Milí Zvířetníci, dnešní mlsotník je společným dílem pěti autorů a přináší nejednu inspiraci na velikonoční mlsání. Užijte si to a doufám, že v diskuzi se najdou další gastronomické perly 🙂
Betí mazance
1 kg mouky (dávám asi 2/3 polohrubé a 1/3 hladké)
220 g cukru
220 g másla (nebo jiného tuku)
4 žloutky
1,5 kostky droždí (60 g)
lžíce soli
rozinky a sekané mandle
vanilka
strouhaná citronová kůra
necelý půl litr mléka (něco mezi 3,5 a 4,5 dcl podle zvyku a chuti)
Podrobný postup pro ty, co se s kuchyní moc nekamarádí. Ostatní se mi nesmějou :o)
Vezmu dva malé šplichtáčky (tj. malé plecháčky ze „skautských“ časů). Do jednoho dám lžičku z odváženého cukru, nadrobené droždí a část mléka – tj. zadělám kvásek. Do druhého dám odvážené máslo. Oba postavím na plotýnku (vejdou se na jednu) a ohřívám. Kvásek „neuvařím“!, včas ho dám stranou a nechám ve vlažném mléce kvasnice, ať se holky snaží. Ani máslo nepřeškvařím, jen rozpustím…
Do mísy nasypu mouku, cukr, sůl (fakt rovnou lžíci – neslané kynuté těsto není dobré), nastrouhám kůru z jednoho pěkného citrónu (asi by měl být bio, ale já to neřeším, prostě ho omeju a strouhám a strouhám…), vanilku, rozinky (hodně), oloupané nasekané (malé celé) mandle (ještě víc). Sypké složky promíchám.
Plecháček s máslem naředím mlékem (tím ho ochladím), a všechny tekuté složky (kvásek, máslo s mlékem a žloutky) naleju do mísy – promíchám nejprve vařečkou, pak těsto „dodělám“ rukama… Robota nepoužívám, ale pochopitelně to jde.
Množství mléka není úplně přesně dané (bacha – pochopitelně se sčítá množství mléka v kvásku a mléko použité na chlazení tuku i mléko, které se případně dolévá při tvorbě těsta – ať neutopíte mlynáře :o)). Někdo rád lehčí nadýchané mazance – pak by měl mít těsto na začátku řidší. Já raději trošku těžší těsto, tak dávám mléka o něco míň…
No a těsto se dá na sluníčko nebo k topení a jde se se psem na dlouhou procházku. Někdy vyběhne pěkně rychle, jindy se fláká a kyne pomalu. Ale ještě se mi nestalo, že by nevstalo :o)
Když je těsto vykynuté, pustím troubu (naplno). Těsto rozpůlím a vytvořím z něj dva bochníčky. Peču je na pečícím papíře, potírám je rozšlehaným vajíčkem. Správný mazanec má být nahoře naříznutý do kříže (ale mě se tam často „rozjížděl“) Takže buď kříž udělám z mandlí, nebo z mazance udělám ježečka napícháním nasekaných mandlí. Stejně se někdy rozjedou – ale babička mi říkala, že je to dobrotou :o)
Mazance dám do rozpálené trouby a teplotu hned po vložení stáhnu asi na 150 stupňů. Když „chytnou barvu“, tak je stáhnu jen těsně nad stovku a pomalu dopékám. Nechávám je v troubě asi 45 minut, test špejlí funguje…
Množství lze přepočítat na dvě kostky droždí i na jednu kostku droždí… Takže kdo to chce zkusit z malé dávky, tak trojčlenka to vyřeší :o)
Xerxová
Velikonoční vajíčkový salát
cca 4 – 6 porcí
8-10 vajec
15 dkg gothaje, šunky nebo šunkového salámu
1 cibule, menší, pokrájená najemno
2 okurky, nakládané
majolka + trochu mléka + trochu plnotučné hořčice
drobně pokrájená nať z mladé cibulky
sůl, pepř (dobrý je citrónový)
Vejce nakrájíme (mám raději kolečka jako na chlebíčky), salám na nudličky, cibuli najemno a okurky též. Osolíme, opepříme, přidáme nať z cibulky, hořčici a spojíme majonézou. Podle potřeby opatrně zředíme mlékem. Dobře uzavřeme a schováme, aby vydržel alespoň do druhého dne.
Máme ho rádi namazaný na chleba.
Dobrou chuť a hezké velikonoce.
Kytka
Velikonoční hlavička
500 g uzeného masa
500 g vepřového masa
6 housek
10 vajec
muškátový květ
sůl
kopřivy nebo popenec
sádlo na vymazání pekáče
Obojí maso uvaříme, obereme z kostí a nadrobno rozsekáme (nemeleme). Housky nakrájíme na kostky, přidáme nasekané maso, polijeme mastným vývarem z masa, přidáme celá vejce, sůl, trochu muškátového květu a nadrobno pokrájené mladé kopřivy nebo popenec. Vše promícháme, dáme na pekáč vymazaný sádlem a zvolna pečeme v troubě dočervena.
Jako přílohu podáváme kompot.
Je to kalorická bomba 🙂
Velikonoční beránek z třeného těsta
350 g polohrubé mouky
160 g másla
220 g práškového cukru
4 vejce
250 ml mléka
1 sáček prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
V míse třeme máslo s cukrem a zatíráme žloutky jeden po druhém a třeme asi 15 minut. Pak přidáváme za stálého míchání polovinu mouky s mlékem. Nakonec vmícháme sníh z bílků s druhou polovinou mouky, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva a s vanilkovým cukrem. Těsto dáme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy, přikryjeme druhou polovinou formy.
Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě tři čtvrtě hodiny až hodinu. Upečeného beránka vyklopíme, pocukrujeme, vyznačíme
oči a uvážeme na krk stužku.
Velikonoční věnec
400 g hladké nebo polohrubé mouky
25 g droždí
3 lžíce cukru
špetka soli
4 lžíce rozehřátého tuku
1 žloutek
citrónová kůra z poloviny citronu
asi 1/8 mléka
tuk na formu
Náplň: 100 g nakrájených ořechů, 50 g rozinek, 1 lžíce kakaa, 3 lžíce cukru, 2 lžíce rumu.
Poleva: 100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, voda.
Rozdrobené droždí, lžíci cukru, mouky a trochu vlažného mléka rozetřeme v hrnečku a necháme na teplém místě odležet. Do mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek, rozehřátý vlahý tuk, citrónovou kůru, žloutek, sůl, zbytek cukru a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto. Posypané moukou a přikryté ubrouskem je necháme vykynout.
Potom těsto přendáme na vál, rozválíme na plát, potřeme náplní, stočíme, vložíme do tukem vytřené věncové formy, povrch nařízneme na dílky a v předehřáté troubě dozlatova upečeme.
Prochladlý věnec přendáme na mísu, polejeme polevou a ozdobíme barevnými, cukrovými vajíčky.
JoVovi
Anebo co se dá také udělat, když synek a/nebo manžel vykoleduje desítky vajec na tvrdo 🙂
5 na tvrdo uvařených vajec
20 dkg měkkého salámu
1 majonéza
1 Moravanka (posekat)
Slijeme nálev z Moravanky do 2 dcl sklenice a dolijeme vodou. V tomto nálevu rozpustíme lžíci želatiny – pozor, nesmí se vařit!
Do formy – srnčího hřbetu dáme celofán (nebo fólii), nasypeme sekaná vejce, nakrájený salám a Moravanku a zalijeme nálevem smíchaným s majonézou. Necháme ztuhnout v lednici.
Matylda
Východoslovenské velikonoční mlsání
Já mám zase moc ráda východoslovenský velikonoční jídelníček. Je to skutečně (desítkami? stovkami?) lety prověřená symfonie chutí a barev. A legrace je, když chodíte po návštěvách. Všude vám nabídnou to samé, ale vlastně je to úplně jiné. Prostě záleží na hospodyni. Ale k věci.
Je to soubor dobrot, z něhož se vytváří studená mísa. Ta zahrnuje:
Vařenou šunku, krájenou na kousky
Klobásky, nejlépe pikantní a domácí, krájené na kolečka
Velikonoční nádivku (plnku), která se dělá z rohlíků, masa, spousty vajec, koření a něčeho zeleného (petrželka, zelená cibulka), peče se, chladí, krájí na kousky (úžasná dobrota sama o sobě!)
Hrudku (česky to nevím). To je takové žluté cosi, vyrobené ze žloutků, nasládlé a jemné, vypadá to jako hrouda žlutého sýra. Návodem neposloužím, protože jsem to vždycky viděla až hotové.
Vajíčka uvařená natvrdo a krájená na kolečka
Červenou řepu s křenem. To je vám neuvěřitelná lahoda, jsem schopná to jíst lžící rovnou ze sklenice. Řepa (vařená) musí být na jemňoučko nastrouhaná a křen jakbysmet. Sladkokyselý nálev s obvyklým kořením to jistí. Poslední rok se to občas objeví i u nás v obchodech, ale po celých těch víc než dvacet pět let, co znám svého muže, jsem to ochutnávala jenom o Velikonocích a na východním Slovensku.
Věřící si všechny ty laskominy v neděli naskládají do košíku a vydají se do kostela. Po mši se stojí venku i s košíky a farář je vysvětí.
Když si to všechno smícháte a jíte, je to vytříbené, chuťově dokonale sladěné, prostě zážitek. Někteří jedinci k tomu přikusují mazanec, jiní světlý chleba (hodně světlý!) a jiní nic (já…:)). Potíž je v tom, že připravuji-li toto menu doma, není to ono. U Martinových rodičů to vždycky chutná nepoměrně lépe.
Vzhledem k tomu, že je to cholesterolová bomba a žádná kašička na pošolíchání žaludku, zapíjejí to východoslovenští konzumenti nejraději slivovicí, nebo jiným nápojem o vysokém procentu alkoholu. I to byl důvod, proč jsem u příležitosti velikonočních návštěv po zvlněné krajině východně od Košic ráda dělala řidiče. Jednoho panáka domácí slivovice ještě snesu, ale když jedna návštěva následuje druhou, byla bych rychle zvlněnější než ta krajina.
Takže konec řečí, přeju vám krásné Velikonoce přesně v té podobě, v jaké je máte nejradši. Tradiční nebo netradiční, doma, na výletech nebo na rodinných návštěvách.
A pokud máte někdo nějaký zaručený recept na vaření specialit, malování kraslic, barvení vajíček, pletení pomlázek nebo se u vás drží zajímavé zvyky, ozvěte se v dnešní diskuzi. Věřím, že bude stejně barevná a voňavá jako jarní kytice…
Dede
Milí Jovásci, Vy se máte, že máte pravnoučka, jak to říkáte- přávidím. To my nemáme ani vnoučata a už jsme snad i přestárlí. Před tou sedmičkou bychom měli mít ještě šestku.
Jovovi, ty Vaše mazánky se směly jíst? Nebyly pouze výstavní? A za jakou zásluhu je rodinka dostala? Sedm je hezké číslo.
🙂 Milá Marsko, byly k jídlu. A rodinka si je zasloužila za celoroční ochotu snášet moje bláznivé nápady a taky proto, že měl náš pravnouček první narozeniny. 😡
Tak jsem letos vyzkoušela pro změnu Betí mazance a byly jedna báseň 🙂 těsto báječně vykynulo, z uvedeného množství byly dva parádní bochánky, na plech se společně nevešly, paráda. V mojí žravé rodině se po nich jen zaprášilo 🙂 díky za recept
jsem ráda, že se dílo podařilo (nod)
Mléčná debata zrána mi vyvolala vzpomínky na Velikonoce u babičky. Pravda, kluci z vesnice chodili s pomlázkou už v 6 ráno a bylo věcí jejich cti překvapit nás v posteli, věcí naší cti (já a sestřenice) zase bylo být už od 5 oblečené. Vzpomínám, že ve velkém šupleti pod sporákem se hřály čerstvě vylíhnutá housátka nebo kuřátka, že jsme si směli vzít z chléva do kuchyně kůzlata (pokud ještě byla v předjatečním věku – ale i ta pečínka patřila ke svátkům). Babička měla záhumenkovou dojnici a čerstvě nadojený mlíko sme pili furt nejrači rounou z dojačky a nigdá nám nic nebylo 😛 (chuckle) . Ach jo, už je to tak dávno (o) Teď už pár let vždy v pondělí prchám do hor, protože zůstat doma znamená čelit ožralým dospělým chlapům a oprsklým dětem. Jinak krásné svátky všem(f)
Pizizubkovi přeju brzké uzdravení (cat) a Hance a Maxovi, aby byli co nejdřív spolu (dog)
Jste banda nebezpečná. V pátek ráno jsem sem bez snídaně na chvilku hupla, za chvíli mi takly sliny jako Kosatce a během čtení jsem dvakrát způsobila potopu (plnila jsem vodou barely a od toho odbíhala k mámině noťasu).Hezké svátky všem.
.:D Náš dnešní velikonoční mazánek je tady – http://jovo.rajce.idnes.cz/Nas_mazanek/ – .:D
Krásný, moc. já budu péct až zítra, asi jen jeden pidimidi, hlavní spotřebič je pryč a my zbývající to neujíme.
Krááásnej
Apropó: komu dneska nedošlo ode mě nic k Velkému pátku, znamená to, že ho/ji nemám v adresáři. Takže se ozvěte, ať je pěkně na světě!
Sim mě nic.
Přeji pohodový večer velikonoční.Před chvilkou jsem dopekla mazance,v počtu pět, a dopadla jsem jak Xerxová.První na pohled pěkný,poslední opravdu pro naše čtyřnohé kamarády.Ale jinak moc dobré.I Ritiště říkalo,že by sluplo mazanec bez problému.Teď dopékám nádivku.Zítra jedeme po návštěvách,tak aby zítra byl k snědku.Hezky si všichni užijte velikonoce,bez následků na zdraví.J.
Moji milí, jen tak prolétám, ale musím všem popřát krásné Velikonoce. (f) Hezky si to užijte a konečně nejenom Velikonoce, ale i celé jaro. (f) (sun) (f) Okna jsou vyměněná, byt jakžtakž v pořádku a teď likviduju resty na zahradě. Ta příroda to ale vzala fofrem :O Tedy vlstně čtrnáct dní jsem kmitala mezi rozkopaným bytem a zahradou (dance) Ale číst jsem stíhala a držela jsem (y) a myslela na všechny, kteří to potřebovali (h) Jen na psaní už nebyl čas nebo síla. Právě jsem dodělala mazance a nahřívám troubu. Takže pa (wave) já jdu péct.
Teda, apríla bylo předevčírem a 8 a 9 je určitě 17, tak proč mě to pořád s velikonoční vzpomínkou vrací (headbang) a mezeru taky nedělám (yawn) (headbang)
teď mne napadla ještě jedna zrada u sušeného droždí. U nás jsou k dostáníinstantní kvasnice ode dvou výrobců. Dr Oetker je podstatně dražší, i kyž gramáž je stejná. Oetkerovo suché droždí však stačí jen na půl kila(tedy 500g) mouky!! Proto je nutno číst popisky, ne jen řídit se cenou instantního droždí. Přejuvšem, aby mazance nepřipálili a vše se jim povedlo dokonale. Já včera už mazance, nádivku i beránky spáchala, takže zítra jen udělám batikovaná vejce podle Hany W. Jsou fakt nádherná a jednoduchá, takže je může dělat i malé děcko.. Kdo nevěří, že nádherná jsou, nechť mrkne na tuhle adresu: http://www.uca.rajce.net a najde si album Advent a Velikonoce.
;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)
.(*) Mintz přišel za rabínem: „Cokoli udělám, je špatně. Žena a děti brzy nebudou mít co jíst. Co mám dělat?“ „Staň se pekařem,“ radil rabín. „Pekařem? Proč?“ „Protože pekař, i když mu jdou obchody špatně, vždycky má aspoň chléb pro svoje nejbližší!“ Mintz se zamyslel. „A co když jednou nebudu mít ani peníze na mouku?“ „Tak už nebudeš pekař, ale smolař,“ odtušil rabín. .(*)
~o) Vinšuju všem hezký večer a těšte se na bohatou pomlázku. ~o)
Núú – i smolař ovšem má děti… ledažee by se v tym przypadku naučily pojídat smůlu. L e d a t o . – Ale že to musí bejt eklhaft, pane Sinderhauf… a klébrych! Jedli to někdy – ?
;;) Tak smolu jsem ještě nepapal. 😉
To sis ani nedělal se smoly žvýkačku? To my jo, myslím, že preferovaná byla z třešně, ale nevím jistě, už je to moc dávno.
;;) Prosím u nás bylo dost originálních žvýkaček z balíčků UNRA. .;)
Třešeň-potvrzuju. Po mnoha letech nedávno znovu vyzkoušeno. Tak nevím, co nám na tom tenkrát přišlo tak bezva 😀
Milí Zvířetníčci (inlove) , děkuju vám všem za krásná velikonoční přáníčka – já jsem to své nestihla spáchat a už nespáchám, protože tu mám Tádoška. 🙂
Takže přeju alespoň takhle krásné Velikonočky všem milým přátelům. (h)
S dovolením se s tím přáním připojím, taky nic nestíhám. Napsat 2-3 nesouvislé věty mezi prací, to jo, ale jinak nic. Takže – krásné velikonoční svátky všem!
;;) VELIKONOČNÍ POPŘÁNÍČKO, PRO ZVÍŘETNÍKY, NA KTERÉ NEMÁME „EMAJLOVOU“ ADRESU. ;;)
.(*) http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_6/#pr_velikonoce_Jovovi_.jpg .(*)
že ale ty Jovovi uměj (h) (clap)
.;) Děkujeme za pochvalu. .;)
Zdravím z upršeného Hobitína a hlásím se s otázkou: jak zacházet se sušeným droždím??? :O Jak zjistím ekvivalent k množství živého droždí uváděného v receptech? Tady na ostrovech jsem za celé měsíce normální droždí nesehnala, tak jsem nakonec koupila sušené, ale zatím nepoužila… (shake)
LenkaS to vi. Jednou mi to poslala, ja jsem tu informaci PECLIVE ulozila do pocitace, ale pak mi Chet predelal files do (zalozky?), takze tahle informace je nekde, ale docasne nedostupna. Taky jsem nad tim dumala, protoze ve svem volnem dnu chci spachat mazanec. Chet je u matky v bazinach a tak mi ten relativni pomer nemuze najit. Nejdriv tak v 6 vecer naseho casu, kdy se vrati sem k nam.
Myslíš Úschovnu? U matky v bažinách – to je nádhera. Stephen King aji The Hound of Baskervilles hadra! (What´s the Southern for this – ?)
já mám pečlivě uložený tentzo poměr bez jakýchkoliv vysvětlivek:
100% čerstvých = 40–50% sušených = 33% instantních
pomůže to?
Teď se o tom kdesi psalo, ale kdybych si jenom byla schpná vzpomnět kde! :S
Dede,netuším, zda už někdo neporadil. Byla jsem na zahradě a přišla až nyní.20 g sušeného droždí je dávka na 1 kg mouky. Stačí,když to suché droždí smícháš s osolenou moukou. Cukr, krupici , rozpuětěný tuk a žloutky utřeš ,a pak dodáš mouku s droždím a vše zaliješ pouze teplým( opakuju, že musíš v něm udržet vlastní úprstík bez pocitu pálení) mlékem a dobře vypracuješ těsto, ktreré přikryté utěrkou necháš dobře a v teplé místnosti bez průvanu vykynout tak, aby nabylo na cca dvojnásobné množství. Během kynutí těsto aspoň 1x úpřepracuj( shoď, aby bylo kypréPak už jen yrobíš mazanec, který nahoře ostrými nůžkami nastřihneš dokříže. mazanec nechej však aspoň 20 minut ještě odpočívat přikrytý. Pak rozšlehej vejce a dobře ze všech stran mazanec pomtři. Pak přilep buď střípky nebo půlky mandlí a upeč ve vyhřáté troubě při cca 180°C dozlatova. pošlu ti ještě další nmazancové receptíky, pokud chceš.
Děkuju milá Lenko, právě takový návod jsem potřebovala 🙂 Já jinak kynutá těsta umím, ale tady jsem prostě zasekla na tom droždí a dokud jsme byli jen dva s Martinem, tak mě nic nenutilo to řešit, my jsme koláče nepotřebovali a co jsme chtěli, stačilo dva kousky koupit. Ale to jaksi není řešení pro Velikonoce a mužstvo nastoupené v plném počtu 🙂
Dede, mas nastoupene cele muzstvo v Hobitine?
Dede, povidani o susenem drozdi odplavalo ,snad dorazi a neutopi se v kanalu.
Nojo, ale to droždí se v Kanálu namočí a vzejde a nedorazí sušený!!!!
Tak jsme doma, kocour živý a ošetřený, kontrola zítra. Moc děkuju všem za podporu, člověku je hned líp, když se svěří. Na narkózu ani šití zatím nedošlo, rány jsou sice míň děsivé, než to vypadalo, ale hodně znečištěné, takže se budou muset chvíli proplachovat a čistit. Zítra pan doktor, přes svátky já a pak se uvidí. Původ zranění je záhada, mohl se na něco napíchnout, mohl ho prý i pokousat pes, jestli pak spadl do žumpy, nebo ležel někde v křoví, kde si někdo ulevoval – ví bůh. Lidské zavinění bych tady přece jen asi vyloučila, znám místní lidi dvacet let a i když mám k jejich péči o zvířata řadu výhrad, úmyslnou krutost jsem nikdy nepozorovala. Pizizub dostal něco na bolest, antibiotika a pochvalu, že je hodný kocour a držel. Mně ho bylo hrozně líto, je to fakt hroznej dobrák, přišel k nám před osmi lety na zimu už jako starší pán, z huby mu trčel poslední špičák, tak jsme mu začali říkat Pizizub a už mu to zůstalo, chudákovi. I když dnes je to už Bezezub. Pan doktor, všechna čest, zachoval kamennou tvář, když jsem si ho odnášela: Tak pojď, Pizizubíčku, už to bude dobrý. Tak ještě jednou díky!
Tak sláva, teď jen aby to nehnisalo, čertví, co ty naše zvířátka občas vyvádějí (think)
Milá Aleno, zjistila jsem až teď, s čím vás chudák Pizizubka potrápil a jsem moc ráda, že už je líp. Venkovní kočky bohužel podléhají často ošklivým nehodám, tak hlavně, aby se rychle uzdravil 🙂
Než jsem se – s přestávkami – pročetla diskusí a stačila se připojit k palcodržně, už je kocourek zpátky, to je dobře! Tak přidržím (y) , aby se mu rány dobře hojily a posílám pohlazení za to, že je trpělivý pacient!
Aleno ctu to cele az ted – huh (whew) Pizizubik se asi k necemu jen nestastne natrefil, doufejme 😐 hlavne at je lip (y) (h)
Taky jsem byla minuly tyden vdecna taktni pani doktorce (sefce Luciska), kdyz jsme si odvadeli pripitomeleho motavyho Ronyska a ja mu rikala „pojd pupicku, doma na Tebe ceka Charlicek a kocicky a zuzlaci kosticka uz urcite nacata a rozcvanhana od Charlese, abys to mel mekci..“ (rofl) Zacaly se se sestrickou chechtat az po zavreni dveri 😀 a mne teprve pak doslo, jak prastene to muselo znit (chuckle) .
Zviretnici, krasne a vesele Velikonoce, snad uz vsude bez snehu (shake) , chlapi budte s pomlazkou nezni (wait) 😉 a vsem dobrou chut a vydrz na vsechny ty dobroty (nod) 😛 paprlapa (party)
Díky bohu, držím palce preventivně dále, jsem opravdu moc ráda, však to dobře znám.
Jen ještě pro zajímavost: přečetla jsem si, co vás potkalo a moc jsem na vás myslela. Vyřizovala jsem nějaké nepříjemné problémy a když jsem skončila, napadlo mne, vrátit se na Zvířetník a požádat vás o zprávu, jak marod dopadá. Otevřu komentáře a vidím, že tam už je. Je to telepatie, nebo ne? Vždyť se ani neznáme a dělí nás dost velká dálka.
Před lety nám přišla domů z nočních toulek podobně zřízená kočka. z jedné strany hřbetu kulatá díra z druhé dva dlouhé řezy jak od žiletky a kus kůže shrnutý od podkoží k hřbetu ale jinák byly rány celkem čisté. Starý pan veterinář říkal že nejsme první komu se to stalo. v podezření byl výr který prý z nedostatku zajíců přešel na četnější kočky./bydlíme na okraji města ale lesy jsou blízko/ . A Micina se potom bála tmy jak se začlo šeřit zalezla do kuchyně a ven šla dobrovolně až ráno.
Kočičákovi přeji brzké uzdravení bez infekcí
pardon ani podepsat se neumím já lama
To je skvělá zpráva, Aleno! (inlove) Posílám Pizi-Bezezubkovi (cat) pohlazení a držím palce, aby se to dobře hojilo. (y) (h)
mazancové hlášení:
Tak jsem dneska z kila mouky udělala tři malé bochánky. Jeden je skoro výstavní, druhý tak lehce naprasklý a třetí je… no hodně rychle ke snědení (wasntme) . Betka je v kuchyni hlídá, jestli by náhodou nemohly odputovat přímo do její mističky…
Něco potěšitelného o jídle (chuckle) : http://www.novinky.cz/zena/zdravi/196481-smazena-snidane-je-nejzdravejsi-tvrdi-obezitologove.html
koukala jsem, že tu pěšákovitou část anglické dovči máte se snídaní… Tak se ti líbit musí 😛 (nod)
No, mně to fakt vyhovuje. kdybych měla čas, tak snídám ráda po anglicku:P . A miluju grilovaný rajčata 😀 a ty jejich fazole 😀 a všecko .. akorát teplý párky ráno nemůžu (puke)
Tak to bysme byli dobra dvojka. Ja bych ti lifroval rozblemcly ogrilovany cerveny cosi a uzival si dvojitou davku parecku … 🙂
souhlasím s Jendou (nod) Rajčata i fazole si klidně odpustím, ale vajíčka, opečenou slaninu a párečky… ňam ňam 😛
Opečená slaninka, vajíčka, pomerančový džusíček, to je, ale párky pro ránu mi nějak neprojdou skrz krk, i když bohužel musím přiznat, že poté, co se mi po párcích v těhotenství nedělalo dobře, je nejím v žádnou denní ani noční dobu.
Šak ale Jenda v tom myslím teď nejni. Aspoň myslím.
Ja nemam rada parky – jakekoliv – ke snidani od doby, kdy jsem nucene stravila 3 mesice v Moskve v polovine 70. let. V hotelu Akademiceskaja, kde jsem bydlela, meli ke snidani KAZDY den parky (hnusne) a hrasek. Pribor byla jenom vidlicka a hrasky byly resistantni k nabodnuti. Bylo zajimave pozorovat, jak tzv. vzdelanci z celeho sireho CCCP a spriznenych zemi honili hrasky. (rofl)
Hani, s e p i š t o ! Óčeň intěrésno – pažálsta!
Milá zano, to nejsou teplý párky, to jsou opečené klobásky 🙂 Po ránu ještě lepší varianta 😉
My máme anglickou snídani moc rádi, jenže ji dokážeme sníst tak nejdřív po dlouhé vycházce se psy, protože vstát ráno z postele a pustit se do fazolí… 😡 to asi ne… Rozhodně mám moc ráda upečená nebo grilovaná rajčata, ale jako jediná v rodině 🙂 A houby po společném souhlasu vynecháváme…
Já i houby můžu (clap) i gulášovou polívku a tak (chuckle) A klobáska je pro mne převlečenej párek (shake) . Tyhle uzeniny spíš tak ještě studený (nebo když je hlad).
Tak tenhle prostě miluju:
http://www.super.cz/vtipky/17822-nenazrana-kocka.html
Konečně správný výzkum! (clap) Doufám, že brzo budou i stejně pozitivní výsledku týmu zkoumajícího obědy a večeře. (rofl)
(1+3, ano, při pátku se to tak sluší!)
ééé, to mělo být pod Zanou, tady mělo být tohle:
(inlove) (chuckle) (clap) (inlove) (cat)
(Hmmm, přes deset! Ale milosrdných, 10+3 (chuckle) )
Přeji všem krásné Velikonoce, (sun) klidnou mysl, žádné nerváky, (bat) komu padá sníh, (rain) ( však to se ví kde padá) tak ať brzo roztaje,taky přeji povedené vánočky a mazance, (^) beránky prosím nepást ale sežrat, (pi) tomu kdo drží přísný půst, doufám , že aspoň jedno deko zhubne, zítra máme bílou sobotu, takže Gloria a šup na vajíčka, rejsovat,lepit,barvit, hned ráno umýt čerstvou vodou z potoka a zatřást stromem ať se vše čehon si žádáte urodí. (f) (f) (f) (f)
V neděli naprostý zákaz práce a Hosana,pokud nemáte kočičky (cat) rostlé , můžete posvětit ty živé doma, ten nahoře má rád přece každého živého tvorečka, né? (h) V pondělí máme veselý lidový jásot a k tomu se mně nejlépe ze všech lidových zvyků líbí “ vyhánění blech“, prý z Vysočiny. (bug)
Vejce je zárodkem života a má magickou moc, tak s nimi naložte dle receptů a určitě omládnete.
Z Moravy zdraví Daník, Čita, Mia a moje maličkost s přednostou , všecjny vás (hug)
Přeju všem zvířetníkům klrásné Velikonoce bez žlučníkových kolik a jiných karambolů a tady je nadránem slíbené pokračování receptů:
Italská pasqualina torta-porce na 1 zapékací mísu
Na těsto:400 g hladké mouky,1 čaj.lžč.soli,200 ml vlažné vody,5 pol.lžič olivového oleje.
Na náplň:500 g mražených listů špenátu,( nikoli protlaku!) které předem rozmrzíme,sůl, majoránka a mletý pepř dle chuti,500 g riccoty, 100 g strouhaného parmazánu,6 syrových vajec.
Postup:Z výš uvedených surovin zpracujeme těsto, které nejméně 10 minut hněteme, aby se nelepilo a zvláčnělo. Hotové těsto rozdělíme na 4 díly,z nichž vyválíme bochánky, které přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme je pod ní 30 min odpočinout.
Mezitím,co bochánky odpočívají, rozehřejem si troubu na 180°C. Do misky dáme rozmražené ,vymačkané a nožem jemně nasekané špenátové listy,přidáme kromě vajec všechny ostatní ingredience na náplň a vše zamícháme.
Suchou zapékací mísu vyložíme „pečícím“ papírem .1.bochánek vyválíme na velmi tenký plát, kterým vyložíme mísu tak, aby těsto trochu přesahovalo přes okraje mísy. Tento plát pomašlujeme oliv.olejem. Druhý bochánek také tence vyválíme a přikryjeme jím 1.,olejem potřený 1. plát v míse . Tento 2.plát už neolejujeme!
Na tuto vrstvu těsta navršíme špenátovou směs, její povrch uhladíme a lžící pak do něj uděláme 6 důlků. Do všech vzniklých důlků opatrně rozklepneme po jednom vejci. Všechno přikryjeme pláty, které vznikly rozválením 3. a 4.bochánku. Povrchy těchto 2 vrchních plátů už vždy potíráme oliv.olejem.
Okraje vrstev těsta pečlivě prsty spojíme, aby náplň netekla ven.Na povrchu tento koláč na několika místech propíchneme špejlí, aby pára mohla unikat. Mísu dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 45 minut.
Vejce ztracená v kari
2 PL oleje,2 střední cibule,1 PL kari, cca 400 g konzervovaných rajčat,8 natvrdo uvař. vejec,140g mraž. hrášku,4 PL zakysané smetany.
Postup: Cibuli oloupejte , nakrájejte na tenká kolečka , dejte do vyší nádoby olej a dozlatova ji osmažte .Přidejta karí, cca 2 min smažte společně.Přilijte celý obsah konzervy rajčat a trochu vody, osolte podle potřeby a vše vařte cca 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Potom teprve dodejte hrášek , nakonec vlijte smetanu , vložte oloupaná vejce a nechte prohřát. Podávejte s rýží.
Vaječné karbanátky
4 vejce natvrdo,1 houska,1 syrové vejce,sůl a pepř dle chuti, hrst sekaných zelených natí,1 čaj.lžč. ostré hořčice, 1 cibule, strouhanka na obalení a olej na smaž. karbošů.
5 Postup. Vejce oloupeme a nasekáme na kostičky, housku nakrájíme stejně jako vejce, namočíme ve vodě a rozmačkáme ji.Cibuli loupeme a jemně nasekáme.Všechny ingredience na karbanátky spojíme dohromady, utvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhanc,e a usmažíme je na oleji. Podáváme s e zeleninovými saláty, s brkaší apod.
ZDRAVÍM, ZDRAVÍM PROBÍHÁM A PŘEJU FŠEM KRÁSNÝ VELIKONOČKY (f) (sun)
Xerxová – velikonoční zajíček má vypadat kapek jinak, než že bude voslintanej viset z hangáru (pardon, z Betí kušny (rofl) )
(rofl) (rofl) (rofl) Petro, voni vrahu! Krásné Velikonoce přejeme (f)
Správný velikonoční zajíček je zasypaný cibulí a rozmarýnou, poctivě prošpikovaný a s láskou upečený. (chuckle)
Ovšem Betí hangár mě dostal…. PetroK, ty koni, tyhle veselé tabulky mi nikdo nezbaští (rofl) (rofl) (rofl)
já to Betce na tebe prásknu, jak ošklivě mluvíš o její malé tlamičce (rofl) Počkej až tě uvidí… dopadneš jak ten ušák (chuckle)
Na Valašsku právě jsou první jehňátka!
A já jsem chtěl před půlnocí tady být první a něco k tomu sdělit, ale odmítalo mi to uznat, že sedm a osm je patnáct. Zkoušel jsem úmorně čísla okolo, pak jsem to rozčarovaně a unaveně vzdal. Angličani – co vy na to?
Mňam, mňam … jehňátka … (clap)
Nemám slov. Já jsem nemyslel na stole. Vrahu. 🙁 (sweat)
Hmm. A já zrovna jedno ani ne týdenní krmím jak blb ze stříkačky a dojím jeho ctěnou matku. O jehňatech už ani slyšet, víš, co je to za dřinu, podojit ručně ovci? A taky přiznávám, že jsem vrah, neb jsem jednoho beraního chlapečka dneska sprovodila a proměnila v maso. Ani nebekl, odnesl se od stáda v náručí a do té doby měl, myslím, velmi hezký život. Tfuj, to jsem se tu vy.lila.
Jakube, k tomu počítání – svýho časdu mi tu někdo radil (Xerxová?), abych si dávala pozor a měla kurzor fakt na začátku toho políčka pro číslo. Když dáš omylem nejdřív mezeru, tak už vyrobíš chybu – oko to nevidí, ale počítač halt jo…
No vida. To je marné – proti bankéřům je jeden úplný trúba.
Krásné velikonoční hody a omluva za odskok, ale zkusím to:
Dnes se nám vylíhl další kočičí problém, z kterého jsem docela hin – černá značně březí kočka – aneb kam s ní.
Prý najednou má bříško (headbang)
Kastrovat v tomto stádiu je prasárna, lidově řečeno, nechat ji u nás, nebyla by první ani poslední, jenže, my jsme nacpaní kočkama po stropy, což o to, to se průběžně obměňuje, jenže, jde o ten moment, že jakmile porodí potřebuje „samostatnou“ sekci a ta prostě chybí, sdružit to nemám odvahu, na to jsem pes, fakt je, že díky mému přehnanému smyslu pro izolaci se nám infekce celkem vyhýbají … hm, a tedˇbabo raď ( nebrat nikdo osobně, radit může i děda (handshake)
jinak, ty mlsy tady, slintáááám 😛
Napadá mě jen Štětinka, písnu jí sms.
Mě napadalo i řešení, mít tu porodní klec, čímž by se povedlo mládež oddělit
Majko, Eva na sms nereaguje a telefon nebere – asi běhá někde venku. Zkusím to ještě později.
DÍK A V KLIDU, DNES TO NA POROD JEŠTĚ NEVYPADÁ :^)
HURÁÁÁ CHYTLA JSEM 1 + 2 JSOU 3 (party)
a předesílám, kočka byla zřejmě přes zimu venku, tedy se narodí kdovíco v kdovíjakém stavu 🙁
ale už jsme zmrzlíky piplai a z 5 vysrželi sice jen 2, ale ti jsou macíci, tedy to přece jen jakýs takýs smysl mělo
proto zvažuju co dál, mámě by bylo nejlíp prostě v teple a v klidu
rozhodně se jí ale nechystáme zbavit !!!
bylo i hůř a muselo to jít (cat)
Prosím, vzpomeňte si na mého kocoura (kočkoura) Pizizubíka dnes před 15 hod., jedeme k vetovi, vrátil se mi právě s ošklivým zraněním, odtrženou kůží a nějakou ránou jako přes hrudník, jako když ho chtěl někdo propíchnout, nebo co! Nekrvácí už, přišel sám, ale smrděl strašlivě lidskou močí, byl mokrej od ní, vůbec tomu nerozumím a jsem z toho dost rozhozená. Bojím se narkózy, je to už stařík, ale nedá se nic dělat. Vzala jsem si dnes volno, na domácí práce, zatím jsem připálila všecko, co bylo na plotně, než jsem ho uložila. Co se mu mohlo stát? Nikam se netoulal, to se muselo odehrát v nejbližším okolí, ale nikdo tady tak surovej snad není, že by nějaký prázdninový haranti? Uvidím, jak to odhadne veterinář, hlavně aby přežil narkózu. Ach jo, to jsem se rozepsala, ale jsem celá roztřesená. Chudák, takovek hodnej trouba to je.
Omlouvám se, že ruším sváteční náladu, ale potřebovala jsem se svěřit, syna nemůžu chytit.
jak jde o kočky, všechny palce v pozoru !!!
To je dost hruza jak nekteri tzv. lidi umyslne muzou ublizit.
Moc drzim zstarikovi kocourkovi a vam palce.
Aleno, tohle je správný místo na svěřování. Budu na vás myslet (y) (h)
Od toho tady jsme. Stojím na značce, držím palce a čekám na zprávu! (y) (h)
To je mi líto, budu držet (y) (y) ,ať to stařeček zvládne.
To bude určitě dobré. (y)
V poslední době sice čtu, ale neozývám se, jen občas – třeba teď. Ach jo, některý věci člověk nechápe, držíme palce, a’t to dobře dopadne, (y) (y) (y) (y) (h)
Kočkoure drž se!!! Já budu držet (y) .
a chce se mi říct, kterej kretén zase …
kočičónku, drž se – myslí na tebe spousta lidí. Nejsou všichni (tři tečky)
Aleno (inlove) , to je hrůza! Pravě jsem se probojovala k PC, držím palce ze všech sil! (y) (h) (cat)
Zvládnete to! (y)
Kočkoure i paničko, držte se! S těmi řeznými ranami je to záhada, nám se takhle před časem vrátila z toulek minda Gina, s řeznou ranou přes celý krk (spravilo to 18 – jo, slovy osmnáct – stehů)… Smečka drží všechno, co má (y) (y) (y)
My taky držíme všechny palečky a tlapky, celá smečka budeme na Vás myslet. (h) (h) (hug)
(dog) (cat) (cat)
Držííííím palce i u nohou! (h)
kocourku drž se, palečky držíme my (y) (y) (y) (h)
Držíme!!! (y)
Tiež držíme palce!! (y) (y) (y)
(h)
Držím všechny palce svoje a všichni kočičáci tlapky, ať se to podaří vetovi i marodovi.
Drzim!
Ovsem tezko rict jestli si nejaky (censored) hral. On mohl vlitnout za potkanem nebo pred psem kamsi do kanalu, tam se nabodnout na nejaky drat … on nam to nepovi 🙁
Tady se ale zcela pomíjí jedna část Velikonoc – koledníci. 😀 Teď nemyslím ty podnapilé mátohy, kvůli kterým máme volně ložené psy, ale ty buď menší nebo i starší, ale rozumnější. Jaké používají říkanky, básničky? Náš Vítek odposlechl od mého švagra (fubar) (to mu byly asi 4 roky):
Hody, hodky doprovodky,
nalejte mi kýbl vodky.
Nedáte mi vodky,
pobliju vám schodky.
A nedal si to vymluvit. Když to opakoval babičce a nahluchlé pratetě, to ještě šlo, ale když s tím začal u známých, (whew) bylo mu to zakázáno pod pohrůžkou okamžitého ukončení akce. Pak začal používat původní verzi.
Teď už nekoleduje – vloni jsme byli na Prašivé (vzpomínáte?) a letos? Asi bazén, když je venku hnusně.
Jiný Honzo, ti volně ložení psi mi teda dali (dog)
přes všechno trápení se usmívám , díky!!!
a už vím co je MLP (y)
zato 4 + 9, uf
U nás vede:
Ben, ben, ben, blechy ven a vajíčka do košíčka sem!
Dobrý den po dlouhé době, milí Zvířetníci, už se mi po vás stýskalo, semo tamo jsem nahlédl, ale že bych se jako ozval, to ani omylem, že. Já se polepším, a místo omluvenky sem plesknu recept na tu „hrudku“, o které psala Dede. Mám kamarády na Slovensku a mlsnou tu… no, ústu. Takže:
Budete potřebovat 1 l mléka, 10 vajec a špetku soli. Vejce rozmícháte v mléce a osolíte. Uvedete obsah hrnce do varu a vaříte tak dlouho, dokud se „ta věc“ nerozdělí na část tuhlou a kapalnou.Sraženinu přecedíme přes velmi husté síto (nebo utěrku) a kapalinu mírným násilím vymačkáme. Necháme odkapat a vychladnout. Hrudku zabalíme do utěrky, aby neoschla a dáme do ledničky.
Do hmoty se PŘED procezením dají přidat pažitka, kapie, bylinky… Nebo se dá při podávání posypat např. křenem. Tak to dělala maminka mého kamaráda Maťka, od které recept mám.
Takže přeji dobrou chuť, a pro všechny případy i krásné a pohodové Velikonoce všem – ale budu se snažit ještě nahlédnout, jaké nové mlsnoty se tu vynořily. Stejně budu zase letos doufat, že nespálíme kulič… stalo se nám to před lety jen jednou, ale nahnáno máme pokaždé – on je takový neforemný… 😀
Hihi, kuk dolů – viz. můj včerejší příspěvek z 20:30 😉
No dobře, Aido, dobře… Tak máme alespoň potvrzeno, že je to to samé 😀 Dobrovolně se přiznávám, že jsem nedočítal a rovnou psal…
No, potěšení je spíš na mé straně – proto, že jsem snad nenapsala úplný nesmysl.
Nesmysl určitě ne 😀 Maťkova maminka tu „naši“ hrudku podle jejího receptu jedla a schválila 😀 Jenom říkala, že máme nějaký vyčpělý „chren“… No jo, to se jí to mluvilo o čerstvém křenu, měla ho v té době na zahradě za Trnavou asi tak pět urostlých exemplářů… Teď už ho máme taky, až úplně vzadu za kompostem.
My před kompostem, ale tlačí se všude možně. Hlavně k sousedům na pěstěný trávníček. (sweat)
Tak tady se velikonočí na plný plyn! No jo, ale venku to spíš vypadá na odporný listopad. Kosa a prší. Fuj.
Ještě, že mám Zvířetník a můžu si počíst něco veselejšího na rozehřátí. Tedy zatím jen číst, i když tu slivovici s česnekem… brrrr, to bych asi raději dělal toho řidiče. No, kam mé paměti sahají, tak na východě Slovenska se destiláty dělaly z čehokoli, hlavně, aby byly moc a ještě více procentní. Někdy to bylo o játra. (rofl)
A taky se občas stmívalo, že jo? Mám odtamtud známou…
Jojo, z uvedených důvodů jsem na Slovensku obvykle pil jen pálenku z jablek nebo hrušek… z jistých důvodů je totiž velmi malá pravděpodobnost, že se po ní bude stmívat (kupodivu vůbec „nejnáchylnější“ na výskyt metanolu jsou – jistě, hádáte správně: švestky 8-| ). Pokud ale „hospodář“ při pálení škudlil a chtěl mít pitiva co nejvíc, byl to i tak útok na játra.
Halo halo, hlásím, že jsem zcela jarně naladěna a protože se úklidově hemžím a rejdím a už nemám co uklízet vrhnu se do pečení. Na beránka nemám formu, ale o mazánka bych se pokusila 🙂
Možná i ten psí asistent bude, ale nevím, nevím. Major padla za vlast a chrápe na zádech 😀
Všem přejeme hezké Velikonoce a užijte si prodloužený víkendík! (sun)
ráda tě vidím (nod) – ráno jsem přemýšlela, jestli se nemám optat, jak se daří… (h) a vida – než jsem doplácala těsto na mazance, Kačerov se hlááásííí sááám. Už se vám to blíží – má to přeci být dubňátko (wave)
Já mám potravinovou kontrolu a osobní asistenci na sobě v kuchyni nalepenou neustále. Holčička před nedávnem dohárala a tak už nyní dělá děsně hladovou matku čekatelku, která vyživuje minimálně 15 budoucích štěnítek… Marně ji vysvětluju, že nic nebude… Včera vdechla šunku od babičky tak rychle, že ji ihned vrátila zpátky. Prostě blbne.
2 týdny! Doktorka mně vyrazila dech, myslela jsem, že mám ještě jeden týden k dobru a ono nic, ale huvidíme huvidíme.
Hele, taky se ti zdá, že ty naše můry buď háraj nebo jsou v očekávání? My se konečně zbavili visacího břicha a už pomalu počítám, že nám brzy začně hárat 8-|
Asistent bude, šla jsem si pro mrkev do kuchyně a šustění pytlíku ji probralo. Docela mně překvapila jak se hezky dokáže sama unavit, stačí když se vyškrábu do půlky kopce, držím klacek a ona lítá nahoru a dolů a skáče (bat)
chicht – to byste stihli ty Doksy skoro už po šestinedělí (inlove) a Abbísek by si mohla zaběhat. Na prvním coursingu byla přece tak nadšená…
Úplně OT:
Pěkně prosím o palcodržnu pro Emtesčinu dceru Janu. V neděli večer bude v přímém přenosu na Primě bojovat o postup na roli Mariany v muzikálu Robin Hood.
podíváme, podržíme….. (y) 🙂
Hodíme očko, i paleček bude. (y) (chuckle)
🙂 (y)
Hezké ráno,
taky se u vás počasí zbláznilo? Ve 3 v noci chtěla čuba pustit ven a …. mě málem piclo. :O Venku bylo bílo a sněžilo. :S Do rána nasněžilo dobrých 15 cm. :O To to té zimě do pr…. nestačilo?! (envy) (fubar) Takže jsem se projevila jako krkavčí matka a vyhnala jsem Juniora z pelechu (ačkoli má prázdniny), aby mi šel proházet cestu ze dvorka. Ani neprotestoval. Zase jsem si hnula se zádama, takže bych si párkrát hodila, a pak by mne vezli k doktorovi (pokud bych nespadla ze žebříku, když bych si lezla na půdu pro hrablo, co Junior aktivně uklidil – předčasně (fubar) ). Naštěstí je okolo 0, tak věřím, že to přes den sleze. Jsem zvědavá, co na to rybízy, švestky, višnička a růže.
Mazance dělám jen z hladké mouky, mám ráda péřové. A pekla jsem ho nedávno, protože jsem na něj měla chuť a povedl se náramně. Velikonoční hlavičku dělám taky, bez vepřového a jako Vave kolik rohlíků, tolik vajec. A peču ji v malých mističkách z varného skla, bábovičky vypadají moc pěkně. Bude zítra k obědu.
Dobrou chuť a hezké velikonoce. A tu studenou mísu, co popisuje Dede, bych si dala. S chutí.
chá chá – tady bílo není – jen na kopečkách kolem… teď dokonce (sun) vylezlo. Jestli to není tím, že hrabla jsou srovnaná před sklepem, ale ještě je nikdo neuklidil na jejich letní byt 😀
Já vím, čím to je. Synek má volno a protože chce zítra kamsi vypadnout s kamarády, ptal se, s čím je třeba pomoci. Dostal hromadu úkolů na zahradě (ostříhat skalníky, vyhrabat trávník a povápnit, přisypat rašelinu pod borůvky,….), tak aby nemusel, zahradu zasněžil. Jsem mu ráno říkala, že stačilo, aby jemně pršel, sněžit nemusel. 😉
Tak jsem zadala hromadu úkolů doma. (chuckle)
Co maturita? Jak se učí a jak se „těší“?
Děkuju za optání, občas se i učí… O těšení nemůže být řeč. Jsem vcelku v klidu, říkám si, že by musel učitele něčím hóóódně našňupnout, aby se ho u matury snažili potopit.
Předevčírem byli na posledním výletě – v divadle. A aby měli kousek přípravy k maturitě, tak jim třídní vybrala Mnoho povyku pro nic. Líbilo se.
Mazance dělám podobně jako Xerxová, jen je zásadně dělám z hrubé mouky. Vlastně je to stejné těsto jak na vánočku.
A hlásím, že ač je škaredě, jaro už prorazilo v plné síle, rozkvetla nám první mandloň. (f) (f) (f)
No konečne ..1+2
Krásný Velký pátek přeju, a pozor odpoledne o pašijí hlase, otevírají se skály, tak ať v nich nezůstanete do příštího roku.
Ale mám dotaz na Xerxovou, v receptu jsem nenašla, že by se bochníčky mazance nechaly před vložením do trouby ještě kynout. To je opomenutí nebo schválně? Já je nechávám ještě tak dvacet minut a mám je pravidelně rozjeté. Že by to bylo tím? Ale k jídlu jsou dobré. jenom na stole to nevypadá nic moc.
no – ono než je opatlám vajíčkem, napíchám do nich spoustu mandličkových bodlinek, než se dorozpálí trouba… , tak si kynou. A protože jich dělávám většinou víc, tak ty další kynou před pečením déle, než ty první… Maximálně je ta první dávka o něco tužší, ale opravdu bývá vzhlednější (wasntme) Já to moc neřeším – když to vykynout má, tak to vykyne… a je jedno kde (chuckle)
Díky, tak já to nebudu řešit taky. 🙂 Nakonec k jídlu jsou a v žaludku a dále je stejně jedno, jak vypadaly předtím.
Hezké ráno z Brna. Vypadalo to tu šedivě, ale trochu se to probírá. Dneska budeme dělat velikonoční nádivku, protože sobotu a neděli strávím u tchýně a ta podobné atrakce nedělá, tak abychom si ji vůbec udělali.
O hrudce z východního Slovenska mi včera vyprávěl jeden známý, že ji mívají u tchánovců v České Lípě, protože někdo z rodiny je odtud, ale taky ji vždycky viděl až hotovou, o postupu neměl tušení. Říkají tomu syreček. A přesně popsal ten obložený talíř, i s červenou řepou… 🙂
Přeju všem krásný Velký pátek! (h)
Taky nedělám žádné velikonoční speciality a mazance a spol. nepeču. Velikonoční hlavičku či nádivku dělám podobně jako Jovásci, jen s tou odchylkou, že můj recept říká kolik vajec, tolik rohlíků. Já pak do nádivky cpu spoustu kopřiv a petrželky, letos to bude asi jen o té petrželce. 🙁
Ale mohu nabídnout recept na trochu odlehčený vajíčkový salát: vejce překrojím na půlku a pak proženu kráječem, čímž vzniknou jakési měsíčky. Cibuli jemně nakrájím na podobné kousky, nebo nakrájím na nudličky jarní cibulky. Na měsíčky nakrájím i rajčata, poměr k vejcím podle chuti. Promíchám s bílým netučným jogurtem a pro chuť přidám lžičku/lžíci majolky, lžičku plnotučné hořčice, bílý nebo barevný pepř a sůl. Ti, co chtějí ztloustnout, mohou salát ještě vycpat nějakým sýrem nakrájeným na proužky. Salát trochu vychladíme a baštíme s bílým nebo lépe celozrnným pečivem. (f)
Jejda, Vave, my jsme od tebe ten salátek opravdu neopsali 🙂 Ale děláme ho nejen o Velikonocích, a to do velikánské mísy, která se právě tak vejde do ledničky. A nejraději k němu tmavý chleba, ale u nás vůbec tak nějak víc „letí“ tmavé pečivo, a to kupodivu i u dcerenek…
Á spamový ochránce mě má rád: tři!
U nás v rodině se nic speciálně velikonočního nechystá, jen po velikonocích ten tradiční vajíčkový salát z výslužky.
A dovoluji si tímto popřát všem krásné a příjemné svátky jara! (f)
Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat nějaké bolístko na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
A pozor (wait) – nemusíte myslet celý den jen na jídlo 😛 Nejen jídlem živ je člověk (chuckle) I když tady (rain) , tak se ven musí (nod) – ale musím počkat, až mi (bat) vůbec vyleze z postele (rofl)
Ha – útok na žlučník – ještě, že ho nemám 😀
Přišla jem až nyní,zatím posílám jen 1 recept, jelikož musím jít spát. Zítra dodám další. Všem přeju krásné a veselé Velikonoce a zároveň tímoto děkuju všem lidičkám za poslaná přáníčka .
Hnízdečka s rýží
4 vepřové řízky, 4 plátky gothajského(nebo jakéhokoliv měkkého) salámu, 4 vejce natvrdo uvařená a oloupaná, sůl, pepř, 50 g slaniny + 3-4 PL oleje
Vepřové řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Každý řízek, na který jsme položili plátek salámu a celé oloupané vejce, zabalíme tak, jako balíme ptáčky. Rozpustíme tuk a slaninu. Zabalené „ptáčky“ opečeme ze všech stran a za mírného podlévání udusíme doměkka. Podáváme s dušenou rýží, kterou pokapeme vypečenou šťávou.
S ročním zpožděním jsem vytvořila velikonoční rajče
http://renatae.rajce.idnes.cz/velikonoce_09/
Doufám, že bude stejně hezky, jako vloni.
To je nádhera, ta kraslicová šňůra! (y) Být koledníkem, chodila bych k vám fakt ráda! 🙂
Protože nad Dalmatinovem se spříznění koledníci nakonec sejdou v naší chalupě, obvykle v počtu 15-20 lidí, dělám tenhle vajíčkový salát: z košíků s koledou vyberu vařená vejce. Koledníci, kteří ještě spolehlivě stojí na nohou (zpravidla nejmladší generace a řidičky) vejce oloupou. Nakrájím takovým tím drátěným nesmyslem na kostičky, předem mám nakrájené sladkokyselé okurky v poměru cca 2 vejce/1 střední okurka. Množství okurek přizpůsobím vykoledovanému množství vajec. Všechno naházím do mísy a přiměřeně dodám majolku. Osolím, opepřím, případně trochu zředím lákem z okurek. K tomu mám předem nakrájený chléb na malé krajíčky. Dokud mám, servíruji do misek se lžičkou. Když misky dojdou, postavím na stůl mísu 🙂 Půvab tohoto primitivního salátu spočívá v tom, že se podává do deseti minut od příchodu koledníků – a že mi nikdy nezbydou žádná vajíčka.
🙂
miluji podobný salát. jen místo okurky dávám ředkvičky. Čerstvá zelenina přeci musí vyvážit ten cholesterol, nebo že by ne (chuckle)
Díky moc, vše je moc pěkné!
Tu hrudku-syrek náhodou vím (a slovenské zvířetnice mě když tak opraví nebo uvedou na pravou míru): do 1 litru mléka se rozšlehá 10 vajec, vše se osolí, případně i opepří, a míchá na teple do vysrážení. Pak se to scedí přes čistý ubrousek, který se nahoře zaváže a nechá přes noc odkapat (buď na sítku, nebo třeba zavešené na vodovodním kohoutku nad dřezem). Lze dělat i poloviční nebo naopak dvojnásobné množství, přidat různou zeleninu (krájená kapie), posekanou jarní cibulku, petrželku apod., na co má kdo chuť. Viděla jsem i recept, podle kterého se přidávaly rozinky.
Hele aido, to jsem kdysi davno jedla. Mela jsem v Praze kolegu, ktery byl z vych. Slovenska a jednou to prinesl do prace. Uz presne nepamatuju cim ochucene, ale urcite to muselo byt na tehle bazi a moc mi to chutnalo. Jo, ale taky vozil slivovici, ve ktere bylo nalozeno vetsi mnozstvi cesneku. Pripomnelo mi to pracovni mejdan, kdy pozde vecer, kdyz uz jiste zabrany pominou, tuhle lahudku rozleval. I kdyz ja DOBROU slivovici moc rada a i v mnozstvi vetsim nez Dede, a cesnek rovnez tak, na tu chut svestek s cesnekem dodnes nezapomenu. A citit to ze mne bylo dobre dva dny a to jsem toho nevypila zas tak moc, a nebylo mi 2x nejlip.
Ale protoze se jevis jako potravinarsko-technologicky typ, mam dotaz. Tady dostanu jen mleko nebo smetanu, ktera je taky tzv. homogenizavana. Coz znamena, ze to nezkysne, ale udela se z toho neuveritelny hnus. Slo by takove mleko pouzit na vyrobu hrudky?
Homogenizované je dneska všecko mlíko. Homogenizace znamená mechanické rozdrcení-rozptýlení tukových kapének tak, aby po delším stání nevystupovala smetana. Asi spíš máš/te (nevím, jak jsme na tom s tykáním/vykáním) na mysli pasteraci/pasterizaci (tepelné ošetření); proto mléko nezkysne tak, jako syrové a když už, tak úplně jinak, než bývalo dřív zvykem.
No, podle mě by to klidně šlo, radši ale z nějakého toho pětidenního než z UHT (ne, že by bylo horší, jen mi nechutná a je kapku sladší).
No, pokud by to bylo na mne, tak myslim, ze to tykani by snad slo. 🙂
Tak tady koukam na flasku s mlikem a rika to Pasteurized, Homogenized. Krabicka smetany ke slehani pravi Ultra-pasteurized. Ale ani jeden ani druhy vyrobek nezakysne jak v CR a ma tendenci se kazit. A ja jsem si vzdycky myslela, ze uz od mych malych let v ramci boje proti TBC bylo vsechno komercne prodavane mleko pasteurizovane a tudiz se nemuselo prevarovat (prevarene mleko – des meho detstvi – babicky tomu neverily a muselo se denne prevarovat). Ale kyslo krasne. teprve az v USA se mi misto kysnuti dela ten hnus.
Ale zkusim to, protoze mam nadbytek syrovych vajec – sousedka, co je po operaci, mne prosila, abych ji koupila vajicka, mezitim ji nekdo jiny prinesl 12 vajec a ja jsem taky mela skoro plny kontejner. Takze ten cholesterol se zas jednou zaskvi v plne krase.
Jj, zkus něco jako Bio mléko nebo Čerstvé (s krátkou dobou spotřeby). Nejjistější je ovšem najít nejbližší kravín, my máme kliku, máme ho jen 5 km a exík odtamtud vozí jak mléko, tak tvaroh.
A po republice se utěšeně rozšiřují mlékomaty na čerstvé mléko. (sun)
S mlékomaty opatrně, u nás z něj byla hodně velká epidemie průjmových onemocnění (desítky lidí v nemocnici, stovky nemocných doma). Mléko od známé zdravé krávy je bezpečné, mléko z mlékomatu (jde o mléko z velkých farem, ne z malochovů) se MUSÍ převařit, jinak sice dobře kysne, možná dobře chutná, ale rozhodně není bezpečné. Kysání nezničí bakterie způsobující průjem, proto ani zkysané mléko z mékomatu není bezpečné
Na každém mlékomatu je upozornění, že mléko se musí převařit. Jakkoli se člověk snaží, v čerstvém mléce je mikroflóra včetně té škodlivé.
Jinak nekysne mléko UHT, pasterované mléko zkysne do požadovaného tvaru kyselého mléka jak jsme měli v dětství – maminka dělávala domácí syreček
Na „normální“ mikroflóru mléka se dá zvyknout a člověk, který previdelně pije čerstvé mléko to snáší bez problému. Tohle byla epidemie vysloveně průjmů bakteriálních, s vysloveně choroboplodnými bakteriemi, které se normálně v mléce nevyskytují. Jinak pro těhotné ještě jednu informaci. V čerstvém nepřevařeném mléce mohou být (a bývají) Listerie – o nich se hodně mluvilo v souvislosti s měkkými sýry. V mlékomatech byly prokázány. Jenže protože je na každém automatu informace, že se mléko musí převařit před použitím, je to z hygienického hlediska prý v pořádku a zveřejňovat informace o průjmových onemocněních „se nerado vidí“
On soucasny normalni mestsky clovek je tak zvykly na tu vymlacenou polopruhlednou bilou vodu prodavanou pod obchodnim nazvem mleko, ze i kdyby to skutecne opravdu plnotucne mleko bylo naprosto asepticke tak ho to prozene jak Atila slovany 🙁
To je teda nářez! Děkuji za informaci, právě zjišťuji, kde je v Brně automat na mléko. Já sama sice razím názor, že dospělý savec mléko nepotřebuje, ale manžel a dcera jej se mnou nesdílí. Tak díky Tvému (doufám, že můžu toto zájmeno použít) komentáři zřejmě předejdeme možným potížím.
Zdravím všechny Zvířetníky, tvory a tvorečky s nejkrásnějšími svátky jara!
Mlékomat je u hypermarketu Albert v Olympii. (sun)
Teď má být (pokud už není) mlékomat i v Novém Lískovci, ale kde přesně, to nevím, možná u toho velkého Alberta.
Dovolím si polemizovat, mléko od „známé“ krávy vůbec nemusí být bezpečné, oficiální farmy jsou pod veterinárním dozorem a mlékárny pravidelně mléko rozborují, kdo rozboruje mléko od „známé“ krávy ?
I „známé“ krávy jsou hlídané. Teda, měly by být.
Měly, ale v podstatě nejsou.
Od „známé“ krávy nikdo nic nerozboruje, jen má méně šancí něco závažného „chytit“. Mlékárny mají povinné rozbory, ale povrchní (počet bakterií), protože počítají s pasterizací (nebo UHT). Protože je v mlékomatech mléko čerstvé, tak není možné, aby bylo dobře mikrobiologicky kontrolované (mikroby rostou nejméně 24 hod, ale některé 48 hod až 5 dní). Za tu dobu už je původní mléko buď spotřebované, nebo je nález jiný (někteřé mikroby se pomnožují i v ledničkové teplotě.) A stačí jedna infikovaná várka poměrně slušnou porci problémů. Mlékomaty jsou větší riziko hlavně pro nás, kteří už nemáme zažívací trakt „zvyklý“ na přísun mikrobů. Ale nechci je nikomu rozmlouvat, každý si volí svůj způsob života a stravování. Jen upozorňuji na to, co není všeobecně známé.
Evo, i od „známé“ by se kontrolovat mělo, pokud to mléko chce chovatel prodávat, je to povinnost ze zákona. Ovšem pokud prodává načerno, je to kapku průšvih.
Jinak díky za osvětu, určitě je potřebná. Já osobně třeba to, co píšete vím (jen se mi to nechce vypisovat), ale ostatní to vědět nemusejí.
Jo, o Salimě jsme měli konferenci o zdravotní nezávadnosti potravin, zrovna ty mlékomaty se tam dost řešily a závěry nebyly příliš povzbudivé, a to je ještě chladno, uvidíme, co se bude dít přes léto… Závěr svého příspěvku kolega vyšperkoval citáty z internetových diskusí na téma mlékomaty, docela jsme se zasmáli.
Souhlasím, každý má svoje stravovací návyky jiné, já piju plnotučné syrové mléko celý život bez problémů a můj muž a dcera se na něj nemůžou ani podívat, ti mohou mléko jen v podobě jogurtů a sýrů. A protože jsem u prvovýroby mléka pracovala podstatnou část života, vím, co piju a odkud to piju. Jinak pro zajímavost, mléko z mlékomatu u Olympie je ze ZEMASu Šitbořice, kde jako první na okrese Břeclav dojí krávy roboti holandské výroby Lely Astrounaut. (sun)