ROZCESTNÍK: Ovečky v Klokánii

Ne nebude to o romantickém životě na salaši, bačovi a jeho ovčáckém psovi, žinčici, oštěpkách a parenici, ale o tvrdém životě ovcí a jejich chovatelů u protinožců, kde je všecko jinak.

V Klokánii se chovají dva druhy ovcí. Ty na maso a ty, co vyrábějí vlnu. Jakési fabriky na vlnu. Ty na maso jsou ve velké části exportovány, často živé, na lodích, zvláště na blízký východ, kde jsou tyto pak zabity tak aby jejich maso bylo poživatelné těm, co jídlo které není „halal“ nepozřou.

Australští řezníci prodávají jak jehněčí, tak i skopové ve velkém v jakém se zde, mimo hovězího, konzumuje. Vepřo tu moc populární není, ale je. O jeho konzumaci se z velké části starají jak přistěhovalci slovanského a povšechně evropského charakteru, tak i většina přibyvších Asiatů.

Jak jste jistě postřehli, tak zde se ovce nedojí a dobroty z ovčího mléka nevyrábějí až na pár výjimek. Je to škoda, jídelníček v Klokánii by tak byl obohacen dalšími dobrotami. Nic neosvěží v parném dnu jako hrnek chladné žinčice, že ano. My se ale budeme soustředit na ovečky určené k „výrobě“ vlny.

Když v roce 1830 Ir a nebo Irčan Roderick O’Connor zakládal svoji farmu nedaleko Avocy na Tasmánii, tak bylo australské pěstování vlny v zárodcích. Smaragdově zelená úbočí tasmánského údolí Fingal zanedlouho viděla dvoutisícové stádo ovcí, jejichž vlnu milý O’Connor posílal zpět do rodné země. Na této farmě nyní hospodaří Frank a jeho syn Robert O’Connor, šestá a sedmá generace tohoto klanu.

Na menší části původní farmy, pouhých 18 500 hektarech, chovají nyní 20 000 ovcí plemene Australian Merino, které dovedou „vyrobit“ jemňoučké rouno o tloušťce vlasu 16 mikronů. I když jsou momentálně ceny vlny na světových trzích oslabeny, Robert doufá, že jeho syn Oliver, osmá to generace klanu O’Connorů, bude na této farmě stále produkovat tu nejkvalitnější vlnu. Čím je vlákno tenčí, tím je cennější. Používá se k výrobě luxusních látek a módních doplňků.

Ty tam jsou časy, kdy se australská ekonomika vezla na hřbetě oveček. Ekonomický význam výroby vlny byl zastíněn průmyslovou výrobou a v hlavní míře exportem surovin, jako uhlí, železná ruda, stříbro, olovo, měď, aluminium, zinek, cín, uran, zlato, diamanty a celá řada dalších, kterých tu jsou ohromné zásoby.

Světové ceny vlny jsou na velice nízké úrovni a tak farmáři jejichž zdrojem příjmu byl prodej vlny se musí poohlédnout i po něčem jiném. Zaklínadlo je DIVERZIFIKACE. Třeba, jako O’Connorové chovem jehňat na maso, hovězího dobytka na maso, setbou a sklizní cereálií, olejových semen nebo máku. Díky této hospodářské situaci je celoaustralské stádo ovcí na vlnu na historickém minimu, pouhých 90 milionů oveček.

Dnešní chov ovcí na výrobu vlny je vysoce specializovaný. Přesto je obdivuhodné, jak se španělské plemeno úspěšně zabydlelo na drsném australském outbacku. Avšak odlišné klima a hmyz přinášejí svoje problémy. Když takové fabrice na vlnu naroste huňatý kožich, tak ve zdejších podmínkách vyvstávají specifické problémy.

Ten nejvíce viditelný, hlavně v médiích omílaný a farmáře stojící 180 milionů dolarů ročně, je lidově zvaný flystrike, jinak zvaný myiasis O co jde? To samičky mouchy masařky nakladou vajíčka pod hustou vlnu oveček tam, kde je teplo a vlhko. To je ovšem na pozadí pod ocáskem, kde se z vajíček vylíhnou larvy a tyto se začnou živit na ovečce.

Zpočátku na zbytcích výtrusů zvlhčených močí a pak se zavrtají přes kůži do svalů a začnou milé ovečce zaživa žrát prdelku. Toto často vede k bakteriální infekci a nezřídka pak ovečka umírá na sepsi. Také jsou častá úmrtí na otravu, kdy toxiny vylučované bakteriemi vniknou do krve a milou ovečku otráví, aniž by se bakterie dostaly do krevního oběhu.

Těchto úkazů si už všiml Ambroise Paré, lékař Karla IX a Henriho III, když pozoroval červy v hnisajících otevřených ranách lidských pacientů i zvířat. Aby se tomuto nepříjemnému úkazu u oveček předešlo, začalo se v Austrálii s crutching, které se vyvinulo v mulesing. O co jde?

Crutching  je vystříhání srsti ovečce mezi půlkami zadečku, kolem řitního otvoru a u bahnic kolem vulvy. Toto je však nutno opakovat, jakmile srst ovečce povyroste. Čistě náhodou se však přišlo na dokonalejší metodu pod jménem mulesing.

Tento zákrok se jmenuje po Johnovi W. H. Mulesovi, který tento zákrok vyvinul díky tomu, že když prováděl crutching na jedné bahnici tak mu ujely nůžky a milé bahnici odstřihl se srstí i kůži. Rána se brzy zacelila hladkým zajizvením, na kterém už pak srst nerostla. Všímavý John Mules začal tuto metodu uplatňovat u všech oveček.

Tato metoda byla později zdokonalena a bylo dokázáno, že podstatně snižuje flystrikes. V roku 1930 se tato metoda, stala v Austrálii standardem. Nyní díky organizaci PETA – za práva zvířat, je však kontroverzní, i když je uznávána společností na ochranu zvířat, a ročně zachrání 3 000 000 ovcí od kruté, pomalé a bolestivé smrti od flystrike.

Moderní mulesing je chirurgický zákrok prováděný na jehňatech do dvou měsíců věku. U těchto je množství odříznuté kůže minimální a rána je do dvou týdnů zahojena. Jehně se dá do jakési kolébky, kde je znehybněno ve strategickém místě ostříháno a za místní anesteze se provede vlastní chirurgický zákrok k tomuto účelu vyškoleným a diplomem opatřeným profesionálním kontraktorem, speciálními nástroji k tomuto účelu vyvinutými. Na ovcích více jak 12 měsíců starých je mulesing zakázaný.

Ve většině případů se při tomto zákroku provádí i tak zvaný docking, což je v podstatě kupírovaní ocásku. Na zbylém pahýlu je také odstraněna kůže, na které by mohla růst nežádoucí srst. Toto vše zanechává pozadí ovečky hladké a bezsrsté, tedy relativně čisté a pro muší samičky již neatraktivní. Zároveň se provádí značkování, a to na uchu a vakcinace. Veškeré tyto úkony jdou rychle za sebou a netrvají déle jako 2 minuty na jednom jehněti. Krvácení je minimální a pohled na zkušeného kontraktora je ne nepodobný jako ten na klavírního virtuosa. Úplná symfonie úsporných avšak přesných pohybů.

Ovečky vyrábějící vlnu však potřebují i další péči. Vlna jim roste i na hlavě a za čas taková ovce začne trpět tak zvanou „wool blindness“, tedy vlnovou slepotou. Vlna jim naroste tak dlouhá, že zakryje oči a ovečka nevidí. Proto se provádí i „wigging“ což je ostříhání vlny na hlavě ovce. Toto také zabraňuje akumulaci travních semen, babek a jiných.

Aby se vlna z oveček dostala k zákazníkovi, je nutno ovečku té vlny nějak zbavit. Toto se děje stříháním. Jakmile vlna dosáhne patřičné délky a kvality, zpravidla jednou ročně. Vlna je ještě na ovečce pečlivě hodnocena, a když se čas navrší tak si farmář najme „shearers“ tedy střihače vlny.

Toto jsou kontraktoři, kteří putují od farmy k farmě kde se nechají najímat. Ti jsou pak ubytováni v ubikacích k tomuto účelu vybudovanými, také je najmut extra kuchař, který jim vaří a pomocníci střihačů, zvaní „roustabouts“. Tito bývaly i děti a nyní i dívky a mladé ženy. Veškeré stříhání se odehrává v tak zvaném „shearing shed“, čili jakési stodole vybavené k tomuto účelu.

Nejprve je nutno ovce sehnat s pastvin do ohrad u této budovy. Toto se děje za vydatné pomoci pasteveckých psů. Ponejvíce border collie a australian kelpie. Tito dovedou stádo nasměrovat tam, kam je třeba a když potřebují ovcím nadběhnout, tak neváhají přeběhnout i po jejich hřbetech. Z ohrady jsou ovce vedeny důmyslnými uličkami až na dosah střihače, odkud si každou ovci vezme.

Práce to je tvrdá, vyžadující značnou zručnost a výdrž. Pracuje se v předklonu a tak je i náročná na „kříž“. Nyní někteří střihači používají jakýsi závěs, do kterého se sehnou a tak ulehčí kříži. Dříve se stříhalo ručními nůžkami, zvanými shears. Nyní to jsou mechanické, ne nepodobné těm co používají holiči a kadeřníci.

Celý proces stříhání ovcí je koncert po sobě jdoucích úkonů střihače, pomocníka a potom i těch co rouno třídí, hodnotí a dávají do kontejnerů, aby bylo nakonec dáno do lisu kde je stlačeno do žoku, který se zde jmenuje bale. Tento váží mezi 110 a 204 kg, podle stáří ovcí, velikosti rouna a tloušťky vlákna. Do jednoho žoku se vejde v průměru 60 roun. Surové rouno váží 1,3 – 2,5 kg, podle velikosti ovce a obsahu tuku, lanolinu.

Střihač stříhá ovci na vyvýšené platformě. Rouno musí být odstřiženo jako jeden kus a tak střihač začíná od nohou a břicha a končí na hřbetě ovce. Ostříhanou ovečku pošle po skluzavce ven do ohrady a pomocník mezitím odebere rouno aby je prostřel na stůl čistou stranou dolů. Zde je rouno zbaveno nechtěných okrajů, nazývané „skirting“.

Tyto kousky méně kvalitní vlny se však také zpracovávají. Nečistoty se vyjímají a vyhazují se. Takto ošetřené rouno je pak ohodnoceno, zvaném „wool classing“ co do kvality a tříděno. Následuje již zmíněné lisování do žoků, jejich označení majitelovou značkou a jménem toho kdo rouno hodnotil. Pak následuje jejich doprava do civilizace ke kupci.

V jednom „shearing shedu“ stříhá zpravidla více střihačů, ve velkých i pře sto. Ti, kteří ostříhají za osmihodinovou směnu přes 200 ovcí, jsou známi pod názvem „gun shearer“. A tak není raritou, že se v jednom „shearing shedu“ za den ostříhá 2000 – 3000 ovcí.

Také se pořádají soutěže, kdo za osm hodin ostříhá nejvíce ovcí. Taková akce je rozdělena do kategorií podle druhu ovcí a vlny. Světový rekord drží v sólové kategorii Ivan Scott. Tento 19. prosince 2008 ostříhal za 8 hodin 736 ovcí. Střihači jsou placeni od kusu. Zde je možno shlédnout jak se to vlastně dělá 

http://www.youtube.com/watch?v=90EQkgCy6r0&feature=fvw

http://www.youtube.com/watch?v=wcM-tcRUZp8&feature=related 

Žoky vlny pak putují do civilizace k zákazníkovi, kde se zpravidla prodává na aukcích. Zpočátku se žoky dopravovaly na velbloudech, každý nesl dva. Později na velkých vozech o tonáži až 20 tun, taženými týmy až 20 volů. Nyní na pověstných silničních vlacích, tahač se třemi návěsy, přes 50 metrů dlouhá souprava, dohromady vážící i 150 tun.

V Austrálii je 36 000 ovčích farem. Těmto se na outbacku říká station, tedy stanice a jsou obvykle naprosto soběstačné. Obytné budovy, hospodářské budovy, dílny, garáže, hangáry na letadýlko či helikoptéru, malá zahrádka na zeleninu a ohrady na ovce v blízkém okolí.

Austrálie je největší světový producent vlny, s 30 % z celkové světové produkce, představující 405 milionů kg surové vlny ročně. Na ovčích farmách se ročně vyprodukuje vlny za 3 miliardy A$. Takže až si někdo oblečete teplé vlněné oblečení, je zde reálná možnost, že budete na sobě mít i kousek Klokánie.

Další fotky najdete zde

Aktualizováno: 21.6.2010 — 19:29

55 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Ahoj lidičky.
    Tak jsme se opět dozvěděli něco zajímavého o (pro nás středoevropany) tak exotické zemi jakou je Austrálie. Jiří je neskutečně šikovný člověk po všech stránkách. Nejenže píše velice čtivě zajímavé články ale pěkně fotí, je velice zručný o čemž svědčí jeho pěkně zařízená dílnička, nebojí se pustit třeba do opravy auta nebo si vyrobí přídavné zařízení k frézce a opravy na jeho baráčku jsou samozřejmostí. Hlavně se však NEBOJÍ vyjet třeba i sám do oblastí kde není signál mobilních telefonů a strávit tak několik dní na vandru v divoké přírodě. Nádherná jsou videa, fotky a povídání o velkém vandru kolem Austrálie a napříč vnitrozemím přes všechny Národní parky. Díky za všechno. Jiří díky za to že šeš. Znám plno dobrodruhů a cestovatelů ale Jiří je nejlepší.

  2. Jiří, díky za poučný článek . Je zajímavé jak člověk dovede všechno krásně zužitkovat . Tak jako v Klokanii ovečky, nás tady zužitkují politici.
    Kdyby mohli, snad by přikročili i k nejednomu odbornému úkonu. (chuckle) (rofl)

  3. Mily Jiri,tesim sa kazdy clanok z Klokanie,vzdy je poucny,ale pritom zaujimavy a vtipny.O strihani oviec som vedela len z filmu Vtaci v trni a tam ma viac zaujimal pater a jeho hriesna laska.Skopove neznasam-jedla som ho len raz/vedome/ a smrdelo mi,ale chcela by som jest jahnacie-ako jedia bohati anglani.A za tieto blbosti,co som popisala mam 5+8-tak mi treba!

  4. Georgi, jako vždycky – úžasný čtení. jsem moc ráda, že si na nás vždycky uděláš čas (a poctivě se snažím to nezapomenout 😉 )

  5. O.T. (omlouvám se Georgi)

    INFORMACE O AUKCI 2010 NALEZNETE TADY:
    http://forum.hadopasi.org/viewtopic.php?p=13993#13993

    Část z vás již dostala i mail ze speciální seznamové adresy. Jen část proto, že seznam protestoval proti příliš velkému počtu příjemců, a když jsem tedy poslala mail jen polovině s tím, že potom ho pošlu polovině druhé, tak mi to hlásí, že jsem překročila nějaký limit, bohužel nevím jaký. Kdyby mi to nešlo ani večer poslat ze seznamu, pošlu vám to ze své adresy. Děkuju za pochopení.

  6. Díky za naučné čtení. 8)

    Jen mi hlava stojí nad tím mulesingem. My se snažíme být eko, tak i na „blbé“ kupírování ocásků kastračními gumičkami pouze u jehniček s předpokladem chovu, a to ještě ve věku 1 dne, musíme mít udělenou vyjímu přímo z MZe. :^) Nedovedu si představit, jak by na mulesing reagovaly naše úřady. Jiná je, že také si nedovedu představit, že to dělám, to už radši budu poctivě párkrát do roka vystřihávat ohovínkovanou vlnu pod ocasem…

    Ale ti střihači… chtěla bych jednou moci zažít tu atmosféru a vyzkoušet si a pořádně se naučit z vlnou zacházet…

    Krásný zbytek dne fšem!!! (h)

    1. Podle toho, cos parkrat napsala, tak mas asi hospodarstvi. Bylo by i dost zajimave vedet, jak to funguje, co pestujete a tak.

  7. Georgi bezva (y) 🙂 diky za osvetu. Tisknu a nesu domu.
    Pripomnelo mi to meho oblibence Pratchetta a Ztraceny kontinent, kde Mrakoplas, posilneny australskym pivem, trhl mistni rekord v poctu ostrihanych ovci za 3 minuty (rofl) Mistni strihaci nechapali, proc mu ovce tak pomahaji, cituji „delat ovci hvezdu a premet jsem este nevidel..“ Ovecky obecne v te knizce mely bezva roli…
    Kdyz Smrt napriklad prisel do sve kouzelne knihovny a zeptal se do prazdna „Co je na Ztracenem kontinentu jedovateho?“, zasypala jeho a sluhu Alberta cela hora knih. Kdyz se vyhrabal, rekl „Oukej, co je tam NEjedovateho?“ 😀 Dlouho se nic nedelo, pak se odnekud zdali priloudal vzduchem osamely listek papiru, snesl se laxne pred Smrtem a stalo na nem „Nejaky ovce..“ (rofl)
    Knizku doporucuju; pasaze, kde Mrakoplas kazdy vecer pred usnutim ztriska s revem zem v okruhu nekolika desitek metru, aby tam nezustalo nic ziveho a tudiz jedovateho, jsou kouzelne.. (nod) A potouchly klokan, Zavazadlo, magove, no klasicky Pratchett (y)

    No nic, padam zas pracovat, tradicne nic nestiham…

  8. Jako všechny Tvoje články moc zajímavé a čtivé. Austrálie je pro mne dost exotická a bohužel i nedosažitelná země. Díky za rozšíření obzorů 🙂

  9. Jirko, tohle je paráda! O australských ovečkách jsem věděl právně jen to, ža jsou na vlnu a párkrát jsem v tv viděl to stříhání. Ale díky tobě mám teď alespoň pojem, co všechno to obnáší. A navíc krásně a zajímavě podaný. (y) Díky.

  10. O.T. Včera to bylo přesně 13 let, co mi nemyslící myslivec zastřelil psa Bruna a já jsem lovila pod splavem krabici s Hugem. A dnes v noci Hugo odešel a vzal to přes Duhový most ;( . On už poslední dobou měl problémy s chozením, zadní nohy moc nefungovaly, táta ho nosil po schodech i na louku ke koňům. Dnes jsme měli jet na kontrolu, jak zabraly nový léky a případně pořešit další postup-i operace se nabízela. Ale Hugo si to vyřešil sám a nepočkal, co na to doktor.
    Mám tady jen hodně špatný připojení, večer si snad přečtu o ovečkách. A teď jdu smutnit pod modřín

    1. To je mi líto, cítím s tebou (h) Hugo měl krásný život, teď už ho nic nebolí a pro tebe má CD určitě někoho v záloze. Jenže člověk si musí tu ztrátu prosmutnit a probrečet…. (rose2)

    2. Týno, to je moc smutný moment, jsem s tebou a hladím tlapku. (h) Ale slibuji, že to přejde! A hlavně se moc nerozhlížej, ať tě může CD pořádně překvapit! (y)

    3. Hugo se rozhodnul sám (u) Za Duhou mu už je dobře a nic ho nebolí. 13 let je krásný věk na velkého psa. Zasmutni si, zavzpomínej… ale však on se nějaký ten čuvač ještě v tvém životě jistě objeví. Pohlaď obě malé slečny (inlove)

    4. Ach jo, Tyno, to je bolest. Ale on asi Hugo vedel nejlip, ze jeho cas se naplnil a tak sel… (u)

    5. Týno, to je moc smutné. Ale sama dobře víš, že jste pro Huga udělali všechno, co jste uměli. (h) Ale Hugo neměl smutný život. A určitě vás čeká jeho skvělý nástupce. Nebude to Hugo, ale jiný psí kamarád, úplně jinak úžasný. (sun)

    6. Milá Týno, on asi věděl, že je čas, tobě zbývá jen ta bolest, jeho už nic netrápí. Doufám, že ti holčičky pomohou snáz přejít do doby, když už vzpomínky nebudou bolet, ale potěší (h) (f)

  11. Jen probíhám – moc zajímavé čtení, milý Georgi! (inlove)

    Ovce meriny pár let pěstoval můj tatínek „na Aljašce“ – na berana Waldu jsem tu už mockrát vzpomínala. Zavonělo mi tu dětství a objevil se stesk po ztraceném ráji … u táty byla volnost už od pohledu, dům byl jen lehce spoutaný potokem a cestou ze dvou stran, ale jinak bylo na obzor na všechny strany hodně daleko. Jedna z mých důležitých „zahrad“ …. je zvláštní, že jsem jako panelákové dítě měla své tři kouzelné a životně důležité zahrady. (h)

    Ale to jsem někam utekla – honem zpátky do práce! (wait)

    Přeju všem krásný den. (h)

  12. Skopové i jehněčí můžu, o vlně jsem se poučila (teď si uvědomuji, že jsem se fakt setkala s vlnou, která mě nekousala – asi na tom něco je). Mám známou, která trénuje border kolie jako ovčácké psy. Takže článek je po všech stránkách zajímavý. (ony ty klokánské články, zejména v Jiřího podání, jsou většinou strašně zajímavé, čím to asi je?)

  13. Dík za článek – já tu vlnu „osobně znám“ až od té formy v balíku na vstupu do přádelny (nod) Takže dík za další podrobnosti z počátku technologického cyklu (wave)

    1. Jako dcera textiláků a vláknařů, jsem viděla a vyzkoušela si celý proces od mykání a předení až po barvení a úpravnu…. (jak ráda jsem se po měsíci v tkalcovně vrátila na gympl a přípravu na své povolání jsem viděla v úplně jiných souvislostech).
      Škoda, že se vlna používá čím dál tím méně. Přitom je to takový rozdíl, když je látka z kvalitní vlny.

      1. Nemam rad vlnu. Kouse. Vsechna. „A vem si salu!“ Salu nenosim! Sezrala by mi krk. To se radsi budu hrbit a nicit si krcni pater abych se nejak schoval do bundy.
        Zaplatpanbu za umely vlakna. Konecne neco co si muzu omotat kolem krku a zustat rovne.

        1. Nekouše! Juniorek si teď pořídil nový oblek. Od jisté české firmy, co má momentálně velké problémy, takže ten oblek byl za polovic (za necelých 3500). Tak krásný hadr se nevidí. Tenký, s vysokou dostavou, hlaďounký jako hedvábí, krásně se nese, skládá se do měkkých oblých záhybů. Čistá vlna. I taková umí vlna být.

    1. Tohle je specialita kelpií a snad australských ovčáků. Border kolie pracují víc „na distanc“.

  14. Jiro, velice zajímavé. Viděla jsem už několikrát různé záběry z ovčích farem a jaká je to fuška to stříhání (a těmi mechanickými nůžkami to jde nejen rychleji, ale zabránilo se tak spoustě krvavých zranění ovcí). Tys to teď hezky shrnul od začátku až do konce. Kolikrát si asi jedna ovce tohle stříhání za život užije ?

    V Německu jsem se několikrát dívala v TV na přenosy soutěže autralských pasteveckých psů. To bylo fascinující. Používali menší stádečko ovcí, které pes musel do jednoho sehnat z opravdu velké dálky do malé ohrady za co nejkratší čas. A majitel svého psa (někdy byl opravdu jen jeden) „navigoval“ pouze ostrým hvízdotem. Ten fofr, s jakým psi ovce obíhali, usměrňovali, seštěkali a natlačili do ohrádky byl neuvěřitelný. A jejich pán, když k němu ufuněný pes přiběhl, ho třeba jen poplácal po zádech – prostě dobře odvedená práce a hotovo.

    Co je to žinčice? Ovčí mléko? Musím říci, že jsem ho nikdy nepila a jaksi po tom netoužím i když ovčí sýr mám docela ráda (z kravského mléka mám přeci jen radši). Skopové maso tady u nás téměř není k vidění, pouze opravdu vyjímečně. A to je pak stehno, právě z Austrálie, silně mražené a pořádně drahé. Po skopovém se mi nestýská (jsem prostě „vepřová“), ale když jsem tu kýtu jednou viděla, dostala jsem na něj chuť. No moc úspěch jsem neměla, maso zůstalo tuhé a už víckrát jsem ho nekoupila. Z ovčí vlny máme deku – je teplá, ale kouše jako blázen a pro přikrytí pod ní musí být prostěradlo.

    1. Teď jsem doprohlédla i fotky – velmi zajímavé. Ty jehňátka nevypadají zrovna šťastně, ale chápu, že krátkodobá bolest do budoucna zabrání té dlouhodobé. A protože si na zadeček moc nesedají, snad jim ty rány opravdu brzy zaschnou, zacelí se a přebolí.

    2. Soutěže zdejších pasteveckých psů se nazývají „sheep god trails“ a prakticky se někde konají každý víkend. Hodnotí se rychlost, přesnost a poslušnost psa, kterého pán ovládá pouze ostým hvizdem. Psík dělá to co mu různé druhy hvizdu řeknou. Při těchto trials shání pes stádečko 5 – 8 ovcí z dálky i přes sto metrů do pomyslné či skutečné ohrady. Mají to dobře zorganizované, na jednom konci velké planiny a nebo hřiště či stadionu mají v ohradě kolem stovky ovcí a na druhém konci vstupují soutěžící jeden po druhém. Stádečko je vypuštěno a soutěž začíná. Po skončení se ovečky zařadí na konec velkého stáda v ohradě a následuje další soutěžící, kterých bývá několik desítek. Soutěžící i s psíky dojíždějí auty s karavany na celý víkend i několik set km.

    3. George uz Maricko popsal, co je zincica. Ja bych jen dodala, ze v poslednich par letech jsem v CR na vetsich trzich videla zincicu prodavat. Vetsinou z Beskyd. Pro mne je to vskutku lahodne, ale ja rada ovci i kozi syry. Chapu, ze kdyz na to nekdo nema chutove bunky vypestovane, tak zincica nemusi taky chutnat. Obcas si tady kupuju v obchode zdrave vyzivy mkozi jogurt. Kdyz ho necham odkapat, tak v podstate trochu te jakoby zincice z toho dostanu.

  15. Moc zajímavé povídání a ta videa! Zajímalo by mě, jak je to s „kousavostí“ vlny – asi s ohledem na plemena ovcí nebo je to zpracováním? Kdysi jsem si z Norska přivezla echt vlněný svetr – jeden z nejtradičnějších místních suvenýrů. Krásný, drahý, ale málem mě sežral, a to na „kousavou“ vlnu nejsem nijak háklivá. Nakonec putoval do charitativního obchodu a teď zřejmě okusuje nějakou jinou oběť 8)

    1. Ono to je dáno tloušťkou vlákna. 18 mikronů určitě nekouše, ale 35 mikronů tě sežere. V severní a střední Evropě a také v na ostrovech britských mají ovečky zpravidla vlákno tlustší, hodící se na výrobu koberců.

    2. Ja jsem si kdysi poridila za drazsi peniz dlouhou ackovou sukni z vlny Merino. Byla tenounka a krasne se nosila, k memu udivu, i ve zdejsich vysokych teplotach. Vyslovene to kuzi hladilo a bylo to znacne absorbentni, proste fantasticky material. Bohuzel jsem z ni pred lety vyrostla.

      1. Kdysi, když jsem asi půl roku pracovala v Praze, jsem měla kolegyni z Bangladéše (vzala si Čecha, co tam pracoval a ona, ač z rodiny typu „tatínek král, maminka v domácnosti“, následovala manžela a v ČR se živila prací).
        V Bangladéši se nosí sárí – takový ten dlouhatánský kus hadru, často hedvábí, co se z něj poskládá sukně a jakýsi přehoz přes hlavu či ramena. K sárí se nosí vypasovaná jednobarevná blůzka s krátkým rukávem a pod sárí se obléká skládaná sukně. Obvykle vlněná. Nechápala jsem. Myslela jsem, že v tom musí být na chcípnutí a chuderky ženské jsou zapařené a opruzené. I přišla jednou do práce v sárí (prý se hodinu oblékala, vyšla ze cviku, džíny a blůza se oblékají snáz). V hedvábném červenožlutém sárí a jasně červené blůzičce najednou vypadala úplně jinak. V džínách a košili to byla drobná, lehce čmoudlá, nijak zvlášť hezká ženská. Nejhezčí na ní byly její husté dlouhé vlasy. V sárí byla krasavice. Úplně ji to rozsvítilo. Úplně jiná a krásná ženská.
        A pod tím sárí měla tu vlněnou skládanou sukni v režné barvě. Ale tenoučkou, hebkou jako to hedvábí, přitom krásně splývavou. Ona je vážně vlna a vlna. Tohle byla tak jemná vlákna, na tenko spředená.
        Uvěřily jsme, že v téhle vlněné sukni horko není a rozhodně nekouše.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN