MLSOTNÍK: Silvestrovský mlsotník aneb buďte vynalézaví

Silvestr není jen poslední den v roce, a že jej mnozí považují za den, kdy se většina lidí zblázní tak, že do sebe nekontrolovaně lejou a cpou všechno možný, aby jim bylo zle a ještě hůř. Slibují a hlásají svá předsevzetí, která už při vyslovení nemůžou myslet vážně a do toho vystřeluje spousty koupených nebo po domácku vyrobených petard, pumelic a ohňových rachejtlí… Silvestr je i den, kdy se hospodyňka doma vytáhne s něčím, co chystá právě jen v tento poslední den.

Ať je to uzený jazyk s křenovou omáčkou nebo ovar s jablečno-křenovou vejmrdou. Sardelová očka úhledně naskládaná na plátcích rohlíků, pomazaných máslem a zasýpnutých nasekanou petrželkou, nivové chlebíčky s kompotovanou višní, česnekovo-sýrové kanapky s vlašskými ořechy… nebo:

Škvarková pomazánka

20 porcí

Kostky dobrého chleba se škvarkovou pomazánkou a kousky beraních rohů jsou skvělými jednohubkami, které dobře promastí naše útroby před silvestrovskými bujarými oslavami.

100 g škvarků
1 malá bílá cibule
10 malých nakládaných cibulek
2 stroužky česneku
1 snítka petrželky
80 g měkkého tvarohu
5 nakládaných beraních rohů
chleba Šumava

Škvarky rozmixujeme, cibuli nakrájíme na jemno a vše společně orestujeme na pánvi dosklovata. Stáhneme a necháme vychladit na pokojovou teplotu.

Nakládané cibulky a česnek nastrouháme a společně se sekanou kudrnkou a tvarohem přidáme ke škvarkům. Vše společně důkladně s tvarohem promícháme.

Hotovou pomazánku mažeme na kousky chleba a zdobíme nakrájenými beraními rohy.

Nebo

Škvarková pomazánka se zelím

10 porcí

500 g škvarků
2 jarní cibule
300 g kysaného zelí
100 g sádla
petrželová nať
sůl
čerstvý chléb
ředkvičky
řeřicha

Škvarky nasekáme najemno společně s cibulkou, kysaným zelím a petrželkou, smícháme se sádlem a solí.
Pomazánku mažeme na chleba, doplníme ředkvičkami a ozdobíme řeřichou.

A něco méně klasického, za to velice dobrého:

Olivová pasta „Nuñez de Prado“

Olivová pasta je skutečná lahůdka. Je to perfektní pomazánka na oslavy, kdy potřete kousky bílého chleba a už jen sklízíte ovace všech hostů. Připravte si poctivou domácí pastu podle rodinného receptu z daleké Baeny.

4 hrnky černých oliv bez pecek
1 hrnek zelených oliv bez pecek
8 ančoviček
2 stroužky česneku
hrst sekané plocholisté petrželky
1 lžíce kaparů
50 ml olivového oleje

Všechny suroviny rozmixujeme na jemnou pastu, mažeme ji na kousky bílé veky či bagety.

Lososové kanapky:

Z celozrnného toastového chleba vykrojte cca čtyři kolečka, lehce pomažte máslem nebo rostlinným tukem. Na každé kolečko položte kousek kadeřavého salátu a kornoutek, který jste vytvořili z plátku lososa. Položte jej na salát a navrch vstříkněte ozdobnou špičkou trochu zakysané smetany. Nakonec dozdobte koprem a kaviárem.

Případně něco teplého: http://manek.bloguje.cz/774370-pasticky-z-pangasia-v-listovem-teste.php

A ještě třeba tady…….

http://ona.idnes.cz/silvestrovske-chutovky-a-kanapky-idealni-na-zobani-fhc-/recepty.aspx?c=A091228_133102_recepty_ves

Nebo to hospodyňka pojme velkoryseji a před hosty se zaskví fondue nebo raclette v plné kráse a když na závěr přijde malinká sladká tečka v podobě pálivých hrozinek obalených v čokoládě, nemá to chybu.

A málem bych zapomněla na kaviár, ten nesmí chybět… tak zkuste ten domácí…

http://manek.bloguje.cz/765614-domaci-kaviar.php

Já jsem se ještě vydala cestou koktejlů, které obvykle hospodyňky velkoryse přenechávají svým drahým polovičkám.

Takže jsem otevřela domácí bar a objevila:

Fernet

Řadí se k nápojům českého národního bohatství. Ačkoliv se mu říká také Lak na rakve, Černý švihák či Dech mrtvé milenky, o jeho oblibě nelze pochybovat. Ale Bavoráka zná každý a žádný úžas od svých hostů za takový drink nemůžete očekávat. Vyskytujete-li se, ale v pánské společnosti, zkuste servírovat Fotbal!

Fotbal

5 ml fernetu
šlehačka

Do sklenice na whisky s vysokým dnem nalijte přechlazený fernet a ozdobte jej čepcem z bílé šlehačky. Při pití se nemíchá! Může být i sladká, sýplá třtinovým cukrem. Jen ne sprejová náhražka.

Příznivci Terryho Pratchetta ocení koktail stařenky Oggové:

Bananánové dej-jikry

Tedy Banánové daiquiri, oblíbený to nápoj mnoha celebrit včetně spisovatele Terryho Pratchetta.

4 cl Bacardi
1 cl Triple sec (švýcarský likér)
1 banán
4 cl citrónové šťávy
1 lžíce cukru
třešeň na ozdobení

Vše, kromě ozdoby dejte do mixéru, přidejte šálek drceného ledu. Přibližně pět vteřin promíchávejte v nízkých otáčkách. Po této době přidejte a nechte „žábu“ v mixéru, dokud obsah neztuhne. Pak přelijte do široké sklenice na stopce, ozdobte třešní, přidejte snítku máty, slámku a pomalu upíjejte.

Lední medvěd aneb ledový polibek

Tak tenhle míchaný nápoj zná každý, kdo chtěl svůj protějšek rychle opít. Kombinace vodky a sektu působí rychle a účinně i na zaryté alkoholiky. Chutná to ale skvěle, takže v menším než velkém množství si klidně dopřejte polibek ledního medvěda.

Kir Royal

Do sklenice na sekt nalijeme 1-2cl Cassis de creme – likéru z černého rybízu a zbytek dolijeme kvalitním suchým vychlazeným sektem např. Prestige Brut. Míchaný nápoj Kir Royal podáváme vychlazený. Sklenici můžeme ochladit drceným ledem.

Ozdobit můžeme zmrzlými malinami nebo koktailovou třešní.

Pampeliška

 

5 cl Vaječný likér, drcený led

13 cl Pomerančový džus

šejkrovat s ledem, nalít do široké sklenice přes sítko.

 

 

A závěrem jeden vyprošťovák:

Bloody Mary

Není přesně známo, zda byl drink skutečně pojmenován po tudorovské královně, která nechala vraždit protestanty, ale jisté je, že v samotném koktejlu je krvavá jen rajčatová šťáva, a ta vás donutí si Bloody Mary zamilovat.

Rozpis barmana na tento aromatický pikantní long drink přímo do sklenky zní:

4 cl vodky
1 cl citrónové šťávy
12 cl rajčatové šťávy
worcestrová omáčka
sůl, pepř, Tabasco
špetka bylinkové soli (celerová sůl si zde může zahrát svou roli)
stonek řapíkatého celeru jako míchací lžička
ve sklenici promícháme s ledem

Rozmary hostů na barových židlích:

Sklenka Bloody Mary je vhodná jako aperitiv, případně jako povzbuzující či osvěžující nápoj čtyřiadvacet hodin denně, proto je tak populární…
Vodku si někteří hosté přejí nahradit ginem
Tomatovou šťávu lze ochutit šťávou z ústřic
Někdo si do tohoto koktejlu přeje trochu nastrouhaného křenu
Nevýrazný tomatový džus pozvedne citrónová šťáva

Tomatová šťáva z čerstvých rajčat je nepřekonatelná surovina pro výrobu tohoto koktejlu. Ať už s vodkou nebo bez ní, zjistíte, že rajčat na tento chutný nápoj není nikdy dost! Traduje se, že tento velmi speciální nápoj byl oblíbeným drinkem Steinbeckovým a Werichovým a že ho měl velmi rád i Hemingway. Tak ať chutná i vám :-)

A víte, jestli chcete mít pohodový a klidný vánoce, kdy budete pozorovat sněhový vločky z okna a užívat si domácí teplíčko a pohodlíčko, tak si ty chvilky trošku ovoňte…

Třeba Pečeným čajem:
4kg ovoce – hrušky, jabka, hroz.víno, švestky, vše co dá zahrada :-))….,

2kg cukru, tlučený hřebíček, mletá skořice, 2 citrony, rum dle chuti

Ovoce pokrájíme na kostičky, dáme na plech, zasypeme cukrem a kořením a pečeme asi 40 min, ovoce pustí šťávu – peče se to tak na 100 stupňů a pokud ovoce pustí hodně šťávy tak vypnout, aby se ovoce moc nerozpeklo. Potom přidáme šťávu z citrónů a rum, dáme do skleniček a sterilizujeme 20 min na 80 stupňů. 2 kávové lžičky této směsi nebo podle chuti, dáme do hrnku a zalijeme vroucí vodou, je z toho čaj s kousky ovoce.

Další varianta receptu na pečený čaj:

Pečený čaj II.

Základem pečeného čaje je ovoce, které může být čerstvé i mražené, avšak zhruba jeho polovinu by měly tvořit kyselejší druhy, jako je třeba rybíz. Vybírat i kombinovat druhy ovoce ale můžete dle svých chutí – jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, brusinky, višně, brusinky, švestky, mandarinky…

2 kg ovoce výše jmenovaného i jiného, v libovolné kombinaci

1 250 g cukru krystal

2 citróny

koření (hřebíček, skořice, anýz apod.)

2 dcl rumu, vodky, griotky (není nutné)

Postup

Ovoce nejprve důkladně omyjte a poté ho nakrájejte na menší kousky – hrušky ani jablka loupat nemusíte.

Ve větší míse spolu smíchejte nakrájené ovoce, cukr, citrón oloupaný a nakrájený na kousky, přiměřeně koření a podle chuti i alkohol.

Poté si předehřejte troubu na zhruba 220 °C. Důkladně promíchanou směs z mísy poté přesypte to hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřete.

Pekáč dejte do trouby a vše za občasného míchání pečte do doby, než ovoce pustí šťávu. To by mělo trvat přibližně 45 minut. Tento čaj je však hodně orientační, proto průběh pečení nezapomeňte často kontrolovat.

Mezitím si připravte skleničky, do kterých směs budete plnit. Jakmile bude směs upečená, ještě horkou jí začněte plnit do skleniček. Ty po zavíčkování obraťte na pět minut vzhůru nohama.

Na jednu skleničku pečeného čaje pak vystačí zhruba tři až čtyři polévkové lžíce koncentrátu.

A ještě další….

Pečený čaj III.

1 kg ovoce (může být čerstvé i mražené) (nejlépe: hrušky, jablka, pomeranče, rybíz, švestky, mandarinky, jahody, maliny, borůvky atd…)

1200 g cukru krystal

2 dcl rumu (nemusí být)

1 citrón

1 lžička skořice

3 nemleté hřebíčky

Postup:

Ovoce nakrájíme na kousky (jablka a hrušky nemusíme loupat). Ve větší misce smícháme nakrájené ovoce a cukr, přidáme rum (nemusí být), citron (nakrájený na kousky), skořici a hřebíček. Vše důkladně promícháme a dáme do vyhřáté trouby v hlubším pekáči na 220 stupňů, na cca 45 minut. Pečte tak dlouho, aby ovoce pustilo šťávu. Podle toho se řiďte, čas pečení je pouze orientační, protože každý má jinou troubu. Během pečení občas promíchejte.

Po upečení, ještě horké, dáváme do skleniček, které zavíčkujeme a otočíme na 5 minut vzhůru nohama .

Podáváme tak, že do hrnečku dáme 1-3 lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou. Necháme vyluhovat a pijeme. Voní po tom celý dům a každý chce recept…

Možná i tento:

Pečený čaj IV.

1 litr rybízu (červený, černý, bílý), , 1 litr ostat.ovoce (čím více druhů, tím je čaj lepší. Např. jahody, ostružiny, maliny, broskve, hrozny, meruňky, jablka, hrušky, třešně – lze použít i mrazené,

1 kg cukru, , 1/8 l rumu, , 1 lžička skořice, , 5 ks hřebíčků, , 1 ks badyánu, , citronová a pomerančová kůra – strouhám na jemném struhadle, , oloupaný 1 pomeranč, 1 citron a 1 limetka

Ovoce nakrájíme na drobnější kousky, a všechny ingredience smícháme dohromady. Dáme na vyšší plech do trouby na 200 stupňů asi na 30 minut – až to začne bublat.
Plníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Hotový čaj – dáváme do hrnku 2 lžičky a zalijeme vroucí vodou.
Je to výborný zahřívající ovocný čaj, vhodný na zimu. Příjemné je ho popíjet i při svátečním vánočním odpočinku.

No a to by na závěr roku stačilo….ať budete vyrábět a konzumovat cokoli, pamatujte na kamaráda Míru .-) a na recepty z Mlsotníku….

Vaše Šárka

PS: obrázky najdete po celé internetové síti, kdybyste přece jen potřebovali inspiraci, využijte strejdu Googla.

Aktualizováno: 30.12.2010 — 21:08

276 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Pingback: Hale imprezowe
  2. Pingback: Wagi
  3. Pingback: laina
  4. Pingback: Land Rover Deals
  5. Pingback: iTunes Generator
  6. Pingback: Power saw reviews
  7. Pingback: weeblyzsz
  8. Pingback: casino games
  9. Pingback: mobile website
  10. Pingback: condo austin
  11. Pingback: Rückenprotektor
  12. Pingback: Kayler
  13. Pingback: europeana portal
  14. Na sídlišti, kde bydlí 70% lidí, co pracují v Semtíně…a v Explosii, to bouchá z domácích dšlbuchů jak u Verdunu (fubar) :@

  15. Moji milí zvířetníci, přejeme vám s Arinkou pevné zdraví a pohodový a spokojený nový rok. A díky za všechno (h)

  16. Už se tu střílí ostošest! A to prý KRNAP náš úzkostlivý vyhlásil, že se střílet nesmí a že to bude policie hlídat!!! Haha, jako všechno, milý KRNAPe, zbytečná ty to organizace z našich daní, úplně k ničemu!
    A to je teprve necelých 22.00 hodin. Co bude o půlnoci?
    Zrzínek zplacatělý za postelí, Melda nešťastný a zmatený tu pobíhá………
    Štvou mně všechny ty rachejtle! Na co, proboha, komu to prospěje, že někde bouchají světla a je u toho randál jak u sopky?
    Jdu mazlit a uklidňovat. Zrzínek i dneska blinkal slízané chlupy, proto byl takový nanicovatý, teď s prázdným žaludkem by se v klidu nabaštil, už i vylezl a sousedská návštěva mu nevadila, nechal se i pohladit od cizích, ale zase ten randál, kruci, nemám to rád!!!!!!!!

    1. Bouchá soused zleva, bouchá soused zprava, bouchá někdo za lesem, bouchá někdo na kopci, kocourovi je to fuk, ale holkám nee. Anča se bojí a Sváťa prostě nespí.
      A to tady bydlí minimum lidí, žádná velká civilizace.

      Ale tady přeju všem všechno nej a hlavně, to nejhorší ať se nám všem vyhne vélikým obloukem v tom příštím roce. a vůbec, su ráda, že tu můžu být ;)

    2. KAROLÍNO, TADY ZAČALI IT HLUPÁCI S DĚLBUCHY BLBNOUT UŽ PŘED HODINOU A TRVÁ TO STÁLE DOKOLA. A TO JSOU TADY ZÁSTUPY NEZAMĚSTNANÝCH A LIDÍ S PŘÍJMY POUZE Z NA PODPORY A NEJRŮZNĚJŠÍCH DÁVEK, KTEŘÍ PRÝ MAJÍ SAFRA HLUBOKO DO KAPSY. PODLE TOHO, CO ZDE LÍTÁ K OBLOZE A JAKÉ OHŇOSTROJE TU SRŠÍ, TO NEMŮŽE BÝT ŽÁDNÁ PRAVDA. JÁ TOHLE NAPROSTO NECHÁPU. TYHLE ZPŮSOBY OSLAVY MNE ŠTVOU ZUŽ OD PŘEVRATU A FEST. HOKINEK SE TOHOHLE NADĚLENÍ STRAŠLIVĚ BOJÍ. PŘED CCA ČTYŘMI ROKY MU DVĚ CIKÁŇATA V PRAVÉ POLEDNE NA SILVESTRA ZNIČEHONIC HODILA OPRAVDU SILNÝ DĚLOBUCH PŘÍMO ZA ZADNÍ TLAPKY. JE JASNÉ, ŽE HRŮZA NAŠEHO STAŘÍČKA JE STÁLE NEVÝSLOVNÁ. JEDINĚ DÍKY DNEŠNÍMU POKOROČILÉ MU HK¨LUCHN UTÍ HO ZATÍM NIC NEVZBUDILO, TAKŽE ZATÍM KLIDNĚ CHRNÍ POD LARISOU VE AVÉM BYDLÍKU. BUDU ŠŤASTNÁ, JESTLIŽE TO TAKTO ZŮSTANE I DÁL, PŘES PŮLNOC. LIDI V TÉHLE DÍŘE PO GRANÁTU STÁLE NADÁVAJÍ NA DRAHÉ ZÁKLADNÍ POTRAVINY A ZELENINU A OVOCE TU SKORO NIKDO NEKUPUJE . ALE NA TY HLOUPÉ PETARDY MAJÍ PRACHŮVŽDYCKY DOST. MÁM VZTEK KVŮLI HOKINKOVI. MNĚ OSOBNĚ TO NEVA, JÁ UŽ SI ZVYKLA.

      1. Zano, ta menší úplně vlevo, to je už malé štěndo, které se ze všech sil snaží nahradit nedávno náhle zemřelou Cony. A daří se jí to veeelmi dobře ;) .

  17. Ze zmrzlého Dalmatinova přeji krásný nový rok. Dnes jsem se probírala přehozy na inkubátory (už jsou u mě a chystají se na předání) a vyprávěla o tom, jak vznikly, co je s nimi spojeno a tak vůbec…. A byla jsem na celý Zvířetník pyšná. Na vás všechny. (h)
    Dede, díky (h)

  18. Milí Zvířetníci, přeji vám i všem vašim zvířátkům co nejlepší příští rok. Borůvka + Polárka+ Matylda a spol.

  19. Milí Zvířetníčci,

    všem přeji do nového roku…co vlastně? Radost pohodu štěstí klid úspěchy … jasně!! A hlavně aby na vás byl život hodnej a laskavej.

    Díky, že jste.

    Lucka a Lassy (cat) Missy (cat) Piškot (cat) Bubu (cat) Cyrano (cat) .

  20. střílí se mocmoc a Kosatka zachovává poklid. Právě jsme obešly zahrádku – když je rachot malý – neřeší to. Když větší – začne štěkat… a když to ještě zesílí – znechuceně odkráčí ke dveřímdo domu, že všeho moc škodí.

    1. Sice kolem nás občas něco zabouchá, ale hosina apů v mraze udělaly své- Borůvka spí a spí- zatím… (chuckle)

          1. Tak sa to blíží – rachetle sa ozývajú a Astor blázni až hrôza, chudák. Všetkým želám len to najlepšie do Nového roku (d) .

      1. Matyldo, to je krásnej překlep, takovej „škytací“ …hosina apů :D :D , budu si pamatovat, třeba se to bude hodit. :D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

:) :( :D 8) :O ;) ;( (sweat) :| :* :P (blush) :^) |-) |-( (inlove) ]:) (talk) (yawn) (puke) (doh) :@ (wasntme) (party) :S (mm) 8-| :x (wave) (call) (devil) (angel) (envy) (wait) (hug) (makeup) (chuckle) (clap) (think) (bow) (rofl) (whew) (happy) (smirk) (nod) (shake) (punch) (emo) (y) (n) (handshake) (skype) (h) (u) (e) (f) (rain) (sun) (o) (music) (~) (mp) (coffee) (pi) (cash) (flex) (^) (beer) (d) (dance) (ninja) (*) (bat) (cat) (dog) (toivo) (headbang) (bug) (fubar) (swear) (tmi) (heidy) (rose1) (rose2) (cz) (eu)


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN