MLSOTNÍK: Zeleninové lahůdky

Jak jste i vy, milí Zvířetníčci, jistě zaznamenali, podzim se dostavil v plné síle a se vší „parádou“. Už zas jsou a několik měsíců jistě budou plískanice, vítr a mokrota úplně všudypřítomné. Nachlazení a virózy číhají na každičkém kroku, takže je třeba organismus otužit a dokonale předzásobit potřebnými vitamíny, aby vydržel všechen nápor a nepodlehl.

K dokonalému a průběžnému zásobení vitamíny mohou dobře posloužit níže uváděné mlsotky a lahůdky pro všechny „ mlsný hobe“. Až dočtete nakonec a některý z receptíků i vyzkoušíte, uvidíte, že chuťové pohárky budou uspokojeny a organismus se vám odvděčí dobrou odolností. K sepsání receptíků mne ispirovala nejprve kamarádka, která mne o nějaký léty vyzkoušený předpísek požádala. Druhým v pořadí byl Jakub S. Ten si zas stěžoval na neexistenci jedlých druhů ryzců v jeho okolí.

Když jsem naší Dede poslala tyhle receptíky, dotázala se mne obratem, proč je třeba uvádět i recept na kvašení nejedlých hub. Recept jsem přidala kvůli těm, kdo nemají v okolí žádný zdroj dobrých a jedlých hub nebo zrovna v době sucha, kdy v lesích neroste skoro nic, takže nacházíme jen ty nejedlé, ale nejedovaté „prašivky“, i když bychom moc a moc měli chuť na dobré kyselé houbičky, a huba nám již jde šejdrem. V lese však nic jiného než hořčáka (hřiba žlučového), ryzce perného nebo kravského či pálivou holubinku najít nelze.

Recept na mléčně vykvašené houbičky -“prašivky“ – jsem posílala hlavně taky kvůli Jakubovi S, který si mi postěžoval, že o pravého ryzce na své chajdě ani v okolí nenarazí nikdy. Však i jedlé houbičky se takto dají mléčně zkvasit.

Nám opravdu pravé ryzce, havelky a bedly rostou přímo pod nosem (vlastně pod kopečkem) na našem zalesněném a zatravněném sídlišti, u kontejnerů na tříděný odpad. Můj Jiří jich tam dnes několik pěkných našel, takže měl výbornou večeřičku. Když jsme šli nabrat hnůj z hnojiště u domečku našich sousedů, našla jsem pak i já hromádku pravých ryzců přímo na kousku trávy před jejich chaloupkou.

Osobně houby jíst nemohu kvůli špatnému trávení a nedostatečně fungujícím žlučovým cestám (žlučník nemám od roku 2000), zato Jiří ryzce zbožňuje a vylíže pánev pokaždé až do úplného dna. Sice Jiří nepochází z houbařské rodiny jako já, ale houby jsem ho už rozeznávat a znát naučila. Není divu, když už spolu budem letos v prosinci 29 let.

V Jiřího rodině se sbíraly pouze houby hřibovité. Ostatní byly jen jedovaté, nejedlé a opovrženíhodné prašivky. Rodiče Jiřího nesbírali žádné bedly ani masáky, jelikož neznali výtečnou chuť a hlavně ani nevěřili v jejich jedlost Jak je vidět, zejména jedlé prašivky chutnaj skvěle.

Ještě musím na závěr podotknout, že všechna použitá zeleninka (krom hlávkového zelí a trošky červené řípy) vyrostla na naší pidizahrádce.

Zdravím zvířetníky, přeju Himálaje zdraví, odvahu k experimentům a dobré pochutnáníčko.

LenkaS

ZELENINOVÉ LAHŮDKY

Čalamáda I – sterilovaná

Suroviny:

Po 1 kg paprik, bílého hlávkového zelí, cibule a okurek, 300 ml vody, 300 ml 8% octa, 200 ml oleje, 100 g cukru krupice, 50 g soli. Pokud máme rádi ostrou chuť, můžeme přidat několik odstopkovaných a odsemeněných chilli papriček nebo feferónek.

Postup:

Všechnu zeleninu dobře omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme nahrubo. Neoloupané okurky můžeme jemně naplátkovat na struhadle pro okurkový salátek. Všechny suroviny smícháme ve velkém hrnci a zahřejeme je k bodu varu. Vaříme cca 5 minut. Ještě horkou směsí naplníme sklenice, zavíčkujeme je a sterilujeme 10 minut při 85°C.

***

Čalamáda II – mléčně kvašená
Suroviny:

2, 5 kg bílého hlávkového zelí, 1 kg paprik, po 500 g cibule a mrkve, 300-500 g cukru písku, 500 ml 8% octa, 500 ml oleje, 1 balíček Deka, (100 g), několik feferónek nebo chilli papriček., pár koleček křenu, kousky hrubě strouhané kedlubny plátky neloupané okurky (viz výše) nebo i pár růžiček květáku.

Postup:

Všechnu zeleninu dobře omyjeme, očistíme, zbavíme semen a slupek. Mrkev a křen nakrájíme na kolečka, ostatní zeleninu hrubě nastrouháme, nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky. Takto připravenou zeleninu vložíme do velké nádoby, přisypeme cukr a Deko a vše zalijeme octem a olejem. Směs nejprve pečlivě promícháme, poté nádobu zakryjeme a necháme stát 24 hodin v chladnu.

Po této době zeleninu velmi pečlivě napěchujeme do sklenic tak, aby ve sklenicích nezůstaly vzduchové bubliny (je to podobné jako u nakládaného zelí) a zalijeme trochou šťávy, kterou zelenina pustila. Sklenice sice zavíčkujeme, ale víčka se nesmějí zcela dotahovat. Nedovřené sklínky necháme na nějakém tácu kvasit cca 14 – 21dní. Tác je tam proto, aby případná tekutinaz kvašení nevytékala okolo sklenic. Po vykvašení zeleniny víčka jen pevně dotáhneme a sklínky s čalamádou uložíme do chladna a temna.

Takto mléčně vykvašená čalamáda vydrží i několik let. Dělám ji takto už hodně dlouho a letos jsem při debordelizaci spíže našla sklínky s čalamádou, která byla udělána roku 2007. Když jsem chtěla stařenku čalamádu zlikvidovat v kompostu, manžel nedovolil a hned se do ní pustil. Podle jeho tvrzení vůbec nic nebylo zkaženo a manžel si velmi pochutnal, protože nová, letošní čalamádička ještě uzrálá (vykvašená) a rozleželá nebyla.

Hodně mých známých, kteří dostali oba receptíky, sice tvrdí, že sterilovaná čalamádička je trvanlivější, naše Věrka však vyžaduje raději tu mléčně kvašenou. Prý mrkev a vůbec veškerá zeleninka vařením ztrácí křupavost a a spíše rychleji „zhadrovatí“. U mléčně kvašené zeleninky toto nebezpečí tolik nehrozí.

Krom toho mléčné kvašení je pro lidský organismus zcela přirozené, ani vitamíny v zelenině obsažené se neztrácejí, takže našemu trávicímu traktu prospívá.

***

Mléčně kvašená brukev

1 kg očištěné brukve (kedlubny, ) 20 g soli, 20 g cukru krupice, 1 pol. lžíce sekaného čerstvého kopru.

Brukev očistíme, hrubě nastrouháme a a smísíme ji s koprem, se solí a s cukrem.

Směs napěchujeme do větších sklenic tak, aby ve sklenicích bylo co nejméně vzduchových bublin. Obsah sklenic pořádně zatížíme (povrch zeleniny zakryjeme čistým plátnem a na něj položíme dobře omyté, katáčkem odrhnuté menší kameny. Sklenice čímkoliv zakryjeme a uložíme někam do pokojové teploty, kde zůstanou cca 14-21 dní v klidu. Potom kameny a plátno vyjmeme, sklenice uzavřeme víčky a uložíme někam do chladna. Kvašenou brukev používáme jako salát.

Do brukve lze místo kopru přidat cca stejné množství (lépe drceného) kmínu. Kmínovou brukev používáme jako náhradu zelí.

***

Houby ve slaném nálevu

Suroviny: Houby, 100 g Deka, voda v množství, jaké je uvedenao na obalu deka.

Postup:

Svaříme Deko pouze s určeným množstvím vody (Sůl, cukr ani ocet nepřidáváme!!), nálev necháme do 2. dne, pak ho přecedíme a koření vyhodíme.

Očištěné a omyté houby nakrájíme na větší kousky a předvaříme je cca 2 minuty ve vroucí vodě. Kusy hub scedíme, na sítu několikrát promyjeme studenou vodou a naskládáme je do sklínek. Houby zalíváme nálevem, ale přitom je pečlivě ve sklínce promícháváme, aby se nálev dostal opravdu všude, aby se houby nekazily. Sklenice se zalitými houbami zavíčkujeme a sterilujeme je cca 30 minut při 90°C.

Pokud chceme takto naložené slané houby použít, vyklopíme obsah sklínky na síto a houby dobře promyjeme, abychom je zbavili přílišné slanosti. Pokrm z těchto hub solíme však velice opatrně nebo raději sůl vynecháme zcela. Houby jsou pouze slané, takže je lze použít do omáčky nebo pod maso stejně jako čerstvě nasbírané

***

Mléčně kvašené nejedlé (nikoli jedovaté!!), palčivé houby

Suroviny:

Cca 1kg jakýchkoliv palčivých a pro jiné lidi nejedlých hub (kravské, peprné a pýřité ryzce, pálivé holubinky, mladinké hořčáky, které, mají skoro bílé rourky vespodu klobouku a na nožce-třeni – je síťka pouze smetanové nebo světle béžové barvy. „Hořčáky, však pouze přidáme k jiným palčivým houbám, nepoužíváme je jenom samotné), 1 litr vody, 70 g soli, 1 čaj. lžička kyselého odstředěného mléka nebo podmáslí, 20 g cukru krupice.

Postup:

Z vody, soli a cukru suvaříme nálev, který necháme zcela zchladnout, a pak do něj přidáme kyselé mléko.

Houbové klobouky necháme vcelku, třeně odřízneme a vyhodíme. Kloboučky hub omyjeme a cca 30 minut vaříme ve vroucí a mírně slané vodě. Pak houby scedíme a necháme je vychladnout. Studené houby naskládáme do větší sklenice od okurek nebo do kameninové nádoby s poklicí horní stranou klobouků dolů. Povrch hub pokryjeme kusem čistého plátna, prolijeme vychladlým nálevem a dobře vše zatížíme nějakým čistě omytým kamenem nebo jiným závažím. Sklenice jen povážeme kouskem plátna a dáme je někam do pokojové teploty kvasit. Kvašení trvá cca 2-3 týdny(- závisí na teplotě místnosti).

Vykvašené houby nejprve zbavíme pokličky, plátna i i závaží, sklenici nebo nádobu uzavřeme víčkem a uložíme do chladu (chladného sklepa nebo komory).

***

Červená řepa s bílým hlávkovým zelím a křenem

Suroviny:

1 kg řepy, 1 kg bílého zelí, 200 g cibule, 400 ml 8 % octa, 600 ml vody, 100 g cukru krupice, 50 g soli, 100-150 g křenu.

Postup:

Červenou řepu uvaříme doměkka, necháme ji vychladnout, oloupeme a nastrouháme ji nudličky. Zelí nakrouháme, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, křen oloupeme a nahrubo nastrouháme. Ve větším hrnci vaříme cukr, sůl vodu a ocet. Do vroucího nálevu vhodíme všechnu připravenou zeleninu a společně podusíme cca 7 minut. Mezitím si připravíme cca 780 mililitrové sklenice. Na dno každé ze sklínek dáme po 4 kuličkách černého celého pepře a nového koření, kousek bobkového listu a lžičku hořčičného semínka. Hořčičné semínko lze nahradit semínky fenyklu. Ten však mé rodince nechutná takže já dávám hořčičné semínko. Takto připravené sklínky naplníme horkou směsí, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85°C.

***

Paprikové lusky nadívané bílým hlávkovým zelím

Suroviny:

Po 1 kg bílého hlávkového zelí a paprik, 1 pol. lžíce cukru krupice, 1 čaj. lžička soli.

Na nálev:

2 litry vody, 400 ml 8% octa, 140 g cukru krupice, 1 bal. Deka (100 g), 7 koleček umělého sladidla.

Do každé sklenice na dno připravit toto: 1 čaj. lžička oleje, 1 bobk. list, 5 zrnek pepře, 2 zrnka nového koření.

Postup:

Zelí zbavíme vrchních listů a košťálů a nakrouháme ho nebo nakrájíme na jemné nudličky, které vložíme do větší mísy, kde zelí promícháme s pol. 1 lžící cukru a s 1 čaj. lžičkou soli. Směs necháme cca 30 minut odstát. Paprikové lusky ponecháme vcelku, omyjeme je, opatrně zbavíme stopky, semen a semeníku a poté lusky opatrně naplníme zelnou směsí.

Plněné lusky skládáme do sklínek s kořením a olejem, zalijeme je teplým nálevem, zavíčkujeme a 20 minut při 85°C sterilujeme.

Aktualizováno: 7.10.2010 — 16:37

285 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Pingback: link
  2. Pingback: Hale Protan-Elmark
  3. Pingback: Hugo Dowden
  4. Pingback: wtbaccounts
  5. Pingback: pell grants
  6. Pingback: pickyourshoes
  7. Pingback: at electronics
  8. Pingback: lainaa
  9. Pingback: fireplace mantels
  10. Pingback: Family Rules
  11. Pingback: home warranty
  12. Pingback: make money online
  13. Pingback: www.chase.com
  14. Pingback: JustFab Shoes
  15. Pingback: givenchy bags
  16. Pingback: regcure pro
  17. Pingback: online gambling
  18. Pingback: domeinregistratie
  19. Pingback: 3d signs
  20. Pingback: free ipad
  21. Pingback: football betting
  22. Pingback: phen375
  23. Pingback: calendar
  24. Pingback: Jolley
  25. Pingback: europeana portal
  26. Pingback: tricksterzz
  27. Oba boxíci za Duhovým mostem, možná i s kočindama, to je hrůza. Ach jo.Nějakej ksindl. Co to ty lidi bere? Jak tohle strávit? Sakra.Kéž se přijde na pachatele.

  28. Ježíííš, čtu až teď a nemám slov. Tomu hajzlovi přeju ze srdce, aby mu už nikdy nebylo dobře!!!! (punch)
    Ivo hodně síly a pořiďte si co nejdřív štěndo na bolest v (u) .

  29. Ivka, (u) cez víkend som nebola na počítači, tak som sa až teraz dopátrala, čo sa stalo. Prišla som behom pol roka o dve mačičky a aj keď to boli prirodzené príčiny, (vek a nádor) aj tak to bolí. Ale prísť o kamarátov kvôli ľudskej zlobe, to sa pochopiť nedá a vôbec si neviem predstaviť, ako by som sa s tým vyrovnala. Tvoja bolesť musí byť omnoho horšia ako tá moja, je mi to nesmierne ľúto (u) (h) (u)

  30. Tohle číst bylo pro mě dnes ráno hrůza všech hrůz. Já jsem o víkendu úplně mimo internet a dnes nám na devátou přišli interní auditoři z USA, kterým jsem musela říci, že mi umřel někdo v rodině (ona to byla skoro pravda, protože to bylo v mé psí rodině), protože jinak se napuchlé slzící oči nedaly odůvodnit…. Já mám psí smečku gerontíků, takže můžu každým okamžikem čekat, že některý z nich odejde za Duhový most, ale potkat mě to co Ivku, tak si vezmu dovolenou a být jejím mužem, tak permanentně honím policii – už jen kvůli tomu, aby jeden parchant si nemyslel, že mu to projde. U nás na chalupě se stalo před pár lety, že zastřelili našim sousedům kokříka, který byl na vycházce v polích pár metrů od nich, no a protože to majitel nahlásil na PČR jako nejen bezdůvodné „zničení jeho majetku“, což byla právní kvalifikace, ale i jako obecné ohrožení jeho vlastního zdraví, tak ten dotyčný nejen že musel zaplatit škodu, ale ještě přišel o oprávnění mít zbraň – a navíc má dodnes po celé dědině z ostudy kabát!!! Já v takových případech musím věřit na boží mlýny, že na takového duševního mrzáka taky jednou dojde – ale je to strašně slabá útěcha!!! Ivi, ani nevíš, jak moc na Tebe teď myslím!!!!

  31. Četla jsem všechno až dnes ráno a jsem z toho v šoku. Kolik lidské zloby musí být v takových hajzlech, sežrat bych jim to dala, ten fridex a šnečí granule a nechala bez pomoci …
    Ivi, myslím na Tebe (h) (h) (y) (y)

  32. Psala jsem dost dlouhý příspěvek o speciální policii v amerických státech, která vyšetřuje krutost vůči zvířatům. Viníci jdou k soudu a dostanou i několikaleté vězení a mnohatisícové pokuty. Bohužel se se mnou ochrana proti spamu hádala že 9 + 8 není 17 a přes mé početné pokusy příspěvek nebyl odeslán.
    Moje záda silně protestují proti delšímu sezení a tak se nedozvíte vše co jsem psala. Chtěla jsem jenom podotknout že by taková organisace byla v Čechách velice potřeba a že ti kdo trápí a zabíjí zvířata posléze trápí a zabíjejí děti a dospělé lidi. Je proto důležité viníka dopadnout dřív než udělá další krok.

    1. Milá Velká kočko, tyhle problémy s odesíláním se vyskytují kolem půlnoci, stalo se mi to mockrát. Zkrátka v tom magickém čase systém zblbne a neumí do sedmnácti počítat. Už jsem se poučila a kolem půlnoci neodesílám :)

      Tak schválně, jestli už je dost pozdě a 2+10 je 12

  33. MILA LENKO: PROSLA TVYM PRISPEVKEM HRUZA NESMIRNA OHLEDNE BOXIKU A POTENCIONALNE I KOCEK. TEZKO PAK PSAT O ZELENINE. ALE CHTELA BYCH TI NASEHO CASU V NEDELI NAVECER PODEKOVAT ZA TU KVASENOU CALAMADU. FERMENTOVANE VECI JE TO, CO TED ZROVNA NA ZAZIVANI POTREBUJU. A NAVRCH SE TO NEMUSI ZAVAROVAT.UBERU CIBULE, PRIDAM MRKEV A ZKUSIM, JAK MI TO BUDE SLOUZIT. POTE PODAM ZPRAVU.

  34. Znovu si dovolím zopakovat, co tu zaznělo porůznu, ale mohlo by se ztratit ve vlně soucitu – to je záležitost pro policii, ať už v rámci ochrany Boxíkovic rodiny nebo blíže neurčené komunity, vlastnící domácí zvířata. Cvok nebo cílící útočník, to se nemůže nechat jen tak, věcná škoda u papírových psů je dost velká, aby probrala z letargie i místní služebnu PČR. Doufám, že pan Boxík už jedná.

    1. Je mi jasné, že Boxíkové je moc a moc smutno. Je bolestné přijít o starého kamaráda, ale to je koloběh života,. Ale takhle jenom kvůli lidské zlobě a touze škodit a zabíjet přijít o psy, kteří ještě umírali bost bolestně, a asi i o kočičky, to je bolest, vztek, rozčarování z lidského plemena a určitě ještě milión takových pocitů. Vzpomínala jsem na Boxíkovou a její kluky boxeří v Doksech, jaká byla pohoda a krásný den. Soucítím se všemi… (h) (h) (h)

      Ale jinak přesně, boxíky bohužel už nic nevrátí, ale tady je opravdu nutné trestní oznámení a nejen pro týrání, ale také pro způsobenou škodu (je to vyloženě trapné, ale pes se dá vyčíslit finančně). Škoda nad 5 tisíc je trestý čin. Také by policajti měli projít terény a případné návnady vysbírat. To se dá jistě zařídit. Asi by se hodilo i zveřejnění, pokud možno v televizi (asi nereálné, ale Novu takový zloduch jistě sleduje). Už se takové případy vysílaly, tak nevím, ale mohl by se leknout a alespoň to neopakovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

:) :( :D 8) :O ;) ;( (sweat) :| :* :P (blush) :^) |-) |-( (inlove) ]:) (talk) (yawn) (puke) (doh) :@ (wasntme) (party) :S (mm) 8-| :x (wave) (call) (devil) (angel) (envy) (wait) (hug) (makeup) (chuckle) (clap) (think) (bow) (rofl) (whew) (happy) (smirk) (nod) (shake) (punch) (emo) (y) (n) (handshake) (skype) (h) (u) (e) (f) (rain) (sun) (o) (music) (~) (mp) (coffee) (pi) (cash) (flex) (^) (beer) (d) (dance) (ninja) (*) (bat) (cat) (dog) (toivo) (headbang) (bug) (fubar) (swear) (tmi) (heidy) (rose1) (rose2) (cz) (eu)


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN