MLSOTNÍK: Exotické chlebíčky od Patricie

Milí Zvířetníci, dnes vám nabídnu dva zajímavé recepty které mám od své přítelkyně Patricie – jeden je na chlebíček banánový, druhý na pomerančovo-brusinkový.

Banana bread (banánový chlebíček)  

 Na začátek podotýkám, že v obou receptech je hrnkem míněna nádoba o objemu cca 250 ml
Suroviny: 3 veliké, velice zralé až přezrálé banány (nevadí, když mají černou a měkkou slupku, jelikož tím jsou v chlebíčku lepší) oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Dva a půl a půl hrnku (asi 200 g) hladé mouky, 3 čaj. lžičky kypřicího prášku, půl téže lžičky jedlé sody, 2 plné polévkové lžíce mleté skořice.

To vše prosijeme do mísy a přidáme k tomu 3/4 hrnku( lze i celý hrnek ) tmavého nerafinovaného nebo třtinového cukru, 2-3 hrsti rozinek, suš.borůvek či brusinek, 2-3 hrsti jader vlašských ořechů, které nasucho opražíme, a pak hrubě nasekáme, 3 celá vejce, 180 ml dobrého (slunečnicového) ne však olivového (!) oleje do těsta a trochu na vymazání formy.

Postup: Troubu nejprve vyhřejeme na 170°C. Ve velké míse třeme 3 celá vejce s cukrem do pěny, pak přidáme olej, mírně spolu prošleháme a zamícháme tam všechny ostatní výše uvedené ingredience včetně rozmačkaných banánů. Těsto nalijeme do dobře olejem vymazané a hr. moukou vysypané formy na biskupský chlebíček a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C cca hodinu. Propečenost zkoušíme suchou špejlí.

Dobře upečený chlebíček vyjmeme z trouby a necháme ho cca 15 minut ve formě odpočinout. Pak ho teprve vyklopíme na mřížku, kde musí vychladnout úplně a docela, než ho budeme moci krájet, protože by se jinak srazil.

Vychlazený chlebíček krájíme, zbytek uchováváme zabalený v alobalu.

Orange cranberry bread (pomerančovo-brusinkový nebo borůvkový chlebíček)

Suroviny: 2 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 2 čaj. lžičky kypřicího prášku, špetka soli, půl téže čaj. lžičky jedlé sody, 6 pol. lžic rozpuštěného másla, 2 pol. lžíce strouhané pomerančové kůry, 3/4 hrnku pomerančové šťávy, 1 velké nebo 2 menší vejce, 1 hrnek čerstvých nebo mražených brusinek či borůvek, půl hrnku hrubě nasekaných a zas předtím nasucho opražených vlašských nebo lískových jader.,

Postup: Troubu ohřejeme na 180°C. Dobře olejem vymažeme jen spodek chlebíčkové formy. Smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu a do toho vlijeme rozpuštěné máslo. Vytvoří se drobivá hmota podobná posypce (drobence).
Do této hmoty zamícháme pomerančovou šťávu, kůru a celé vejce, a vše jen promícháme vidličkou. Pak dodáme ořechy a ovoce, těsto urovnáme do formy na biskup.chlebíček a pečeme při uvedené teplotě cca 55 minut. Propečenost zkoušíme stejně jako výše.

Upečený chlebíček zase necháme ve formě zcela vychladnout, pak ho vyklopíme a zabalíme ho do alobalu, v němž ho necháme do druhého dne v lednici. Pak ho teprve krájíme.

Aktualizováno: 10.6.2010 — 16:44

55 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Lenko, díky za recepty a za další receptovou smrš’t tady v diskuzi. Až se ochladí… (clap)

  2. BATÝSKU (inlove) , tak je to na straně 458 ! (chuckle) – už ani na toho Alzheimera není spolehnutí! (fubar)

    250 g polohrubé mouky
    250 g cukru křišťál
    vanilka – dávám vanilkový cukr a trochu uberu křišťálu
    citronová kůra (i sušená)
    1/2 prdopeč
    ***smíchat a pak přidat
    3 žloutky
    100 g oleje (cca 1,5 dcl)
    100 g vody (1 dcl sklenka)
    ***nakonec vmíchat sníh ze 4 bílků – praví recept, ale já soudím, že 3 žloutky = 3 bílky (chuckle)

    Ve vymazané formě pečeme, dokud není hotovo. Kuchařka píše 3/4 – 1 hod., ale určitě jsem to vždycky měla dřív.

  3. Já taky ráda rychlé recepty typu šup do mísy, zamíchat, upéct.
    Koláč na který vám dám recept je trochu pracnější – musí se navíc oloupat a nakrájet 4 jablka a posekat ořechy – ale stojí za vyzkoušení.

    Bretaňský koláč

    15 dkg polohr. mouky
    15 dkg cukru
    4 vejce
    1/8 vlažného rozpuštěného másla
    prdopeč + vanilkový cukr + skořicový cukr
    4 velká jablka
    1 šálek rozinek
    1 šálek vlašských (nebo lískových) ořechů – nasekaných
    ½ šálku sušených brusinek

    Rozšleháme vejce, přidáme cukr, mouku, máslo, dobře promícháme přidáme prdopeč, vanilkový a skořicový cukr, na plátky nakrájená jablka, rozinky, nasekané ořechy, brusinky a těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáček.
    Při cca 175 stupních pečeme asi hodinu.

    Dávka je na dortovou formu !!! Na větší vyšší pekáček použijeme 1 a ½ dávky surovin / prdopeč + vanilkový cukr + skořicový cukr nám stačí po jednom / jablka necháme 4.

    Ňam, ňam 😛

    1. Ještě dodatek.
      Já dělám tu poslední variantu protože mi přijde nejlepší. Ono to těsto po zamíchání všech těch dobrot je dost tuhé, tak se neděste. Může se trochu naředit mlékem aby šlo lépe „vylít“ do pekáčku. A ta jablka spíš střední velikosti.
      (happy)

  4. 2 hrnky polohrubka
    1 hrnek cukr
    1 hrnek mléko
    0,5 hrnku olej
    2 vejce
    prášek do pečiva nebo do perníku (chci-li perník)
    přidat můžu cokoliv: kakao, ořechy, kandované ovoce, čerstvé ovoce

    35 minut na 170 stupňů

    1. Jo, to je von- já jen že prdopeč nemusí být celý pytlík, já ho tam pak cítím na jazyku- ale já jsem na něj děsná fajnovka. No a když můj nejdražší prdopeč nemohl, protože měl dodrbanej žaludek, tak jsem vejce rozdělila, žloutky vyšlehala s cukrem do pěny a z bílků ušlehala tuhý sníh, který se přidával jako poslední- a fungovalo to taky.

    2. Jééé, stará známá UHRB (universální hrnková buchta). Já jen místo mléka dávám zásadně kefír nebo acido. Je to nadýchanější. A když už nevím co, tak dám ty hrnky menší a na rozetřené těsto poskládám ovoce a žmolenku (drobenku – posypku (rofl). Ale to už jsem tu kdysi inzerovala 🙂 Jo, a na to zakysaný mlíko mne přivedla už v r.68 jedna slavná kuchařka. Byla dlouho zaměstnaná v Lánech a prozradila tuhle vychytávku. Ta dávala kys. mléko i do kynutého těsta. Od ní také znám prezidentské palačinkky. Nebo amolety? Já si to totiž pletu. Prostě ty tenké.

  5. Ctěné Zvířetnice, recept na nějakou olejovou buchtu by někdo laskavě poskytl? Dělávala jsem ji popaměti, dneska na ni pan Alzheimer dostal velkou chuť a co já teď s tím, žejo.

    1. Batýsku (inlove) , můj pan Alzheimer si naštěstí vzpomíná, že to je doma v tlusté knize, strana 258. Olejovek jsem upekla za ty roky na stovky, ale pamatuju si jen tu stranu. (fubar) Tak až z domova. (f)

    2. Baty, to co tu popsala Renata je úplně universální buchta, která může být i mramorovaná, nebo perníková (jen prdopeč se nahradí prdoper s kakaem a přidají se rozinky a třeba rozlámaná čokoláda na drobky). Nebo jak píšu, může být ovocná, nebo trojbarevná. Spodek světlý, prostředek tvaroh a vršek s kakaem. Jak povídám, když už nevím, co upéct, tak UHRB to jistí 🙂

      1. (clap) Hurá, už vím, jak spotřebuji těch deset prdoperňů, které mi přinesl z obchodu mistříček. Já potřebovala prdopeč na praní záclon a on se chtěl zavděčit, tak mi koupil „ten lepčí“ (rofl)

  6. LENKO, I KDYŽ NEJSEM BOHEMPOLÍBENÁ KUCHTA, TEN BANÁNOVÝ, URČO, ZKUSÍM. BANÁNY JSOU U NÁS VELMI OBLÍBENÉ OVÚCKO A TAK SE ČASTO STANE, ŽE NA MISCE LEŽÍ NĚJAKÝ PŘEZRÁLÝ ( TŘEBA VČERA). A PROČ BANÁNOVÉ SLUPKY POUZE LOUHOVAT V ZALÉVACÍ KONVI.

    LENKO, TA PATRICIE, TO JE TA PANÍ, CO SE TAKÉ ZAOBÍRÁ PÉČÍ O LIDSKÉ DUŠIČKY, RADÍ JAK SPRÁVNĚ ŽÍT A RELAXOVAT A TAK? NEZNÁM JEJÍ PŘÍJMENÍ, ALE NA SEDÁNKY S PATRICIÍ JEZDÍ MOJE KAMARÁDKA DANKA.

    1. KLDEPAK, PITRÝSKU,! MÝLÍŠ SE, JELIKOŽ PATRICIE JE MOJE DOBRÁ KAMARÁDKA, ALE JINAK RODILÁ AMERIČANKA, KTERÁ SEM K NÁM RÁDA JEZDÍ TAKY PROTO, ŽE JÍ TU NA NÁVŠTĚVĚ U SESTRY UMŘELA CCA PŘED 8 ROKY JEJÍ VLASTNÍ MAMINKA. TAHLE PATRICIE ŽILA JEŠTĚ DONEDÁVNA V DUBAJ V ARABSKÝCH EMIRÁTECH. ČESKO JE PRO NI A HLAVNĚ PRO JEJÍHO MILOVANÉHO PSÍKA PŘESTUPNÍ STANICE . PSÍK TU MUSÍ POČKAT DO TÉ DOBY, NEŽ BUDE MÍT V KRVI PŘEPSANÝ POČET PROTILÁTEK NA VZTEKLINU.,ABY HO V JAPONSKU, KAM SE IHNED PO POBYTU U NÁS BUDOU STĚHOVAT, NEZAVŘELI NA DLOUHÉ MĚSÍCE DO KARANTÉNY. PATRICIE SE SAMA Z VLASTNÍ VŮLE A PÍLE NAUČILA ČESKY NEJEN ČÍST A PSÁT, ALE TAKY VELICE DOBŘE ČESKY I MLUVÍ. A JE TO PRÁVĚ ONA, KDO MNE ZÁSOBUJE NEJEN MOC ZAJÍMAVÝMI RECEPTÍKY, ALE TAKY MI VOZÍ VŠELIJAKÁ EXOTICKÁ KOŘENÍ A TAKY SEMÍNKA NEHRŮZNĚJŠÍCH ROSTLINEK. PRÁVĚ OD PATRICIE BYLA I TA SEMÍNKA OKRY, OKUREK A CUKIN, KTERÁ JSEM ROZDÁVALA NA MÁCHÁČI. UŽ DLOUHO PATRICII ŘEMLOUVÁM, ABY NĚCO NAPSALA O DUBAJ A ŽIVOTĚ TAM. ZATÍM TO NEJDE, JELIKOŽ STÁLE JEŠTĚ JEJÍ MANŽEL NEMÁ ZCELA UKONČENOU DUBAJSKOU ANABÁZI.AŽ SE DEFINITIVNĚ ODSTĚHUJÍ DO JAPONSKA, SNAD SE MI PATRICI K NAPSÁNÍ DUBAJSKO-EMIRÁTSKÉHO ROZHLEDNÍKU PODAŘÍ I PŘEMLUVIT.ZATÍM JE STRACH, ABY SE NĚKDO Z OKOLÍ ŠEJKA ZA PRAVDU O SKUTEČNÉM ŽIVOTĚ ZDE NĚJAK NEOPOMSTIL. JEJÍ MUŽ TAM JEŠTĚ MUSÍ ZŮSTAT, ABY VŠE PŘEDAL A UKONČIL PRACOVNÍ ZÁVAZKY, TAKŽE STRACH JE OPRÁVBĚNÝ A OPODSTATNĚNÝ.

      1. (nod) ČLOBRDINKO, TO JE, MYSLÍM ONA. NEBO, ŽE BY BYLY DVĚ PODOBNÉ?? POŘÁDÁVÁ TADY, V ČR, SEMINÁŘE. ŹE ANO?? (wave)
        LIDI, TADY NA ÚJM JE HYC !!! (whew)

        1. PITRÝSKU, O NIČEM PODOBNÉM NETUŠÍM NIC, ALE BUIDE TOMZŘEJMĚ JEN SHODA JMEN. PATRICIE SWE VŠAK MŮŽU ZEPTAT, I KDYŽ UŽ PŘEDEM POCHYBUJU, ŽE TO BUDE ONA.

  7. Tý brďo, to jsou zajímavé recepty. Díky Lenko. Ten pomerančový určitě zkusím, tyhle chutě já ráda. Banány mám raději za syrova a méně zralé.
    Ale zítra bude meruňkový koláč, zastavila jsem se cestou v krámě pro sladký loupák k snídani a ejhle, meruňky za 39,90. No nekup to! Koupila jsem a večer upatlám Bleskový koláč.

    Jo a víte, co s banánovýma slupkama? Nasekat (tak na 5-6 kousků) a uložit růžičkám k nohám. Budou mít šťopky jako palec a krásné lesklé listy. Vyzkoušeno.

      1. Stačí lehce zahrábnout… A když zahrábneš až za týden, taky se nic nestane. Slupka zčerná a za chvíli se rozpadne. A růžičky si chrochtají blahem.

      2. Devět Barušek z deseti radí: zahrabat! A nejen pod růže. (rofl)

        (dnes mi NZ stále vypadává 🙁 )

        1. (clap) (chuckle) Vave, ty opíco!

          Omyl! (wait) Devět Barušek z deseti radí vyhrabat! Růže! 😉

    1. Já banánové šlupky posekám a zapracuju do pytle s koupenou hlínou. Taky dobrota (pro kytičky). (happy)

      1. Prrrravda, u nás končí v kompostu. Jsou hodně výživné, hlavně pokud jde o to, čemu se říká „mikroelementy“, takové ty draslíky, hořčíky, vápníky, železa a spol. 😀

    2. mMlá bubu a ostatní zahradničící zvířetníci, uměl by mi někdo z vás poradit, proč mi nekvetou lichořeřišnice, i když mají obrovské a zcela zdravé listy i stonky? ŽÁDNÝ VĚT ANIPOUPĚ VIDĚT NA NICH NENÍ, I KDYŽ JSOU BUJNĚ NAROSTLÉ A ZDRAVÉ. ŽE BYCH ZKUSILA DÁT TU BANÁNOVOU SLUPKU DO TRUHLÍKŮ,?NĚJAK MINEDOCHÁZÍ, CO BY TĚM KYTKÁM MOHLO CHYBĚT, KDYŽ ROSTOU JAK DIVÉ, ALE KVĚTY NEDÁVAJÍ.

        1. Cristalon plod a květ, nebo klidně ty banánové slupky… zjednodušený výklad mého tatánka pro zahradnické negramoty – základní plné hnojivo N-P-K (dusík – fosfor – draslík), dusík je na zelenou hmotu, na květ a vyzrávání jak dřeva, tak plodů je ten zbytek.

          Jinak lichořeřišnici neumím, u nás se jí nedaří, příliš chutná slimákům. Tak pěstuju jiné kytky.

      1. LENKO, ODHADOVALA BYCH, ŽE TA TVOJE LICHOŘEŘIŠNICE BUDE PROSTĚ PŘEŽRANÁ, PŘEDEVŠÍM ASI DUSÍKEM, ALE NEJEN TÍM. VYŽADUJE CHUDÝ SUBSTRÁT 😀 A DOSTATEK SVĚTLA, ALE TO U TEBE ASI MÁ.

  8. Milá Lenko S, děkuju Ti za voňavé recepty, mňam! – ještě tak, kdyby mi to někdo upekl. (wasntme)

    Sharko (inlove) – to je bezva tip, banán do olejovky! Olejovka je moje nejvíc nejvíc osvědčená buchta, moje děti mnoho let žádné jiné sladké domácí pečivo nejedly. (shake) ….. Teď mě napadá, kdo ví, čím to asi bylo? (chuckle) (rofl) (rofl) (rofl)

    Přeju všem krásný den. (h)

      1. (chuckle) Jsem měla na mysli, že nechtěly – a tudíž nejedly. Jsem se vždycky ptala, někdy i udělala nějaký hokus pokus, ale olejovka byly nejvíc nejvíc nejlepší! Hihi, a Tádoš taky preferuje olejovku! (rofl)

        1. (chuckle) Zajímavé, u nás to bylo to samé! :O Záhada veliká! 😀 Že by v tom hrál nějakou roli fakt, že je to rychlé, nezapatláš horu nádobí a může to mít tisíc variant? 😛 Ty banány bych ocenila, já miluju ty hodně zralé, stejně jako nemusím ty „normální“. Jen jednou v životě jsem si pochutnala na banánech velice velmi, a to bylo na Madeiře – měli tam ty malé, na sluníčko dozrálé a byly naprosto neodolatelné. A zapékaly se na rybu! (Ygo a Louk 🙂 )

    1. Jéžkovy voči :O . Ještě nejsem tak úplně vzhůru, letmo nakouknu, než probírací kafčo trochu vystydne… ejhle mlsotník a von banán v olejovkách 😡 (rofl) . Blebleble!

      Chi, Vaví, znám – olejová buchta ve spoustě variant. S banánem určitě vyzkouším! (nod)

      LenkoS, díky! Chlebíčky zní lákavě! (y) Jj, kdyby je tak někdo udělal… 😛

      1. Louk! Ale to není protimluv. Mám kolegu, velikého sportovce a milovníka jízdy na kole a ten mnohdy v zaměstnání obědvá rybičky v oleji a banán (no někdy má změnu a má rybičky v oleji a jabko).
        Něco ti řeknu – sedět v kanclu s takto si debužírujícím jedincem je dóst silný kafe – hlavně když se zapomene a plechovku odhodí do koše pod stolem (chuckle)

        1. É, zbožňuju fanatické nadšence čehokoli 😛 . Plechovce od volejovek už snad může konkurovat jen romadůr, syrečky, česnek… Jistě radost sdílet kanclík (rofl) .

      2. No jo, olejovka- když půlku obarvíš kakaem, vznikne mramorovka. A když formu, ve které to pečeš, vysypeš kokosem, nejn že to jde dobře vyklopit, ale ještě po mírně voní po kokosu…. 🙂

        1. S dětmi jsme i někdy vyráběli duhové bábovky. Stačí mít tak pět až deset různých potravinářských barviček a duhovka je hotová. (rofl) Ale tu Šmoulí, tu jsem fakt nikdy neměla odvahu ochutnat – děti ji ale přežily bez problémů. (whew)

        2. Jj, přesně. Nebo nadrobit Margotku. Zbytek kompotových meruněk taky dobře unese. Je to vděčná buchta. Miluju jednoduchý recepty! (happy)

          1. LOUK, TVŮJ ZBYTEK KOMPOTOVANÝCH MERUNĚK MNE DOKONALE ROZESMÁL. KOMPOTU MERUNĚK NIKDY ŽÁDNÉ ZBYTKY V NAŠÍ NEJSOU. TO BYCH MUSELA ZBYTEK LEDA TAK UBRÁNIT VLASTNÍM TĚLEM PROTI VŠEM DOMÁCÍM MERUŇKOŽROUTŮM. A DNES U NÁS JSOU MERUŇKOVÉ KNEDLE SE ZAKYSANOU SMETANOU. JÁ MÁM ZBYTEK ŘÍZKU OD VČEREJŠKA, JIŘÍ BUDE VŠAK HODOVAT, AŽ DORAZÍ ZNPRÁCE. KDNEDLÍ JSEM UDĚLAL VÍCERO, ABY SE DALO NĚCO SCHOVAT NA HORŠÍ A BEZMERUŇKOVÉ ČASY DOMRAZÁKU . JIŘÍ MILUJE JAKÉKOLIV OVOCNÉ KNEDLE Y JEGOOČI SE VŽDY ROZSVÍTÍ RADOSTÍ, KDYŽ JE NA STOLE K OBEDU COKOI SLADKÉHO. ZKRÁTKA MŮJ JIŘÍ J E SLADOMIL, KTERÉMU JEN SLADKÝ POHLED A SLADKÁ PUSA NESTAČILY NIKDY.

        3. U nás takhle funguje Černá buchta. Je to 30 dkg polohrubé, 15 dkg cukru, 1/4l mléka, 15 dkg másla rozpustit, prdopeč, vajíčko, kakao (my rádi hodně – 3 vrchovaté lžíce). Všechno do mísy, zamíchat nalít na plech a upéct.
          Někdy se dovnitř zamíchaly rozinky, někdy nahrubo posekané ořechy, někdy se to polilo rumovou polevou, někdy čokoládovou, někdy se to promazalo marmoškou a krémem….. prostě Černá buchta stokrát jinak.

          1. Jéžiš – Černá buchta! Co se jí mamka napíkala za mého dětství. Ale ten recept musel být jiný. Dodnes si pamatuju nedělní dopoledne jak sedíme u Pohádkových dívanek (či jak se to jmenovalo) a mamka v zadělávací míse míchá cukr, vajíčka, máslo a kakao – a míchala a míchala, až vznikla úžasná pěnová hmota a my jsme jí zpod ruky ujídaly a ulizovaly, až odešla do kuchyně dosypat mouku a prdopeč a nahňácat na plech. Po vytažení z trouby se sypala cukrem a byla nádhreně vláčná. Leč později tuto buchtu tak nějak zavrhla – ani nevím proč – a teď všechny zkoušíme upéct Černou buchtu z dětství, ale zatím se nám té chuti nepodařilo docílit.

            1. Tak to by mohla být ta „dražší“, co mám od mamky opsanou v sešitě. Ta je třená, jenže míchat v ruce jsem líná, to za mne musí robot, takže jsme dělali vždycky tuhle fofr variantu. Jestli udržím myšlenku, odpoledne najdu a pošlu recepísek.

              1. Jedna černá varianta se nachází i u nás doma:
                6 celých vajec, 30 deka cukru a 30 deka změklého másla utřít řádně do pěny (ano, je to dřina a byla jsem k tomu co dítko zneužívána). Do hmoty lehce zamíchat 30 deka hrubé mouky a kakaového prášku, co se vleze (skoro 10 deka) – pokud těsto nejde do formy vylít, pomůže se mu trochou mléka. Peče se ve středně vyhřáté troubě tak dlouho, dokud povrch nezmatní – navrch patřila citronová cukrová poleva… 🙂 Nakrájená na kostky trochu připomíná „brownies“…

    2. VAVE, MÁM VYZKOUŠENO, ŽE PŘÍPRAVA BANÁNOVÉHO CHLEBÍČKU NETRVÁ DÉLE NEŽ 10 MINUT. DELŠÍ JE UŽ JEN TO PEČENÍ. JINAK DRBU TVOU AKČNÍ SPORTOVKYNI A TEBE I TVOU LP ZDRAVÍM.

  9. Takovej měkkej banán, rozmačkanej do olejový bábovky, do mramorový..do jakékoliv , to je delikatesa a bábovka je vláčná a nedusí…. 😛

  10. Milá Lenko, „banana bread“ je opravdu velice populární americká dobrota. Já jsem ho dělala zrovna asi před měsícem, kdy jsem měla banány navíc a dostala jsem na něj chuť. Receptů na postup je několik, rozdíly minimální a všechny jsou dobré.Ten můj dává jen dvě vejce a žádné brusinky ani rozinky, ale jen banány a hrnek hrubě sekaných vlašských ořechů (tak jak jsou, nepražím je). Ano čím zralejší banán, tím více je jeho chuť v konečném výrobku cítit. Ale upozorňuji, že je to těsto velmi těžké a i mě se někdy stane, že střed zůstane mírně patlavý. Je ale možné těsto nalít do pekáče, upéci ho jako buchtu a pak krájet na kostky. Možná by to šlo i do dortové formy, prokrojit a díly něčím potřít. Zabalený v alobalu opravdu dlouho vydrží. U nás ale moc ne. První den ho jíme tak jak je, ale druhý den a až do konečného snězení plátky k snídani toastuji (to dělám i se starší vánočkou). Z toastáče se sice někdy šptaně vyndavají (lámou se – já mám toastovací „kleštičky“), ale teprve pak je podle mého vynikající. Ta banánová chuť se zvýrazní a otoastované ořechy jsou také mňamka. Manžel si na teplý plátek dává máslo, já ho mám ráda ještě zatepla potřený „cream cheese“.

    Při dodržení stejného postupu můžete banány nahradit hrubě strouhanou (neloupanou) cuketou, nebo hrubě strouhanou mrkví, nebo třeba i posekané datle (pak ale přidat trochu mléka). Ale vždy ty ořechy !!!

    Lenko ten druhý chlebíček, i když je složením dost podobný ale neznám, s tou pom.šťávou a kůrou to vypadá chutně. A my se příští týden zrovna chystáme jít na farmu trhat borůvky, protože už prý zrají jak divé, tak to s nimi hned vyzkouším. Takže děkuji.

    1. MARIČKO, ZROVNA VČERA JSEM SKLIDILA NA SVÉ ZAHRÁDCE TAKY PRNÍ A NEJRANĚJŠÍ BORŮVEČKY. MUSELA JSEM VŠAK BÝT RYCHLEJŠÍ NEŽ PTÁCI, TAKŽE JSEM SE NACPALA PŘÍMO Z KEŘÍČKU. TA BORŮVKA JE VELICE MLADIČKÁ, MÁME JI VSAZENOU TEPRVE DRUHÝ ROK, ALE VLOI JSEM BORŮVKY V DOMĚNÍ, ŽE NEBUDE NIC PŘEHLÍDLA, TAKŽE NA ME ZBYLY JEN TŘI PLODY. TA BORŮVKY MÁ PLODY ZVLÁŠTNÍCH, DÁ SE ŘÍCT I TROCHU LEGRAČNÍCH, TVARŮ. ROSTOU NA NÍ JAJKÉSI JEDNOTLIVÉ ZAHNUTÉ MODRÉ MINIKLOBÁSKY A RODÍ VÁŽNĚ DOST. NA ROZDÍL OD VELKÝCH DVOU KEŘŮ, KTERÉ MÁM TAKY OBALENÉ , ALE JEŠTĚ ZELENÝMI PLODY, TAHLE JINÁ A MLADÁ BORŮVKA KVETE BRZIČKO A KVĚTY JSOU KRÁSNĚ SLUNÍČKOVĚ ŽLUTÉ.TY OSTATNÍ VELIKÉ KEŘE KVETOU BÍLE A BOBULE NA VĚTVÍCH ROSTOU V CELÝCH HROZNECH.

      1. LENKO,TO ASI BUDE BORUVKA KAMČATSKÁ ZIMOLEZ, TA KVETE VELMI BRZO A MÁ PLODY ÚZKÉ DLOUHÉ. TY DRUHÉ JSOU TZV. KANADSKÉ, JSOU KULATÉ A POZDĚJŠÍ. TROCHU ZÁVIDÍM, ŽE UŽ MÁTE NĚCO ZRALÉHO NA ZAHRÁDCE. JÁ LETOS S MOJÍ BORELIOZOU NEMÁM NA ZAHRÁDCE SKORO NIC KROMĚ TRVALEK, POPRVÉ NEMÁM ANI TRUHLÍKY V OKNECH. MOŽNÁ, ŽE TO JEŠTĚ DOHONÍM, KYTIČEK JE VŠUDE U ZAHRADNÍKŮ PLNO.

        1. MARSKO, ZIMOLEZY MÁM NA ZAHRÁDCE A ZNÁM JE DOBŘE. OBA TYLE ZIMOLEZY UŽ MAJÍ PLODY NAČERVENALÉ, ALE KVETLY JEN BÍLE. A PLODY MAJÍ V HROZNECH A MÁM JICH UŽ DRUHÝM ROKEM OBROVSKOU SÍLU,JELIKOŽ TY KEŘE UŽ VELMI VYROSTLY A JÁ JE OD CCA 3 ROKU, KDY DO TÉ DOBY KVETLY OPRAVDU VELMI MÁLO, ROZMAZLUJU A CHOVÁM JAK DĚCKA. TRŮNEJÍ SI V JÁMĚ NA MAMUTA, KTEROU AČ S E ZNAČNÝM ODPOREM )VYKOPAL MŮJJ IŘÍ, A KTEROUÝ JSME CELŮOU ZAPLNILI LESNÍ A BOROVOU HRABANKOPU SPOLU S RAŠELINOU. JEŠTĚ NAHOŘE MÁM TY ZIMOLEZY DOSLOVA OBSYPANÉ MULČOVACÍ KŮROU A NAVRCH JE JEŠTĚ MULČ TRÁVOVÝ. TOTÉŽ JSEM UDĚLALA I S MALINAMI A OSTRUŽINAMI, TAKŽE ÚRODA LETOS BUDE, I KDYŽ SE MI VLONI DVAKRÁT PLODÍCÍ MALINY V TOM TEPLÉM PODZIMU POBLÁZNILY A NASADILY ZELENÉ LISTY A POUPATA.MUSELA JSEM VŠECHNY PRUTY DOSLOVA ORVAT, ABY SE MALINY ZCELA NEVYSÍLILY. LETOS JICH BUDE MÉNĚ, ALE PŘECE I PŘES TEN LO’NSKÝ BLÁZNIVĚ TEPLÝ PODZIM NĚJAKÉBUDOU . MARSKO, VELMI LITUJU VŠECHNY, KOHO TAAHLE HNUSNÁ NEMOC POTEFILA. MÁM VELIKOU VÝHODU V TOM, ŽE KLÍŠ´TATŮM ANI KOMÁRŮM MOJE KREV NAPROSTO NEVONÍ, TAKŽE MNE NEKOUŠOU A KLÍŠŤATA NA MNE NEJDOU NAŠTĚSTÍ VŮBEC. BERU TOTIŽ MOC A MOC LÉKŮ NA SVOJE NEJRŮZNĚJŠÍ NEDUHY A SNAŽÍM SE ZAS ODPOMÁHAT JÁTČŮM OD LÉKOVÝCH ZATÍŽENÍ TÍM, ŽE SE ASPOŇ KRMÍM BÉČKY SKORO PO CELÝ ROK A BERU SI LIPOVITAN, V NĚMŽE JE TAKY OBSAŽENO BÉČKO. ALE TAHLE NEMOC JE MOC ZÁKEŘNÁ,TAKŽE LITUJU MOC AMOC.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN