PÁTEK S GURMÁNKOU: Francouzské palačinky – crêpes

Ve Francii jsou sladké palačinky CRÊPES samostatnou kapitolou. Podávané se zavařeninou a ovocem, čokoládovým krémem či jablky a slaným karamelem, šlehačkou i zmrzlinou nebo jen vanilkovým cukrem a zakápnuté citrónovou šťávou, jsou k mání na každém rohu. Díky jejich oblibě vznikly podniky, zabývající se výhradně jejich přípravou, tzv. CRÊPERIE.

 

Tahle malá a útulná bistra s namačkanými stolečky těsně vedle sebe jsou po celý den plná života. Tady se z výšky kašle na módu, politiku a stranou jdou všechny osobní zájmy, neboť tady se hluboce miluje dobré jídlo. Venkovský ráz interiéru je úlevou od všech tlaků velkoměstské elegance života venku, kde si mohou dámy vyzout pod stolem střevíčky, pánové rozepnout saka a povolit kravaty … a nenajde se nikdo, komu by to mohlo vadit.

To je pro mě kouzlo Paříže. A když si objednám sladké palačinky s dobrou kávou, hned se kouzlo umocní. Palačinky jsou na přípravu jednoduché, takže není nutno kvůli nim nikam jezdit. Stačí rozmíchat těsto a rozehřát pánev. To mi vždycky spolehlivě vykouzlí zdání pařížského léta i pod zahradní pergolou.

 

 

Francouzské crêpes

 

Pro 4 osoby potřebujeme:

 

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 hrnek vody (možno použít perlivou minerálku)
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru
  • tuk na smažení

 

Postup přípravy:

 

Do misky nalijeme mléko a rozředíme ho vodou. Přidáme všechna vejce a špetku soli. Poté postupně zašleháváme mouku a rozpuštěné máslo. Ručním šlehačem nastaveným na co nejvyšší rychlost šleháme po dobu 1 minuty.

Misku s těstem neprodyšně uzavřeme a minimálně na 2 hodiny necháme odpočinout v chladu. Jedině tak mouka dostane šanci dokonale prolnout s tekutinou. Těsto tím získá jemnost a při přípravě se nebude trhat.

Crêpes smažíme na horké nepřilnavé pánvi. Naběračkou nalijeme do středu malou část těsta a hned ji rozlijeme krouživým pohybem po celé ploše pánve, kterou jsme lehce vymazali máslem či jiným vhodným tukem. Pečeme po jedné straně cca 60 vteřin, otočíme a pečeme z druhé strany. Zpravidla čas pečení můžeme zkrátit na polovinu.

Čím budou palačinky tenčí, tím dříve je nutno obracet. Upečené palačinky skládáme na sebe, aby nevychladly. Podáváme se zavařeninou, čokoládovým krémem, se zmrzlinou a ovocem. Jak je komu libo. V chladných dnech přijdou vhod palačinky flambované.

 

 

Jak často si najdete čas na domácí přípravu palačinek? A jak je máte nejraději?

 

Šárka Škachová – www.Gurmanka.cz

 

 

Milí čtenáři, přeju vám krásný sváteční den. Oslavte ho jak je vám libo a pokud si k tomu dáte palačinky, nemůžete udělat chybu:))

Aktualizováno: 16.11.2017 — 21:38

44 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Palčinky znám jen české, do Francie jsem zatím nedorazila. Moc mi chutnaly v luhačovické kavárně Myslivna- to je v lázeňském parku, ta kavárna hrála i v Četnických humoreskách. Mají s různou náplní. Kupodivu nemám ráda palačinky se zmrzlinou, přijde mi to neladící.

  2. Palačinky miluju a ty francouzské dvakrát:)) Pokud jde o náplň, tak jsem dost konzervativní – buď jen cukr se skořicí nebo nakyslou marmeládu. Takové ty hutné náplně pro mě zabíjejí tu palačinku jako takovou, protože jí berou tu lehkost a u čerstvé i jistou křupavost:)) Ale to je všechno jen otázka osobních preferencí – přitom ty náplně obecně mám ráda všechny. 🙂

  3. OT – zítra asi budu strouhat zázvor do čaje (musím koupit). Sobě naštěstí ne (doufám), ale synovi. Někde nakoupil parádní chřipajznu (má devětatřicet horečku), skuhrá, že nemůže chodit, bolí ho záda, hlava, má křeče v nohou… Tak jsem si vzpomněla, jak jsem mu před pár lety musela dát zábal, aby mu klesla teplota, úplně jsem se orosila při představě, jak budu balit šestadvacetiletého skoro metrákového chlapa do mokrého prostěradla. Ale zdá se, že paralen nezabírá, chjo (devil)

    1. IVO, S TÍMHLE UŽ K DOKTOROVI, TEĎ TO TU ŘÁDÍ A JE TO TEDA SÍLA…PROŠLA JSEM SI TÍM OD MINULÝHO VÍÍKENDU A ZLATÝ ATB…..

    2. Ivo, souhlas se Sharkou, já něco takového chytla před dvěma lety, nakonec jsem skončila u doktora, ATB, ale léčba ukončena zřejmě předčasně, následky si ponesu do konce života. Tohle už není jen nastuzení.

      1. Tak v noci došlo i na ty zábaly a dlouhou koupel ve vlažné vodě. Měl čtyřicítku… Podařilo se to srazit, nemá ani rýmu ani kašel, asi opravdu chřipka. Je jak vyždímanej hadr.Naštěstí přijel domů a nezůstal v Olomouci, ale asi bychom pro něj museli dojet.

            1. v dospělosti a on dospělej je, to tak u chřipky neléčené – bývá…oslabuje to hlavně srdce….

              1. Je mu tak blbě, že leží jak placek, čajíčkuje, cpe se vitamínama. Dneska by Toníčka nepřepral 😉
                Jj, když jsem byla malá, tak drogista (42 let) sebou praštil v kvelbu, na místě mrtvej, infarkt po chřipce. Ona to fakt není sranda.

  4. Crepes miluju,znám je z pobytu ve Francii. Tam jsem si na ně chodila do Creperie, kde byl úžasný výběr. Už dlouho jsem žádnou nejedla, protože tady je v rest. nenabízejí. Ve Francii mi nejvíce chutnaly pomazané kaštanovým puree a po složení navrch šlahačka. Někdy na začátku osmdesátých let se tu prodával hit, na který jsem se nechala nachytat. Speciální pánvička na crepes. Byla to pánvička s boulí. Tedy placaté dno, ale vypouklý vršek, takže na nic jiného se nedala použít. Byla na el. a podle TV reklamy měla být výroba crepes tááák snadná. Po rozpálení se pánvička obrátila boulí dolů a rychle se namočila do těsta v široké misce. Pak zase honem nahoru a během minuty byla crepe hotová a jen se sešoupla. Jenže mně se spíše stávalo, že mi placka zklouzla okamžitě zpět to těsta a já ji prance lovila ven. Pravda, občas jsem byla také úpěšná, ale tak snadné, jak ukazovali v TV to rozhodně nebylo a brzy mě výroba přestala bavit. Nakonec jsem se tohoto divu ráda zbavila. Tady dělám obyčejné palačinky, jsou také tenké a jde mi to rycheji, než tím dávným divem. Mám na ně skvělou teflonovou pánvičku s nizoučkým okrajem a kolmými stranami. Na nic jiného ji nepoužívám a palačinky podebírám gumovou lopatičkou, abych opravdu dno ani troche nepoškrábla. Na palačinku rozmáznu čokoládový sirup (tady se prodává v mačkací lehvi), podélně položím 3 lžíce vanilkové zmrzliny, zamotám, udělám vlnku šlehačkou a přes ní znovu cik-cak stříknu čoko sirup. Hlavně venku na sluníčku si na nich pošmákneme, dávám vždy dvě na talíř.

    1. Maričko, tady se zase jednu dobu prodával na palačinky, velké lívance a podobné placky jiný hit – oboustranná pánvička. Byly to vlastně dvě pánvičky proti sobě spojené pantem. Na jednu se nalilo těsto, přiklopila se tou druhou, chvíli se to peklo z jedné strany, pak se to mělo otočit a péct z druhé strany a nakonec se to mělo otevřít a sešoupnout ven hotovou palačinku. Realita byla taková, že se těsto většinou přilepilo na obě strany, takže se to muselo seškrabovat a po pár pokusech se člověk většinou rád vrátil k obyčejné pánvi. Máma to měla, párkrát to zkusila, zanadávala, vyhodila to a bylo hotovo 😀 .

      1. Ano tapuz, někdy jsou podobné vynálezy akorát k zlosti. S takovou pánvičkou bych naložila stejně, jako kdysi tvoje maminka.

    2. Maarička:

      Pánvičky na palačinky, to je kapitola sama pro sebe. Já také používám teflonku se silným dnem a nízkým okrajem. V podstatě na nic jiného ta pánvička není, ale palačinek se u nás peče docela dost, takže pánev nezahálí 🙂

    1. Pořiď si takovou teflonovou širokou obracečku. Nejlépe dvě. Pak to jde samo. A moc to nestojí.

        1. Kdysi jsem palačinky obracela vyhozením do vzduchu – kupodivu mi nikdy žádná nespadla na zem. S nástupem teflonových pánví se objevily dřevěné, šikmo seřízlé špachtle. Tak s jednou takovouhle, už na konci dlouhým používáním tenkou, palačinky obracím. Peču na dvou pánvičkách, správně nastavené plynové hořáky a jedem… Těsto klasika, dvě vajíčka, 20 dkg hladké mouky, špetka soli a trošku cukru. Cca 1/2 l mléka. Nechat odležet. Mlékem dořeďuji tak, aby palačinky byly opravdu tenké. Pánvičky mastím kapkami oleje.
          Na palačinku proužek zavařeniny, proužek tučného tvarohu a zarolovat. Nebo skořice s cukrem. Nebo rozehřátá čokoláda nařeďená kouskem másla do mazacího stavu a na ni šlehačka (mlsní ještě posypou kokosem nebo strouhanými ořechy).
          No jo, no, když já mám na zítřek už koupené uzené koleno…

    1. Jo jo, tenhle palačinkový ďábel je na Youtube několikrát. Fakt profík, trochu šílenec. Pro domácí produkci nelze. Ale dala bych si hned.

  5. Palačinky mám ráda odjakživa a v posledních letech je dělám na takovém tom elektrickém palačinkovači. Jde to výborně, dají se na tom dělat krásně tenoučké palačinky. Těsto se po tom nerozlívá, ale roztírá takovou dřevěnou špachtlí. Těsto si obvykle dělám den předem a nechávám ho do druhého dne v lednici. Plotýnku nepatrně pomazávám sádlem.

  6. Mňam.
    Pro samotného človrdu jako já jsou palačinky ideální. Udělám tři – ta nejméně vzhledná se použije jako vložka do polévky, jednu stačí bohatě posypat strouhaným sýrem (nebo použít zbytek špenátu, podušené houby, zeleninovou nebo zeleninovomasovou směs…) – a hlavní jídlo je na talíři. A ta poslední s džemem nebo tvarohem poslouží za dezert.

  7. Hmm hmmm – protože jsem nebyla v Paříži, tak krepky neznám (rofl) – tudíž mi chutnají normální mamčiny líťáky (teda už je mamka nedělá, ale já jo). Těsto je to nejjednoduší, co znám – vajíčko, hladká mouka a mlíko (já dávám místo části mlíka vodu nebo minerálku). Rozšlehat těstíčko, nechat odpočinout, nasmažit líťáky (kapku silnější než klasika palačinky), mazat domácí marmeládou z meruněk, smotat, vzít do tlapky a jít lítat ven (to poslední teda už nedělám, to jsem dělala co by dítě).

  8. Občas dělám palačinky. Normální, domácí, plním marmoškou nebo sladkým tvarohem. Ty tvarohové mám radši, jsem na ně zvyklá od mamky. A je to pak sladké jídlo, ne moučník ke kávičce 😉
    Těsto se samozřejmě musí odležet, aby se palačinky netrhaly, stačí mi obvykle půl hodiny. Komu se nechce čekat, může použít pohankovou mouku a má to vyřešené 🙂

    Crepes, tak jak se prodává ve stáncích si dám jen do pacek, horké se skořicí a cukrem. Ve Francii jsem jí jedla se šunkou a vajíčkem. To se mi taky líbilo, ale doma bych to nedělala.

    1. ri:

      Sladké Crepes i slané Galetky z pohankové mouky jsou moc fajn. Dá se vymyslet spousta chuťových variací, což je na tomto jídle velmi přitažlivé. Zrovna přemýšlím o galetkách se špenátem, který se mi zelená ve skleníku 🙂

  9. tak na crépes, ty veliké dělané na tom obřím kole, mám chuť už několik let (sic!!!), ale nechce se mi to jíst na ulici a vlastně nevím, jestli v Praze nějaká créperie je – vím sharko že můžu googlit !!!!!!

      1. Bedo, už asi 2 x jsem ti na creperii v Praze posílala odkaz, asi zbytečně… nadšeně jsi jásala,že si to uložíš a jednou tam zajdeš…no nic, tak si ji vygoogli sama…

        1. fakt posílala??? hm, jsem úplně blbá… teda vlastně sklerotická
          no, najdu si to asi teda a něco s tím provedu

          1. achjo… v Holešovicích, na Milady Horákové je creperie U slepé Kočičky a na Národní 38 je Créperie Aux Clochettes . Dávám sem jem ty,kde jsem byla..

  10. Já dělávala cukrářské palačinky. Zadělávala jsem ve kbelíku, protože sousedi stáli frontu. Smažila jsem na 4 pánvičkách a vždy to bylo sváteční odpoledne. Přidávala jsem do těsta citronovou šťávu, rum nebo takový ten levnější koňak, trochu vanilky a špetičku skořice. Aby byly víc nadýchané, tak jsem míchala mléko se šlehačkou v poměru 1:1 a ještě jsem tam přidala trošinku prdopeče. Byly tenoučké, ale krásně nadýchané.
    Každý něco donesl: džem, marmeládu, kompot nebo čerstvé ovoce, když byly borůvky, lesní jahody, maliny….. k tomu byla šlehačka a vaječňák nebo čokoládový likér. No, kde ty časy jsou…..

  11. Jak mě sladká jídla celkem míjejí, tohle vypadá velice jedle. Ten fígl s odpočívajícím těstem jsem neznala, mamka dělala palačinky okamžitě po vešlehání mouky. Možná přepočítám poměr a zkusím. Teď zrovna bych si dvě, tři dala ke kafi.

    1. jen na to Tečko musíš mít kvalitní,přesátou a pokud možno čerstvou mouku…..když jsme ve Francii crepes ochutnávala a pídila se po receptu na těsto,tak v těch maličkých creperiích v Bretani,říkali tučné mléko,čerstvá mouka…v Normandii mi u mobilních creperií,ukázali „prefabrikát“ do kterého se nalila jen voda a nechalo se to nějakou dobu po našlehání stát…. i naše palačinky si můžeš plnit čerstvým ovoc em, ale u nás se spěchá,takže se potřou marmeládou nebo nutelou..to v Maďarů si jeden dá Gundel palacintu a je taky jak spokojenej Pavlovův pes…. jo čerstvé crepes jsou moc dobré,al emě víc ve Francii chutnaly Galetky – palačinky se slanou náplní a sýrem nebo s masem a zeleninou….moc dobré byly s rybami a dary moře…. jen nesměla jednoho odradit ta cena… 😉

        1. To by se snad mělo dát vyčíst ze štítku na tom balení ne? Já to nikdy nezkoumala, v poslední době mouku fakt nekupuju, ale jedu do Kaufu, tak se schválně podívám.

      1. Cena byla příšerná, ale chuťově prostě dokonalost sama s krevetami. Ach jo!
        Jednou si je uděláme.

    2. Tečka:

      Ke kávě jsou palačinky/crepes fajn moučníkem na vidličku. Atmosféra Paříže mi voní právě bistrem, kávou a crepem 🙂 Doma se mi nikdy nepodaří tak tenoučké, ale i tak jsou moc dobré a mizí mi před očima 🙂

      1. oni je nerozlejvají po pánvi,mají na to takový udělátko,ve větším bych to přirovnala k hrablu na písek v doskočišti 😀

Napsat komentář: Anonym Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN