MATYLDOVINY: O mrazáku

Jako většina lidí mám doma mrazák. Tedy dva. Příruční malý v kuchyni pod lednicí a velký dole ve sklepě, památka to na doby minulé.

 

 

 

Věřím tomu, že existují lidé, kteří mají balíčky pečlivě popsané datem i druhem obsahu. Já to většinou poznám, ale mám tam pár věcí, kde váhám, ovšem rozmrazit to jen tak? Co když se mi to zrovna nebude hodit? Je to polívka? A jaká? Nemůže to být zelí?

Některé krabičky jsem pečlivě popsala, abych aspoň občas splnila své povinnosti hospodyně. Jenže když je to dobrá krabička, kterou nechci zničit fixou a nalepím na ni papírovou samolepku, stává se mi to, co onehdy – vytáhla jsem krabičku a byly na ní cedulky tři, které vlivem mrazu jaksi opadaly odjinud, takže jsem nakonec stejně tipovala, jestli to je hustá polívka nebo pečlivě urovnané kousky naloženého masa, protože pod jinovatkou to už šlo poznat zatraceně špatně.

Ovšem užitečnost mrazáku je nezpochybnitelná. Když koupím maso za slušnou cenu, klidně koupím větší kus, zpracuji na plátky nebo kousky a uložím do mrazáku, abych měla po ruce zásobu pro případ, že se nedostanu nakoupit včas nebo to nestihnu vůbec (taky se to stává). Jediné, co jsem se mrazit nenaučila, je pečivo. Radši si hodím krajíček staršího chleba do topinkovače, než bych jedla ten z mrazáku- prostě jsem frfňa :)

 

Dede: tak co, jak mrazíte vy? Také míváte nějaký plán na vaření a po rozmrazení dojde na recept z kategorie překvapení pro všechny? Pokud mrazíte pečivo, jak ho rozmrazujete – aby bylo jedlé?:)

Aktualizováno: 13.5.2019 — 22:08

38 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Mrazáky mám a používám, i na to pečivo, protože jsme na vesnici bez obchodu a občas to prost je potřeba. Potíže je, že mi rozmrazené pečivo nechutná, ale jak bývám často sama a mám malou spotřebu (a už nemám v sousedství ovce, které by sluply sušené zbytky a já měla čisté svědomí:)), tak holt musím dělit i své oblíbené malé bochníčky. Na chleba mi funguje ho nechat prostě v kuchyni pomalu rozmrznout, na pečivo – aby pak bylo opravdu dobré – jsem zatím způsob nenašla. Takže to funguje jako nouzovka:))
    Jinak mrazím často hotová jídla do krabiček pro taťku. Přestože si myslím, že vždycky vím, co kde je, tak stejně čas od času mívá oběd s překvapením:))

    1. Dede, my pečivo nahříváme v troubičce https://www.tsbohemia.cz/tristar-ov-1431b_d316987.html . Dají se v ní oživit i hodně zatvrdlé rohlíky nebo bagety (potřít vodou a dát rozpéct), dají se udělat topinky nasucho, udělat zapečený chleba se šunkou a sýrem (z toho už ne zrovna jedlého), zapéct maso na karbanátky na chlebě, ohřát pizza, rozpéct koláče (mrazím vlastní kynuté). Fakt doporučuji.

      1. Já mám na rozpékání podobnou minitroubičku, jen je to starší a jednodušší model, už ani není na trhu https://1url.cz/ZMdV5 . Je prakticky denně v permanenci na rozpékání už poněkud zatuhlého pečiva nebo na jednoduché zapečení sýra na chleba, je to hotové během chvilky. Šlape spolehlivě už řadu let. Souhlasím s Ivou, podobný minipřístroj můžu jen doporučit.

  2. Mrazák je kuchařce velkám pomocníkem, miluji je. Máme tři – dva jsou součástí velkých lednic (jedna ho má nahoře, novější vyšupovací dole) a třetí je samostaný (tvarem menší lednička). Všechny jsou celoročně plné. Pečivo mrazím (chleba také předem pokrájený na plátky) a rozmrazit nechám jen tak na lince (bilé pečivo pak stejně ještě rozpékám v troubě, nebo dávám do topinkáče, můj chleba je po rozmražení krásně čerstvý).

    Který druh masa v mrazáku poznám, takže nepopisuji. Jedině třeba ořechy, moje pesto, žiletkovou pastu a jiné produkty zahrady popisuji datem. Maso kupuji v „rodinném balení“ (vice a podstatně levnější) a pak doma dělím. Opláchnuté maso vždy pečlivě osuším než dám do sáčků právě proto, aby se mražením neudělala ta vše-zahalující jinovatka. A opravdu ji mám velmi zřídka, takže obsah růstává poznatelný. Nedávno jsem ale vyndala kelímek v domění, že je v něm hovězí vývar – bylo to hnědé a říkala jsem si ,že to jasně poznám od pohledu. Jenže po rozmražení jsem místo vývaru měla šťávu z dušených žampiónů. Ty také kupuji ve větším množství, pokrájené podusím nasáčkuji a ke každému sáčku přidám tak lžíci šťávy. A jednou jsem ji měla hodně navíc, tak jsem ji namrazila samostatně, že se bude hodit třeba do omáčky (no a zapomněla na to). Znovu mrazit se mi jí nechtělo, omáčku jsem žádnou neměla, tak jsem celý obsah kelímku vypila – výborná,ledová, houbová šťáva!

      1. Ivo, všechna zdejší masa se přibarvují „aby vypadala červeně čerstvá“. Krvavá tekutina co při dělení na porce maso obaluje se mi vůbec nelíbí. Tak omývám studenou vodou, osuším papírovými utěrkami a dávám do zazipovacích sáčků. Zazipuji jen kousek před koncem, do zbývající skulinky šoupnu brčko a pusou vzduch vycucnu tak, že se obal téměř vzduchotěšně přiletí na maso. Dělám to tak už dlouhá léta. Nevytvoří se jinovatka a maso omytím také nijak není poškozené – vzhledem ani chutí.

  3. Protože jsem se mnohokrát přesvědčila, že u mě nefunguje „to poznám“ ani „to hned spotřebuju“, musím krabičky polepit štítkem s popisem, datem, případně i počtem porcí. I tak se stane, že nějaký balíček unikne pozornosti a setrvá v mrazáku déle, než je zdrávo a musí být zlikvidován. Chleba ani jiné pečivo nemrazím, já si kupuju k snídani různé celozrnné housky a MLP konzumuje menší bochníčky, pečivo nám většinou nezbyde, a když náhodou, udělám topinky obalené ve vajíčku, ale to je tak jednou za uherský rok.

  4. Mám mražák jeden větší tříšuplíkový, který většinou zabírá maso pro Brooke. Dále mám 50 l nad starou ledničkou ve sklepě, ze které jsem nedávno byla nucena vydolovat ledový Matterhorn (NĚKDO blbě zavřel dvířka) – tak ten je teď nachystaný na ovoce a zeleninu. No a nakonec mám 60 l v kuchyni pod ledničkou a to je takzvaná skříňka divů – vytáhnu krabici s mraženým meruňkovým protlakem a vyklube se z ní dýňové pyré (rofl) . Já se fakt snažím popisovat, ale u některých věcí se mi to zdá zbytečné „to přece poznám!“ a pak se nestačím divit, co všechno vařím :O . Proto na dotaz „Co bude zítra k obědu?“ odvětím „Možná guláš, možná pěry – podle toho, co se mi rozmrazí!“ Prostě, o překvapení není nouze.

    1. Tak věta: to poznám, netřeba popisovat, ta by zasloužila zlatou. Kolikrát jsem ji řekla a kolikrát jsem za chvíli byla postavena před rozhodování o původu zmrzlotiny. Též maso je dle mne poznatelné, po dvou měsících skladování a nemožnosti prohlídnutí rozmrazím vepřové a ono to maso pro psa, že

  5. Musím říct, že tentokrát jsem vzorňásek, popisuji,lístek dávám do sáčku,do sáčku.Jeden šuplík slouží pro krůtu,jeden pro ostatní maso a jeden pro zeleninu a ovoce.
    Vánoční krůta bývá do března, dubna spotřebována a pak je tam většinou hovězí z domácího bejčka,mám konexe. :-) Psí a kočičí maso je pak v krabici.Krabice jsem pořídila zásadně s pevně spojeným víkem a ta víka, co na mne padala ze skříněk jsem zlikvidovala do plastů.Mrazit pečivo je na venkově nutnost neb nikdy nevíte,co se vyvrbí,např. s velkou vodou, mrazem sevřenými cestami, zásyp sněhem,nefunkční auto atp. Díky Matyldo,asi se dnes mrknu do mražáku na nějaký zapomenutý poklad. :-)

  6. Plánování se vyhýbám, cítím se pak plánem svázaná – jsem prostě impulzivní chaotik. V mrazáku to mám podobné, ale po výměně pultového za stojící se tam dá i lecos konkrétního najít. Nejvíc ho používám na chleba, který sama peču, po vychladnutí nakrájím a pak odebírám potřebné krajíčky. Semtam je tam zmrzlina, tu poznám a krabičky s rybízem, ty také nezaměním. Jinak většinu jidla kupuji čerstvou. No, ono to vlastně také bude z mrazáku i když ne z mého. Leč, co oči nevidí, srdce nebolí.

  7. Mám mrazák příruční pod ledničkou.
    Většinou mrazím maso a to si většinou popisuji.

    Ale přiznám se, když jsem tuhle mrazák prohlížela poněkud důklaněji, že jsem nalezla krabičku se zmraženou rajskou a krabičku s listy špenátu. Ty budu muset nechat rozmrazit a vyhodit. Jsou tam asi už dlouho.

  8. Chleba mrazim vzdycky, ale kupuju krajeny a pak jen odloupnu pocet krajicku, kolik potrebuju a rozmrazim v toustovaci. Moje tchyne casto mrazi vanocni cukrovi pro nas a kdyz sem ma nekdo cestu, tak mu ho pribali :) Vloni jsme odjeli na tydenni dovolenou, nejakym omylem nekdo z nas vypnul velky mrazak, kde bylo krome masa a ovoce taky nekolik zmrzlin (puke)

  9. Matyldo, já jsem si zvykla mrazit i pečivo, protože můj oblíbený žitný chléb v Globusu (nerada kupuji jenom púlku, tu mají už naporcovanou) je svou velikostí pro nás dva moc. MLP jej zbaští jen z nutnosti a pro mne půlka stačí. Takže druhá letí zabalená do mrazáku. Když se pomalu rozmrazí, je jako čerstvý. A tak mrazím i pečivo, které peču doma, včetně dort. A to mám jen malý příruční mrazák. Ten starý, totalitní jsme už dávno odvezli do Ekodvora, měl strašně velkou spotřebu. Jsme jenom dva, takže škoda energie. Balíčky zeleniny a drobného ovoce poznám, takže neznačím.

  10. Tak to já, já jsem mrazírenský specialista. Už jsem zmrazila takřka všechno, co se zmrazit dá, jednu dobu jsme měli doma mrazáky tři…Jeden Majdin, jeden velký pro nás a příruční pod ledničkou. Dneska se dělíme o dva, ledničku jsme kupovali novou, monoklimatickou. V mrazáku mám převážně maso, protože když se dvakrát ročně na spřáteleném statku zabíjí kuřata, kam těch dvacet minikrůt ( každé má tak 4 kg) dát, že. Do toho si vzpomene kolegyně, že potřebuje zabít jehňata a její kamarádi býka. No, nasolovat to nebudu, že. Takže to dvakrát ročně nahrnu do mrazáku a potom jenom zkoumám, co to vlastně je. Jo a to jsem zapomněla na divočáka, kterého Bimbo zajistí v době, kdy oba mrazáky pomalu nejdou zavřít. Protože Mařka se před rokem rozhodla, že granule už v žádném případě nepozře a když k snídani může být masíčko, tak k večeři také. Nemáte představu, kolik masa takový kapesní fudlák sežere.
    Jo a jednu úsměvnou – když jsem s mražením začínala, zrovna jsme zabíjeli a měli jsme poměrně dost polévky, kterou my nejíme a všichni naši blízcí milují. Takže jsem se jala mrazit kvantum polévky v sáčcích. Ty jsem vložila do dvou závěsných košů v pultovém – tehdy zcela novém – mrazáku… a za pár dní jsme stáli nad zcela provázanými koši, nadzvednout se to nedalo, dále do mrazáku se též nedalo dostat. I vyslal mne Bimbo se synkem na procházku a co s tím udělal jsem se raději neptala. Protože z té mé první zabíjačky jsem měla ještě hodnotnější zásek a to když se škvařilo sádlo a já jsem ho cedila. Vyrobila jsem tehdy nádhernou tenisovou raketu a jen opravdu velkou náhodou jsem neskončila na oddělení popálenin

  11. tak v mrazáku mám věci v krabičkách a popisky mám na papírech na víku a přes to mám strečku (potr.folii) takže odpadá lepení a překvapení…ale jahody a houby nepopisuju, ty poznám..popisuju maso a předzpracované věci..hotovky moc nemrazím, nezbejvaj…
    prčivo si mrazí mamka, tedy jen chleba, na tác narovná pokrájené plátky, přetáhne pytlíkem a dá zmrznout, násdlwedně poskládá po třech krajíčkáích do sáčků s plastovým zipem a naskládá si to do mrazáku. vytahuje po sáčku vždy večer nebo brzo ráno, chleba povolí,nadechne se a pak skončí nako nasucho opečenej,nebo obalenej ve vajíčku,namazanej…nebo si ho jen tak posolenej,dá mamka k bílé meltě k snídani…ty tři krajíce jí na den stačí, jinak má ještě oběd… rohlíky už nechce, občas si takhle zmrazí vánočku nebo mazanec.Vánoční cukroví se u nás nemrazilo a nemrazí. Máti to zmrazila jednou,když se jí sešlo asi 8 kilo cukroví od příbuzných a kamarádek…no, nic moc , tak to sypala ptákům…havrani,vrány a holubi měli vánoce ještě v dubnu….

      1. Vánoční cukroví nemrazím,vždycky si říkám, že když budu mít moc velkou chuť, udělám si. No, neudělám,nikdy a co bych někdy dala za zmraženou krabičku,takže třeba letos… :-)

      2. Inko, vánoční cukroví máš v mrazáku???? no, kdyby to čirou náááááhodou nikdo nechtěl nebo se ti nad tím ofrňovali, tak tady máš zájemce :D :D :D

          1. Inko, koukám že ten hajzlík mě odhlásil, no ale kdo jiný než já by se hlásil o cukrovíčko cukroví??? (inlove) (inlove) (inlove

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

:) :( :D 8) :O ;) ;( (sweat) :| :* :P (blush) :^) |-) |-( (inlove) ]:) (talk) (yawn) (puke) (doh) :@ (wasntme) (party) :S (mm) 8-| :x (wave) (call) (devil) (angel) (envy) (wait) (hug) (makeup) (chuckle) (clap) (think) (bow) (rofl) (whew) (happy) (smirk) (nod) (shake) (punch) (emo) (y) (n) (handshake) (skype) (h) (u) (e) (f) (rain) (sun) (o) (music) (~) (mp) (coffee) (pi) (cash) (flex) (^) (beer) (d) (dance) (ninja) (*) (bat) (cat) (dog) (toivo) (headbang) (bug) (fubar) (swear) (tmi) (heidy) (rose1) (rose2) (cz) (eu)

Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD