MLSOTNÍK: Dýně, dýně kam se podíváš

Každý rok se něčemu nedaří, říkají na i-fauně. A každý rok se něčemu daří. Letos nějak nemáme rajčata. Zato máme dýně.

 

 

 

Dýně pěstujeme každý rok. Ne ty velikánské, goliáše. Ta, kterou sázíme my, se jmenuje tykev olejná. Je tuhá, tmavě zelená, později se svislými žlutými proužky. Pevná slupka brání vysychání, takže položená na podlaze na chodbě nebo v garáži vydrží do jara. I když pak už je lepší na ni vzít sekáček než kuchyňský nůž. Letos jsme přidali i dýni Hokkaidó. Je ještě menší, mnohem žlutější a mnohem sladší. Vysadili jsme jich raději víc, co kdyby nevzešly …

Nikdy jsem nepřišla na to, jak se z těch divných třásní získají tmavě zelená semena. My zpracováváme dužninu.

 

Dýňová polévka

Prolezla jsem spoustu receptů na internetu a časem se u nás ustálil tenhle postup:

Potřebujeme: asi kilo očištěné dýně, olej, česnek, cibuli, vodu, sůl a pepř.

Na oleji osmahnu cibuli s česnekem. Přidám dýni nakrájenou na kostky a trochu vody. Podle druhu dýně je měkká za 10 až 20 minut. Celé se to rozmixuje, osolí a opepří a nechá přejít varem.

Vím, že někdo teď přidává smetanu, já servíruju rovnou, ale shora na polévku kápnu malou kapku tmavě zeleného dýňového oleje. (A hračičkové si z něho pak kreslí v polévce kytičky).

Pokud místo vody použijete vývar, bude mít polévka výraznější chuť, ale už nebude tak pěkně vegetariánská.

 

 

 

S dýní, jako surovinou v kuchyni jsem se setkala už dávno. Jako děti jsme jedli dýňovou kaši. Jedna verze pochází od babičky od Prešova.

 

Dyňánka

Dýně se oloupe, vydlabou se semínka a dužnina se nastrouhá na hrubém struhadle. Na troše tuku se osmahne nakrájená cibule, přidá se nastrouhaná dýně a podlité vodou se všechno chvíli dusí. Když je dýně měkká, osolí se a zahustí moukou rozmíchanou v mléce, nebo pro odolnější jedince, ve smetaně. Podávám s opečeným párkem a chlebem, táta ale vždycky říkal, že chleba stačí.

 

A ještě jedna verze dýňové kaše, tentokrát podle páníka.

 

Dyňánka 1.1

Postup je stejný, ale přidává se kromě cibule i česnek a majoránka. A při zahuštění se vynechá mléko, mouka se rozmíchá jen ve vodě. Výsledek je výraznější, ale k párku a chlebu se hodí taky.

 

 

 

Není to recept nijak komplikovaný, ale jako rychlý ho nemůžu doporučit, pokud nepracujete s čerstvě utrženou dýní Hokkaidó. Její slupka je tak tenká, že se během krátké doby rozvaří. Pokud ji nějakou dobu skladujete, slupka ztvrdne a musí se odstranit. Škrabkou to nejde. Dýni nakrájenou na pásky postupně okrajuju větším nožem. Tužší olejná dýně může být už kolem vánoc téměř nedobytná. Jednou jsem si do ní zarazila velký nůž tak, že se mi zastavil o střenku a už jsem s ním nepohnula. Kutálela jsem pak to nepoddajné monstrum sem a tam po lince, až se mi ho podařilo rozvrtat za pomoci dvou dalších nožů a ten původní osvobodit.

 

V domácí pekárně dělám dýňový chléb.

Suroviny: půl kila očištěné dýně, půl kila hladké mouky, lžička soli, lžička medu a dvě lžičky sušeného droždí.

Dýně se udusí na malém množství vody, ta se pak slije a dýně rozmixuje. V pekárně smíchám dýni a mouku, přidám sůl, med a droždí a nechám proběhnout program, který běžně používám na pečení z hotových směsí. Vznikne dost sladký, vláčný, jedovatě žlutý chléb. Vyzkoušela jsem, že se dá část mouky nahradit celozrnnou, výsledek je o něco tmavší, v tomto případě žlutší a trocha kukuřičné mouky se dá také použít. Oproti původnímu receptu, který jsem našla v chlebové kuchařce, přidávám ještě zlepšovadla: lžičku octa a lžičku oleje. Zatím se mi to u všech chlebů osvědčilo, a tady to taky funguje.

 

 

A ještě něco sladkého.

Kompoty moc nejíme, tak je vynechám, ale v jedné jídelně zdravé výživy dělali celozrnný koláč, na který k ovoci přidávali i plátky dýně Hokkaidó. A to mně inspirovalo.

 

Dýňový závin

Potřebujete listové těsto, cukr, tvaroh, vajíčko, dýni Hokkaidó a čerstvý zázvor. Možno i pár rozinek a tuk na potření.

Tvaroh se smíchá s vajíčkem a dvěma až třemi lžícemi cukru, dýně se nastrouhá na plátky. Na rozválené listové těsto se v tenké vrstvě rozetře tvaroh, na něj se navrství dýně, může se taky pocukrovat. Pohází se rozinkami a jemně postrouhá čerstvým zázvorem. Zdůrazňuji, že jemně. Je tam pro vůni, ne pro zahánění chřipky. Tam kde zůstane větší vrstva, může být dost výrazný. Těsto s náplní zavineme a potřené tukem nebo vajíčkem upečeme a ještě horké nakrájíme.

Takovým závinem rozhodně překvapíte a nám holkám kancelářským moc chutnal.

Tak to klidně zkuste taky :)

 

 

Aktualizováno: 25.10.2012 — 18:45

93 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. a nemohly byste ty recepty dáývat do Kuchařského koutku na Hady? Prosím….dala jsem tam ty bonbony z cukety svoje a ještě další…co jsou na netu….

  2. Děkuji za reakce a RenatěE přeji všecko nej nej.
    Pokud jsem reagovala přes den trochu stroze, je to tím, že přes den se na zvířetník dostávám jen z mobilu a na psaní z něho nemám trpělivost. Za což se omlouvám (blush)
    Napsali jste spoustu různých receptů, podle ingrediencí bych řekla, že pocházejí z teplých krajin. Já se s vařením z dýně poprvé setkala na východním Slovensku a byly to recepty, řekla bych, pocházející z hladových dob – to ty kaše :-) Budu muset vyzkoušet i pomerančovou šťávu a kari. Uvidíme :-)

  3. Ri, i já se hlásím k těm, kterým dýňové nadělení chutná. Nedávno jsem měla poblifku vařenou přímo emerikánskou kuchařinkou a byla mňam. Dělám ji trošku jinak, ale moc mi chutnala i ta její. Jak koukám na obrázek, vzpomněla jsem si na kamarádku, která zavářela opravdu všechno. Například patizony trhala malé a nakládala je jako okurky do sladkokyselého nálevu. Říkali jsme jim „obrďóly“ ;)
    Renatko, koukám, že mi moje gratulace někam utekla. Tak ještě jednou (^) (d) (dance) (h) (sun) (rose1) A splnění tří tajných přání. :)
    Co se týká spamů, osobně jsem ochotna cokoliv, jen moc prosím, pokřivená písmena NEEE. Jsem kapku dyslektik a mám s nimi potíže. Já se trefím až na několíkátý pokus a některé chytré mašinky mě potom i vyřadí, jako dementní, nebo podezřelou, a můžu se o přečtení pokusit až po restartu. |-) (tmi)

    1. nakládané patizony, malé kukuřičky, květák, malé melounky..to vše dělají v Ma´darsku a jde to koupit v speciální maďarské prodejně v Praze, v HK…a luxusně to chutná….

  4. Hezký mlsotník. Z dýně dělám kaši (podobně jako ze sladkých brambor). Dužinu pokrájím na kostky v troše vody v troubě podusím do měkka, rozmačkám s máslem,solí, pepřem a postrouhám muš.oříšek. Ale musí to být dýně s pevnou dužinou, jinak je moc vodnatá. Polévku jsem měla jednou je to dobré, ale natolik exotické, že mě to nelákalo dělat jí doma. Jinak manžel miluje (a tedy dost pravidelně a celoročně kupuje) „pumpkin pie“ – dýňový koláč, ten mi chutná, ale ne tolik jako jemu. Též zmíněný dýňový chleba se zde dá koupit, kdysi jsem i sama zkusila. Ale ten závin neznám a vypadá zajímavě, takže asi vyzkouším. V dětství tatínek na chatě pěstoval dýně (hromské, světlé, podlouhlé), které zavařoval do sladko-kyselého nálevu. Žlutavé kostičky zůstaly křupavé a já je milovala. Když jsem měla angýnu, dokázala jsem najednou sníst celou velikou sklenici – krásně to chladilo rozpálený krk.

    Jinak jsem se vrátila po dvou týdnech z Prahy (svatba synovce a jiné rodinné návštěvy). Měla jsem štěstí na počasí a po letech jsem si zase užila nádhernou podzimní přírodu – lesy a houbaření.

    Při odletu domů se v Amstrodamu letadlo sotva rozjelo, když nám kapitán ohlásil, že je porucha v regulaci vzduchu. „Odstavil nás“ někam na stranu a tam jsme čekali na mechaniky, pak na doplnění paliva a pak na volné okýnko, do něhož by nás odbavovací věž šoupla k odletu. Dohromady 3 hodiny navíc v těsných sedačkách v naprásknutém airbusu a dvě hodiny zpoždění (tu třetí letem dohnali). Já už naštěstí v Atlantě končila, ale nejméně polovina pasažérů nestilhla spoje.

    Gratuluji Renátě (k narozkám i k práci s aukcí). Narychlo jsem přečetla články, takže je mi strašně líto Alexina krásného Darečka a nad chudáčkem Dráteníčkem mi krvácelo srdce. Uvidím, jestli stihnu dočíst diskuze.

  5. Nooo, v poledne jsme vyrazili, v jednu už pršelo (rain) – a mírně pršelo celý odpoledne, občas v tom byla vločka. Pochodili jsme celkem příjemně, ale zítra asi bude hůř.

  6. Eh, nesmělé OT – nějak došly články (angel) Neměli byste prosím něco po šuplících a adresářích? Abychom jako měli příští týden co číst… (blush)

  7. Hókus, pokus, spame zmizni, bububu, baf. Zkouším poslat komentář k dýním.
    Dýně velmi oblibuji,pomohla mi při léčbě žaludku, dvanáctníku, atd. Čím studenější kompotek, tím líp anebo polít kompotovanou ,nějakým dobrým jogurtem či zákysem. Ňam, ňam dýně léčitelko. (inlove)
    Spěchám , máme oslavu 28.října,“světluškové chození“ se světélky všeho druhu, pak jdeme na místní hřbitov, rozsvítit světýlka a polní cestičkou na rybářskou chatu na punč,svařák,koláč, řízečky, lítando grando a lampionky s přáními. Tož tak. (wave)
    Přeji všechno nejlepší oslavencům a krásnou malou sobotu. (h)

  8. Renatě vše nej nej nej! (f)
    Dýňovou polévku jsem nikdy nejedla, pořád mi to zní nějak podezřele, ale když ji tolik lidí chválí, tak nevím, jestli se mám odvážit…. Z dýně jsme dělávali kompot a potom dýni po čínsku, zavařenou v malých skleničkách – ta se přidávala k masu nebo do masových směsí a tak. Syn mě pořád uhání, abych ji zavařila, jenže jsem se už několik let nějak nedostala k tomu, abych koupila tu dýni :) . Že bych to spojila?

  9. Jsem taky dýňovo polívková – mňam. Mlsotník mě tudíž velmi potěšil.

    Nevím, jestli to nezapadlo – Hepča zahlásila, že Honásek je v podstatě v pořádku, možná jen dostane speciálnější dietu na játra.

  10. Taky jsem byla sežrána (headbang)

    Renato vše nej a ať Ti vyjde vše co si přeješ (inlove)

    Shodou ololností mi byla včera věnována sklenice s dýńovou polévkou. Ač vypadala značně podezřela (wait) byla fakt překvapivě dobrá, tak možná některé recepty vyzkouším (nod)

  11. Tak dýni jsem nikdy neochutnala a to ani ten kompot natož polévku. Maminka dýni nevařila a ani tchyně ne. Ale všichni si dýňové pokrmy tak vychvalujete že navrhnu vrchnímu kuchaři naší rodiny, to jest synovi, ať něco uvaří. Já už toho moc nenavařím.

  12. Shodou okolností mi byla věnována sklenice dýňové polévky. Ač vypadala podezřele (wait) a navíc krémové polévky moc nemusím, byla výborná. Takže mohu doporučit (nod) (nod) (nod)

  13. A jeste chipsy z dyne. Podelne rozkrojit, odstranit seminkovou cast a nakrajet na tak jeden a pul cm. Vznikle pulmesicky polozime na plech vylozeny alobalem nebo pecicim papirem, zakapeme olejem (ja olivovym), posolime, nejlip tou hrubou soli, pripadne neco ostrejsiho, zasypeme parmezanem a v horke troube peceme tak 10-15 minut, proste az to zmekne. Neloupa se, lec zapecena duzina se elegantne vykouse. Vyborna priloha nebo mls. Vzhledem k vykousavani je to lepsi z dyne ne obrovite.

    1. Hani, ty jsi pokušitelka. Dýni mám sic velkou, ale jen jednu. Ostatní v pařeništi nějak nestihly dorůst do stádia zralosti. Přemýšlím, co z dýně stvořit. Osobně mě velice láká závin od ri a zároveň toužím ochutnat i ty chipsy.Asi budu muset v pondělí koupit dýni v obchodě, abych svoje chutě umlčela.

    1. Přeji všechno nej, nej, nej….. Hlavně hodně zdraví a pohody. Té není nikdy dost, tak kdybych mohla trochu přidat alespoň tím přáníčkem, byla bych ráda (f) (^) (d)

    2. První dávku sluníček pro tebe mi to žežralo, tak ti je sem nasázím znovu:
      Tumáš
      (sun) (sun) (sun) (f) (sun) (sun) (sun)
      železnou zásobu sluníčka do nadcházející zimy.

    3. Tobě, milá Renato, velké poděkování za zorganizování aukce, a hlavně vše nejlepší k narozeninám. Protože jsi nočňátko, tak posílám nějaké (*) (*) (*) (*) (*) a kromě toho přeji zdraví, štěstí a pohodu (h) (^) (rose1) .

  14. Hezký den :-)
    Do dýňové polévky doporučuji lžičku kari a špetku muškátového květu! Je to vynikají a letos si jí užíváme skoro každý víkend.
    Prosím, jsou všechny dýně použitelné na jídlo? Myslím i takové jako okrasné, ale dost velké – zelené šišky, žluté koule (ale ne Hokkaido)??? Letos se opravdu urodily… :D

    1. Áno áno, hodně záleží na dochucení. Manžel jí rád pálivou na thajský způsob, tj. přidáváme thajské červené curry a kokosové mléko. Bohužel teď s dětmi jsme tuhle variantu neměli už dlouho, ale já dochucuju kostkou zeleninového bujonu v průhěhu vaření a ředím pomerančovým džusem. Pak už jen šťáva z limety a hnědý cukr. Jeden kamarád u nás koukal na tuhle polívku se značným podezřením, ale když ochutnal, vylítly mu brejle až nad obočí, jak ho chuť překvapila a pravil, že okamžitě zařazuje do svého jídleníčku :)

    2. Jo jo jo, právě jsem si říkala, že to tu musím napsat … zkuste do polévky přidat trošku muškátového květu. Ona je bez něk taky dobrá, ale s ním je vynikající :)
      Já se dýně naučila „vařit“ až s dětmi. V současné době ale patří dýňová polévka mezi veeeeelmi oblíbené. Recept je podobný jako má Ri, nedávám do ní česnek, ale zato právě muškátový květ a pro Minitoscu na kostičky nakrájený uvařený brambor.
      A je to mňam! :P

    1. Bubu – já se na to taky dívala dost nedůvěřivě (kdo to jakživ slyšel dyňová polívka, dyť u nás se dyňové škorbele dávaly prasátkům (wasntme) ), ale jednou jsem zkusila a ta polívka je fakt dobrá … trošku jako hrášková. A když k tomu usmažíš topinčičky – :P :P :P (ty jsou olizovací).

          1. Tak jsme měli k večeři co? Dýňovou poblifku. Dobrá byla.
            Dala jsem cibuli, česnek, zeleninový bujón, muškátový oříšek a lžičku balsamicové redukce. Dobré. Nečekaně dobré. K téhle kombinaci by asi ladily parmazánové tousty.

            Tak jo, dýně je dobrá!

  15. RI, TVŮJ DÝŇOVÝ ZÁVIN MNE DOSLOVA NADCHL.b Bude jistě o víkendu, jelikož mám hokkaidó z vlastní sklizně. Na starém Zvířetníku na lidovky.cz jsem kdysi zveřejnila recepty na dýni i lilek. Nebyly z mé hlavy, ale pocházejí od mé kamarádky Patricie. Zkus polévku z dýně i takto:
    K částečně rozdušené tykvi hokkaido dodáme 1 omytý a najemno nakrájený pórek a větší oloupanou a jemně nastrouhanou syrovou bramboru a společně vše dodusíme zcela doměkka. Vzniklou hmotu hladce rozmixujeme, dosolíme nebo místo soli použijeme trochu dobré sójové omáčky.Polévku podáváme ozobenou kolečky vejce uvařeného natvrdo, povrch sypeme sekanou koriandrovou nebo petrželkovou natí.
    2.tip Do varianty polévky se zázvorem přidává Patricie kokosové mléko- asi 100 ml a dochucuje ji kari kořením, i když mně Patricie doporučila přidat ne české kari, ale jen mletou kurkumu. Prý naše kari je pouhá nechutná náhražka ,takže použít raději jen samotnou kurkumu.S tím českým kari souhlasím plně.

  16. Ahoj, hlásím se z maličký dovolený z Brd. Předpokládám, že tu časem zmrzneme, ale zatím je jen chladno a zataženo.
    Dorazili jsme včera v poledne a téměř se zmrzačili přechodem přes Provazec, což je něco jako Kozí hřbety. Frantovi jsem to nepřiznala, ale tady můžu, že jo? Jsem si poněkud spletla vzdálenosti, vypadalo to, že budeme docházet za tmy – takže dneska se tak trošku nemůžeme hýbat a máme volný program.
    Zatím neprší ani nesněží…
    S dýní jsem na tom podobně jako Vave. Akorát loni ve Vídni jsme si dali (z vědeckých důvodů, naše německá slovní zásoba bude dohromady tak 300 slov, maximálně. Dýně k nim nepatří. Tak jsme byli zvědaví :-) ) – no prostě měli jsme dýnovou polívku. Byla skvělá. Navrch seděl kopeček šlehačky a pár opraženejch semínek.

    1. Zano, je dobrý, že nejste na víkend u nás,protože tady, na jihozápadě, před malou chílí začalo docela hustě PRŠOSNĚŽIT. Je hnusně ledově a kdyby Hokin mohl očima bodat, jsem jak řešeto,jelikož dojít rychle domů v tom hnusu mi moc nešlo.Pěkný víkend přeju všem.

  17. hlášení o počasí…
    Cladno, (sun) svítí, ale na modrém nebi je dost hrozících mraků. V noci popadala spousta listí, silnice se zcela ztrácela v zlatavé závěji.
    Je jasné, že ráno bude na zemi ne zlato, ale bílo (wave)

          1. naše Hejnice máš správně (wave)

            Chicht – teď jsem dočetla, že vrcholky severních hor se mají do nedělního rána ozdobit až 40 centimetrovou bílou čepičkou…

            Ještě k těm stopařským zkouškám. Dede, dá se stopovat v čerstvém sněhu?? Nestopuje pak psovod stopu zrakem a neovlivňuje psa?? Jak to je??

            1. Xerxová, mám dojem, že se to potom zruší, protože by stopa neodpovídala řádům. Popravdě s tou předpovědí to vypadá na zrušení tak 50:50 (whew)

      1. jeďte s časovou rezervou. Průjezd Raspenavou je hodně rozkopaný (kus ještě po povodni, kus díky plynofikaci), někde jsou i semafory (alespoň před 14 dny ještě byly). Pokud to bude namrzlé a nasněžené, pojedete přes kopce kolem Oldřichovského sedla hodně pomalu.
        Kdyby něco – volej, dálkaře mám dneska večer, ale zítra neee… Pokud by bylo krásně, možná bychom Vás dojeli zkontrolovat. Ale předpověď nicmoc

  18. Dýně mám ráda, ale jsem v rodině jediná :) Mužstvo ještě sní polívku – a to jen tak jednou za sezónu. :P Miluju zapékané věci jako Io, tak tu zapékanou zkusím. A možná i tu kaši, když už dýni koupím.

    Ke komentářům: spamový provoz je neuvěřitelně silný a nejde jen o to, že všechno zaneřádí, ale především užírá placené místo na serveru. Nerž jsme zavedli tento antispam, dostali jsme se na hranu a stránky přestaly fungovat. Denně je jich přes tisíc, já je kontroluju a odmazávám, kdykoliv jdu kolem (whew) Ovšem třeba včera jsem byla nečekaně celý den v Praze, tak to bylo horší.
    Cesta ke zlepšení je buď registrace diskutujících, nebo opisování „křivých“ písmen a ani to nezaručí, že to bude bez problémů.
    Tyto dvě cesty považuju za otravu dost se vyrovnávající pažravém antispamu… Každopádně pokud byste chtěli mít lepší práci s komentáři a souhlasili s registrací, tak mi dejte vědět. Já to zatím vaším jménem odmítám, ale kdo ví, třeba se mýlím :)

    1. Myslím, že registrace, pokud se to nezvrhne v nesmysl jaký zavedly Lihovky, je nejlepší řešení. Většina lidíse stejně jednou zaregistruje (a přitom holt opíše nějaká křivá písmena), obsouhlasí prohlížeč, že si má pamatovat heslo a od té doby se jí to chová stejně jako dosud.

    2. Tak zrovna tenhle komentář mi to spolklo…
      Zatím to zvládám, ale kdybych si měla vybrat, tak registrace. Vždyt tam nemusí být nějaký kdovíjaký údaje, že. Křivá písmenka nenávidím.
      Ale nevím, co se zabukisty. Přece se určitě nechceme uzavřít.

    3. Milá Dede, když nad tím přemýšlím – nejdříve jsem si myslela, že by to byl konec Zvířetníku, ale možná by se to dalo udělat jako na Hadech – zaregistrovat si svůj nick s reálnou e-mailovou adresou. Stejně tu většinou používáme stále stejný nick a pokud ho někdo mění, oznámí to dopředu. Své pravé jméno opravdu nemohu zveřejnit. Pro „staré“ zvířetníky by se asi nic neměnilo. Ale je pravda, že by to mohlo odradit nové kolemjdoucí a zabukisty. A to nevím, jak by šlo udělat – nesebrat jim odvahu se zúčastnit diskuze a přitom zamezit spamům. Ta pokroucená písmena také nejsou nic moc.

    4. A nemělo by místo těch křivých písmenek fungovat sčítání? A pokud nefunguje, nedalo by se něco dělat s tím? Já jsem už totiž dlouho přemýšlela, jestli jsou opravdu spamboty tak hloupé, aby, když pod políčkem pro diskusi je ještě jedno políčko a vedle něj matematický vzoreček, nezkusily prostě napsat číslo… Kdyby buď zadání, nebo požadovaný výsledek byl napsaný jako text, ještě k tomu v tak obskurním jazyce jeko čeština, možná by to trochu pomohlo?

    5. Jsem pro kombinaci. Pro stálý jednoduchou registraci na přezdívku a heslo s možností být přihlášený pořád, pro kolemjdoucí a zabukisty křivý písmenka.

    6. Dedem já už si při těch problémech s komentáři říkám delší dobu, že registrace by asi usnadnila život všem. A myslím, že registrace nick, heslo, max e-mail by neměla být problém pro nikoho. Možná spíš výhoda, že když sem náhodou nakoukne někdo nový, nebude moci použít existující nick a nemělo by docházet k nedorozuměním. Lidí je zde spousta, je jen otázkou času, kdy dojte omylem k použití nicku někým jiným.
      Takže já jsem pro registraci nicku.

      1. Dobrá :) Proberu otázku efektivní registrace s mužstvem. Samozřejmě by šlo jen o nicky, svobodu jím danou tu lidé nezneužívají :)

    1. Všechno nej, milá Renato, ať se ti daří, na co sáhneš a radost se ti nevyhýbá (inlove) (h) (^) (party) (d) (dance)
      a děkuju za práci, kterou si dáváš s aukcí i s pomocí při jiných zvířetnických akcích (h) (f) (f) (f)

  19. Tvé recepty jsou zajímavé, jsi pokušitelka. Dýně, hlavně Hokaidó máme moc rády s Janou. Manžel, ten moc ne ale sní to. Máme rádi polévku, i zapečené s masem. Do polévky ještě přidávám nastrouhaný čerstvý zázvor, on tu chuť pěkně zvýrazní a ovšem smetanu až na talíř. Mám jich tady asi 8 jen darovaných. U nás nám sazeničky sežrali slimáci.

  20. Jojo – letos se dýním dařilo. Mamka pěstuje hlavně ty velké žluté kvůli jádrům (jsem jimi posedlá, a když mi nějaké dá, tak jsem schopna u nich sedět celý večer a louskat a louskat do bezvědomí). Ale letos nasadila i Hokaido a celou rodinu jimi zavalila. Nevadí – my milujeme polívku dle RenatyE a tak ji velmi často vařím (jako koření používám roztlučené hořčičné semínko smíchané s dobrým kari a NEMÁ TO CHYBU + česnek nakonec).

    A zítra zkusím tu kaši – bude netradiční spojení dyňovky s pečenou kachnou (chuckle) – i když pro staromilce (Terku) uvařím brambory (už roky ke kačeně nevařím zelí a knedlu, neb sama kačena je dost výživná).

    Jo – a už jsem to tady asi říkala, ale Hokaido je výborná i do svíčkové či králíka na divoko.

    1. Já jsem kačenu snad ještě nikdy nedělala se zelím – peču na medu, jako příloha rýže. Je to kupodivu celkem „hladové“ jídlo, tím myslím, že je po něm brzy hlad, z kachny se vypeče všechno sádlo…

    2. Jó, kachna … tak tu s cuketovým (dýňovým) zelím (vaří se jako klasické, čili strouhaná cuketa, sůl, kmín, strouhaný brambor s hladkou moukou na zahuštění, ochutit na sladkokyselo a přidat smaženou cibulku) a chlupatými cuketovými nočky:
      550 g strouhané cukety
      400 g hrubé mouky
      2 vejce
      1-2 lžíce krupičky nebo krupice
      1 prášek do pečiva
      sůl
      Nastrouhanou cuketu osolíme, necháme vypotit a vyždímáme(tu vodu nalijeme do zelí, takže žádné ztráty :) ). Pak uděláme těsto, lžičkami vykrajujeme nočky a vaříme v osolené vodě do vyplavání a pak po obrácení cca minutu (nejlepší časomíra je prostě ochutnat :P ) a pak vylovit a promíchat se smaženou cibulkou.
      Kačena je nejlepší z kuřete (chuckle) … pořádně natřít solí zvenku i zevnitř, okmínovat a mírně podlít olejem a vodou. Je senzační.

      Jo, a kdyby nočky omylem zbyly, jsou famózní smíchané s míchanými vajíčky a do nich něco navrch (žampióny, maso, uzené, pórek … co dům dá :P ).

  21. Dýni hokaidó jsme dostali letos i s návodem na grilování a tak jsme vyzkoušeli. Výborné. Kdyby Bimbo chtěl, máme ji zapečenou nebo jinak připravenou mnohem častěji, sice zeleninu nezatracuje, ale zrovna dýni miluje jako kompot a u ostatního nemusí být

  22. Ještě ke včerejšímu mizení a obtížnému zadávání komentářů. Moje zkušenost mi říká, že:
    1. mezi komentáři je nutná prodleva 10 minut (to je už skoro jistota). Je také dobré před psaním druhého komentáře zavřít a znovu otevřít Náš Zvířetník.
    2. skoro vždycky zmizí komentář s delším odkazem. Když se mi to stane, prosím Dede o vylovení. A nedávno Rpuť přišla na to, že když odkaz rozdělí mezerou uprostřed, že se příspěvek udrží. Odkaz pak ale není klikací, což může činit následné problémy.
    3. komentáře, které se „odesílají příliš rychle“ mě zlobí obzvlášť, protože někdy kliknu a utíkám od PC a za dvě hodiny tam najdu tuhle hlášku. Zjistila jsem, že když se hláška objevuje obzvlášť úporně, je dobré si text zkopírovat, zavřít NZ, znovu ho načíst, najít správné místo, kam ho chci vložit, a akci zopakovat. To dost pomáhá.

    Je jasné, že všechny tyto potíže hodně lidí zlobí a je to taky znát na počtu příspěvků, kterých je přece jen méně než dříve. Myslím ale, že bychom komentování neměli vzdávat; když to zabalíme, nebude mít ani autor článku, ani Dede jako naše milá paní hospodská žádnou zpětnou vazbu.

    (Tak, a jsem zvědavá, jestli mi tohle projde 8-| . Radši ještě minutku počkám, ať má Vochvilka radost (chuckle) )

    1. Naučila jsem se komentáře kopírovat a tvrdohlavě je sem sázím – akorát jsem někdy moc rychlá, napíšu víc komentářů po sobě a zkopírovaný zůstane samosebou ten poslední – jak na potforu, ten se uchytí, kdežto ty před ním jsou už v sakroch (chuckle) .

      A při hlášce o posílání komentářů brzy za sebou zkouším, zda zvítězí člověk nad technikou – vkládám znova a znova a nakonec většinou zvítězím – chce to pevné nervy a dost času (whew) . Ale já si říkám – přece mně ten vergl nedostane na kolena, dyť patřím k nejrozumějšímu druhu na světě (rofl) (rofl) (rofl) (a navíc nemá cenu se rozčilovat, je víc věcí, co mě vytočí …)

  23. Dýni jsem nikdy nepěstovala – u paneláku to moc nejde (wasntme), a tudíž z ní nikdy nevařila. Ochutnala jsem darovaný dýňový kompot, ale to je asi tak všechno. Proto tady žasnu nad chlebem a dalšími jídly, naservírovanými šikovnou Ri. :) (inlove) My lidi jsme stejně šikovní, a někteří obzvlášť! :)
    Obrázky jsou velice lákavé, ale co se týče mě, zůstanu nejspíš u zpracování dýni v duchu obrázku prvního. :)
    Přeju všem krásný den. (h)

  24. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    hmmmm – čte se to dobře, ale naši kuchyni nějak cukety a dýně míjí… (wave) Jasně, jsme hlavně masožraví, ale i celá řada starých dobrých bezmasých jídel se u nás na jídelníčku vyskytuje (klidně i mnohými nenáviděné šišky s mákem :P ). Jen ta dýně je spíš dekorace (chuckle)

  25. My z jakýchkoli tykví děláme smažené placky – nahrubo nastrouhat tykev (dýni, cuketu), osolit a nechat pustit vodu, nechávám na cedníku a pak ještě vymačkám. Pak přidat vejce, kmín, pepř, hladkou mouku a dosolit, pokud není slané dostatečně. Smažíme podobně jako bramborák, ale je to výrazně lepší :-). Může se přidat i česnek nebo hotové placky potřít česnekem s troškou vody.

    1. Ivo, uklizis ve dve rano po stenatech??? (chuckle) Ale receptik dobrej, i kdyz ja uz toho smazenyho moc nepojim po zazivaci prihode pred dvema lety.

      1. Neuklízela jsem, ještě po nich uklízí mamina. Seděla jsem u počítadla a dávala inzeráty, nikdo ty drobečky nechce. ;(

    2. dýni zapejkám s bramborama nebo ji dělám dušenou na paprice, případně polívku…už nesmažím- jiné tykve, ale dělávám z toho třeba chlupaté knešdle nebo jsou dobré i cuketové bombony..takový žravý mlsání,jako křížaly…

      1. Sharko, mohla bys napsat recept na bonbony? Já dělám jablečné „křížaly “ ze zbytků z odšťavovače. Drť naplácám v tenké vrstvě na pečící papír a usuším na radiátorech nebo v troubě. Samozřejmě kvůli tomu musím vykrajovat jaderníky, ale na to mám lidi.

  26. Jo, dyne ja moc rada. A pry maji hodne antioxidantu a tudiz jsou prevelice zdrave. Moc rada z nich delam polivku, obcas prihodim bramboru, pripadne trochu zazvoru. Pokud nekdo rad kari, tak to jde taky dobre dohromady. A taky je rada zapekam. Rozkrojene podelne, vydlabu seminka, soupnu na to kousek masla. Az je to mekke, tak neco duziny vydlabu, smicham s mezitim uvarenou ryzi, ochutim dle nalady – mam rada mlete nove koreni, trochu neceho paliveho, zelenou petrzelku, pripadne stroiuhnout citronovou kuru, naplnim tim otvor, zasypu troskou parmezanu a jeste na chvili zapecu, aby se parmezan lehce rozpustil. Ale fantazii se meze nekladou.

    Asi pred dvema lety jsem koupila nejaky mistni domaci jihokarolinsky vyrobek – pumpkin butter.Pumpkin jsou ty velike dyne, co se vyrezavaji. A s maslem ten vyrobek nema nic spolecneho – to je misnomen, zrovna tak jako burakove maslo. (think) Bylo to silene dobre na toustech. Trochu sladke, trocha skorice nebo noveho koreni, naznak mleteho hrebicku, zazvor, nejaka sul, a neco ostrejsiho, podusene a zavarene. Pokusila jsem se to napodobit.To, co jsem vyrobila, nebylo spatne, ale jak tento vyrobek to nebylo.

    Ale co zrovna nemusim, jsou zavarene dyne a la ananas. Meho bratra tchyne to delala ve velkem mnozstvi a hospodynky 70. let pravily, ze je to lepsi nez ananas. Neni.

    1. Tyjo, ten recept zkusím, já zapečený věci ráda a možná se z toho stane moje druhý oblíbený jídlo z původně neoblíbený zeleniny – takhle to u mě už vyhrál lilek s česnekem!
      Polívková nejsu, kašová nejsu… ale zapíkací su! (pi)

    2. Dýně s trestí v kompotu, Hani,jak mě se po té ananasové stejská..ani pomerančová nešbyl ašpatná nebo meruňková…jenže teta, co je dělala a uměla-nebyly rozplizlý,al eskvělý, už umřela a nikdo se to od ní nenaučil ;(

  27. Renato, nejsem Ri, ale myslim, ze ta rozdusena dyne staci. V Americe se delaji tzv. chleby i z bananu, cuket a podobnych veci. Pripadne se tam nekdy pricmrndne neco oleje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

:) :( :D 8) :O ;) ;( (sweat) :| :* :P (blush) :^) |-) |-( (inlove) ]:) (talk) (yawn) (puke) (doh) :@ (wasntme) (party) :S (mm) 8-| :x (wave) (call) (devil) (angel) (envy) (wait) (hug) (makeup) (chuckle) (clap) (think) (bow) (rofl) (whew) (happy) (smirk) (nod) (shake) (punch) (emo) (y) (n) (handshake) (skype) (h) (u) (e) (f) (rain) (sun) (o) (music) (~) (mp) (coffee) (pi) (cash) (flex) (^) (beer) (d) (dance) (ninja) (*) (bat) (cat) (dog) (toivo) (headbang) (bug) (fubar) (swear) (tmi) (heidy) (rose1) (rose2) (cz) (eu)


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN