MLSOTNÍK: Letní mlsání

Tuhle si někdo z Vás stěžoval, že máme málo MLSOTNÍKU. I Dede se přidala s trochou výčitky, že nikdo nemlsá. Tak se to, jako správný mlsoun, budu snažit napravit.

Je léto, horko, na nějaká těžká jídla není ani chuť ani čas na přípravu, budeme tedy volit něco lehkého, osvěžujícího, lahodícího chuťovým pohárkům, vhodného ven i na mňamky s kamarády při večerním posezení. Aby toho bylo hodně, ale aby to nebylo moc těžké do žaludku v tomto počasí.

LEHKÉ PŘEDKRMY NEBO LEHKÁ VEČEŘE NEBO JEN TA K VÍNKU:

Mozarelové špízy s bazalkou, rajčátky, olivami a citronovým olivovým olejem

Používám bambusové tyčky, dlouhé asi tak 20 cm, na koncích špičaté. Na ně střídavě navlékám půlky mozarelových třešniček, půlky malých rajčátek – vždy řezem k sobě a do toho řezu vkládám celý bazalkový čerstvý list, čím větší, tím lepší. Vznikne bíločervená kulička se zeleným prokladem. Za ni navléknu černou olivu a opět tuto barevnou kuličku až do naplnění tyčky. Celé výtvory vložím do misky, zaliju hojně citronovým olivovým olejem (dá se koupit buď v Itálii nebo i u nás ve specializovaných prodejnách, jedna, úplně úžasná prodejna všech možných – i zdánlivě nemožných olejů je v TESCO Letňany, stojí za návštěvu!), lehce posypu trochou vegety nebo hrubou solí a zabalím do alobalu. Vložím do chladničky nejlépe na pár hodin. Bazalka se báječně rozvoní, vše se prolne citronovým olivovým olejem a pak s bílou bagetou je to báseň na jazyku. Olivy by měly být černé, zelené jsou příliš aromatické. Kdo chce, může zakápnout balsamikovým octem, já na podobné laskominy, které si mají udržet jemnou chuť, zásadně používám ten hutný, který se také báječně hodí na jahody se zakysanou smetanou.

Krevetové špízy se žlutým melounem

 

Tohle je trochu dražší mňamka, ale výborná a osvěžující.

Opět použiju bambusové tyčky. Větší krevetky (kupuji kvůli ceně předvařené, zmrazené, samozřejmě bez krunýřků) vhodíme do horké vody a necháme přejít varem, pokud máme čerstvé, tak povaříme asi 3-4 minutky, aby zrůžověly, předtím ale nezapomeneme vyjmout střívko, pokud nejsou už upraveny. Zchlazené pak marinujeme v marinádě z majolky, zakysané smetany, bílého pepře a trochy bílého vína. Mezitím si připravíme kostičky žlutého melounu a lístky čerstvé máty. Napichujeme střídavě marinovanou krevetku, kostičku melounu, sem tam lístek máty. Ta marináda může na krevetkách zůstat. Vložíme na misku a podáváme s čerstvou bagetkou.

A TEĎ NĚCO HUTNĚJŠÍHO, ALE I TAK LEHKÉHO JAKO VÁNEK

Lososový a pangasový špíz

 

Filety z lososa bez kůže a filety z pangase si nakrájíme na kostky. Pangas bývá hodně tenký, takže klidně přeložíme rybu navíckrát, aby vznikla kompaktnější kostička. Pak si připravíme 2 marinády:

Na pangase: vymačkáme celý pomeranč a do misky dáme 1 díl čerstvé pomerančové šťávy, 1 díl koňaku a 1 díl olivového oleje. Vyšleháme metličkou – napěníme a touto marinádou pak přelijeme kostičky z pangase a necháme přikryté marinovat v lednici, nejlépe přes noc.

Na lososa: místo pomeranče použijeme limetkovou šťávu. Jinak je postup stejný.

Uvaříme brambory – salátové, to je nutné! ve slupce a do poloměkka, oloupeme je nebo taky nemusíme a nakrájíme na plátky nebo kostičky podobné kostkám rybího masa.

Pak střídavě napichujeme kousek brambory, kousek ryby, mezi můžeme přidat kousek zeleného pórku nebo kousek zeleného kyselého jablíčka. Vše uspořádáme na špejle a položíme na složený alobal, kterému jsme nechali větší část volnou, abychom špízy mohli lehce zabalit. Zalijeme zbytkem marinády. Nemícháme pangase s lososem. Špíz je buď lososový nebo pangasový. Každá marináda dá svému masíčku jinou chuť, kdybychom nepoužili 2 špejle na 2 špízy, chutě by se promíchaly a nic by nevyniklo.

Když se na rozpáleném grilu ryba v alobalu jakoby podusí, alobal nahoře rozděláme a necháme špíz ještě dopéct. Občas otočíme. Šťáva z marinády pronikne bramborovými plátky a je to hotové najednou i s přílohou.

Hodí se k tomu ledový salát s černými olivami a minirajčátky, ani tatarská omáčka k tomu není vhodná, je to tak jemné, ale výrazné jídlo, že lepší je dochutit třeba lehkou remuládou.  

 

 

A CO BUDEME PÍT?

 

Třeba nealko: zázvorový čaj s mátou?

 

Úžasné pití to je a velmi jednoduché. Potřebujete zelený čaj, čerstvou mátu, čerstvý zázvor, vodu, citron – já tedy dávám zásadně přednost limetkám, spoustu ledu. Do nádoby vložíme strouhaný čerstvý zázvor, větvičky máty a lístky zeleného čaje. Zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat do vychladnutí. Když je nálev vlahý, přecedíme ho do džbánu s ledovou tříští nebo kostkami. Doplníme limetkovými kolečky, kdo chce sladit, klidně může – ALE MEDEM!

Nebo že by alko: meloun s vodkou a šampaňským?

 

Klasický červený meloun nakrájíme na kostičky (ale lze i bílý, případně můžeme kombinovat a pro hezčí barevnost lze přidat i oloupané, na kostičky nakrájené, kiwi), vložíme do džbánu a zalijeme vodkou. Množství ponechám na uvážení každého jednotlivce, nebo že by „množství bylo větší nežli malé“? Necháme do druhého dne v chladničce meloun alkohol natáhnout, přidáme lístky máty, kolečka limetky, ledovou tříšť a buď láhev šampaňského, nebo bílé víno a trochu sodovky. Konzumujeme nejlépe ze širokých sklenic a už si neplánujeme žádnou velkou zahradnickou práci!

A SLADKÁ TEČKA?

 

Sezóna jahod českých už skončila, nicméně jahody lze pořídit po celý rok bez problémů, i když ty ze supermarketu v lednu chutnají jako obarvený polystyrén a kdyby nechroustala mezi zuby ta zrníčka, ani bychom nevěřili, že jíme jahody. Tenhle recept se ale hodí vždy, přeci zase příští rok jahody dozrají.

Velké zralé jahody překrájíme na čtvrtky a vsypeme do misek. Posypeme je práškovým cukrem s vanilkou a necháme odležet. Připravíme si zakysanou smetanu, kterou našleháme s trochou šampaňského na jemný krém. Mně se nejlépe osvědčila smetana značky Pilos, kupuji ji v Lidlu. Je jemná a lahodná. Tím krémem ze smetany proslazené jahody zalijeme a navrch nakapeme krémové balsamico. Můžete i krémové balsamico s příchutí, já mám např. s višňovou příchutí a je úžasné! Věřte, že i kdybyste si to udělali do lavóru, bude malý.

Aktualizováno: 5.8.2010 — 14:36

75 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Karolíno,
    kde jsi koupila třešňové-višňové krémové balsamiko? U nás ho nemají a mě už dochází ;(

  2. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Rozzlobená manželka vítá manžela: „Nesnaž se mi namluvit, že v tom kině jsi byl sám!“ „Nebyl! Byla tam nejméně stovka lidí!“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem přítomným klidný večer, hezké sny, pěkně se vyspinkejete a těšte se na víkend. ~o)

  3. O.T. babičku nechtějí operovat. Dostala na výběr, že buď teda jo, ale s výsledkem menším než pravděpodobným, velmi špatná srážlivost krve ke všem komplikacím a nebo doživotní ležák. No jak ji odhaduju bude spíš volit první variantu. On mozek pro ni bohužel jí jede na víc než 100%. ;( :S . Takže skoroslepá, upoutaná na lůžko, to si nejsem jistá, že se jí bude chtít. Ona to už i tak vnímá víceméně jako živoření.

      1. Si počebuju škytnout :S . Tak mně ti nahoře přihráli takové pěkně pětidenní pobývání v príma společnosti, tak jsem spáchala krkolomné přemety, absolvovala douhé telefonáty, abych kam měla upytlíkovat Krkavce, s tím že Psina do hor pojede no a , za kodinku jsem dostala od té dobré duše zprávu, že v onom zařízení ni psa ni kočičku :@ . Jenže jáááá chcííííí. Opravdu potřebuju vystřelit, takže pro mě nastává nejtěžší varianta, Nejstarší bude chodit do práce a tak ji zanechat bez dozoru se psovou Mám z toho osypky. Jako na potvoru Přednosta jede na 14 dní s chlapama na mašinách do Moldávie, ne že bych záviděla (chuckle) . Tchyně do Liberce, mamča do Plzně a tatínek se bude vykořisťovat u mě v krámku 😀 . Takže prosím všechny především svaté, abych se zas od sousedů nedozvěděla “ Vy jste byli pryč, že?“ (rofl) (rofl)

        1. Ale no tak … koneckonců, v nejhorším to aspoň nebude nic novýho (rofl) . Jeď si oddechnout (y) třeba bude všecko v nejlepším pořádku (inlove)

          1. koneckonců, v nejhorším to aspoň nebude nic novýho umíš jednoho potěšit, ale máš recht 😀

    1. Ajaj, ta krev dokáže zamíchat plány. O tom také tak trochu vím. Doufám, že bude možné babičku operovat. Já chápu, že se doktoři bojí, ale kolik dalších smysluplných variant existuje? V jejím věku zůstat ležet, no já radši o této variantě nebudu nic psát. Držím moc a moc palečky (y) (y) (y) (y) (y) , ať to dopadne, jak nejlépe může. Tady sice asi nepřipadá v úvahu autotransfuze jako u plánovaných operací, ale snad by si doktoři mohli předem udělat rezervu a počítat s komplikacemi.

      1. Apino, když jsme to probírali s našima, jsou smíření s tou první variantou, ale rozhodnotí se nechá na babičce a kromě toho už nás dvakrát převezla, kdy už se jí pomalu tisklo parte a ona utekla hrobníkovi z lopaty. Tak doufáme, že to bude i pro tentokrát

        1. Moc vám všem přeji a babičce za všeho nejvíce, aby vás zase v tom nejlepším slova smyslu převezla (y) (h) (y) (h)

        2. Ouou, to je blbé rozhodování. Moc přeju, aby babička i tentokrát všechno a všechny převezla a dobře to dopadlo.

        3. Aredhel – ať už se babička rozhodne tak nebo tak, objímám tě a babí držím palce (y) (h) (y) (h) . A na dovolenou jeď (ehm – a co se tak zeptat jinde, zda by pejsek nemohl s sebou – v Beskydech ani v Jižních Čechách toto nebyl žádný problém – a nemyslím si, že všude mají nabyto – nebo nabito?!) – potřebuješ si oddáchnout.

          1. Podle mě nabito neboli natřískáno.
            Nabyto by měli jedině kdyby nabyli třeba (koho, čeho) majetku. Například dědictvím 🙂

  4. Moji milí a milé prostorově výrazní(é), fortelně éterické a s OTP (s okrasnými tukovýni prstenci ):D právě jsem se vrátil…a z práce a heč dlabu si Váviskův falešný bigos. dostala jsem hřiby tak mlsám

    1. Tady … tady (clap) :* zde, fortelně éterická bytost, to jsem celá já (rofl)
      A chci taky houby, loni jsme je nějak minuli a letos ještě nepotkali ;( … teda doufám, že se polepšej!

      1. Víš, když mě je ti moji „miláčci“ nosí do práce. Chichi vypadám tak špatně, prý vychrtle, že tamhle dostanu patizon, cuketu, rajčátka… Tuhle za mnou příjde paní, “ že tu čokoládku koupila jen pro mě. Tak se učím zpracovávat. Zas tu mám hromadu jablek. Takže budu zas pilnice (chuckle)

    1. Neco dodam, ale netvrdim, ze to bude dnes. Jen tak vseobecne. Zmrazene (a kupuju prevazne jenom syrove zmrazene) soupnu v baleni z obchodu a jeste ve velkem ziplocku do studene vody – aby se mi nemacerovaly – a necham rozmrazit. Pokud nespecham, tak je necham rozmrazit v lednici. Takove rozmrazovani je dulezite – rozmrazovat jen tak na kychynske lince bez ochlazovani muze zpusobit toxicke reakce – u morskeho potvorstva bezny jev. Pak pokracuju jak s cerstvyma.

    2. Pokud se jedná o krevety neoloupané, stačí přelít vařící vodou, chvililinku nechat (pohmatem zjistit pružnost) a rychle přendat do vody studené. Ochutnat, pokud jsou málo slané, vodu přisolit. Nechat malou chvilku ležet. Není to tak idealní jako je nechat rozmrznout v ledničce, ale při nedostatku času je tenhle postup ouplně v pořádku.

      1. Holčičky, krásné, ale já je chci SEŽRAT a ne rozmrazit. Teda nejdřív rozmrazit a potom sežrat Ovládám krevetový koktejl, ale chtěla bych i jiné možnosti

        1. Prosim. Krevety ala lenoch. Zmrazene krevety, klidne jak jsou, vyklepnu do remosky, pridam trochu sadla nebo oleje, vetsi nez male mnozstvi cibule (na ctvrtky nakrajene … aby se rozpadla ale nebylo to moc male) posypu korenim (jak ma kdo rad, kreba Kure zlate od Ramramu. Neco s paprikou. Fantazii se meze nekladou a zalezi taky co zrovna doma najdu.)
          Remosku zaklopim a zapnu. Obcas s tim pohnu a az budu mit pocit, ze je cibule dost udelana (to uz jsou krevety davno), tak to vypnu a s chlebem sezeru.

          1. Jendo, píšu 1* Tomu říkám recept pro mne a pro bubce. :* (promiň, ale to je velmi staré úsloví a neber si to osobně) Já takové recepty sbírám. (sun)

            1. Remoska je uzasna vec. Zrovna dneska jsem delal kure. Ten nejjednodussi recept. Stehno, okminovat, osolit, podlit, trochu masla na vrch, dvakrat v prubehu peceni otocit a je vyrizeno.
              A pokud nemam chut na chleba, tak k tomu v dobe kdy uz to maso skoro je dosypu nakrajene syrove brambory a necham je udelat tam. Pripadne jeste po chvili dosypu michanou mrazenou zeleninu.

              (17. Uz davno ne.)

              1. Já dnes v remosce dělala chlupaté kuře podle JoVásků – a bylo prima. Milan se jen olizoval.

                1. Hmmm, vida – tak zrovna to kuře dělám v troubě, ale jinak mám k remosce taky velice kladný vztah (nod)

  5. Mě se teda líbí všecko. Jenom ty mozzarelové špízy asi dělat nebudu – já totiž nemám ráda černé olivy – zdají se mi takové nevýrazné a nedomrlé až fádní. Za to po těch zelených bych se mohla utlouci (zelená oliva podpořená sýrem Niva nemá chybu – to doma nesmí chybět).

    1. Jen jedna verze je lepší než olivy s nivou – olivy s tuňákem.
      Chybí slintající smilník – ještě, že jsem po jídle.

      1. A zkoušel jsi olivy s mandlí? Ó jé….
        Přes tyhle jsem naučila na olivy mamku, která je nikdy nechtěla ani ochutnat, prý jsou divné. Ale nezřízeně miluje mandle. Uviděla mandli čouhat z olivy a hned „já ochutnám, když do toho dávají mandli, tak to nemůže být špatné…“ a ejhle, není to špatné. Naopak. A dnes může olivy s mandličkou, s nivou, s tuňákem, ančovičkou….

            1. No – a FrancJosef dělají s česnekem (ale ty mi moc nejdou) a velice zajímací jsou s citronem.

              1. No ony jsou olivy a olivy. Španělské v pytlíku nebo flašce ze superhyper ee, ale řecké vážené nebo v kyblíku z Makra, bóže, to je bašta…. Velké, slané, křupavé, mňam!!! :*

          1. To chce veliké sebezapření – ze začátku aby je člověk pozřel, posléze aby aspoň dvě nechal spolustolovníkům (rofl)

  6. Karolíno, zkoušet asi těžko budu, ale moc mě baví číst tvé kulinářské básnění – díky! (inlove)

    Teď jsem na to přišla (angel) . Buldočík je určitě inkarnovanej hobit, ánžto a jelikož se po jahodách (samozřejmě pocukrovaných a se smetanou) může utlouct. Úplně po nich šílí, ohodí sebe a široké okolí sladkou růžovou hmotou a chrochtá blahem. Pořádná rozfrcanost (wasntme) .

  7. I když už tady Karolína není, dámy to jsou dobroty. Ta poslední sladká mňamka, och jéééé!
    A výrazy „fortelně éterická“ a „prostorově výrazná“ ve spojení s postavou mě dostaly 😀 . Mohu si je půjčovat?

    1. Víš, k tomu se váže příhoda ze života.
      Přistěhovali jsme se do vsi a abychom nebyli za fouňu, tak jsme vyrazili na místní tancovačku. Tady je zvykem, že by soused měl provést sousedky, takže přijdou, hodí taneček a šup na kapku (naštěstí malého frťana). A jak jsme byli noví, všichni se chtěli seznámit. Když jsem si uvědomila, že těch „kapek“ už bylo asi 11, řekla jsem si „dost, holka, brzdi“…. a šli jsme domů.
      Čekala jsem v předsálí, až mi Můj nejdražší vyzvedne kabát, když se ke mně přitočil jeden místní chasník (bohužel o hlavu menší než já a pěkně kulaťoučký) a složil mi poklonu „já si vás všimnul už na parketu… tančila jste jako víla… taková fortelná ženská.“ No to se teda pěkně sek‘! Já a fortelná? (tehdy jsem byla dobře o 10 kg lehčí) Já, která si zakládám na své éteričnosti? (tu poslední větu jsem řekla nahlas) Chlapec všechnu svoji kulatost vtěsnal do otazníku, ale než stihnul něco říct, už mi Můj nejdražší podával kabát…

      Hned za dveřmi Můj žárlivý nejdražší vyzvídal „chvíli tě nechám bez dozoru a už tě tam někdo balí; co ti to šuškal?!“ A já v bílém žáru, dotčená do hloubi duše, jsem to vztekle vysypala. Smál se mi ještě týden.

      Dnes vím, že hoch viděl do budoucnosti a moje fortelná éteričnost jistě nikomu neujde. (chuckle)

      1. Treba tim myslel sikovna 😉
        Jooo prostorove vyrazne zeny … obcas, ja prostorove naprosto nevyrazny, chodim na milongach obcas pro prostorove vyrazne partnerky. A divili byste se jak si obcas dobre zatancuju. Zrovna letos na Tango Alchymii jsem narazil na jednu vazici tak trojnasobek toho co ja a jak nam to krasne slo. Sice samozrejme ze nektere figury jsem vypustil … predstava jak s touhle pani delam colgady nebo volcady … (to jsou takove vyfikundace, kde nestojime kazdy na svych nohou, ale vzajemne se vyvazujeme. U colgad jako V, tedy oba zakloneni, u volcad jako A, tedy oba predkloneni a opreni. To bych fakt neustal. Kazdopadne pani se krasne nechala vest, vubec nebyla tezka … jen jsem mel pocit, ze kdybych chtel, tak se rozjedem a ostatni budou odletovat jak kuzelky 😉
        Rozhodne lepsi zazitek nez nektere namyslene ledove kralovny.

        1. ….. tak se rozjedem a ostatní budou odletovat jako kuželky. (rofl) (rofl) (rofl) To je krásně řečeno. Úplně si doveu představit tu prostorově výraznou dámu, jak ladně tančí a je vám při tom tanci oběma moc a moc fajn.

  8. Karolíno, sqělé. Jen musím něčím nahradit ty černé olivy – ty u nás jím jen já. Mno, mám čas to promyslet neboť v pondělí mizím na 2 týdny. Budu se marinovat v Jadranu. Doufám, že ti ta svatba dopadne dobře (no, hlavně aby to dopadlo dobře s tou dvojicí (chuckle) ).

    1. Tak si to marinování krásně užívej, tohle je mi vzdálené na hony, pláže jsou to poslední, po čem mé srdce prahne.
      Na té svatbě pomáhám s přípravami, mne se to, naštěstí, osobně netýká. Děkuji, jednou to stačilo.
      Krásnou dovolenou, plnou (sun) přejí: (cat) já a (cat)

      1. Výlety samozřejmě budou, nejen pláže. A na pláži volejbálek, badminton, frisbee… No, ale asi i trocha spinkání, mám toho v poslední době trochu moc.

        1. Jéé jiný Honzo, to bys tam mohl sprubnout ty krevety. Jednou jsme přijeli a domácí nám na přivítanu dala celou mísu pražených krevet (lehce opražené na oleji a hojně posypané petrželkou) – bože, to bylo lepší než pražené mandle! Ale bylo jich tolik (počítám tak ke dvou kilům), že jsme rozmařile na ně chytali i ryby. Ale na krevetovou mísu myslím každou chvíl (nod)

          1. Tak tohle nesmí číst Vítek s Janou – zaslinatli by mi klábosnici. Krevetky, to oni můžou. (chuckle)

  9. Slina ukápla, ale mám smůlu- jedu pryč, dělat něco z tou zatrackanou pokaženou studnou. Takže místo báječných špízů jdu koupit špekáčků dvakrát kolem pasu a bude večeře taky 🙂

    1. Špekáčků dvakrát kolem pasu mám taky, jen nejdou odmotat. A místo opékání by se musely vyškvařit. 🙁 😉

    2. Jejej! To mě nadchlo! A fakt Ti takhle u vás v uzeninách měří? Jůůůů, to bych chěla vidět! (rofl) (rofl) (rofl)
      Tohle je jasný vědecký důkaz, milé dámy, že čím prostorově výraznější hospodyňka je, tím víc potravy domů donese. (nod) Takže taková hospodyňka je pro svou rodinu hotový poklad a všichni by si ji měli řádně vážit! (nod) (y) (h)

        1. Další taková, co si zrovna má na co stěžovat! (chuckle) Ženská má být pořádně fortelná a do tahu (v obou slova smyslech). (rofl)

  10. Teda Karolíno! Slint slint. 😛 A to jsem si u toho zpucla plundrovou meruňkovou kapsu z naší pekárny. Dobrá byla, ale jenom jedna. A mozarelový špízek bych si dala. I krevetky. I rybičky. A zapila bych to čajíčkem a k jahodám z lavóru (blush) bych si dala meloun s vodkou a sektem. 😉
    Pak nemám být fortelně éterická. 🙁

    1. Prostorově výrazná. To já už jsem taky, už jsem tu jednou psala, jak jsem vyjmula po 33 letech z krabice svatební šaty a pas se mi vejde obvodem akorát tak na stehno! (rofl)
      No, co nadělám, lepší už to nebude, hlavně aby to nebylo horší a hlavně, že jsme zdraví!

  11. Á, vaří Karolínka (inlove) , tak to chce hned pod bradu cintáček (wasntme) (chuckle) . Šiškote, já mám chuť a hlad a všechno! (nod)

    1. Ani jsem nevěděla, že dneska můj MLSOTNÍK vyjde, škoda, musím po 9.00 odjet a budu až v pondělí. Tak si příspěvky přečtu až pak. (wave)
      Mlsky nemlsky – včera jsem se přejedla k prasknutí, pak mám mít vílí postavičku! Moje paní prodavačka dělala ve středu večer škubánky. Zbytek přinesla a ke včerejšímu obědu jsme si je usmažili na sádle. Sypané česnekovým sýrem, to je prostě labůžo největší. Právě dojídám jeden zbylý. (chuckle)
      A v sobotu jdu u nás doma na svatbu, snad jim nebude pršet, mají to venku na zahradě, pořád pozoruju to počasí a moc se mi to nelíbí. A v Krkonoších když začne (rain) , tak neví, kdy přestat.

  12. Do pr….práce komentář je pryč….v hyperprostoru :@ (punch)
    Ježíši Kriste, teda ty ne, Karolíno, co mi to tu děláš. Chroupu si tu mrkev a zalévám zeleným čajem a mám najednou pocit, že má snídaně je naprosto mizerná (rofl) (rofl)

        1. Ba ne, po pořádný snídani můžu i mrkev, ale nejlíp po tý anglický 🙂
          Teda Karolíno, vypadá to naprosto úžasně (i když na mne je tam trochu moc lupení (chuckle) ) ale šlehačka se zakysanou smetanou … mňam, to zní hezky. A jahody se ještě seženou!

          1. Hlavně na tom je výborný ten balsamicový krém.
            Tak papapa všem, mizím na jednání do HK a pak na chaloupku chystat svatbu u sousedů. Mají to na zahradě, jestli bude pršet, tak to nebude příjemné. Grilované prasátko sice nebude vysušené, když na něj občas kápne z nebe, ale lepší je, když na něj kápne trochu černého piva.

            1. Lidičky, Vy mě zabijete 😀 Mlsoty a ještě ty komentáře …
              Kam chodíte na ten krémový balzamikový nesmysl prosím? U nás v hypernoze mají jen obyč.

  13. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat nějaké bolístko na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Co budeme pít? V mém případě vodu z vodovodu (nod) A protože miluju studené pití, tak jí mám neustále v zásobě v ledničce. 😛

  14. Milá Karolíno, velice zajímavě se to čte, sbíhají se mi sliny a budu si to pamatovat, kdyby se naskytla příležitost. Nejspíše asi zkusím ten zázvorový čaj s mátou – všechny přísady mám ráda, mátu na zahradě a čerstvý zázvor se dá snadno koupit. Ale ten mozarelový spíz také vypadá velice chutně a přísady jsou lehce dostupné. Tak děkuji.

  15. Karolina, jako vzdycky – umi!!!!! (clap) (clap) Jenom bych mela drobny dodatek k marinovani ryb v citrusove stave. Osobne bych je nenechala marinovat tak dlouho – delsi marinovani v citrusu podle mne trochu narusi strukturu masa. Teda ono to zas tak uplne z me hlavy neni, nekde jsem se to docetla, a pak jsem experimentovala a potvrdilo se mi to. Ale to je mozna jen vec nazoru a osobni chute.

    Nekde mam recept na nakladane krevety – mozna na flashce, taky dobry. I kdyz to teda neni levne uz ani tady – zejmena, kdyz se jeden rozhodne, ze jako uvedomely obcan nebude kupovat zmrazene krevety z cinskych farem a misto toho podporovat mistni rybarsky prumysl. Byvavalo to v sezone velmi cenove prijemne jidlo. Ovsem nejlepsi krevety nebyly ani tak tady z vychodniho pobrezi (Georgia, Karoliny…) ale z Mexickeho zalivu. Jsou sladsi nez ty nase tady. Ovsem BP nam je zalilo naftou, zejmena jedny z jejich nejlepsich „skolek“ ve slaniskach Louisiany.

    1. Hani, já to také někde četla, ale díky tomu, že toho citrusu není až tak moc a vlastně 2/3 marinády tvoří olej a koňak, tak se mi to nestalo. Naopak pak na grilu byla rybička krásně šťavnatá.

    2. Já jsem své první krevety jedla v roce 1982 v Moskvě. Tehdy se kupovaly takové tříkilové bloky zmrazených krevet za 2 ruble. Nekup to, když dietu jsem měla 14,50! Donesli jsme si blok na pokoj, na vařiči stál obrovský hrnec za tímto účelem koupený (pak jsme ho měli uložený i s lavorem na obchodním a při dalších cestách ho hojně využívali, lítala jsem tam tehdy téměř každé 2 měsíce na týden). V hrnci se vařila voda s kořením, krevety se nechaly přejít varem, slily a vysypaly do lavoru (jednou jsme při jejich slévání do WC milou mísu zlikvidovali tou horkou vodou, zapomněli jsme totiž současně splachovat studenou). Nahoru se položily 2 kostky másla, které se postupně rozpustily. A pak jsme si v minimálním oblečení sedli na zem kolem toho lavoru, tahali ven ty krevety, loupali je a mastnými prsty od toho másla se s nimi ládovali. To byla taková lahůdka, že dneska při pomyšlení na to mám slinu jak oprať. Popíjeli jsme k tomu skvělé vínko nebo žigulovskoje – to bylo celkem snesitelné pivo. Tehdy jsem bydlela většinou v tzv. „Společenském domě“, neboli „Spoláku“, který byl český, s českou kuchyní, vínem, pivem, tam se dal vařič bez problémů na pokoj i vypůjčit. To tak měli zařízené technici, kteří tam třeba žili rok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN