MLSOTNÍK: Co se v zimě naučíš…

… aneb Mrzneme chutně, levně, hospodárně. A nutno dodat, že od pozdního jara do podzimu mrzne naše domácnost tímto způsobem i poměrně často.

Ačkoliv by se nad tím dietolog nejspíš ošíval jako po nájezdu hejna blech, v horkých dnech se nám často stane, že zmrzlinu poobědváme – na nic vydatnějšího není chuť a představa teplého jídla v rozžhavených městských zdech je to poslední, po čem bychom toužili. A tak známe své okolí nejlépe podle druhů prodávaných zmrzlin a nanuků.

Žádný div, že dostaví-li se v podobném počasí nějaká slavnostní příležitost, „obyčejná“ zmrzlina už nám jaksi nestačí a poohlížíme se po něčem mimořádném. Před poměrně dlouhou dobou jsem právě něco takového objevil v jedné italské cukrárně a stačil jsem i zjistit nějaké podrobnosti, než italský majitel provoz cukrárny k mé lítosti ukončil a změnil ji v docela obyčejnou, ale zřejmě prosperující pizzerii. To „něco“ se jmenuje semifreddo.

Základem je vždycky smetanový krém, který jako by váhal, zda je ještě krémem nebo už zmrzlinou. Může existovat pěkně zmrazený samostatně – takový se před servírováním krájí na kousky a zdobí ovocem, různými omáčkami a polevami. Může spočívat na velké křupavé podložce a úspěšně se tvářit jako dort, lze ho naaranžovat jako malé dortíky do různých tvarů – viděl jsem i semifreddo svatební, kdy na podložkách z lehkého piškotu ve tvaru srdíček spočívala vrstva vanilkového krému zdobená plátky růží…

Variací je bezpočet a fantazii se meze nekladou. To je jeden z důvodů, pro které si mě semifreddo získalo – mám rád jídla s fantazií. Ten druhý důvod je, že příprava je jednoduchá a výsledek mimořádný. Tedy – obvykle. Jako všechno, i semifreddo se dá pokazit…

Přestože ve chvíli, kdy se tu pokouším nadchnout čtenáře pro zmrzlinovou pochoutku, mrzne venku až praští a padá sníh, jednou se rtuť teploměru přece jen vyšplhá nad nulu, pak možná i na 20 nad nulou…

Berte tedy prosím, následujících několik receptů, nejen jako možnou inspiraci, ale i jako můj pošetilý pokus poněkud urychlit návrat dnů, kdy tráva je zelená, vysoko na obloze žhne doběla rozpálená sluneční koule a člověk neví, kterou část oděvu by ještě svlékl. Je to moje záloha na příští léto…

Jak se tedy dělá

Kávové semifreddo s lískovými piškoty?

Budeme potřebovat: 100 ml silné teplé kávy, 200?ml smetany ke šlehání, 120?g krupicového cukru, trochu rumu na dochucení, 200 ml vody.

Na piškoty: 2 bílky, 50 g moučkového cukru, 50 g nasekaných pražených lískových oříšků, 50 g změklého másla, 50 g hladké mouky.

A co s tím provedeme?
Nejdřív připravíme mraženou pěnu: Cukr rozpusťte v kávě, přidejte rum, vodu, promíchejte a dejte do mrazáku. Směs občas zamíchejte, aby se netvořily velké krystaly ledu. Asi po půlhodině, až směs trochu zmrzne a zhoustne, vmíchejte ušlehanou smetanu. Vraťte do mrazáku a nechte ztuhnout na mínus 4-8?°C. Trvá to hodinu až dvě, podle výkonnosti mrazáku. Během mražení můžete pěnu občas promíchat, aby byla hladší. Má mít konzistenci polotuhé zmrzliny.

Mezitím se můžeme pustit do piškotů: v míse promíchejte bílky, cukr, ořechy, máslo, mouku. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160?°C. Plech vyložte pečicím papírem a klaďte na něj kopečky směsi; v troubě z nich vzniknou placičky. Upéci správně do křupava trvá 10 – 15 minut.

Placičky se mohou ještě teplé stočit do elegantních kornoutků za pomoci rukojeti od vařečky (asi jako štramberské uši), takže po naplnění získáte výborně vypadající a chutnající zmrzlinový kornout. Pokud ponecháme placičky nestočené, případně z těsta uděláme jednu velkou placku velikosti dortové formy, může piškot sloužit jako základna pro svátečně nazdobený moučník.

Mezi semifredda, která se často dělají jako velká mražená „cihla“, patří

Medové semifreddo,

na které budeme potřebovat: 1 celé vejce, 4 žloutky, asi 100 g medu, 300 ml smetany ke šlehání, asi 25 g opražených oříšků, mandlí nebo piniových jader podle chuti a dostupnosti surovin (mám podezření, že původní jsou ty piniové oříšky, ale pokud je budete používat, nezapomeňte je opražit. Syrové by vám mohly způsobit zažívací potíže a někomu není příjemná ani silná příchuť pryskyřice, která se pražením změní).

Příprava je v tomto případě poněkud náročnější – především na množství použitého nádobí. Budeme totiž potřebovat vodní lázeň: vhodný hrnec, na kterém vám bude miska s budoucím krémem dobře „sedět“ zpola naplňte vodou a přiveďte ji k varu. Dál už by měla jen mírně bublat. Do kovového kotlíku nebo rendlíčku dejte celé vejce, žloutky a med a metlou nebo elektrickým šlehačem (ne na nejvyšší obrátky, prosím) šlehejte tak dlouho, dokud krém nad lázní nezhoustne a nezesvětlá. Mělo by vám na to stačit asi tak 5 minut.

Směs ponechte v nádobě nad teplou vodou (ale už nevařte) a ušlehejte si tuhou šlehačku. Tu pak po částech vmíchejte do krému. Nacházíte se v choulostivé fázi procesu – právě teď vám totiž může krém při příliš prudkém a netrpělivém šlehání nenávratně „spadnout“. Cukrářské knihy praví, že šlehačka se má do krému „vtírat“…no, budiž. Prý tak obsahuje víc vzduchových bublinek a krém je nadýchanější. Když se vám podaří obě hmoty úspěšně spojit, sundejte kotlík z vodní lázně a nechte chladnout.

Formu na „srnčí hřbet“ nebo podobnou podlouhlou nádobu vyložte potravinovou fólií. Nechte si alespoň jeden dost velký zbytek fólie po straně formy, protože až do ní krém nalijete, touto zbylou fólií by se vám mělo podařit ho ještě překrýt. Nádobu vložte do mrazáku a nechte ji mrazit minimálně dvě, tři hodiny nebo rovnou přes noc. Stejně jako všechny ostatní druhy semifredda, i tohle se před podáváním vyjme na několik minut z mrazáku (získá tu správnou „napůl zmrzlou“ konzistenci a jde líp vyklopit) a zdobí se oříšky, medem nebo trochou drceného griliáše.

A nakonec tu máme ještě třetí základní verzi – semifreddo ovocné.

Budeme potřebovat: 300 g malin nebo jiného aromatického ovoce podle stavu zásob a chuti, u nás doma nejvíc „letí“ vedle malin i borůvky, i když podle mne i takových pár dobře přezrálých meruněk nadělá mnoho parády, dále 3 vejce, 2 žloutky, 1 kratší vanilkový lusk, 220 g cukru krupice, 420 ml smetany ke šlehání.

A co s tím?

Ovoce rozmixujte na hladkou hmotu, popřípadě propasírujte (pokud vám vadí zrníčka z malin, například). Přikápněte pár kapek citronové šťávy, aby ovoce zůstalo pěkně barevné. Budete ho muset na chvíli ponechat osudu, protože potřebujete vyrobit krém.

Celá vejce, žloutky, dřeň vydlabanou z vanilkového lusku a cukr dejte do ohnivzdorné mísy nebo kovového kotlíku nad vodní lázeň a ruční metlou šlehejte, dokud směs nezhoustne a nezesvětlá (viz podrobněji u předchozího receptu). Sundejte kotlík z vodní lázně a šlehejte trpělivě dál, dokud směs nevychladne.

Šlehačku si tentokrát ušleháme spíše do polotuha a opatrně ji vmícháme do připraveného krému. Právě v tuto chvíli nastává důležitý okamžik kuchaře-umělce, který – říkejte si, co chcete – je ukryt v každém, kdo se kdy postavil k plotně. Část připravené hmoty (asi 500 ml) oddělíme a smícháme s ovocnou dření. Zbytek můžeme
a)vlít do vhodné hranaté mísy
b)nalít na připravený piškotový „korpus“ z prvního receptu v dortové formě

Nakonec výtvarně pojednáme horní část krému, a k tomu nám poslouží díl obsahující ovoce: můžeme ho nalít v pruzích nebo spirálách, můžeme obrazec ještě lehce dotvořit rukojetí lžičky nebo tupým (jídelním) nožem… fantazii se meze nekladou. Když jsme spokojeni, vložíme výsledek svého cukrářského snažení nejméně na 6 hodin do mrazáku.

Před podáváním nezapomeneme vyjmout z mrazáku alespoň o 5 minut dřív, než budeme semifredo potřebovat na stole. Pokud ho hodláte ještě zdobit, asi to stihnete právě tak, abyste mraženou dobrotu mohli odnést někam pod strom nebo pergolu, kde je vzduch provoněný létem a dobrou náladou přátel…nebo alespoň na balkon, na malý stolek, u kterého jste sami dva… aAť tak nebo tak, bude semifreddo spolehlivě vaším elegantním, chladivým letním společníkem.

Krásné budoucí léto a dobrou chuť přeje

P.S. Omlouvám se, ale bohužel nemohu výsledky svého cukrářského snažení přiložit na fotkách – žádné nemám…Prosím, zapojte fantazii.

Aktualizováno: 25.2.2010 — 15:13

89 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Brisée – křehké slané těsto na koláč quiche
    250g hladká mouka, 125g vychlazené máslo (nastrouhat nahrubo), cca 100 ml studená voda, sůl, pepř – várka na formu cca 30 cm průměr plus ozdoby
    Vše rychle rukama zpracovat (mohou být vidět „hoblinky“ másla), nechat odpočinout aspoň hodinu ve fólii, lépe přes noc. Pak mírně rozválet a rukama namačkat do koláčové formy.
    A na to moje oblíbená náplň – 1 kg mrkve nakrájet na kolečka cca 1 cm, předvařit v osolené vodě skoro doměkka. Mrkvičku esteticky rozmístit na podložku a zalít cca dvěmi zakysanými smetanami, rozšlehanými s 2-3 vejci a značným množstvím lisovaného česneku plus nepříliš výrazný strouhaný sýr (stačí eidam 45). Muškátový oříšek, pepř.
    Péci na 180-200, až bude vše dozlatova.

    1. Mrkvova napln na quiche je pro mne novinka. Ani jsem takovy recept nikde necetla. Ale zni to zajimave. Chet rad dela variace na quiche. Nase oblibena je s podusenym porkem a zalivkou ochucenou staroceskym korenim. Je to dobry na rychlou veceri, kdyz se koupi krusta uz zmrazena. Ovsem doma delana je lepsi.

      A siiim, jak dekorativne naklades kilo nakrajene mrkve??

      1. Pěkně skládám mrkvová kolečka do soustředných kruhů (pi) Možná, že té mrkve není celé kilo, ale skoro – mám velikou koláčovou formu.

    2. Tak už se to peče, jsem zvědavá co mi na to řeknou (chobotnica – Jára tu totiž podle všeho bude celý víkend); předchozí dvě zmiňovaná jídla už snědli, bohužel je ale nevyfotili.

      1. Hmm, a teď jsem si uvědomila, že jsem zapomněla na ten česnek. No, když jim to neřeknu, tak to snad sní.

  2. Tak, teď jsem dočetla tu dobrůtku, dobře mi tak. Většinou dopadnu jak ten ze Slavností sněženek. (rofl) Semifreddo zkusím, uvidíme.
    Kdybyste někdy zavítali na Moravu tak kousek od Kružberské přehrady je pstruží farma Davidův mlým a tam dělají nejen úžasné rybí speciality ale i smaženou zmrzlinu. Je to koule asi jako tenisák, horká zvenku a čokoládová s mandlema, uvnitř je piškotové těstíčko specifické konzistence a úplně vevnitř je ta zmrzlina, zkusila jsem, je to fantazie a pstruh na medu taky. (^)
    Terro díky za inspiraci.

    1. Jenny, víš, kolik je hodin? A že se takhle pozdě nemá jíst? Teda já ještě můžu, stejně jdu spát až kolem jedné, ale co ti ostatní, kteří jenom napjatě čekají, jestli bude v sobotu pohádka a pak hned zaklapnou víka! Zmrzlinu nemám a tak nemůžu spáchat smažený experiment, ale jdu si dát ten poslední anglický rohlík, který jsme s Hřívnatcem urvali v hyper ještě horký (rofl) A taky tam byl stánek s výborným uzeným a ….

    2. Takhle dnes zvečera mně sousedka donesla pár koláčů kynutých, teplých, tak akorát, jedny byly s jablkem, jedny s tvarohem a jedny s povidly, no a přednosta byl venčit Daníka a já tak koukám na ty koláče, najednou mi jich bylo strašně líto, že si jich nikdo nevšímá ………. (rofl) (chuckle) já jsem Vás varovala…. (rofl)

  3. Myslim, ze neodolam, a nejake semifreddo brzy spacham. Nevypada to ani slozite. Chet je nateseny, ze budeme delat domaci zmrzku. Takze oba dekujem.

    Mezitim prave pojidam vanilkovou zmrzlinu s ovocnym pyre – protoze nic moc jineho nemuzu. Zacalo mne od vcera tak bolet v krku, ze mi delalo potize spolknout i caj. Dnes lip, ale intenzivne to lecim zabalama, medicinama a cajikama. K veceri budeou nudle s makem – pekne sklouznou do krku.

    1. Nazdar, ať žijou nudle s mákem, tvarohem a spol.! Já jdu podle svého pooperačního rozhodnutí spat, dnes nejsu nejlepší. Ale ještě se tě zeptám a ráno si přečtu odpověď: znal p. hazbend tohle jídlo dřív než tebe? Nebo patří k požehnáním pro něj a pohromám pro jeho linii, jako další slovanské nezdravé krmě – ?

      1. Samozrejme nudle s makem neznal – vubec sladke nudle tady nejsou moc zname. A uz jsem se sirila, jak je slozite sehnat mak, natoz mlety. Ale na podzim jsem si v Olomouci nasyslila zasoby mleteho, v mrazaku se bezva udrzi. taky ma rad nudle s kyselym zelim a slaninou.

        Ono sice nektera nase jidla jsou zazivna, ale co to je proti rade veci tady. 8-|
        Kam se hrabem na double cheeseburger se slaninou, velkejma hranolkama a velkou (nedietni – light?) colou. nebo takove hranolky v misce se spoustu chedaru a slaniny, az je z toho jedna velka mastna koule ke snidani. A krom toho tady se v rade restauraci davaji desive velike porce. Takze Chetova linie nevznikla kvuli slovanskemu vlivu, ale tendenci se prejidat, ktera zde mezi nekterejma lidma panuje.

        JInak preju prijemne a uspesne zotavovani.

        1. Ď! Všecko, so napíšeš, je strašně zajímavé. A někdy dokonce povzbudí vlastenectví!

        2. já jsem tady nováček, ale vo čem vy se tady bavíte….. 🙂 Ten váš chlap fakt takový věci jí? Ten čísburgr v žemli, smažené hranolky, čedar, slaninu, asi i kečup, zapíjet kolou….dyk je to nechutný a hlavně nestravitelný….!!!!!
          Nu, nejím nic ze zmíněného. Nechutnalo mi to nikdy. A je klid.
          Joooo, a sladký nudle nejím taky. Na žádnej způsob. Ale umim moc dobrý farfalle s ananasem, někdy dodám recept, to je vlastně trochu sladký…

  4. Mlsek vypadá náramně lákavě, ale k výrobě budu muset poňouknout některou pilnější kamarádku. Mě při představě, že příprava potrvá déle než čtvrt hodiny a zašpiním víc než jednu mísu, obcházejí mrákoty. Moje maminka takhle před lety šlehala v páře msníh na pusinky, pára pod miskou těsně dosedlou na kastrol jí vybouchla do obličeje …Maminka přestála bez následků a sněhen jsme měli ohozený strop 😛

  5. Milí mlsní Zvířetníci, jsem opravdu rád, že jsem tu našel tolik zmrzliny milovných duší 🙂 Pokud budu páchat nějaký další Mlsotník, bude už docela určitě zdravý, lehký, téměř dietní… Děkuji a mávám… (wave)

    1. Pane,nezabudajte,ze vsetko co je dobre,je alebo nezdrave,alebo amoralne,alebo sa z toho tlstne.A vase recepty vyzeraju nie len dobre,ale uzasne.

      1. Taktak… je to smutné. Anebo to všecko dohromady. Berme to jako factum. Ale k pokoušení sv. Antonína přežírání nepatřilo, pokud je známo…

  6. Jo kde jsou ty doby, kdy jsem sladké VŮBEC nejedla a nikterak mne nelákal sebekrásnější zákusek, dortíček či bonboniera! Odmítala jsem a také nepekla vánoční pečivo, nejedla jsem ho a sladká jídla jsem sice vařila, protože přednosta to rád, ale já si raději namázla chleba paštikou, když se dělaly palačinky. Jo jo, kdeže loňské sněhy jsou! Dneska si dám sladký zákuseček s chutí a sladká tečka v podobě kávičky laté, dobrého cappuccina či horké čokolády nebo dortíčku mi vůbec problém nedělá! Prý absolvované narkózy změni chutě – kamarád prodělal mnohahodinovou operaci mozku, předtím nejedl nic sladkého, dneska se po tom může doslova umlátit, se mnou je to stejné, sice se netluču, ale také se nebráním! Jediné, co opravdu nemusím, je zmrzlina. Snad jen ta vodová, ovocná, to ještě jako osvěžující prostředek ano, ale smetanové mi strašně nechutnají a nikdy nechutnaly. Ale tohle vypadá mooooc zajímavě, tak proč to nezkusit!?

    1. Já se taky po sladkém můžu umlátit, a to odjakživa. A pak zase mlátím nějak takhle: (headbang) to když stoupnu na váhu… A proto na ni nelezu moc často 😛

  7. šiš tero, co mi to dělááááš! Slintám až na koberec (^)
    Hmmm, ježiš to jsou mňamky!

  8. Terro, já bych to řekla asi tak – jsem jako Pavlovův pes a slintám na dálku. To musí být ňamka, určitě to nekdy vyrobím. Kávička, to je moje, med moc nemusím, ale ovoce to bude také ňamka. Je tu jen smajlík vyplazující jazyk, ale ne ten, který se olizuje od ucha k uchu. Ale vzhledem k mé nabývající váze bych sem spíše měla dát tento smajlík 😡 😀 😀 Chybí mi jen ty sběrné trubičky, co těm nebohým psům trčely z hlav. Musela bych se někam podívat, ale mám dojem, že Pavlov jim slinné žlázy přeřezával, aby sliny dobře pochytal,je to tak nebo ne? Mohu se plést.

  9. OT pro Dede – zase mi dole visí jeden komentář ke schválení, jsou tam odkazy na nějaké recepty, tak asi proto.

  10. (OT) „člověk neví, kterou část oděvu by ještě svlékl“ … na vcerejsi milonze nejmene ve trech pripadech nejradsi uplne vsechny 🙁

    1. Jendo Jendo, je vidět, žes ještě mladík – my někteří se svlékáme pouze v sebeobraně, kdežto ty ještě z plezíru (chuckle) (chuckle)

      1. Moment, moment…on Jenda nemyslel zcela zjevně SVÉ části oděvu 🙂 Alespoň se nikdy nezmiňoval, že by byl trojjediný?

      2. Kdo tu mluvil o svlékáni sebe???
        Ovšem vzhledem k okolostojíčnostem můžu tak maximálně pozvednout spadlou spodní čelist a otřít ret. (sweat)

        (Když tak koukam na ty smajly … měl bych skočit k holiči (emo) )

  11. Jejdanánku, to jsou dobroty! Myslím, že to do léta nevydržím a vyzkouším mnohem dřív. Aspoň to do léta pěkně nacvičím a pak to bude bez chybičky (teda doufám). Terro, díky! (wave)

  12. Áááááá! Zmrzlinka, to já můžu, čím smetanovější a čokoládovější, tím lepší! (clap) (clap) (clap)
    Děkuju, milý terro, (h) nastuduji doma! A pravděpodobně i vyzkouším. (nod)

  13. Juchůůů, (dance) pečlivě ukládám a budu velmi zvědavá jak moje cukrářské snažení dopadne. Díííky za receptíky. (clap) (sun)

    1. No, to je báječné! (^) Díky příteli. Zmrzlinku já mohu i v zimě. Mám pro to své hřešení ( to kilečka přibývají) krásnou výmluvu. Zmrzlinka je výborná proti pálení žáhy!Když jsem to slyšela poprve, (rofl) . Ale ono to, fakt, funguje.
      Velice ráda recepísky vyzkouším.

  14. Teda, Terro, teď jsi mě dostal. :O Tebe bych jako autora nehádal. A i když sladké není rozhodně mým šálkem kávy, zaručeně s tím doma zbytku rodinky udělám obrovskou radost. (y) Pokud něco takového doma spácháme, je mi jasné, jak to dopadne: (pi) Díky

    1. 😀 Honzo, když já hrozně rád dobrou zmrzlinu. A ten Ital dělal semifreddo skvělé – než se rozhodl, že Češi a české počasí nejsou na to, aby ho žívílo zmrzlinářství a přemiklikoval svůj podnik na pizzerii. Občas prostě klamu tělem…

      1. Semifreddo nepochybně zkusíme, ale až od něj okouneš nějakou speciání pizzu, tak dej vědět, to mě bude móóóóc zajímat. (clap)

  15. Milý terro, tohle se mým klukům bude ukrutně líbit – zmrzlina u nich jako pochoutka stojí vysoko 🙂 Ovšem po pobytu v Norsku jsou zmlsaní, protože tam i ta obyčejná litrová plastová krabice obsahovala skvostnou zmrzlinu ze skutečné smetany (rostlinný tuk Norové ve zmrzce neradi – a já souhlasím 😛 ) a co teprve ty lepší druhy! Ale tvoje semifreddo slibuje skvělý zážitek 🙂 (f)

    1. Milá Dede, já jsem rovněž strašně zmlsaný, pokud jde o zmrzlinu 🙂 Na ní se nesmí šetřit – na kvalitě surovin ani na práci… Ale hlásím, že jsme se podle všeho rodinně usnesli zničit přítomné cukrářskými ňamkami, protože včera plaval přes kanál ouško můj narozeninový čokoládový dort s čokoládou – alespoň tím MLP vyhrožovala… Každopádně se dá semifreddo dělat opravdu „v cihlách“ a prostě, kdo má chuť, kus si z toho kmene odetne a nechá lehce povolit – a pak už se jen cpe. 😛

  16. Ještě O.T. dotaz. Jedeme na týden na dovču do Luhačovic. Moc se mi toho nepodařilo zjistit o turistickém potenciálu ani netuším, jaké tam teď jsou počasopodmínky. Můžete mi, prosím pěkně, někdo poradit?

    1. Víceméně bez sněhu, naši se odtud vrátili v neděli. Jestli budete přímo v Luhačkách, tak u kruháče je agentura Luhanka, kde vám hodně poradí a můžou zařídit i třeba exkurzi do likérky Jelínek (naši byli a chválili). Procházka na přehradu pěkná, a pak tam jsou nějaké skály, ze kterých teče barevnej led, sakra nevím název…. ale tam naši nějak dojeli autem, onehdy o tom bylo něco v Toulavé kameře…

  17. Teda, Terro, to vypadá úžasně (^) (y) (^) . Ze začátku jsem se trochu bála, že to bude vanilková, tu nerada, ale kdepák 😛
    Tak teď ještě to jaro (f) (sun)

  18. Omlouvám se za mírné OT, ale ta zmrzlina mě trochu inspirovala. Víla má v pondělí narozeniny a jako každý oslavenec si může nadiktovat jídelníček. Jenomže ona si skálopevně přeje k večeři pro osm lidí bramborové šišky s mákem. Což o to, jedí je všichni zúčastnění (Hřívnatec teda trochu brblá), ale jako hlavní chod je to trochu náročné z časového hlediska. Těsto řídne pod rukama, šudláme s exíkem ty potvory a obloukem hážeme do tří hrnců na plotně, občas se netrefíme, kuchyně jak po výbuchu…. (rofl) Zatím jsem vymyslela jako první chod quiche (dá se připravit předem a neblokuje plotnu) – nemáte někdo nějaký nápad? Ryby vylučuju předem (momentálně jsme jich přejedení). Spíš nějakou nenáročnou víceméně bezmasou dobrotu.
    Dort si slečinka objednala „dospělý“ – tedy vynikající, ale pracný skořicový. Žádná dětská klasika ovoce-želé-piškoty-za pět minut hotovo 🙂

    1. taky by šlo uvařit šišky dřív, uklidit si kuchyň (taky je nerada dělám i když je máme rádi – a to je vařím jen pro dva 😛 ) A pak je na velké pánvi rychle osmažit na másle… Trošku křupou, jsou zlaté, … občas přebytky takto likviduji a je to jedlé (i když trošku jiné). Můžeš je prohlásit za slavnostní (chuckle)
      Jinak u nás mlaďaska na slavnostní chvilky vyžadovala jahodové knedlíky – to je taky pěkná patlačka, která nejde připravit předem (hlavně když to nejsou čerstvé jahody)
      Rýžový nákyp já nemám ráda, takže u nás se nevaří, ale ze sladkých jídel by ještě mohla jít „lepší“ žemlovka

    2. Luxusní rýžový nákyp JE dobrota! 😀 A dá se stihnout rychle, když si rýži v mléci dáš udělat do MW – chce to jen dostatečně velkou varnou nádobu a nemusíš se o ni vůbec starat. Vedle sušených švestek se potom dá nadít i jinými dobrotami podle chuti oslavenkyně, včetně mandlí nebo oříšků. Zajímavým vylepšením (které ale nemusí mít každý rád) jsou zapečené datle… 🙂

        1. Ve výkonné troubě mi na 2 deci rýže (kulatá zrna nejlépe) + 7 deci mléka + 7 deci vody, špetka soli, trocha cukru + máslo vycházelo cca 35 minut. Zalévala jsem to ovšem vařící se vodou. Jinak je to verze pro nesnášenlivce mléka, originální recept má 1 l mléka a 4 deci vody. Nám ale vyhovuje takhle odlehčená. Radši si vyhraju se šleháním žloutků s cukrem a máslem… Sníh dávám navrch až po chvilce, kdy už se nákyp peče, aby nezůstal pod sněhem zbytečně mazlavý, zatímco sníh by ztvrdnul. Jo a pod sníh sypu skořici, dá se přidat i špetička kardamomu nebo tlučeného badyánu 🙂 Jo a sušené ovoce dávám až do hotové směsi před pečením (nevlním ho), stejně jako tak polovinu sněhu… Je to fakt strašně dobré, celkem rychlé, jen toho nádobí se sprasí moc – včetně šlehače. Ale zase se to snadno meje, páč v MW se ti nepřipálí rýže 😛

      1. Rejže na sladko není, opakuji není, znovu pro nedoslýchavé opakuji NENÍ dobrota. Naprosto nezávisle na tom čím se to pokoušíte zachránit. A krusta z bílkového sněhu tu hrůzu možná zakryje, ale nevylepší. Brrrr. Grrr. (envy) Vrrrr. Bleargh!
        (Při prvním pokusu o pozření rýžového nákypu, ještě ve školce, došlo k výbuchu, který rozmetal nákyp do okolí. Hlavní dávku schytala skříň a souška učelka.)

        1. Jendo – naprostý, ale opravdu naprostý a bezvýhradný souhlas. Rýžový nákyp se nedá ničím vylepšít – snad jedině tím, že v něm nebude rýže!

          1. Vždyť je sladká rýže (u nás „ryžavmlíce“) dobrá, co vám na ní vadí? 😉 Často ji vozím manšaftu na závody – lehko se polyká a je to rychlý zdroj energie.

            1. Na sladké rýži mi vlastně vadí pouze dvě věci (think) – že je to rýže a že je sladká – jinak je v pořádku (wasntme) .

              1. Drahá moje ai Jendo, až budete makat na noční směně s trvrdě dodržovanými
                přestávkami (aby se mohli vystřídat všichni), pochopíte , jaká je sladká rýže pochoutka. Stačí jí málo, rychle klouže do krku a zasytí. Vyzkoušeno mnohočetným kolektivem. Ještě hodně letěly instantní polévky do (coffee) . Vždycky se zalévalo tomu, kdo teprve příjde, aby ji už měl nachastánu. Ve tři v noci, to je pohlazení žaloudečku. Já vím, jsou tam zatrachtilá Éčka, ale čas byl nepřítel.

        2. Absolutny suhlas!!! Br:::tie spomienky na druziny apionierske taborya kecy:vsetkozjest-inak vam strhneme body.Toto jedlo nesmie prist na moj stol.

      2. No, u nás rejžovej nákyp mizí po kilech, tak jsem se léty dopracovala k nejsnadnějšímu: rejž do ledové vody omýt a pak dvakrát nechat postát zalité vroucí vodou a pak teprve mrskám do mléka
        U nás jedou sladká jídla, buchtičky se šodo dělám ve dvou pekáčích. Já moc sladký emusím, nějak se ho nejsem schpná najíst,a le manža a děti…

    3. Renato, a co udělat ty šišky jako předkrm a pak něco dušeného, co se dá nachystat předem, a pak jen přihřát? Teď zrovna mám hroznou chuť na cizrnu, chci ji o víkendu vařit, a tak prohledávám různé recepty. Pokud rodinka cizrnu jí, tady jsou odkazy na čtyři, které mě zaujaly nejvíc. 1) Těstoviny s cizrnou: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=31005 2) Cizrna se zeleninou: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=8170 3) Telecí jachnija s cizrnou: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=21655 a 4) Maqrune: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=27866 – v těch posledních dvou je i maso. A jako moučník třeba tohleto Terrovic semifreddo nebo nějaký ovocný salát?

      1. Hlásím se mezi rejžonákypožrouty. Třeba s meruňkama nemá chybu (clap) . No ale taky nejsou marný věci z jáhel – nákyp (ten chce sušený švestky), nebo i škubánky…

        1. Konečně se o tom někdo zmínil: pohanka, s tvarohem a trnkama a vůbec a vším. Taková dobrota, konzistence, a barvička – stará valašská dobrota! Jistě aji slovácká, snáď.

          1. Na pohanku se příští týden taky chystám, naši pánové jedou pryč, tak budeme mít s dcérou bezmasé hody. Syn navíc např. nejí houby, tak jsem dnes s chutí koupila 3/4 kila krásných žampiónů a co nejdřív z nich něco ukutím.

      2. Teda vy jste mi poradní sbor (rofl) Se tu poperete nad nákypem :^) , který stejně nepadá v úvahu – dvě sladká jídla zajedená dortem jsou trochu přes (chuckle) Aida to pochopila, ale do takové míry experimentovat nemohu, přeci jen je polovina strávníků konzervativního důchodového věku. Asi zůstanu u quiche a těch šišek. Možná šišky koupím hotové a nikomu to neřeknu 8)

        1. 🙂
          Hele, msaggu a maqrune (no, já vím, vejš píšu o bezmasém týdnu, ale v lednici zbyla kližka, která by se zkazila 😉 ) zrovna chystám na zítřek, o výsledku budu informovat. Ale třeba zrovna ty první těstoviny jsou docela konzervativní, ty by možná šly? A varianta s koupením šišek by možná prošla.

          1. Rozhodně informuj 🙂 Já ti to zase trochu zrediguju a rozšíříš svůj publikační rejstřík (to myslím zcela vážně)! Zůstanu u quiche, to na nich mám odzkoušené. A udělám trojitý na velikou formu – špenát se sýrem, mrkev s česnekem a klasika lotrinská. Když už tak už 🙂 A šišky koupím, jestli budou. Nikdo z nich na Zvířetník nechodí (rofl)

              1. Hmm, fotky budou leda když to vyfotí dcéra (mobilem), všecky 3 domácí foťáky máme momentálně mimo provoz (a jeden ztracený); co ale zdokumentované mám, jsou pravé lutyšské vafle, které jsem kutila před cca 3 týdny (fotil synek, ale zas jen mobilem), písání připravuju (odložila jsem to kvůli v diskusi avizovaným Mlsotníkům).

            1. Jo, to je dobrý nápad, to určitě bude chutnat všem. A taky bych to mohla některý den příští týden spáchat dceři, aby neměla pocit, že je odstrkovaná (už si stěžovala – „Jendovi furt vaříte, a mě nic“). Teda, pokud se promítne doma. Mají jarňáky a už mi hlásila, že tak 3 dny z toho doma nebude. Teď je taky pryč, na nějakém koncertě na Faválu, s „chobotnicou“, jak jinak. 😉

              1. Quiche nikdy nezklame 🙂 A hlavně ta varianta s mrkví, ta je zcela překvapivá – předvařená karotka na kolečka, zalít zakysankou rozšlehanou s vejcem, sýrem a značným množstvím třeného česneku – sladká mrkev nějak nalomí ten česnek – úžasné!

                  1. Zapomněla jsem na pepř a muškátový oříšek. Zkus to, je to skvělé! Recept na těsto mám z Martinicové (Francouzská kuchyně) a momentálně mě nakopla LenkaFR, která mi sice přivezla víno, camembert, Yoplait tekuté jogurty (nejlepší, co znám) a mleté mandle na makronky, ale prefabrikovaný quiche zapomněla doma (rofl)

                    1. Jestli Ti vyjde čas, připiš sem prosím recept na to těsto, tuhle kuchařku doma nemám.

  19. teda terro zmrzlina…..
    Zima nezima, chodím v Brně do jedné cukrárny kavárny se synem mlsat každý víkend. Zmrzlinu miluju, ale musí to být zmrzlina dobrá, nejlépe jedna americká značka , která začíná na písmenko H a prodává se i u nás. Drahá, ale hříšně dobrá. ….
    Jinak jsem právě dopsala diplomovou práci, zítra ji nesu své vedoucí na posouzení. Protože mi z první verze udělala trhací kalendář, prosím o jedno malé držení palečků všech zvířetníků (slyšela jsem, že to funguje 🙂 ) ať je s mým výtvorem paní doktorka spokojená…

    1. Držím (y) A ta firma na H je americká? Já jsem myslela, že dánská? Teda jestli myslíme tu stejnou?

      1. Taky držím (y) , aby nebyl už žádný další trhací kalendář. Třeba se už paní doktorka dostatečně vyřádila… Nejhorší je, když příslušný pedagog na chudáka diplomanta plive své požadavky a přání „v dávkách“. Jednoho takového jsem znal (naštěstí nic víc jsem s ním společného neměl), a ten měl znameitou schopnost udělat z 80 stran diplomky práci na poctivých deset let bádání, a ještě se divil, že to jeho mladší kolega nestíhá… Prostě tak trochu mimoň realitou studentského života nezasažený. A to zas nebyl takový kmet, že by si nepamatoval sám sebe ve studentských letech.

    2. Epulko, samozřejmě držím všechny palce. ať to dobře dopadne. je to spousta práce a jeden je pak dost zdecimovaný, když vidí, co všechno musí přepracovat. Vím, že tě asi mrzelo, co paní doktorka udělala s tvou první verzí. Ber to ale tak, že pro tebe chce to nejlepší, a hlavně pracovala poctivě. Víš, co to je pro znalého člověka číst 60-80 stran výtvorů člověka, který je do dané problematiky uveden řekněme jen relativně velice krátce? Někdy z toho dotyčný jen šílí. Můžeš mi věřit, pár studentů jsem takto k DP vedla, i když asi v úplně jiném oboru než studuješ ty. Když k tomu student přidá ještě velkorysou gramatiku, jak se mi stává (abych nepomlouvala gramatiky znalé studenty), tak je z toho opravdu vyčerpávající činnost. Představ si naopak, kdyby tvá školitelka tvou práci nepřečetla a nechala to na oponentovi – také se mi stalo. Výtvor dotyčného byl velmi slabý, slitovala jsem se nad ním jen proto, že jsem pochopila, že mu školitel vůbec nepomohl a nechal ho na holičkách (dotyčného školitele jsem totiž znala).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN