drahouškové ve firmě pořád nemuseli přemýšlet, co mi mají koupit. To je vždycky problém.
Uf, Karolíno, tak jsem v průběhu čtení snědla dva zbytky sejra (malinký, různej stupeň oschlosti 😛 ), osm švestek, plátek klobásy…nic pořádnýho tu není…
Že bych přihodila ještě tatranku (rofl) ?
Ta kachní roláda…mňam (clap) .
Jak tak rychle roluju po nových příspěvcích do diskuse, zachytila jsem až Tvůj výčet ingrediencí a přišlo mi dost odvážný, dávat do kachní rolády tatranku. (wasntme) (wasntme) Pak jsem teprve zjistila, že to dáváš do sebe rovnou, to Ti schvaluju i s tatrankou.
jsem se nakonec ovládla 😉
muhehe, pejsek s košiškou hadr, na Zanu nemají, kachna s tatrankououououou, uáááá! (rofl)
Zano!!! (rofl) (rofl) (rofl) (sun)
Já kuře vykostit umím, ale většinou se mi nechce, neb je to piplačka (takovou praxi, jako Vave nemám), tak koupím prsíčka. Prokrojím je v polovině, ale nedokrojím, rozvinu, rozklepu, pokladu jakoukoli náplní, jako roládu, přehnu opět v půli a po okraji zašpendlím a peču. Vypadá to skoro stejně a je to o hodně jednodušší.
5+8 to je za lenost.
KAROLÍNO, JSI DĚSNÁ TYRANKA! DOČETLA JSEM PŘED MALOU CHVÍLÍ TVOJE GURMÁÍNSKÉ ORGIE A MUSELA JSEM POUŽÍT AKUPRESURU PROTI VLČÍMU HLADU, ABYCH VŮBEC USNULA. PODOTÝKÁM, ŽE U NÁS SE TAKOVÉHLE VYKOSTĚNÉ PLÁTY KOUPIT NEDOSTNOU . MUSÍM ZAHANBENĚ PŘIZNAT,ŽE CELÉ KUŘE OPRAVDU VYKOSTIT NEUMÍM, AČ JSEM DCERA ŘEZNÍKA A MATKA ABSOLVENTKY STŘEDNÍ VETERINY. ZKRÁTKA KAŽDÝ NEMŮŽE UMĚT ÚPLNĚ VŠE. PROTO SE SE NAUČILA DĚLAT TZV ROLÁDU BEZ VYKOSŤOVÁNÍ A ROLOVÁNÍ. TA JDE SNADNO OD RUKY A POTŘEBUJE SE POUZE KOUSEK ANGLICKÉ SLANINKY, PÁR KUŘECÍCH ŘÍZKŮ ,TROCHY VAJEČNINY S HRÁŠKEM , JAKOUKOLI ZELENINKOU NEB HOUBAMI A FORMA NA SRNČÍ HŘBET ČI BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK K TOMU. A MYSLÍM SI, ŽE TAHLE ROLÁDA BEZ ROLOVÁNÍ USPĚJE U GURMÁNA. ZDRAVÍM VŠECHNYA MIZÍM DO PELECHU. DNES A ZÍTRA NEBUDU NEB JEDEM VŠICHNI I S HOKINEM ZA VĚRČOU DO JIŽNÍCH ČECH. KRÁSNÝ A SLUNNÝ VÍKEND VŠEM.
JO, JA TAKY DELAM ROLADY TAKHLE V SRNCIM HRBETU – OBLIBENE KORENI V TOM PRIPADE JE STAROCESKE. ALE HOLT TA STAVA Z PODLIVANI NENI, COZ MNE SEJRI.
PEKNE SI TO LENI VSICHNI UZIJTE. (h) (h) (h)
HANI, DÍKZA PŘÁNÍ. JÁ JEDUSICE AKY, ALE JIŘÍ TAM JEDE HLAVNĚ PRACOVAT. MLADÍ ÚPOTŘEBUJÍ NĚCO S ELEKTŘINOU A JIŘÍ MÁ ZKOUŠKY JAK NA SLABO, TAK I SILNO PROUD.TAKŽE TO JEDE UDĚLAT, ABY MLADÍ NEMUSELI PATIT A HLAVNĚ HLÍDAT DENS HODNĚ „LEVÉ“ ŘEMESLNICKÉ NEUMĚTELY. JÁ JSEM JEN TAKOVÝ PŘÍVAŽEK, ALE ZAS VEZU ZÁSOBY ČERSTVÉ A VLASTNORUČNĚ VYPĚSTOVANÉ ZELENINKY)KEDLUBNY GIGANTY, RAJČATA, SALÁTOVKY, CUKINY, PETRŽELKU, PÁR PAPRIK Z FÓLIÁKU APOD). ŠKODA, ŽE ZATÍM JEŠTĚ NEDOZRÁLY LUSKY HRÁŠKU A DÝNĚ HOKKAIDÓ. BUDU SE SNAŽIT, ABYCH MOC NEPŘEKÁŽELA TĚM PRACUJÍCÍM A BYLA JSEM UŽITEČNÁ ZASE V KUCHYNI.
ABY NĚKDO NEPLAKAL A NELKAL, ŽE NEVÍ, O ČEM TU MLUVÍM, ZDE JE RECPETÍK. JEN HO OPAKUJI, NEBOŤ UŽ DÁVNO A JEŠTĚ NA A STARÉM ZVÍŘETNÍKU JEDNOU VYŠEL V RECEPTECH NA NEJRŮZNĚJŠÍ ZPŮSOBY PŘÍPRAVY KUŘAT:
KUŘECÍ ROLÁDA BEZ ROLOVÁNÍ a ZAVAZOVÁNÍ!!-4 porce
KUŘECÍ ROLÁDA II- BEZ ROLOVÁNÍ a ZAVAZOVÁNÍ!!-4 porce
cca 600 g kuřecího nebo krůtího masa bez kostí a kůže ( prsní, stehenní řízky),100-150g tenkých plátků anglické slaniny nebo anglického boku, 1 balíček(100g )plátkového eidamu, vaječina( = 4 vejce, usmažená na půl lžíci másla,osolená , opepřená, opaprikovaná a smíchaná třeba s 1 lžící steril nebo mraž.hrášku, pažitky nebo sekané petrželky), sůl dle chuti a potřeby , proužky kápie(lze i naložené v oleji), forma na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček.
Postup: Formu ( menší pekáč, pánev nebo hrnec či kastrol, co se smí použít do trouby-nesmí! mít žádné plastové úchyty!!) -vyložíme polovinou plátků slaniny. Tenké řízky dobře a pod tekoucí studenou vodou omyjeme, osušíme a pak je vložíme po jednom do mikroténového sáčku a tam je jemně naklepeme pěstí . Pak řízky ze sáčku vyjmeme a dle chuti osolíme a třeba i opepříme, jak jsme zvyklí.
Na plátky slaniny dáme polovinu tenkých a už ochucených řízků, které přikryjeme vaječinou =míchaná vejce-viz suroviny)) Na vaječinu poklademe použky plátkového sýra, posypeme kápií nebo třeba i jemně nakrájeným pórkem, přikryjeme vše druhou polovinou okořeněných řízků a nahoru poklademe zbylé plátky slaniny. Připravenou roládu pečeme ve vyhřáté troubě a při 200 °C zhruba 35 minut . Upečenou roládu krájíme na plátky a podáváme s jakoukoli přílohou( bramborová kaše, vařené brambory, hranolky, různé saláty).
Podávat lze i s dušenou rýží, pokud během pečení vypečenou šťávu slíváte, necháváte mírně zchladnout a tuk seberete, aby pokrm nebyl příliš mastný, může být i docela dietní.
Pozn:Použila jsem na kořenění řízků citrónový pepř, ale pak jsem je už nesolila , jelikož tohle koření je už slané. Roláda byla velmi pikantní.