PÁTEK S GURMÁNKOU: Toskánský salát panzanella aneb jak využít starý chléb

Léto přeje salátům. Italský salát Panzanella má skvělou chuť, ale je v něm ukrytý i vtip šetrných italských hospodyň. Recept počítá se zralými rajčaty, ale nejdůležitější ingrediencí je starý chléb z předešlých dnů, o který už stejně nikdo nestojí, a potom ten nejlepší olivový olej, který si můžeme dovolit.

 

Salátová mísa přímo vybízí fantazii, proto není nutno nic přesně odvažovat, ale je žádoucí popustit uzdu fantazii a využít to, co máme zrovna po ruce. Umění salátové kuchyně dokáže pěkně, chutně a hospodárně vylepšit každodenní jídelníček.

 

Recept na salát PANZANELLA pochází z tradic venkovské kuchyně Toskánska. Bylo a dodnes je dobrým zvykem chovat chléb v úctě a šetřit každým kouskem. Toskánský tradiční selský chléb se peče bez soli, kůrku má pevnou a texturu hutnější. O toskánském olivovém oleji se říká, že je nejlepší na světě, proto i tento recept staví na jeho kvalitě.

 

 

Potřebujeme:

  • 750 g zralých rajčat
  • několik silnějších krajíců toskánského selského chleba z předešlých dnů
  • několik lžic vody
  • 1 až 2 ks červené cibule
  • 1 menší salátová okurka (oloupaná)
  • dle chuti naložené kapary
  • bazalkové lístky
  • 12 lžic olivového oleje
  • 6 lžic vinného octa (červeného)
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Postup přípravy:

Chléb natrháme na kusy velikosti sousta a vložíme do salátové mísy. Zakápneme několika lžícemi vody, promícháme a necháme chléb změknout. Poté z chleba vymačkáme přebytečnou tekutinu. Ke chlebu přidáme na menší kousky pokrájená rajčata, na plátky nakrájenou cibuli, kostičky salátové okurky, kapary, natrhané bazalkové lístky. Salát v míse promícháme a necháme cca půl hodinky odstát. Před podáváním osolíme, opepříme, pokapeme octem, olivovým olejem a dobře promícháme.

 

Můj tip do kuchyně:

Někdo si do salátu ještě rád přidá ančovičky a olivy. Dobrým tipem je vytřít salátovou misku rozpůleným stroužkem česneku. Kde není starý chléb, tam se dají pro takový typ salátu použít pečivové krutony upečené z toho, co je doma. Sice to už nebude pravý salát Panzanella, ale pokud tím zlikvidujeme nevyužité zbytky chleba a jiného pečiva, budeme mít nejen dobrý pocit, ale nepochybně i velmi chutný zážitek.

 

Znáte tento starý toskánský salát? Co se starým chlebem podnikáte u vás doma?

 

Přeji všem krásné léto a salátovou mísu stále plnou fantazie!

 

Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi

 

Aktualizováno: 10.8.2018 — 08:17

48 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Minulý týden se tu probíral mimo jiné i lilek jako samostatný pokrm (psala Verenka, Tapuz). Já jsem včera úplně náhodou narazila na podobný recept. Je taky od Gurmánky Šárky, tak to snad nebude proti etice když ho sem dám. Kdybych ho dala do komentářů minulého týdne, tak by nejspíš zapadl a to by byla škoda.
    http://www.gurmanka.cz/2010/01/genialne-jednoduchy-recept-na-upravu-baklazanu-lilku
    Najít ten recept dřív, tak jsem si ten lilek koupila, protože jsem ho potkala v Kaufu za 30Kč.
    Nevadí, příště.

    1. Nic ve zlém, ale na tenhle recept v diskusi průběžně upozorňuju už snad 10 let (a za tu dobu už snad dobře aspoň 15-20x), znám ho z původního zdroje, od té paní, která jej vymyslela. Je to jedna z nejlepších a nejjednodušších úprav lilku.

      1. Já se tedy omlouvám, ale poprvé jsem se o lilek začala zajímat až při této diskusi. Jinak jakmile jsem četla o lilku nebo cuketě, tak jsem se prostě stahla, Až při komentu Verenky a Tapuz jsem se chytla.

  2. Podobný salát jako je Panzanella jsem dělávala a asi ho zase opráším. Základem je toastový chleba (ale není-li toastový, dá se použít i ten „normální“), který se po opečení lehce natře bazalkovým pestem a nakrájí na kostičky. Přidají se nakrájená rajčata, osolí, opepří dle chuti a lehce pokape olol, může se lehce posypat i mladou cibulkou. Vše se promíchá a může se konzumovat.

  3. OT – dotaz: Sušili jste někdo plody aronie? Ráda bych si na zimu udělala směs na čaj a přemýšlím, jestli to uschne jen tak na sítě, nebo spíš použít sušičku. Mám aronie teprve druhým rokem, loni jsem je použila do marmelád. Takže zkušenosti zatím nemám žádné…
    Ostatně, napadlo mě, jestli jde totéž udělat s bezinkami?

    1. Radši z nich udělej marmeládu nebo likér. Sušené nic moc, čaj z toho neuděláš, nejde to namlít jako třeba šípky (v mlýnku na kafe), takže v čaji ti to maximálně nabobtná, chuť nepustí žádnou. Nebo jsem kdysi dělala proslazenou a pak dosušila v sušičce, to bylo prudce jedlé. Jinak suší se dost špatně, i v sušičce to trvalo den, loni jsem usušila málo a vše mi zplesnivělo.

        1. Musela bych to pohledat, kdysi jsem dělala z aronie takovou zavařeninu – předvařila se ve víně a pak se šťáva svařila s cukrem a skořicí na hustý sirup, ty kuličky se tam přidaly a sterilovalo se to? Bylo to výborné třeba na bílý jogurt nebo jako topping na vanilkovou zmrzlinu. Mám hledat?

          1. DELIKATESNÍ JEŘABINY
            Do většího kastrolu dáme 2 litry vypraných plodů aronie, přidáme 1,25 kg cukru a 0,5 litru bílého vína, ochutíme skořicí (1lžička,asi). Půlhodiny vaříme, často mícháme a vařící naplníme do předehřátých sklenic, uzavřeme a uložíme bez sterilace.

          2. Hledej :) Bílej jogurt se u nás jí denně a tohle by mohlo být vážně dobré. Klasickou marmeládu mám už od loňska (wave)

            1. Aronii zbožňují naše psíkové,na zahradě ji ozobávají přímo z keřů. Samy si to našly,napřed jsem je od toho honila ale pak jsem je nechala neb jim nic nebylo a takto na ty bobule chodí stále, už dozrávají. :-)

    2. skvělý je sirup z aronie,dělal ho letos Alenka na Beaweru a je naprosto dokonalej, nesuš to,vyhodíš je…..proslazené jsou taky dobré nebo marmoška….

      sirup: na kilo vylisované š´távy,kilo třtinového cukru a 50g kyseliny citronové,zavařit tak,aby bublal,a cukr se rozpustil, hustá bud dost, sebrat pěnu nebo ještě jednou procedit….horké nalít do nevypláchnutých lahví od rumu (v jiných to chytá pach nebo se kazí), zašroubovat a nechat vychladnout a pak uklidit do sklepa nebo začít konzumovat…..

  4. Tak originální toskánský salát PANZANELLA neznám. Tady se dají koupit óbr sáčky krutónů různě přichucených právě na přidání do podobných salátů. Občas je koupím a když namíchám různý CDD salát, dám je do mističky a každý si jich přisype podle chuti. Je to dobré, ale samozřejmě pravá Panzanella to není :)

    Dede, mělas neuvěřitelné štěstí, především na opravdu poctivou servírku (a samozřejmě dík patří i ochotné Bubu). Možná k tomu, že si vás servírka trochu víc všimla (a tedy i vašeho odchodu) přispěly Ariberry. Každopádně je velmi hřejivé, zjistit, že poctiví a hodní lidé stále existují.

    Když jste opouštěli Rožnov – neslyšeli jste „rožnovské hodiny smutně bít“? :)

    1. Kdepak, všechny hodiny včetně rožnovských se ten den nevzmohly na nic – kvůli tomu šílenému vedru :D Konec konců, však tam zase pojedeme. (wave)

  5. Milá Dede, při popisu situace s kabelkou jsem se orosila za Tebe! Jak já dobře znám tyhle situace! Poslední roky důvěrně. Vítej do klubu!
    Chleba kupuji malý, moc toho nezůstává. Když se přece jenom stane, nakrájím na krajíčky dobře usuším a je pro koně.

      1. Nakonec je dobře, že už se té anabázi můžeš zasmát, Dede, že to dobře dopadlo. Kolik starostí ti ta hodná a všímavá paní od pumpy ušetřila!
        No, taky patřím do klubu, dokonce bych si mohla založit mapu míst, kde jsem zanechala věci – sluneční brýle v infocentru v Jilemnici, ledvinku na koupališti v Lučanech nad Nisou. Naštěstí se ke mně zase vrátily. Naposledy jsem v dovolenkovém penzionu zapomněla plážovou matraci a provozovatelé byli tak slušní, že mi ji poslali, zaplatila jsem jen poštovné. Tak nezoufej, rozhodně v tom nejsi sama! (chuckle)

  6. Já tenhle salát taky neznám, ale je zřejmé, že je určitě dobrý. Já někdy sypu na salát opečené krutonky, ale to spíš na hlávkový nebo ledový salát nebo na podobné „listí“. Takovéhle míchané saláty dělávám spíš s přídavkem těstovin, případně rýže nebo kuskusu, nebo si k němu vezmu nějaké pečivo a tím potom vysávám z misky tu zálivku. Takový kousek bagetky nasáklý olejem, octem a těmi gelovitými semínky z rajčat – mňam.
    Chleba mi málokdy zbývá, kupuju ho po menších kusech, aby se snědl. Ale když přece jen zbyde a není to na topinky, které jsme tu probírali nedávno, nakrájím ho na kostičky a usuším a pak tyhle chlebové krutonky opečené dávám do hrachovky, kde mi chutná víc, než krutonky z rohlíků.

  7. Milá Šárko, tak tenhle salát neznám, ale koncept zapadá do toho, co jsem někde četla o italských zeleninových salátech – že v nich nechybí vedle bílkovin ani sacharidy (často v podobě těstovin), takže jsou zdravým a vyváženým jídlem. (Ne každý musí hubnout:)) Samozřejmě si člověk může dát k zelenině se sýrem celozrnné pečivo nebo něco, ale tohle je prostě jiná podoba – a nejspíš tam toho chleba (ciabattu v tom opravdu vidím, český chleba ne) není moc. :)

    1. ale znáš, loni jsi se na saláty z rajčat ptala a tenhle jsem ti poslala,libovala jsi si,jak ho vyzkoušíš :-D

  8. Chlieb mi neostáva, krájaný Slatinský mám v mrazáku a vyberám z neho po krajíčku do hriankovača, teda keď si ho povolím. Krutónky pečené v rúre a pokvapkané dobrým olejom sú úžasné, ale nejak mi to potom popiera zmysel toho šalátu, ktorým pre mňa je – nenapchávať sa chlebom :D

    1. Co zmizely ovce z našeho sousedství, musím množství kupovaného chleba víc hlídat – ale vaječné topinky (nebo ty úplně obyčejné s česnekem) to jistí :)

      1. Tohle je moc šikovná věc. Mám o něco větší, takže když chci upéct nějaký koláč, musím všechno přepočítávat na malé množství. Ale upeču tam všechno. V létě slouží i k zapékání nebo k dopékání. Má horkovzduch. Mám ji víc jak 10 let, ta moje už se nevyrábí, až doslouží, budu hledat něco podobného.

  9. Mám moc ráda PANZANELLU, ale tady ji neumí..chleba v ní je rozmáchaný a salát tím pádem nedobrý….možná je to typem chleba,možná načasováním při vkládání chleba a jeho donáškou na stůl…nedávám si ji tady, ale doma si ji dělávám často…. oblibuju verzi od Valentina Warnera…

    1. jo a chleba u mne nezbývá, nekupuju ho tolik,abych měl azbytky a pokud ano,spapají ho ovečky….

    2. Neviem si moc predstaviť, akú konzistenciu by musel mať chlieb, aby sa v tom šaláte nerozmáčal na kašu?

      1. Ttaky si to neumám představit, a asi by mi to nechutnalo. Opéct na oleji a dát vedle, nebo opéct nasucho a pak namáčet do oleje, třeba ochuceného česnekem. To ano, ale namočený a vyždímaný chleba poházený do zeleniny bych z toho salátu asi vybírala.

  10. Tak tady je vysvětlení :)
    Sešly se dvě věci – jednak Gurmánce nefungoval internet a mail poslaný včera došel až před chvílí, a druhak jsem sklerotik, který má obrovské štětí! :P
    Včera odpoledne jsme jeli z Rožnova domů. Horko směrem do Čech stále stoupalo, když jsme nechtěli být nemocní, tak jsme museli v autě s teplotou klimatizace taky nahoru. Což znamenalo, že když jsme si vystáli kolonu nahoru na mohelničák (dlouhou!), tak psi funěli horkem vzadu a my vepředu jsme potřebovali nutně studenou vodu a kafe.
    I zastavili jsme na oblíbené pumpě OMV v Moravské Třebové, hned u kruháče – tam staví snad každý:)) Vzali jsme psy, napojili je, maličko prošli (to už bylo asi 36 stupňů, tak jen maličko) a všichni šli na to kafe. Holky se vděčně složily pod malý stolek a jako obvykle se lidem líbilo, že jsou zticha a disciplinované – mimochodem do téhle benzínky mají psi vstup povolen. Byli jsme rovnou naproti pultu, kde kmitala paní. Dali jsme si kafe, odpočali a šli. Ještě jsem s paní prohodila pár slov, protože i s klimatizací tam bylo dost teplo a ona měla za zády kuchyň – tak jsem jí popřála, ať jí to rychle uteče.
    No a když jsme za další skoro dvě hodiny vystupovali doma na dvorku, tak jsem zjistila, že jsem na té pumpě nechala kabelku… se vším – úplně. No, stalo se mi to poprvé a ten pocit bych vám nepřála :P
    A pak jsem měla prostě štěstí. Okamžitě jsem volala na pumpu, kde paní už kabelku měla schovanou. Jenže v děsivém horku (v Hradci ukázal auto teploměr 39 – to byl rekord) zase sednout do auta a jet zpátky ty další dvě hodiny a pak zase zpátky…
    Jenže pak jsem měla štěstí na kamarádku. Bubu! Z Litomyšli už to není tak daleko. A zlatá Bubu mi tam skutečně zajela, kabelu mi přivezla k nim, takže jsem se mohla doma ochladit, najíst, potom si vzít pas (abych měla aspoň něco z dokladů) a vyrazila jsem zpátky na prokletou pětatřicítku:)) (Pro neznalé – šílená spojnice Hradec Králové – Olomouc, která měla už dávno být dálnicí a stále ještě není)
    U Bubu jsem si převzala kabelku s kompletním obsahem, dostala talíř skvělé rybí polévky a krásně jsme si popovídaly. Domů jsem dojela vděčná leč totálně uštvaná večer v jedenáct (stále bylo 29 stupňů, i u nás pod horama, déšť se nám dokonale vyhnul) a článek odložila na ráno.
    A mezi tím dorazil i zatoulaný mail a já vám přeju krásný chladnější pátek s Gurmánkou :)
    A hlídejte si věci! :D

    1. Ach ouvej Dede! Znám to tam dobře, není kde uhnout ani předjet. Karma zafungovala ! :-)
      To vedro je vražedné, na silicích obzvláště.
      …. a hlídejte si své věci, na ja! když roztržitost vítězí! Tož tak je to. (h)

    2. Dede, a stačilo jen málo – Bubu mohla kabelku zabalit, dovézt na nejbližší depo PPL’nebo jiné spedice a poslat ti to. Dneska by ti doručili, mohla sis ušetřit čtyři hodiny jízdy…

      1. Ivo, jednak bych musela honit Bubu víc, než je slušné a jednak bych to nevydržel:)) Ještě jsem jela ráda, i když domů jsem přijela na pokraji vyhynutí :P

    3. Mala si šťastie, pani na pumpe je všímavá aj zodpovedná zároveň, vzácna to kombinácia. A Bubu je kamoška do nepohody (clap)

    4. 35 nezklamala, ta silnice zaslouží knihu :D

      A gratuluju k navrácené kabelce. Já jezdím v M.Třeb. spíš do Billy a „mojí“ pumpou je Benzina mezi Svitavami a Litomyšlí :)

Napsat komentář: Iva Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

:) :( :D 8) :O ;) ;( (sweat) :| :* :P (blush) :^) |-) |-( (inlove) ]:) (talk) (yawn) (puke) (doh) :@ (wasntme) (party) :S (mm) 8-| :x (wave) (call) (devil) (angel) (envy) (wait) (hug) (makeup) (chuckle) (clap) (think) (bow) (rofl) (whew) (happy) (smirk) (nod) (shake) (punch) (emo) (y) (n) (handshake) (skype) (h) (u) (e) (f) (rain) (sun) (o) (music) (~) (mp) (coffee) (pi) (cash) (flex) (^) (beer) (d) (dance) (ninja) (*) (bat) (cat) (dog) (toivo) (headbang) (bug) (fubar) (swear) (tmi) (heidy) (rose1) (rose2) (cz) (eu)

Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD